Gość: Krzysiek
IP: 67.159.5.*
20.07.11, 11:51
Witam,
Zamierzam kupic auto w Belgii i przewiesc je do Polski, tam zarejestrowac i w Polsce uzywac. Auto ma 4 lata i przejechane 110 tys km.
Szukalem w internecie informacji i odpowiedzi na nurtujace mnie pytania, jednak czesc z nich pozostaje bez odpowiedzi. Wiem, ze nie do konca jest to forum zwiazane z zakupem auta, ale moze ktos bedzie w stanie mi pomoc.
Otoz, auto bedzie zakupione od firmy (nie osoby prywatnej, nie z salonu/komisu). Cena zaproponowana X plus podatek Vat. Nie mieszkam w Belgii, nie mam tutaj meldunku.
- jak to jest z tym podatkiem vat, placic tutaj czy w Polsce, skoro pracuje w Polsce. Z innej strony w Polsce z podatku vat zwolnione sa zakupy aut starsze niz 6 m-cy i majace na liczniku wiecej jak 6 tys km. Jezeli podatek ten ma byc zaplacony w Belgii, istnieje realna szansa na jego zwrot w Polsce?
- jezeli moj syn mieszkajacy tutaj na stale zakupi auto na eksport do Polski moze odliczyc cos od podatku w Belgii? (tutaj mieszka na stale i placi podatki od kilkunastu juz lat)
- auto ma na licziku 110 tys km: czy przeglad przed sprzedaza robi kupujacy czy sprzedajacy? Wiadomo tez ze po przejechaniu 100tys trzeba robic dodatkowy przeglad, sprzedajacy tego nie zrobil, czy musi to zrobic przy sprzedazy czy to juz bedzie problemem kupujacego?
Bede wdzieczny za Wasza pomoc na nurtujace mnie pytania.