Dodaj do ulubionych

Louvain- czy ktos tam mieszka?

15.12.05, 21:56
Czy ktos z Was mieszka moze w Louvain? Chcialam podpytac o sprawy natury
praktycznej i estetycznej"
1. Jak jest z dojazdem? Ponoc nie ma pociagu na Shumana, trzeba sie
przesiadac ze stacji Pln lub Centr?
2.Ile taki dojazd zajmuje czasu?
3.Czy samochodem stoi sie w koszmarnych korkach?
4.Jak mieszka sie w samym miescie?
5.Czy ceny wynajmu sa nizsze, niz w BXL?

Bede wdzieczna za wszelkie informacje!
Obserwuj wątek
    • Gość: anbxl Re: Louvain- czy ktos tam mieszka? IP: *.240.81.adsl.skynet.be 15.12.05, 22:07
      Ja nie mieszkam w Leuven ale znam dosc dobrze i jest sporo Polakow tam-zarowno
      studentow,stazystow jak i tych ,,po regularyzacji,,
      Dojazd pociagiem to chyba cos ok 20 minut-jutro spytam sie dokladnie i ci
      odpowiem
      Korki spore,ale tyle ludzi jezdzi to czemu nie ty
      Leuven to rowniez tamtejsze okolice-tak sie utarlo ze np Kessel-lo (ktore
      lubie) i inne przedmiescia tez podchodzi pod to miasto
      Co do wynajmu to napewno domy,mieszkania sa tam tansze gdyz w tych okolicach
      jest dobrze,,rozbudowana,,tzw sfera socjalna czytaj domy,mieszkania
      socjalne.Jezeli chodzi o ,,kot,,-studia studenckie w cenie tych w BXL.
      • Gość: krzysztof Re: Louvain- czy ktos tam mieszka? IP: 80.91.159.* 17.12.05, 11:39
        CZy orientujecie sie jak funkcjonuja pociagi w belgii, czy sa punktulne itp .
        pozdrawiam
        • Gość: anbxl Re: Louvain- czy ktos tam mieszka? IP: *.126-200-80.adsl.skynet.be 17.12.05, 13:00
          Dojazd z gare de lux do Leuven zajmuje+-30min z przesiadka na dworcu
          polnocnym.W tzw splits godzinach pociagi sa nawet co 15-20 min,a tak co pol
          godziny.Co do punktualnosci-raczej chyba tak jak nie ma strajkow:-)
          A dlaczego chcecie wlasnie Leuven,a n ie bp Mechelen,Boom,Aalst-duzo duzo
          taniej oczywiscie dla tych ktorzy jeszcze nie sa zdecydowani
          • brooxelka Dlaczego Leuven... 18.12.05, 00:08
            Anbxl, przede wszystkim dziekuje za reakcje i informacje.

Moge sie wypowiadac za siebie. Leuven przyszlo mi do glowy ze wzgledu na dwie
            sprawy- po pierwsze uniwersytet, gdzie byc moj chlopak podyplomowo bedzie cos
            dziergal, a po drugie z zapewnien, iz jest to bardzo ladne miasto... Jeszcze
            nie bylam, ale sie wybieram... Sprawdze tez miejsca, o ktorych piszesz...
            • Gość: Kalina Re: Dlaczego Leuven... IP: 85.28.79.* 18.12.05, 22:49
              Jestem w Leuven raz na tydzien sluzbowo.
              Korki rano do Brukseli sa dosc duze a bez korkow jedzie sie 30 minut.
              Miasto super ale nie sadze ze jest tanio.
              Univerek bardzo OK choc troche maja tradycje bardzo przedpotopowe. Np wyniki
              egzaminu ustnego sa dawane nawet dopiero 8 tygodni po egzaminie. Wiele kursow
              jest po angielsku. Pociagi co okolo 30 minut jak na Schuman to przesiadka ale
              na Schuman z Gare du Nord jest bardzo malo pociagow w sumie. Szybciej dojechac
              do Central i w metro sie przesiasc.
              A najwaznejsze to jest to ze Parkowanie w Leuven to kamikadze. @ godzinny
              wyklad kosztuje mnie 6 euro za parkowanie. Paranoja.

• Gość: anbxl Re: Dlaczego Leuven... IP: *.71-136-217.adsl.skynet.be 18.12.05, 23:52
                1/Zawsze mozna zaparkowac gratis za dworcem
                2/30min to ja jezdze w korkach,a tak to 15-20minut,ale to pewnie zalezy od
                kierowcy
                • Gość: Kalina Re: Dlaczego Leuven... IP: *.cec.eu.int 19.12.05, 08:20
                  Anbxl zapraszam cie na przejazdzke wiec, bo z centrum Leuven do centrum
                  Brukseli w 15 minut sie nie da dojechac. No chyba ze ty o samolocie mowisz. :)
                  • Gość: anbxl Re: Dlaczego Leuven... IP: *.240.81.adsl.skynet.be 19.12.05, 08:46
                    Jestem dosc czesto w Leuven -nie musisz mnie zapraszac-sama jezdze i tu byla
                    mowa o Leuven i BXL nie o centrum-ja np mam na mysli ring BXL,bo potem skrecam
                    w prawo i centrum Leuven,ale zjazd nie bezposrednio z ringu tylko troche dalej-
                    sprobuj sama zobaczysz,ze bedzie szybciej
            • jakubsky Re: Dlaczego Leuven... 19.12.05, 11:42
              > Leuven przyszlo mi do glowy ze wzgledu na dwie
              > sprawy- po pierwsze uniwersytet, gdzie byc moj chlopak podyplomowo bedzie cos
              > dziergal, a po drugie z zapewnien, iz jest to bardzo ladne miasto... Jeszcze
              > nie bylam, ale sie wybieram... Sprawdze tez miejsca, o ktorych piszesz...

witaj,
              raz bylem na Uniwerku w Leuven. Myslalem, ze tak jak normalny uniwerek jest polozony w miescie to tam tez tak bedzie. Chcialem odwiedzic wydzial chemiczny , ale jak mnie zaczelo wywozic od dworca autobusem linii bodajze 2 gdzies w cholere, jadac dobre polgodziny przez korki, to powoli zaczalem tracic wiare w siebie. Po przejechaniu okolo 20 min. autobus stanal przed zaporami, poczekal na pociag, po czym kontynuowalem jazde z kolejne 10 min. Na koniec wywiozlo mnie (tak, to dobre okreslenie) na jakis wygwizdow, z tylu las, po prawej pole, po lewej pole, przede mna nowoczesne budynki... Jesli tam robic/dojezdzac, to mu wspolczuje. Inna sprawa, ze dojazd samochodem bedzie na pewno szybszy, ja niestety nie dysponuje.

pozdrawiki wszelakie
              • Gość: anbxl Re: Dlaczego Leuven... IP: *.78-136-217.adsl.skynet.be 19.12.05, 18:20
                Znam to :-) i prawda samochodem duzo latwiej-latwy zjazd z ringu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka