Dodaj do ulubionych

kolejny pozytek z unii

07.09.07, 12:21
"Fiskus, niepomny na to, że nieraz już srogo namieszał z akcyzą i VAT od
samochodów, wziął się teraz do aut, które równocześnie mogą przewozić
pasażerów i spory ładunek, m.in. do funkcjonalnych i modnych pikapów.
Zachęcili go do tego unijni normalizatorzy i biurokraci. Wszystkie samochody
dostawcze z tzw. podwójną kabiną (a więc nie tylko pikapy) są teraz traktowane
przez fiskus tak, jak osobówki. Sprawa -nagłośniona na przełomie sierpnia i
września na portalach finansowych - nie jest nowa. Od 31 marca - po ukazaniu
się w urzędowym dzienniku Unii interpretacji Komisji Europejskiej w sprawie
taryf celnych, kodów i statystyk - unijny kod CN 8703 obejmuje pikapy i auta
osobowe, czyli traktuje je podobnie jak samochody z nadwoziem kombi.

Już mnie więc nie śmieszą dowcipy o unijnej normie na zakrzywienie banana, bo
brukselscy biurokraci, wprowadzając zmiany w tzw. nomenklaturze taryfowej,
dali do ręki polskiemu fiskusowi kolejną wyżymaczkę podatników."

calosc tu:

auto.gazeta.pl/auto/1,48316,4465396.html
Obserwuj wątek
    • byly_eurokrata Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 13:06
      tak to jest doki, jak sprawy sie widzi z perspektywy zaby w studniu (=polskie podworko) zamiast ogolnej.
      W starych krajach czlonkowskich panuje moda na jeepy, pickupy itd. emitujace 2-3 razy wiecej dwutlenku wegla i innych gazow przyczyniajacych sie do efektu cieplarnianego niz male samochody osobowe. Nie musze chyba dodawac, ze ludzie z nich korzystajacy nie uzywaja ich do niczego innego jak do jazdy po miastach. Jesli za pomoca podaktow mozna ukrocic ta bezsensowna mode, to tym lepiej.

W Polsce zreszta tez tak jest, ze co 2 czlowiek prowadzi na papierze jakas dzialalnosc gospodarcza. Wiec ze zbioru osob posiadajacych te samochody, moze 20% by ich uzywalo do przewozu towarow, reszta by udawala, by wysepic przywileje podatkowe.
      • do.ki Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 13:17
        > tak to jest doki, jak sprawy sie widzi z perspektywy zaby w studniu (=polskie p
        > odworko) zamiast ogolnej.

Taka wlasnie jest perspektywa urzednika, ktory w ciasnocie swego umyslu wie
        lepiej, co jest dla obywatela dobre.

A jak ja wole jezdzic pickupem (nie wole, ale to bez znaczenia), to biurokratom
        po prostu NIC DO TEGO!

> Jesli za pomoca podaktow mozna ukrocic ta bezsensowna mode, to tym lepiej.

I zadnego znaczenia nie ma tu fakt, ze utrudnia sie zycie przedsiebiorcom, nie?

Nie widzisz bzdurnosci tego rozumowania, byly? Abstrahujac juz od faktu, ze
        emisja dwutlenku wegla nie ma zadnego wplywu na klimat (to znaczy: wplyw NIE
        JEST udowodniony, naglasnia sie te hipoteze dla potrzeb politycznych, a klimat
        znienia sie pod wplywem czynnikow od czlowieka niezaleznych. Ale nie to jest
        przedmiotem dyskusji) to czy nie sensowniej byloby opodatkowac emisje dwutlenku,
        skoro juz czujesz, ze JAKOS musisz dzialac w tej materii? Nie- lepiej wprowadzic
        kretynska zasade i uzasadnic ja pokretnym rozumowaniem.

> y ich uzywalo do przewozu towarow, reszta by udawala, by wysepic przywileje pod
        > atkowe.

Czyli co trzeba zrobic? No co? Ano zlikwidowac przywileje i ulgi. Pod tym
        podpisuje sie wszystkimi konczynami. Ale wtedy zero przywilejow dla wszystkich.

> W Polsce zreszta tez tak jest, ze co 2 czlowiek prowadzi na papierze jakas dzia
        > lalnosc gospodarcza.

No i bardzo dobrze. Dziala, placi podatki.

Nie zapominaj, ze to przedsiebiorcy daja urzednikom jesc. Nie kasa sie reki,
        ktora cie karmi.
        • Gość: asiunia Re: kolejny pozytek z unii IP: 88.207.140.* 07.09.07, 17:20
          >a klimat znienia sie pod wplywem czynnikow od czlowieka
          >niezaleznych.

Aktywnosc slonca?

>czy nie sensowniej byloby opodatkowac emisje dwutlenku,

A nie jest tak? Nie wiem, dlatego pytam. Zdawalo mi sie, ze cos
          takiego zostalo juz wprowadzone...
          • do.ki Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 17:28
            > Aktywnosc slonca?

Przede wszystkim.

> A nie jest tak? Nie wiem, dlatego pytam. Zdawalo mi sie, ze cos
            > takiego zostalo juz wprowadzone...

Gdzie? Nie na poziomie produktu i kosumenta, sa prawa emisji i handel nimi. No i
            nie w Belgii i nie w Polsce. O innych krajach nie wypowiadam sie, bo nie wiem.

Sa jakies niewielkie ulgi podatkowe w zwiazku z uzyciem odnawialnych zrodel
            energii i biopaliw, ale to nie to.

Nie zrozum mnie zle- to by bylo bardzo madre posuniecie gdyby zastymulowac
            rozwoj technologii tak, aby uniezaleznic sie od paliw kopalnych, przede
            wszystkim ropy, ale najwieksza korzysc widze w sferze polityki miedzynarodowej,
            nie ekologii.

A co Ty, P.T. epsie, zrobisz w tym kierunku, oprocz kupienia mniej wypasionego
            auta? Bo ja czekam na kosztorys polozenia ogniw fotowoltaicznych na moim dachu.
            • asiunia.lux Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 18:03

Chodzilo mi o ten projekt:
              www.europarl.europa.eu/news/expert/infopress_page/062-10285-247-09-36-910-20060901IPR10225-04-09-2006-2006-false/default_pl.htm

W Luxie weszlo to w zycie od stycznia tego roku. Podatki placimy juz
              nie od pojemnosci jak bylo wczesniej tylko od emisji CO2.
              • do.ki Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 19:02
                > W Luxie weszlo to w zycie od stycznia tego roku. Podatki placimy juz
                > nie od pojemnosci jak bylo wczesniej tylko od emisji CO2.

A mozesz podac stawki?

Poza Luxem wszystko na razie po staremu. No, w Belgii jest przynajmniej tyle
                zdrowego rozsadku, zeby obciazyc diesle troche wyzszym podatkiem.
                • Gość: asiunia Re: kolejny pozytek z unii IP: 88.207.140.* 07.09.07, 19:44
                  > A mozesz podac stawki?

Pewnie, ze moge:)
                  Na tej stronie na przyklad, www.acl.lu/ po prawej stronie
                  jest kalkulator. Mozesz sobie sprawdzic co Cie interesuje.
                  • do.ki Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 20:33
                    Dzieki. Oczywiscie, w Belgii stawki beda wyzsze, ale interesowala mnie
                    progresja. W koncu czas kupic jakies auto z porzadnym silnikiem poki sie jeszcze da.
                    • Gość: asiunia Re: kolejny pozytek z unii IP: 88.207.140.* 07.09.07, 21:17
                      > Dzieki. Oczywiscie, w Belgii stawki beda wyzsze, ale interesowala
                      >mnie progresja.

Dla lepszego zobrazowania sytuacji, dodam moze tylko tyle, ze ja
                      wczesniej placilam niecale 100€ podatku, a teraz jakies 350 (za to
                      samo auto, oczywiscie). Niby roznica wydaje sie spora, ale w skali
                      rocznej uwazam, to i tak niewiele.
                      • do.ki Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 21:23
                        > Dla lepszego zobrazowania sytuacji, dodam moze tylko tyle, ze ja
                        > wczesniej placilam niecale 100€ podatku, a teraz jakies 350 (za to
                        > samo auto, oczywiscie). Niby roznica wydaje sie spora, ale w skali
                        > rocznej uwazam, to i tak niewiele.

Chyba zmienilas auto. Wrzucilem do tego kalkulatora 154 g/km (dane ze strony
                        producenta) i wyszlo mniej.
                        • Gość: asiunia Re: kolejny pozytek z unii IP: 88.207.140.* 07.09.07, 21:35
                          > Chyba zmienilas auto.

Jeszcze nie. W mojej karcie pojazdu stoi 220 g/km. Rachunku co
                          prawda na ten rok jeszcze nie dostalam, ale wychodze z zalozenia, ze
                          mi wylicza wedlog tego.
                          • do.ki Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 21:55
                            Ja teraz mam 204 g/km, ale chce zmienic na 258 g/km, wiec informacja o haraczu,
                            ktory mnie czeka, jest istotna. Niby ten podatek mozna wpuscic w koszta, co
                            zmniejsza bol (he, he, epsy nie placa podatkow, wiec bol zostanie), ale warto
                            wiedziec ile to bedzie kosztowalo.
                • epsotek Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 19:46
                  Doki. Kilka komentarzy do twoich wcześniejszych wypowiedzi:

> Taka wlasnie jest perspektywa urzednika, ktory w ciasnocie swego
                  > umyslu wie lepiej, co jest dla obywatela dobre.

Doki. Piszesz tak jakbyśmy my nie byli obywatelami i nie mieli prawa do
                  wyrażenia na Forum własnej opinii. Nie mamy?

> A jak ja wole jezdzic pickupem (nie wole, ale to bez znaczenia), to
                  > biurokratom po prostu NIC DO TEGO!

Biurokratom nic do tego? I dobrze. Zgadzam się z Tobą. Tylko dlaczego chcesz by
                  jakiś biurokratyczny przepis zwalniał właściciela rodzinnego pick-upa
                  szalejącego se po mieście od płacenia części podatków? Masz jakieś
                  biurokratyczne ciągotki?

> Gdzie? Nie na poziomie produktu i kosumenta, sa prawa emisji i
                  > handel nimi. No i nie w Belgii i nie w Polsce. O innych krajach nie
                  > wypowiadam sie, bo nie wiem.

Doki. A opodatkowanie rodzinnych pick-upów to jest na jakim poziomie? Nie
                  produktu i konsumenta?

> A co Ty, P.T. epsie, zrobisz w tym kierunku, oprocz kupienia mniej
                  > wypasionego auta? Bo ja czekam na kosztorys polozenia ogniw
                  > fotowoltaicznych na moim dachu.

Trochę nie zrozumiałem. Co eps ma do twojego kosztorysu? Urzędnik powinien Ci go
                  zrobić?

Doki. Wbrew pozorom często się z Tobą zgadzam. Ale swoje opinie wyrażasz tak
                  nieuprzejmie i agresywnie (np. "urzednika, ktory w ciasnocie swego umyslu"), że
                  chę przypomnieć, że argumenty można przedstawić z szacunkiem dla rozmówcy.

Pozdrawiam,

Epsotek
                  • do.ki Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 20:31
                    > Doki. Piszesz tak jakbyśmy my nie byli obywatelami i nie mieli prawa do
                    > wyrażenia na Forum własnej opinii. Nie mamy?

Kazdy ma. Opinia bylego byla sformulowana w chamski sposob, wiec odpowiedzialem
                    mu na jego poziomie.

> Biurokratom nic do tego? I dobrze. Zgadzam się z Tobą. Tylko dlaczego chcesz by
                    > jakiś biurokratyczny przepis zwalniał właściciela rodzinnego pick-upa
                    > szalejącego se po mieście od płacenia części podatków? Masz jakieś
                    > biurokratyczne ciągotki?

Nie chce, zeby zwalnial. Chce, zeby nie bylo dodatkowych podatkow wymierzanych
                    na podstawie urzedniczej definicji albo co gorsza takiego rozumowania, jakie
                    zaprezentowal byly.

> Trochę nie zrozumiałem. Co eps ma do twojego kosztorysu? Urzędnik powinien Ci go
                    > zrobić?

Nie. Chodzi o to, ze eps troszczy sie o srodowisko za pomoca cudzych pieniedzy,
                    a ja- moich wlasnych.

> Doki. Wbrew pozorom często się z Tobą zgadzam. Ale swoje opinie wyrażasz tak
                    > nieuprzejmie i agresywnie (np. "urzednika, ktory w ciasnocie swego umyslu"), że
                    > chę przypomnieć, że argumenty można przedstawić z szacunkiem dla rozmówcy.

Niestety, byly_eurokrata ostatnio wyraznie obnizyl forme, jest napastliwy i
                    przykry i udaje mu sie mnie sprowokowac.
                    • byly_eurokrata Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 22:51
                      do.ki napisał:

> > Doki. Piszesz tak jakbyśmy my nie byli obywatelami i nie mieli
                      prawa do
                      > > wyrażenia na Forum własnej opinii. Nie mamy?
                      >
                      > Kazdy ma. Opinia bylego byla sformulowana w chamski sposob, wiec
                      odpowiedzialem
                      > mu na jego poziomie.

A moze mi tak konretnie napiszesz na czym polegala "chamskosc"
                      mojego postu?
                      • do.ki Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 23:09
                        > A moze mi tak konretnie napiszesz na czym polegala "chamskosc"
                        > mojego postu?

Na tym, ze zaczynasz swoja odpowiedz od personalnych wycieczek o ciasnocie
                        horyzontow i takich tam. Calkiem nieslusznie.

Tak w kazdym razie odbieram twoj tekst.

Nie mowiac juz o tym, ze straszliwie sie mylisz. :-)))) I nie chcesz tego
                        przyznac. :-)))
      • do.ki Re: kolejny pozytek z unii 07.09.07, 13:21
        > jeepy, pickupy itd. emitujace 2-
        > 3 razy wiecej dwutlenku wegla

2-3 razy wiecej od czego?

I poprosze o zrodlo tej rewelacji, bo wyglada, ze zmyslasz.

> Nie musze chyba dodawac, ze ludzie z nich korzystajacy nie uzywaja ich do
        niczego innego jak do jazdy po miastach.

Lepiej nie dodawaj- osmieszysz sie, bo to by byla nieprawda.

A chocby nawet, to powtarzam- nic ci do tego. Oni placa za paliwo, wiec problemu
        nie ma. A paliwo to w 70% podatki.

Ty, byly, auta nie masz, wiec zwykla zawisc cie zzera. Cos jakbym powiedzial, ze
        powinni wprowadzic podatek od lysych.
        • Gość: urzednik [...] IP: 136.173.62.* 07.09.07, 13:34
          Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
      • sofi75 byly, ale mysmy juz kiedys o podatkach dyskutowali 07.09.07, 16:41

i jakos nic nie zapamietales ...
        ojojojoj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka