Gość: akuku IP: *.cec.eu.int 31.03.08, 10:38 No to zaczynamy odliczanie... Ide o zaklad (maly...), ze wyniki bede w ten czwartek lub piatek... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
can-di-date Re: AD/60 EPA 31.03.08, 11:06 obstawiam wtorek, dluzej nie chce mi sie czekac. Odpowiedz Link Zgłoś
regge2008 Re: AD/60 EPA 31.03.08, 11:13 wtorek jest dosc optymistyczny, przeciez dzisiaj jest pierwszy dzien pracy po Swietach...wiec do wtorku niewiele sie wydazy ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
redcarpet1 Re: AD/60 EPA 31.03.08, 11:56 Zauwazyc nalezy iz Epso twierdzi ze wyniki beda ''as of beginning of April'' tak wiec koniec miesiaca tez jest mozliwy, coby sie nie za bardzo nie ekscytowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekn Re: AD/60 EPA IP: *.pg.com 31.03.08, 12:18 calkiem niedawno czytalem poradnik dla zdajacych EPSO-konkursy i jak dojechalem do zdania ze: "po 1-1,5 miesiaca od daty egzaminu ustnego znajdziesz na swoim profilu wyniki konkursu" to sie bardzo mocno poitrytowalem, bo od razu sobie przypomnialem lakoniczny mail od EPSO mowiacy, ze wyniki beda: "as of beginning of April". Bez jednego slowa podania przyczyn, czy jakiegos "we are sorry but..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rrr Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 31.03.08, 12:29 I tak mamy komfortowa sytuacje! Ci z rownoleglego konkursu dla pozostalych krajow nie dostali zadnej informacji, czyli stresuja sie caly czas bo mowiono im ze wyniki beda w marcu (tzn EPSO ma jeszcze pol dnia:)). My to mielismy luzik! ;)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekajacy Re: AD/60 EPA IP: 91.86.14.* 31.03.08, 12:24 Wszystkim czekajacym na wyniki cierpliwosci zycze i swiadomosci, ze... wraz z wynikami czekanie sie nie konczy! Swoje wyniki znam juz od konca pazdziernika, od tego czasu minelo juz 5 miesiecy, a ja wciaz czekam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czekajacy2 Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 01.04.08, 10:56 ja mam tak samo, od 26.10 cisza jak makiem zasial...:-( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydromanekin Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 01.04.08, 11:38 A numer 68001 caly czas zajety... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydromanekinus Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 01.04.08, 11:46 Hehe - no i super - Pan pod numerem 68001 wlasnie mi powiedzial, ze dla nich 'begining of April' oznacza od 1 do 10... i bedzie zaskoczony jesli te wyniki dzisiaj dadza, choc nie jest wykluczone ze jednak beda, dodal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waiting Re: AD/60 EPA IP: 195.205.254.* 01.04.08, 11:54 A może to Prima Aprilis? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krik Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 01.04.08, 11:54 to jest bardzo sadystyczna odpowiedz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waiting AD/60 EPA - zwrot kosztów IP: 195.205.254.* 01.04.08, 11:56 A tak z innej beczki: dostaliście już zwrot kosztów podróży (ci, którzy podróżowali ;-)? Ja miałam rozmowę na początku stycznia, minęły już prawie 3 miesiące i nic. W EPSO miesiąc temu powiedzieli mi, że to może jeszcze potrwać kilka tygodni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: inna czekajaca kolejne wiesci IP: 136.173.162.* 01.04.08, 12:14 Pani, ktora zajmuje sie naszym konkursem twierdzi, ze jesli dostaniemy w tym tygodniu wyniki, to bedzie "rather a nice surprise" i ze ich wykladnia "as of beginning" oznaczac moze raczej okolo mid- April, prawdopodobnie "next week", takze dalej cwiczmy cierpliwosc! Odpowiedz Link Zgłoś
big_girl Re: kolejne wiesci 03.04.08, 14:43 dzisiaj mniej wiecej to samo uslyszalam. pani z epso powiedziala, ze opublikuja wyniki "as soon as they get the results" i ze "when the panel says the beginning of April it thinks the first half of April." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Akuku Re: kolejne wiesci IP: *.cec.eu.int 03.04.08, 15:02 No dobra, przegralem zaklad... Pozostaje tylko nikla nadzieja, ze nasz "selection board" wyrobi sie do konca przyszlego tygodnia... Jesli zdam to aplikuje do EPSO, tam to mozna wypoczac... ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smutas Re: kolejne wiesci IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 10:38 Widze, ze ten caly konkurs jest tak zalosny, ze nawet juz nikomu pisac sie nie chce.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: AD/60 EPA IP: *.cor.europa.eu 01.04.08, 15:01 A ludzie z pozostalych krajow dostali wyniki dzis..Moze i dla nas jest nadzieja!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: manoman Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 01.04.08, 17:15 Kurcze, nie dosc, ze ustny byl wyjatkowow pokrecony, to jeszcze w wyscigu po stanowiska bedziemy na szarym koncu. Powinni jakos sprawiedliwiej to organizowac... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jomi Re: AD/60 EPA IP: 193.190.134.* 01.04.08, 17:35 Dokładnie o tym samym pomyślałam. I przez chwilę wydawało mi się, że tylko ja snuję już takie spiskowe teorie, że być może to wszystko celowo tak, żeby Polaków opóźnić w zajmowaniu miejsc. Głupie to może, co piszę i pewnie wcale tak nie jest, ale moją cierpliwość wyćwiczyli do samego końca... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kate Zlota mysl IP: *.cec.eu.int 02.04.08, 10:26 Z ogloszeniem wynikow EPSO jest troche jak z oczekiwaniem na porod. Wszyscy sa przy nadziei i wszyscy czekaja. I wiadomo ze to lada dzien nastapi, ale nie wiadomo tak dokladnie kiedy i nie wiadomo jak bardzo bedzie bolalo :-) Odbija mi juz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hydromanekin Re: Zlota mysl 02.04.08, 10:36 Caly ten konkurs (a jego czesc ustna w szczegolnosci) pokazuje jak 'wspaniale' jest gdy ustne przeprowadzone sa przez ludzi 'z lapanki' a nie przez 'etatowych' egzaminatorow z EPSO (a przeciez 'od tego oni sa, od tego sa oni'). To, ze na wyniki czekamy juz ponad 2 miesiace, nie jest wynikiem opieszalosci EPSO (choc to penie tez) ale to, ze nasi pozal sie Boze, egzaminatorzy nie mogli sie zebrac i stworzyc listy z wynikami.... Bo EPSO je chyba tylko wklepuje do profili co jest pewnie kwestia jednego klikniecia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekn Re: AD/60 EPA IP: *.pg.com 03.04.08, 09:53 i kolejny dzien czekania ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 10:42 Dopiero dzis dotarlo do mnie,ze ludzie z pozostalych krajow z naszego fieldu dostali wyniki 1/04/08. To juz zakrawa na totalna kpine z rownosci szans! Juz dziwne wydawalo mi sie,ze inne fieldy dostaly wyniki wczesniej,choc to ten sam konkurs, ale teraz to EPSO naprawde przesadzilo. Nawet jesli zdamy,nasze szanse na ciekawe stanowiska (czy w ogole jakiekolwiek stanowiska!) beda znacznie mniejsze. Moim zdaniem to jest decyzja do zaskarzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydromanekin Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 10:57 > Dopiero dzis dotarlo do mnie,ze ludzie z pozostalych krajow z > naszego fieldu dostali wyniki 1/04/08. To juz zakrawa na totalna > kpine z rownosci szans! Juz dziwne wydawalo mi sie,ze inne fieldy > dostaly wyniki wczesniej,choc to ten sam konkurs, ale teraz to EPSO > naprawde przesadzilo. Nawet jesli zdamy,nasze szanse na ciekawe > stanowiska (czy w ogole jakiekolwiek stanowiska!) beda znacznie > mniejsze. Moim zdaniem to jest decyzja do zaskarzenia. To jest jedna sprawa. Druga sprawa to to, ze np ekonomia (czy tam mikroekonomia) dostala wyniki 1 TYDZIEN po zakonczeniu ustnych!!! Czyli da sie to zrobic szybko i sprawnie. To pokazuje jak 'profesjonalnie' podeszlo sobie nasze jury do tego konkursu. I niech nikt nie gada, ze tam bylo mniej kandydatow, bo to nie jest ABSOLUTNIE zaadne usprawiedliwienie w naszym przypadku. My czekamy juz prawie 10 tygodni, czyli 10 x dluzej niz oni a przeciez nie bylo tam 10 x mniej kandydatow do przeegzaminowania... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_mogul Re: AD/60 EPA 04.04.08, 11:08 i nie dotarlo do was jeszcze, ze to dlatego, ze zapotrzebowanie na ekonomistow jest wieksze, niz na epa/hr??? byc moze jest tak, ze poniewaz ustny byl trudny, jury upieprzylo ponad 50% kandydatow i teraz sie zastanawiaja, czy aby ktorychs z poleglych nie przepuscic i nie utworzyc czwartej merit group. wezcie sie ludzie do kupy, przestancie biadolic, wypijcie kawe badz wodeczke i pomyslcie o slodkim weekendzie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydromanekin Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 11:27 > i nie dotarlo do was jeszcze, ze to dlatego, ze zapotrzebowanie na ekonomistow > jest wieksze, niz na epa/hr??? A co to ma do rzeczy? Nasze jury, nie mialo nic wspolnego z jury konkursow z innych dziedzin! Mieli wykonac swoja robote i jej nie wykonali. Zapowiedzieli podczas egzaminu, ze wyniki beda okolo polowy lutego - umoczyli. Miesiac po zakonczeniu ustnych wyslali informacje, ze wyniki beda za miesiac - i wyglada, ze umocza znowu bo jezeli slowa 'as of begining of April' interpretowane sa jakoby jako 'w polowie miesiaca' to co o tym mozna sobie pomyslec? > byc moze jest tak, ze poniewaz ustny byl trudny, jury upieprzylo ponad 50% > kandydatow i teraz sie zastanawiaja, czy aby ktorychs z poleglych nie przepusci > c > i nie utworzyc czwartej merit group. Czyli to wszytko dla nszego dobra? Taaa, juz to widze... Moze jakis wrodzony pesymizm przeze mnie przmawia, ale duzo bardziej prawdopodobnym wydaje mi sie, ze po prostu na ferie sobie powyjezdzali. A konkurs? Nie zajac, nie ucieknie... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_mogul Re: AD/60 EPA 04.04.08, 11:53 kolejnosc oglaszania wynikow w ostatnich ogolnych konkursach byla ZAWSZE nastepujaca: audyt, ekonomia, prawo, dlugo, dlugo nic a potem epa. to nie jest przypadek, bo zwiazane jest to z zapotrzebowaniem na wlasnie tego typu specjalistow. stad tez na jury konkorsow z epa epso nie naciska zbyt bardzo, zeby skonczyli swoje prace. tyle ma piernik do wiatraka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 12:07 jasne, a zapotrzebowanie na ekonomistow i prawnikow jest tak wielki, ze..... wiekszosc z nich pomimo lobbowania nie dostalo jeszcze zadnego zaproszenia na interview..... a co do "as of beginning of April" ten zwrot tlumaczy sie "poczawszy od", co moze oznaczac rownie dobrze.... grudzien 2008 hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 12:10 i w ogole dziwie sie, ze wielu z was zle zupelnie zrozumialo ten zwrot, uwazajac, ze oznacza on... na poczatku kwietnia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jomi do wielki_mogul i gosc IP: 193.190.134.* 04.04.08, 12:28 Wielki_mogul: i co, drogi specjalisto-realisto, poprawiles sobie humor? Mam nadzieje, ze nie zanudzisz sie na smierc w swojej waskiej specjalistycznej dziedzinie do emerytury.. do goscia: ekspercie od jezyka angielskiego..coś mam watpliwosci co do Twojej znajomosci jezyka tudzież interpretacji na j.polski - 'as of beginning of' = na poczatku, a poczatek to 1-10 w najlepszym razie, czy Ci sie to podoba czy nie, i bynajmniej nie jest to grudzien '08 Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_mogul Re: do wielki_mogul i gosc 04.04.08, 14:31 jesli sa jakies problemy w interpretacji zwrotu w j. angielskim radze przeczytac wasze listy w j. niemieckim lub francuskim. moim skromnym zdaniem zwrot "as of beginning of April" oznacza "poczynajac od (poczatku) kwietnia", tak wiec istotnie zwrot ten nie mowi nic o tym, kiedy okres oczekiwania powinien sie zakonczyc. okresla jedynie jego poczatek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydromanekin Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 12:49 > kolejnosc oglaszania wynikow w ostatnich ogolnych konkursach byla ZAWSZE > nastepujaca: audyt, ekonomia, prawo, dlugo, dlugo nic a potem epa. to nie jest > przypadek, bo zwiazane jest to z zapotrzebowaniem na wlasnie tego typu specjali > stow. > stad tez na jury konkorsow z epa epso nie naciska zbyt bardzo, zeby skonczyli > swoje prace. > > tyle ma piernik do wiatraka. Ale to tylko potwierdza, jak bardzo 'profesjonalnie' zachowuje sie to jury - trzeba stac nad nimi z kijem by zrobili co do nich nalezy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: calm Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 15:24 Gość portalu: hydromanekin napisał(a): > Ale to tylko potwierdza, jak bardzo 'profesjonalnie' zachowuje sie > to jury - trzeba stac nad nimi z kijem by zrobili co do nich nalezy. Piszesz z adresu komisyjnego, wiec dziwie Ci sie, ze wypisujesz takie bzdury. Powinnas doskonale wiedziec, ze jury sklada sie z osob, ktore na codzien zajmuja sie czyms innym a nie z etatowych jurorow. Sprawdzanie prac, spotkania itd. w sprawie wynikow naleza ewidetnie do obowiazkow zero-priorytetowych i wystarczy, ze jeden z jurorow zostanie nieoczekiwanie zawalony wazniejsza praca, to akurat terminy typu 5 czy 15 kwietnia w EPSO najmniej go beda obchodzic. I tak by bylo w kazdej innej pracy, gdzie nikt nie rzuca glownych obowiazkow na rzecz pobocznych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juror gratis nie robia IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 15:35 kazdy czlonek jury dostaje od 2 do 4 pkt dodatkowych do CDR.. wiec za darmo nie robia.. najczesciej to ludzie ktorym wlasnie tyle brakuje do promocji... pomijam oczywiscie wzgledy etyczne.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydromanekin Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 15:56 Nikt tam sila ich nie zaciagnal - wiedzieli na co sie zgadzaja i ze moze laczyc sie z tym bedzie potrzeba zainwestowania swojego czasu (za co jak napisal juror powyzej - dostaja cos w zamian). Ale jezeli, ktos podchodzi do zagadnienia wg zasady: pracuje od 9-17 i ani minuty dluzej, a jak nie zdaze zrobic wszystkiego co do mnie nalezy w tym czasie, to nie moj problem, to efekty sa takie jakie widac. I nie ma znaczena z jakiego adresu pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: AD/60 EPA 04.04.08, 19:07 Hydromanekin, tak sie sklada, ze w poprzedniej pracy regularnie bralem udzial w pracach jury i poza tym czlonkiem pewnej panstwowej komisji egzaminacyjnej. Rozumiem rozgoryczenie i niecierpliwosc kandydatow, ale swiat rzeczywiscie NIGDZIE (ani w instytucjach panstwowych ani prywatnych) nie kreci sie wokol potencjalnych kandydatow. Do pracy w jury zglaszasz sie generalnie, czasem rok z gory, a jak przyjdzie dany czas moze sie zdarzyc, ze u Ciebie w unicie jest kompletny kolowrot i w takim przypadku przeciagniecie terminu sprawdzania prac o 2-3 tygodnie uwazam osobiscie za uzasadnione mniejsze zlo. BTW: ja pracuje w unicie, gdzie chyba nie nie ma ani jednej osoby ponizej AD9, im akurat kompletnie wisi, czy dostana na CDR 2 punkty wiecej czy nie. Mimo to sa to bardzo zaangazowane osoby, malo kto wychodzi z pracy przed godz. 18.00, niektorzy przyszli nawet ostatnio w poniedzialek wielkanocny do pracy, bo taka byla potrzeba, wiec te stereotypy o tych, co wszystko olewaja, sa troche prymitywne. Powiedzmy sobie szrzecze: NIKT tych kandydatow z listy PILNIE nie potrzebuj"e do pracy (poza nielicznymi wyjatkami), dlatego ten "zero priorytet" wcale nie jest taki wyssany z palca Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: AD/60 EPA IP: *.222-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.04.08, 19:25 Byly, i tu sie mylisz. Nie ma takiego urzedasa,ktoremu nie zalezaloby na CDR. Roznica jest tylko taka,czy ktos sie do tego otwarcie przyznaje,czy nie. A zapewniam Cie,ze bardzo czesto im wyzszy grade,tym wieksza pazernosc na kase... Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: AD/60 EPA 04.04.08, 19:47 H, dziekuje za pouczenie, ale jak ktos krotko przed emerytura ma AD12, albo nawet AD 14, to jako zwykly urzednik dalej nie zajdzie i zaden CDR mu nie pomoze, bo on jest w ostatnim mozliwym grejdzie i stepie. Takich ludzi jest akurat troche w moim unicie, wiec bez kozery tego nie napisalem. I to oni wlasnie u nas ze wzgledu na staz zajmuja sie czesto ewaluacja tego i owego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: AD/60 EPA IP: *.222-242-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 04.04.08, 20:03 Ale napisales o AD9... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 16:08 Droga Calm,a ja sie Tobie dziwie,ze tak ochoczo bierzesz jury w obrone (moze sama w nim zasiadasz?). Jak juz tu ktos powiedzial, jury wiedzialo,na co sie porywa i jaka odpowiedzialnosc na nim spoczywa. A jesli ktos uwaza,ze ocenienie egzaminow setek ludzi to 'obowiazek zer-priorytetowy', to tym bardziej nie powinien w takim jury zasiadac... Odpowiedz Link Zgłoś
redcarpet1 Re: AD/60 EPA 04.04.08, 11:28 Czwarta merit gruop ekonomii czy w naszej Epie? ??? Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_mogul Re: AD/60 EPA 04.04.08, 11:03 bzdura. po pierwsze nie jest tak, ze wszyscy HR-owcy czekaja na ten konkurs i falanga dobijac sie beda o laureatow, bo maja wielka ilosc nieobsadzonych stanowisk. stanowiska pojawiaja sie i sa obsadzane sukcesywnie. a to, ktore jest ciekawe, zalezy od indywidualnych upodoban laureatow. a w tym konkursie upodobania beda z pewnoscia znacznie sie miedzy soba roznily. po drugie kazda grupa narodowa ma swoj wlasny konkurs (stad rozna ich numeracja). ze wzgledow praktycznych podzielono je na dwa segmenty: konkurs dla polakow i pozostale konkursy. nie stoi nic na przeszkodzie, zeby wyniki innym grupom narodowym oglosic w terminie roznym od terminu polskiego. nie ma co sie skarzyc i nie ma co panikowac. milego weekendu zycze wszystkim! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 04.04.08, 11:22 > bzdura. > po pierwsze nie jest tak, ze wszyscy HR-owcy czekaja na ten konkurs i falanga > dobijac sie beda o laureatow, bo maja wielka ilosc nieobsadzonych stanowisk. Oczywiscie,ze nie,ale wiadomo,ze field konkursu nie zawsze determinuje stanowisko,na jakim sie wyladuje. Znam ludzi po EPA,ktorzy pracuja jako ekonomisci albo proofreaderow,ktorzy sa policy officerami. I w tym znaczeniu moze dojsc do 'podbierania' sobie ciekawych stanowisk. > po drugie kazda grupa narodowa ma swoj wlasny konkurs Nie,to jest jeden konkurs dla wszystkich, ale z podzialem na grupy. OK,to niuanse semantyczne, ale wazne, bo jesli jest to jeden konkurs to powinny obowizywac jedne i te same kryteria dla wszystkich. Osobiscie jestem daleka od paniki,ale wkurza mnie trabienie o rownosci szans jesli nie potrafi sie ich przestrzegac nawet w takich pie..ch jak konkursy... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_mogul Re: AD/60 EPA 04.04.08, 11:32 to nie jest jeden konkurs podzielony na grupy, tylko grupa konkursow odbywajacych sie jednoczesnie w czym 9 ma jedo jury a 1 inne. a semantyka, jak powszechnie wiadomo, jest istotna z prawniczego punktu widzenia. a skarzenie sie jest krokiem prawnym, stad nalezy rozwazyc, czy sa po temu podstawy. a co do stanowisk: i co z tego, ze jakis slowak badz inny delikwent podbierze ci stanowisko teraz w kwietniu, skoro w maju moze byc gdzies indziej indziej jakies jeszcze ciekawsze? co ma wisiec, nie utonie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AD/60 EPA IP: *.gradacc.ox.ac.uk 04.04.08, 12:23 Mnie dziwi jeszcze jedna sprawa: dzielenie skory na niedzwiedziu... Dlaczego tak wiele osob juz panikuje, ze zostanie pominieta przy rozdziale stanowisk i bedzie w gorszej pozycji w porowaniu do kandydatow z pozostalych panstw, gdzie wyniki juz sie pojawily? Oczywiscie zycze wszystkim, zeby zdali ten konkurs i dostali sie na listy, ale przeciez komus bedzie musiala sie powinac noga, bo przeciez nie wszyscy moga to zdac. I wtedy okaze sie, ze tym, ktorzy juz panikowali, niestety nie powiodlo sie i cale przed-wynikowe panikowanie poszelo na marne. Moze wiec lepiej jest poki co wyluzowac i zaczac sie martwic lobbowaniem, jak juz sie dostanie odp: "We are pleased to inform..." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikowhy Re: AD/60 EPA IP: *.208-78-194.adsl-fix.skynet.be 04.04.08, 16:52 "Idioms - as of: From, at, or until a given time." sprytne sformulowanie.. Odpowiedz Link Zgłoś
hydromanekin Re: AD/60 EPA 07.04.08, 10:46 Pani K.S. zajmujaca sie naszym konkursem wlsnie poinformowala mnie, ze nasz 'board' ma sie zebrac POD KONIEC tego tygodnia, w zwiazku z czym wyniki beda MOZE w przyszlym tygodniu. Noz sie otwiera w kieszeni... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekn Re: AD/60 EPA IP: *.pg.com 07.04.08, 11:30 zaraz wezwa do mnie karetke z kaftanem bezpieczenstwa ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olak73 Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 07.04.08, 11:55 obawiam sie ze to prawda... sa wyniki ale protokol koncowy nie podpisany wiec teoria mowi ze wszystko moze sie zmienic. Polowa przyszlego tygodnia w profilach to bardzo optymistyczny termin Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 07.04.08, 13:10 Czy ktos wie jak ten system dziala? Tak na zdrowy rozum to wielce szanowna komisja po odpytaniu kazdego delikwenta naradza sie przez ca. 10 min i ustala ile punktow przyznaje... 1 lutego sekretarka bierze excela, wklepuje wyniki i wybiera opcje sortuj wg wielkosci, pierwsze 145 (nie pamietam dokladnie) nazwisk kopiujemy i wklejamy do bazy. 2ga sekretarka pisze "we are pleased to..." a 3cia "we regret to...". Nawet jesli trzeba to sprawdzic 4 razy to i tak nie widze zadnego usprawiedliwienia dla 8 tygodni czekania... Odpowiedz Link Zgłoś
hydromanekin Re: AD/60 EPA 07.04.08, 13:33 Z tego co wiem, to zaczynaja od ponownego sprawdzenia punktacji prac pisemnych (bo o tym czy sie zdalo czy nie decyduje suma punktow z pisemnego i ustnego). Oczywiscie nie chodzi tu o ponowne sprawdzanie prac, tylko o to czy dobrze pozliczno punkty czy jakos tak. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 07.04.08, 16:55 A ja sie zastanawiam,jaki jest cel wstrzymywania naszych wynikow? Jestem przekonany,ze jest to instrukcja 'odgorna',tylko pytanie dlaczego... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 07.04.08, 17:22 Oby wam go tylko nie anulowali. Odpowiedz Link Zgłoś
redcarpet1 Re: AD/60 EPA 07.04.08, 17:28 Gość portalu: mat napisał(a): > Oby wam go tylko nie anulowali. Czy zdarzylo sie to kiedys w historii??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 07.04.08, 18:09 a niby z jakiego powodu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karo Re: AD/60 EPA IP: *.245-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 07.04.08, 20:57 podobno ostatni kandydat zdawal 2.04, co mogloby wyjasnic opoznienie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AD/60 EPA IP: 212.190.93.* 08.04.08, 11:25 nie wie! nikt nic nie wie i tylko kazdy spekuluje zeby sobie ulzyc albo zeby zdenerwowac wszyskich pozostalych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 08.04.08, 11:39 To prawda, osobiscie znam tego kandydata, ktory zdawal 2.04. Nie jest jednak pewne, czy jest to ostatni kandydat... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 08.04.08, 11:46 hahahahhaha no to teraz rozwaliles mi jadra Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jomi Re: AD/60 EPA IP: 193.190.134.* 08.04.08, 16:58 że też żarty się Ciebie jeszcze trzymają.. poważnie mówisz, są jeszcze jacyś 'nieprzesłuchani'? I skąd to info? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 08.04.08, 17:08 Nie wiem, czy sa inni nieprzesluchani. Wiem na 100 %, ze jedna osoba zdawala 2 kwietnia. Jesli EPSO przesunelo termin ustnego tej osobie o kilka miesiecy, to nie mozemy wiedziec czy nie ma innych takich osob, ktore z jakichs powodow nie mogly zdawac w normalnym terminie. Miejmy nadzieje, ze nie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AD/60 EPA IP: 212.190.93.* 10.04.08, 10:19 Czy ma ktos numer do EPSO na ktory mozna sie dodzwonic i zapytac co sie dzieje (oprocz tego ogolnego 93131 na ktory nikt nie odpowiada)? z gory wielkie dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fjjfj Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 10.04.08, 10:36 Zadzwon na ten kltory masz podany na dole na liscie zapraszajacym na ustny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: AD/60 EPA IP: 212.190.93.* 10.04.08, 11:34 nie ma tam telefonu, jest tylko fax. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hydromanekin Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 10.04.08, 11:54 Zadzwon na 68001 i popros o numer do sekretarki naszego konkursu (mialem zapisany adres i nazwisko ale gdzies posialem...). Od niej dowiedziem sie (w poniedzialek) ze nasze jury ma sie zebrac pod koniec tego tygodnia (czyli cos jakby teraz) a wyniki beda MOZE w przyszlym tyg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: latest news Re: AD/60 EPA IP: *.bloomberg.com 10.04.08, 12:03 pani od naszego konkursu powiedziala tak: "Candidates were informed that the results would be available at the beginning of April and all I can tell now is that the results should be published very soon." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baroso ...jestescie zalosni... IP: *.cec.eu.int 10.04.08, 12:18 nie mozecie po prostu poczekac? Co ma na celu wasze dzwonienie i nekanie Bogu ducha winnych sekretarek? Przyspieszycie publikacje tych wynikow??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olak73 Re: ...jestescie zalosni... IP: *.cec.eu.int 10.04.08, 12:27 sama czekam ale zgadzam sie z kolezanka/kolega... to zalosne Odpowiedz Link Zgłoś
can-di-date Re: ...jestescie zalosni... 10.04.08, 12:41 hmm, no i po co te komentarze? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: ...jestescie zalosni... IP: 80.50.4.* 10.04.08, 13:04 i po co to forum? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maybe_AD Re: AD/60 EPA IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 10:14 DLa EPSO 'very soon'= two weeks... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 136.173.162.* 11.04.08, 10:46 I zgodnie z oczekiwaniami "I regret to inform you..." :((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: XYZ Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 136.173.62.* 11.04.08, 10:53 Ustny poniżej pass mark... Zdał ktoś w ogóle? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: yes, yes, yes IP: 83.222.34.* 11.04.08, 10:56 hurraaaaaaaaaa, udalo sie:))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olak73 Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 10:59 to samo... ustny 18 punktow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: akuku Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 11:09 zdalem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 81.130.233.* 11.04.08, 11:14 Czy ktoś może mi powiedzieć skąd wiecie ile macie punktów? Odpowiedz Link Zgłoś
ella111 Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.04.08, 11:16 Chyba Ci ktorzy nie zdali maja ilosc punktow podana? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: G. Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 81.130.233.* 11.04.08, 11:21 Dzieki! Ja zdałam i zastanawiałam się dlaczego nie podano mi wyniku, skoro inni go znają. Gratuluję wszystkim "wygranym", a rozczarowanym życzę więcej szczęścia następnym razem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asik Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 11:32 Czy ktos z was kto niestety nie zdal moglby podac ile punktow bylo potrzebnych aby znalesc sie wsrod szczesliwcow? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 11:41 a skad mam wiedziec jak nie zdalem? Odpowiedz Link Zgłoś
can-di-date Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.04.08, 11:44 ja mialam w sumie 60 punktow na 100 (lacznie esej, memo i ustny), ale mialam 23 na ustnym, wiec nie przeszlam. trzeba bylo miec z kazdej czesci pass mark, czyli teoretycznie i 53 punkty mogly kwalifikowac do reserve list. w info o wynikach nic nie ma na temat minimalnej ilosci punktow, ktora zapewniala miejsce na liscie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danm it Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.208-78-194.adsl-fix.skynet.be 11.04.08, 11:48 Odpowiedz Link Zgłoś
skowronek_ltd Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.04.08, 11:57 U mnie to samo!! I w zwiazku z tym suma punktow zsumowanych i tak nieistotna... Odpowiedz Link Zgłoś
naufragio Re 11.04.08, 12:01 Dzisas, ale rzeźnia..... Szczerze wspolczuje tym ktorym sie nie udalo... Lista rezerwowa będzie chyba mocno okrojona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dhgj Re: Re IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 12:05 wkurzyliscie szanowna komisje nalotami na nich i sobie po was polecieli moze Odpowiedz Link Zgłoś
can-di-date Re: Re 11.04.08, 12:07 dhgj, daj se dzis spokoj z takimi tekstami, co? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ollla Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 13:19 ja też nie zdałam :-( 19 punktów za ustny nie powiem, żeby mi poszło super, ale ... tylko 19????!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.aster.pl 11.04.08, 13:44 ja tez dostalam 19 punktow i tez nie powiem, zeby mi poszlo swietnie... ale 19 to przesada... ale juz mi przeszlo rozgoryczenie, jak sobie przypomne jak 'mili' byli ci ludzie... zaluje tylko, ze nie powiedzialam panu z jury, co mysle o jego kulturze osobistej... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cholera Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 13:47 ja tez w plecy... co za beznadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator :( czy ktos w ogole zdal?? IP: *.22-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.04.08, 14:01 chyba 1 osoba na forum, tak? druga znam osobiscie... powariowali czy co? i ktory to pan z jury wyroznil sie "kutura osobista"? Polak? pozbierajcie jak najwiecej danych.. bo te wyniki ustnych smierdza mi mozliwoscia odwolania....jezeli sie okaze ze lista jest krotsza niz miala byc.. napewno bylo wszystko ok? jury bylo bezstronne? nie zadawali pytan wkraczajacych w sfere osobista(rodzinna, przekonania pol i tym podobne) pytali wszystkich tak samo dlugo? nie traktowali doswiadczenia zawodowego jakos "specjalnie" (nie bylo wymagane) .. nie wiem, zastanowie sie jeszcze jakie moga byc kryteria odwolania od ustnych.. szczerze zaluje, znam wielu z Was i wiem ze kilka osob naprawde zaslugiwalo na zdanie.. jestem b zaskoczona... bo niezdala ZADNA z tych osob.. jedna dwie to bylby wypaek przy pracy, ale.. aha jeszcze jedno pytanie: ci nie zdani- ile z was juz jest w instytucjach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: czy ktos w ogole zdal?? IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 14:26 Nie moge podpisac sie pod tym, ze jury zachowywalo sie nieprzyjemnie, malo kulturalnie itd. W moim przypadku wszyscy mieli pokerowe twarze i pod tym wzgledem nic im nie moge zarzucic. O sprawy osobiste mnie nie pytali. Natomiast co do doswiadczenia to musze stwierdzic, ze cos w tym jest. Na dzien dobry dostalem pytanie o ABM Cycle a potem o to jakie sa mozliwosci outsourcingowania przez Komisje roznych rzeczy. Z kolei z pytan o UE, pytano mnie co sie robi w grupach roboczych Rady oraz jak wyglada procedura legislacyjna w Komitecie Regionow. Mimo, ze na te pytania odpowiedzialam, uwazam, ze byly na prawde za trudne jesli wezmiemy pod uwage ze to jest zaledwie AD5, oraz ze w rownoleglym konkursie pytania o UE to bylo 'gdzie jest siedziba Ombudsmana?'. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krik Re: czy ktos w ogole zdal?? IP: *.centertel.pl 11.04.08, 16:15 Ja zdalam. I tez uwazam, ze pytania byly trudne, tez pytano mnie o ABM Cycle i o mozliwosci outsourcingowania przez Komisje roznych zadan. Ale ogolnie Komisja byla mila z wyjatkiem jednego Hiszpana. Niemniej czulam, ze mi dobrze poszlo a teraz jestem tego pewna :) Pozdrawiam wszystkich serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiskowiec Re: czy ktos w ogole zdal?? IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 14:37 znowu te teorie spiskowe..... Nie pierwszy to konkurs, gdzie lista faktyczna jest "krotsza" od planowanej i nie pierwszy, ze nie zdalo mase osob juz pracujacej w danej dzialce. Uwazam, ze dobrze sie robi nie zanizajac standardow do aktualnego poziomu kandydatow. Odpowiedz Link Zgłoś
skowronek_ltd Re: czy ktos w ogole zdal?? 11.04.08, 14:49 Wow, nastepny medrzec (a moze stale ten sam?) Zanizanie poziomu - tratatata - mialam pytanie (w czesci nie o UE, ale merytorycznej, a jakze) - jakie sa negatywne efekty zatrudniania specjalistow w instytucjach (a propos mojego CV). To ma byc wysoki standard pytan? (I nie chodzi mi tu wcale o teorie spiskowe czy odwolania) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: spiskowiec Re: czy ktos w ogole zdal?? IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 15:37 skowronek_ltd napisała: > mialam pytanie (w czesci nie o UE, ale merytorycznej, a jakze) - jakie sa > negatywne efekty zatrudniania specjalistow w instytucjach (a propos mojego CV). > To ma byc wysoki standard pytan? Tak, bo to jest pytanie wrecz standardowe i jak sie zastanowisz, to wcale nie takie glupie. A skoro inni zdali, niekoniecznie specjalisci, to widocznie zrobili lepsze wrazenie. Odpowiedz Link Zgłoś
skowronek_ltd Re: czy ktos w ogole zdal?? 11.04.08, 15:51 >Tak, bo to jest pytanie wrecz standardowe i jak sie zastanowisz, to > wcale nie takie glupie. > A skoro inni zdali, niekoniecznie specjalisci, to widocznie zrobili > lepsze wrazenie. Hmm, nastepny zlosliwy post... Doskonale rozumiem, ze inni zrobili lepsze wrazenie, skoro zdali i bardzo chetnie im pogratuluje (a nawet juz to zrobilam). Chodzi o to, zeby nie saczyc jadu... wiec daj sobie spokoj Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna zur grupowe odwolanie - prosze o kontakt IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:19 wraz z grupa znajomych (absolwenci College of Europe) zamierzamy sie odwolywac nie tylko indywidualnie ale i grupowo od wyniku egzaminu ustnego EPSO, ze wzgledu na jego podejrzanie niski wynik. Jesli ktos jest zainteresowany zeby do nas dolaczyc prosze o kontakt na e-mail zurbaran@wp.pl pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ? I co z tego ze IP: *.cust.tele2.lu 16.04.08, 12:56 College of Europe? To jacys nadludzie sa, czy jak? Czy wam zdanie konkursu nalezy sie z marszu czy z czego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolitka Re: czy ktos w ogole zdal?? IP: *.79-201-80.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.04.08, 12:57 czy ktos z was znal wczesniej ktoregos z czlonkow jury? czy te osoby zadawaly wam pytania w trakcie egzaminu ustnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolitka jury IP: *.199-65-87.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.04.08, 14:32 czy ktos z was znal wczesniej ktoregos z czlonkow jury? czy te osoby zadawaly wam pytania w trakcie egzaminu ustnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: shjg Re: jury IP: *.cec.eu.int 16.04.08, 14:44 A jak znal i zdal to myslisz ze sie przyzna??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ekonom Re: czy ktos w ogole zdal?? IP: *.217.148.248.coditel.net 11.04.08, 14:39 Obie listy ekonomii sa prawie o polowe krotsze niz mialy byc, wiec nie bedzie zaskoczeniem jesli lista EPY tez bedzie krotsza, na pewno nie jest to powod do odwolan. Gratulacje dla wszystkich laureatow! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jemu Re: czy ktos w ogole zdal?? IP: *.cec.eu.int 11.04.08, 14:47 nie zmienia to jednak faktu, ze zapewne wiekszosc ze zdajacych, w tym ja, ocenia, ze pytania byly naprawde trudne, zdecydowanie uwazam za trudne jak na A5, odpowiedz na nie lub nie nijak sie ma do stanowiska, ktore bedzie sie zajmowac. Dlatego tez wiele osob, ktore bylyby dobrymi administratorami polegla... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jomi Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 193.190.134.* 11.04.08, 13:58 ja zdalam i bardzo sie ciesze :-))) tym co nie zdali zycze powodzenia mimo wszystko.. glowa do gory! A tak poza tym, czy naprawde tak malo osob zdalo, czy tez nie chca sie tym podzielic na forum? Pozdrawiam wszystkich! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bartekn Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.pg.com 11.04.08, 13:55 do przodu !!!! - jupiiiii Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc2 Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.dyn.luxdsl.pt.lu 11.04.08, 14:10 Ja tez zdalam. Spiskowych teorii raczej bym unikala. Kwestia szczescia i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc3 Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.washdc.east.verizon.net 11.04.08, 14:54 Mi tez sie udalo. Tak a propos, jak sie mozna dowiedziec o punktach i o pozycji (w ktorej kategorii sie znajduje)?? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobranowina Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.ip.fastwebnet.it 11.04.08, 15:12 Chcialabym sie z Wami podzielic dobra nowina. Wlasnie dowiedzialam sie, ze zdalam konkurs EPA/HR AD5 i jestem na liscie kandydatow mogacych ubiegac sie o prace w instytucjach europejskich. Odpowiedz Link Zgłoś
zajac101 Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! 11.04.08, 15:23 Ja też zdałem - przed rozmową czytałem sporo UE aktualności itp. Przydało się ale i tak nie wszystko wiedziałem. Może zaważyła naturalność i pewien luz podczas interview ;) Pozdfrufka! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.22-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.04.08, 16:21 no to jednak troche osob zdalo.; rano wygladalo to naprawde dziwnie.. gratulacje dla wszystkich "in":-) co do dlugosci list: klopot bedzie tylko wtedy jezeli TYLKO polskie listy beda krotse.. (raz juz tak bylo.. polska lista prawnikow miala 50%...pozozstale 100%... ) i nikt mi nie wmowi ze jako nacja jesetsmy glupsi.. ale trudno bedzie dowiesc tutaj jakiegos zamierzonego dzialania nawet jezeli wiadomo ze ono jest :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc4 Merit groups i punkty IP: *.washdc.east.verizon.net 11.04.08, 17:40 Hej, czy ktos wie jak sie dowiedziec w jakiej "merit group" sie znajduje? Czy Ci co przeszli tez moga sie dowiedziec ile punktow dostali? Dzieki. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Merit groups i punkty 11.04.08, 18:37 merit group zobaczysz najpozniej w momemncie opublikowania listy. Normalnie tym ktorzy zdali nie podaje sie liczby punktow @ obserwator: ja tez jestem przeciwnikiem teorii spiskowych, i sorry, ale nie sadzisz chyba ze unijna loza masonska postanowila CELOWO oblewac Polakow na egzaminie..... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Merit groups i punkty IP: *.164-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.04.08, 19:13 byly: niestety nie tylko sadze...:( ale poczekajmy do listy).. z prawnikami wtedy WIEM ze tak bylo.. byly.. ty jestes doswiadczony w wielu rzeczach.. ale nie przeginaj.. wiem kiedy ty tu JUZ prawoales.. ale nie byles jedyny.. ja zostalam..i trwam ...wiec pozwol ze w unijnych sprawkach jestem bardziej doswiadczona w miedzyczasie ja .. od wielu lat.. i z niejdeym szokiem:(((.. i wierz mi daleko mi tu 1000 lat swietlnych do anbxl...co do spiskow....po prostu WIEM... pocieszajace jest to (czy aby naprawe pocieszajace????) ze sie nas po prostu boja bo jestesmy za dobrzy i im nas mniej tym lepiej.. (powtarzam- poczekajmy do listy...) wola zatrudniac wieksza ilosc pozostalych EUR10- rozdrobnionych na poszczegolne nacje- statystycznie daje im to samo- a mniejsza maja presje silnej grupy jaka sie okazalismy:-)).. nie dosc ze ogolnie nas duzo- najwiceje w EUR10- to jeszcze okazalismy sie silna i zwarta grupa - wiec im nas mniej tym lepiej... :((( ale na koniec, przyznasz obiektywnie ze gdyby okazalo sie ze wszystkie polskie listy sa mniejsze niz mialy byc, a inne nie.. to mozna zaczac sobie zadawac pytania.. tym bardziej ze statystycznie powinno byc odwrotnie.. nie? pzdrw. Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Merit groups i punkty 11.04.08, 19:20 obserwator, po pierwsze ja rzeczywiscie juz bardzo wczesniej zaczalem kariere unijna i obecnie - mimo nicka - jestem ponownie eurokrata i dalej pozwole sie nie zgodzic z ta - sorry - polska megalomania "Polak potrafi lepiej od innych". Otoz Polak potrafi tak samo, jesli sie wezmie caly zbior, jak kazda inna nacja. Jesli ktos sie czegos boi, to najwyzej tej polskiej megalomanii w stylu "pracuje tu od 3 lat, ale wiem wszystko lepiej i ja wam ten interes przenicuje na moja modle". Ten tania amerykanska pseudo-asertywnosc, to ciagle przecenianie wlasnej wiedzy i wlasnego doswiadczenia, moze (albo powiem w Twoim stylu JA WIEM), ze inne nacje sa skromniejsze i dlatego lepiej na tym wychodza. Ale to moje zdanie, a namietnie rozmawiam na roznych kursach, ktorych jest w komisji wiele, z Polakami, z ludzmi z innych NMS oraz ze "starymi". Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Merit groups i punkty IP: *.164-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.04.08, 07:49 byly przeczytaj uwaznie: nie napisalem ze Polacy sa lepsi, tylko ze nie wierze zeby byli gorsi od pozostalych 9 nacji.. a tak by wychodzilo jezeli tylko polskie listy beda krotsze :-) ale przeciez ty zawsze wiesz lepiej :)) Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Merit groups i punkty 12.04.08, 10:40 odpisalem, bo przeczytalem uwaznie. Kwintensencja Twojej wypowiedzi to: "oblewaja nas (Polakow) CELOWO, bo sie nas boja". A skoro Cie tak statystyki pasjonuja. W Niemczech bylem przez kilkanascie lat czlonkiem panstwowej komisji egzaminacyjnej dla tlumaczy. Tak po paru latach przewodniczaca, osoba bardzo neutralna, pyta sie mnie przy kawie: Pan sie urodzil i wychowal w Polsce, moglby mi Pan wytlumaczyc, skad to sie bierze, ze ponad polowa odwolan od wynikow egzaminow pochodzi od Polakow? A my mamy przeciez tutaj na egzaminach przedstawicieli bardzo wielu nacji, ale to wlasnie Polacy czuja sie najczesciej poszkodowani Ciekawe prawda? A ja dodam od siebie, ze odwolania pisaly osoby, ktore w ogole nie powinny byly przystapic do tego egzaminu, bo reprezentowaly poziom jezykowy typu unijnej czworki co najwyzej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: obserwator Re: Merit groups i punkty IP: *.164-136-217.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.04.08, 15:21 znamienne jest byly jak wlasciwie w kazdej dyskusji wyciagsz swoje "w niemczech bylem..." :-) mam wrazenie ze to ty uwazasz sie za lepszego :) a odwolania od egzaminow EPSO to stara tradycje, szczegolnie srodziemnomorska:-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Merit groups i punkty IP: *.231-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.04.08, 16:00 Tak,mnie tez strasznie smiesza wywody Bylego,ktory na kazdym kroku leczy swoje kompleksy. A taki z niego sympatyczny czlowiek przeciez... Tak czy inaczej mozna odniesc wrazenie,ze przy naszym konkursie dzialy sie dziwne rzeczy i rozumiem rozgoryczenie tych,ktorzy po dlugich miesiacach oczekiwania dowiedzieli sie,ze nic z tego... Po to jest to forum,zeby sobie pogadac,poteoretyzowac i sie pouzalac, wiec Bylemu proponowalbym opuscic ten watek jako nie odtyczacy jego szanownej osoby. A tym,ktorzy nie zdali,zycze szczescia w nastpenych konkursach i uszy do gory! Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Merit groups i punkty 12.04.08, 17:11 smieszne, i to bardzo, sa te wieczne teorie spiskowe, na zasadzie "wszystkim innym innym sie udaje, tylko na Polakow sie uwzieli" Ale dobrze, z psychologicznego punktu widzenia moze tak latwiej zniesc niepowodzenie. BTW: nie zdalem 2 konkursow i nigdy nie szukalem winnych gdzie indziej, to tyle w kwestii kompleksow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Merit groups i punkty IP: *.231-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 12.04.08, 17:49 Ojeja,jeja,jeja... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: Merit groups i punkty IP: *.brutele.be 12.04.08, 22:25 a Ty byly musisz wejsc na kazde forum, zeby "doradzic" i skomentowac. Z tego co pamietam to w tym konkursie odpadles na samym poczatku, a przed pierwszymi testami wszystko wiedziales i wszystko bylo smiesznie oczywiste. Zostaw to forum tym, ktorzy doszli do ustnego, poradzimy sobie bez Twoich zlotych mysli. Rozumiem tych, ktorzy po tak dlugim czasie nauki i czekania na wyniki sa zawiedzeni i chca sie tym podzielic z innymi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziony Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cust.tele2.lu 13.04.08, 11:24 Ja dostalem 22/50 z ustnego mimo, ze odpowiedzialem na praktycznie wszstkie pytania, raz podalem zly przyklad, z ktorego od razu sie wycofalem, no i wogole wszyscy przytakiwali i mieli wrazenie zadowolonych, wiec troche mnie wczoraj wcielo. W moim przypadku wydaje mi sie, ze niezbyt przekonalo ich moje wyksztalcenie (humanistyczne) oraz obecna praca, niezwiazana zupelnie z zarzadzaniem, HR, itp (tez w instytucjach). Mam tez wrazenie, ze oni sobie z gory ustalili 'bierzemy 60 czy 70' a potem odpowiednio dostosowali oceny (dlatego tyle to trwalo) Z ludzi, ktorych znam na 5 osob zdala 1 - sadzac po innych postach, lista nie bedzie dluzsza niz 70 nazwisk. Jednak podobnie jak inni nie widze formalnych podstaw do odwolania, a juz napewno nie widze szans powodzenia takiej procedury. Pozdrawiam wszystkich in & out! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Miki Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 10:15 U mnie taka sama sytuacja i takie same wrazenia... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: oskar Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 10:18 pytanie do osob, ktore zdaly: jakie ukonczyliscie studia i czy macie cos wspolnege z HR (w przeszlosci lub teraz). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: asja Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 83.222.34.* 14.04.08, 10:24 studia lingwistyczne, absolutnie zadnego doswiadczenia w HR, konkurs od poczatku potraktowany lightowo a na koniec najwieksze zaskoczenie wynikiem :))) z tegoz to powodu dla mnie tez bardzo dziwny konkurs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lingwista Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 11:20 Kolejna osoba po studiach lingwistycznych, ktora zdala (niekotrzy tlumacze zdali juz trzy konkursy). Daje to do myslenia o jakosci tych wszystkich SGH-ow itd.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 11:24 Tylko, ze ci SGH-owcy zwykle startowali chyba w konkursie dla ekonomistow/bussines administration... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziamdzia Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 136.173.62.* 14.04.08, 11:45 O ile mnie pamiec nie myli w szanownej komisji egazminacyjnej tez roilo sie od lingwistow albo przynajmniej osob z DG zwiazanych z tlumaczeniami... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zawiedziona Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 11:59 Tez mi sie wydaje, ze z gory bylo ustalone, ze wcale na listach nie mialo sie znalezc te 145 osob, a wlasnie.... moze 70, moze 100... Mowcie sobie, ze tworze nastepna teorie spiskowa, ale mam takie wrazenia, takze po tym jakie bylo podejscie komisji do kandydatow. Mnostwo z nas ma po 20 pare punktow, ale ponizej 25... wlasnie chyba po to, aby przypadkiem za duzo sie na listach nie znalazlo ludzi. To byl prawdopodobnie ostatni taki duzy konkurs dla Polski i reszty EU-10, Komisja nic sobie nie zrobi z tego, ze polowa list we wszystkich fieldach bedzie pusta, powiedza, ze.... kandydaci nie dopisali. A im w to graj, oni juz sa zmeczeni nowymi krajami, uwazaja, ze juz nas za duzo tutaj sie kreci. Ze owszem iles nas tutaj musi byc, ale co za duzo.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziamdzia Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 136.173.62.* 14.04.08, 11:11 Jaka niemila niespodzianka tak na poczatek tygodnia ;( I w ogole patrzac na wasze IP zauwazylam ze sporo "insiderow" odpadlo. Fakt, ze nie wypadlam rewelacyjne na ustnym ale zeby ponizej pass mark?! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 11:56 U mnie nauki polityczne,nic wspolnego z HR, za to sporo z administracja publiczna w Polsce i tutaj. Ale nie sadze,zeby mialo to szczegolne znaczenie. Na ustnym pytali mnie duzo o HR w teorii i praktyce. Potwierdzam to,co pisali inni,ze pytania dla outsiderow niemalze nie do pokonania. Outsourcing w instytucjach, plusy i minusy zatrudniania END, jak prowadzic rozmowe z kims,kto nie jest zadowolony ze swojego CDR... Skad ma to wiedziec ktos,kto nigdy nie pracowal w instytucjach UE??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 14:14 Ja jestem p o SGH i LSE, z HR nie mialem nigdy nic wspolnego, co wiecej doswiadczenia zawodowego w momencie zdawania ustnego mialem lacznie 2 miesiace i to jako stazysta. Nie sadze wiec, ze doswiadczenie zawodowe moglo miec jakiekolwiek znaczenie. A pytanie o outsorcing, naprawde nie wymagalo, moim zdaniem, zadnej tajemnej wiedzy, ani o instytucjach, ani o teorii HR, tylko trochę wyobraźni. Pozostale pytania z zakresu HR, jakie dostalem, mialy w sumie podobny charakter. Tak na marginesie, to zastanawiam sie, jak egzamin wspominaja osoby, ktore zdawaly, tak jak ja, po niemiecku? W kazdym razie moje doświadzenie bylo mocno inne niz wiekszosci ludzi na forum: pytania w sumie mocno ogolne, raczej "na myslenie" niz o konkretna wiedze, Komisja faktycznie nie super przyjazna, ale bardzo poprawna. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 14:31 Na liscie sa dokladnie 83 osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skandal Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 14:46 83 zamiast.. 145?? no i prosze, to potwierdza teori z gory ustalonego pulapu polakow.. sorry.. ale DO ustnych zostala dopuszczona PO ANONIMOWYM i OBIEKTYWNYM pisemenym maksymalan ilosc osob.. jedyne pole maneru to byl ustny... sorry, znam osobiscie kila osob ktore NIE ZDALY ustnego- sa to osoby co do ktorych dalabym sobie obciac reke jezeli chodzi o ustne... bo NIE ZADC ustenego- czyli nie miec minimum - to trzeba naprawde sie postarac!!!!! jeden, dwa wypadki.. ok... statystycznie sie zgadza... ale tu i nie jestem jedyna ktorz tak twierdzi... trzeba bylo bardzo chciec ich uwalic... bo lista miala miec tyle a nie iles... i nikt mnie nie przekona ze jest inaczej.. juz ktos tu pisal ze generalnie panuje zmeczenie polakami.. jest nas duzo, jesetmy dobrzy ale i wymagajcy... i generalnie robimy "niezdrowa" konkurencje... czekam na info jak wyglada pozostale 9 list... proporcjonalnie... :(((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no_skandal Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 15:46 takie historie z lista w polowie zapelniona po ustnach mialy miejsce 3-4 lata temu w przypadku konkursow dla OMS, to zaden ewenement Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: infoseeker pytanie o konkretna informacje IP: *.ip.fastwebnet.it 14.04.08, 14:49 Drodzy forumowicze, mam pytanie, czy orientujecie sie moze czy w tym konkursie rowniez bedzie tzw. przypisanie do instytucji. Jezeli tak to czy my sami sobie wybieramy (a jezeli tak to kiedy) instytucje wg swoich preferencji, czy tez moze EPSO na podstawie naszego CV "dopasowuje" do naszych profilow instytucje, ktore moge byc potencjalnie zinteresowane zatrudnieniem nas. Ponadto, chcialbym sie dowiedziec czy po informacji z ESPO mozna od razu zaczac szukac pracy zglaszajac sie do HoU, czy tez nalezy czekac do ogloszenia "reserve list". Innymi slowy , kiedy mamy "zielone swiatlo" na skladanie podan o prace. Bardzo zalezy mi na waszych odpowiedziach. Bylbym wdzieczny za informacje. Pozdrawiam. A Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 147.67.4.* 14.04.08, 15:18 Skad wiesz? Na EPSO jeszcze nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jomi Re: do H IP: 193.190.134.* 14.04.08, 15:18 Skąd wiesz ile osób jest na liście? O ile dobrze widzę, nie jest jeszcze udostępniona na stronie EPSO... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: do H IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 15:43 Wiem,bo lista jest juz w EPSO data base dostepnej wewnetrznie. Ktos pytal o przypisanie do instytucji...nastepuje ono dopiero wtedy gdy ktoras z instytucji sie o Ciebie 'upomni',czyli zaprosi Cie na interview jako pierwsza. My w praktyce nie mamy duzego wplywu na to,gdzie nas przypisza. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do H IP: 147.67.4.* 14.04.08, 16:09 Dostepnej tylko dla EPSO czy tez z Intracommu Komisji? Odpowiedz Link Zgłoś
mojzeszowicz Re: do H 14.04.08, 16:25 pytanie troche niestosowne, bo w EPSO az tak duzo Polakow nie pracuje. skoro ktos podaje delikatna informacje wewnetrzna na forum publicznym, to nie powinno sie tej osoby przyszpilac takimi pytaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
regge2008 Re: do H 14.04.08, 16:45 akurat do tej cyfry maja dostep wszyscy ktorzy maja dostep do intercommu, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: slepy Re: do H IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 16:46 a ja jej nie widze na intracommowej stronie EPSO, w jakiej rubryce? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do H IP: 147.67.4.* 14.04.08, 17:04 Skoro to intracomm Komisji, czy mozna prosic o zalinkowanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: do H IP: *.cec.eu.int 14.04.08, 17:19 Oj,czasem naprawde bijecie piane... Nie ma tego w intracommie,wiec ktos chyba jest malym klamczuszkiem. A jesli mi nie wierzycie, to Wasz problem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piana piana Re: do H IP: *.cust.tele2.lu 15.04.08, 00:09 ni za tym, ni po tym, ale cos z tymi konkurami jest nie tak. nie jestem zwolenniczka spiskowej teorii dziejow, ani nie uwazam, ze jestesmy jacys wybitni, jednakze trudno mi uwierzyc, ze Polacy sa najgorsi w calej Europie i pomimo najwiekszej liczby kandydatow, nie sa w stanie zdac na pass mark konkursu, tak by zapelnic pulapy!!!!! sama odpadlam na pisemnym egzaminie (19/ 40). wybralam temat dot. mojej strategii komunikacji Europy. Majac solidne doswiadczenie marketingowe, zdobyte w paru najwiekszych multinationalach na swiecie i pracujac od prawie 10 lat w obcym jezyku, wydawalo mi sie, ze to co napisalam zaslugiwalo na duzo wiecej niz pass mark.... odwolalam sie do Epso, ktore stwierdzilo, ze nie bylo bledu administracyjnego w ocenie mojej pracy!! pare razy probowalam sie z nim skontaktowac, by dowedziec sie, co sie w niej nie podobalo i jakie byly szczegolowe kryteria oceny. oczywiscie bezskutecznie (a myslalam, ze maja obowiazek odpowiedzi na emaile..)i dalam sobie po 3 mcach spokoj. z mojego chociazby doswiadczenia, widac, ze epso kryteria nie sa transparentne; rozumiem zatem rozgorycznie niektorych, ktorzy wbrew oczykiwaniom padli na ustnym. sledzac epso rektutacje, zastawiajacy jest jednak fakt, ze to Polacy w najmniejszym stopniu maja wypelniona pule zatrudnien i to wlasnie my z posrod wszystkich panstw czlownkowskich jestesmy zatrudniani relatywnie na najnizszych stanowiskach! nowe okrojone listy na AD tej sytucji nie poprawia. czy ktos wie, co tu sie dzieje? zemsta za kaczki? :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: autor Re: do H IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 11:08 >czy ktos wie, co tu sie dzieje?< jeszcze nie, ale nie tylko ja sie nad tym zastanawiam. nie wiem jak inni, ale z paroma innymi kandydatami zamierzamy sie dowiedziec... Wyniki opoznione o 2 miesiace, jedyne 83 osoby na liscie po ustnym, reszta nawet nie otrzymala polowy punkotw z ustnego. Jesli bylismy tacy beznadziejni, trzeba bylo nam to na pre-selection pokazac, bo chyba taki jest (przynajmniej teoretyczny) cel tych egzaminow, aby do egzaminu wlasciwego, tj. written & oral part dopuscic juz osoby potencjalnie zdolne do pracy w instytucjach. Ustny nie byl sprawdzeniem wiedzy jedynie (co Komisja lubi podkreslac zreszta), nie chce mi sie wierzyc, ze ta wiekszosc ktorym sie nie udalo nie nadaje sie na administratorow w instytucjach!! Cos tu jest nie tak z tym egzaminem, chce sie dowiedziec co. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: discretionarypower Re: do H IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 11:14 > Cos tu jest nie tak z tym egzaminem, chce sie dowiedziec co. Dowiesz sie slowka "wide discretionary power" i na tym sie skonczy. Poczytaj sobie wyroki trybunalu nt. konkursow epso. Tam to slowo- wytrych wystepuje kilka razy na kazdej stronie wyroku. PS Akurat z teza, ze preselekcja wylania najlepszych kandydatow, to chyba nikt sie nie zgodzi, ale to inna bajka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajemniczy bolo Re: do H IP: 80.246.106.* 15.04.08, 11:36 Ja wyslalem na razie pismo z prosba o przekazanie protokolu egzaminacyjnego z wyszczegolnionymi pytaniami, moimi odpowiedziami i ocenami jury. Poprosilem tez o wskazanie, dlaczego opozniono publikacje wynikow. Poczekam 2 tygodnie na odpowiedz i pewnie zloze reklamacje, na ktora mamy 20 dni kalendarzowych i ktora prawdopodobnie nic nie da, bo EPSO powola sie na "wide discretionary power" czy jak kto woli na "large pouvoir d'appreciation".... Jesli czegos sie dowiecie, to podzielcie sie prosze! Odpowiedz Link Zgłoś
can-di-date Re: do H 15.04.08, 11:48 a EPSO moze przekazac taki protokol? jezeli tak, to ja tez napisze do nich, chcialabym wiedziec, jakie byly moje bledy. ten egzamin nie poszedl mi jakos fantastycznie, ale nie sadzilam, ze bede ponizej pass mark. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do H IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 11:53 > a EPSO moze przekazac taki protokol? Pewnie nie bardzo bedzie chcialo... Odpowiedz Link Zgłoś
can-di-date Re: do H 17.04.08, 16:00 no wlasnie nie chce. odpisali mi, ze nie moga udostepniac raportow z ustnego, tu jest podstawa www.euro-ombudsman.eu.int/decision/en/010481.htm feedbacku zatem nie bedzie, zamykam sobie etap konkursowy, ide zajac sie obiadem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raport Re: do H IP: *.cec.eu.int 17.04.08, 17:14 w linku ktory podajesz jest napisane, ze Minutes nie moga byc udostepnione (co tez jest dziwne), ale Minutes z obrad to zupelnie cos innego niz indywidualny raport oceny kazdego z kandydatow. Zreszta wedlug naszego OJ, prawo do wgladu do takiego raportu (review) mamy. Odpowiedz Link Zgłoś
can-di-date Re: do H 17.04.08, 17:19 prosilam epso wlasnie o review, nie o minutes. odpowiedz byla taka, ze "documents (including the evaluation sheet) relating to the oral tests are, according to article 6 of annex III of the Staff regulations, to be considered confidential." i ze ta zasada zostala potwierdzona orzeczeniem z linka powyzej. whatever. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajemniczy bolo Re: do H IP: 80.246.106.* 17.04.08, 17:32 tez dostalem taka odpowiedz. tylko ze przeciez to jest jedynie decyzja ombudsmana, a nie sadu. poza tym w tej sprawie jest nieco inny stan faktyczny, bo kandydat wystapil o przekazanie : "criteria and parameters used during the examination procedure; (ii) if the Selection Board made a comparative assessment of all candidates; (iii) to provide X with the list of those candidates who had been admitted to the oral examination and the names and nationalities of candidates who had been included in the reserve list" a my, a w kazdym razie ja, wystapilismy o protokol z indywidualnego egzaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: do H IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 12:00 > ten egzamin nie poszedl mi jakos fantastycznie, ale nie sadzilam, > ze bede ponizej pass mark. Gdyby Ci dali pass marka to znalazbys sie na liscie rezerwowej. Pewnie komisyja nie chcialmiec na tej liscie osob, ktorym na egzaminie nie poszlo fantastycznie... Zeby nie bylo - tez nie zdalam, wiec prosze mnie nie posadzac, ze probuje usprawiedliwiac komisje... Odpowiedz Link Zgłoś
can-di-date Re: do H 15.04.08, 12:28 > Pewnie komisyja nie chcialmiec na tej liscie osob, ktorym na > egzaminie nie poszlo fantastycznie... pewnie tak. mam jakis niesmak, bo ten konkurs trwal 2 lata prawie, wszyscy wlozylismy w niego troche wysilku i nerwow, do ustnego dopuszczono maksymalna liczbe kandydatow i nagle okazuje sie, ze tylko 1/3 dostanie sie na liste. byc moze trafila sie tu statystycznie ciekawa grupa nieudacznikow ktorej i ja jestem czescia. i ci nieudacznicy jakas wiedze maja i umieja pisac, ale nie potrafia zaprezentowac sie na ustnym. w porownaniu do poprzednich konkursow to dosc nietypowe zjawisko, prawda? jasne, ze zadaniem jury jest wybranie najlepszych kandydatow. tyle, ze jury moze roznie ustawiac poprzeczke. czytalam wiele watkow o ustnych w roznych konkursach, IMHO to jury bylo wyjatkowo wymagajace. nie spelnilam oczekiwan egzaminatorow, trudno, odwolywac sie nie zamierzam. ale jezeli to mozliwe, to chcialabym wiedziec co zrobilam na tyle zle, zeby znalezc sie ponizej pass. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gert Re: do H IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 12:37 Cizeko bedzie cokolwiek komus udowodnic. Egzaminy ustne sa oceniane subiektywnie jakby nie bylo i oni juz wiedza jak i co mowic zeby potem osoby ktory nie zdaly nie mialy zadnych podstaw do podwazania wynikow. Po co sobie nerwy psuc. Moim zdaniem najwiekszy minus EPSO egzaminow to wlasnie preselekcja gdzie liczy sie tez wiedza z unii i dziedziny typu EPA. Bo to naprawde promuje zwyczajnych kujonow i zawodowych tesciarzy i nie ma nic wspolnego z selekcja najlepszych. Odpowiedz Link Zgłoś
skowronek_ltd Re: do H 15.04.08, 12:36 . Gdyby Ci dali pass marka to znalazbys sie na liscie rezerwowej. > Pewnie komisyja nie chcialmiec na tej liscie osob, ktorym na > egzaminie nie poszlo fantastycznie... Ci, ktorym poszlo 'fantastycznie' powinni dostac 45-50 pkt. z ustnego (oczywiscie nie wykluczam, ze takie osoby byly, ale cos mi intuicja + wszystkie posty mowi, ze to niezbyt prawdopodobne). Ja tez sadzilam, ze jezeli odpadne, to dlatego, ze inni zdali lepiej. A poniewaz mnostwo osob osob dostalo 22-23, to wyglada to tak jakby te 25 pkt. passmarka byly blisko maximum... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tajemniczy bolo Re: do H IP: 80.246.106.* 15.04.08, 12:26 prawdopodobnie nie bedzie chcialo, ale wydaje mi sie, ze kazdy ma prawo wgladu do protokolu z wlasnego konkursu. Ja tez jestem zaskoczony, ze nie dostalem miminala. Sadzilem, ze nie znajde sie na liscie, bo beda osoby z lepsza srednia, a tymczasem nie znalazlem sie na liscie, bo nie mam minimalnej liczby punktow. Dlatego wlasnie chce dostac protokol, bo wcale nie uwazam, by moje odpowiedzi nie zaslugiwaly na minimum punktow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 12:21 wedlug moich info to sa 83 osoby juz pracujace w instytucjach. Nie wiem ile jest na liscie osob spoza instytucji, ktore zdaly.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 12:31 > wedlug moich info to sa 83 osoby juz pracujace w instytucjach. > Nie wiem ile jest na liscie osob spoza instytucji, ktore zdaly.... Jak patrze na tresc wpisow w tym topicu i na IP przy nich to odnosze wrazenie, ze jest dokladnie odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: H Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 13:51 > > wedlug moich info to sa 83 osoby juz pracujace w instytucjach. > > Nie wiem ile jest na liscie osob spoza instytucji, ktore zdaly.... A skad masz to info? Bo jest to absolutna nieprawda akurat...Ktos chyba slabo Cie informuje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: emi Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.58-245-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 15.04.08, 22:20 info o 83 osobach na liscie mam od kolezanki asystentki RH. Dzisiaj rano ta lista do niej dotarla i zawiera nazwiska osob, ktore zdaly konkurs i zostaly zidentifikowane jako juz pracujace w instytucjach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: remont Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.washdc.east.verizon.net 15.04.08, 14:32 Jestem spoza instytucji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 23:20 ja jestem spoza Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zur Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:05 gdzie mozna znalezc te dane? pozdrawiam a, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 212.190.93.* 14.04.08, 16:46 Pytanie do goscia po SGH i LSE. Ja tez dostalem pytanie o outsourcing ale chyba nie odpowiedzialem najlepiej po nie przeszedlem dalej. Tak mnie to teraz troche meczy, to jaka jest ta prawidlowa odpowiedz: Co mozna outsourcingowac w instytucjach? Czekam na odp, innaczej dzisiaj chyba nie zanse... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.04.08, 17:22 Ja oczywiscie nie mam pojecia, jaka jest prawidlowa odpowiedz. Co wiecej pozwole sobie wyglosic malo oryginalna teze, ze takiej jednej dobrej odpowiedzi po prostu nie ma, a chodzilo o to raczej, "czy dobrze kombinujesz", podobnie jak w przypadku rozmow do bardziej komercyjnych instytucji zresztą. Ja, jesli sobie dobrze przypominam, skupiłem się przede wszystkim na HR i powiedzialem, że można outsourcingowac funkcje IT (administrowanie systemami), szkolenia z zakresu soft skills, przeprowadzanie pewnych części rekrutacji. Przy czym obudowalam to jakimis dywagacjami na temat, dlaczego wlasnie te, a nie inne rzeczy. Nie mam pojecia, czy komisja dobrze ocenila moja odpowiedz na to akurat pytanie, ale ja je potraktowalem jako zaproszenie do raczej luznych rozwazan, niż konieczność trafienia w jakies umyslone przez komisje konretne odpowiedzi pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KG Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! IP: 88.147.45.* 14.04.08, 18:15 Haha, to ja odpowiedzialm bardzo podobnie. Widocznie na SGHu tego samego nas uczyli :-) I bezposrednio po tym pytaniu, w trakcie milej pogawedki na tematy HRowe, dostalam nagle wyrwane z kontekstu pytanie o procedury przyznawania grantow z Fisheries Fund :-) Podejrzewam ze na tym pytaniu oblalam... Bo z reszta nie mialam wiekszych problemow. Odpowiedz Link Zgłoś
silh Re: Sa wyniki!!!!!!!!!!!!!!!!!! 14.04.08, 23:12 Witam wszystkich "przegranych" (tym razem) - ja tez mialam duuzoo ponizej minimum na ustnym. Uwazam, jak wielu, ktorzy juz pisali wczesniej, ze jednak pytania trudne. Sama pracuje w instytucjach od paru ladnych lat i jeszcze nikt wsrod moich znajomych (ktorzy tu sa od 20 czy wiecej lat) nie odpowiedzial na moje pytania, a tymczasem ten konkurs to zaledwie na AD5 i bez wymaganego doswiadczenia. Wedlug mnie brak proporcji pomiedzy wymaganiami konkursu i reszta. No ale nic, takie sa reguly gry... Trzymajcie sie wszyscy i gratulacje dla tych, ktorym sie udalo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna zur Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:30 wraz z grupa znajomych (absolwenci College of Europe) zamierzamy sie odwolywac nie tylko indywidualnie ale i grupowo od wyniku egzaminu ustnego EPSO, ze wzgledu na jego podejrzanie niski wynik. Jesli ktos jest zainteresowany zeby do nas dolaczyc prosze o kontakt na e-mail zurbaran@wp.pl pozdrawiam asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charles Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 17:36 Ale po co to odwołanie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: joanna zur Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 17:48 zeby instytucje wiedzialy ze sie im patrzy na rece. Napewno efektu zatrudnienia to nie przyniesie pozdrawiam joanna zur Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: 193.41.113.* 16.04.08, 12:23 Wedlug zasad konkursu, lista rezerwowa bedzie zlozona z kandydatow, ktorzy otrzymali najwyzsza ilosc punktow. (4. Reserve lists The selection board will draw up reserve lists by competition and field, by merit group (maximum four groups) and in alphabetical order within those groups, of the candidates (4) (see section A, number of successful candidates) who obtained the highest overall scores in written tests (b) and (c) and oral test (d) and a pass mark in each.) Niestety w odpowiedzi nikt nie poifnormowal nas jaka byla ogolna ilosc punktow od ktorej ludzie dostali sie do reserve list i ile nam zabraklo, tylko poszli po najmnijeszej linii oporu i wzystkim,odrzuconym napisali, ze maja 2-5 punktow ponizej pass mark. W mojej ocenie nie ocenili nas rzetelnie, tylko oszczedzili sobie pracy. Wydaje mi sie, ze to nieprawdopodobne, ze wszystkie osoby, ktore sie nie dostaly na liste, byly tak zle ze nie dostly nawet minialnej liczby punktow. Ze znanych mi 8 osob (absolwenci College of Europe, zajmujacy sie sprawami europejskimi na codzien, po studiach za granica, robiacych doktoraty) wszyscy dostali prawie ta sama liczbe punktow na ustnych (2-5 ponizej pass mark). A sadzac po forum takich osob jest wiekszosc. Moim zdaniem zle swiadczy to o rzetelnosci i przejrzystosci EPSO. Uwazam, ze mozna od nich wymagac podania chociaz uzasadnienia, dla czego poszlo ludziom tak zle na egzaminie ustnym, ze nawet nie uzyskali minialnej liczby punktow, skoro na pisemnych mieli swietne wyniki. Mysle, ze warto odwolywac sie w wiekszych grupach, zeby pokazac EPSO ze im sie patrzy na rece, i poniewaz wiekszosc osob z tego forum ma podobne wrazenie z egzaminu. Jesli skladac bedzie odwolania wiecej osob trudniej bedzie im zbagatelizowac sprawe. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_mogul Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO 16.04.08, 15:33 "Niestety w odpowiedzi nikt nie poifnormowal nas jaka byla ogolna ilosc punktow od ktorej ludzie dostali sie do reserve list i ile nam zabraklo, tylko poszli po najmnijeszej linii oporu i wzystkim,odrzuconym napisali, ze maja 2-5 punktow ponizej pass mark. " Bo nie bylo minimalnej ilosci punktow. Kto zdal ustny, jest na liscie. Taka procedure stosowano na egzaminie dla prawnikow AD/26/05. Z tego co wiem, nikt sie nie odwolywal od tego, bo nie bylo podstaw. Ludzie, mozna zrozumiec rozgoryczenie i chec zemsty, ale w ten sposob, szarzujac na oslep na EPSO, nic nie osiagniecie. Musicie miec jakies argumenty mocniejsze niz wasze wrazenie, ze egzamin byl zbyt trudny dla was, bo jako laureaci College of Europe jestescie kandydatami w sposob oczywisty najlepszymi. Argumentujac w ten sposob tylko sie osmieszycie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: 193.41.113.* 16.04.08, 16:23 A czy ktos tu napisal ze egzamin byl zbyt trudny? Wrecz przeciwnie. I to jest wlasnie problem. Egzamin nie byl merytoryczny i opieral sie na luznej rozmowie, ktora trudno rzetelnie ocenic. Merytoryczne i trudne byly za to pisemne, ale poniewaz tam zostaje protokol z egzaminu trudno kogos odrzucic uznaniowo. A poniewaz nad ustnym nie ma zadnej formy kontroli mozna smialo odrzucac ludzi na podstawie wlasnego uznania. I tak moim zdaniem tez sie stalo. Nie mowie, ze absolwenci CoE sa w jakis sposob lepsi od innych, ale ze skonczene tej szkoly to jakis dowod wiedzy w kwestiach UE i doswiadczenia miedzykulturowego. I dziwne wydaje mi sie, ze zamiast 140 osob przyjeli 80 poniewaz rezte uznali za kompletnie beznadziejna, ktora nie zasluguje nawet na minilana ilosc punktow. A w tej reszcie znajduja sie w dzuej czesci ludzie, ktorzy w niczym nie odstja od pracujacych juz w Komisji znajomych- bardzo dobrze zdali pisemne, maja wiedze, znaja jezyki itd. To wyjatkowa sprawa i ciekawostka statystyczna, ze akurat w tym egzaminie znalazo sie wyjatkowo duzo nieudacznikow z Polski (inne narodowosci listy zapelnily). Mam (tak jak duza czesc forumowiczow) nieodparte wrazenie, ze chodzi tu o inne kwestie zwiazane z polityka, lub potrzebami komisji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jomi Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: 193.190.134.* 16.04.08, 16:56 Rozumiem Wasze rozgoryczenie i próbę poszukiwania metody podważenia wyników. Tylko, że - nieważne jak dobrze byliście przygotowani - tak czy owak podlegacie subiektywnej ocenie jury. Jak zdefiniujesz jej rzetelność? Czy to oznacza, że ci którzy przeszli również zostali ocenieni nierzetelnie? Moim zdaniem Wasze odwołanie nie ma podstaw, bo nie ma obiektywnie zdefiniowanych kryteriów, na które możecie się powołać. I osobiście myślę, że jest coś we wnioskach z któregoś z powyższych postów - prawdopodobnie w międzyczasie trwania konkursu ADMIN stwierdził, że nie będą potrzebowali więcej niz te 80-parę osób do zatrudnienia. I wybrali ich zdaniem najlepszych, których na pewno chcieli widzieć w instytucjach. Zaś z ludzkiego punktu widzenia lepiej chyba oblać i wiedzieć od razu na czym się stoi, niż być na liście razem z tymi 140 kandydatami i czekać na święty nigdy, przez dwa lata albo i dłużej. Więc obiektywnie prawdopodobnie byście zdali, z niższą liczbą punktów niz reszta, ale kto wie czy w ogóle udałoby się Wam znaleźc pracę. Tak czy inaczej, powodzenia wszystkim życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: brawo! Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: *.cec.eu.int 16.04.08, 17:18 najrozsadniejsza wypowiedz w calej tej dyskusji! Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO 16.04.08, 17:25 > Zaś z ludzkiego punktu > widzenia lepiej chyba oblać i wiedzieć od razu na czym się stoi, niż > być na liście razem z tymi 140 kandydatami i czekać na święty nigdy, > przez dwa lata albo i dłużej. Tak myślisz? Że lepiej oblać niż znaleźć się na liście i czekać? To paradne. To po co w ogóle brać udział w konkursie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jomi Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: 193.190.134.* 16.04.08, 17:53 Jeżeli z założenia pracy nie będzie dla wszystkich osób na liście (mimo, że one nie gwarantują zatrudnienia), to tak, wolałabym oblać i nie mieć złudzeń, że coś się znajdzie, jeśli stanowisk brakuje. Mało to było postów na forum o konkursach, których po których 10% laureatów znalazło pracę? Dwa lata starań i kolejne dwa lata złudzeń, że może coś się znajdzie? Nie, dziękuję. Nie bronię bynajmniej jury; na miejscu pokrzywdzonych pewnie czułabym się tak samo. Sęk w tym, żeby znaleźć jakieś pozytywy tej sytuacji, a chyba lepiej ruszyć do przodu i wyciągnąć wnioski niż liczyć na drapane w tej sytuacji. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
kiniox Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO 16.04.08, 18:23 Jasne, zasadniczo zawsze lepiej jest przegrać niż wygrać i być biednym niż bogatym. Ludzie, którzy zdali i nie dostaną pracy mogą być rozgoryczeni i rozczarowani, ale ludzie którzy NIE zdali, już są rozgoryczeni, rozczarowani, a do tego ktoś powiedział im, że się nie nadają i nie potrafią, a oni jeszcze gotowi są w to uwierzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KK Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: 193.41.113.* 17.04.08, 10:14 Ciekawe w tej sprawie jest to, ze Polacy sa jedna z najmniej reprezentowanych narodowosci w Brukseli- nie obsadzamy nawet swoich kwot, bo podobno nie ma dobrych kandydatow i odpowiedzniej liczby aplikacji. Przesylam link do wczorajszego artykulu z Pulsu Biznesu na ten temat. A jak mam nas byc wiecej skoro nas nie przyjmuja w zakladanej ilosci (80 zamiast 140)? www.pb.pl/Default2.aspx?ArticleID=5020895c-6cba-49e5-8054-311973afb82d Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: *.cec.eu.int 17.04.08, 10:18 Ciekawostka przyrodnicza: listy konkursu EPA dla other citizenships sa rzekomo PELNE!!! Czy osoba, ktora podala informacje, ze 'nasza' lista ma miec 83 osoby moglby to potwierdzic? Odpowiedz Link Zgłoś
can-di-date Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO 16.04.08, 17:38 co jury chialo to zrobilo. pewnie, ze nie da sie zdefiniowac (albo przynajmniej trudno to zrobic) rzetelnosci jury, ale ja bym chciala wiedziec z czystej ciekawosci, jakie byly kryteria. skoro skala byla od 1 do 50, to jakie cechy decydowaly o tym, ze ktos dostal 24 a ktos inny 26 punktow i uznano go za przydatnego instytucjom? i czy byl w ogole ktos, kogo komisja ocenila na 40 czy 50? bo jak nie, to znaczy, ze kryteria byly totalnie nierealistyczne albo kandydaci wyjatkowo durni albo komisja rodem z Matrixa. ja tez nie zamierzam sie odwolywac, ale rozumiem tych, ktorzy chca to zrobic. to jest bardzo osobiste, jak ktos ma sie poczuc lepiej po napisaniu skargi do ombudsmana i uwaza, ze taki krok ma sens, to niech pisze. i rozumiem rozgoryczenie tych, ktorzy przez kilka lat zajmowali sie EU, maja wiedze, znaja jezyki, multi kulti itd, a na egzaminie dowiaduja sie, ze sa zbyt slabi, zeby zasluzyc sobie na polowe mozliwych punktow. i tlumaczenie tego checia komisji do zatrudnienia najlepszych nie ma sensu. bo albo sie przyklada taka sama miarke do wszystkich konkursow (czy to tlumacze, czy epa, czy bulgarzy czy polacy), albo teksty o rzetelnosci i rownosci szans w zjednoczonej europie wsadzmy sobie miedzy bajki. osobiscie wolalabym byc na liscie wsrod 140 innych kandydatow i nigdy nie dostac pracy, niz przeczytac "you failed to obtain the minimum." ci, ktorych nie dotknela Wielka Selekcja moga sobie snuc rozwazania jak to odwolanie nie ma sensu i dawac madre zapewne rady, ale jak sie stoi z boku to latwo tak robic. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dg Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: 136.173.62.* 15.04.08, 17:56 w kazdym konkursie NMS dla AD (oprocz tlumaczy) na listach znalazlo sie ok 60% tego co przewidziano. W AD 60/06 jest podobnie. W moim konkursie bylo nawet mniej - 30% Dlaczego tak jest nie wiem, ale nie sadze zeby to byl dobry argument do jakiegkolwiek odwolania... zreszta wystarczy poczytac skargi na EPSO i ich rozstrzygniecia. Na pewno kryteria oceny byly ustalone a indywidualan ocena jest trudna do zakwestionowania. Byc moze Was skrzywdzili, byc moze nie, ale wasze szanse obalenia "wyroku szanownej komisji" oceniam na ZERO. Odpowiedz Link Zgłoś
skowronek_ltd Dlugosc list - tradycja 15.04.08, 18:51 Rowniez nie wierze w pozytywny skutek odwolania ale ok, skoro wczesniej pojawily sie zlosliwo-przemadrzale uwagi na temat naszego narodowego pieniactwa odwolaniowego oraz 'dlaczego komisja mialaby dla was obnizac standardy' oraz stwierdzenia, ze 'zawsze tak jest' postanowilam zrobic mala analize z ogolnie dostepnych dany EPSO. Mniej wiecej w tym samym czasie co nasz byl ogloszony podobny konkurs dla Bulgarii i Rumunii z fieldem EPA (46-47/06). Listy koncowe mialy zawierac 50 nazwisk dla BG i 90 dla RO. Listy sa juz ogolnie dostepne i... lista BG to 50 osob a RO 89... I zeby nie bylo watpliwosci - dla mnie to jak najbardziej OK , ze tak im sie powiodlo i zycze im sukcesow w szukaniu pracy. Chodzi jednak o cos innego - jezeli komisja chce, to moze stworzyc listy w pelnej wersji. Ja rowniez dostalam informacje, ze na naszej liscie sa 83 osoby - jezeli tak, to rzeczywiscie jest tylko 60% pierwotnie pzewidywanej. Biorac jednak pod uwage, ze zdawalo nas ponad 200, to proporcjonalnie wypadlismy zupelnie beznadziejnie... Nie chce mi sie jednak wierzyc, ze jestesmy rzeczywiscie tak denni startujac w konkursie na AD5 i wczesniej bedac w stanie napisac cos na tyle skladnego, ze moglo nas kwalifikowac do ustnego. I nie chodzi mi tu tylko o siebie, bo wiem, ze niekoniecznie musialabym sie w tych 145 osobach znalezc, ale o caloksztalt naszego egzaminu ustnego i te wkurzajace uwagi, ze albo jest to 'taka swiecka tradycja' albo ze to my jestesmy tacy substandardowi Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Dlugosc list - tradycja 15.04.08, 20:19 skowronek_ltd napisała: > > Rowniez nie wierze w pozytywny skutek odwolania ale ok, skoro wczesniej pojawil > y > sie zlosliwo-przemadrzale uwagi na temat naszego narodowego pieniactwa > odwolaniowego oraz 'dlaczego komisja mialaby dla was obnizac standardy' oraz > stwierdzenia, ze 'zawsze tak jest' postanowilam zrobic mala analize z ogolnie > dostepnych dany EPSO. Skoro pijesz do mnie, to nastepna "zloswliwo-przemadzala" uwaga z mojej strony: Twoje analiza jest g.... warta, bo porownuje jablka z gruszkami. Pierwsza fala zatrudnienia po rozszerzeniu jest zawsze b. wspanialomyslna. I jak robisz analize, to rzuc okiem tu: europa.eu/epso/laureats/liste-a-8-3_en.pdf oraz tu europa.eu/epso/documents/stats_en.pdf Na liscie mialo byc 65 osob z POLSKI i znalazlo sie okolo 65 osob z POLSKI. Tym samym Twoj "argument" z Bulgarami i Rumunami mozna wyrzucic do kosza. I teraz jeszcze jeden kamyczek z moej zakompleksionej (czy tez przemadzalej? Troche sie myle, bo co post, to inny zarzut ze strony domoroslych psychologow) przeszlosci. Bralem raz udzial w konkursie dla obywateli OMS, przeszedlem preselekcje, poleglem na pisemnych. Do ustnego dopuszczono tez max. ludzi o ile pamietam, zdala POLOWA, z tej polowy ktora ukazala sie na liscie nie zatrudniono praktycznie nikogo oprocz tempow pracujacych juz w instytucjach (praktycznie polowe z polowy, czyli de facto jedna czwarta pierwotnie planowanych), rok pozniej zrobiono zupelnie analogiczny konkurs, dla obywateli tego samego kraju z innymi wymaganiami. That´s life. Aha, nie musze chyba dodawac, ze nikt po tym pierwszym konkursie nie pisal odwolania. Ale i tak mi nie uwierzysz, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobrze gada Re: Dlugosc list - tradycja IP: *.cust.tele2.lu 15.04.08, 20:41 odnosnie RU/ BG zgadzam sie calkowicie z przedmowca (tylko, dlaczego on taki nerwowy?....). politycznie przyjecie po 1 konkursie mniejszej liczby ludzi niz target, by nie przeszlo, poza tym na gwalt potrzeba RU/ BG do obsadzenie deskow narodowych... spotkalam kiedys babke, ktora poprawiala eseje z EPA 2003 i otwarcie przyznala, ze ich poziom czesto zostawial wiele do zyczenia. Korektorzy jednak mieli przykazane przepuscic targetowa liczbe laureatow, wiec to robili!!! nie zmnienia to nadal faktu, ze Polacy nadal wypadaja najgorzej w te turze w porownaniu z innymi krajami. nie liczylabym rowniez, ze epso konkurs ten powtorzy za rok.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dlugosc list - tradycja IP: *.brutele.be 15.04.08, 21:51 "Aha, nie musze chyba dodawac, ze nikt po tym pierwszym konkursie nie pisal odwolania" tak z ciekawosci, skad wiesz ze nikt nie pisal odwolania? Odpowiedz Link Zgłoś
byly_eurokrata Re: Dlugosc list - tradycja 15.04.08, 22:26 moglbym duzo pisac i wyjasniac okolicznosci, ale mi sie nie chce. Skrotowo: - lista rezerwowa pozostala w pierwotnym ksztalcie - wsrod kejsow trybunalu ds. sluzby cywilnej nie bylo tego konkursu - na stronie ombudsmana nie bylo zadnej skargi na temat tego konkursu wiec nawet jak ktos sobie napisal emocjonalny list do epso, nic mu to nie dalo ani nikogo nie wzruszylo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Dlugosc list - tradycja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.08, 22:41 byly, postawiles sobie za cel zaistnienie w kazdym watku na tym forum? doceniam chec dzielenia sie doswiadczeniem, ale tych malo konsktruktywnych wypowiedzi juz sie momentami czytac nie da. Been there, done that. to jest inny konkurs, inne okolicznosci, daj spokoj z porownaniami. Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_mogul Re: Dlugosc list - tradycja 16.04.08, 00:44 ja tutaj bylego wespre, bo choc istotnie wskazuje na swe rany i doswiadczenia, to nie styl a sens wypowiedzi nalezy oceniac. a sens jest taki, ze odwolywanie sie jest bezcelowe. i ma racje, a pienienie sie i zaskarzanie mija sie z celem. no bo argumentowanie, ze egzamin byl dla was zbyt trudny i dlatego wlasnie go nie zdaliscie, jest troche zenujace. co do strategii jury: mysle ze w tym upieprzaniu EU-10 chodzi o pokazanie, ze nie ma juz na rynku odpowiednich kandydatow z tych krajow, co powinno doprowadzic do zniesienia lub rozluznienia kwot. na listach EU-15 jest mnostwo kandydatow, kwoty wszystkich irytuja wiec teraz argument bedzie, ze kandydatow w EU-10 nie ma, bo po pierwsze nie zapisuja sie na konkursy a jak juz sie zapisza, to ich nie zdaja. Odpowiedz Link Zgłoś
skowronek_ltd Re: Dlugosc list - tradycja 16.04.08, 09:22 Ok, jak pisalam wczesniej, ja tez nie wierze w sens ani skutecznosc odwolywania sie, a juz na pewno nie dzieki argumentowi, ze egzamin byl zbyt trudny. Moj post nie byl listem do ombudsmana ;-) tylko dotyczyl wczesniejszych uwag (do bylego - jezeli przeczyta - Twoich postow nie zaliczam do zlosliwych), ktore tlumaczyly, ze przeciez zawsze tak jest, ze listy sa krotsze itd. itp., wiec czego sie czepiac. Teraz nagle okazuje sie, ze listy nie zawsze krotsze bo przeciez w pewnych okolicznosciach... itd. itp. i nagle okazuje sie, ze listy to nie tylko jablka, ale rowniez gruszki.... Milego dnia zycze Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: odwolanie Re: Sa wyniki!!!!- odwolanie do EPSO IP: *.cec.eu.int 15.04.08, 18:31 przylacze sie chetnie, wiem, ze pare innych osob tez jest tym zainteresowanych. ale przed odwolaniem radzilabym najpierw indywidulanie poprosic EPSO o raport z oral exam. Moj szef powiedzial, ze jest to dziwna sprawa... ze mozliwe, ze EPSO, albo nawet sily wyzsze stwierdzilo, ze tak naprawde nie potrzebuja 145 EPA z Polski. Szacunki, ktore mamy w OJ sa sprzed 2, 5 czy nawet 3 lat, w miedzyczasie moglo sie duzo zmienic, a wiadomo, ze sa naciski na ciecia kosztow administracyjnych. Mozliwe, ze wyszlo jakies wewnetrzne 'zarzadzenie', ze na listach lepiej, zeby sie znalazlo mniej osob. Najprostszym sposobem bylo oczywiscie oblac kandydatow, zapewne oficjalne zmienianie regul w czasie trwania konkursu nie byloby dla Komisji korzystne (z prawnego punktu widzenia). To takie gdybania mojego szefa, ale jest tutaj naprawde dlugo i wiele rzeczy juz widzial ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pbm Czy w jury byl Polak zadajacy pytania merytoryczne IP: *.cec.eu.int 16.04.08, 12:09 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KG Re: Czy w jury byl Polak zadajacy pytania merytor IP: 88.147.45.* 16.04.08, 12:13 Nie. Byla Polka, ktora pytala tylko o zainteresowania. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: k Re: Czy w jury byl Polak zadajacy pytania merytor IP: *.aster.pl 16.04.08, 12:20 ja w jury mialam pania polke, ktora na koniec egzaminu zadala mi pytanie na temat tanca na podstawie mojego cv. odpowiedz chyba jej sie nie spodobala. poza tym wtracila jedno pytanie merytoryczne, gdy odpytywala mnie inna osoba. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: baroso Re: Czy w jury byl Polak zadajacy pytania merytor IP: *.235-244-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 16.04.08, 16:24 Wasz field to byla EPA a nie prawo i pewnie tylko tym mozna tlumaczyc pomysl Panstwa z CoE zeby sie grupowo odwolac :-) Osoba zadawala pytania po polsku miala sprawdzic znajomosc polskiego i nie dawala zadnych punktow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Czy w jury byl Polak zadajacy pytania merytor IP: 212.190.93.* 16.04.08, 17:11 to ciekawe bo mnie Pani Polka przepytywala najdluzej i to z HR. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: L. Re: Czy w jury byl Polak zadajacy pytania merytor IP: *.aster.pl 16.04.08, 20:46 a skąd wiesz, że nie dawano żadnych punktów za znajomość j. polskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: epa pare punktow do przemyslenia IP: *.access.telenet.be 16.04.08, 22:19 1.Wszyscy, ktorzy w naszym konkursie przeszli do ustnych mieli co najmniej pare punktow powyzej pass mark z pisemnych. Pass mark nie byl wystarczajacy. Mozna sie spodziewac zdumiewajacej (podejrzanej) roznicy miedzy swietnymi wynikami pisemnych a beznadzejnymi z ustnych. 2. Strategia egzaminacyjna dla wszystkich innych krajow w EPA byla bardzo standardowa i KOMPLETNIE rozna od tej dla PL: pytania w powiazaniu z CV (edukacja, doswiadczenie), EU, multikulti, rzadko kiedy HR 3. Strategia jury dla PL byla niezwykle dziwna, pokretna i wybitnie nie wymierna. Opierala sie bardziej na psychologicznej grze. Po dyskusjach z mnostwem ludzi, ktorzy zdawali konkursy przez ostatnie 10-15 lat wnisokuje, ze chyba nikt nie spotkal sie z takimi metodami egzaminacyjnymi. Ja juz zdawalam trzy (niektore z powodzeniem) i widze dramatyczna roznice. 4. Przychylam sie do jednej z ostatnich odpowiedzi, ze tendencja byla, zeby nie przepuscic za duzo PL kandydatow, bo jest wyrazne wewnetrzne parcie w instytucjach, by wreszcie zatrudniac ludzi ze starych krajow. W raporcie z tego konkursu z pewnoscia napisza, ze poziom kandydatow byl tragiczny choc jakby tylko zrobic srednia z wszystkich etapow konkursu to pomimo zanizonych wynikow ustnych nie byloby tak zle. 5.W innych specjalizacjach tego konkursu Polscy finalisci rowniez byli "okrojeni" ALE od poczatku bylo tam ZNACZNIE mniej osob na jedno miejsce i wystarczylo miec tylko pass mark, by przejsc do ustnych. Do ustnych w 1-2 specjalizacjach przeszlo mniej ludzi niz docelowa dopuszczalna liczba miejsc wiec praktycznie nikt z nikim nie konkurowal i z gory faktyczne ostateczne "okrojenie" nie bylo tak tragiczne jak dla EPA. 6. Wybitnie niestandardowa strategia jury jest tu kluczem. Z racji jej nieprzejrzystosci nie ma jak sie od niej odwolac. Nie mozna tez zakwestionowac skali ocen. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CCP Re: pare punktow do przemyslenia IP: *.cec.eu.int 17.04.08, 10:16 Tak czytam czytam i sobie mysle ze jedyny argument z ktorym moglibyscie wyleciec to to ze wasza komisja byla sorowsza od innych co nawet moglo byc prawda. A ze konkursy nie sa ze soba w zaden sposob powiazane to niestety zaden argument. Poza tym troche rozmieszyl mnie watek na temat CoE plus doswiadczenie juz w instytucjach. CoE to nie monopol, przewija sie przez niego masa roznych ludzi na bardzo roznym poziomie. Doswiadczenie w instytucjach tez moze byc rozne, czesto w dosc zawezonej dzialce a tam chyba o oglna calosciowa wiedze chodzilo. Takze wiem ze przykre jest nie zdac, wkurzajace wiedziec ze spokojnie mogli jeszcze sporo ludzi przepuscic ale argumentow do podwazania werdyktu to jeszcze nikt tu nie podal. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: pare punktow do przemyslenia IP: *.cec.eu.int 17.04.08, 10:19 > Takze wiem ze przykre jest nie zdac, wkurzajace wiedziec ze > spokojnie mogli jeszcze sporo ludzi przepuscic ale argumentow do > podwazania werdyktu to jeszcze nikt tu nie podal. ...a dziwi Cie to? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tezgosc Re: pare punktow do przemyslenia IP: *.cec.eu.int 17.04.08, 11:22 >ale argumentow do > > podwazania werdyktu to jeszcze nikt tu nie podal. O ile wiem, od wprowadzenia nowego statutu jeszcze ani jednej osobie nie udalo sie zmienic wyniku konkursu droga odwolania. Rzeczowych argumentow w tym watku rzeczywiscie kompletnie brak. Padaja za to absurdalne propozycje "odwolania zbiorowego". Proponuje poczytac odpowiednie przepisy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tito jury IP: *.access.telenet.be 16.04.08, 22:02 Ze strony espo. Jesli ktos ich zna, to niech sprobuje wyciagnac na kawe i wyczuc czy wszystko bylo normalne... JURY: FIELD 1: European public administration/Human Resouces Groupe 1: Poland Chairman: Rebecca WEST Alternate Chairman: Sally BLISS Full Members: Luc BEKAERT Christopher SANCHEZ OZOLS Sandra TENDINHA Laila BACHER Alternate Members: Izabella WISNIEWSKA Graham NEQUEST Karin HOEPP Lilita LEODANSKA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bambi Re: jury IP: *.cec.eu.int 17.04.08, 11:38 Moze podasz jeszcze ich adresy domowe i zaproponujesz nagrode za ich glowy? Ludzie, opamietajcie sie troche... Odpowiedz Link Zgłoś
anias6 Re: jury 17.04.08, 11:42 Po czytaniu tych postow ja az sie boje co sie stanie jak zostanie opublikowana reserve list. Chyba trzeba bedzie zatrudnic ochroniarza, bo nie wiadomo kiedy ustrzela ;-) Pozdrawiam wszystkich serdecznie.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Charles Re: jury IP: *.cec.eu.int 17.04.08, 12:14 Ludzie, troche przesadzacie. Nazwiska jurorow sa dostepne. Ale zeby ich wywlekac na pozarcie, dajcie spokoj... To forum jest ciekawym przyczynkiem do obserwacji socjologicznych. Miesza sie tutaj pyszalkowatosc, megalomania, urazona duma itp. itd. Ciekawy material do dyskusji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tito Re: jury IP: 136.173.62.* 17.04.08, 12:27 nie chodzi o pozarcie, tylko uzyskanie nieformalnie opini ktoregos z nich, czy wszystko szlo normalnie. i tylko tyle. kazdy ma dostep do tych nazwisk na publicznej www epso. umieszczenie ich tutaj to proba znalezienia kogos, kto nie zdawal tego egzaminu, ale moze zna ktoras z tych osob i jest w stanie dowiedziec sie, czy czlonek komisji podejrzewa anomalie w tym konkursie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jury Re: jury IP: *.cec.eu.int 17.04.08, 12:55 > umieszczenie ich tutaj to proba znalezienia kogos, kto nie zdawal > tego egzaminu, ale moze zna ktoras z tych osob i jest w stanie > dowiedziec sie, nie zdawalam egzaminu, znam jedna osobe z jury, ale nie mam najmniejszego zamiaru jej wypytywac o ten konkurs. Moge tylko - znajac ja - stwierdzic, ze nigdy w zyciu nie zgodzilaby sie na zadne manipulacje, typu komitet centralny w postaci EPSO zalecil oblanie polowy kandydaow. Ta osoba zreszta nie pracuje w Komisji i "polecenia" epso malo by ja interesowaly. Nie zapominajcie, ze w jury sa nie bez powodu osoby z roznych instytucji, wywarcie wplywu na cala komisje przez kogokolwiek z epso jest malo prawdopodobne, bo epso nie ma zadnych mozliwosci nacisku na czlonkow jury, szczegolnie z innych instytucji. Odpowiedz Link Zgłoś