Dodaj do ulubionych

EPA esej ile stron/slow?

IP: 213.246.254.* 20.03.07, 11:13
Im blizej egzaminu tym pytania dziwniejsze....moje jest takie: ile stron/slow
trzeba napisac w eseju w przyszlym tygodniu. czytalam (w ksiazce - poradniku)
ze 1200 slow, co wynika ze moim pismem musialabym napisac 5-6 stron. 1200 slow
jest chyba rada z „ery przedkomputerowej” , bo wydaje mi sie ze teraz pisze
duzo wolniej niz kiedys, a 5-6 stron to strasznie duzo...do tego w moim
przypadku bede musiala wszystko przepisac „na czysto” bo za kadym razem jak
cos napisze, po chwili przychodzi mi do glowy duzo lepsze slowo niz to ktore
wlasnie uzylam..:) Dzieki za informacje.
Obserwuj wątek
    • Gość: Czeslaw ze Wsi Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 20.03.07, 20:34
      1200 slow w 2 godziny to dla mnie wprost nierealne. Tyle to ja moge po polsku
      pisac, jak mi ktos podyktuje tresc.
      To nie jest tak, ze na egzaminie siadasz i od razu zaczynasz pisac. trzeba sie
      przeciez zastanowic jaki temat wybrac, co w nim przekazac, w jakiej kolejnosci,
      etc. Dla mnie realnym jest tempo 1 str na godzine (250 slow), co daje nam ok. 2-
      3 stron, w zaleznosci od pisma.
      A co TY i tym msylisz?
    • Gość: mczapl Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.dsl.scarlet.be 20.03.07, 22:31
      Najlepsza podpowiedzia ile masz napisac jest fakt, ile kartek dostajesz na
      egzaminie. Jest to potajemna sugestia, by nie pisac wiecej.
      • Gość: z_gdanska Re: EPA esej ile stron/slow? IP: 213.246.254.* 21.03.07, 09:54
        dzieki za rade o ilosci kartek:)gorzej jak dadza 5:)mnie sie tez raczej wydaje
        ze 3 strony sensownego teksu wystarcza, w koncu im tez nie chce sie czytac nie
        wiadomo jak dlugich wypracowan
        • Gość: aaa Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.cec.eu.int 21.03.07, 12:58
          Nie slyszalam o tym zeby byl ktos kto zdal i napisal ponizej 4 strony.
          Powyzej 6 to z kolei za duzo.

Ja napisalam normalnym pismem 4 i zdalam.

2 lub 3 to napewno za malo.
          Oczywiscie chodzi o rekopis.
          • z_gdanska Re: EPA esej ile stron/slow? 21.03.07, 13:05
            dziekuje za informacje!
            • Gość: Gosc Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.upc.chello.be 21.03.07, 13:24
              A pisales malymi czy duzymi literkami? To znaczy jaki miasz charakter pisma?
              • Gość: aaaa Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.cec.eu.int 21.03.07, 15:08
                Taki normalny.
                Nie drobny. Powiedzmy duze litery wysokosc troche mniej niz jeden cm. a male
                jakies 40 do 50 milimetrow.
                Ale i nie gigantyczny.
                • z_gdanska Re: EPA esej ile stron/slow? 21.03.07, 15:20
                  a pisalas najpierw "na brudno" a potem "na czysto"? myslalam ze tak wlasnie
                  zrobie, ale teraz to sama nie wiem..z jednej strony to ogromna strata czasu a z
                  drugiej moze lepiej oddac lsniacy esej bez skreslen, z tego co wiem, nie mozna
                  uzywac korektorow..dzieki za rade:)
                  • Gość: ona Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.03.07, 15:38
                    na brudno to mozna sobie zrobic plan w pkt

ale wg mnie to czasu jest za malo, aby potem wszystko przepisywac

szczegolowy plan to podstawa i chyba polecany uklad to
                    :
                    wstep-co bedziemy poruszac
                    1. czesc
                    1.1
                    1.2
                    2. częsc
                    2.1
                    2.2
                    konkluzja-wnioski, perspektywy itp

poniewaz zdarza sie zmieniac temat w trakcie, gdy kawalek juz napisany, to
                    moze na wstep zostawic sobie miejsce i napisac go na KOŃCU
                    ale ja tam wole nie ryzykowac, lepiej chyba jak zabraknie zakonczenia niz wstepu

w eu testbook radza pisac schludnie i wyraznie, wiec nie tylko tresc ale i
                    forma jest wazna
                    • Gość: aaaaaa Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.cec.eu.int 21.03.07, 16:30
                      Ja akurat przed egzaminem napisalam jakies 30 esei i temat jaki padl byl
                      podobny do tego z ktorego juz pisalam mniej wiecej wiec zrobilam tylko plan i
                      potem samo pisanie.

Dzieki temu skonczylam 40 minut wczesniej i wykorzystalam to na dodatkowe
                      pisanie streszczenia po polsku z czego jestem duzo slabsza niz po angielsku.
                      • z_gdanska Re: EPA esej ile stron/slow? 21.03.07, 16:36
                        30 esejow...
                        • z_gdanska Re: EPA esej ile stron/slow? 21.03.07, 16:40
                          mialo byc "30esei": mialam na mysli ze duzo a nie pokazac inna odmiane :-)
                      • Gość: Czesław ze Wsi Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 21.03.07, 18:47
                        30 esei - no no no, tyle to ja chyba w calym zyciu nie napisalem...
                        Cos czuje, ze bedzie sobie trzeba drinka przed egzaminem strzelic
                        na "rozluznienie reki" a potem pisanie samo pojdzie :P

Btw, tematy esei sam wymyslales, czy miales jakies gotowe? Ktos Ci to pozniej
                        sprawdzil, czy tylko pisales tak dla pisania?

na jaki konkurs startowales?

Pozdrawiam
                        • byly_eurokrata Re: EPA esej ile stron/slow? 21.03.07, 19:02
                          wtrace swoje trzy grosze, bo nic dzis jeszcze nie pisalem, a tak przeciez nie
                          moze byc...;-)

Ale na serio: jestem od ponad 10 lat czlonkiem w panstwowej komisji
                          egzaminacyjnej dla tlumaczy i 2x do roku musze sprawdzac prace pisemne.
                          I chociaz sam pisze jak kura pazurem, nie lubie sprawdzac prac nagryzmolonych
                          kompletnie nieczytelnym pismem. Pytalem sie kolegow-korektorow i oni mi tez
                          potwierdzili, ze maja wewnetrznie i nieswiadomie negatywne nastawienie do
                          takich prac i - tak jak ja - sa bardziej sklonni do szukania bledow w
                          gryzmolach.
                          Moja rada - bo niestety na egzaminach unijnych nie wolno pisac do druga
                          linijke - piszcze niezbyt duzymi literami, na tyle czytelnie, na ile potraficie
                          (nie chodzi i pismo drukowane, tylko o w miare czytelne dla osoby postronnej).
                          Jak trzeba cos poprawic, to skreslajcie CALE slowo lub CALY fragment zdania i
                          piszcie u gory (dlatego nalezy zostawic troche odstepu) poprawna wersje. To
                          bardzo ulatwia czytanie, natomiast jak ktos robi kilkanascie gwiazdek-
                          odnosnikow z pierwszej strony na ostatnia, przemalowuje jedna sylabe na inna,
                          tak ze nic potem nie mozna odczytac albo numeruje kolejnosc slow w zdaniu, ze
                          wzgledu na zly szyk zdania i korektor musi sie bawic w odgadywacza rebusow, to
                          poprawiajacy dostaje po 2-3 akapitach q...wicy i naprawde jest po prostu zle
                          nastawiony przez to do pracy, a w przypadku eseju ocena "wyczerpania tematu"
                          jest subiektywna i gwarantuje wam, ze malo czytalena praca dostanie
                          automatycznie troche gorsza ocene niz podobna merytorycznie praca w miare
                          czytelna.
                          Nikt oczywiscie nie oczekuje kaligrafii, zeby nie bylo nieporozumien.
                          • z_gdanska Re: EPA esej ile stron/slow? 22.03.07, 10:23
                            postaram sie bez tych gwiazdek:)dzieki za rady!
                        • Gość: aaaaa Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.28.91.196.coditel.net 21.03.07, 19:08
                          Tmaty to obgadywalam ze znajomymi albo po kursach jak cos mi sie wydawalo
                          realne. Ale musze powiedzec ze sposrod 5 tematow to naprawde bylam w stanie
                          napisac tylko na ten jeden. Na szczescie na tym konkursie duzo ludzi odpadlo na
                          preselekcji bo byla stosunkowo trudna czesc verbalno numeryczna.

Ten egzamin co zdalam to akurat byl na AD7.
                          • Gość: Czesław ze Wsi Re: EPA esej ile stron/slow? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.03.07, 08:34
                            Uhm, ja staruje na AD5 - 30.03.
                            Poziom nizszy, to i wymagania powinny byc nizsze ;-) W koncu moja satisfactory
                            knowledge of English to nie jest very good i nie pisze 100 slow na minute.

Taking everything into consideration, trzeba pisac czytelnie, duzo i na temat.
                            Banal :P

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka