Dodaj do ulubionych

Dodatek na wakacje

IP: 88.207.224.* 18.06.06, 18:38
Jestem w Luxemburgu od dwoch miesiecy i chyba kazdy wie, jak to na poczatku
jest. Rowniez z kasa. Stad moje pytanie. Czy na pieniadze "na wakacje" moge
liczyc w polowie roku czyli za miesiac czy dopiero na koniec roku? Nie bede
ukrywac, ze by mi sie przydalo.
Obserwuj wątek
    • sil.bi Re: Dodatek na wakacje 18.06.06, 18:41
      Dostaniesz prawdopodobnie za miesiąc, oczywiście kwotę proporcjonalną do
      pozostałych miesięcy tego roku. Przynajmniej taka jest praktyka w Bxl:-).
      • Gość: radecki Re: Dodatek na wakacje IP: 88.207.224.* 18.06.06, 18:55
        czyli jak rozumiem, dostaje sie raz w roku za ilosc miesiecy, ktore sie
        przepracowalo, tak?
        • Gość: Texas Re: Dodatek na wakacje IP: 88.147.3.* 18.06.06, 19:05
          Tak, a podstawa do wyliczen jest ilosc km od/do miasta, z ktorego Cie
          zwerbowano:)

Pzdr;)
          • Gość: radecki Re: Dodatek na wakacje IP: 88.207.224.* 18.06.06, 19:12
            chyba gdzies to w statucie widzialem. Przybylem z warszawy:-)
            • jakubsky Re: Dodatek na wakacje 18.06.06, 20:16
              niemniej, nawet jesli jestes ze 100licy to jesli mozesz sie pochwalic np. meldunkiem z Helsinek albo innego odlego miasta (hmm, moze Cypr) to nie ma sprawy, admin powinien to tez uznac.
              tak mi sie wydaje
              • Gość: radecki Re: Dodatek na wakacje IP: 88.207.224.* 18.06.06, 20:43
                to chyba nie o meldunek chodzi tylko miejsce pochodzenia, czyli, tam gzie masz
                rodzine, czy jakas nieruchomosc. Tak mi sie wydaje.
                • Gość: akuku Re: Dodatek na wakacje IP: *.242.81.adsl.skynet.be 18.06.06, 20:48
                  o ile pamietam tzw transport allowance wyplacaja w EC grudniu a nawet pod koniec
                  • Gość: Texas Re: Dodatek na wakacje IP: 88.147.3.* 18.06.06, 21:44
                    > o ile pamietam tzw transport allowance

chodzi o zwrot kosztu przêprowadzki?

Pzdr;)
                • Gość: Texas Re: Dodatek na wakacje IP: 88.147.3.* 18.06.06, 21:43
                  Dobrze Ci sie wydaje;)
                  ADMIN okresla to jako "centre of interest".

Pzdr:)
                  • Gość: kontraktowiec Re: Dodatek na wakacje IP: *.cec.eu.int 19.06.06, 18:05
                    Meldunek NIC NIE DAJE.

Ja mam meldunek w Wawie, rodzicow w Wawie, nieruchomosc w Wawie.
                    Ostatnie miejsce pracy w Wawie, ostatnie 2 m-ce przed praca w Wawie

Nic z tego
                    "place of origin" ... Bruksela, bo ukochana tu pracuje.

Teraz walcze, walcze i walcze
                    o uznaniz mnie "za Polaka" - napisane 4 pisma do 5 osob
                    walka trwa od ponad miesiaca.

• Gość: Texas Re: Dodatek na wakacje IP: 88.147.3.* 19.06.06, 21:00
                      "Place of origin" i "Centre of interest" to nie jest to samo.
                      Przy "centre" bierze sie pod uwage m.in. posiadanie nieruchomosci i decyduje on
                      o dniach wolnych i dodatku wakacyjnym.
                      Place of origin, to miejsce, z ktorego Cie zatrudniono i od niego uzaleznione
                      jest uprawnienie do expatriation allowance.

Chociaz w Twoim wypadku wydaje mi sie, ze place i centre powinno byc uznane za
                      to samo.
                      Powodzenia w walce!

• Gość: Emilia2006 Re: Dodatek na wakacje IP: *.28.102.228.coditel.net 19.06.06, 21:48
                        Kontraktowiec,
                        Nic z tego. Nie marnuj czasu bo i tak nic nie zmienisz. Ja tez to przeszlam.
                        Jedyne co mozesz sie pocieszyc ze z tego tytulu to az tak bardzo nie tracisz bo
                        wiekszosc dodatkow i tak dostaje jedna osoba z tego co mi wiadomo.

Ale jak ci sie uda to daj znac.
                      • Gość: radecki Re: Dodatek na wakacje IP: 88.207.224.* 19.06.06, 22:11
                        czesc texas, a z tego co ja sie tu juz na miejscu dowiedzialem (a trudno mi sie
                        jeszcze nadal we wszystkim polapac wiec moze sie i myle) to wydaje mi sie, ze i
                        to i to to jedno i to samo. Twoim "Place of origin" jest "Centre of interest"
                        bo: bo stamtad cie zwerbowano, bo tam masz rodzne, dom, bo tam wyjezdzasz
                        podczas urlopu, i za to dostajesz wolne dni i tamto i owamto. I tym sladem idac
                        tez jestem prawie pewien, ze kontraktowiec powinien dostac to o czym pisze. No
                        chyba ze mieszka w Belgi z zona juz ponad 5 lat, wtedy "Place of origin" jest
                        rzeczywiscie Belgia.
                        • Gość: Emilia2006 Re: Dodatek na wakacje IP: *.28.102.228.coditel.net 19.06.06, 22:25
                          Jest roznica.
                          Place of interest to to miejsce gdzie ci placa jak sie nalezy co roku pieniadze
                          na przejazd. I na to masz rok zeby udowodnic.

Skad cie zrekrutowali to inna rzecz. Mnie zrekrutowali 2 miesiace po mezu i nie
                          bylo dyskusji bo zauwaz ze partnerka brala na ciebie od ilus tam miesiecy
                          dodatki ktore jesli nie bylbys w Brukseli to nie nalezalyby sie.

• Gość: radecki Re: Dodatek na wakacje IP: 88.207.224.* 19.06.06, 22:33
                            zglupialem kompletnie. Po pierwsze to chyba nie do mnie odpowiedz, tylko
                            kontraktowca, bo mojej partnerki jeszcze wcale nie ma w Luksemburgu i nic na
                            nia nie biore bo nie jestesmy po slubie.
                            Po drugie to nawet jak partnerka kontraktowca cos tam na niego dostawala jak on
                            nie byl (czy nawet byl w belgi) to i tak nie powinno sie liczyc (ewentualnie
                            jako dodatek rodzinny). Bo teraz on sam podja prace i tu o niego chodzi i o
                            JEGO "Place of interest". A co to ma do rzeczy, ze partnerka tu pracuje, czy
                            nie pracuje? On zacza prace i to o niego chodzi.
                            • Gość: kontraktowiec Re: Dodatek na wakacje IP: *.cec.eu.int 20.06.06, 12:49
                              Widze, ze zainteresowalem problemem ;)
                              To jest bezsensu zupelnie.
                              Gadalem z nimi i wyglada to tak.
                              Para (partnerstwo lub malzenstwo)
                              przyjezdza razem do bxl - lub jedno przyjezdza
                              a drugie siedzi w Polsce, ale wiedza o nim/niej w BXL.

Sytuacja pierwsza - oboje zacynaja prace na raz.
                              Maja takie same place of origin czyli Polske,
                              i m.in. taki sam urlop.

Sytuacja druga - jedno pracuje, drugie szuka (z RP mub BE)
                              i nagle znajduje - i wtedy uznaje sie PoO - Belgie.

Niedosc, ze osoba jest pokrzywdzona bo np. na bezrobociu.
                              to jak znajdzie znowu trzeba dowalic i ograniczyc nalezne
                              prawa - tak, tak nalezne.

coz - moze stworzyc watek
                              "Kopanie sie z Komisja" ;)
                              • Gość: Emilia2006 Re: Dodatek na wakacje IP: *.cec.eu.int 20.06.06, 13:51
                                Ale jakie prawa??
                                Na czym konkretnie tracisz?
                                • Gość: K Re: Dodatek na wakacje IP: *.cec.eu.int 20.06.06, 14:51
                                  ilosc dni urlopu w roku
                                  • Gość: Emilia2006 Re: Dodatek na wakacje IP: *.cec.eu.int 21.06.06, 08:35
                                    Ciesz sie ze Cie zatrudniono i nie musisz harowac w systemie Belgijskim za
                                    marne grosze mniejszej ilosci dni wolnych i przy wielkim szczesciu.:)))
                              • Gość: Texas Re: Dodatek na wakacje IP: *.cec.eu.int 21.06.06, 12:47
                                > Sytuacja druga - jedno pracuje, drugie szuka (z RP mub BE)
                                > i nagle znajduje - i wtedy uznaje sie PoO - Belgie.

Wedlug prawa belgijskiego malzenstwo powinno mieszkac razem, dlatego dla nich
                                przychodzisz do pracy z Brukseli. Tu rzeczywiscie mozesz miec problem ze zmiana.

Ale centre of interest mozesz sobie spokojnie wyklocic. W moim unicie na 3
                                odwolania nikogo nie odrzucili.

Pzdr;)
                                • Gość: Co? Re: Dodatek na wakacje IP: *.cec.eu.int 21.06.06, 18:05
                                  Malzenstwo musi mieszkac razem?
                                  a na przyklad w Polsce przy rozwodzie
                                  mieszkanie osobno nie jest zadnym argumentem
                                  "bo malzenstwo nie musi mieszkac razem"
                                  • Gość: Texas Re: Dodatek na wakacje IP: 88.147.3.* 21.06.06, 18:22
                                    > Malzenstwo musi mieszkac razem?

Nie musi, ale malzonkowie sa traktowani tak, jakby mieszkali razem.
                                    Ktos mi tlumaczyl, ze ma to zapobiegac "malzenstwom zawieranym tylko dla
                                    papieru".

• Gość: narzeczona Re: Dodatek na wakacje IP: *.brutele.be 19.06.06, 22:17
      A jak ja wychodze niedlugo za maz w Polsce, to maz dostanie jeszcze w tym roku
      ten dodatek?
      Do tej pory mieszkal w Polsce, po slubie dopiero przyjedzie, dodam.
      • Gość: narzeczona Re: Dodatek na wakacje IP: *.brutele.be 20.06.06, 23:13
        Nikt nie wie?
        Hmmmm...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka