mister1 13.10.05, 16:30 Slyszalem od znajomych, ze grzyby niesamowicie znowu wysypaly - niedaleko Utrechtu nazbierali w 2 godziny dwie wielkie torby podgrzybkow... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lowiczanka Re: Grzybobranie 13.10.05, 17:48 A za to kara 800 euro! Slyszalam od ludzi, ktorzy tez zbieraja. Odpowiedz Link
mister1 Re: Grzybobranie 13.10.05, 18:07 Pani Emilio, przez te 30 lat co zbieramy grzybki to juz ewentualna kare juz dawno zjedlismy... Odpowiedz Link
mister1 Paddestoelen afsnijden 02.11.05, 11:55 Paddestoelen plukken mag niet, zeggen ze. Maar wie zijn ‘ze’? Aan wie moet je vragen om er achter te komen wat nou wel en wat nou niet mag? Omdat ik het niet wist, heb ik maar eens geïnformeerd bij de politie. Zij zijn tenslotte de ordebewakers, die bestraffend mogen optreden. Een dienstdoende diender meldde me dat de politie in Amsterdam geen prioriteit geeft aan het optreden tegen mensen die paddestoelen weghalen. Maar op andere plekken in het land wil dat wel eens anders zijn. Tijdens een boswandeling in Bilthoven merkte ik dat het verbieden van paddestoelen plukken ook op andere gronden gestoeld kan zijn. Met een paar vrienden waren we aan het zoeken naar kastanjeboleten, toen we door een boswachter werden aangehouden. Of wij niet wisten dat het verboden was paddestoelen te plukken. En omdat we paddestoelen geplukt hadden buiten de paden en je je daar sowieso niet buiten mag begeven, waren dat al met al twee overtredingen. Met wat gezellige praat en begrip van ons zijn we er mee weggekomen. Kennelijk ook omdat het mandje nog niet echt vol was. De boswachter heeft nog gekeken of we de paddestoelen uit de grond getrokken hadden of netjes vlak boven de grond afgesneden. Omdat wij ze, natuurlijk, hadden afgesneden, was het vergrijp ook minder erg. (Voor het leesplezier houd ik het in dit verhaal op plukken, maar bedoel dan steeds afsnijden). Odpowiedz Link
mister1 Re: Grzybobranie w Belgii 02.11.05, 12:03 Plukken Na to wyglada, ze tam grzyby mozna zbierac w majestacie prawa: Paddestoelen plukken is leuk. En ook wel spannend. Want sommige soorten zijn giftig. Eet dus niet zomaar een paddestoel op. Vraag altijd aan een echte kenner of je de paddestoel mag eten. Herkennen Paddestoelen zoeken en de naam opzoeken, is ook plezant. Er zijn veel boeken die je daarbij kunnen helpen. Sommige paddestoelen kan je herkennen bop.vgc.be/tijdschriften/wablieft/wab223/23sampad.txt Odpowiedz Link
3eti Re: Grzybobranie w Belgii 02.11.05, 22:16 NIe wszedzie mozna zbierac,tez grozi kara tak jak i w Holandii. Odpowiedz Link
mister1 Re: Grzybobranie 15.08.06, 20:36 w tym roku moze sezon wczesniej sie zaczac... Odpowiedz Link
napolnoc Re: Grzybobranie 15.08.06, 21:43 Holendrzy,nieboraki,nie wiedza ze grzyby inne niz z AH tez sa jadalne:) Nawet jednego,od 30 lat lesnika zawodowego, uczylismy ktore grzybki sa cacy a ktore be.To samo z rybkami,zawsze maja zdziwione miny, jak zlowione karpie i wegorze ladujemy do bagaznika. I do tego to nieodlaczne pytanie:a skad wiecie ktore: grzyby/ryby/jagody/(wstaw co chcesz) sa jadalne? Ja dla bezpieczenstwa zbieram grzyby w lesie prywatnym (mam zezwolenie wlasciciela,on i tak grzyba od pniaka nie rozrozni) albo do Niemiec jezdze, gdzie juz wiele lat temu Ojciec mi pokazal "swoje" miejsca. Odpowiedz Link
tehmina Re: Grzybobranie 15.08.06, 21:51 Witam !! Tez chetnie wybralabym sie na grzybki. Mozecie polecic jakies miejsca, hehe :) Pozdrawiam Aga Odpowiedz Link
mad_die Re: Grzybobranie 16.08.06, 16:08 A gdzie można znaleźć jakiś spis lasów, w których zbieranie grzybów jest dozwolone? Marzy mi się jajecznica z grzybami... albo kasza gryczana... mhm... :) Odpowiedz Link
mister1 Re: Grzybobranie 16.08.06, 16:45 nie ma czegos takiego - my z cala rodzina i znajomymi zbieralismy od zawsze i nigdy nic sie nie dzialo PS w przypadku mojej Mamy "od zawsze" znaczy od ...1966 roku. Odpowiedz Link
mad_die Re: Grzybobranie 16.08.06, 23:05 Ale ja się nie pytałam, od kiedy zbieraliście grzyby, tylko gdzie i czy jest jakaś lista, spis miejsc, gdzie grzyby można zbierać (może być nawet nieoficjalna lista, taka z przekazu ustnego ;)) Odpowiedz Link
mister1 Re: Grzybobranie 16.08.06, 23:14 ja odpowiedzialem, ze takiej listy nie ma i raczej byc nie moze w kraju, gdzie mieszkancy sa przekonani, ze grzyby to trucizna i nie jedli ich nawet w czasie glodu za okupacji... Odpowiedz Link
mad_die Re: Grzybobranie 16.08.06, 23:22 hehe :) bo Holendrzy raczej nie wiedzą, co dobre na tym świecie ;) a żadnej "nieoficjalnej" listy takich miejsc nie ma? takich miejsc znanych tylko ludziom, którzy grzyby jadają i je sami zbierają? Odpowiedz Link
mister1 Re: Grzybobranie 16.08.06, 23:31 kto by taka liste zrobil ? mysmy jezdzac do najblizszego lasu znalezli miejsca zasobne w grzyby. Odpowiedz Link
mad_die Re: Grzybobranie 16.08.06, 23:43 yyyy... no nie wiem kto, ale może inni ludzie, którzy lubią zbierać grzyby? i mówią sobie, gdzie można zbierać? choć nie, zaraz, zaraz, przecież prawdziwy grzybiarz drugiemu nie powie, gdzie są jego miejsca na grzyby... ;) heh... no nic, sama sobie poszukam... a jak nie znajdę, to pojadę do PL :D Odpowiedz Link
mister1 Re: Grzybobranie 16.08.06, 23:49 pochodz po lesie w najblizszej okolicy - w tym roku mysle ze grzyby szybciej sypnal - bylo goraco, teraz mokro,to kto wie... Odpowiedz Link
monika_nl Re: Grzybobranie 17.08.06, 11:16 w Holandii jest zabronine zbiranie grzybow i sa za to wysokie kary pieniezne,zamiast tracic pieniadze na mandaty wole kupic swieze grzyby na targu, sa drogie ale zawsze tansze niz mandat Odpowiedz Link
astarte7 Re: Grzybobranie 17.08.06, 12:33 A propos targu, to zobaczylam wczoraj na markcie w Utrechcie jakos tak znajomo wygladajace stoisko..wiec podeszlam i okazalo sie, ze prowadzi je pani z Zakopanego! Swetry z owcy, skarpety z barana, pantofle z futrem, skory z niedzwiedzia :-) i tym podobne regionalne przedmioty. Az mi sie cieplej na sercu zrobilo na widok tej welny :-) Pani ponoc regularnie bywa w Rotterdamie i czesto w Delft - jakby ktos chcial zaopatrzyc sie na jesien.. Odpowiedz Link
mister1 zabronione ? 17.08.06, 15:13 doskonale wiem ze jest zabronione ale jak juz wyzej pisalem - zbieramy w NL grzyby od rowno lat 40-tu ( bez zadnych mocnych wrazen) Odpowiedz Link