idalia2121 23.01.08, 22:20 Szczerze mowiac jestem rozczarowana - myslalam, ze dam rade sprobowac chociaz na AST ale wymagaja 9 lat doswiadczenia zawodowego. czy nie uwazacie, ze to lekka przesada? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
byly_eurokrata Re: Nowe konkursy OLAF 23.01.08, 22:33 ale to jest AST 4 a nie AST 1, wiec to nic dziwnego, to jest przedostatni stopien w karierze AST Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.5-64-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 23.01.08, 22:36 hej Byly, co ty za glupoty wygadujesz, AST ma widelki od 1 do 11 (z pewnymi wyjatkami do 7). Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Nowe konkursy OLAF 23.01.08, 22:38 ok, moze tak, nie znam sie az tak na stopniach AST, ale mimo wszystko to jest wyzszy stopien a nie stopien bez doswiadczenia zwodowego Odpowiedz Link Zgłoś
idalia2121 Re: Nowe konkursy OLAF 23.01.08, 23:35 z jednej strony to prawda, ale 9 lat to jednak sporo. no i np. na AD5 w ogole nie wymagają doświadczenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: byly_eurokrata Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.dip.t-dialin.net 24.01.08, 07:17 na wyzsze stanowiska AD, np. AD8 w ramach tego samego konkursu, tez wymagaja doswiadczenia, taka jest pragmatyka sluzbowa instytucji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.cec.eu.int 24.01.08, 11:07 ale do OLAF nie ma na AD5 a poza tym - walka z przekretami to ni ejazda samochodem i doświadczenie jest niezbędne - sine qua non Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.cec.eu.int 24.01.08, 11:05 byly ma poniekad racje - AST4 to przedostatni stopien, bo na AST5 mozesz sie starac o certyfikacje na AD5 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franca Re: Nowe konkursy OLAF IP: 136.173.62.* 24.01.08, 13:37 kaja, o czym ty piszesz? Jaka certyfikacja? Mozesz temat rozwinac pliss? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.cec.eu.int 24.01.08, 13:40 bedac na AST5 i mając odpowiednia ilosc punktow corocznej kumulacji, zamiast starac sie o awans na AST6, nozna przystapic do certyfikacji na AD5 (jako ze to najnizsze mozliwe AD) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: franca Re: Nowe konkursy OLAF IP: 136.173.62.* 24.01.08, 14:22 dzieki za odpowiedz, ale zaloze sie ze to nie jest mozliwe tak latwo inaczej 12 moich kolezanek by sie o to staralo, czego nie robia. A tak swoja droga to czy to robi jakas roznice? AST5 rowna sie chyba AD5 jesli chodzi o wynagrodzenie. Jest jakas roznica? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda Ltd Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.cec.eu.int 24.01.08, 14:33 Różnicą jest prestige ;-) oraz stanowiska, na których mogą pracować AD5 a nie mogą AST5. RomanS Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.217.151.79.coditel.net 24.01.08, 19:36 w wielu serwisach / dyrektoriatach te różnice się zacierają... w zalezności od potrzeb... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Nowe konkursy OLAF IP: 136.173.62.* 24.01.08, 18:14 problem w tym, ze nie wystarczy to, ze kolezanki chca ... problem w tym, ze instytucja musi chciec. Dodam na koniec ze w Parlamencie w roku 2007 pozwolili na certyfikcaji 6 osobom. To chyba mowi samo za siebie ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.217.151.79.coditel.net 24.01.08, 19:37 to fakt, sa pewne limity.... Odpowiedz Link Zgłoś
agent077 Re: Nowe konkursy OLAF 24.01.08, 09:45 OLAF zostal powolany 9 lat temu. Krotko mowiac jest to konkurs zeby upchnac Tempow ktorzy juz tam pracuja na stale stanowiska. Wedlug mojej spiskowej teorii dziejow, to 9 lat nie pojawilo sie przypadkiem. :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krik Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.cec.eu.int 24.01.08, 10:24 Wydaje mi sie, ze temp nie moze miec kontraktu na 9 lat. Najdluzej na 3 lata z mozliwoscia przedluzenia na kolejne 3 lata. Odpowiedz Link Zgłoś
agent077 Re: Nowe konkursy OLAF 24.01.08, 12:00 Chiba moze... Poza tym to sa przepisy nowego statutu, a stary... Temporary staff to whom Article 2(a) applies may be engaged for a fixed or indefinite period. The contracts of such staff who are engaged for a fixed period may be renewed not more than once for a fixed period. Any further renewal shall be for an indefinite period. Temporary staff to whom Article 2(b) or (d) applies shall not be engaged for more than four years but their engagement may be limited to any shorter duration. Their contracts may be renewed not more than once for a maximum period of two years if the possibility of renewal has been provided for in the initial contract and within the limits provided for in that contract. At the end of that time, they shall no longer be employed as temporary staff under these provisions. On the expiry of their contracts, such servants may be assigned to established posts in the institutions only if they are appointed as officials in accordance with the Staff Regulations. Temporary staff to whom Article 2(c) applies shall be engaged for an indefinite period. Odpowiedz Link Zgłoś
idalia2121 Re: Nowe konkursy OLAF 24.01.08, 14:05 no wlasnie, 9 lat to dziwna norma, bardziej by juz pasowalo 5 albo 10 lat. poza tym malo jest chyba osób, które akurat 9 lat przepracowaly w tej dziedzinie. specajalizacja jest dosyc wąska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kira Re: Nowe konkursy OLAF IP: 192.124.243.* 25.01.08, 09:05 w EACEA jest dokladnie taka sama ilosc wymaganych lat pracy na AST 4. Wiec jest pewna regula a nie spisek, tym bardziej EACEA dopiero jest w trakcie powstania. Na szczescie akurat zaliczylam dziewiec lat pracy, wiec moge sie starac. Ale ciekawsze pytanie: Czy sie tez liczy praca na pol etacie w tym rozliczeniu tak samo jak praca na calym etacie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda Ltd Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.cec.eu.int 25.01.08, 10:01 Praca na pół etatu liczy się jak... połowa pracy na pół etatu - w moim przypadku 3 miesiące pracy na pół etatu zostały mi policzone jako 1,5 miesiąca stażu pracy :-/ Roman_S Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katoda Ltd Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.cec.eu.int 25.01.08, 10:08 Aaaa.... pisane przed poranną kawą i oto efekt :-/ Praca na pół etatu jest liczona jako połowa pracy na caly etat, ma się rozumieć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kira Re: Nowe konkursy OLAF IP: 192.124.243.* 28.01.08, 17:41 dzieki za informacje, wiec tez mam za malo... Odpowiedz Link Zgłoś
sony501 Re: Nowe konkursy OLAF 26.01.08, 20:42 Zatem moze w EACEA nikogo nie potrzebuje (bo i tak lokalna ludnosc na kontraktach maja zamiar zatrudnic) tylko obowiazek konkursowy wypelniaja bu ha ha ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malik Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.cec.eu.int 24.01.08, 14:33 jest dokladnie jak piszesz, ale mozna im zrobic male kuku zapisujac sie, zdajac testy i podnoszac w ten sposob poprzeczke:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trix Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.chello.pl 27.01.08, 13:07 tak tez zamierzam zrobic mam studia wyzsze, 2 lata doswiadczenia w tej dziedzinie i tak sie zapisze na konkurs. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Nowe konkursy OLAF 27.01.08, 13:16 i co ci do da? Ze zabawisz sie w szuje (ok, bardziej elegancko "w psa ogrodnika"), ktora ew. podwyzszy poprzeczke preselekcji ale ktora i tak a priori nie ma szans do przejscia do nastepnego etapu, bo najpozniej przed dopuszczeniem do ustnego zostaniesz wykluczony? Nie ma to jak bezinteresowna zawisc, niestety rowniez jedna z naszych narodowych cech. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trix Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.chello.pl 28.01.08, 20:15 przecwicze sie w konkursie, mozliwe, ze pokaze iz osoba majaca mniej doswiadczenia jest lepsze niz temp z mysla o ktorym konkurs powstal. i nie ma w tym zacieklosci. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Nowe konkursy OLAF 28.01.08, 20:24 > przecwicze sie w konkursie, mozliwe, ze pokaze iz osoba majaca mniej > doswiadczenia jest lepsze niz temp z mysla o ktorym konkurs powstal. > i nie ma w tym zacieklosci. I co z tego ze "pokazesz"? I co pokazesz tak naprawde? Ze lepiej wykujesz wiedze o unii i lepiej wycwiczysz verbala i numericala? W ramach konkursu obowiazuja okreslone warunki dopuszczajace do udzialu w nim. Ty ich nie spelniasz. I nawet jak zdasz preselekcje 5 razy lepiej od jakiegos tempa czy kogolwiek innego, kto ma takie doswiadczenie, EPSO nie odstapi od wymogow formalnych, wiec de facto zabawisz sie w psa ogrodnika, bo ew. zabierzesz miejsce komusc innemu.Jesli uwazasz, ze postepujesz slusznie, to ja od siebie powiem, ze nie chcialbmy miec osoby Twojego pokroju za kolege w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trix Re: Nowe konkursy OLAF IP: *.chello.pl 28.01.08, 21:28 masz racje, nie podejde do tego konkursu. to bez sens dzieki stary i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kttosia na chwile tez jestem rozczarowana IP: *.cec.eu.int 24.01.08, 10:43 buuuu ;-( a taka mialam ochote tam sie (ewentualnie) przeniesc Odpowiedz Link Zgłoś
ql-ty Re: Nowe konkursy OLAF 29.01.08, 01:44 Trix. Ja się z toba zgadzam. Dlaczego nie wystartować w konkursie dla próby? Jeśli konkurs jest robiony rzeczywiście pod kogoś, to jest to bardzo niemoralne. W takim wypadku utrudnienie zdania konkursu przez taką osobę jest korzystne dla ludzkości. Poza tym podnosi poprzeczkę i wzrasta jakość urzędników. A verbale i numericale są po to, by aby wybrać tych co się nadają, a nie znajomych królika. Znajomi królika też mogą je sobie ćwiczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Nowe konkursy OLAF 29.01.08, 07:27 ql-ty napisał: > Trix. Ja się z toba zgadzam. No pewnie, ze sie zgadzasz, bo kierujesz sie tym samym partyklularyzmem (eufemizm na egoizm) co Trix. >Dlaczego nie wystartować w konkursie > dla próby? - bo dla proby masz na roznych stronach, np. luksemburgu, cale stosy testow, niektore z prawidlowymi odpowiedziami nawet, postaw sobie zegar przed nos i rozwiazuj, bedziesz mial probe >Jeśli konkurs jest robiony rzeczywiście pod kogoś, to > jest to bardzo niemoralne - typowo polska teoria spiskowa. Znasz kogos KONKRETNIE, kogo przyjeli po znajomosci po sfingowanym konkursie? 'Bo ja nie. Nawet jesli jest intencja (wisfull thinking), zeby zdali ci, ktorzy juz pracuja jako tempy (btw: ja bylem tempem i musialem zdac na to tez konkurs, za darmo mnie na tempa nikt nie przyjal), to jak praktyka pokazuje (vide konkurs dla tlumaczy polskich, ktorego nie zdala przynajmniej polowa tempow) w rzeczywistosci tak nie musi byc, bo konkurs jest otwarty >W takim wypadku utrudnienie zdania > konkursu przez taką osobę jest korzystne dla ludzkości. - jezu az sie rozplakalem na widok tego altruizmu. Przystepuje do konkursu osoba, ktora nie spelnia warunkow formalnych, rozwala konkurs i uwaza ze robi cos dobrego?? >A verbale i > numericale są po to, by aby wybrać tych co się nadają - nie rozumiesz konkursow. Verbale i numericale sa po to, zeby MECHANICZNIE odsiac 90% ludzi, bez wzgledu na to czy sie lepiej nadaja czy nie, bo nie ma mozliwosci (jak kiedy) by zaczynac od razu od testow merytorycznych (byl konkurs, gdzie zglosilo sie 6 tys. osob na 35 stanowisk). I tak nma koniec: konkurs jest na stanowisko AD 8 chyba (nie chce mi sie sprawdzac). Wiec sila rzeczy wymaga doswiadczenia zawodowego oraz zyciowego. Tego nie ma nikt z dwuletnim stazem pracy. To jest postepowanie typu wyzej sram niz d... mam. I tyle na temat wyzszosci swiat wielkanocy nad swietami bozego narodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misiek Re: Nowe konkursy OLAF IP: 62.22.41.* 01.02.08, 11:46 ja znam i to duzo ! Odpowiedz Link Zgłoś