Dodaj do ulubionych

Tito - szybkie pytanko

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 08:42
Witam,

Możesz mi podpowiedzieć, ile mniej wiecej czasu zajmują pierwszego dnia
formalności w Adminie ? Jestem tam umowiona na 9.30 - moge sie spodziewac ze
wyjde po godzinie czy raczej w porze lunchu ?
I na czym one mniej wiecej polegają ? Wiem, ze jakiś kwestionariusz do
wypelnienia, od ktorego zależą moje allownces, ale coś jeszcze bardzo
specyficznego sobie przypominasz ?
Obserwuj wątek
    • Gość: rudy Re: Tito - szybkie pytanko IP: 5.6.1D* / *.europarl.eu.int 25.01.05, 09:52
      Ja Ci moge odpowiedziec bo tez to niedawno przechodzilem - zeszlo sie do
      obiadu. Ale moze dlatego ze zatrudniali tego samego dnia cala fure ludzi i
      trzeba bylo czekac w kolejce do kazdego kolejnego pokoju. Jednak sadze ze w
      godzinie sie na pewno nie zmiescisz.
      • Gość: Sofi Re: Tito - szybkie pytanko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 09:54
        Po adresie widze, że też PE ?

Dzięki za informację, ale moim zdaniem to chyba jest normalne, że każdego 1. i
        16. w danym miesiącu zatrudniają całą kupę ludzi, więc chyba też się moge tego
        spodziewać ?
    • integration od nie-Tito 25.01.05, 09:54
      Jezeli jestes umowiona na 9:30 w Adminie, to pewnie na ulicy Guimard i chodzi o
      Komisje?

Jesli tak, to jest to spotkanie w Admin Acceuil, ktore trwa do okolo 11:00 -
      takie spotkanie informacyjne. Przydzielaja tam terminy wiyt w PMO.1 - gdzie
      dopiero zalatwia sie formalnosci. Ten termin to moze byc ten dzien a moze byc
      za dwa dni - jest mozliwosc przesuniecia termniu na ciut pozniej. Wiec
      potrzebujesz min. 1,5 ha. pierwszego dnia.

Poza tym pO PMO.01 warto pojsc do PMO.02 bo tam zajmuje sie pensjami - ale
      warto tam pojsc wtedy gdy masz juz konto i financial identification z banku, (a
      najlepej i umowe najmu na conajmniej pol roku - installation allowance). No i
      warto pojsc do PMO.03 - kwestia ubezp. zdrowotnego.

Ale nie martw sie, to wszystko powiedza CI na tym spotkaniu o 9:30
      • Gość: Sofi Do Integration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:03
        No tak, integration, zbombardowales mnie z samego rana taka iloscia informacji,
        ze jestem juz taka zakrecona, ze chyba przejdę do stanu off-line, zeby nie
        zglupiec.
        To teraz kolejne pytania:
        1. Te 1.5 h to razem z wizyta w PMO.01 czy bez ?
        2. Rozumiem, ze financial identification i legal entities moge przefaksowac ?
        Niekoniecznie chyba musze tam chodzic osobiscie ?
        3. Co ma umowa najmu do installation allownce ? Bo z tego co dotychczas wiem,
        installation i tak wyplacane jest dopiero po okresie probnym ? Czy po to, zeby
        wyplacili mi installation allowance potrzebuja umowy najmu ? Bez tego nie
        wyplaca ? Pytam się, bo ja takie mieszkanko na dluzej bede miala dopiero od 1
        marca.
        4. PMO. 03 - to juz najmniej wazne, wiec nie musisz sie rozpisywac, ale mialam
        nadzieje, ze to wszystko idzie z automatu, a ja musze tyle osob obejsc zeby
        zauwazyli ze jestem i powinnam byc ubezpieczona od 1 lutego ?
        • Gość: Sofi Do Integration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.01.05, 10:06
          I jeszcze jedno, skoro juz znalazlam kogos, kto niedawno rozpoczynal w
          K0misji ...

czy tam tez pierwszy miesiac to glownie szkolenia ?
          jestes w stanie wygospodarowac oprocz pracy ze 2 godziny dziennie na szukanie
          mieszkania ? Pytam - bo wlasnie w ciagu tego pierwszego miesiaca zamierzam
          rozgladac sie za mieszkaniem.
          • Gość: Tito wolno mi poszlo... IP: 5.6.* / *.europarl.eu.int 25.01.05, 11:50
            Byli szybsi tym razem niz ja :) Fajnie ze wszyscy pomagaja. U mnie coraz wiecej pracy.

A co do meritum. Mnie w PE od 9.30 zajelo to do 11.00 ale bylem pierwszy w kolejce. Mysle ze ostatni mogli skonczyc 1, 2 h po mnie. Powodzenia!
        • integration Re: Do Integration 27.01.05, 15:09
          Sorki, Sofi, za opoznienie dwudniowe, ale tutaj taki nawal roboty... Ale nie
          oznacza to, ze nie bedziesz miala czasu na szukanie mieszkania. Zostaja
          przeciez weekendy i wieczory:)

A installation allowance wyplacaja od razu - tzn. po miesiacu -dwoch :) Ale z
          tego co pamietam potrzebna jest umowa najmu na conajmniej pol roku. najwyzej
          pozniej Ci zaplaca.

Te 1,5 ha zajmuje wylacznie spotkanie informacyjne; gdzie daja Ci duzo
          materialow informacyjnych, ktorych dotad jeszcze nie mialem czasu wniliwie
          przejrzec:)

Z tego co pisza to dane konta mozna przefaksowac, ale chyba lepiej pojsc
          samemu. bo ja tu administracji jakos malo wierze. Faks moze gdzies utknac na 2
          tygodnie...

Certyfikat ubezpieczenia zdrowotnego (wolne tlumaczenie) wydaja po okolo
          tygodniu. Warto przynajmniej tam zadzwonic i sie upewnic, ze pracuja nad tym:)

Pozdrawiam

• an_bu Re: Do Integration 27.01.05, 15:29
            Bartek, Bogu dziek!
            Juz myslalam, ze kompletnie wciagnely cie wiry tej machiny biurokratycznej i nie
            dasz wiecej znaku zycia ;) Naprawde masz TYLE roboty?!
            • integration Re: Do Integration 28.01.05, 10:31
              no moze troche przesadzam. Moze bylem przyzwyczajony do pracy w administracji
              polskiej, gdzie praca do 16 i wiecej luzu.

Ale pewnie tez tak o tym pisze; bo to poczatki i musze sie wielu rzeczy
              nauczyc, a wymagaja ode mnie jakbym pracowal tu juz z rok (dzisiaj moj 10
              dzien). Tak mi sie przynajmniej wydaje.

No ale tlumacze sobie, ze pierwszy miesiac jest najgorszy a potem bedzie
              latwiej.

Nie chce nikogo wiec straszyc.

Bartek
              • an_bu Re: Do Integration 28.01.05, 10:58
                Trzymam kciuki nieustajaco za powodzenie w stawianiu czola nowym wyzwaniom i
                wymaganiom! :)
          • Gość: Iza Re: Do Integration IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 15:31
            Nie za bardzo sie orientuje, czy jak mi wyplaca installation allowance, to
            znaczy ze uznali, ze sie przeprowadzilam, i wstrzymuja wypłacanie daily
            allowance?
            • Gość: Tito Re: Do Integration IP: *.lan / 212.47.214.* 27.01.05, 17:56
              as far as I know - taaaak
              • Gość: xxx Re: Do Integration IP: 138.250.144.* 27.01.05, 18:20
                jeszcze jedno pytanko o daily all. i instal. Kiedy wiadomo ze sie ktos juz
                przeprowadzil? jak przyniesiesz rachunki ze wszystkie rzeczy masz pwrzywiezione
                z kraju? czy jak to jest? na podstawie innych dokumentow?
              • Gość: Iza Przeksztalcenie tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.01.05, 18:59
                Widze, ze pojawil sie dosc wazny watek. Sledzilam inne watki dotyczace daily
                a., installation a. i kosztow przeprowadzki. Wynikalo z nich, ze daily jest
                niezalezny od installation, natomiast daily jest zalezny od udokumentowanej
                przeprowadzki (negatywnie zalezny czyli przeprowadzka = koniec daily). A tu sie
                okazuje ze LEPIEJ NIE PRZEDSTAWIAC NA SPOTKANIU 1 DNIA W PRACY UMOWY NAJMU
                MIESZKANIA BO DADZA INSTALLATION A OBETNA DAILY A. Lepiej przedstawic takową
                umowę po zakończeniu okresu przysługiwania daily allowance, czyli 4 miesiace
                lub 10 miesiecy, zaleznie od sytuacji rodzinnej. Ludzie, proszę, pomóżcie to
                zinterpretować, bo niedługo zaczynam i nie chcę popelnic glupstwa. Proszę nie
                wysylac komentarzy posadzajacych o materializm, bo ja akurat zaczynam dopiero
                samodzielne zycie i nie mam bogatego wujka, ktory w razie czego wspomoże.
                • Gość: Tito Re: Przeksztalcenie tematu IP: *.lan / 212.47.214.* 27.01.05, 19:56
                  1.Instalation mozna dostac po okresie probnym - nie wczesniej.
                  2. Daily mozna dostac z adresem w Belgii - ja tak dostalem. Trzeba tylko
                  zadeklarowac, ze to nie jest przeprowadzka na dober. Maja takie tricky pytanie
                  w formularzu: czy przywiozles meble i caly dobytek? Odpowiedz ze nie i
                  dostaniesz daily.
                  3. Za przeprowadzke tez zwroca i raczej na pewno jak bierzesz za przeprowadzke
                  nie dostaniesz juz daily.
                  4. Nie mozna dostawac daily po instalation... Ale mozna najpierw daily potem
                  instalation... Uffff
                  • Gość: Sofi Re: Przeksztalcenie tematu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:49
                    1.Instalation mozna dostac po okresie probnym - nie wczesniej.
                    >>> No wlasnie rzekomo zaczeli juz w tej chwili wyplacac wczesniej bo i tak
                    wszyscy przechodzili probny. Chodzi nam jedynie o to, ktora czynnosc powoduje
                    zaprzestanie wyplacania daily:
                    a) przedstawienie umowy najmu np. na okres roczny
                    b) przedstawienie do refundacji faktur z tytulu przeprowadzki (u mnie
                    prawdopodobnie takich w ogole nie bedzie - to co wtedy ? 10 m-cy bez wzgedu na
                    wszystko??)

2. Daily mozna dostac z adresem w Belgii - ja tak dostalem. Trzeba tylko
                    zadeklarowac, ze to nie jest przeprowadzka na dober. Maja takie tricky pytanie
                    w formularzu: czy przywiozles meble i caly dobytek? Odpowiedz ze nie i
                    dostaniesz daily.
                    >>> OK, to chyba w miare wyjasnia powyzsze
                    3. Za przeprowadzke tez zwroca i raczej na pewno jak bierzesz za przeprowadzke
                    nie dostaniesz juz daily.
                    >>> z tego wynika ze odpowiedz (b) w powyzszym jest prawidlowa
                    4. Nie mozna dostawac daily po instalation... Ale mozna najpierw daily potem
                    instalation... Uffff
                    >>> Mam jedynie nadzieje, ze jeli decyduja sie mimo wszystko wyplacic wczesniej
                    installantion, to juz nie zabieraja daily. ?
                    • integration Re: Przeksztalcenie tematu 28.01.05, 10:36
                      Tito, zgadzam sie ze wszystkim poza jednym - installation allowance.

Dostac go mozna od razu (oczywiscie z malym opoznieniem) i nie blokuje to daily
                      allowance.

Natomiast przeprowadzka, tzn. przedstawienie faktur za przewiezienie rzeczy
                      skutkuje zwrotem za te faktury ale wstrzymaniem daily allowance.

Bartek
                      • sofi75 Re: Przeksztalcenie tematu 28.01.05, 10:40
                        No i teraz wreszcie wszystko wiemy i mozemy zabierac sie za cash flow planning,
                        a poniewaz czesc inflowa jest juz znana to z przyjemnoscia przejde do
                        outflowow :) Sorry za zargon - ja z audytorow (czyli jak twierdza niektorzy na
                        tym forum, literki czytam dopiero od niedawna, a zaczynalam od cyferek:))
    • Gość: emil [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.01.05, 09:15
      Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka