Dodaj do ulubionych

za miesiac sie pojawie

29.09.06, 13:42
w brukseli i sie zacznie... szukanie mieszkania, i papierologia. wiem ze byl
na forum (chyba luksemburg) jakis praktyczny poradnik o zakupie mieszkania.
czy jest cos podobnego co do bankow?
samochodu nie planuje na razie kupowac, bo ten co mam na razie jest OK.
no i mam nadzieje na spoitkanie w old Oak.
ciekawe kto jeszcze jedzie - moze epsotek?
no i jak z urlopami... to mnie troche martwi - bo narty itp...
Obserwuj wątek
    • Gość: jq fantastycznie ... IP: *.cec.eu.int 29.09.06, 13:48
      i to juz wszystkie twoje pytania? czy tylko wstep?

Jak wszystkie, to zabieramy sie wszyscy do roboty i idziemy pisac ksiazke :)
      • marekggg Re: fantastycznie ... 29.09.06, 14:35
        :)

wystarczy :). nie mam dzieci, wiec troche klopotow odpada, troche sie bede
        musial rozejrzec za lekarzami, ale tu juz service medicale mnie zaprasza w
        odwiedziny odrazu po przybyciu. mam gdzie mieszkac na poczatku, mam znajomych,
        niektory mieszkaja od 30 paru lat w belgii, niektorzy krucej, ja jakos mieszkam
        zagranica z przerwami od 1994 wiec - brakuje na poczatku tylko mieszkania i
        konta. praca jest. a jakies duperele i papierologia - no coz... nastawiuam sie
        na dluzsze okresy poddawania mojej cierpliwosci ciezkim probom.
        czytam forum od dluzszego czasu, wiec staram sie nie przejmowac zanim to
        nastapi. napewno musze jakos sprawe przeprowadzki obczaic.

jednak bede wdzieczny za kazda zyczliwa porade
    • Gość: bolek Re: za miesiac sie pojawie IP: *.cust.tele2.lu 29.09.06, 14:03
      marekggg napisał:

> > samochodu nie planuje na razie kupowac, bo ten co mam na razie jest OK.

W BXli aby kupic auto bez vatu musisz sie zmiescic w okreslonym terminie. Moze
      ktos ci tu wyjasnie co i jak :)

• marekggg Re: za miesiac sie pojawie 29.09.06, 14:19
        wiem, ze do roku bodajze, wiec pewnie tak uczynie, ale mi sie nie spieszy na
        razie, chyba ze ten co mam jakos zacznie swirowac.
        i z tego co wiem to niekoniecznie musze go kupic w belgii
        • Gość: Sofi wiec rozumiem ze bedac na okresie IP: *.cec.eu.int 29.09.06, 14:22
          probnym zabierzesz sie na 'dziendobry' za zakup mieszkania?

hmmm ... i liczysz ze bez 'mania' stalego kontraktu dostaniesz kre3dyt
          hipoteczny ... tez fajnie
          • marekggg Re: wiec rozumiem ze bedac na okresie 29.09.06, 15:12
            nie doczytalasz do konca - chodzilo o samochod, nie o mieszkanie. zdaje sobie
            sprawe z tego ze 9 miesiecy jest spory kawal czasu i rozne rzeczy moga sie wydrazyc.
            • kasiabru Re: wiec rozumiem ze bedac na okresie 29.09.06, 16:52
              przeciez nikt w banku nie wie, ze jest cos takiego jak okres probny. widza
              wplywy na konto i to wystarczy; no moze czasem zaswiadczenie z hrm.
              co do zakupow - wstrzymaj sie troche, bo za jakis czas z pewnoscia zmieni ci
              sie opcja. co do auta - zastanow sie 3 razy zanim wybierzsz francuza; polecam
              japonczyki i ubezapieczenie u polskiego brokera (daje 6% znizki na niebieskie
              tablice). co do banku - ing, ale jest drogi. argenta jest najtansza, ale ma
              malo oddzialow. co do mieszkania - obejrzyj wiecej mieszkan zanim wynajmiesz i
              daj prawnikowi kontrakt do przeczytania. To wazne, bo potem sie nie polapiesz z
              tym ile bedziesz musial placic.
              • marekggg Re: wiec rozumiem ze bedac na okresie 29.09.06, 17:07
                dzieki, ja sam wole przeczekac okres probny. co do samochodu - to ja wiem czego
                oczekuje od samochodu, kilkaset tysiecu juz przejechalem. francuza wlasnie
                niekoniecznie, ale co konkretnie zalezy od tego co mi za ile zaoferuja w
                rodzinnych stronach.

co do wynajmu mieszkania - dobry pomysl zeby prawnik sprawdzil, na to nie
                wpadlem. no i napewno obejrze wiecej, bruksele moze nie znam najlepiej, ale juz
                troche czasu spedzilem wiec nie jest tak zle, kryterium podstatwowe - nie
                dojezdzac godzinami do i z pracy.
                wole bank ktory ma duzo oddzialow, moze i niech jest drogi, czasami warto
                doplacic pare zlotych i miec spokoj.
                • kasiabru Re: wiec rozumiem ze bedac na okresie 29.09.06, 17:15
                  no to rozsadnie podchodzisz do sprawy.
                  Co do autka to przejdz sie po dealerach a potem sprawdz ile tak naprawde bedzie
                  Cie kosztowalo nowe cacko. Ja stracilam, bo zrezygnowalam z drogiego AC a potem
                  ktos mi w nocy najechal na samochod (kompletnie go dewastujac) i zwial. W ciagu
                  nocy stracilam nowiutki samochod, kupiony bez VATu.
              • Gość: Sofi nie jestem przekonana IP: *.227-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.09.06, 20:12
                to dlaczego mnie powiedzieli, ze w ciagu pierwszych 9 m-cy pracy kredytu nie
                dostane i musze przedstawic decyzje o powolaniu oficjalnym.

Zbieznosc cyferek?
                • asiunia.lux Re: nie jestem przekonana 29.09.06, 20:51
                  Gość portalu: Sofi napisał(a):

> to dlaczego mnie powiedzieli, ze w ciagu pierwszych 9 m-cy pracy kredytu nie
                  > dostane i musze przedstawic decyzje o powolaniu oficjalnym.

Bo tak jest i kasiabru nie ma racji z tym okresem probnym.

Co innego jak juz w jakims banku masz historie konta, ale zazwyczaj nikt nowo-
                  przybyly nie ma, wiec nie dostaje kredytu na dziendobry.
                • Gość: anbxl Re: nie jestem przekonana IP: *.190-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 30.09.06, 00:10
                  Otrzymanie kredytu zalezy tylko i wylacznie od odpowiedzialnego za kredyty w
                  danym banku-czesto jest nim z-ca dyr oddzialu,ale nie koniecznie.Oni bardzo
                  dobrze wiedza,ze statutowym w UE jest sie na cale zycie chyba,ze sie nie chce
                  samemu....Sofi moze to przez zwykla zazdrosc lub poprostu wydawalas sie
                  podejrzana i ten osobnik nie chcial ryzykowac.Jezeli jestes na czarnej liscie w
                  centralnym banku to nie dostaniesz kredytu,no i powyzej 1/3twoich dochodow tez
                  moze byc problem...Ale wszystko jest dla ludzi i pozostaja nagocjacje procentow
                  i warunkow...
                  • paw_dady cala zocha 30.09.06, 00:15
                    > samemu....Sofi moze to [ciach] poprostu wydawalas sie
                    > podejrzana i ten osobnik nie chcial ryzykowac.

no to cala Zocha
                • Gość: Emilia2006 Re: nie jestem przekonana IP: *.28.72.214.coditel.net 30.09.06, 20:58
                  Sofi mi tez na okresie probnym zaproponowali kredyt i to takiej wielkosci ze mi
                  galy na wierzch wyszly.
                  • asiunia.lux Re: nie jestem przekonana 30.09.06, 21:57
                    Gość portalu: Emilia2006 napisał(a):

> Sofi mi tez na okresie probnym zaproponowali kredyt i to takiej wielkosci ze
                    mi galy na wierzch wyszly.

Tak??
                    wiadomosci.onet.pl/1405021,69,item.html
                    :)))
        • Gość: bolek Re: za miesiac sie pojawie IP: *.cust.tele2.lu 29.09.06, 14:30
          Ja na twoim miejscu sprawdzil bym oferte dilerow w Czechach i na Slowacji ;-)
          To chyba nie jest problem? ;)))

Z moich obserwacji wynika, ze obywatele tych krajow tak robia. Cos w tym musi
          byc ;)
          • marekggg Re: za miesiac sie pojawie 29.09.06, 15:35
            tak jest, ale zalezy od marki. moj brat akurat pracuje u importera jednego z
            francuskich producentow
    • Gość: P.Aff zobacz tutaj IP: *.15-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 29.09.06, 15:43
      www.xpats.com/newcomer_main.shtml
      moze cos znajdziesz
    • Gość: Obibok Re: za miesiac sie pojawie IP: *.dsl.versateladsl.be 29.09.06, 21:59
      Dopiero co przyjezdza do pracy a juz mu w glowie urlop , do roboty , do
      roboty :D
      • marekggg mea culpa 30.09.06, 11:36
        wiem wiem.....
    • Gość: Irisnet.be Re: za miesiac sie pojawie IP: 32.106.94.* 30.09.06, 20:22
      www.bruxelles.irisnet.be/en/citoyens/home/expatries/s_installer_en_belgique.shtml

www.bruxelles.irisnet.be/en/citoyens/home/logement.shtml
      • Gość: ja 1-szy miesiac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 13:02
        przejrzalam pare linków i cena mieszkania np na miesiac to co najmniej 1000
        EUR, (czy tez min 58EUR/dzien)
        mnie na takie (watpliwe) luxusy nie stac

czy jest szansa wynajac jakis apart na 1-mc za 500 EUR? bez kaucji

byla mowa kiedys o hostelu van Gogh, czy sa inne?

zeby uzbierac kaucje 3 mies na docelowe mieszkanie, to musze gdzies tanio
        pomieszkac przez 1-2 miesiace
      • Gość: znowu ja taa, bardzo przydatne linki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.10.06, 13:15
        www.bruxelles.irisnet.be/en/citoyens/home/logement/duree_limitee.shtml

ten szczegolnie polecam
        www.eu-residence.com/
        Może ktoś z Was podzieli się wrażeniami(niezapomnianymi) z pobytu w tychże
        rezydencjach:)))

np taki Parnas

One-bedroom apartment - Executive floor (55 m²)
        Street and court view

Luxury designed top floor, with wall-to-wall carpet and relaxing couches in
        order to provide a maximum of comfort.
        Spacious penthouse apartment with extra dressing room or larger living room and
        entrance hall.
        Exquisitely decorated reflecting our high standards with additionally to a
        standard one-bedroom apartment a DVD player, Hi-fi, bathrobe and slippers,
        welcome food package and free fitness access, free Internet connection and free
        parking facility.

1-bedroom apartment:
        Monthly Rates
        Street view € 2350
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka