Dodaj do ulubionych

Co było 1-wsze pozwolenie czy pracodawca-jajo/kura

15.02.07, 16:41
Jestem partnerem EPSA i jak radzili życzliwi mi ludzie z forum udałem się w
poszukiwaniu pracy do agencji Randstad, która szuka ludzi dla DHLu.
Dowiedziałem się tam, że praca dla mnie jest, pomimo że nie znam
flamandzkiego. Tyle, że muszę mieć pozwolenie na pracę. Do dzisiaj byłem
przekonany, że to potencjalny pracodawca stara się o pozwolenie, ale nie
udało mi się ich przekonać. A może to ja się mylę???? A może to ja muszę
rozpocząć procedurę udając się po jakieś formularze do tutejszego
ministerstwa.

Będę wdzięczny za wszelkie uwagi
Obserwuj wątek
    • Gość: kaja Re: Co było 1-wsze pozwolenie czy pracodawca-jajo IP: *.217.141.6.coditel.net 15.02.07, 18:58
      oczywiście że tak - to pracodawca występuje o pozwolenie na pracę. Nie
      dostaniesz pozwolenia na pracę bez gwarancji pracy.
      Tak jest w całej Europie.
    • Gość: pavju Re: Co było 1-wsze pozwolenie czy pracodawca-jajo IP: *.197-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.02.07, 19:09
      wpierw powiedz co to znaczy "
      > Jestem partnerem EPSA i jak radzili życzliwi mi ludzie z forum udałem się w
      > poszukiwaniu pracy do agencji Randstad, która szuka ludzi dla DHLu.
      > Dowiedziałem się tam, że praca dla mnie jest
      "

to znaczy , ze cie chca werbalnei czy dostales propozycje pracy? anyway jesli
      robi to firma jest latwiej. Maja swoej wtyki w urzedach i wiedza z kim zjesc
      kotleta aby sprawy rpzepchanc.

Jesli mowia to mowia, a jesli chca ciebie to popros aby pomogli ci wyrobic
      pozwolenie na prace. Jesl ichca naprawde zrobia to.

Serdecznosci
      PD
      • Gość: anbxl Re: Co było 1-wsze pozwolenie czy pracodawca-jajo IP: *.23-240-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.02.07, 20:16
        Pewnie chcieli ciebie zbyc albo byli nie doinformowani-w takim przypadku to
        napewno pracodawca,a wiec tu interim wystepuje o pozwolenie na prace-oni tego
        nie zrobia bo to kosztuje i trwa
        Ty wystepujesz o pozwolenie na prace jak chcesz pracowac w rolnictwie lub
        rozkrecasz tu swoj legalny biznes
        • prunilla Re: Co było 1-wsze pozwolenie czy pracodawca-jajo 21.02.07, 18:15
          www.bruxelles.irisnet.be/fr/region/region_de_bruxelles-capitale/ministere_de_la_region_de_bruxelles_capitale/guichet_electronique/permis_de_travail.shtml
          zwlaszcza niech doczytaja ci co udzielaja porad...

w skrocie:
          - syt 1. pierwsza kura czyli pracodawca w przypadku pozwolenia B. Obowiazuje na
          rok, u KONKRETNEGO parcodawcy, ktory do wniosku musi dolaczyc kopie umowy o prace.
          -syt 2 , o ktorej mogl miec na msyli ranstad. pierwsze jajo czli pozwolenie C
          jesli o nie wystapisz TY. Obowiazuje na rok z gory "na wszystkich pracodawcow"
          Otrzymasz pozwolenie C jesli miescisz sie w JEDNEJ z nastepujacych katergorii:
          - posiadasz "titre d'etablissemnt" jako konkubent obywatela Be lub obywatela CE
          z prawem pobytu
          - jestes uchodzca
          - jestes ofiara handlu ludzmi
          -jestes studentem studiow w pelnym wymiarze godzin w BE
          i inne takie ( opisane na podanej stronie)

No i tutaj mozna poszperac czy konkubent epsa sie kwalifikuje. Postepowanie do
          uzyskania samego titre d'etablissement z tego tytulu to jakies 5 mies a potem 1
          miech na pozwolenie C ale moze warto.

Pozwolenia na prace stosuje sie do zatrudnionych "employe-salarie" a nie do osob
          zakladajacych firme czy wykonujacych dzialanosc gospodarcza. ( independant)
          Oczywiscie ta ostatnia mozliwosc to samoboj podatkowy, no ale jak ktos lubi.
          jesli mieszkasz POZA BXL, to powyzszy link nie dla ciebie, szukaj wtedy info w
          ministerstwach regionalnych :walosnkim lub flamandzkim. POzwolenia na prace za
          zregionalizowane, mniej wiecej kazdy region sobie sam skrobie swoja polityke i
          zasady przyznawania.

powodzenia,
          Pru
          • prunilla pozwolenie na prace dla konkubenta epsa :-) ??? 21.02.07, 18:47
            www.diplomatie.be/montrealfr/media/montrealfr/ASP%20cohabitation%20-%20LC%2030sept97.doc

to jest wersja "prayjazna czytelnikowi" okolnika (circulaire) co precyzuje komu
            i jak przyzna sie prawo pobytu na podstawie trwalej relacji. Prawo pobytu z TEGO
            tytulu uzasadnia wystapienie o prace C.
            Epsie malzonki i malzony MAJA juz prawo pobytu z tytulu "epsi malzon", ktory im
            nie daje automatycznie prawa do pracy ( ale to juz walkowaliscie)
            Czy oznaczalo by to, ze epsi partner-cohabitant jest w korzystniejszej sytuacji
            nie epsi malzon , bo ten pierwszy moze wsytapic o prawo pobytu z tytulu
            "relation durable" a nastepnie , jako wymieniony w o pozwolenie na prace C?
            A o pozwolenie C nie moze wystapic malzon epsa, bo ustawa nie przewiduje... (loi
            du 30 avril 1999 relative à l'occupation des travailleurs étrangers (M.B. du 21
            mai 1999)
            Przedziwna logika ustawodawcow lokalnych...

pru
    • Gość: prac.mama Re: Co było 1-wsze pozwolenie czy pracodawca-jajo IP: *.cor.europa.eu 16.02.07, 12:35
      Jesli dowiedziales sie, ze dhl szuka i ze jest u nich praca, to uderzaj
      bezposrednio do nich, zadzwon, przekonaj ich jaki jestes swietny, umow sie z
      ich HR-em i przekonaj ze warto o to pozwolenie dla ciebie powalczyc
      Randstad jest tutaj tylko posrednikiem i nie dziwi mnie wcale, ze palcem nie
      rusza zeby to pozwolenie dla ciebie zdobyc. Pewnikiem setki ludzi sie u nich
      przewijaja codziennie w identycznej sytuacji jak ty !
      • Gość: job Re: Co było 1-wsze pozwolenie czy pracodawca-jajo IP: *.net81-64-135.noos.fr 21.02.07, 18:43
        Jak juz zostalo to powiedziane w tej dyskusji Randstad jest posredkim (agence
        intérimaire) i nawet nie to ze nie ma ochoty, ale z punktu widzenia prawnego,
        nie moze nikomu zrobic pozwolenia na prace. Tylko pracodawca moze bezposrednio
        wystapic o pozwolenie. Jesli starasz sie zatem o prace przez intérim musisz z
        gory miec pozwolenie na prace w Belgii, jesli przez pracodawce nie ma takiej
        koniecznosci. Wniosek : probuj skontaktowac sie z pracodawca
    • Gość: mala_obludnica Re: Co było 1-wsze pozwolenie czy pracodawca-jajo IP: *.win.be 23.02.07, 10:16
      z zyczliwosci Cie uprzedzam - mialam przeboje wlasnie z DHLem z powodu mojego
      pozwolenia na prace. Otoz w przypadku obcokrajowcow jest ono odnawialne co rok.
      A jako ze ja w Belgii jestem na wizie partnerskiej, za ktorej sprawa tez sie co
      jakis czas odnawia karte pobytu ( teraz to sie pozmienialo na nasza korzysc,
      zdaje sie)to mi powiedzieli (dzien przed podpisaniem umowy) ze... nie beda
      ryzykowac, ze mi za jakis czas nie przedluza. Bo a nuz sie z facetem rozstane
      np... Perorowanie ze wtedy oni moga sami mi wystapic o pozwolenie, nic nie
      dalo. W ogole nieprzyjemnie i niesmacznie bylo, bo zostalam postawiona w
      sytuacji tlumaczenia sie z trwalosci swojego zwiazku.
      Mam nadzieje ze w Twoim przypadku bedzie inaczej :)
      • zuzabxl pracodawca 25.02.07, 00:33
        • zuzabxl Re: pracodawca 25.02.07, 00:35
          ...sorki, pierwsze za szybko poszlo - pozwolenia na prace dostalimy w chyba 12
          dni, pracodawca zlozyl wniosek do ORBEM - my donieslislmy papery z komuny- gora
          20 minut wypelniania - !warto probowac
          • krzysiek.bxl Re: pracodawca 05.03.07, 17:56
            Szczerze gratuluję znalezienia pracy i załatwienia pozwoleń. Chciałem zapytać
            czy starałaś się o pozwolenie na pracę, w której Polacy mają uproszczoną
            procedurę np. informatycy itd., czy była to może normalna praca nie umieszczona
            na liście zawodów dopuszczonych do rynku pracy? I chciałem zapytać, czy to
            pracodawca Belgijski (bo ci podobno boją się związków zawodowych i nie
            zatrudniają obcych)czy może zagraniczna firma. Jeśli możesz podzielić się czymś
            więcej to bardzo proszę.
            • Gość: pav Re: pracodawca IP: *.205-200-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 05.03.07, 22:24
              jesl ijestes rzeznikiem albo informatykiem lepiej zaloz dzialalnosc
              gospodarcza.

Potem mozesz zrezygnowac jzu masz muteulea i socjalne ubezpieczenia. T
              Oczywiscie jesli wolisz robic to samo za 20% kasy.

Jesl ijednak nei chcesz a cos umiesz znajdziesz znacznie szybciej prace.

Serdecznosci
              PD
              • Gość: Sofi pav, przeciez ktos powyzej napisal ze dzialalnosc IP: *.cec.eu.int 06.03.07, 09:38
                gosp. (rozumiem ze chodzi o jedn-os czy li idenpendant) to samobojstwo
                podatkowe.

To jak to wlasciwie jest tutaj?
                Moze ktos mi wreszcie wytlumaczy jak krowie na granicy, ile wtedy sie
                rzeczywiscie tych podatkow placi. Zalozmy ze lapiesz w danym miesiacu zlecenie
                za 3000 eur -> ile z tego zostanie na koniec w kieszeni?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka