Dodaj do ulubionych

Rachunek bankowy w UK

26.03.05, 19:01
Wydaje sie niewyobrazalne a jednak mi sie udalo-troche sie przy tym trzeba
bylo nachodzic
W zwiazku z obowiazujacym od grudnia nowym prawem bankowym nie tak latwo
otworzyc rachunek gdy wynajmujesz pokoj all inclusive. Kwitek od wlasciciela
mieszkania oraz potwierdzenie zameldowania nie wystarcza!
Nejlepiej jesli masz rachunek w PL wziac -koniecznie przetlumaczony!!! wyciag
salda za ost 3 mies
Mi udalo sie w inny sposob-mialam ze soba potwierdzenie od pracodawcy -
koniecznie adresowane do konkretnego banku- potwierdzenie zameldowania i
wysokosci zarobkow. Musisz byc przygotowany na to ze caly proceder potrwa
minimum 2 tyg-jesli wiec w najblizszym czasie czeka Cie wyplata lepiej
uprzedz pracodawce ze musisz miec kaske do reki.
Ja mialam taka sytuacje i wystawili mi czek
A z czekiem to inna skomplikowana para kaloszy...
jakies pytania?

Obserwuj wątek
    • Gość: asda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 26.03.05, 22:57
      moze nie pytania ale dodatkowe informacje. najlepiej zalozyc sobie telefon
      stacjonarny (landline). jesli nie masz konta a masz znajomego/znajoma to mozesz
      miec telefon na siebie a placi znajomy z konta (DIRECT DEBIT). podobno jest
      mozliwa opcja zamiast znajomego , depozyt. to pewnie zalezy od operatora. ale w
      moim przypadku, znajoma zalozyla telefon w ntl a pobieraja oplatae z mojego
      konta. [po dowch miesiacach z rachunkami moze iscvi do banku i zalozyc wlasne
      konto
    • Gość: haxa Re: Rachunek bankowy w UK IP: 5.5R6D* / 198.54.202.* 27.03.05, 08:12
      Ja otworzylam konto bankowe w ciagu 1 h w Braclays Bank i nie mialam zadnych
      problemow. Co prawda to bylo 3 lata temu :)
      • Gość: asda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 27.03.05, 13:11
        no, trzy lata temu to tez nie mialem zadnych problemow a na dodatek przy
        otwarciu konta dali mi od razu karte kredytowa :) ale to bylo trzy lata temu,
        teraz ponoc robia troche problemow :)
        • beat Re: Rachunek bankowy w UK 27.03.05, 14:55

tak jak mowilam-gdziekolwiek nie poszlam wzruszali ramionami i nawet nie
          raczyli wytlumaczyc dlaczego potrzebuja tyle kwitkow po to zeby trzymac u nich
          pieniadze
          jesli wystawia Ci czek to musisz wedrowac do tzw CheckPoint-tam trzeba
          przedstawic kolejne potwierdzenie zameldowania wystawione przez pracodawce-
          Monty Python by tego lepiej nie przedstawil...
          • Gość: asda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 27.03.05, 15:11
            to ja tez, tak jak pisalem :) najprosciej zalozyc linie telefoniczna :)
            • Gość: tralala Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 27.03.05, 15:25
              Pieprzenie w bambus! Po 11 wrzesnia zaostrzono wymagania w Wielkiej Brytanii,
              zeby byle kto sobie nie zalozyl konta i na przyklad nie sponsorowal terrorystow
              z pieniedzy trzymanych w brytyjskim banku. Obok paszportu najwazniejsze przy
              zakladaniu konta jest potwierdzenie, ze ty to ty. Mozna to uzyskac
              przedstawiajac umowe najmu (ale tylko, gdy wynajmujemy mieszkanie przez
              licencjonowana agencje) lub potwierdzenie od pracodawcy (imie,nazwisko+miejsce
              pracy+zarobki+adres zamieszkania- na papierze firmowym).
              • Gość: asda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 27.03.05, 22:44
                wlasnie paszport potwierdza, ze ty to ty, albo tutejsze prawo jazdy albo pare
                innych rzeczy. drugim wymogiem jest potwierdzenia adresu (proof of address).
                ito moze byc rachunek za jakiekolwiek media(gaz, woda, energia elektryczna,
                telefon stacjonarny) i tyle. tralala przestan pieprzyc w bambus
              • Gość: Jurek bambus IP: 5.1.* / *.kuleuven.ac.be 30.03.05, 14:07
                Po pierwsze: jak nie wiesz, to nie zabieraj głosu. Nie wystarczy zaświadczenie
                od pracodawcy ani z uczelni, trzeba przedstawić rachunki za telefon STACJONARNY
                lub gaz, prąd itp za kilka miesięcy, w niektórych bankach za 12 miesięcy a w
                HSBC nawet mówiono mi o 24 miesiącach!!!
                Po drugie, jest to oczywiście bzdura, że chodzi o walkę z terroryzmem, bo każdy
                terrorysta bez problemu skołuje sobie potwierdzenie adresu jak będzie
                potrzebował a nie skołuje sobie tego biedny Rumun, Kirgiz czy inny Polak, który
                przyjeżdża do Anglii i nie wie co jest grane. Te nowe reguły wymierzone są w
                imigrantów, bo często warunkiem do przedłużenia wizy, prawa do pobytu dla osób
                nie z UE jest pokazanie wyciągu z konta, czyli najpierw trzeba je mieć...
                tralalala, nie pieprz w bambus cwaniaczku....
                • Gość: wow Re: bambus IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 14:37
                  trala lala trala lala bum cyk cyk trala la bum cyk cyk

to takie skwitowanie na Wasze wymiany pogladow

nie ma znaczenia czy zakladales/as konto 1miesiac temu 2 lata lub 4,5....itd
                  zawsze urzednicy wymagali dokumentow (paszport, drugi document , zasw z pracy,
                  szkoly, uczelni, rachunki za gaz, prad itd, umowe najmu itd) to wszystko zalezy
                  na jakiego urzednika trafisz jak ktos nie ma szczescia to bedzie sie bujac z
                  zalozeniem konta ( pewnie w zyciu tez nie bedzie mu lekko), drugi trafi na
                  normalnego urzednika i otworzy konto w 5 minut

tak jest bylo i tak bedzie

jak mowiliscie tralal bum cyk cyk , bambus i ..........

wow:)
                  • Gość: asda Re: bambus IP: *.server.ntli.net 30.03.05, 19:46
                    dwa tygodnie temu pomagalem znajomej zalozyc konto w Nat West. Chcieli paszport
                    i dwa kolejne rachunki za telefon, niepozniejsze niz pol roku. I TYLE!!!!!
                    zadnych umow,zaswiadczen i wyciagu z chrztu rodzicow. oczywiscie to prawda,
                    czasem urzednik/urzedniczka ma zly humor i wysyla nas po licho wie co.
                    wystarczy wtedy poprosic o kogos "wazniejszego" i po problemie
                • Gość: tralala Re: bambus IP: *.server.ntli.net 30.03.05, 21:51
                  Co ty chrzanisz, ze nie wystarczy zaswiadczenie od pracodawcy? To jakim cudem
                  mam konto w Lloydsie?
                  • Gość: gg Re: bambus IP: 5.1.* / *.kuleuven.ac.be 31.03.05, 16:29
                    "Co ty chrzanisz, ze nie wystarczy zaswiadczenie od pracodawcy? To jakim cudem
                    mam konto w Lloydsie?"
                    Masz albo tylko piszesz, że masz....
                    • Gość: tralala Re: bambus IP: *.server.ntli.net 31.03.05, 22:01
                      Jezu, chyba sie powiesze!!! Nie wierzysz, ze mam konto w Anglii? Musze zrobic
                      wszystko, zeby ci to udowodnic, bo bardzo mi zalezy na twojej opinii!!!
                      Buahahahaha!!! Przepraszam, ze zyje, znawco kochany!
                • Gość: tralala Re: bambus IP: *.server.ntli.net 30.03.05, 21:53
                  Oczywiscie, ze chodzi miedzy innymi o walke z terroryzmem. Zostalam dokladnie
                  poiformowana przy zakladaniu konta, gdy oburzalam sie na niektore wymogi. Jak
                  uwazasz, ze to bzdura to sobie uwazaj dalej
    • Gość: madman Re: Rachunek bankowy w UK IP: 80.51.194.* 30.03.05, 19:57
      a ja mam takie pytanie...jesli mam konto w pko sa..oczywiscie moge wplacac
      pieniadze bedac w uk na moje konto..oni to od razu przeliczaja na zlotowki..a
      czy ktos wie,czy moge wyplacac pieniadze z zagranicznych bankomatow tam w uk z
      mojego konta rozliczanego wlaasnie w zlotowkach?
      • Gość: ruda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.03.05, 20:28
        Oczywiście, że możesz, ale są zbyt wysokie koszty transakcyjne za każdy przelew
        ok 40 funtów, wypłata z bankomatu tez z kilka, a poza tym pracodawca moze Ci
        odmówić przelewania pieniędzy na polskie konto. Acha transfer pieniędzy tez
        trwa długo tak ok tygodnia, wiec zanim bedziesz miec je na koncie, to szybciej
        o nich zapomnisz. I jeszcze jedno: ciągłe przeliczanie walut po niekorzystnych
        kursach kupna-sprzedaży- dodatkowo tracisz na roznicach kursowych.
        Mysle, że lepiej otworzyc sobie konto w banku angielskim. Fakt wielka
        biurokracja, ale jakos sie da. Najlepiej poproś pracodawcę o list polecający,
        jakiś dok. potwierdzający miejsce zamieszkania w Anglii i Polsce (najlepiej
        wystawiony przez pracodawcę + polskie dok) oraz umowę o pracę - ja właśnie w
        taki sposób otworzyłam konto bez problemów.
        Życzę powodzenia!
    • Gość: terrence Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.freedom2surf.net 31.03.05, 05:03
      nie spotkalem sie jeszcze z przypadkiem, zeby wyciagi z polskich bankow musialy
      byc przetlumaczone. na pewno w hsbc nie musza byc. alternatywnie mozna pokusisc
      sie o provisional driving licence, czyli prawo jazdy osoby uczacej sie. jest
      rowniez uznawana za potwierdzenie adresu. formularze sa dostepne na pocztach.
      koszt chyba 15f, nie pamietam dokladnie. najszybciej jest jednak chyba uzyc
      wyciagow bankowych z polskiego banku. zwykle zestaw:

- list od pracodawcy
      - paszport/dowod
      - potwierdzenie adresu (dowolna metoda z mozliwych)
      - drugi dowod tozsamosci (czasami)

dodatkowo w natwest zaproponowano mi rozwiazanie wyslania billingow od polskiego
      operatora z 3 ostatnich miesiecy na adres brytyjski. moze inne banki rowniez
      akceptuja ta metode, trudno powiedziec. w kazdym razie zalozyc konto z
      potrzebnymi dokumentami nie jest wcale trudno. a co do zagrozenia terroryzmem,
      to nie sadze czy to istotne czy terrorysta czy nie - i tak czlowiek zalatwi
      sobie potrzebne dokumenty do zalozenia konta.

pozdr.
      • Gość: asda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 31.03.05, 22:21
        Nat West wydal ulotke w ktorej wyraznie jest napisane(takze po polsku) co jest
        potrzebne by zalozyc u nich konto
        1. Dowod tozsamosci- paszport, prawo jazdy, zaswiadczenie o rejestracji na
        liscie osob uprawnionych do glosowania albo ID wydane przez policje (jeden z
        tych dokumentow, nie wszystkie).
        2. Potwierdzenie adresu- rachunek za telefon stacjonarny, gaz, wode, energie
        elektryczna moze podatek od nieruchomosci (jeden rachunek a nie wszystkie). Nat
        West wymaga dwoch kolejnych rachunkow, wystawionych nie pozniej niz pol roku.
        I TYLE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
        • jsr184 Re: Rachunek bankowy w UK 31.03.05, 23:34
          no tak, ale pogadaj z nimi to i inne sposoby sie znajda. ulotke czytalem. co do
          billingow od polskiego operatora komorkowego - taka opcje rowniez mi podali.
          pamietaj ze obsluguje cie pracownik, a tego co jest napisane po polsku na tej
          kartce, to oni ni chu chu nie rozumie ;)

pozdrawiam
          • Gość: asda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 01.04.05, 20:08
            ale to jest ulotka w kilku jezykach, w tym w angielskim, nie sadze, zeby
            pracownik w angielskim banku nie znal angielskiego :) poza tym (przynajmnie w
            jednym z oddzialow Nat West spotkalem tabliczke z informacja w jakich jezykach
            mozna sie w tym banku porozumiec i byl tam takze jezyk polski ( Londyn,
            Chiswick) :)
            • Gość: asda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 01.04.05, 20:09
              zapomnialem sobie. mam pytanie: te bilingi za polski telefon komorkowy to do
              czego???? przeciez to nie jest potwierdzenie adresu w UK ani tym bardziej ID
              wiec po co one??????
              • jsr184 Re: Rachunek bankowy w UK 01.04.05, 20:27
                no wlasnie operator musi ci je wyslac na adres w londynie (musi na nich widniec
                ten adres, wiec trzeba u operatora zmienic swoj adres korespondencyjny). wtedy
                beda stanowily proof of address. dokladnie tak wyjasniono mi to w natwest.

pozdr.
                • Gość: asda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 02.04.05, 00:50
                  nie bardzo to do mnie przemawia,moze mieli na mysli rachunek za telefon
                  stacjonarny??? ale to tez bez sensu. bo przeciez rachunek z polski wyslany na
                  tutejszy adres wcale nie jest potwierdzeniem adresu. gdyby tak bylo to takim
                  samym potwierdzeniem bylby tutejszy rachunek za komorke a nie jest. poza tym
                  idac tym tokiem myslenia to kazdy rachunek z polski wyslany tutaj (np za gaz
                  czy energie0 bylby proof of address. sam sie zgodzisz ze to bez sensu. moze
                  zapytaj w innym Nat Wescie :)
                  • jsr184 Re: Rachunek bankowy w UK 02.04.05, 01:28
                    tu trafiasz poniekad w sedno. mozliwe ze w innym natwescie, by nie moglo byc to
                    potwierdzeniem adresu :) zalezy w sumie od oddzialu i humorkow. to kazdy wie.
                    ale to jest analogiczna sytuacja jak wykorzystanie wyciagow z polskich bankow
                    przyslanych na brytyjski adres. to dokladnie to samo. wazne jest dla nich, ze to
                    rachunek, ze na twoje nazwisko - czyli takie jakie istnieje w proof of ID oraz,
                    ze przyszlo na brytyjski adres. proste :)

pozdr.
    • Gość: Anqa Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.access.as9105.com 02.04.05, 02:11
      Tydzien temu zalozylam rachunek w banku HSBC, procedura trwala okolo 15 minut
      (mialam ze soba list od pracodawcy potwierdzajacy, ze mnie zatrudnia,
      tymczasowy national insurance number i paszport), po 3 dniach dostalam od nich
      karte bankomatowa, a po 2 kolejnych ksiazeczke do wplacania pieniedzy na konto!
      Bylam zaskoczona bezproblemowosci i szybkoscia dzialania angielskich urzednikow!
      • Gość: asda Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.server.ntli.net 02.04.05, 11:11
        ja nie neguje tych polskich rachunkow, tylko dziwi mnie dlaczego wobec tego
        rachunek za angielski telefon komorkowy nie moze byc potwierdzeniem adresu
        • Gość: jsr184 Re: Rachunek bankowy w UK IP: *.freedom2surf.net 03.04.05, 05:03
          to ciekawe ;) mozliwe ze moglby byc, ale znow to chyba zalezy od banku :) jak
          walczyles z bankami w anglii to sam wiesz, ze nie tylko inny bank to inna
          polityka, ale inny pracownik banku - to rowniez czesto inne zasady :) mozliwe,
          ze taka opcja bylaby do zaakceptowania. w natwest pytali sie mnie czy mam
          landline lub mobile na kontrakt w uk. powiedzialem, ze mam mobile ale polski.
          wiec bardzo prawdopodobne, ze i to by przeszlo.

pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka