Dodaj do ulubionych

formatowanie dysku c w xp

21.02.07, 20:24
wiem,że wiele na ten temat pisano,ale nadal nie rozumiem czy aby sformatować
dysk c potrzebna jest jakaś dyskietka startowa np.win98?czy mogę to zrobić z
płyty instalacyjnej xp? jedni twierdzą,że tak inni, że nie.a czy nie można
sformatować z pozycji "mój komputer"prawy przycisk i formatuj?gdyby ktoś
mógłby mi to w prosty sposób wyjaśnić będę bardzo wdzięczna
Obserwuj wątek
    • 3promile Re: formatowanie dysku c w xp 21.02.07, 20:50
      Google: Wyniki 1 - 10 spośród około 119,000 dla zapytania formatowanie dysku.
      (Znaleziono w 0,03 sek.)
    • Gość: az Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.petrus.com.pl 21.02.07, 20:56
      Z "Mój komputer" nie sformatujesz dysku C:
      Siedząc na konarze nie można go odcinać od pnia! System jest mądrzejszy
      od "drwala" i na to nie pozwoli.
      - Włóż do napędu CD instalacyjny Windowsa XP
      - Ustaw w BIOSie start systemu z płyty CD
      - W czasie startu zobaczysz pytanie czy bootować z CD. Potwierdz naciskając np.
      spację. Komputer wystartuje z płytki CD. Dalej postępuj zgodnie z komunikatami.
      To trochę trwa ale w końcu doczekasz się chwili gdy będzie mogła usunąć,
      utworzyć czy formatować partycję.
      Czytaj uważnie komunikaty. Jak coś pójdzie nie tak, to zawsze możesz zacząć od
      początku.
      Powodzenia.
    • Gość: Sławek62 Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.klaudyny.waw.pl 21.02.07, 21:50
      Ostatnim człowiekiem, który potrafił sam siebie wycągnąć za włosy z bagna, był
      baron Munchausen(1720-1797). Ty proponujesz aby WinXP uczynił to samo.
      Instalacja z WinXP z płyty CD polega naa :
      1. sprawdzeniu czy na dysku istnieje wolne miejsce
      2. sprawdzenie czy miesce to nadaje się na insatalację XP(odpowiednia partycja,
      w odpowiednim formacie)
      3. gdy istnie dosyć wolnego miejca ale nie jest spełniony warunek (2),
      instalator proponuje utworzenie partycji, zalecając NTFS i jej sformatowanie.
      Instalator jest programem wczytanym z CD do pamięci RAM komputera.
      4. dopiero po spełnieniu powyższych warunków instalator kopiuje pliki z CD na
      partycję systemową dysku(naogół "C:"), rozpakowuje je, tworzy "Boot sector" na
      dysku i wykonuje restart komputera, przekazując dalszą instalację
      oprogramowaniu znajdującemu się na dysku. Jest to opis maksymalnie uproszczony,
      jednak wynika z niego:
      aby zapisac cokolwiek na dysku należy uprzednio określic gdzie i jak to ma być
      zapisane, tworzenie partycji i formatowanie określa sposób przechowywania
      takiej informacji, i jej miejce na dysku. Inaczej mówiąc, aby odczytać(zapisać)
      określoni plik, głowica dysku musi przesunąć się w określone miejsce nad
      powierzchnią talerza dysku i w określonym czasie włączyć odczyt informaćji.
      Fizycznie dysk posiada określoną wielkość, tzn. ile informacji można na nim
      zapisać. Aby ułatwić sobie życie można tworzyć tzw. dyski logiczne. Tworząc
      partycje określonej wielkości przypisujemy, kawałkowi talerza z
      ferromagnetykiem, logiczny dysk np. C:, D: itp. Pierwsza partycja nazywana jest
      podstawową i jeśli jest aktywna można z niej bootowąć, czyli ładowąć
      oprogramowanie np WinXP. Powyższe wynika z koniecznosci współpracy dysku z BIOS-
      em. Program fdisk z dyskietki nie odczyta parametrów partycji NTFS, natomiast
      WinXp może operować wszystkich partycjach NTFS i FAT, oprócz własnej
    • Gość: Format Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 09:55
      Tu masz podobny temat o formatowaniu:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=34&w=57546525
      Jak widzisz nie wszyscy formatowali chociaż raz w życiu XP więc nie mają
      pojęcia o czym mowa - tylko CZYTALI lub SŁYSZELI o formatowaniu. :)
      • Gość: enea5 Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 16:07
        Ustaw w BIOSie start systemu z płyty CD
        A czy możesz mi podpowiedzieć jak wchodzi sie do Biosu? i czy gdybym ewentualnie
        zbytnio namieszała to są to odwracalne zmiany?i jeszcze jedno:jeśli jakimś cudem
        :)wykonam to poprawnie to trzeba znowu coś w tym Biosie zmieniać?Nigdy nie
        wchodziłam do Biosu stąd takie przerażenie.
        • Gość: Beniek Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:47
          Gość portalu: enea5 napisał(a):

> Ustaw w BIOSie start systemu z płyty CD

A na pewno musisz zmieniać ???

Może już masz tak ustawione jak trzeba ? :)

• Gość: XPRT Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.chello.pl 22.02.07, 19:01
        Byś się nie ośmieszał już.
        • Gość: Beniek Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 19:58
          Gość portalu: XPRT napisał(a):

> Byś się nie ośmieszał już.

To do mnie dziecinko ?

To wyobraź sobie dziecinko, że fabryczne czyli 'domyślne' ustawienia BIOSu to
          kolejność bootownia taka:

1. napęd dyskietek (jak jest),
          2. napęd optyczny (CD/DVD),
          3. dysk twardy .

I tak być powinno na zawsze.

Po prostu WYGODA ! :)

• Gość: XPRT Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.chello.pl 23.02.07, 17:21
            Nie do ciebie. Jakbyś rozumiał strukturę drzewka to byś takich głupich pytań nie
            zadawał.
    • Gość: az Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.petrus.com.pl 22.02.07, 16:31
      Najczęściej [Delete] podczas startu systemu.
      Jak uważnie popatrzysz na ekran monitora podczas staru to pewnie będzie tam
      pisało.
      • Gość: Beniek Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.07, 18:51
        Gość portalu: az napisał(a):

> Najczęściej [Delete] podczas startu systemu.

Czyli od razu po tym piknięcie (DŹWIĘK !) z wnętrza komputera.

> Jak uważnie popatrzysz na ekran monitora podczas staru to pewnie będzie tam
        > pisało.

Może nie zdążyć zauważyć żadnego ekranu podczas startu.

• Gość: enea5 Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.02.07, 22:29
          jak włączam to na czarnym ekranie widzę BOOT CD, czy to by oznaczało,że mam to
          ustawione czy lepiej wejść do tego Biosa i sprawdzić?
          Ma nadzieje,że tekst z ośmieszaniem nie był skierowany do mnie.Ja po prostu uczę
          się,a że pilna jestem :)stąd tyle pytań
          • Gość: Beniek Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.02.07, 07:41

> jak włączam to na czarnym ekranie widzę BOOT CD, czy to by oznaczało,że mam to
            > ustawione czy lepiej wejść do tego Biosa i sprawdzić?

Sprawdzić możesz w bardzo PROSTO i bez kombinowania z BIOSem !

Jak masz włączony komputer to wkładasz płytkę CD z systemem XP do napędu.

WYŁĄCZASZ komputer z opcją Uruchom ponownie (CD nadal w napędzie !).

Po samoczynnym, ponownym uruchomieniu się komputera jak zobaczysz tylko czarny
            ekran z napisem: ....spowoduje uruchomienie z CD... (lub coś podobnego)

to znaczy, że masz w BIOSie ustawione jak trzeba = pierwsze bootownie z CD. :)

> Ma nadzieje,że tekst z ośmieszaniem nie był skierowany do mnie.

Zgadza się ! To nie do ciebie te moje wulgarnie szczere teksty. :)

> Ja po prostu uczę
            > się,a że pilna jestem :)stąd tyle pytań

I słusznie !

Ucz się na własnych doświadczeniach.
            Najlepsza jest PRAKTYKA poparta troszeczkę teorią a nie sama teoria bez żadnej
            praktyki.

• Gość: enea5 Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:20
              Dzięki za te słowa otuchy :) Parę dni temu instalowałam system u mojego
              siostrzeńca (bynajmniej myślałam,że instaluje)mieliśmy fachową literaturę
              itp.ale ja tylko wkładałam płytę z xp i nie uruchamiałam ponownie komputera,
              potem ktoś nam powiedział,że najprawdopodobniej to się nie sformatowało i że
              taka robota nie ma sensu.Faktycznie przeszliśmy całego instalatora,ale na dysku
              wszystko pozostało tak jak było przed tą pseudo instalacją, a my chcieliśmy to
              wszystko usunąć.Teraz pilnie przygotowuję się aby przeinstalować u siebie,ale
              coś się boję.....może do Wielkanocy się wyrobię.
              • jap_1 Re: formatowanie dysku c w xp 23.02.07, 10:46

>.....może do Wielkanocy się wyrobię.

Teraz post, potraktuj ćwiczenia przy kompie jako pokutę, i będzie OK. ;-))
                A tak poważniej, zajrzyj tu, przeczytaj uważnie i zastosuj pierwszą metodę. Już
                tak dokładnie to jest opisane, że chyba zakończysz przed czasem:
                www.searchengines.pl/phpbb203/index.php?showtopic=9576&pid=63253&mode=threaded&start=#entry63253
                • Gość: enea5 Re: formatowanie dysku c w xp IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.02.07, 10:55
                  to strasznym grzesznikiem trzeba być,żeby zasłużyć na taką pokutę :) Dzięki za
                  tę stronkę potrenuję na symulatorze.
                  • jap_1 Re: formatowanie dysku c w xp 23.02.07, 14:03

> to strasznym grzesznikiem trzeba być,żeby zasłużyć na taką pokutę :)
                    Grzeszy się czynem, myślą albo zaniedbaniem. Skoro brak ci wiedzy o komputerach,
                    potraktuj to jako jako zaniedbanie ;-))))))))))))
                    powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka