Dodaj do ulubionych

21 % Maturzystow oblalo mature

IP: *.cec.eu.int 10.07.06, 16:29
wiadomosci.wp.pl/wiadomosc.html?kat=1342&wid=8387277&rfbawp=1152541623.285

Czyzby na historii zapomnieli, ze oprocz Romana G.,
Macieja (ojca) i Jedrzeja (dziadka) znany i aktywny byl
jeszcze pradziadek - Franciszek.

Nieladnie !!! ;)))

Obserwuj wątek
    • przemas_ue Re: 21 % Maturzystow oblalo mature 10.07.06, 23:49
      ciekawostka jest fakt, ze najgorzej poszla matura na tzw Ziemiach Odzyskanych
      (co potwierdza sie w przypadku egzaminow gimnazjalnych) i tu alurat
      potwierdzilyby sie teorie giertychowe (choc daleko mi od uwielbienia tego
      pana), ze wiezi spoleczne/rodzinne sa niezwykle pomocne we wspomaganiu pupilow
      w edukacji; w Polsce Centralnej i Wschodniej rodziny mieszkaja razem badz w
      poblizu i to czesto dziadek i babacia dopilnuja odrobienia lekcji; na Ziemiach
      Odzyskanych wiezi spoleczne i rodzinne nie sa takie silne i pomimo lepszej
      infrastruktury poniemieckiej edukacyjnie ta czesc kraju lezy
      • byly_eurokrata Re: 21 % Maturzystow oblalo mature 11.07.06, 07:22
        przemas, to może mieć też trochę inne przyczyny: ja jestem z dolnośląskiego,
        tam jest po prostu masa miast, w każdym jest przynajmniej jedno liceum, jak się
        ma liceum pod nosem, to rodzice pchają tam dzieci, które ew. wcale się do tego
        nie nadają. W takim np. podlaskim, typowo wiejskim, do liceum trzeba bardzo
        często dojeżdzać, więc decydują się na to pewnie tylko osobniki zmotywowane, co
        się odbija na wynikach.
        Zeby stwierdzic, to co mówisz, należałoby zobaczyć jaki odsetek całej populacji
        młodzieży w wieku 18-19 lat ma maturę np. w podlaskim a jaki w dolnośląskim.

Ja np. chodziłem do liceum w dosyć małej miejscowości. Wtedy na wszystkie
        kierunki studiów były egzaminy wstępne. W mojej klasie (35 osób) wszyscy
        zostali dopuszczeni do matury, wszyscy ją zdali i na studia dostały się 33
        osoby. Więc to akurta chyba niezly wynik. Ale wtedy w moim mieście były 2
        licea, teraz są cztery a liczba mieszkańców wybitnie się nie powiększyła.
        • Gość: C Re: 21 % Maturzystow oblalo mature IP: *.cec.eu.int 11.07.06, 15:10
          A moze to zemsta za popracie Tuska?
          Wlasnie - Polska Zachodnia :))
        • przemas_ue Re: 21 % Maturzystow oblalo mature 11.07.06, 22:23
          nie mowie, ze jest tylko jedna przyczyna tej lepiej wyedukowanej Sciany
          Wschodniej, ale wyniki ujednoliconych w skali kraju egzaminow z innych szczebli
          edukacyjnych (gimnazjum) od bodaj 2003r. potwierdzaja rozdzwiek pomiedzy lepsza
          Polska B a gorsza Polska A; nie wiem czy sa jakies porownania odnosnie poziomu
          w podstawowkach, ktore mogly potwierdzic badz obalic moja teorie
          • przemas_ue Re: 21 % Maturzystow oblalo mature 11.07.06, 23:55
            inna ciekawostka jest fakt zadziwiajacej zbieznosci mapy poparcia
            Tusk/Kaczynski PIS/PO z ostatnich wyborow (z pewnymi wyjatkami tj. algomeracje
            miejskie poperajace Tuska/PO oraz Wroclawskie i Legnickie, zach. czesc
            Wielkopolskiego) z mapa edukacyjna (matura i ginmazjum), czyli slabiej
            wyedukowane Ziemie Odzyskana popierajace Tuska kontra lepiej wyedukowana Polska
            Centralna i Sciana Wschodnia popierajaca PIS/Kaczynskiego; oczywiscie nie
            dzieci boira udzial w wyborach, ale swiadczy to bardziej o ich rodzicach; co o
            tym sadzicie?
      • Gość: paffff Re: 21 % Maturzystow oblalo mature IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 11.07.06, 15:15
        > na Ziemiach
        > Odzyskanych wiezi spoleczne i rodzinne nie sa takie silne i pomimo lepszej
        > infrastruktury poniemieckiej edukacyjnie ta czesc kraju lezy

eh to jak ja zdalem mature horerrra chyba jom oddam ;)
        • Gość: kontraktowiec Re: 21 % Maturzystow oblalo mature IP: *.cec.eu.int 11.07.06, 16:08
          Ciekawe - ta czesc kraju lezy??
          To dlaczego 5 najbiedniejszych regionow UE
          to polska sciana wschodnia???
          fakt 6 to Slask Opolski
          ale dopiero 6ty.
          • Gość: rpj4 Re: 21 % Maturzystow oblalo mature IP: *.net.autocom.pl 11.07.06, 16:27
            Kurator z opolskiego tłumaczył te niższe wyniki, - tak naprawdę pokrywają się
            one z ogólnopolskimi :), - dlaczego - otóż w opolskim w sieci szkół
            ponadgimnazjalnych (licea ogólnokształcące, licea zawodowe(profilowane), licea
            uzpupełniające po szkołach zawodowych, technika), tych w których wyniki były
            dobre, czyli liceów ogólnokształcących jest proporcjonalnie znacznie mniej niż
            w innych regionach, a przeważają zdecydowanie pozostałe szkoły, w których w
            całej Polsce wyniki były złe, czy bardzo złe. Krótko, w opolskim licea
            ogólnokształcące nie podniosły wyniku, bo jest ich za mało.

Konkluzja jest więc niej regionalna, a bardziej wskazująca na jakość
            kształcenia zależną od typu szkoły.

Pozdr.,
            rpj4
      • Gość: dianette Re: 21 % Maturzystow oblalo mature IP: *.dip0.t-ipconnect.de 16.07.06, 23:02
        ciekawostka jest fakt, ze najgorzej poszla matura na tzw Ziemiach Odzyskanych
        (co potwierdza sie w przypadku egzaminow gimnazjalnych) i tu alurat
        potwierdzilyby sie teorie giertychowe (choc daleko mi od uwielbienia tego
        pana), ze wiezi spoleczne/rodzinne sa niezwykle pomocne we wspomaganiu pupilow
        w edukacji; w Polsce Centralnej i Wschodniej rodziny mieszkaja razem badz w
        poblizu i to czesto dziadek i babacia dopilnuja odrobienia lekcji; na Ziemiach
        Odzyskanych wiezi spoleczne i rodzinne nie sa takie silne i pomimo lepszej
        infrastruktury poniemieckiej edukacyjnie ta czesc kraju lezy

Ale bzdury
        Co ma piernik do wiatraka?
        Na ziemiach odzyskanych mieszjaka w wiekszosci tzw. " Kresowiacy" u ktorych
        wiezi rodzinne sa bardzo silne.

• Gość: mczapl Re: 21 % Maturzystow oblalo mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:31
      Moja siostra wlasnie zdala! Ale musze przyznac, ze gdy oglada sie te nowe
      matury, to wcale nielatwo jest zrozumiec co sie dostalo z jakiego przedmiotu
      (dla przykladu z polskiego dostala 81%, 65% i 90%)...
      • Gość: kontraktowiec Re: 21 % Maturzystow oblalo mature IP: *.cec.eu.int 11.07.06, 16:32
        Gratulacje dla Czaplowny :) !!!!!!!!!!!!!!!!
        • Gość: mtx Re: 21 % Maturzystow oblalo mature IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.06, 16:51
          mtx, potocznie zwana czaplówną (czyli dla wtajemniczonych młodsza siostra
          Michała) dziękuje rzeszom wiernych fanów, którzy trzymali za mnie kciuki, żebym
          nie była tą piątą, która nie zda (21% oblało :( ). I dzięki za gratulacje.
          Teraz trzeba 3mać za dostanie się na studia..

a potem pierwsze kolokwium...
          a potem następne..

(nie dam się wam nudzić :D)
          pozdrawiam
          • Gość: paffff pociesz sie mtx IP: *.6-136-217.adsl.skynet.be 11.07.06, 19:55
            egazmin na epsa nie jest trudniejszy od matury. no moze wiecej pamieciowy i
            bezsensow ale jakie spoko potem - trzeba tylko sobie dobrze czas organizowac.
            Np kawa przed sudoku a nei dowrotnie bo to nietakt ;)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka