Gość: mikee IP: *.net / *.crowley.pl 24.02.05, 14:07 Witam! Szukam osob, ktore zyja i pracuja w szwecji. Chcialbym dowiedziec sie jak tam jest? Jak wyglada opieka zdrowotna, jak znalezc prace itd. W ogole czy oplaca sie tam jechac. Z gory dziekuje. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pia.ed Re: zycie w szwecji 25.02.05, 13:18 Gdybys wystukal SZWECJA na wyszukiwarce to bys otrzymal setki trafien. Podaje tu jedno. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=115&w=16749529 Wystarczy poczytac i jest odpowiedz na wszystko. Chce od razu napisac ze do Szwecji jest sie DUZO ciezej dostac niz do Anglii, chyba ze ma sie poszukiwany tu zawod w sluzbie zdrowia. Do tego aby dostac prace trzeba znac swietnie jezyk szwedzki. Pisze tu oczywiscie o tych, ktorzy chca sie tu osiedlic, a tak wywnioskowalam z Twego listu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Habka Re: zycie w szwecji IP: *.ip-pluggen.com 25.02.05, 17:14 foru.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=115&w=20405733 To tez zycie w Szwecji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hanka Re: zycie w szwecji IP: *.ip-pluggen.com 25.02.05, 17:15 To tez zycie w Szwecji! foru.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=115&w=20405733 Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: zycie w szwecji 26.02.05, 10:52 No i co, Mike, straciles juz ochote do zycia w Szwecji kiedy dowiedziales sie, ze nawet tam "pieczone golabki same nie leca do gabki"? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: zycie w szwecji IP: *.access.telenet.be 27.02.05, 14:26 do pia.ed jak cie zaczynam czytac to odrazu mam dola skoncz te swoje durne komentarze a najlepiej zacznij zadzic drzewa tam u siebie Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: zycie w szwecji 27.02.05, 18:53 A co, OBSERWATORZE, mam pisac nieprawde o Szwecji??? Zapraszac i obiecywac urzadzone mieszkanie i czekajaca juz prace? Moze wiec TY zaprosisz do Belgii? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: damian Re: zycie w szwecji IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.02.05, 15:24 a co z pracą dla leśników i pilarzy czy ktoś z Was się orientuje? bo słyszałem ze poszukją Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: zycie w szwecji 27.02.05, 01:17 Niestety nie orientuje sie, bo mieszkam w poludniowej Szwecji, a tam lasow niewiele... Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Damian, tu sa wolne miejsca... 28.02.05, 02:09 Barkmaskinskötare, skogsbruk Transport och maskinförare / Maskinförare Inspektor, skogsbruk Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Jägmästare, skogsförvaltare Naturvetenskap / Chefer inom naturvetenskap Lärare, lantbruk, skogsbruk Pedagogiskt arbete / Gymnasielärare i yrkesämnen Maskinbarkare, skogsbruk Transport och maskinförare / Maskinförare Områdeschef, skogsbruk Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Planterare, skog Arbete utan krav på yrkesutbildning / Medhjälp inom jordbruk etc Plantör, skog Arbete utan krav på yrkesutbildning / Medhjälp inom jordbruk etc Processorförare, skogsbruk Transport och maskinförare / Maskinförare Regionchef, skogsbruk Naturvetenskap / Chefer inom naturvetenskap Röjare, skog Arbete utan krav på yrkesutbildning / Medhjälp inom jordbruk etc Röjningsarbetare, skog Arbete utan krav på yrkesutbildning / Medhjälp inom jordbruk etc Skogsbefäl Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogsbruksforskare Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogsbruksinstruktör Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogsbrukslärare Pedagogiskt arbete / Gymnasielärare i yrkesämnen Skogsbruksrådgivare Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogschef Naturvetenskap / Chefer inom naturvetenskap Skogsförvaltare Naturvetenskap / Chefer inom naturvetenskap Skogsingenjör Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogsinspektor Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogskörare Arbete utan krav på yrkesutbildning / Medhjälp inom jordbruk etc Skogsmaskinförare Transport och maskinförare / Maskinförare Skogsmästare, skogsbruksrådgivare Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogsmästare Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogstekniker Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogstraktorförare Transport och maskinförare / Maskinförare Skogsvetare Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogsvårdsassistent Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogsvårdskonsulent Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Skogvaktare Naturvetenskap / Jord, skog, jaktrådgivare Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RitaSkita Re: zycie w szwecji IP: *.mdx.ac.uk 28.02.05, 14:15 Damian, nie mieszkalam w Szwecjina stale, ale mialam kiedys (jakies 10 lat temu) przyjemnosc byc tam na polrocznym kontrakcie. Wyladowalam w Szpitalu ze zlamana noga ( ot zachcialo mi sie jazdy na nartach....), i musze przyznac ze opieka medyczna w Stockholmie byla naprawde na znakomitym poziomie, lepszym niz w 99% swiata. Nawet wyzywienie w szpitalu bylo bardzo dobre, nie wspomne o tym jak sie pielegniarki nabiegaja tam wokol pacjenta! Niektorych ostraszaja wysokie podatki, oczywiscie. No za takie serwisy socjalne i swietne drogi placi sie w podatkach. Jezeli lubisz chlodny klimat,a nie kazdy lubi bo dlugie miesiace jest zimno i ciemno... jesli masz sile i ochote uczyc sie szwdzkiego...to jest to wspanialy kraj do zycia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: zycie w szwecji IP: *.cebit.com.pl / *.cebit.com.pl 28.02.05, 16:59 Ja polecam Szwecje . Szwedzi sa bardzo leniwi i Polakowi ławto znależć pracę, bo Polacy sa cenieni za pracowitość i solidność. Ale rzeczywiście zima jest straszna, lepiej na zime wyjechac do Polski. Szwedzi siedza icałymi dniami i nocami chleją bimber w zimie. W wogule to malo tam rozrywek, koncertow itp. jak przyjezdza wesole miasteczko to jest radocha. Kraj nie nadaje sie do zamieszkania na stale. Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Darek, bo zdechne ze smiechu! 28.02.05, 19:52 Gdzie Cie losy rzucily, za kolo podbiegunowe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do pia Re: Darek, bo zdechne ze smiechu! IP: *.foxnet.com.pl 28.02.05, 20:21 witaj kim jesteś?pia mieszkasz w szwecji jeśli tak to ci zazdroszczę fajny kraj mądrzy ludzie a nie tak jak tu w polsce gdzie ludzie ludziom gotują taki los masz chyba bardzo dużo czasu wielu ludziom udzieliłaś cennych wzkazówek powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Darek, bo zdechne ze smiechu! IP: *.cebit.com.pl / *.cebit.com.pl 28.02.05, 20:56 Ni w okolice w polowie drogi miedzy Malmo a Kristiansztad, rzeczywiscie szwedzi sa leniwi, krnobni i olewaja prace dlatego dorywczo latwo cos poderwac. A te biale noce to sa od czerwca do sierpnia strach pomyslec o zimie Odpowiedz Link Zgłoś
dcio Re: Darek, bo zdechne ze smiechu! 28.02.05, 20:59 dobra ja sie wybieram na truskawki, ew. jak sie skoncza mozna by żebrać na ulicach, zdaje sie , że to dozwolone. Jak ktos ma samochod to mozemy zrobic ekipe wypadowa. Mam 40 adresow. Pia nie zdychaj tylko w trymiga podsylaj mi te portale szweckie ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Re: Darek, bo zdechne ze smiechu! 28.02.05, 21:42 Napisalam Ci, ze adresow szwedzkich portali nie znam. Moi znajomi z netu ktorych sie pytalam, tez nie! Moze takich portali w Szwecji w ogole nie ma? W Sztokholmie jest polski portal internetowy, tam mozna zamieszczac i czytac ogloszenia dotyczace pracy, moze wejdziesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: darek Re: Darek, bo zdechne ze smiechu! IP: *.cebit.com.pl / *.cebit.com.pl 01.03.05, 12:22 Jasne wysli mi na priwa :o) Odpowiedz Link Zgłoś
pia.ed Klimat w Szwecji 28.02.05, 21:58 Chcialam tylko sprostowac: jesli mieszka sie w poludniowej Szwecji, to klimat niczym nie rozni sie od tego, ktory mozna zaobserwowac w niektorych regionach Polski, a tam ludzie zyja i sa zadowoleni... Klimat w Malmo jest IDENTYCZNY jak w lezacym 180 km na poludnie Swinoujsciu, to tak dla przykladu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Darek Re: Klimat w Szwecji IP: *.cebit.com.pl / *.cebit.com.pl 01.03.05, 12:25 Ee tam nie wierzcie w Szwecji marzlem nocami pod namiotem a w swinoujsciu po powrocie spalem z powodu goraca w otwartym namiocie, jak czlowiek nastawia sie na namiot to mus cieply spiwor i dresy do spanai a i cieple podwqojne skarpetki. W wogole wieczory juz sa strasznie mrozne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dave Re: Klimat w Szwecji IP: *.foxnet.com.pl 01.03.05, 13:55 pamiętam koniec sierpnia 2003 roku wstajemy rano a tu dookoła biało a na termometrze -6 st ale potem we wrześniu była piękna pogoda i ciepło że nawet się opalaliśmy eh pięknie było Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RitaSkita Re: Klimat w Szwecji IP: *.mdx.ac.uk 01.03.05, 16:29 to prawda. Klimat w Malmo nie rozni sie od naszego klimatu na Pomorzu, ale juz w Stockholmie jest znacznie zimniej i do tego szybciej ciemno sie robi, ale trudno si enie dziwic to okolo 1000km odleglosci! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: RitaSkita Re: Klimat w Szwecji IP: *.mdx.ac.uk 01.03.05, 16:32 to prawda. Klimat w Malmo nie rozni sie od naszego klimatu na Pomorzu, ale juz w Stockholmie jest znacznie zimniej i do tego szybciej ciemno sie robi, ale trudno si enie dziwic to ogromna odleglosc choc wydaje sie ze to ten sam kraj a blisko, a jednak nie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aqua architektura IP: *.244.145.146.ip.tnp.pl 01.03.05, 15:35 a orientujecie sie może, jak wygląda w szwecji z pracą dla architektów? Ja planuje takie wykształcenie i strasznie chciałabym tam pojechać. jakby ktoś miał wiadomości na ten temat to bardzo prosze o odrobine pomocy... a propos: interesuje sie szwecją od lat i mi sie ona bardzo podoba. fakt, że zimno ale "chcieć to móc", a ja i tak kocham zime. Odpowiedz Link Zgłoś