Gość: Ekonomista IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 23:36 Hej wsszytkim! Dlaczego tak ucichło? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ruda Re: EPSO - hej hej !! IP: 62.148.79.* 23.06.04, 08:03 ostatnio zajmuję się rozpatrywaniem możliwości na dojazd... bo mam oral w środę, w połowie wczasów, pozostać półtygodnia w Brukseli mi szkoda, dopłacić do bitelu w ten sam dzień szkoda, tania linia stamtąd, skąd bym jechała, zaczyna latać do Brukseli dosłownie następnego dnia, samochodem jednak daleko... czekam na pomysły :o) Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Re: EPSO - hej hej !! 23.06.04, 08:54 Ruda, a w którą środę? Ja jadę 30 czerwca, wylatuję we wtorek 29 wieczorem Sabeną i wracam w czwartek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooshtarda Re: EPSO - hej hej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 09:43 We wtorki lata Airpolonia z Poznania i Katowic do Brukseli, powrotny w czwartek rano Odpowiedz Link Zgłoś
judytak Re: EPSO - hej hej !! 23.06.04, 10:34 14 lipca, a jechać mam z Budapesztu dzięki za pomysł z Katowicami, muszę sprawdzić :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooshtarda Re: EPSO - hej hej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:40 to straszne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: EPSO - hej hej !! IP: *.nwrk.east.verizon.net 23.06.04, 10:44 Gość portalu: Mooshtarda napisał(a): > to straszne... Co jest straszne? Nic nie rozumiem;0)>(&;-};]. Nintendo (de)generation. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: EPSO - hej hej !! IP: *.nwrk.east.verizon.net 23.06.04, 09:49 Gość portalu: ruda napisał(a): > ostatnio zajmuję się rozpatrywaniem możliwości na dojazd... > bo mam oral w środę, w połowie wczasów, pozostać półtygodnia w Brukseli mi > szkoda, dopłacić do bitelu w ten sam dzień szkoda Tak, czas to pieniadz, ruda. Proponuje za jednym zamachem zalatwic "oral" i "anal", moze wtedy ktos "postawi" ci za darmo.......ten bilet ma sie rozumiec. Ale w tej Europie ruch, swiatowe te ludzie, tu "oral", tam mozliwosci, tu dojazd i jeszcze urlop (w tzw. "miedzyczasie")....az ciarki mnie przeszly. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: EPSO - hej hej !! IP: *.nwrk.east.verizon.net 23.06.04, 09:57 bloum napisała: > Nie pasujesz tu Paul, spadaj... Dlaczego nie pasuje? Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooshtarda Re: EPSO - hej hej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 09:57 no właśnie, spadaj, bo mało zabawny jesteś, chociaż pewnie Ci się wydaje, że wręcz przeciwnie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: EPSO - hej hej !! IP: *.nwrk.east.verizon.net 23.06.04, 10:00 Gość portalu: Mooshtarda napisał(a): > no właśnie, spadaj, bo mało zabawny jesteś, chociaż pewnie Ci się wydaje, że wr > ęcz przeciwnie Nic mi sie jak na razie nie wydaje. Ale tobie juz sie zaczelo najwyrazniej wydawac. Co jeszcze ci sie wydaje? Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooshtarda Re: EPSO - hej hej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:04 o, pardąsik, więc pisałeś na serio! W takim razie tym bardziej współczuję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: EPSO - hej hej !! IP: *.nwrk.east.verizon.net 23.06.04, 10:08 Gość portalu: Mooshtarda napisał(a): > o, pardąsik, więc pisałeś na serio! W takim razie tym bardziej współczuję. Wiec co pisalem na serio!? Zwyczajnie pisalem. Czego mi wspolczujesz "tym bardziej"? Czy to oznacza ze juz mi wspolczulas/es? Z jakiego powodu? Przepraszam, urodzilem sie w Polsce i moze wolno mysle. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooshtarda Re: EPSO - hej hej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 10:16 Jak nie pamiętasz co pisałeś, to sobie przeczytaj. Wspólczułam Ci, że masz takie denne poczucie humoru. A skoro to nie miało być zabawne, jak później wyjaśnileś, to współczuję tzw. "toku myślenia". Skoro twierdzisz, że wolno myślisz, to też współczuję, a miejsce urodzenia nie ma tu nic do rzeczy. Uszanowanie i żegnam - jak szukasz partnera do słownych przpychanek, to na mnie już nie licz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: EPSO - hej hej !! IP: *.nwrk.east.verizon.net 23.06.04, 10:29 Gość portalu: Mooshtarda napisał(a): > Jak nie pamiętasz co pisałeś, to sobie przeczytaj. Wspólczułam Ci, że masz taki > e denne poczucie humoru. A skoro to nie miało być zabawne, jak później wyjaśnil > eś, to współczuję tzw. "toku myślenia". Skoro twierdzisz, że wolno myślisz, to > też współczuję, a miejsce urodzenia nie ma tu nic do rzeczy. Uszanowanie i żegn > am - jak szukasz partnera do słownych przpychanek, to na mnie już nie licz. Nie szukam partnera do "slownych przepychanek". Nie podoba ci sie moje "poczucie humoru"? De gustibus non disputandum et. Na marginesie, nie wiedzialem ze takowe posiadam, ale uswiadczylas mnie w tym przekonaniu. Miejsce urodzenia warunkuje wiele rzeczy, wymienione przez ciebie "poczucie humoru" rowniez. "Miejsce przebywania", wzglednie wychowania jest jeszcze wazniejsze. Przepraszam wiec, wolno mysle bo nie wychowalem sie w Polsce, nie wyslalem w zyciu SMS'a i "gadu-gadu" jest mi "obce ideologicznie". Ile znasz jezykow obcych? Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: EPSO - hej hej !! IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.06.04, 09:44 ucichło, bo czekamy dopiero na termin... a jak dopytujemy się tych, co byli już na rozmowach jak było, to nam zarzucają, że żerujemy na cudzych doświadczeniach... więc siedzimy sobie cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zgadzam sie z Mink Re: EPSO - hej hej !! IP: *.88-136-217.adsl.skynet.be 23.06.04, 10:23 Tez juz gdzies "oberwalam" za dopytywanie sie, wiec siedze cicho. Pozdrowienia z jesiennej( brrr....) Brukseli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: EPSO - hej hej !! IP: *.nwrk.east.verizon.net 23.06.04, 10:33 Gość portalu: Zgadzam sie z Mink napisał(a): > Tez juz gdzies "oberwalam" za dopytywanie sie, wiec siedze cicho. > Pozdrowienia z jesiennej( brrr....) Brukseli Jestesmy na podobnej szerokosci geograficznej polnocnej, a u ciebie jesien? To te zmiany klimatyczne a'la "The Day After Tomorrow". Ja uciekam do Mexyku, a ty? Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul, Re: EPSO - hej hej !! IP: *.88-136-217.adsl.skynet.be 23.06.04, 13:42 Ale mieszasz! Tym Mexykiem i "oralami "rozdwajasz ludziom jaznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: EPSO - hej hej !! IP: *.nwrk.east.verizon.net 24.06.04, 04:14 Gość portalu: Paul, napisał(a): > Ale mieszasz! > Tym Mexykiem i "oralami "rozdwajasz ludziom jaznie. Nikogo ani niczego nie rozdwajam. Zadnej Jazni nie znam. W Mexyku nie bylem. O mieszaniu nic mi nie wiadomo. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO - hej hej !! IP: 212.160.164.* 23.06.04, 14:07 a co ja mam powiedzieć. Ja to dostałam zjebkę jak nic!! :-))Musze powiedzieć, że aż mnie zatkało :-) Jeśli chodzi o ciszę na Forum, to myślę, że już po prostu wiele zostało napisane i nikomu nie chce się w kółko tego samego wałkować. Było i o dojeździe na egzamin, o hotelach w Brukseli, o tym kto z czego się mniej więcej przygotowuje, kto kiedy i jak jedzie, etc. Teraz faktycznie najchętniej poczytałoby się o tym co było na egzaminie, ale niechętnie ludzie piszą o swoich wrażeniach, chociaż w wątku sekretarek trochę wrażeń było. Pozdrav wszystkich zdających. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooshtarda Re: EPSO - hej hej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:14 A kiedy było o tym, z czego kto sie przygotowuje, bo jakoś mi umknęło? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO - hej hej !! IP: 212.160.164.* 23.06.04, 14:16 aaaa, no właśnie, o tym chyba mało było :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooshtarda Re: EPSO - hej hej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 14:23 Ha! Tak myślałam - każdy sobie rzepkę skrobie, no i w sumie trudno sie dziwić. Może ciśnienie by wszystkim zeszło w dół, gdyby w EPSO napisali, ile w końcu osób się dostało do ostatniej rundy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Messa ile osób doszło ... IP: 212.160.172.* 23.06.04, 17:02 ... wejdż na strony UKIE - tam jkaiś czas temu przynajmniej było podane, ile jeszcze walzy. O ilwe pamiam (mogę się mylić) wśrod Polaków tak narpawdę nadpodaż jest ylko ekonomistów (ok 100 osób na 65 miejsc), ini mają mniej wiecej tylu samo podchodzących do sutnego i planowanych do przyjęcia na listę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooshtarda Re: ile osób doszło ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 19:37 Sprawdziłam - dzięki - ale mają to samo, co na stronach EPSO, czyli brak danych o liczbie kandydatów na tłumaczy, którzy przeszli dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Nie wazne ile doszlo, ale ile poszlo. n/t IP: *.nwrk.east.verizon.net 24.06.04, 04:16 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista pytanie; z czego się uczymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.06.04, 20:56 Ja przynajmniej podobnie jak do pisemnego - tj. czytam publikacje o Unii - polityce, funkcjonowaniu. Trochę aktualności. W dodatku biorę konwersacje z drugiego jęz. obcego, który wykażę (1 h/ tydzień - jako osoba pracujaca nie mam więcej czasu). Ale się tym nie sugerujcie, bo jestem osobą z zewnątrz, bez żadnych 'przecieków; i nie wiem, jak ustny wygląda i z czego uczyć się należy. Jeśli rzeczywiście będą bardzo szczegółowe pytania - jak ktoś sugerował - to po prostu nie zdam. Trudno - nie zamierzam się zarzynać wkuwając stopy bezrobocia i inflacji w poszczególnych krajach UE, czy informacjami, w jakim parytecie ich waluty weszły do EURO. W dodatku zastanawiam się nad CV - w zasadzie mam wypełnione, ale częśc "Skills and competencies" budzi moje wątpliwosći. Czy jeśli np. pracowałam w energetyce podać "Energy sector", czy chodzi raczej o informacje typu "project management"? No cóz, w końcu się będę musiała zdecydować A wy z czego się uczycie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: pytanie; z czego się uczymy IP: *.bielsko.dialog.net.pl 23.06.04, 22:52 swoją "ściężkę kariery" zaczynam od prawie samego dołu, więc i wymagania są trochę niższe. Oczywiście język - konwersacje + newsy o UE (europap) i jakąś książkę o UE i wsjo...Pytania zawodowe mi nie straszne, bo mam praktykę i nawet kiedyś szkołę taką przez przypadek skończyłam. Poza tym będę tryskać amerykańskim optymizmem i energią! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: pytanie; z czego się uczymy IP: *.nwrk.east.verizon.net 24.06.04, 00:25 Gość portalu: minka napisał(a): > swoją "ściężkę kariery" zaczynam od prawie samego dołu, więc i wymagania są > trochę niższe. Oczywiście język - konwersacje + newsy o UE (europap) i jakąś > książkę o UE i wsjo...Pytania zawodowe mi nie straszne, bo mam praktykę i nawet > > kiedyś szkołę taką przez przypadek skończyłam. Poza tym będę tryskać > amerykańskim optymizmem i energią! O ku.... Ta zaobserwowana z filmow? To ja ci powiem cos o "prawdziwym" obliczu amerykanskiego "optymizmu i energii", na podstawie filmu, dla ciebie przystepniej bedzie. Dialog: "Jack, tell ma a story - mowi facet ukladajacy sie do snu. Fuck you - odpowiada tamtem. That's my favorite - mowi pierwszy i z usmiechem smacznie zasypia". Powodzenia w "wielkim swiecie" drogie dziecko. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~mania Re: pytanie; z czego się uczymy IP: *.2.14.univie.teleweb.at 24.06.04, 01:19 paul=pierdola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: pytanie; z czego się uczymy IP: *.nwrk.east.verizon.net 24.06.04, 03:57 Gość portalu: ~mania napisał(a): > paul=pierdola Uzasadnij. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: pytanie; z czego się uczymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 10:19 Chyba raczej "project management" bardziej tu pasuje, ale i tak trzeba napisać, gdzie się daną umiejętność nabyło, więc wpisz jedno i drugie. A z tymi przeciekami to jakaś dziwna sprawa, nie bardzo w nie wierzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Jak tam dzieci? IP: *.nwrk.east.verizon.net 24.06.04, 04:37 Ladnie sie bawicie? Examiny zdane, bilety kupione, majtki wyprane, SMS'y wyslane? Wszakze wielki bal w Bruxelii, wszela dziwka majtki bieli, wszyscy kredyt w banku wzieli. Na zegarze bije druga do swiatowca Polak mruga, lecz nie swiadom przy okazji, ze sam z siebie durnia struga. Zabawa w swiatowca- europejczyka: A kto nie jedzie do Bruxeli Tego piorun strzeli Raz, dwa, trzy, zostajesz .....TY! Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: minka Re: Jak tam dzieci? IP: *.bielsko.dialog.net.pl 24.06.04, 10:10 prześpij się to się lepiej poczujesz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Messa Re: Jak tam dzieci? IP: 212.160.172.* 24.06.04, 10:10 Jak na razie jedynym ktory struga z siebie durnia na tym wątku jestes ty. Polak- swiatowiec-Hamerykanin się znalazł. Mam nadzieje ze wyprales majtki przed wyjazdem, bo z twoich postow widać, ze nie jest to dla ciebie czynnosc, ktora sie robi regularnie, a tylko przy wiekszej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Jak tam dzieci? IP: *.nwrk.east.verizon.net 24.06.04, 18:27 Gość portalu: Messa napisał(a): > Jak na razie jedynym ktory struga z siebie durnia na tym wątku jestes ty. Polak > - > swiatowiec-Hamerykanin się znalazł. > Mam nadzieje ze wyprales majtki przed wyjazdem, bo z twoich postow widać, ze > nie jest to dla ciebie czynnosc, ktora sie robi regularnie, a tylko przy > wiekszej okazji. Co do majtek to klania sie literatura polska z liceum jak mniemam. No, ale dzisiaj mlodziez taka zalatana .... doslownie i w przenosni, ze nie ma czasu na lekturki, te "nadobowiazkowe" zwlaszcza. Tylko "orale" i Btuxelka w glowie. Ajjajajaj....... Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista do Paula IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 19:59 Jeśli masz na myśli "Bal w operze", to niestety tylko druga część twego postu nawiązuje. Radziłabym ci się zainteresowć Forum-Humorum, chociaż dla mnie zabawny nie jesteś. Tu pisze się na inny temat, który NB zdaje ci się przeszkadzać - ale to tylko twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Do mlodziezy wszecheuropejskiej. IP: *.nwrk.east.verizon.net 24.06.04, 20:11 Gość portalu: Ekonomista napisał(a): > Jeśli masz na myśli "Bal w operze", To co autor chcial przez to powiedziec? >to niestety tylko druga część twego postu > nawiązuje. Dlaczego niestety? > Radziłabym ci się zainteresowć Forum-Humorum A ja radzilbym tobie nie radzic mi niczego i bez kanta/ow. >Tu pisze się na inny temat, który NB zdaje ci się przeszkadzać - ale to > > tylko twój problem. Nie, to nie jest moj problem. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ~mania Re: Do mlodziezy wszecheuropejskiej. IP: *.2.14.univie.teleweb.at 24.06.04, 20:31 o! piierdola sie obudzila... spij pawelku spij(fajny jestes,super,taki amerykanski,mmm,dowcipny,pierdola)pa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Do mlodziezy wszecheuropejskiej. IP: *.nwrk.east.verizon.net 24.06.04, 20:55 Gość portalu: ~mania napisał(a): >(fajny jestes,super,taki > amerykanski,mmm,dowcipny,pierdola)pa Mozesz uzasadnic? Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
petri1 Re: Do mlodziezy wszecheuropejskiej. 24.06.04, 21:19 Paul po prostu nie przeszedl do ustnych...i go frustracja zjada...biedny Paul...zal nam ciebie...albo i nie....:-( try again.... albo gorzej, Paul nie mial odwagi nawet probowac, bo wie ile jest wart...(tyle co jego posty...) i teraz zwyczjnie, po wszechpolsku, w dresiku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Do mlodziezy wszecheuropejskiej. IP: *.nwrk.east.verizon.net 24.06.04, 21:33 petri1 napisał: > Paul po prostu nie przeszedl do ustnych...i go frustracja zjada...biedny > Paul...zal nam ciebie...albo i nie....:-( > try again.... > albo gorzej, Paul nie mial odwagi nawet probowac, bo wie ile jest wart... (tyle > co jego posty...) i teraz zwyczjnie, po wszechpolsku, w dresiku... Przeszedlem wiele testow w swoim zakichanym zyciu. Przyznaje ze nawet nie interesuje mnie o jakich testach jest tu mowa. Co do strachu to staram sie byc wierny maxymie - "nigdy nie szukaj rady u swojego strachu" - Gen. George Patton. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
amatil Re: Do mlodziezy wszecheuropejskiej. 25.06.04, 09:49 Paul, mogłbyś się logować? Założenie konta zajmuje tylko chwilę. Bardzo proszę, mógłbym cię to KF wpisać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Do mlodziezy wszecheuropejskiej. IP: *.nwrk.east.verizon.net 25.06.04, 16:49 amatil napisał: > Paul, mogłbyś się logować? Założenie konta zajmuje tylko chwilę. Bardzo proszę, > mógłbym cię to KF wpisać. Moglbys poprosic swojego ojca jesli go znasz, zeby zakladal prezerwatywy i nie mial juz wiecej dzieci? Dziekuje. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mooshtarda Re: Do mlodziezy wszecheuropejskiej. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.06.04, 12:15 >Przyznaje ze nawet nie > interesuje mnie o jakich testach jest tu mowa. To po co w ogóle się tutaj wypowiadasz, skoro Cię to nie interesuje? Znajdż sobie jakiś ciekawszy wątek, który bardziej będzie pasował do Twojego "zakichanego życia". *** Patrz, Kościuszko, na nas z nieba, Raz Polak skandował. Więc popatrzył nań Kościuszko I się zwymiotował. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul Re: Do mlodziezy wszecheuropejskiej. IP: *.nwrk.east.verizon.net 25.06.04, 16:56 > >Przyznaje ze nawet nie > > interesuje mnie o jakich testach jest tu mowa. > > To po co w ogóle się tutaj wypowiadasz, skoro Cię to nie interesuje? Znajdż > sobie jakiś ciekawszy wątek, który bardziej będzie pasował do > Twojego "zakichanego życia". Paradox - nie. Nie interesuje mnie wasze "meritum", jak zwykle interesuje mnie moje wlasne "meritum" w odniesieniu do was. Ogolnie rzecz biorac z "meritum" trzeba ostroznie, jak to powiedziala pewna babcia klozetowa czyszczac kible w Polsce. Uszanowanie, Paul Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paul2 Re: Do mlodziezy wszecheuropejskiej. IP: 195.57.189.* 28.06.04, 14:58 nie wiecie co sie robi z takimi palantami? ignoruje sie. jest tutaj, bo to jedyne miejsce gdzie ktos mu odpowiada. i moze nazywac sie Paul, a nie Pawel Kowalski, ktory zawsze na podworku dostawal w pierdol i nie odrywa sie od komputera, bo ludzie na ulicy sie smieja z jego metra piecdziesiat piec i wiecznie zasmarkanego nosa. wyrzucili go nawet z obozu Mlodziezy Wszechpolskiej, bo dobieral sie do druzynowego. niech sobie pisze pseudo iteligent... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Paul [...] IP: *.nwrk.east.verizon.net 28.06.04, 18:46 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: EPSO - z czego się uczymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 12:11 Ja też w sumie podobnie jak do pisemnych - ciągle wałkuję te same materiały. Pytanie, o ile bardziej szczegółowe mają być te pytania od testów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: EPSO - z czego się uczymy IP: *.wroclaw.mm.pl 24.06.04, 12:19 Z wiedzy o Unii na pewno bądą podobne do tych z preselection. Zwracają uwagę na wasze zachowanie i komunikatywność niż na wiedzę. Ja na przykład żałuję, ze tak dokładnie się przygotowywałam, skoro zadają tak banalne pytania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: EPSO - z czego się uczymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 12:22 Banalne, to znaczy jakie np? jeśli wolno spytać ;-) I na jaki konkurs? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Z Re: EPSO - z czego się uczymy IP: *.wroclaw.mm.pl 24.06.04, 12:37 Konkurs dla sekretarek.Ale tłumacze z Wiedzy o Unii na preselekcji mieli pytania porównywalne, jeśli nawet nie łatwiejsze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: EPSO - z czego się uczymy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.06.04, 12:40 To fakt, były bardzo łatwe. Może dla zmyły ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO - z czego się uczymy IP: 212.160.164.* 24.06.04, 14:32 jak tak czytam, że każdy miał łatwe pytania to tracę całą motywację do nauki :- )) piszcie, że było trudno!!! a Komisja okropna! :-))) pozdrav. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: LILA Re: EPSO - z czego się uczymy IP: *.88-136-217.adsl.skynet.be 24.06.04, 14:39 Szczerze mowiac , mam w nosie nauke. Na tydzien przed ustnym, przeczytam pare zakreslonych fluoryzujacym mazakiem tekstow ( kreslilam je przed pre- selection), poczytam pare aktualnosci i to wszystko. Wychodze z zalozenia, ze i tak nie przejde i jakos lepiej mi z tym zyc! Szczerze mowiac, jest to pretekst , ja zwyczajnie jestem leniwa Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maddy Re: EPSO - z czego się uczymy IP: 212.160.164.* 24.06.04, 14:47 mi też się ciężko zabrać, obiecuję sobie, że jak już będę miała termin, to wtedy się zabiorę za naukę. ale tak szczerze, to też nie mam zamiaru zakuwać nie wiadomo czego, poczytam sobie na stronach unijnych o insytucjach, trochę newsów, i takie tam i to na krótko przed egzaminem, żeby nie zapomnieć :-) ale też, żeby się nie katować całe lato :-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: EPSO - z czego się uczymy IP: 195.57.189.* 24.06.04, 15:20 ja w ogole sie nie ucze i nie zamierzam. poniewaz moga pytac ze wszystkiego - od rybolowstwa do teorii ekonomii (zdaje Ekonomie). ja nawet jak zdam to nie chce pracowac w Brukseli, wiec po egzaminie moge Wam wszystko opowiedziec, tyle ze mam dopiero 9 lipca, wiec wiekszosc juz bedzie po. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomista hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 19:13 Hmmm... w ogóle nie chce mi się już uczyć i ogarnęło mnie zniechęcenie ... w sumie co ma być, to będzie. Po kilku tygodniach mam wrażenie, że większość tematów znam bardzo pobieżnie i jeśli będą pytać szczegółowo, to w ogole nie mam szans. A nauczyć się szczegółowo akurat tego, o co będą pytać - takiego szczęścia to ja nie mam. Nietrudno się domyśleć, że emanacja optymizmem w takim stanie ducha też mi może nie wyjść :)) NB gdybym wracała po egzaminie (ten piątek !!! chciałabym już być po) do domu też bym napisała jak było, ale w końcu razem z męzem jadę bezpośrednio z Brukseli na urlop i w Polsce będę dopiero po 2 tygodniach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ella Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.04, 19:22 A moze tam gdzie jedziecie beda kawiarenki internetowe? :))) Trzymam kciuki, w kazdym razie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariuszt Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 29.06.04, 02:01 hmmm...już dzień po ja przed chwila wrocilem do domu (powariowali samolot ladowal po polnocy). egzamin mialem dzis o 16:30. musze przyznac ze moje dziwne przeczucie ze jestem srednio przygotowany sprawdzilo sie :) (niestety) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joolia Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.port.gdynia.pl 29.06.04, 07:26 Mam nadzieję, że jak tylko troszkę odpoczniesz, napiszesz cos więcej...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: z Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.wroclaw.mm.pl 29.06.04, 10:50 Napisz z czego zdawałeś i jakie miałeś pytania. Ogólne wrażenia itp. Z góry dziękuję. z Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sil Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.grudziadz.pl / 212.160.232.* 29.06.04, 11:29 Witam, ja też dołączam się do prośby o opis wrażeń z egzaminu. Jak tylko odśpisz;), odezwij się. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: 195.57.189.* 29.06.04, 15:07 powiedz chociaz ile czsu trwala rozmowa Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hello! Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.europarl.eu.int 01.07.04, 15:57 Chcialam troche postraszyc.;) Dzis opublikowali wyniki miedzy innymi dla sekretarzy slowenskich. Bylo mniej kandydatow niz miejsc. Mam kolege po studiach europejskich, ktory z ustnego mial dosc dobre wrazenia, a sie nie dostal. Troche zaczynam sie martwic.... Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.04, 16:02 A gdzie te wyniki? NA EPSO czy w profilach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: riada Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: 62.29.137.* 02.07.04, 10:14 to niedobrze... Może był przekwalifikowany? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik wrazenia - po egz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.04, 14:18 Moi Drodzy, egzamin ustny mialam w srode ( prawnicy). Pytania mialam mniej wiecej takiej: w czesci I dot. zyciorysu - mila rozmowa na tematy ogolne w czesci II - wieca fachowa (prawo) najpierw odpowidalam na temat z pisemnego, ale nie ten ktory pisalam tylko jeden z dwoch pozostalych. Najpierw musialam podac w punktach, o czym bede mowic, a pozniej to rozwinac. pozniej dostalam art 253 z TWE z prosba o komentarz do tego przepisu nastepnie byly jakie pytania szczegolowe do tego w czesci III dot. UE ogolnie mialam pytania dot. budzetu i procedury budzetowej, Coreperu I i II, prawo wlasnosci intelektualnej, zewnetrznych kompetencji UE w zakresie polityki walutowej i wiecej nie pamietam w czesci IV dot. osobowosci pytania dotyczyly sytuacji, w ktorej zalowalam tego, ze spoznilam sie na jakies spotkanie oraz negocjacji, ktore prowadzilam (ale nie w domu i nie w pracy). Wrazenie okropne - komisja niemila, 3 osoby : przewodniczacy z Komisji, pani z Parlamentu i pan z Rady. Pan z Rady bardzo nieprzyjazny. Powiedzieli, ze wyniki beda pod koniec (!!!) wrzesnia. I to tyle raportu - czytalam Was do tej pory uwaznie, ale sie nie wypowiadalam, wiec teraz pisze. Pozdrawiam, Agnieszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: wrazenia - po egz IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.07.04, 14:51 Wielkie dzięki za raport :-))))))! Mam nadzieję, że Ci się udało zdobyć serca tej niemiłej komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: prawnik Re: wrazenia - po egz IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.07.04, 17:37 Również dziękuję i życzę wszystkim powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: wrazenia - po egz IP: *.econ.uni-hamburg.de 05.07.04, 18:19 Tez jestem prawnikiem i po egzaminie potwierdzam spostrzezenia Agnieszki. Pytania sie nieco roznily: mialam m.in. art.202TWE, ochrone konsumenta, "scisla wspolprace" w trzecim filarze. Generalnie jestem nastawiona pesymistycznie, bo mialam trudnosci z niektorymi pytaniami (zadawano prawie zawsze dodatkowe pytania b. szczegolowe). Poza tym "pan z Rady" krzywil sie, ze nie znam francuskiego (znam inne dwa obce jezyki) i ze nie mam doswiadczenia (bylam zestresowana i nie wpadlam na to, ze przeciez to jest konkurs, gdzie sie go nie wymaga). Czasami nie moglam zrozumiec komisji - niektorzy czlonkowie mieli niewyrazna wymowe jezyka angielskiego (i nie byl to raczej moj problem, bo jezykami obcymi posluguje sie na codzien). Zero czasu na zastanowienie, przy wahaniach padaly kolejne pytania. Komisja nie jest specjalnie mila, ale i tez nie jest zlosliwa. Czasami pomagaja, uscislajac pytanie. Nie przejmujcie sie za bardzo; glowa do gory. Serdecznie pozdrawiam i zycze powodzenia :) A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: A. Re: wrazenia - po egz IP: *.econ.uni-hamburg.de 05.07.04, 18:23 Zapomnialam jeszcze dodac, ze w razie umiejetnosci nie pytali z drugiego jezyka obcego. Rozmowa odbywala sie wylacznie w jednym obcym jezyku. A. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AKP Re: wrazenia - po egz IP: 213.135.248.* 05.07.04, 19:31 czesc tez zdawalam na prawnika i potwierdzam to co napisane powyzej. Z opisu wynika ze moglam zdawac przed ta sama komisja co Agnieszka. Komisja rzeczywiscie byla czasami zlosliwa a poza tym nie bylo w ogole czasu na zastanowienie. Na niektore pytania nie znalam odpowiedzi np co to jest exception culturelle w UE. Niektore pytania byly tez niezbyt dobrze sformulowane. Z tego co pamietam pytali mnie m in o art. 94 CE, delegacje kompetencji, polityke handlowa UE, orzecznictwo co do ograniczen ilosciowych w wolnym przplywie towarow. Na koniec mialam jeszcze opowiedziec jakis konflikt z mojego zycia zawodowego lub spolecznego. W sumie trwalo to ok godziny. Bez sensu jeest ze trzeba czekac az do wrzesnia na wyniki tym bardziej ze prawnikow koncza pytac juz w polowie lipca z tego co slyszalam. Poza tym jest 80 osob na 80 miejsc czyli szanse sa jakies problem tylko w tym ze nie wiadomo jak oceniaja i czy potrzebuja teraz az tylu prawnikow czy nie. Mam nadzieje jednak ze jak najwiecej z nas sie dostanie. Powodzenia dla tych co jeszcze zdaja! AKP Odpowiedz Link Zgłoś
pszemcio re. kolega po studiach europejskich 05.07.04, 17:16 Gość portalu: Hello! napisał(a): Mam kolege po studiach europejskich, ktory z ustnego > mial dosc dobre wrazenia, a sie nie dostal. Troche zaczynam sie martwic.... A moze kolega byl zbyt kompetentny zeby zostac sekretarką? moze powinien atakowac na A? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdzichu Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.07.04, 02:42 szkoda, że tak długo odsypiasz ;-) skoro już się tu odezwałeś, to może jednak się podzielisz wrażeniami z egzaminu? Będziemy bardzo zobowiązani Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mariuszt Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.07.04, 19:49 odsypiam bo zaraz po przyjezdzie z "urlopu" (czyt.egz EPSO) wyslali mnie z pracy gdzies na drugi koniec polski. egzamin trwal w moim przypadku nieco ponad pol godziny choc to nie jest regula bo gosc przede mna byl chyba z godzine (przyszedlem wczesniej i czekalem dlugo w poczekalni).moja komisja byla akurat calkiem mila.dodatkowo, mimo ze moj angielski pozostawia wiele do zyczenia nie mialem problemow ze zrozumieniem pytan, gorzej z odpowiedziami choc komisja sprawiala wrazenie ze wie o czym mowie (chyba ze kiwali potakujaco glowami z grzecznosci :) ) byla jeszcze 1 osoba, chyba z sekretariatu, caly czas cos pisala (nie wiem moze oni protokoluja przebieg egzaminu???) w przyadku gdy czegos nie wiedzialem zadawali dodatkowe pytania .jestem ciekawy do kiedy egzaminuja ekonomistow z polski,moze juz wszyscy byli? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.04, 19:55 Tobie i autorkom poprzednich relacji wielkie dzięki :-)))) A możesz jeszcze napisać, o co pytali? i czy były jakieś zaskkujące zagrywki psychologiczne? Thank you from the mountain Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: realista Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: *.68.221.235.brutele.be 06.07.04, 20:11 Mila komisja, 1/2 godziny i angielski ktory pozostawia wiele do zycznia? Nie zdales. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: hmmm.... już tylko 3 dni IP: 195.57.189.* 07.07.04, 14:02 jeszcze nie wszyscy - ja mam 9 lipca, w najblizszy piatek pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Ekonomia po egzaminie IP: 195.57.189.* 12.07.04, 11:46 zgodnie z obietnica opowiadam jak bylo. egzamin byl OK, komisja w miare (jeden nieprzyjemny, dwoch milych, jeden neutralny). najpierw okazja do przedstawienia sie, potem pytanie o to, gdzie by sie chcialo pracowac - dobrze wiedziec czym sie zajmuje te instytucje (ja nie wiedzialem w jednym przypadku;-)). potem pytania dosyc rozne: czesc instytucjonalna: np. kto desygnuje czlonkow jakiegos Komitetu, etc. chyba standardem jest pytanie o pakt stabilnosci, i polityke monetarna. moze sie pojawic jakies pytanie nawiazujace do czystej ekonomii, ale bardzo proste. Generalnie pytania byly proste. mimo to na wiele nie znalem odpowiedzi, bo sie po prostu nie uczylem, ale jesli ktos przysiadl choc na kilka dni to nie powinien miec zadnego problemu. wyniki za miesiac, ale mozliwe, ze beda juz na koniec lipca. jesli macie pytania to smialo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: Ekonomia po egzaminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 11:50 Hej! dzięki za informacje! Pytanie: czy były pytania w stylu: opisz sytuację, w której np. coś negocjowałeś albo musiałeś pójść na kompremis itp.? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piniu Re: Ekonomia po egzaminie IP: *.mg.gov.pl / *.mg.gov.pl 12.07.04, 15:05 czy wy jeszcze macie ustny z ekonomii, bylem przekonany ze jestem ostatni 09.07 pozdr, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lat Re: Ekonomia po egzaminie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.07.04, 12:42 dzięki za info; też mam pytanie: czy w części dot. wiedzy o UE, oprócz pytań dotyczących instytucji, miałeś jakieś pytania nie związane z ekonomią, np. dotyczące polityki rolnej albo zagranicznej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jac Re: Ekonomia po egzaminie IP: 195.57.189.* 13.07.04, 12:11 nie bylo pytan w stylu: wyobraz sobie, ze musisz negocjowac nie wiem co... bylo pytanie o budzet, o polityki wspolnotowe nie, ale wydaje mi sie, ze moga pytac o cokolwiek w zaleznosci, w jakim kierunku posuwa sie rozmowa. nawiazuja do tego co napisales w CV. generalnie nie ma regul, bo Ci sami ludzie musza przepytac setki osob i zaczynaja improwizowac. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agrest Re: EPSO - hej hej !! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.06.04, 09:28 czy ktoś z Was pisał albo dzwonił może do EPSO z pytaniem, ile osób się dostało do ustnego (z tłumaczy)? mi nie odpisują od tygodnia prawie... Odpowiedz Link Zgłoś
pszemcio EPSO Administracja! 07.07.04, 14:46 na kiedy sa ostatnie terminy ustnych? Mam kolege ktory zdaje 20go lipca. Jest ktos na pozniej? PS. mam nadzieje ze wyniki podadza wszystkim krajom naraz bo jesli nie to bedzie nie fair. pozdr zestresowanych ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: moi Re: EPSO Administracja! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 09:07 A dlaczego ma byc nie fair ? Ja na ustnym bylam 10 czerwca, a wynikow do tej pory nie mam, bo z tego cowiem czekamy na inne fieldy, choc wstepnie obiecywali max koniec lipca. I tak nie bedzie konkurencji ostolki bo w tej chwili jest nas za malo. Z mojego fieldu bylo 20 osob na 40 etatow i szanowna komisja zastanawiala sie czemu tak malo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia Re: EPSO Administracja! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.07.04, 11:36 tez wydaje mi sie, ze to nie ma znaczenia czy EPSO wysle wyniki wszystkim narodom jednoczesnie. Moze Przemciowi chodzilo o to, ze te osoby ktore beda juz wiedziec np. pod koniec lipca, ze znalazly sie na liscie lepiej przygotuja sie do lobbyingu i wczesniej go zaczna. Mialoby to znaczenie gdyby osobom tej samej narodowosci, krore startowaly w tej samej dziedzinie EPSO podalo wyniki w roznych terminach. Ale wydaje mi sie, ze tak nie bedzie. Mojej znajomej, ktora startowala w dziedzinie prawa powiedzieli, ze wyniki maja byc we wrzesniu. Co do konkurencji to jednak ona byla, przynajmniej w dziedzinie administracji i ekonomii. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ekonomistka wrażenia po egzamnie - zamieszczam też tutaj IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.07.04, 20:04 Na miejscu byłam pół godziny przed egzaminem. Portier, plakietka - jak opisano. Na 15 minut przed egzaminem zjawiła się pani, skserowała CV, wzięła rozliczenie kosztów (ja nie przedstawialam rachunku za hotel wychodząc z załozenia, że skoro nie oddają to nie ma po co. Spałam w Etapie za 50 EUR/noc - OK, chociaz troche daleko od centrum). Egzamin: 4 osoby + ta pani. Pani notuje; egzaminatorzy przedstawiają się i gratulują dojścia do tego etapu. Mają papiery, ale nie zauwazyłam, zeby mieli pisemne - w moim przypadku jednoznacznie przynajmniej do pisemnego nie nawiązywali. Pytania były rózne: zaczęli od gospodarki rosyjskiej (!), potem nawiązali trochę o WTO i handlu międzynarodowym. Pytanie o politykę rolną. Potem pytali o konstytucję, Parlament Europejski i Trybunał Audytorów (co robią, jak działają). Potem Strategia Lizbońska, nawiązanie do polityki UE wobec młodzieży, równouprawnienia i zatrudnienia. Pytanie z teorii ekonomii (co mozna robic jak jest zbyt wysoka inflacja, co to idealna konkurencja, wpływ na wzrost gospodarczy). Potem znów UE: pytanie o politykę w zakresie energetyki. (Może dlatego, ze o tym wspominałam w kontekście konkurencji). Tyle kojarzę, ale byłam zdenerwowana i być moze jakiś 'drobnych' pytań nie pamiętam. Ja odpowiadałam 45 minut, te dwie osoby (jedna zdająca przed, druga po mnie) około 50 minut - czego nie uważam za dobry znak. Te dwie osoby specjalnie nie mówiły, z czego były pytane; ale też były z siebie średnio zadowolone. W sumie mam wrażenie, że Komisja może zapytać o wszystko zależnie od tego, z czym członkowi komisji się coś skojarzy. Na niektóre pytania odpowiedzałam lepiej, na niektóre gorzej i nie nie mam pojecia, jak mnie ocenią. Wszyscy bardzo mili i sympatyczni, dużo się uśmiechają, a trochę dyskutują między sobą. Wyniki będą za ok. 3 tygodnie (czyli 5 od egzaminu). Odpowiedz Link Zgłoś