Dodaj do ulubionych

lawyer-linguist

IP: *.zce.szczecin.pl 11.12.06, 14:26
Pytanie do tych co w temaccie. jak wyglada praca? czy tylko tłumaczenia czy
tez praca jako prawnik? Jesli tak to jaka?
Obserwuj wątek
    • Gość: rudy Re: lawyer-linguist IP: 212.190.74.* 11.12.06, 19:06
      Zalezy w ktorej instytucji. W trybunale i EBC - tlumacza. W pozostalych
      instytucjach nie tlumaczy sie w ogole (albo prawie w ogole), jest za to
      obrobka edytorska projektow aktow prawnych.
      • byly_eurokrata Re: lawyer-linguist 11.12.06, 19:18
        a ja mam pytanie w kwestii formalnej: w jakich unitach pracuja lawyer-linguists
        poza trybunalem, tzn w komisji i w parlamencie, w "zwyklych" unitach
        tlumaczeniowych czy w jakichs innych? I komu sa podporzadkowani (HoU Polak?)
        • Gość: Damdam Re: lawyer-linguist IP: *.30-241-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.12.06, 21:09
          >a ja mam pytanie w kwestii formalnej: w jakich unitach pracuja lawyer-linguists
          >poza trybunalem, tzn w komisji i w parlamencie, w "zwyklych" unitach
          >tlumaczeniowych czy w jakichs innych? I komu sa podporzadkowani (HoU Polak?)

Legal Service

ale chyba w EP i Radzie, o JL w KE nie słyszałem

nie ma HoU, są po prostu zespoły od danego języka
          • Gość: rudy Re: lawyer-linguist IP: 212.190.74.* 12.12.06, 11:00
            W EP nie sa czescia Dzialu Prawnego, sa osobnym dzialem w zupelnie innej
            dyrekcji generalnej. W Radzie nie jestem pewien, ale tez raczej nie sa czescia
            Dzialu Prawnego. Natomiast w Komisji sa czescia Dzialu Prawnego.
    • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 07:35
      Gość portalu: aisa napisał(a):

> Pytanie do tych co w temaccie. jak wyglada praca? czy tylko tłumaczenia czy
      > tez praca jako prawnik? Jesli tak to jaka?

Należałoby przede wszystkim zapytać, ilu z nas będzie w stanie przekonać się,
      jak ta praca wygląda.....
      • byly_eurokrata Re: lawyer-linguist 12.12.06, 09:07
        eneko, ja postawilem to pytanie troche w twoim kontekscie, bo Ty chyba ciagle
        masz nadzieje, ze bedziesz mogl odgrywac swego rodzaju podwojna funkcje:
        tlumacza i tlumacza-prawnika.
        Odpowiedz utwierdzila mnie w przekonaniu, ze to sa dwa rozne etaty i albo jedno
        albo drugie.
        Co do szans: czyzby lista dla LL byla tez 3-4 razy wieksza niz rzeczywiste
        potrzeby???
        • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 09:10
          byly_eurokrata napisał:

> Co do szans: czyzby lista dla LL byla tez 3-4 razy wieksza niz rzeczywiste
          > potrzeby???

3-4? Takie rzeczy to tylko w erze....
          :(
          • byly_eurokrata Re: lawyer-linguist 12.12.06, 09:15
            No to ja myslalem, ze tylko lista AD 05/05 jest taka przegieta, 20-30etatow na
            127 osob
            • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 09:19
              Były, pomyśl logicznie - jeśli jest 20-30 wakatów na zwykłych tłumaczy, to ilu
              może być dla LL? Co nie znaczy, że nie kupię złoconych ramek ;)
              • byly_eurokrata Re: lawyer-linguist 12.12.06, 09:21
                wszystko zalezy od stosunku etatow do liczby osob na liscie rezerowej.
                Jak na LL bedzie 6-8 etatow na 45 (?) osob, to w sumie taka sama porazka
                • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 09:26
                  Nie wiem, czy wszystkich LL nie jest teraz koło 12-14, musiałaby odejść co
                  najmniej połowa, by sprawdziły się twoje optymistyczne założenia... :(
                  • Gość: a la Minerve Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 10:23
                    Panowie,
                    Miast się cieszyć (Eneko jak rozumiem) z powodzenia w konkursach, uprawiacie
                    tutaj akcję zniechęcania potencjalnych kandydatów. What will be will be...Życzę
                    Wam jak najlepiej, żeby się Wam powiodło w konkursach i w staraniach o pracę po
                    wpisie na listę rezerwową- a także by tych etatów nie ubywało. Mimo różnych
                    wiadomości, trochę optymizmu!
                    • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 10:26
                      Dzięki,
                      A optymizm jest, tylko starannie ukryty ;)
            • asiek08 Re: lawyer-linguist 12.12.06, 10:31
              Oj byly, chyba nie jest az tak strasznie; zapominasz o tempach, ktorzy zostana
              na swoich stanowisach. Wiec o te 20-30 etatow bedzie "walczyc" jednak mniej niz
              127 osob. Nie wiem dokladnie ile tempow zdalo ale pewnie jest ich okolo 20 wiec
              pozostanie jakas setka.
              • byly_eurokrata Re: lawyer-linguist 12.12.06, 10:56
                Asiek, w mojej pracy jest na wymianie facet z sekcji holenderskiej DGT, krotko
                przed emerytura, wiec troche sie zna na strukturach.
                Zapytalem sie go centralnie, ilu tlumaczy pracuje w przecietnej sekcji
                jezykowej w komisji. Otoz (oprocz sekcji EN, FR, DE) 60 osob, lacznie z HoU i
                sekretarkami. Tam gdzie jest wiecej, HoD naciska na redukcje etatow.
                Komisja ma najwieksza sluzbe jezykowa. Wiec skoro tam moze maksymalnie pracowac
                ok 45 tlumaczy, nie wiem, skad mowisz o "setce", ktora pozostanie, skoro w
                Radzie wszystkie etaty sa obsadzone, w Komitetach tez, nowych tam nie bedzie, w
                ETO pracuje garstka tlumaczy a Trybunal przyjmuje tylko lawyer-linguist.
                No i nie zapominajmy, ze pierwszy konkurs zdalo ponad 100 osob z Polski, z
                tkorych wiekszosc zatrudniono.

Wiec jeszcze raz zapytalem sie tego Holendra konkretnie, czy we wszystkich
                instytucjach jest zapotrzeobwanie na w sumie ponad 200 osb na jeden jezyk.
                Odpowied byla jednoznaczna: NIE
                • asiek08 Re: lawyer-linguist 12.12.06, 11:16
                  Byly, chodzilo mi o to, ze nie bedzie 127 osob na te 20-30 miejsc tylko odrobine
                  mniej bo wsrod tych 127 osob z listy jest przeciez troche tempow, ktorzy
                  pozostana na swich stanowiskach. Z tego co wiem w Komisji ma byc okolo 22 miejsc
                  dla laureatow z listy (poza tempami), ze 3 miejsca w Parlamencie, ze 2 w
                  Komitetach.
                  • byly_eurokrata Re: lawyer-linguist 12.12.06, 11:21
                    No to policz 22+3+2 = 27
                    dodajmy jeszcze 3 na ETO
                    =30
                    a lista rezerwowa 127

nadal uwazasz, ze to normalne proporcje?
                    • asiek08 Re: lawyer-linguist 12.12.06, 11:45
                      Oj byly, cos nie mozemy sie zrozumiec! Po pierwsze nigdy nie mowilam o normalych
                      proporcjach! Tez uwazam, ze ten konkurs byl bez sensu. Chodzi mi tylko o to, ze
                      te 30 miejsc, o ktorych mowa dotycza osob z zewnatrz!!! A nie tempow, ktorzy tez
                      zaliczaja sie do 127-osobowej listy!!!! Np. w Parlamencie jest powiedzmy 6
                      tempow (nie wiem dokladnie ilu ale powiedzmy, ze 6), ktore zdaly konkurs i sa na
                      liscie. Dla nich beda miejsca plus jeszcze 3 miejsca dla osob z zewnatrz. Czyli,
                      ze bedzie okolo 30 miejsc dla osob z zewnatrz i iles tam miejsc dla tempow,
                      ktore pozostana na swoich stanowiskach.
        • Gość: rudy Re: lawyer-linguist IP: 212.190.74.* 12.12.06, 11:04
          Na dzien dzisiejszy etatow dla JL nie ma ZADNYCH, jesli mam aktualne informacje.
          Moze cos sie zwolni do czasu uplywu terminu waznosci listy rezerwowej.
          • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 11:15
            No widzisz były, a ty narzekasz, AD5 to bajka....
          • Gość: aisa Re: lawyer-linguist IP: *.zce.szczecin.pl 12.12.06, 11:15
            rudy, to po co byl konkurs aD/42/?
            • byly_eurokrata Re: lawyer-linguist 12.12.06, 11:19
              aisa, nowe konkursy sa po to, zeby EPSO moglo udowodnic potrzebe swojego
              istnienia. Oni musza rocznie przeprowadzac iles konkursow, bo innaczej obcieli
              by im etaty. Wiec robia konkursy na wyrost, zeby miec duzo pracy. To jest
              logika biurokracyjna. Niestety przewazajaca czesc biednych kandydatow mysli, ze
              skoro lista rezerwowa liczyc x, to etatow bedzie x-10/20%, a tu niestety czesto
              jest odwrotnie, etatow jest 20% a kandydatow 80%
              • Gość: Pablo Re: lawyer-linguist IP: *.icpnet.pl 12.12.06, 12:25
                Masz chyba racje. Tylko po co robia listy rezerwowe na 125 osob?? Jakby zrobili
                na 60, to mogliby za pare lat zrobic sobie kolejny konkurs. A tak, to chyba juz
                w tym stuleciu nie bedzie potrzeby organizowania kolejnych zawodow dla takich
                naiwnych jak ja... :-/
                • byly_eurokrata Re: lawyer-linguist 12.12.06, 12:48
                  niestety nie Pablo, w np. dla Niemcow robia konkurs praktycznie co rok, a u
                  nich jest tez minimalne zapotrzebowanie. Kolezanka z pracy pietro wyzej, czeka
                  od roku i nic, a nowy konkurs dla Niemcow odbyl sie pare tygodni temu i we
                  forward planning jest o ile pamietam zaplanowany juz nastepny.
                  • Gość: Pablo Re: lawyer-linguist IP: *.icpnet.pl 12.12.06, 12:58
                    Czyli robienie tak duzej listy rezerwowej jest po prostu sadystyczna zlosliwoscia...
                    • byly_eurokrata Re: lawyer-linguist 12.12.06, 13:04
                      raczej biurokratycznym wyrachowaniem.
                      Chyba innaczej brzmi, jak na koniec roku mozesz powiedziec: obslugiwalem 5 list
                      a 125 osob, niz "2 listy po 25 osob".....
                    • Gość: Arek Re: lawyer-linguist IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:16
                      Dodając swój głos do tej dyskusji powiem tylko, że optymizmu życzę wszyskim,
                      choć sam juz dawno przestałem rozumieć logikę rekrutacji. Przypomnę tylko, że
                      lista z konkursu LA 12/03 (na to samo ztanowisko) nie została jeszcze w pełni
                      wykorzystana, a mimo iż przeprowadzono kolejny konkurs, przedłuzono ją do końca
                      2007. Ja sam jestem jeszcze na tej właśnie "starej" liście (juz ponad dwa
                      lata), a teraz będę jeszcze na liście konkursu 42/05. Z tego co piszecie
                      wygląda na to, że mogę czekać kolejne 2 lata, a potem startować w kolejnym
                      konkursie. Dla hobbystów i entuzjastow krótkich sponsorowanych wycieczek do
                      Brukseli to nawet niezła alternatywa. Ale czy coś poza tym?
                      • Gość: przyszla_eurokratk Re: lawyer-linguist IP: 88.220.112.* 12.12.06, 13:22
                        Nic tylko isc sie zalamac ;-)
                        A tak z ciekawosci: Arek, jakie byly wymogi w tym poprzednim konkursie? Tez 2
                        lata doswiadczenia?
                        • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:25
                          Ja odpowiem, ja... Też 2 lata.
                          A Ty byś se dała spokój i wkuwała lepiej luksemburski.... ;)
                          • Gość: przyszlaeurokratka Re: lawyer-linguist IP: 88.220.112.* 12.12.06, 13:32
                            ¡No me digas!
                            • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 14:20
                              No me digas que te vas
                              no me digas que te vas
                              de que sirven tu palabras
                              son mentiras nada mas
                              ;)
                              • Gość: przyszlaeurokratka Re: lawyer-linguist IP: 88.220.112.* 12.12.06, 14:45
                                Wypraszam sobie mentiras ;-)

A propos (od)chodzenia:

pokito a poko entendiendo
                                que no vale la pena andar por andar
                                que es mejo caminar pa ir creciendo

:-)

Koniec pieśni, vuelvo al trabajo
                        • Gość: Arek Re: lawyer-linguist IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:30
                          Wymogi były dokładnie takie same, jedyna różnica byla taka, że na egzaminie
                          pisemnym nie było korekty tłumaczenia. Poza tym wszystko całkowicie
                          porównywalne.
                          • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.12.06, 13:31
                            No i jeszcze interview był ponoć w dwóch językach i nieco krótszy.
                            • rudziel Re: lawyer-linguist 13.12.06, 12:30
                              Dla niewtajemniczonych: rudziel czyli rudy :)
                              Interview byl wtedy we wszystkich jezykach jakie sie wpisalo w zgloszeniu,
                              czyli minimalnie w dwoch.
                              A co do obecnego konkursu, to z perspektywy dnia dzisiejszego faktycznie
                              konkurs byl bez sensu, aczkolwiek byc moze licza sie z tym, ze po uplywie
                              trzech lat od zatrudnienia pierwszych JL z poprzedniej listy (czyli kolo lipca
                              2007) zacznie sie masowa ucieczka. Bo ta praca to nie bajka, jakby sie
                              niektorym moglo wydawac...
                              • de_treville Re: lawyer-linguist 13.12.06, 15:38
                                Tylko zdaje sie, ze komisja przyjela sobie niepisana zasade nie 3, a 10 lat,
                                wiec moze nie byc dokad uciec...
                                M.
                                • ella111 Re: lawyer-linguist 13.12.06, 15:50
                                  W Radzie w Legal Service
                              • Gość: Jojo Re: lawyer-linguist IP: *.w82-123.abo.wanadoo.fr 14.12.06, 15:31

Jestem zupelnie niewtajemniczona, ale o szanse na zatrudnienie zapytalam po
                                prostu mila komisje pod koniec ustnego.
                                Odpowiedzieli mi ze etaty sie pojawia w ciagu 2007go, wlasnie dlatego ze
                                niektorzy obecnie zatudnieni szykuja sie do odejscia.
                                Etaty wiec chyba beda, ale nie wiadomo ile? Na pewno nie bedzie ich dosc...
                                • Gość: Ex_Eneko_ex post Re: lawyer-linguist IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.12.06, 17:10
                                  Mnie także komisja poinformowała, że jakieś wakaty będą. Nie wiadomo natomiast
                                  jeszcze ilu jest "szczęśliwców" i jak rozłożyły się merity...
                                  • Gość: aisa Re: lawyer-linguist IP: *.zce.szczecin.pl 15.12.06, 11:26
                                    rudziel, a na czym konkretnie polega praca?
                                    • rudziel Re: lawyer-linguist 15.12.06, 19:55
                                      Zalezy w ktorej instytucji. Mowiac bardzo ogolnie, w niektorych (np. w ETS)
                                      polega na tlumaczeniu, a w pozostalych na weryfikacji tlumaczen. Ale to w
                                      bardzo duzym uproszczeniu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka