Dodaj do ulubionych

jak to jest z ta CYFRA +

IP: *.cec.eu.int 20.09.05, 13:01
Mam pytanie - techniczne: czy jezeli mialabym (uzywam trybu
przypuszczajacego, bo jeszcze nie mam, ale jest taka szansa:o)taras w
kierunku poludniowo - wshodnim to zlapie sygnal z satelity? Czy musi byc to
tyko i wylacznie i bezwzglednie kierunek poludniowy
Obserwuj wątek
    • tomi_22 RACZEJ tak, ale... 20.09.05, 13:08
      Sygnal z satelity jest bardzo precyzyjny, tzn idzie po prostej linii w
      okreslonym kierunku. No jest nieco rozproszony, dlatego mamy talerz, ktory
      zbiera fale i kieruje je do odbiornika i dlaej jest on przekazywany do TV :)

Teroretycznie jak masz balkon na poludniowy-wschod, to masz takze jakas tam
      mozliwosc, zeby skierowac talerz na poludnie dokladnie i zlapac Cyfre + bowiem
      talerze sie obraca.

Ale zeby byc na 100% pewnym to masz mozliwosci:
      1. Pozycz od kogos zestaw i sprawdz;
      2. Popros lokalnego fachowca z Belgii, zeby ci powiedzial czy zlapiesz Hot
      Birda.

Jednak za porade fachowca raczej bedziesz musiala zaplacic jakies 20Euro. Ale
      bedziesz wiedziec.
      • Gość: jodza Re: RACZEJ tak, ale... IP: *.cec.eu.int 20.09.05, 14:28
        Hmm widzisz ten taras nie jest otwarty ze wszystkich stron, w sumie to balkon
        (tylko tu wiekszosc nazywa to tarasem)i do tego w bloku a nie w maison de
        maitre (Czy jakkolwiek sie to pisze) dlatego zastanawiam sie czy zlapie
        sygnal....
        hmm obawiam sie ze za duzo zachodu byloby z pozyczaniem zestawu..... nie sadze
        zeby znalazl sie chetny, bo to za duzo kombinowania...
        a gdzie takiego fachowca szukac? a moze z pomoca GPSu dalo by sie sprawdzic
        doklade polozenie balkonu i ewentulane mozliwosci zlapania sygnalu? hmm?
        • Gość: Gość Re: RACZEJ tak, ale... IP: *.247.81.adsl.skynet.be 20.09.05, 14:31
          Nie oglądaj telewizji bo będziesz miała w głowie glizdy
          • Gość: ania Re: RACZEJ tak, ale... IP: *.cec.eu.int 20.09.05, 14:51
            ;)))
          • Gość: Sil Re: RACZEJ tak, ale... IP: *.cec.eu.int 20.09.05, 14:52
            Czy glizdy to to samo co glisty?
            • Gość: Gość Re: RACZEJ tak, ale... IP: *.247.81.adsl.skynet.be 20.09.05, 14:54
              Gość portalu: Sil napisał(a):
              > Czy glizdy to to samo co glisty?

Glizda jedna wie.
        • tomi_22 Re: RACZEJ tak, ale... 20.09.05, 14:35
          Niestety nic wiecej nie wiem na ten temat. Co do GPSu tez nic nie wiem.
          • Gość: jodza Re: RACZEJ tak, ale... IP: *.cec.eu.int 20.09.05, 14:50
            ok dzieki Tomi
        • Gość: mczapl Namiary IP: 212.190.72.* 20.09.05, 14:52
          Jodza, czy chcesz namiary na goscia, ktory by ci to sprawdzil? Ma miernik sily
          sygnalu z satelity, wiec zrobilby to od reki. Ustawial mi satelite (i nie tylko
          mi), wiec wiem, ze robi to dobrze.
          • Gość: Gregory Re: Namiary IP: *.253-200-80.adsl-fix.skynet.be 20.09.05, 15:02
            Grzesiu??
            • Gość: mczapl Re: Namiary IP: 212.190.72.* 20.09.05, 15:34
              Nie - on nazywa sie Robert.
          • Gość: XX Re: Namiary IP: *.241.81.adsl.skynet.be 20.09.05, 15:17
            witam ja bardzo chtenie skorzystalabym z pomocy tegoz fachowca jesli mozna to
            prosze o namiary
            • Gość: mczapl Re: Namiary IP: 212.190.72.* 20.09.05, 15:35
              Nie chce publicznie szafowac jego danymi na forum. Zadzwonie do niego i
              poprosze by sam sie opsial w tym watku.
              • Gość: mczapl Namiary na Roberta IP: 212.190.72.* 20.09.05, 15:48
                Robert dal mi zielone swiatlo by publicznie zareklamowac :)

Robert Kalinowski
                tel. 0474876955 (lepiej wieczorem)

Robert jest polska zlota raczka, ktora zarowno dobrze zna sie na elektronice,
                jak i na stolarce. To jest typ czlowieka, ktory moze ci samemu naprawic wanne,
                pomalowac mieszkanie, wycyklinowac parkiet i ustawic zestaw kina domowego.

Co do cen, to za prace budowlane bierze 9 euro za godzine; co do spraw takich
                jak instalowanie anteny, to zalezy od indywidualnego przypadku.

A co do sprawy jodzy - jezeli na balkonie nie bedzie odbieralo, to zawsze mozna
                zainstalowac antene na dachu.
                • sil.bi Re: Namiary na Roberta 20.09.05, 16:32
                  Można, o ile zgodzi się właściciel budynku. Najlepiej mieć taką zgodę na
                  piśmie. Słyszałam też, że w niektórych communes trzeba mieć pozwolenie z
                  magistratu.
                  • Gość: mczapl Re: Namiary na Roberta IP: 212.190.72.* 20.09.05, 17:33
                    Ale dotyczy to tylko przypadku, gdy antena jest od strony ulicy. Od strony
                    podworka mozesz powiesic nawet slonia (byle nie zywego).
                    • Gość: adm Robert jest swietny IP: *.82-201-80.adsl.skynet.be 20.09.05, 18:14
                      zlota raczka i niedrogi!!!!
                      byl, zakladal antene i w dodatku wszystkie czesci kupil w Polsce wiec wyszlo
                      duzo taniej!!
                      • Gość: SaTmAn Re: Robert jest swietny IP: *.242.81.adsl.skynet.be 20.09.05, 19:05
                        No niezgodzil bym sie ze taniej czesci dostal w Polsce niz u Turasow przy
                        Nordzie
                        • Gość: xx Re: Robert jest swietny IP: 81.243.236.* 21.09.05, 08:21
                          a gdzie dokladnie u turasów i co mozna u nich kupic i za ile interesuje mnie
                          antena i tuner pozdrawiam
                          • Gość: SaTmAn Re: Robert jest swietny IP: *.253-200-80.adsl-fix.skynet.be 21.09.05, 12:53
                            Wiesz gdzie jest Gare du Nord, ( stacja kolejowa) jesli wiesz to juz trafisz
                            wystarczy przejsc na nastepna ulice i masz od wyboru do koloru.

• Gość: jodza Re: Namiary na Roberta IP: *.cec.eu.int 20.09.05, 18:28
                      hmm no a jezeli jest to mieszkanie w bloku a nie w maison de maitre to jakby
                      nie patrzec, balkon/tarras bedzie zawsze do strony ulicy:o) Na pewno poprosze o
                      pomoc Roberta zeby to sprawdzil. Dzieki Michal za namiary i reszcie za dobre
                      rady :o)

No i wynajelam mieszkano juuupiiii :o)
                      • Gość: byly_eurokrata Obior przez satelite IP: *.netcologne.de 20.09.05, 21:26
                        Tak bardzo wstepnie jest zasada, ze jak o godz. 12.00 w poludnie z tego
                        miejsca, gdzie ma byc talerz, masz nieskrepowany widok na slonce, to powinnas
                        miec odbior.
                        • logoo Re: Obior przez satelite 21.09.05, 13:52
                          Okolo 12:00 (lub 13:00 bo mamy nadal czas letni) powinnas widziec slonce, to
                          fakt. Ale wazny jest tez kat ustawienia anteny (radze nie celowac w slonce, bo
                          wysokosc slonca nad horyzontem jest zmienna w zaleznosci od pory roku). Na
                          Eutelsata kat wynosi 30 stopni, wiec powinnas spojrzec, czy pod tym katem w
                          linii prostej nie ma drzew lub innego budynku, ktore przeslanialyby sygnal z
                          satelity.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka