Dodaj do ulubionych

ku info piwoszy

IP: *.75-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.08.06, 20:51
Dzis przez przypadek bo na prosbe towarzystwa odwiedzilam sklep z 400
gatunkami piwa.Przez przypadek bo nie lubie piwa no chyba ze kriek lub
panache,ale w tym sklepie-barze naprawde jest 400 rodzajow piwa np
kaktusowe,kokosowe,wisniowe,poziomkowe,daktylowe,miodowe,z dodatkami roznych
ziol,a i ceny przystepne.Sklep znajduje sie dosc blisko intytucji-ch de wavre
182
Obserwuj wątek
    • Gość: Sofi OT piwo z linkiem: IP: 87.65.108.* 24.08.06, 20:56
      www.weekenddelabiere.be/nl/pages/programma.htm
      • Gość: anbxl Re: OT piwo z linkiem: IP: *.75-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.08.06, 21:02
        Sofi ja przez przypadek bylam na tej imprezce w tamtym roku i........twierdze
        ze GP to nie odpowiednie miejsce na tego typu fete.A tak przy okazji oczywiscie
        nie znam sie na piwie,ale inni piwosze -co myslicie o belgijskim piwie???Czy
        jest lepsze od polskiego.Ranking-jakie piwo (marka)najlepsze i skad-
        beczka,butelka czy puszka?????
        • chuck_norrris Re: OT piwo z linkiem: 24.08.06, 21:05
          Ja tam lubie: Krolewskie, Lecha, Tyskie, Zywca i Tatre. W takiej kolejnosci.
        • Gość: Sofi Re: OT piwo z linkiem: IP: *.172-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.08.06, 21:19
          belgijskie bije na leb wszystko :0
          Nie lubie tylko tych belgijskich warzywno-owocowych wynalazkow.

Skad najlepsze? Podobno prosto z klasztoru, ale takiego dopiero zamierzam
          sprobbowac.

Ja w zeszlym roku tez bylam ;)
          • Gość: anbxl Re: OT piwo z linkiem: IP: *.75-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.08.06, 21:33
            No i Sofi........twoja estetyka nie zostala poruszona???Tu GP uwazany przez
            Belgow za 7CUD (no i moze maja racje)a tu kramy,stoliczki i pelno piszac
            brzydko ochlapusow nawet w policyjnych mundurach
            btw nie mam nic przeciwko kulturalnemu piciu piwa
            • Gość: Sofi Nie, za to zostala poruszona moja ciekawosc: IP: *.208-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.08.06, 21:51
              czemu piszesz GP a nie GM?
              • Gość: anbxl Re: Nie, za to zostala poruszona moja ciekawosc: IP: *.75-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 24.08.06, 21:58
                GRAND PLACE,a co to jest GM???
                • Gość: Texas Re: Nie, za to zostala poruszona moja ciekawosc: IP: 88.147.21.* 24.08.06, 22:48
                  Pewnikiem jego flamandzki odpowiednik:)

Pzdr:)
                  • kontraktowiec Re: 25.08.06, 09:47
                    Co jak co ale Pyfko to sie Belgusom udalo.
                    I chyba tylko to ;))))
          • Gość: stuzia Re: OT piwo z linkiem: IP: *.cec.eu.int 25.08.06, 14:28
            Gość portalu: Sofi napisał(a):

> belgijskie bije na leb wszystko :0
            > Nie lubie tylko tych belgijskich warzywno-owocowych wynalazkow.
            >
            > Skad najlepsze? Podobno prosto z klasztoru, ale takiego dopiero zamierzam
            > sprobbowac.
            >
            > Ja w zeszlym roku tez bylam ;)

I ja tez :-D, wszyscy sie super bawili a niektore malolaty nawet testowaly
            poszczegolne gatunki piwka ;-)))
            W tym roku oczywiscie repeta!
            • Gość: Sofi Tylko malolatow chyba zabraknie, co? IP: *.cec.eu.int 25.08.06, 15:11
              Przynajmniej jednego :)
              • Gość: k Re: Tylko malolatow chyba zabraknie, co? IP: *.219-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.08.06, 16:08
                dużolaty nadrobią nieobecność małolata

przynajmniej małolaty z kobietami nie będą się gubić :)
        • Gość: olo ktore najlepsze? IP: 80.246.106.* 25.08.06, 10:06
          zdaje sie ze z typu Lager, to polskie piwa sa lepsze.

co do reszty wynalazkow, nazywanych przez belgow piwem... nie bardzo sie moge
          przyzwyczaic. troche jak nie piwo...
          zastnawiam sie czy belgowie juz zrobili (albo chociaz probowali robic)piwo z
          burakow, lub innych takich ;-)
          • Gość: K Re: ktore najlepsze? IP: *.208-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.08.06, 11:22
            Historycznie rzecz biorąc piwo typu lager (inaczej pils) jest najmłodsze w
            rodzinie piw. To raczej ten typ zasługuje na miano "wynalazku". I nie sądze
            żebyś w ślepym teście mógł stwierdzić że polskie są najlepsze lub odgadnąć markę
            danego pilsa, wszystkie są do siebie dosyć podobne.
            • Gość: olo Re: ktore najlepsze? IP: 80.246.106.* 25.08.06, 11:40
              historycznie rzecz biorac to w najstarszym piwie mozna bylo lyzke postawic (i
              to nie przez piane). a ze belgowie nie mieli zadnego prawa czystosci piwa to
              warzyli z czego popadnie.

a zeby uscislic to co powiedzialem wczesniej:

z piw typu Lager najlepsze dla mnie sa polskie.

• kontraktowiec Re: 25.08.06, 11:42
              LAGER to wynalazek Czechow (Pilsner),
              wiec tylko tam lub u sasiadow (Niemcy, Polska - np. Zywiec)
              mozemy znalezc dobre.

Belgia to kolebka piwa
              (chociaz niektoryz twierdza, ze wczesniej Sumerowie).

Za wynalazce piwa uwazany jest semi-legendarny Gamrinus (brabancki Jan Primus?)

Cezar kazal sobie sprowadzac stad piwo, bo wina nie lubil.

Nawiawujac do gatunkow - to lager zgadzam sie,

ale belgijskie sa dobre:

- blanche, lambic, geuze, kruidenbier, saison, faro trapistow, opackie, a nawet
              framboos, kriek

To jest mistrzostwo swiata - zwlaszcza niektore lambici.

• kontraktowiec Re: 25.08.06, 11:47
                GROTE MARKT

GROTE MARKT to autentyczna i JEDYNA nazwa historyczna rynku w Bxl

Grand Place - to tylko francuskie (XIXwieczne) tlumaczenie

Wiec nie dolojcie mnie pytaniami co to jest GM (kazda mapa to pokazuje)

i tekstami to flamandzki odpowiednik.

GROTE MARKT - i wkuc na pamiec !!!!!!!!!

poza tym nauczcie sie co to Stadhuis, Zavel, Elsene, Muntschouwburg.

• Gość: a Re: IP: *.novusint.com 25.08.06, 11:53
                  :-)
                • Gość: chochlik Re: IP: *.22-218-195.adsl.internet.lu 25.08.06, 12:50
                  A tak z ciekawości - kolega tyle wysiłku wkłada w propagowanie poprawności
                  językowej mowy (jak mniemam) nabytej, że juz nie wystarcza sił na dbałość o
                  ojczystą?

No chyba, że we fragmencie:

> Wiec nie dolojcie mnie [...]

nie miało chodzić o czasownik dołować ale dołoić?

Tylko komu i za co?

To tak na marginesie... bo o ile zgłaszanie uwag co do niepoprawności językowej
                  jest na tym forum wybitnie niepopularne, to w poście, który do przestrzegania
                  zasad języka (choćby flamandzkiego) nawołuje, chciałoby się - tak na logikę
                  biorąc - widzieć jak najmniej błędów.

pozdr.
                  • kontraktowiec Re: 25.08.06, 14:12
                    Dołujcie - chodzilo mi o to - wyszedl stworek
                    bo na poczatku mialo byc - Dołowac.

Nie nawoluje do poprawnosci jezykowej
                    jezyka NIDERLANDZKIEGO

tylko krytykuje calkowita ignorancje,
                    jaka tu panuje, jezeli chodzi o
                    kwestie flamandzkie i historie Brukseli.
                • Gość: anbxl Re: GM czy GP IP: *.75-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.08.06, 18:34
                  Znalazl sie....Tak akurat nie zaskoczylam w danym momencie GM i choc jak
                  najbardziej preferuje mentalnosc flamandzka i w takim srodowisku przebywam,a
                  nawet mam przyjaciol wsrod czlonkow VB to ...bardziej pasuje mi nazwa
                  francuska.Historia jest tylko i juz historia,a rzeczywistosc (ze VL nigdy nie
                  bedzie miala wiekszosci w BXL choc uwaza ja za swoja stolice,Walonia ma Namur)
                  dlugo jeszcze albo nawet nigdy wiecej nie zmieni sie nawet jezeli Bet Anciaux
                  mowi ze jest inaczej
              • Gość: K Re: IP: *.219-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.08.06, 12:28
                kontraktowiec napisał:

> LAGER to wynalazek Czechow (Pilsner),
                > wiec tylko tam lub u sasiadow (Niemcy, Polska - np. Zywiec)
                > mozemy znalezc dobre.

Trochę nadużycie, w pilznie wynaleźli (ponownie) jedynie metodę dolnej
                fermentacji, wcześniej w średniowieczu była ona znana w bawarii ale jej nie
                stosowano ze względu na brak możliwości zachowania odpowiedniej temperatury.

Do lagera i pilsa (powtarzalnego) była jeszcze potrzebne odkrycie i wyizolowanie
                drożdzy piwnych (Francja - Pasteur i Dania - w Carlsbergu) jak i wynalazek
                aparatury chłodniczej (Monachium)

Zaryzykowałbym stwierdzenie że dobre lagery i pilsy można znaleźć w każdym kraju.

> Belgia to kolebka piwa
                > (chociaz niektoryz twierdza, ze wczesniej Sumerowie).

Sumer to kolebka napoju które było odpowiednikiem obecnego piwa. Belgia (ale i
                alzacja, nadrenia, bawaria itd) miała to szczęście że w średniowieczu ulokowało
                się tu trochę klasztorów które zaczęły warzyć piwo najpierw na własne potrzeby i
                usystematyzowały produkcję.

> Za wynalazce piwa uwazany jest semi-legendarny Gamrinus (brabancki Jan Primus?)

raczej był popularyzatorem :)

> Nawiawujac do gatunkow - to lager zgadzam sie,
                > ale belgijskie sa dobre:
                > - blanche, lambic, geuze, kruidenbier, saison, faro trapistow, opackie, a nawe
                > t framboos, kriek
                > To jest mistrzostwo swiata - zwlaszcza niektore lambici.

to co w Belgii jest wyjątkowe to różnorodność piw, każdy może znaleźć tu coś dla
                siebie
                • Gość: Sofi Az tak sie bardzo nudzisz?:) IP: *.cec.eu.int 25.08.06, 14:05
                  :)
                • kontraktowiec Re: 25.08.06, 14:10
                  "Trochę nadużycie, w pilznie wynaleźli (ponownie) jedynie metodę dolnej
                  fermentacji, wcześniej w średniowieczu była ona znana w bawarii ale jej nie
                  stosowano ze względu na brak możliwości zachowania odpowiedniej temperatury."

TO chyba mamy inna definicje lagera.

odsylam - en.wikipedia.org/wiki/Lager
                  • Gość: K Re: IP: *.219-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.08.06, 15:11
                    "Do tej pory znano górną fermentację piwa przebiegającą w temperaturach wyższych
                    od 20 st.C., w 1842 roku piwowarzy czescy w Pilznie przeprowadzili fermentację
                    dolną w temperaturach 7-12st.C. uzyskując napój złocisty [...] Nad próbami
                    dolnej fermentacji myślano już w XVw, ale zawsze trudności sprawiało odpowiednie
                    chłodzenie piwnic. Rozwój środków transportu w XIX w. pozwolił sprowadzać
                    piwowarom z gór bryły lodu [...] Jednak dopiero syn Gabriela Sedlmayra dokonał
                    prawdziwego przewrotu konstruując w 1873r. pierwszą aparaturę chłodniczą, która
                    uniezależniła browary od zaopatrzenia w lód" - Gilbert Delos "Les bieres du monde"

tyle w kwestii wyjaśninia
                    • Gość: a Re: IP: *.novusint.com 25.08.06, 15:23
                      ...mnie tam wypowiedzi K bardzo imponuja, rzeczowe i po polsku :-)
                      milego weekendu!
                      • Gość: Sofi No, tylko za duzo cudzyslowiow :) IP: *.cec.eu.int 25.08.06, 16:20
                        Zamiast sie czyms zajac pozytecznym, to siedzi toto i ksiazki przepisuje.

A potem wieczorem zona znowu wyslucha wykladu o Apellation Controlee i ktore to
                        wina nie maja klasyfikacji, bo sa takie super, ze nawet Grand Cru dla nich
                        zabraklo.
                        No to ktore?

(K nie bierze udzialu w konkursie, a ja dodam ze takie pytanie zadal mi w
                        Polsce w trakcie rekrutacji do dzialu finansowego CFO jednej z firm
                        farmaceutycznych)
                        • Gość: K Re: No, tylko za duzo cudzyslowiow :) IP: *.219-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.08.06, 16:36
                          mieszasz

apelację to (nie)wymienione winko ma (czyli również klasyfikację), tyle że nie
                          było uwzględnione w klasyfikacji win bordoskich z XIX w.

a wieczorem to mam co innego do roboty
                          • Gość: Sofi Re: No, tylko za duzo cudzyslowiow :) IP: *.cec.eu.int 25.08.06, 17:01
                            Nie mieszam, apelacje ma, a nie ma klasyfikacji na Cru, Grand Cru i tak dalej.

Poza tym nie musiales od razu pisac, o ktory region chodzi, 80% chardonnay?
                            • Gość: K Re: No, tylko za duzo cudzyslowiow :) IP: *.219-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.08.06, 17:16
                              Się kolory pani pomyliły
    • Gość: K Re: ku info piwoszy IP: *.219-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.08.06, 15:38
      A tu jest link do stronki gościa, który spóbował chyba najwięcej rodzajów piwa
      na świecie + opis piw belgijskich

www.beerhunter.com/documents/19133-000213.html
      miłego picia :)
      • Gość: anbxl Re: ku info piwoszy IP: *.75-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 25.08.06, 18:37
        W koncu odpowiednie rozwiniecie tematu i nawet piwny laik jak ja czegos tu sie
        nauczyl,a wiec moze dalej n/t
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka