Dodaj do ulubionych

Otwarcie Rynku Pracy

14.01.06, 11:14
Z mapki wynika ze Belgia NA BANK tego nie zrobi, a Lux chyba tego nie zrobi...

serwisy.gazeta.pl/wyborcza/1,34513,3112599.html

Obserwuj wątek
    • Gość: tito Re: Otwarcie Rynku Pracy IP: *.upc.chello.be 14.01.06, 11:51
      Bardzo proste - Belgowie chca nadal placic Polakom tak jak teraz, czyli mniej, czyli na czarno.
      • tomi_22 Re: Otwarcie Rynku Pracy 14.01.06, 12:17
        Moim zdaniem to glupota, bo jak by otworzyli to Ci co NAPRAWDE chca zarabiac
        wyszli by z szarej strefy i byli by konkurencja dla tych na czarno. Oczywiscie
        cena uslugi by wzrosla, ale bylby spokoj o legalnosc dla obu stron. I tym oto
        sposobem, polowa jak nie wiecej tych na czarno by musiala wracac albo jechac
        gdzie indziej, a tym samym mniej miejsc pracy by "blokowali". To oczywiscie
        jest takie rozumowanie bardzo uproszczone, ale chyba ma sens.

A poza tym, to czego oni sie boja? I tak malo osob tu przyjedzie...
      • bruxellka Re: Otwarcie Rynku Pracy 14.01.06, 17:32
        czekajcie o jakiej szare strefie mowicie polacy tu parcuja nie na czarno tez
        maja swoje firmy budowalne i nie tylko wszystko teraz zalezy od ciebie jak
        chcesz pracowac. Bardzo duzo osob przyjezdza tu na kontrakt(to tez jest legalna
        praca).
        A my przeciez mozemy tu pracowac tylko muszimy sie starac o pozwolenie na prace
        glownie to trwa 3 miesiace i musi sie postarc troszke pracodawca :), ale
        wiadomo ze bylo by lepiej tak jak jest w Irlandi czy w Angii nic pozyjemy
        zoabaczymy :)Ja bym tak nie ubolewala bo jak znajdziesz pracodawce i bedzie cie
        chcial zatrudnic to nie ma zabardzo problemow( troche papierkowej zaltwianiny).
        • tomi_22 Re: Otwarcie Rynku Pracy 14.01.06, 17:39
          Oczywiscie, ze masz racje, ale 75% rodakow jest na czarno...

Aha, moze nie wiem jak jest w Belgii, ale wiem jak np bylo w PL z zatrudnianiem
          obcokrajowcow. Wiesz, wpierw sie szukalo kogos z obywateli PL ktory spelnial by
          wymogi stanowiska, a ze ogloszenie o prace musialo isc via Urzad Pracy, to
          ciezko bylo, ale i na to znaleziono sposob. Mi sie wydaje, ze w Belgii moze byc
          tak samo. Starasz sie o pozwolenie, a tam pytaja pracodawce, dlaczego Polak a
          nie "lokalny"... :)
          • bruxellka Re: Otwarcie Rynku Pracy 14.01.06, 17:51
            Wiadomo, ale tak bedzie zawsze ze pierwszenstwo maja lokalni :).
            Napisze ci moja sytulacje, pracuje w tym kraju jako architekt (nie na
            czarno :)) od paru lat,jeszcze wejsciem do uni naszego kraju, i sie dalo :)

Troche ten temat uwazam za taki temat dyzurny :)...

Znam tez troche osob co woli na czarno sobie pracowac i nie koniecznie sa to
            polacy ;)belgowie tez to robia ale to inna historia....
            • bruxellka Re: Otwarcie Rynku Pracy 14.01.06, 17:56
              Mam znajoma chinke z chin :) i ona tez tu pracuje nie na czarno nie jest
              bezrobotna i nie ma miala wiekszych problemow ze znalezeiniem pracy jest inz.,
              wiadomo sparwy paierkowe pewnie sa rozbudowane(w jej przypadku do 3 miesiecy w
              naszym chyba tez), ale do przejscia ... :)
              • Gość: anbxl Re: Otwarcie Rynku Pracy IP: *.67-136-217.adsl.skynet.be 14.01.06, 22:26
                Bruxellka nie kazdy Polak tu bedacy jest architektem,albo nawet ma wyzsze
                wyksztalcenie,a dla tych z zawodowych jak sa tzw zlotymi raczkami to sobie
                radza czy na czarno czy na bialo,a Belgii wcale nie dziwie sie,ze nie chce
                otworzyc rynku pracy-bezrobocie ciagle rosnie lub stoi w miejscu oprocz
                Limburgii (gdzie ford na tymczasowe kontrakty zatrudnia)Nie prawda jest,ze
                tutejsi-mam na mysli nie tylko Belgow ale i alochtonow nie szukaja pracy i
                dobrze im na bezrobotnym-od grudnia nie ma stemplowania dwa razy w miesiacu,ale
                sa dla wszystkich kursy i zapewniam was,ze wielu szuka intensywnie pracy-
                obecnie troche jestem w temacie bo spolecznie w brabanckiej grupie spolecznej
                ktora tym problemem zajmuje sie
                bruxellka skoro jestes architektem to moze pokusisz sie o ten konkurs nt placu
                Rogier,ktory organizuje brukselskie ministerstwo????Konkurs prestizowy i fajnie
                byloby jakby wygral go Polak,bo przeciez rondo i plac przy nordzie to tez
                zasluga Polakow
                • Gość: mz Re: Otwarcie Rynku Pracy- praca u Forda IP: *.brutele.be 16.01.06, 19:02
                  A czy masz jakieś bliższe namiary na tę pracę u Forda, bo nic nie mogę znaleźć
                  na necie.
              • brooxelka Czy jestes "independent", czy zatrudniona przez..? 14.01.06, 23:19
                ..firme jakas? Pytam, gdyz wlasnie zaczynamy sie borykac z biurokratycznym
                problemem pozwolenia na prace. Jesli zatrudnia Cie jakas firma, chcialabym
                podpytac o Twoj case...
                • Gość: anbxl Re: Czy jestes "independent", czy zatrudniona prz IP: *.74-136-217.adsl.skynet.be 15.01.06, 09:19
                  Jezeli to do mnie,a chyba tak,to jestem urzednikiem,a dodatkowo mam mala wlasna
                  dzialalnosc jako diensten-rozni to sie tym od independante ze nie place wielu
                  skladek i podatkow,ktore juz placi moj pracodawca,dodatkowo zajmuje sie troche
                  hobbystycznie tutejsza polityka.Jezeli masz jakies pytania i bede mogla ci w
                  czyms pomoc to pisz please na priva-na ten adres gazetowy.A co do tego projektu
                  nt placu Rogier to jak jestes architektem to warto zainteresowac sie bo nie
                  tylko nagroda jest interesujaca to przeciez przedewszystkim licza sie kontakty
                  w branzy
                  • bruxellka Re: Czy jestes "independent", czy zatrudniona prz 15.01.06, 11:12
                    anbxl a mogla bys do mnie napisac na priva na gazetowy, bo twoj gazetowy cos
                    nie dziala ... przepraszam za prywate :) zaintrygowalo mnie rozwaznia na tematy
                    polityczne tutejszej sytulacji nie ukrywam :)
                    • Gość: anbxl Re: alarm w bxl IP: *.240.81.adsl.skynet.be 16.01.06, 17:43
                      Oki bruxellka zaraz napisze,a co do sytuacji w BXL to dzis podniesiono alarm,bo
                      27 procent mieszkancow stolicy jest na utrzymaniu panstwa-dane z piatku
                      • bruxellka Re: alarm w bxl 18.01.06, 20:48
                        ok brzmi to dramatycznie ale wielu z nich sobie chwali stan bezrobocia w tym
                        kraju :)
                        • Gość: anbxl Re: alarm w bxl IP: *.70-136-217.adsl.skynet.be 18.01.06, 23:09
                          oj nie od stycznia,bo od czasu kiedy zawiesili stemplowanie dwa razy w
                          miesiacu,wprowadzono obowiazkowe kursy etc-kompletna glupota,zapewnienie pracy
                          dla swoich,osobiscie uwazam ze powinni zaczac od podstaw czyli nauki jezyka i
                          zmniejszenia podatkow dla pracodawcow,bo z jednej strony np dzis fabryka pod
                          gent likwiduje sie i 170 osob idzie na bruk,a z drugiej strony ciagle
                          organizowane sa tzw misje ekonomiczne gdzie cala swita z Filipem na czele szuka
                          w swiecie gdzie najtansza sila robocza.Pewnie,ze wszedzie sa wyjatki ktore
                          profituja,ale czemu nie skoro panstwo na to pozwala,bo mysli tylko o wlasnym
                          interesie-przykladow jest tysiace

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka