Dodaj do ulubionych

czy ktos lecial klasa biznes pierwszy raz do pracy

18.10.05, 21:30
bo roznica w cenie jest dosc duza, wiec nie wiem czy bookowac economy czy
biznes w tej sutuacji, chociaz podobno zwracja koszty? ale nie wiem czy
troche nie glupio tyle placic za bilet, a miejsca prawie te same.
Obserwuj wątek
    • Gość: mczapl Re: czy ktos lecial klasa biznes pierwszy raz do IP: *.dsl.scarlet.be 18.10.05, 21:36
      Jezeli twoj bilet w klasie biznes zmiesci sie w limicie, to wowczas dostaniesz
      zwrot. Jezeli sie nie zmiesci, to wowczas dostaniesz tylko max. kwote.

Latanie biznesem na tak krotkiej trasie nie jest najrozsadniejszym pomyslem,
      poniewaz roznica w jakosci jest niewielka. Troche lepsze wino, nieco szersze
      siedzenia, metalowe sztucce, jakis dodatkowy deser i szerszy usmiech
      stewardesy. To wszystko.
      • rafael34 Re: czy ktos lecial klasa biznes pierwszy raz do 18.10.05, 21:38
        a jaki jest ten limit na zwrot bo biznes wychodzi cos kolo 2200 zlotych,
        • rafael34 ps. lece z Wawy 18.10.05, 21:39
        • asiunia.lux Re: czy ktos lecial klasa biznes pierwszy raz do 18.10.05, 21:40
          A cos tak sie uparl na ten biznes? Myslisz, ze szybciej dolecisz?? Eee....
          • rafael34 Re: czy ktos lecial klasa biznes pierwszy raz do 18.10.05, 21:43
            wcale sie nie uparlam, bo wlasnie mi glupio prosic sie o taki duzy zwrot kasy
            za przelot, poprostu sie zastanawim jak to jest praktykowane, czy ma mi byc
            glupio czy nie, bo to jest bardzo duzy koszt.
            • asiunia.lux Re: czy ktos lecial klasa biznes pierwszy raz do 18.10.05, 21:51
              Mi by bylo glupio bo NAPRAWDE nie widze koniecznosci leciec biznes... no chyba,
              ze musisz byc w pracy jutro po poludniu i nie masz innego wyjscia.
            • bamaza42 co za pomysl??!! 18.10.05, 22:20
              nie mam doswiadczenia, ale we wszystkich dotychczasowych informacjach, jakie
              mialam na temat zwrotu kosztow podrozy stalo jak byk napisane, ze najkrotsza
              droga i tylko klasa ekonowmiczna....co za pomysl z tym biznesem??!!...ze daja
              cos wrabac w ramach biletu?...te posilki kosztuja max 10-15 eur i mozna kupic,
              lecac economy...wiec chyba nie warto...mnie by bylo bardzo glupio...
        • Gość: mczapl Re: czy ktos lecial klasa biznes pierwszy raz do IP: *.dsl.scarlet.be 18.10.05, 21:43
          2200 zl to chyba sie jeszcze zmiescisz w limicie. Ja, jak lecialem na badania
          musialem kupic bilet z 2-dniowym wyprzedzeniem i w klasie ekonomicznej
          zaplacilem 2100 zl i dostalem zwrot.
          • Gość: mczapl Re: czy ktos lecial klasa biznes pierwszy raz do IP: *.dsl.scarlet.be 18.10.05, 21:53
            Tylko wez pod uwage, ze musisz sam wydac te pieniadze, a zwrot bedziesz mic
            dopiero po dobrych kilku tygodniach (ew. miesiacach). Te pieniadze moga ci sie
            bardziej przydac na zagospodarowanie w Brukseli.
            • tomi_22 Baran(ki) jestescie :) 18.10.05, 21:56
              Nie widzicie, ze wielka LAUreatka Konkursu EPSO jedzie? Biznes to minimum!!!

BTW - Lec Lufa - maja First'a ;P
              • Gość: mczapl Re: Baran(ki) jestescie :) IP: *.dsl.scarlet.be 18.10.05, 22:06
                A tam first w Lufthansie... KLM ma mozliwosc wynajmowania samolotu z zaloga...
                o ile dobrze pamietam, od 10 000 euro wzwyz (alkohol bez ograniczen wliczony w
                cene).
                • tomi_22 Re: Baran(ki) jestescie :) 18.10.05, 22:09
                  Taniej bedzie: NetJets www.netjests.com :) Licza za godzine lotu :)
    • Gość: Lalka Re: czy ktos lecial klasa biznes pierwszy raz do IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.05, 23:32
      nie wyglupiaj sie i lec economy, nawet takie koncerny jak
      PG z USA wysylaja do Europy i odwrotnie swoich pracownikow
      klasa economy, no chyba, ze zostaniesz vice od barosso:-)
      • Gość: paw_dady Wokulski do Lalki IP: *.203-200-80.adsl.skynet.be 18.10.05, 23:43
        economy czy biz nie zalezy do koncernu tylko miejsca w lancuchu pokarmowym a
        nie od wielkosci czy zadluzenia koncernu.
        • Gość: Lalka Re: Lalka do Wokulski IP: *.dip.t-dialin.net 18.10.05, 23:49
          wlasciwie co mnie to obchodzi, jak ktos z Polski chce z siebie idiote zrobic,
          niech leci sobie, czym chce
          • Gość: paw_dady Wokulski is back IP: *.203-200-80.adsl.skynet.be 18.10.05, 23:57
            nie idiota tylko LAUREAT nie czujesz Wacpanna bluesa ;)
            • Gość: Lalka Re: what is blues? IP: *.dip.t-dialin.net 19.10.05, 00:04
              sorry, juz od jakiegos czasu mam wrazenie, ze
              nie doceniam szanownych laureatow, niedoszlych, bylych
              albo obecnych eurokratow...ale ja glupia jezdem...
              • paw_dady listen to Walkin' in Memphis 19.10.05, 00:14
                Gość portalu: Lalka napisał(a):

> sorry, juz od jakiegos czasu mam wrazenie, ze
                > nie doceniam szanownych laureatow, niedoszlych, bylych
                > albo obecnych eurokratow...

wstydz sie dziecko wstydz

> ale ja glupia jezdem...
                coz z dama nie wypada sie sprzeczac
    • Gość: paw_dady TYLKO BIZNES nie badz lamus IP: *.203-200-80.adsl.skynet.be 18.10.05, 23:41
      u-biur (od ubranie biurowe):
      krawat - sunet sjuts
      marynka disco-polo sunset sjuts
      buty - wloskie i dlatego czarne - dzino rosi dawniej alka slupsk (ziemia
      Leppera)

koniecznie nalezy GLOSNO zamowic wino. Jesli masz np. rybe to najlepiej pasi
      czerwone. Po czym pozwolic aby stweardessa polecila najlepszy rocznik, nalala
      odrobinke. Ty sprobujesz i kiwniesz czy ten rocznik mial wystarczajace
      naslonecznienie. Po czym glosno skomentuj aby te biedota za firnka uslyszala co
      pijesz. Popros tez jakies wykwintne danie moze cos z truflami. I co jakis czas
      zagaduj sasiada pytajac gdzie sa najekskluzywniejsze sklepy w Bxl. Glosno a
      niech biedota za firanka niczym ten chor z greckich tragedii zawodzi za kotara.
      A co.

• Gość: byly_eurokrata Re: TYLKO BIZNES nie badz lamus IP: *.netcologne.de 19.10.05, 07:10
        Paw, zapomniales, ze do tych czarnych butow koniecznie biale skarpetki, bo
        wiadomo, ze biale, to higiniczne, widac czy czyste czy nie = eleganckie. Poza
        tym przed startem klient glosno sie bedzie dopominal o sok pomaranczowy, bo tak
        bylo w linii lotnicznej x, a 3 minuty przed ladowaniem o kawe, bo w linii
        lotniczej y tak bylo mozna.

A tak generalnie, kto sie pyta, czy wolno z Warszawy do Brukseli leciec
        biznesem, bo "firma placi", temu najwyrazniej sloma z butow wystaje, co jest
        kolejnym przykladem na to,iz procedura selekcyjna EPSO nie jest taka idealna.
        • Gość: adm procedura selekcyjna IP: *.129-200-80.adsl.skynet.be 19.10.05, 07:38
          duzo wada procedury jest przedewszystkim etap ustny: przypadkowi ludzie w jury
          i zadnego specjalisty od "osobowosci": wszystko mi jedno czy psycholog czy
          inny, ale ktos kto bylby specjalista od oceny kandydatow pod katem "roznych"
          zachowan i problemow behaviuralnych szeroko pojetych...
          na pocieszenie zawsze tak bylo wiec dzisiejsi laureaci nie odstaja od sredniej
          starych panstw... ale czesto zdarza mi sie marzyc zeby bylo inaczej :-(
          • Gość: Doki Re: procedura selekcyjna IP: *.240.81.adsl.skynet.be 19.10.05, 07:56
            > na pocieszenie zawsze tak bylo wiec dzisiejsi laureaci nie odstaja od sredniej
            > starych panstw...

adm, ze sie nieprzyjemnie czepne: jestes tego pewna? Tzn, jestes pewna, ze tzw
            "przecietny poziom klasy w spoleczenstwie" jest jednakowy w nowych i w starych
            krajach czlonkowskich? Bo ja tego taki pewien nie jestem...

Zmierzam do tego, ze sloma w butach "niektorych pasazerow business class"
            zostala im tam wepchnieta na dlugo zanim stali sie laureatami i tak juz zostalo.
            Mozesz to nazwac gadaniem zakompleksionego Polaka, jesli wola.
            • Gość: ania Re: procedura selekcyjna IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 14:53
              A ja sie z wami nie zgodze.. Uwazam, ze Polacy maja czasami o wiele wiecej
              klasy niz przedstawiciele starej unii.. Zreszta, buractwo lezy w charakteze
              indywidualnego czlowieka, nie narodowosci..
              • Gość: adm Re: procedura selekcyjna IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 16:30
                czasami lezy w genach, w sztucznym awansie spolecznym, systemie punktow za
                pochodzenie;-))
                • Gość: Doki Re: procedura selekcyjna IP: *.240.81.adsl.skynet.be 19.10.05, 18:12
                  Gość portalu: adm napisał(a):

> czasami lezy w genach, w sztucznym awansie spolecznym, systemie punktow za
                  > pochodzenie;-))

adm, wyczuwam, ze wyczuwasz o co mi biega. Aniu, w tym wlasnie rzecz, ze Polacy
                  tylko "czasami" maja "wiecej klasy. Z koniecznosci, uzywajac uogolnien, wyciagam
                  srednia. Przyklad: niemiecki robotnik budowlany wypoczywajacy na wczasach w
                  Jugoslawii vs. polski robotnik budowlany gdziekolwiek. Dwa swiaty!
                  • Gość: adm Re: procedura selekcyjna IP: *.129-200-80.adsl.skynet.be 19.10.05, 18:54
                    prawda jest czasami brutalna, pewnych rzezcy nie da sie przeskoczyc, i jeszcze
                    dobrze jak ktos, nawet ze sztucznego awansu spolecznego posiada na tyle
                    inteligencji zeby obserwowac JAK TO ROBIA INNI i wyciagac wnioski, probujac sie
                    asymilowac....generalnie uwazam ze sztuka obserwcji i wyciagania wnioskow jest
                    b cenna.......ale rzadka, niestety...
                    tez wyczuwam ze wyczuwasz o co chodzi;-))dlatego to pisze inaczej nie
                    tracilabym czau:-)chociaz pewnie mi sie oberwie:-)
                    • Gość: adm Re: procedura selekcyjna IP: *.129-200-80.adsl.skynet.be 19.10.05, 18:57
                      ps
                      a robotnikow budowlanych sie nie czepiaj, akurat ja mialam takich ze szapo, a
                      co do klasy niemcow...sorry....
        • Gość: paw_dady fak t zapomnialem ;) IP: *.245.81.adsl.skynet.be 19.10.05, 19:50
          a skarpetki najlepiej w pokemonki zeby pozaza,ze bedziemy druga Japonia. Chyba
          w tym przypadku chodzi o konflikt z Rosja bo innych podobienstw nie widze ...

Co do posta jeste mocno przekonany, ze napisal go ktos kto nei jest zadnym
          espem. OK wsrod epsuff zdrzaja sie owoce pol guraczanych ale jako staremu
          ubekowi mzoecie zaufac - to zadne EPS to prowokator ;)
    • Gość: mczapl Podsumowanie IP: .1P3D* / 212.190.72.* 19.10.05, 10:04
      Rafael34 - jak widac cale forum jednoglosnie odradza ci lot klasa biznes,
      jezeli nie chcesz wyjsc na buraka. Jendomyslnosc na tym forum jest zjawiskiem
      arcyrzadkim i nie pamietam drugiego takiego przypadku.
      • tomi_22 Re: Podsumowanie 19.10.05, 10:50
        Ludzie sa zgodni, bo Mu zazdroszacza.

Rafael, nie badz lamus, lec biznes!
        • Gość: polisz komplex Re: Podsumowanie IP: 83.222.38.* 19.10.05, 10:56
          Kurcze, ale jestescie, ludzie. A chciala se kobita raz sie przeleciec biznesem,
          bo ma okazje, ze jej kase zwroca. A moze gdyby nie to, to nigdy by jej nie bylo
          stac, i do smierci nie dowiedzialaby sie jak smakuje ten biznes klas?

Ale wy nie i nie
          • tomi_22 Re: Podsumowanie 19.10.05, 11:02
            Nie jak smakuje jedzonko, ale co jest za "firanka" ;P

• Gość: Emma Re: roznie to bywa IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 11:02
          Z tym lataniem to roznie bywa.
          Podam wam moj przypadek. Nie znosze placic za business jak lot jest tylko 2
          godziny albo raczej lepiej wole powiedziec ze zawsze szukam jak najtanszej
          opcji.
          Wiec lecac zrodzina na poczatek kontraktu okazalo sie ze bilet w dwie strony
          jesty tanszy od biletu w jedna strone. Kupilismy trzy takie zeby komisjii
          oszczedzic 600 EUR iiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii admin zwrocil tylko polowe biletow
          mimo ze w jedna strone bylo drozej. Zadne wyjasnienia nie przekonywaly.

A teraz latam od czasu do czasu do roznych miejsc sluzbowo i pomimo tego
          doswiadczenia nadal bylam sklonna latac Economy ALEeeeeeeeeeeeeeeeeeee nie da
          sie bo caly dyrektorat lata bisnes i nie zycza sobie zeby ktos zaczal precedens
          latania niewygodna Economy. Wiec latam sobie biznesem i frequent flyer nabija
          mi sie bardzo ladnie.

• tomi_22 do emma 19.10.05, 11:06
            A wiesz, ze nabijanie punktow na programie lojalnosciowym, w przypadku
            korzystania z biletow za kase unii jest niezgodne z prawem i nie honorowe?

Byla taka sprawa w PL kiedys, a w niemczech tez bylo o tym glosno. Polecialy
            glowy.

Ladny z ciebie urzednik ;P
            • Gość: Doki Re: do emma IP: *.240.81.adsl.skynet.be 19.10.05, 12:07
              No wlasnie, ten post Emmy to woda na mlyn przeciwnikow unii! Szczegolnie:

"caly dyrektorat lata bisnes i nie zycza sobie zeby ktos zaczal precedens
              latania niewygodna Economy"

Rozumiesz? Panstwo urzednictwo nie posadzi dupy w Economy, bo niewygodnie. Nozesz...

"i frequent flyer nabija mi sie bardzo ladnie."

Jak juz zwrocil uwage Tomi, Emma popelnia tu przestepstwo.

PS: przyznaje bez bicia, ze business class lecialem tylko 3 razy w zyciu, i to
              na krotkich trasach.
              • tomi_22 BTW 19.10.05, 12:16
                JA nie neguje lataniem inna klasa niz economy. Wg mnie ma ono jedyne sens na
                trasach powyzej 5 godzin lotu - jak kogos stac of course.

Ciekawostka.

Jak sie leci Lotem i ma sie przesiadke np we Frankfurcie a dalej sie leci
                miedzykontynentalnie to na "dolocie" do FRA Lot wsadza takich pasazerow do
                Biznesu - jak ma miejsca oczywiscie.

Podpowiedz:
                Na dlugich trasach tez nie zawsze sie oplaca brac wyzej niz economy, bo zadko
                sie zdarza, ze economy jest full zapchana a jak nie jest to luzu jest duzo.

W praktyce economy jest full tylko w Charterach wakacyjnych Np Condor, i w
                czasie swiat :)
                • Gość: zbig economy IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 12:44
                  na misje w europie nie mozemy latac biznes
                  choc warszafka pewnie by bardzo chciala
                  • Gość: Emma Re: wyjasnienie IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 13:08
                    U nas lata sie przewaznie na trasach dluzej niz 5 godzin wiec statutowo
                    przysluguje business ale tez jest takie prawo ze z businessu mozna na wlasne
                    zyczenie zrezygnowac ale nikt z tego prawa nie korzysta a ci ktorzy sie o to
                    pytaja sa informowani ze nie.

Jesli chodzi o frequent flyer to nie jestem pewna ze macie racje z tym bo ja
                    tez nie sadzilam na poczatku ze to jest OK ale koledzy ktorzy nawet by nie
                    smieli zrobic cos wbrew prawu to robia od wielu wielu lat wiec moze jednak nie
                    jest to niezgodne z prawem. Co wiecej numer karty jest zawsze podawany juz przy
                    robieniu rezerwacji w sposob oficjalny.
                    • Gość: Doki Re: wyjasnienie IP: *.240.81.adsl.skynet.be 19.10.05, 13:15
                      > Jesli chodzi o frequent flyer to nie jestem pewna ze macie racje

Wiem tyle, ze sa precedensy.

Ale cie nie podkabluje.

> koledzy ktorzy nawet by nie
                      > smieli zrobic cos wbrew prawu to robia od wielu wielu lat

Nie ma takich, ktorzy by nie smieli zrobic cos wbrew prawu, jesli jest
                      gwarancja, ze nikt ich za reke nie zlapie.

> Co wiecej numer karty jest zawsze podawany juz przy
                      > robieniu rezerwacji w sposob oficjalny.

I co z tego?
                    • tomi_22 DG Trade? 19.10.05, 13:18
                      I latasz jako ten co sprawdza firmy stosujace dumping w EU :)
                      • Gość: adm frequent flyer przepisy IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 13:31
                        nie ma zadnych przepisow prawnych (tomi/doki nie naduzywajcie slowa "prawo")
                        ktore zabranialyby korzystanie z wlasnego frequent flyer w podrozach sluzbowych

moga to ew byc wewnetrzne przepisy danego pracodawcy, w tym np administracja
                        panstwowa, poki co w UE takich nie ma

regula dotyczaca toelrowania, przez wiekszosc firm takich praktyk bierze sie
                        stad ze wynagradzaja one w ten sposob pracownikom to ze za delegacje, ile by
                        nie trwaly, nawet w lykendy, nie przysluguja dni wolne;

od czasu do czasu gdzies poleciec sluzbowo- jest fajne

miec prace w ktorej lata sie ciagle, majac przy tym np rodzine, dom...juz jest
                        jest mniej fajnie...i oto dlaczego

znajdzcie sobie chlopaki inny temat do czepiania, a Tomi, nie poslugujemy sie
                        tutaj danymi osobowymi, zastanow sie nastepnym razem....
                        • tomi_22 Re: frequent flyer przepisy 19.10.05, 13:40
                          Prawa nie ma to fakt, ale jest cos takiego jak ETYKA ;P

Ps
                          Sam jak latalem to uzywalem wiec rozumiem "bol" ;P
                          • Gość: adm Re: frequent flyer przepisy IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 13:46
                            tomi, idz na zkupy jak nie masz co robic: na etyke tez ci odpowiedzialam

mi tez zrob bo ja mam robote i na zakupy nie mam czasu...a ty sie obijasz
                            wysle ci liste na priva
                            • tomi_22 Re: frequent flyer przepisy 19.10.05, 13:51
                              Eee, tam zakupy. Te robie w weekend.

Ja swoja robote na dzis wykonalem i mam fajrant ;P

Ps
                              Etyka - hehehe piekne slowo, ale bardzo puste.
                              • Gość: Emma Re: frequent flyer przepisy IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 14:25
                                Doki i Tomi,

No ladnie ladnie.
                                Wedlug was popelnilam nie etycznie wiec popelnilam przestepstwo. Well, wy
                                jestescie po konkursie? A jak tak, to na C czy na D? Na B i A to by nie
                                przeszlo.

A moze wyjasnia panowie co w tym nie etycznego bo ja sie pogubilam?

• tomi_22 Re: frequent flyer przepisy 19.10.05, 14:45
                                  Nie etyczne, bo jak bys kupowala za swoje bilet to by cie racze j nie bylo
                                  stac - no moze i bylo by, ale wzgledy ekonomiczne by sie odezwaly i byc raczej
                                  kupila economy. A tak, masz za darmo biznes, bilet tez za darmo, ale punkty i
                                  darmowe bilety wykorzystasz do celow prywatnych, a de facto powinnas do celow
                                  sluzbowych. Ale nie ma na to paragrafow wiec nie zrobisz tego.

Ja tez nie robilem, bo gdzies mam etyke taka. A mowie tylke tak, chcac sie
                                  dowiedziec co inny - tu ty - o tym mysla.

BTW - rzad niemiec ma przepis, ze urzednik ma uzywac kart frequent flyer, ale
                                  jak ma darmowe przeloty, to sa one wykorzystywane do celow sluzbowych :)))
                                • Gość: ania Re: frequent flyer przepisy IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 15:00
                                  no pieknie..
                                  znaczy C i D to idioci, tak? nie to co high life biznes class A?
                                  • tomi_22 Re: frequent flyer przepisy 19.10.05, 15:02
                                    Nie idioci, tylko gorsi, podludzie, poddani etc...
                                    • Gość: do tomi Re: frequent flyer przepisy IP: *.cec.eu.int 19.10.05, 17:48
                                      Tomi zauwaz ze to Ty to powiedziales.

A tak na marginesie Business class latam od nastu lat i w poprzedniej
                                      organizacji bylo to standardem. Co wiecej jak lece za swoje na economy to
                                      czesto mi daja upgrade.
                                      Widzisz, chyba cos w sobie mam.
                                      • tomi_22 Re: frequent flyer przepisy 19.10.05, 18:52
                                        Ale co powiedzialem? Zgubilem sie :)

Gwoli prawdy - nie mam nic przeciw lataniu jaka klasa sie chce :)

Frequent - to inna sprawa, jestem przeciw a nawet za :) ;P

Upgrade - praktyka czesto stosowana w wielu liniach lotniczych. Jak dostac?
                                        Wystarczy zglosic sie do odprawy na 15 min przed zamknieciem :) Lub np byc
                                        dobrym klientem - sprawdzaja ile masz punktow i sa mili i daja upgrade za free,
                                        albo np powiediec, ze ma sie klaustrofobie i siedzienie przy oknie to MUS
                                        (biznes czesto pusty jest) albo... wiele jest sposobow :)

Jednak o ile ja sie orientuje, to jak sie dostaje upgrade za friko a bilet ma
                                        sie na economy to punkty naliczane sa wg economy - ale to juz odchodzi od
                                        tematu :)

Pozdrawiam i zycze tyle ladowan co startow :)
                        • Gość: Doki Re: frequent flyer przepisy IP: *.240.81.adsl.skynet.be 19.10.05, 18:14
                          OK, w porzadku. Dziekuje za wyjasnienie. Na podstawie info w prasie odnioslem
                          najwyrazniej mylne wrazenie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka