poire-belle-helene 21.03.06, 09:45 z tego co zrozumiałam należy wypełnić i zanieść do banku po pieczątki, a jeśli ma się konto w mbank? czy wypełniacie wszystkie pola (białe i żółte)? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: koala Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: 195.55.141.* 21.03.06, 09:49 mbank tez ma kilka oddziałów, ewentualnie możesz im przesłać to ci wypełnią; z tego co pamiętam (do weryfikacji) alternatywa formularza wypełnionego przez bank jest oryginalny wyciąg z rachunku Odpowiedz Link Zgłoś
poire-belle-helene Re: Contribution to travel and subsistence expens 21.03.06, 10:03 no to mam pytanie podstawowe: są tam 2 pliki 1.Identification of legal entities and financial identification form (electronic form)- ten jest do wysłania- czy wysyłąm go do banku tak jak jest a oni mi przysyłają pocztą wypełniony? macie doświadczenia z mbank w tej sprawie lub z innym bankiem? m.in. dlatego zrezygnowałam z tradycyjnego banku, bo nie dawałam rady psychicznie w kontaktach z personelem bankowym, nie obrażając nikogo o jaki statement im chodzi? i w jakim języku ma być?: 'The bank stamp and signature of its representative are not required if this form is accompanied by a copy of a bank statement. The signature of the account holder is obligatory in all cases. ' 2.Contribution form to mam chyba wypełnić po wizycie, bo jeszcze mogą dojśc różne wydatki gdy np. spóźnię się na pociąg/samolot powrotny Odpowiedz Link Zgłoś
brooxelka prostsze rozwiazanie 21.03.06, 10:26 Ja znalazlam prostsze rozwiazanie. Ten papir gdzie jest miejsce na numer konta wypelniasz sama. Dolaczasz do wszystkiego kopie umowy o prowadzenie rachunku - i po sprawie. Contribution form wypelnilam przy pani z adminu - wszystko Ci na mijescu wyjasni. O ile dobrze pamietam jest tam sporo pol, ktorych w ogole nie musisz wypelniac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koala Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: 195.55.141.* 21.03.06, 12:23 bank statement to po prostu miesieczny wyciag z konta - cos takiego mozesz chyba sobie wydrukowac z mbanku, jesli ci nie przysylaja Odpowiedz Link Zgłoś
poire-belle-helene Re: Contribution to travel and subsistence expens 21.03.06, 15:47 wydrukowac mogę, ale po co ktos ma widziec co sie działo na moim koncie czy bank statement to aby na pewno releve bancaire (FR)? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudasek Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: 212.203.136.* 21.03.06, 21:44 Hej, mBank ma co prawda siedzibe w Warszawie - zwana mKioskiem, przy pl. Teatralnym, (o innych nic nie wiem, ale byc moze takowe istnieja), ale z moich obserwacji wynika, ze tamtejsza zaloga zajmuje sie glownie adoracja wlasna i jedzeniem batonikow (nie lubie uogolniac, ale bylam tam kilka razy i za kazdym razem konsumowali te batoniki :-)) Na moje pytanie o stempelek i podpis odburknieto mi, ze "NIE DA SIE" i zebym zadzwonila na mLinie. Na moja uwage, ze przez Mlinie to podpis i pieczatke bedzie troche trudno wyegzekwowac - znow tylko wzruszenie ramionami. W koncu zadzwonilam zrezygnowana na MLinie, gdzie po kolei 3 pani poradzily mi, zebym wyslala Financial Identification Form razem z opisem sprawy na główny adres BRE banku do Łodzi (ul. Mickiewicza itd.). Tak tez zrobilam (1,5 tygodnia przed wyjazdem), nadszedl dzien wyjazdu na interview i ...nic. Musialam pojechac na rozmowe bez tego swistka (na szczescie doslanie go juz po inteview nie bylo problemem i Komisja zwrocila mi koszty podrozy). A podpisany formularz z mBanku dostalam jakis tydzien po powrocie do Polski, bo okazalo sie, ze podpis i stemplek to oni jednak w Wawie zalatwiaja, a nie w Lodzi, wiec to moje podanie (w ktorym baaardzo prosilam o jak najszybsze zalatwienie sprawy) musialo wrocic z Lodzi do Wawy. Jezeli chcesz, to moge poszperac i poszukac namiary na pania z Warszawy, ktora "udzielila" mi tego podpisu (jest to bardzo mila osoba i przepraszala mnie za cala sytuacje).Mam nadzieje, ze jeszcze tego nie wyrzucilam. Najadlam sie przez nich nerwow, a do tej pory bylam naprawde bardzo zadowolona z uslug mBanku! Pozdrawiam, Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
poire-belle-helene do Rudaska 22.03.06, 09:16 no własnie, kontakty z personelem mogą wykończyć to gdybyś w wolnej chwili mogła podać/wysłać na priva ten kontakt do kompetentnej pani, to będę wdzięczna, bo zaoszczędzę sporo czasu i nerwów nie mam zamiaru pokazywać komukolwiek swoich wyciągów bankowych i dziwi mnie zaobserwowana niefrasobliwość w tej materii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niefrasobliwa Re: do Rudaska IP: 195.55.141.* 22.03.06, 11:59 a jakie zagrozenia widzisz w zalaczeniu bank statement - no chyba , ze prowadzisz jakies nielegalne interesy na duza skale Odpowiedz Link Zgłoś
poire-belle-helene odp 22.03.06, 12:43 Gość portalu: niefrasobliwa napisał(a): > a jakie zagrozenia widzisz w zalaczeniu bank statement - no chyba , ze > prowadzisz jakies nielegalne interesy na duza skale legalne czy nielegalne, nikomu swoich wyciągów nie pokazuję, jest to kwestia zasad- żyjemy w społeczeństwie coraz bardziej inwigilowanym przez instytucje, koncerny, które w rozmaity sposób zbierają informacje o nas, a my czasami nieświadomie lub świadomie sami sie na to godzimy, handel bazami danych kwitnie, co jakiś czas ktoś do mnie wydzwania z ofertą promocyjną i bezczelnie odmawia podania źródła, z którego ma moje dane, mimo, ze nie uczestniczę w żadnych wysyłaniu kodów z jogurtów, zupek,nie zbieram punktów w sieciach handlowych typu skarbonka, nie biorę udziału w konkursach, to pewna jestem, ze moje dane znajdują sie w iluś tam bazach danych. Również b. krytycznie jestem nastawiona do medicala, gdzie, z tego co mi wiadomo, od razu robią nam analizy krwi i badania na hiv, czy może się mylę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niefrasobliwa Re: odp IP: 195.55.141.* 22.03.06, 15:53 na badania na obecnosc HIV podczas medicala musisz wyrazic zgode (podpis w odpowiedniej rubryce), wiec mozesz odmowic powodzenia na interview (?) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: odp IP: *.eplus-online.de 22.03.06, 17:05 ten temat byl juz tu obszernie przerabiany. To zalezy od instytucji. U mnie bylo tak, ze rano bylem w laboratorium, gdzie nic sie mnie o nic nie pytano, tylko pobrano mi kilkanascie probek krwi a dopiero POTEM, kilka godzin pozniej, podczas wizyty u lekarza dano mi do podpisania swistek, czy sie zgadzam na te badania..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rudasek Re: do Rudaska IP: 212.203.136.* 22.03.06, 13:13 Hej, juz wyslalam maila na priva, niestety przez swoje balaganiarstwo/zapominalstwo nie mam zbyt dobrych wiesci, buuu.. Pozdrawiam, Kaska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: *.cec.eu.int 22.03.06, 15:16 Pracuje w unicie do ktorego trafiaja ostatecznie te papierki o ktorych piszesz. Jesli chodzi o Legal Entities Identification Form mam jedna rade, jesli w wersji ktora dostalas jest pole oznaczone NIP nie wypelniaj go. Jesli juz wypelnilas to bedziesz musiala dolaczy potwierdzenia w US. Na szczescie polska wersja jezykowa nieczesto sie zdarza. Jesli masz konto w mBanku, sama sobie uzupelniasz financial identification form i dolaczasz do tego potwierdzenie otwarcia rachunku. Jesli juz go nie masz bo to bylo dawno temu i zgubilas, to dzwonisz na mlinie i prosisz zeby przyslali jeszce raz. W zeszlym roku kosztowalo to 5 zl, teraz nie wiem. Wyciag z rachunku nie jest dokumentem, ktory akceptujemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda Ltd Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: 217.98.242.* 22.03.06, 17:28 Mailowałem do Epso w temacie co oni rozumieją przez "bank statement", który można załączyć zamiast pieczątki i podpisu pracownika banku. W odpowiedzi otrzymałem, cytuję "Concerning your question about the expression "copy of bank statement" we can confirm that it means - as you already correctly pointed out - an extract of your bank account". Wprowadzają w błąd ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: m Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: *.cec.eu.int 22.03.06, 17:39 W praktyce wyglada to tak: Dowodem na to, ze masz konto o takim a takim numerze w takim a takim banku jest kartka papieru na ktorej musi byc: - nazwa banku - numer konta - imie i nazwisko posiadacza rachunku - adres posiadacza rachunku - jakas pieczatka i podpis, co by wygladalo oficjalnie (moga bys zamazane) Z tego co sie orientuje na wyciagu bankowym nie ma wszystkich tych elementow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cann Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: *.range86-129.btcentralplus.com 22.03.06, 17:47 Może się czepiam ale to są jakieś już jakieś totalne mounteveresty podejżliwości. Co Wy tak tropicie na miły bóg? Bank statement nie wystarcza? Mamma mia, w niektórych krajach wystarcza list do adresata... . I wszystkie te jaja, żeby zwrócić 200 euro za Wizzair i hotelik? Edith leje. Odpowiedz Link Zgłoś
bamaza42 Re: Contribution to travel and subsistence expens 22.03.06, 20:33 Dokladnie tak. mBank nie podpisuje zadnych kwitow, formularzy - ja dzwonilam na mLinie i zamowilam takie "zaswiadczenie o posiadaniu konta", w ktorym bylo napisane, ze taka a taka poiada takie a takie konto o numerze w banku i tyle. I to zalaczylam do wypelnionego przeze mnie formularza i zagralo. Zwrocili. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cann Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: *.range86-129.btcentralplus.com 22.03.06, 17:25 A jak się w ogóle nie chce zwrotu, to można tak sobie po prostu pójść na oral mimo że się mieszka na Kamczatce czy na jednym z Bora? Czy trzeba jakieś glejty - czym się przyjechało i jak? To jest mój plan ale boję się jakiś aresztowań i oskarżeń o identity theft czy coś takiego. Poważnie pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: *.eplus-online.de 22.03.06, 17:28 spoko, ja bylem na jednym interview w miescie, gdzie i tak akurat sie przypadkowo wybieralem, nie chcialo mi sie wypelniac tych durnowatych formularzy, ani mnie nikt o nie nie nagabywal ani nikt sie tym w ogole nie interesowal. To twoja sprawa, czy chcesz ten zwrot czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cann Re: Contribution to travel and subsistence expens IP: *.range86-129.btcentralplus.com 22.03.06, 17:36 Dzięki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Convocation Place of convocation IP: *.kablowka.waw.pl 14.05.06, 12:02 Hmmmm w druku "Contribution to travel and subsistance expenses" jest pytanie: Date(s) of convocation......... chodzi o cały pobyt czy tylko egzamin, ktoś wie???? Odpowiedz Link Zgłoś