Dodaj do ulubionych

jakie studia podyplomowe wybrac, pomozcie

31.08.06, 15:37
Witajcie!
chcialabym skonczyc studia podyplomowe z europeistyki lub stosunkow
miedzynarodowych.
Mam do wyboru Coll. Civitas - stosunki miedzynarodowe i dylopmacja, 7500 zl
rok nauki,
Uniwersytet Warszawski - europeistyka, 4800zl za rok.
W Coll Civitas kadra bardziej uznana i system prowadzenia zajec troche
bardziej mi odpowiada, ale ta cena!!!
POmozcie podjac mi decyzje, moze macie jakies opinie nt. tych dwoch uczelni.
Dodam, ze studia chce zrobic dla wlasnej satysfakcji, choc nie obrazilabym
sie, gdyby pozwolily mi rozwinac sie zawodowo w tym kierunku.
Pozdrawiam i dziekuje za odzew
Obserwuj wątek
    • Gość: Do tymiankowo College of Europe ? IP: 32.106.94.* 31.08.06, 20:42
      A dlaczego nie "College of Europe" w Belgii ?
      www.coleurop.be/
      • Gość: anbxl Re: College of Europe ? IP: *.190-243-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.08.06, 22:11
        Swego czasu pracowalam dwa razy w College of Europe w Brugge w administracji i
        zarowno w 1993 jak i w 2001 bylo mase kandydatow z PL.Za pierwszym razem mialam
        wrazenie,ze to byli tacy,,po znajomosci,,za drugim-naprawde mocni w swoich
        dziedzinach,a przeciez nie moga przyjac wszystkich,choc studia sa naprawde
        ciekawsze od tych w PL.No wlasnie czy jest ktos na forum po tym CoEU???
        • Gość: paff Re: College of Europe ? IP: *.2-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 31.08.06, 22:19
          "Swego czasu pracowalam dwa razy w College of Europe w Brugge "
          no to czekamy na komentarz Chucka
          • tymiankowo Re: College of Europe ? 31.08.06, 23:43
            Dziekuje Wam za podpowiedzi nt College of Europe, ale nie znam francuskiego...
            A wydaje mi sie, ze jest obowiazkowy?
            Udalo mi sie zdobyc tegoroczny plan zajec w Collegium Civitas i coraz mniej mi
            sie podoba, wlasciwie caly protokol dyplomatyczny itd. itp. a nic na temat
            stosunkow miedzynarodowych.
            Czy wiecie moze, co sie dzieje ze szkola dyplomacji przy MSZ? Chyba na razie
            nabor wstrzymali?
            • puks01 Re: College of Europe ? 01.09.06, 10:05
              A www.natolin.edu.pl ? Znajdziesz tam tam i europeistyke, i troche dyplomacji.
              Nie znam kosztow.
            • Gość: mczapl Akademia Dyplomatyczna IP: *.europarl.eu.int 01.09.06, 11:22
              Nabor na Akademie Dyplomatyczna juz zostal odblokowany. Ogloszono to w
              biuletynie MSZ. Jedyna zmiana jest to, ze obecnie bedzie sie miescila przy PISM
              a nie przy MSZ.
              • byly_eurokrata Re: Akademia Dyplomatyczna 01.09.06, 11:29
                > biuletynie MSZ. Jedyna zmiana jest to, ze obecnie bedzie sie miescila przy
                PISM
                Drogi czaplu, chyba sie pomyliles, mialo byc przy PiS a nie przy PISM ;-)
          • Gość: olo chuck chyba na urlopie bo juz drugi raz IP: 80.246.106.* 01.09.06, 09:40
            cos podobnego przegapil. i dobrze... :-)
            • Gość: paff Re: chuck chyba na urlopie bo juz drugi raz IP: *.2-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 01.09.06, 10:10
              www tam jeszcze sie nei obudzil ;)
        • marekggg Re: College of Europe ? 01.09.06, 13:31
          ja jestem po CoE w natolinie

skonczylem w 1995, znam pare osob ktorzy skonczyli w Brugii w 1993, 1994.
          Jedna i druga lokalizacja ciekawa, w kazdej inne podejscie. Lepiej znam Natolin,
          bo potem jesze pare lat pracowalem z doskoku, znam tez sporo ludzi ktorzy
          konczyli. Z tego co wiem w Brugii byla zawsze dosyc wazka specjalizacja, w
          natolinie raczej ogolna. Campus super, troche daleko od centrum, ale prawie ze
          samowystarczalny. Ogolnie bylo fajnie.
          a co do tych pierwszych studentow ze wschodu - ci co byli "po znajomosci" -
          kiedys nie bylo latwo znalesc osoby ktore znaly angiuelski i francuski.
          Genralnie w Natolinie prze zdlugie lata byl problem z francuskim. Oczywiscie,
          zdarzalo sie ze ludize mieli rowniez problem z angielskim, ale rzadziej.
          • tymiankowo Re: College of Europe ? 01.09.06, 13:45
            Ja chyba jednak odpadam. Troche zbyt pozno zorientowalam sie, co chcialabym
            docelowo robic. Zaluje, ze wczesniej o tym nie pomyslalam.
            Majac 30 lat na karku nie bede sie w trybie super pilnym uczyc francuskiego...
            • Gość: paff Re: College of Europe ? IP: *.2-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 01.09.06, 13:59
              > Majac 30 lat na karku nie bede sie w trybie super pilnym uczyc francuskiego
              masz problemy z uczeniem sie kolezanko?
              • tymiankowo Re: College of Europe ? 01.09.06, 14:43
                :-)))
                • manros Re: College of Europe ? 23.09.06, 00:11
                  trzeba znac koniecznie ten francuski czy nie ?;-(
                  • tymiankowo Re: College of Europe ? 24.09.06, 14:20
                    Francuski jest obowiązkowy.
    • kiniox Re: jakie studia podyplomowe wybrac, pomozcie 24.09.06, 16:12
      A dowiadywałaś się na SGH? Mają kierunki europejskie np. w Kolegium Gospodarki
      Światowej. Różne specjalności. Tzn. mieli kilka lat temu, a jak jest dzisiaj, to
      nie jestem pewna.
      • tymiankowo Re: jakie studia podyplomowe wybrac, pomozcie 24.09.06, 23:03
        juz wybralam studia podyplomowe, wlasnie na SGH. Myslalam wzdluz i wszerz i
        wymyslilam :-)
      • Gość: paff a gdzie po tym mozna pracowac? IP: *.adslplus.ch 25.09.06, 11:09
        ze 2 pozycje prosze ;)
        • kiniox Re: a gdzie po tym mozna pracowac? 25.09.06, 18:14
          A co mnie to obchodzi? Pytanie było o studia podyplomowe, a nie o możliwość
          dalszej kariery. Za doradztwo personalne się płaci, a poinformować mogę z
          dobrego serca. Co prawda akurat mi i za to płacą, ale cóż - jestem pasjonatką,
          więc mogę udzielać informacji również za darmo po godzinach.
          • Gość: paff Re: a gdzie po tym mozna pracowac? IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 15:12
            kiniox napisała:

> A co mnie to obchodzi? Pytanie było o studia podyplomowe, a nie o możliwość
            > dalszej kariery. Za doradztwo personalne się płaci, a poinformować mogę z
            > dobrego serca. Co prawda akurat mi i za to płacą, ale cóż - jestem
            pasjonatką, więc mogę udzielać informacji również za darmo po godzinach
            >

Jesli ta odpowiedz (wyslana o 16:12) uznajesz za doradztwo personalne po
            godzinach to pieknie sie roznimy w definicji doradztwa. A co do godzin pracy
            gratuluje konczenie o 16, dyc fajna robotke masz ;0
            • kiniox Re: a gdzie po tym mozna pracowac? 26.09.06, 17:33
              Gość portalu: paff napisał(a):

> Jesli ta odpowiedz (wyslana o 16:12) uznajesz za doradztwo personalne po
              > godzinach to pieknie sie roznimy w definicji doradztwa. A co do godzin pracy
              > gratuluje konczenie o 16, dyc fajna robotke masz ;0

Drogi pafffiu, wiadomość wysłałam o 18:14. Nie wiem, skąd wziąłeś 16:12. A
              prawdę mówiąc moje godziny pracy to 8h30-19h30 (mało?). Ten tydzień stanowi
              wyjątek, jako że odbywam właśnie moją pierwszą (i ostatnią, jak sądzę) wizytę w
              Strasburgu (klaszczemy w dłonie). Paradoksalnie (bo w przeciwieństwie do
              innych) mam z tego powodu nieco mniej pracy, czego i Tobie życzę. Papatki :-)

• Gość: paff Re: a gdzie po tym mozna pracowac? IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 17:48
                > Drogi pafffiu, wiadomość wysłałam o 18:14. Nie wiem, skąd wziąłeś 16:12.

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=9&w=47815822&a=49163559
                kurde a tu wyraznie stoi napisane 16:12

Nie wiem, skąd wziąłeś 16:12. A

> prawdę mówiąc moje godziny pracy to 8h30-19h30 (mało?).
                sadzac po ilosci postow wysylanych w tych godzinach masz ciekawa prace ;)

> Ten tydzień stanowi wyjątek, jako że odbywam właśnie moją pierwszą (i
                ostatnią, jak sądzę) wizytę w Strasburgu (klaszczemy w dłonie).
                >

moge poklaskac bo wczoraj przejezdzalem przez to smutne brudne miasto. Jedynie
                pare ladniutkich murzynek z parasoklami stalo na poboczach, czyzby
                autostopowiczki?

> Paradoksalnie (bo w przeciwieństwie do
                > innych) mam z tego powodu nieco mniej pracy, czego i Tobie życzę. Papatki :-)

aha to ze strasbuga idzie wiecje postow? zaczynam rozumiec teraz definicje
                pracy w EU ! ;)
                • do.ki paw, wszystko ci sie myli 26.09.06, 17:54
                  > pare ladniutkich murzynek z parasoklami

Parasolki to nie Strasbourg, tylko Cherbourg.
                  • Gość: paff no fakt IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 17:59
                    to byly paraplujki bowiem padal deszczyk ;)
                • kiniox Re: a gdzie po tym mozna pracowac? 26.09.06, 18:05
                  No i widzisz jak ładnie rozumujesz? Ty zawsze dodasz sobie 2 do 2 i wyjdzie Ci
                  22 :-) Zaraz, zaraz....24.09 o godzinie 16:12 w roku 2006 to co to był za
                  dzień? Czyżby niedziela? Ojej. I co teraz? Doniesiesz na mnie? Tylko będzie
                  kłopot, bo widzisz, moja praca polega na siedzeniu w internecie, także na
                  forum :-) To się z angielska nazywa risercz. I tak, to jest bardzo fajna praca.
                  Nie wiesz, że bibliotekarki czytają sobie przez cały dzień i jeszcze im za to
                  płacą? A pieniążki są nam bardzo potrzebne, żebyśmy sobie mogły kupować wisiory
                  z bursztynu, powyciągane swetry i okulary w szylkretowych oprawkach. Ja
                  osobiście zbieram też na posag, co bym sobie tego męża w końcu złapała :-)
                  • do.ki touché! n/t 26.09.06, 18:10

• Gość: paff Re: a gdzie po tym mozna pracowac? IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 18:12
                    no a teraz jeszcze nie ma 19:30. Risercz znaczy wrzucamy do googla cos o co
                    pytla glab urzedas i udajemy prefesura albo dyplomanta podyplomowych. siuper.

no ale ei odpowiedzialas na pytanie co po tych studiach mozna robic. Rozumiem,
                    ze wyczytalas z riserczu tylko hereda a nie poszlas za linkiem? spoko
                    poduczysz sie jak to robic wzrastajac wraz z organizacja.
                    • kiniox Re: a gdzie po tym mozna pracowac? 26.09.06, 18:24
                      Jak mawiał mój pradziad przy kuflu przedniego trunku - nie ucz ojca dzieci
                      robić. :-)
                      • Gość: paff Re: a gdzie po tym mozna pracowac? IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 18:52
                        pradziad tak mawial do ojca? to ciekawe. BTW no to co mozna po tych studiach
                        robic? ;D
                        • kiniox Re: a gdzie po tym mozna pracowac? 26.09.06, 18:57
                          A gdzie napisałam, że do ojca? Znów ta matematyka...2+2=22. BTW jeśli ktoś jest
                          wystarczająco sprytny i inteligentny, to żadne studia mu nie przeszkodzą :-)
                          • Gość: paff Re: a gdzie po tym mozna pracowac? IP: *.11-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 26.09.06, 19:04
                            > A gdzie napisałam, że do ojca?
                            a kto powiedzial, ze nie do ojca?

> Znów ta matematyka...2+2=22
                            masz problemy, lepiej wez korepetcje

> wystarczająco sprytny i inteligentny, to żadne studia mu nie przeszkodzą :-)

coby zostac urzednikiem? inteligencja? tja znow sie roznimy co do defincji
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka