Gość: marysia IP: *.cec.eu.int 28.04.06, 16:12 No i chyba niestety dzisiaj już nic nie włożą nam w profile (zresztą innych języków - poza maltańskim - też nie widać, więc na pewno PL nie byłby pierwszy...) Eh, a ja się łudziłam, że jednak zdążą... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Miki Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.cec.eu.int 28.04.06, 16:40 Ja tez...ale z tego co pamietam to EPSO ostatnim razem mi taka sama niespodzianke zrobilo...Mam nadzieje, ze chociaz wynik bedzie pozytywny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in_touch Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.escom.net.pl 28.04.06, 20:40 no i wielkie NIC.....:-((( a szkoda. myslicie, ze w maju zdążą w końcu????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza52 Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.04.06, 21:20 Ja mysle, ze w przyszlym tygodniu raczej nie, ale w nastepnym juz chyba tak. Milego dlugiego weekendu, jesli takowy macie. Ja do poniedziałku pracuje Trzymajcie sie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in_touch Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.escom.net.pl 29.04.06, 08:23 dzieki i wzajemnie. ja za to pracuje we wtorek:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.eplus-online.de 29.04.06, 09:07 Maltanczycy nie sprawdzali prac sami, bo nie maja odpowiednich "mocy przerobowych". Czyli wyslali prace do sprawdzania przez jakichs tam ekspertow narodowych. Inne jezyki, jak mowia pogloski, zabraly sie za sprawdzanie same. Z gory wiadomo, ze sprawdzanie prac przez osoby, ktore nigdy wczesniej tego nie robily, spowoduje chaos. Przypuszczam, ze przez to nieprofesjonalne podejscie zrobil sie taki rozrzut w ocenach poszczegolnych jezykow, ze teraz jakas grupa robocza zajmuje sie werfikacja / "kodyfikacja" tej procedury, zeby uniknac fali odwolan. 'A to moze troche potrwac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wannabe Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 09:19 polski departament w KE nie sprawdzał prac - za dużo jest pracy bieżącej myślę, że to jednak poszło na zewnątrz. no chyba, że parlament sam wszystko "przerobił". (w radzie jest za mało tłumaczy, żeby mieli na to czas) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.eplus-online.de 29.04.06, 09:34 dzieki za info wannebe! Ale mimo wszystko ktos powinnien rzucic okiem na prace sprawdzone "zewnatrz" (w sensie "quality management"), bo moze sie zdarzyc ze np. wiekszosc osob z francuskim obleje, a prawie wszyscy z angielskim zdadza, co byloby ewidentnym dowodem na to,ze przy sprawdzaniu byly rozne wymogi dotyczace poziomu. Ale ok, przechodzimy za bardzo w strone gdybania. Pazywiom uwidzim, jak mowili starozytni Grecy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wannabe Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 17:51 myślę, że są jakieś kryteria ogólne i kryteria bardziej szczegółowe. No i wymóg, że każdą pracę sprawdzają dwie osoby. sprawiedliwości na pewno nie będzie. ale to w końcu jest konkurs, a nie egzamin. liczy się również odrobina szczęścia :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.netcologne.de 29.04.06, 19:36 Gość portalu: wannabe napisał(a): >ale to w końcu jest konkurs, a nie egzamin Nie znam na tyle francuskiego, by ocenic, czy concours to to samo co konkurs w sensie "gra". Po niemiecku EPSO nazyway sie Europäisches Amt für PersonalAUSWAHL (<<- SELECTION) i dlatego te konkursy nazywaja sie "Auswahlverfahren" czyli "procedury selekcyjne" a nie konkursy oparte a priori na zasadzie szczescia. Element "szczescia" jest wkalkulowany w procedure prelekcyjna, bo nikt nie jest w stanie merytorycznie sprawdzic takiej masy kandydatow, wiec trzeba kilkadziesiat procent przesiac jakims tam sposobem. W dalszym przebiegu selekcji elementy "konkursowe" powinny byc ograniczone do minimum Ale ok, to takie filozofowanie, bo i tak nie mam na te procedura wplywu. Zabieram sie za robienie kolacji. Dzis zabieram sie za cielecine w sosie smietankowo-pieczarkowo-winnym (Geschnetzeltes Züricher Art), tylko jak siebie znam, wypije pol butelki wynia, zanim sos bedzie gotowy..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wannabe Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 19:38 po francusku jest własnie CONCOURS i niejednokrotnie mówiono mi, że to jest cała istota tej procedury selekcyjnej. Mówili mi tym w DGT i w EPSO. Myślę, że niemiecka nazwa nie oddaje w pełni smaczków :))) (wcale się nie denerwuję ;) Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: AD 5/05 - w maju? 29.04.06, 21:55 Concours i examen, chodzi tu o rozroznienie dwoch procedur. Egzamin zdajesz zaliczajac minimum srednia, na tej podstawie wystarczy miec np 10 na 20 i jestes przyjmowany. W konkursie zaliczaja najlepsi, czyli ci ktorzy osiagneli najwyzsze wyniki. Tylko tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.eplus-online.de 29.04.06, 22:09 problem jest w tym, jak definiujesz pojecie "najlepszy". Ktos tu kiedys opisywal, ze w konkursie z 2003 r. zdarzalo sie, zdaly osoby, ktore opuscily/nie zdazyly przetlumaczyc kilku zdan. Inne znowu, ktore przetlumaczyly wszystko i to merytorycznie dobrze, nie zdaly, bo pisaly "nieladnie" po polsku. Mozna sobie wiec wyobrazic, ze osoby ktore sprawdzaja tlumaczenia francuskie, beda bardzo surowe, zas te, ktore sprawdzaja niemieckie, raczej wyrozumiale. I w ten sposob '"francuski" dobry przecietniak nie zda, bo dostanie za malo punktow, natomiast niemiecki slabeusz zda, bo dostanie tych punktow duzo. Wiem cos o tym, po pracuje od lat w komisji egzaminacyjnej dla tlumaczy, czasem sa duze dosyc duze rozbieznosci miedzy mna a ko-korektorem. W przypadku duzego gremium egzaminacyjnego takie rozbieznosci beda jeszcze wieksze. Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: AD 5/05 - w maju? 29.04.06, 22:22 Ale akurat z tym nie ma problemu. Watpliwosci, ktore masz nie dotycza procedury naboru. Wzglednosc wyniku dotyczy w tym samym stopniu egzaminu jak i konkursu, a roznica polega na ocenie, ktora kwalifikuje kandydata, tak wiec przypadek, czy jak wolisz szczescie jest elementem obu procedur. Co jest najwazniejsza cecha konkursu, to to, ze przed konkursem nie mozna ustalic sredniej kwalifikujacej, ustala sie taka srednia dopiero po uzyskaniu wynikow wszystkich kandydatow i tylko ci, ktorzy maja okreslona srednia sa akceptowani. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.eplus-online.de 29.04.06, 22:31 skoro juz tak teoretyzujemy (w miedzyczasie wypilem juz 3/4 butelki chardonnay...): rowniez w konkursach EPSO czasem z gory wiadomo, kto zda, a mianowicie w przypadku , gdy preselekcje zdalo mniej osob, niz ma liczyc lista rezerwowa (jak np. w przypadku maltanczykow czy estonczykow w roku 2003). Wtedy na pisemnych wystarczy dostac 10 z 20 pkt, zeby zdac, nie trzeba byc najlpeszym sensu stricte.... I czynnik szczescia wtedy tez odgrywa mniejsza role, bo bierze sie kazdego, kto jako tako sie nadaje ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: AD 5/05 - w maju? 29.04.06, 22:42 Ide sie napic.:-). Dobrze, niech i tak bedzie. Co nie zmienia faktu, ze procedura, procedura, teoria, teoria, ale warto urodzic sie w czepku, albo estonczykiem lub maltanczykiem.:-) Zdawalam miesiac temu, bylo nas zapisanych ponad 9 tys, do pisemnych przejdzie 540, czepek sie przyda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.eplus-online.de 29.04.06, 22:51 polakom jak wiadomo zawsze wiatr wieje w oczy, nic tylko pic....;-) Cale szczescie kupilem dzis 4 butelki chardonnay: francuskie, australijskie, nowozelandzkie i kalifornijskie, zobaczy, ktore najlepsze. Francuskie troche za bardzo kwach jak na moj gust..... Baw sie dobrze i zycze podzenia w zakresleniu wlasciwych kratek Odpowiedz Link Zgłoś
arise4 Re: AD 5/05 - w maju? 29.04.06, 23:06 Chardonnay chardonnay nierowne i nie probuj za bardzo, bo z winem jak z perfumami, po jakims czasie nie czuje sie nic. No i, to kwestia gustu, perfumy i wina francuskie to jest to! Milego przebudzenia o poranku.;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.netcologne.de 29.04.06, 19:46 A co sie masz denerwowac, jak moja cielecina bedzie twarda, to mozna sie bedzie zdenerwowac, ale jakis tam konkurs epso, e tam...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza52 Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.04.06, 21:37 zatem smacznego. Mam nadzieje, ze danie sie udalo i ze nie wypiles az tyle wina, by nie moc w pelni docenic walorow smakowych cielecinki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in_touch ad 5/05 na kiedy stawiacie?? IP: *.escom.net.pl 30.04.06, 23:10 to w takim razie na kiedy obstawiacie publikacjw wyników? 8, 15 a może 22 maja??? rozpoczynamy przyjmowanie zakładów:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: ad 5/05 na kiedy stawiacie?? IP: *.netcologne.de 30.04.06, 23:15 takie spekulacje nie maja za bardzo sensu, napewno nie bedzie to zaden poniedzialek, bo przed oglaszaniem wynikow z pewnoscia odbywa sie jakis krotki meeting, czy wszystko jest ok, poniewaz w poniedzialek wszysc zaczynaja praca praktycznie troche pozniej, to zanim taki meeting sie odbezdie itd. Ale i to jest gdybanie. Wyniki moga byc rownie dobrze w przyszly wtorek jak dopierwo w czerwcu Odpowiedz Link Zgłoś
in_touch Re: ad 5/05 na kiedy stawiacie?? 30.04.06, 23:16 wiem, wiem:-) jak w ruletce:-) miłego wieczoru zycze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: ad 5/05 na kiedy stawiacie?? IP: *.netcologne.de 30.04.06, 23:21 no miejmy nadzieje, ze EPSO bedzie na tyle przyzwoite, by podac jutro/pojutzre nowy przypuszczalny termin ogloszenia wynikow Odpowiedz Link Zgłoś
in_touch Re: ad 5/05 na kiedy stawiacie?? 30.04.06, 23:26 jakoś nie wierze.... tak czy siak, EPSO uczy nas cierpliwosci:-) pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misza52 Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.05.06, 17:35 A ja przylacze sie do spekulacji. Stawiam na druga polowe nastepnego tygodnia - czwartek, piatek (11/12 maja). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.netcologne.de 01.05.06, 17:40 To moze jakis konkurs z nagrodami ustanowiomy? Kto poda najblisza date dostaje od reszty piwko w Old Oaku za darmo przy pierwszym spotkaniu..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in_touch piwo za celne trafienie:-) IP: *.escom.net.pl 01.05.06, 20:38 a ja bede optymista i stawiam na 10 maja. uwazam, ze opcja nagrody jest jak najbardziej trafionym pomyslem. zaklad przyjety:-) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: piwo za celne trafienie:-) 02.05.06, 17:55 A ja stawiam na 18 maja po poludniu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kikibruksela Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.cec.eu.int 05.05.06, 10:15 W drugiej kolejnosci skonczyli spradzac prace Estonczykow. A nam pozostaje cierpliwie czekac na wyrok szanownego EPSO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.eplus-online.de 05.05.06, 10:28 Nie ma sie co dziwic: do PRESELEKCJI przystapilo mniej maltaczynkow i estonczykow niz byl przewidywany limit w ogloszeniu konkursu. Poniewaz napweno czesc z nich odpadla na preselekcji, to EPSO mialo do sprawdzenia gore 100 prac na kazdy z tych jezykow. U polakow to 285 prac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aines Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.Red-80-35-37.staticIP.rima-tde.net 05.05.06, 10:42 Musimy tez miec na uwadze fakt, ze tam teraz puchy. Jeden dlugi weekend za drugim i to wszystko tuz po swietach. Nie spodziewam sie wyników w pierwszej polowie. Ale mogliby cos napisac, ze przewidywane ogloszenie wyników na poczatek czerwca czy cos w tym stylu. To tak niegrzecznie nic nie powiedziec. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in_touch Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.crowley.pl 05.05.06, 13:16 tak wiec w swietle dzisiejszych info, na kiedy obstawiamy "nasze" wyniki??? pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.eplus-online.de 05.05.06, 13:20 ja pozostaje przy swoim 18 maja po poludniu (chociaz rownie dobrze moze byc 18 czerwca...) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aines Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.Red-80-35-37.staticIP.rima-tde.net 05.05.06, 13:54 Ja obstawiam 19 maja po poludniu. Nawet jesli nie pracuje popoludniu. Zawiesza wyniki w ostatniej minucie pracy. Pamietam, ze kiedys juz tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: in_touch Re: AD 5/05 - w maju? IP: *.crowley.pl 05.05.06, 20:28 obstawiam 1 czerwca, na dzien dziecka:-) Odpowiedz Link Zgłoś