Dodaj do ulubionych

Egzaminy na AST 1 już trwają!!!

10.05.09, 19:31
Dziewczyny, egzaminy już trwają, chyba od 5 maja! Bądźcie tak łaskawe i
napiszcie, co jest na testach i czy są bardzo trudne...Ja zdaję 18 maja...
Obserwuj wątek
    • Gość: kaja Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.217.146.33.coditel.net 10.05.09, 20:41
      jest test z wiedzy o UE oraz test z rozumienia werbalno-numerycznego; zresztą -
      jak zawsze od tego każdy konkurs się zaczyna, przykłądy testów masz na stronie EPSO
      • black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 10.05.09, 22:48
        Dzięki za odpowiedź. Wiem jakiego typu są testy, ale chodziło mi o to, czy są
        bardzo trudne w tym roku?
    • Gość: Jadwinia Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 11.05.09, 17:01
      Moze jednak ktos cos powie, trudniej czy latwiej niz np na ostatni
      CAST ?
      • black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 11.05.09, 17:36
        No właśnie! Napiszcie jak jest ze stopniem trudności...
      • black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 11.05.09, 17:38
        A Ty Jadwinia, kiedy zdajesz?
        • Gość: Jadwinia Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 11.05.09, 18:50
          W piatek
          • Gość: alu Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.72-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.05.09, 20:01
            ..ja zdaje w nastepna srode, mam nadzieje, ze ktos ze zdajacych
            wczesniej, bedzie uprzejmy i podpowie cokolwiek...potencjalnym
            konkurentom :-)
            • Gość: ala Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.217.147.42.coditel.net 11.05.09, 20:35
              a ja na samym koncu ;(ale fajnie tym co juz po .powiedzcie jak bylo ?
              wiem ze nie jest latwo ale coz moze sie zalapiemy do 200
              najlepszych;);))).
              trzymajcie sie i myslec pozytywnie a bedzie dobrze .
          • black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 11.05.09, 21:33
            To napisz po egzaminie jak było. Powodzenia!
            • Gość: Gość Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 12.05.09, 12:02
              Ludzie mówią, ze trzeba mieć min 75% na egzaminie (preselekcje) i
              dalej przejdzie tylko 200 najlepszych Polaków. Czy ktoś mógłby podać
              źródło tych informacji?
              • Gość: kaja Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 12.05.09, 12:17
                przeczytaj dokładnie tutaj: eur-
                lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do?
                uri=OJ:C:2009:028A:0001:0014:EN:PDF

ostateczna przewidywana liczba lauretaów PL to 85; po preselckji
                wezma 340 najlepszych do dalszego etapu, a po części pisemnej do
                egzaminu ustnego przepuszczą max 170 osób

wystarczy poczytać uważnie ogloszenie o konkursie w OJ
    • Gość: gosc Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 13.05.09, 16:01
      a ´ja 14 maja, w berlinie
      • Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 20:47
        A ja zdawalam dzisiaj.Zadania matematyczne byly straszne, a nigdy
        wczesniej nie mialam z nimi problemu, byly trudniejsze niz na moim
        ostatnim konkursie na AD-5, na ktorym, niestety, zabraklo mi
        punktow, zeby przejsc dalej:( Testy o UE jak zwykle-jak sie troche
        przygotowac to nawet nie trudne. Natomiast werbalne raczej z tych
        trudniejszych (zdawalam po francusku). Nie wystarczylo ogarnac
        wzrokiem i odpowiedz sama rzucala sie w oczy. Raczej trzeba bylo
        pomyslec. A czas gnal jak szalony. Testy na CAST byly na poziomie
        pierwszego stopnia nauki jezyka francuskiego, no, moze polowy
        drugiego. Na sekretarki nie byly wcale takie latwe. Ale moze to
        tylko dla mnie komputer wylosowal taki zestawik. W kazdym razie, nie
        licze na to, zebym zdala. Szukam na razie czegos jako kontraktowy.
        Zycze powodzenia wszystkim, ktorzy zdaja.
        • izabel.3 Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 13.05.09, 21:07
          Witam! Długo sie przygotowywałaś? Ja też mam stracha przez
          numerycznymi. Powiedz proszę, ubiegasz się z Polski? Wysyłasz gdzie
          sie da CV?
          • Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 21:31
            Rozumiem, Izabel.3, ze pytanie kierujesz do mnie? Do zadan
            tekstowych nie da sie przygotowac,bo albo umiesz czytac w obcym
            jezyku rozumiesz (chociaz mniej wiecej) co czytasz. A do
            matematycznych dobrze jest powtorzyc sobie rozne rzeczy na
            przykladowych zadaniach ze stron internetowych, ktore tu ciagle sie
            przewijaja.Zeby wiedziec, jak obliczyc zaludnienie albo procent z
            czegos. Ja musialam akurat matematyki duuuuuuuuzo sobie przypomniec,
            bo raczej jestem stroniaca od zagadnien liczbowych.Nie, nie ubiegam
            sie z Polski i nie wysylam CV gdzie sie da, bo po co komu zasmiecac
            skrzynke? Wysylam tam, gdzie ewentualnie moglabym pracowac i gdzie
            moje zawodowe doswiadczenie komus moze sie przydac.A czasami jakis
            dobry duch podszepnie mi cos o jakims wakacie. Ale o tym cicho
            sza... A Ty tez zdalas CAST? Masz juz jakies doswiadczenia z innych
            konkursow?
            • izabel.3 Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 13.05.09, 21:41
              Tak, napisałam do Ciebie, przepraszam, jeśli nie było to zrozumiałe.
              Dziękuje za odpowiedź. Zdałam CAST, to był mój 1. exam, więc
              doświadczenia nie mam za bardzo. Zdaję sobie sprawę, że ten będzie
              trudniejszy, chociaż pewnie wszystko zależy od zestawu. Procedura
              dostania pracy w UE jest dość zniechęcająca:)...
              • Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 21:46
                Ale chyba warto? Jesli masz taka mozliwosc, zapisuj sie na kazdy
                konkurs, na jaki tylko mozesz, nawet dla technikow i ochroniarzy, bo
                to swietne cwiczenie w rozwiazywaniu testow. Powodzenia i napisz,
                jak Ci poszlo.
                • izabel.3 Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 13.05.09, 22:21
                  Pewnie, że warto:)! Ale dużo wytrwałości trzeba mieć:)Ciekawe, ile
                  wynosi średnia wieku ludzi, którym się udało:) Przepraszam, za
                  pytanie skąd piszesz, teraz dopiero widze, że z ze środka wydarzeń:)
                  Skoro z BE to pewnie i tak już masz dobrą posadke:) Dzieki, napisze
                  po wszystkim. Powodzenia
                  • Gość: trgf Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 22:50
                    pytania tendencyjne: daty, traktaty, instytucje, fundusze, co za co
                    odpowiada ...

zadania matematyczne typu: podziel lub pomnoz i porownaj, policz
                    proporcje

teksty tez nieskomplikowane

wnniosek: bedzie wysoki prog dla odsiewu
              • Gość: ast pl Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 136.173.62.* 26.05.09, 14:55
                podzielam opinie -mialam tydzien temu test QCM byla makabra a to
                jest moj 3 egzamin i EU mam w paluszku -powiem szczerze ze sie duzo
                uczylam i mialam pytania hmmm nie wiem z jakich zrodel ???tak trudne
                ze nie jestem w stanie powtorzyc zadnego .co niektorzy nic nie
                zrobili tylko sobie poczytali i mieli pytania typu data wejscia
                traktatow w zycie itp .
                to jest absurd by miec zestawy pytan rozne ?dlatego Epso dla mnie to
                loteria a nie egzamin wiedzy lub inteligencji .

verbale i numericale byly ok chociaz to ale to nie wystarzy by
                dostac sie do 200 naj .

pozdrawiam entuzjastow
                • Gość: . Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.09, 18:32
                  to pytanie o datę wejścia traktatu w życie zaliczasz do trudnych czy
                  do latwych ??? bo nie zrozumialem.
        • Gość: kalkulatorek Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 14.05.09, 11:35
          Co ty pitolisz kobieto?????
          Zdawalam dzisiaj AST1 i preselekcje wewnetrzna AD-5, o ktorej piszesz
          (ktora zdalam). Numericale AST1 byly na tyle latwe,ze w wiekszosci
          zadan mozna bylo zrobic obliczenia w pamieci albo znalezc gotowa
          odpowiedz w tabelce.
          • Gość: gosc Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 14.05.09, 16:09
            hej. zdawalam dzis. wiedza o unii banalnie proste, ale na drugiej czesi po
            prostu czasowo nie wyrabialam. jakos tak duzo czytania, i generalnie ten na
            sekr. byl trudniejszy niz dwa meisiace temu na AD5.pozdrawiam.
            • black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 14.05.09, 17:22
              hej, a ile osób mniej wiecej zdaje w jednej sali? Wszyscy zdają razem, czy
              rozdzielają po kilkanaście osób w różnych salach?
              • Gość: , Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:01
                ręce opadają jak się to czyta - mam nadzieję, że nigdy nie
                przejdziecie tej "dość skomplikowanej procedury dostania pracy w
                UE". Na szczęście znajomość języka polskiego też podlega weryfikacji
                w trakcie konkursu. Jak można takie pytania zadawać: ile osób pisze
                preselekcję w jednej sali. Może sobie jeszcze gotowca przygotuj na
                CD ... Widać, że polaczkowo i do Brukseli chce dotrzeć ...
                • Gość: , Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:15
                  korekta: "dość zniechęcającej procedury dostania pracy w UE" ...
                  swego czasu na Belgia net ktoś uświadamial rodaków, że w ramach
                  konkursu sprawdza się VERTICAL and numerical skills ... :) jeżeli
                  już, to te "vertical" skills to pewnie raczej dla panów ... bo panie
                  to można chyba bardziej testować z horizonal skills ... chociaż kto
                  je tam wie ...:)
                • Gość: anbxl Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 14.05.09, 21:33
                  A mnie rece opadaja,albo raczej chce mi sie smiac jak czytam takie
                  posty jak twoj i tym podobne....Jezeli ludzie pytaja to po to,zeby
                  otrzymac jakas konkretna odpowiedz,a nie niekonstruktywna krytyke
                  jak twoja....A moze boisz sie konkurencji???Piszesz z PL to albo
                  jestes na urlopie po trudach pracy w BXL,albo skoro piszesz w tym
                  temacie jestes zainteresowana....Pewnie w kazdym osrodku preselekcje
                  wygladaja troche inaczej...W BXL jest to budynek panstwowy,gdzie
                  rowniez odbywaja sie tutejsze egzaminy panstwowe.Sa chyba 2
                  sale,przychodzisz ,dajesz na recepcji dokument osobisty+
                  zaproszenie,daja ci klucz do szafki,gdzie zostawiasz swoje
                  rzeczy,czekasz i wchodzisz do sali.Masz stanowisko z pc,tabliczka i
                  gabka+ mazak.Czasem jest ciezko skupic sie,bo ktos obok,kaszle,inny
                  prycha,smarka,etc,sam monitor jest dosc daleko,ale zawsze mozna
                  sobie podwyzszyc,przysunac blizej.W sali jest (tak na oko) ok 50-60
                  stanowisk

"Widać, że polaczkowo i do Brukseli chce dotrzeć ..."
                  A ty kim jestes????Dla mnie zakompleksionym biednym
                  czlowiekiem,ktory nie tylko nie szanuje innych,ale i samego siebie
                  POLACZKU
                  • black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 14.05.09, 22:23
                    Dziękuję za odpowiedź anbxl! Pytałam o sale, bo zdaję pierwszy raz taki egzamin
                    i od niedawna jestem w Brukseli. Masz rację, to forum jest po to, żeby sobie
                    pomagać, a nie krytykować się...
                  • Gość: , Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 22:25
                    a czy pisanie z Polski to coś gorszego niż z Belgii ??? może mam tu
                    aktualnie coś ciekawszego do roboty niż praca w żlobku ...:)
                    • anbxl Re: do , 15.05.09, 11:32
                      zamiast krytykowac innych to :
                      1/ sprawdz info (zlobek)
                      2/najwazniejsze -pocwicz czytanie ze zrozumieniem,bo to ty napewno
                      masz z tym klopoty :-))
                      3/zacznij od SIEBIE,bo masz trudnosci ze zrozumieniem tekstu
                      pisanego w twoim wlasnym jezyku :-)))
                      4/ nie badz tchorzem ANONIMIE,a z frustracja i swoimi problemami
                      walcz w inny sposob.... A nie poprzez krytyke ludzi,ktorzy szukaja
                      tutaj informacji
          • Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 14.05.09, 19:53
            Ja do Ciebie nic nie napisalam, wiec dlaczego Ty do mnie w takie
            niegrzeczne tony? Jak zapewne doskonale wiesz, pytania na konkursie
            sa przypadkowe, wiec moze to akurat dla mnie tylko byly trudne.
            Pisalam tylko o wlasnych doswiadczeniach. Jesli zdasz AD5 i
            dostaniesz prace (bo to dwie rozne historie), to chyba sie bardzo
            nie zmartwie, jesli nie bedzie mi dane pracowac obok Ciebie w
            biurze. Zycze powodzenia, mimo wszystko. Pozdrawiam grzecznie
            • Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 14.05.09, 19:56
              Powyzsze jest do osoby piszacej kilka wypowiedzi wczesniej pod
              pseudonimem: kalkulatorek
    • Gość: zdajaca Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 14.05.09, 20:05

Czesc,

Zamiast wyladowywac frustracje (robie to w aspri wiec wystarczy;-)
      napisze jak bylo na moim tescie:

Wiedza o uni stosunkowo latwa: trzeba znac b dobrze podstawy
      (pamietam: ktore z wymienionych nie jest instytucja, sklad ESC, kto
      mianuje...-wiec glownie instytucje)
      Numeryczny i werbalny: ja akurat wylosowalam latwy test: proste
      oblicznia (tylko czytajcie uwaznie pytania!), raczej klarowne teksty.
      Zycze dobrej koncentracji!
      • Gość: ala Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.217.147.42.coditel.net 14.05.09, 22:57
        dzieki dziewczyny za info czeakamy dalej i nie ma co sie sugerowac
        pytaniami i tak to jest loteria .jeden ma latwe drugi trudne.boje
        sie tych egzaminow ale coz...moze bedzie dobrze.

PS dla tych klocacych sie .dziewczyny nie warto i nie wypada chyba
        kazdemu zalezy na tym by zachowac godny poziom forum .pozdr
    • Gość: mondraszka Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 15.05.09, 09:36
      hej, kto zwas mi powie , jesli wie, jak oni licza te punkty z testow?
      • anbxl Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 15.05.09, 11:37
        Preselekcje sa sprawdzane przez komputer (tak powiedzial mi pan w
        Prometric).Wszystko jest pod opieka firmy zewnetrznej PROMETRIC.
        Probowalam kiedys cos dowiedziec sie na ich temat.Ich biuro
        centralne jest w NL,a maja ludzi na calym swiecie.Pracuja dla nich
        rowniez Polacy,ale podobno najwiecej pracownikow maja w....Indiach
        • Gość: mondraszka Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 15.05.09, 11:58

anabxl dziekuje ci za odp. wiesz moze jak komputer liczy? ile punktow za
          pytanie? jeden? ile trzeba miec , zeby przejsc dalej???
    • Gość: mondraszka Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 15.05.09, 12:03
      witam,

Znam biegle jezyki obce. Chcialabym pracowac jako tlumacz w instytucjach
      europejskich. Czy ktos z Was moze mi pomoc? Chodzi mi o to, czy w Unii oferuja
      ksztalcenie na tlumaczy konferencyjnych czy nie? Skad mam wziac zaswiadczenie,
      jesli takie na EPSO wymagaja, skoro nie robilam zadnych kursow na tlumacza ale
      pracowalam z jezykami praktycznie, na wielu imprezach, konferencjach. Niestety
      tam pracowalam nie jako tlumacz, wie cmi nie dano swiadectw gdzi ejest napisane,
      ze jestem tlumaczem konferencyjnym czy mam zdobyte takie doswiadczene. Pomozcie
      mi prosze.Do kogo sie zwrocic?
      Dziekuje!
    • Gość: OlA-- Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.bb.sky.com 21.05.09, 16:55
      Ja bylam dzisiaj na egz w londynskim oddziale.Chcialam sie podzielic swoimi
      odczuciami jak rowniez zyczyc wytrwalosci tym ktorzy stoia wciaz przed.Bylo
      swietnie i bezstresowo,mysle ze w pewnym sensie porownywalne do egz na prawo jazdy.
      a) wiedza teoretyczna-coz wiele przesady wciaz krazy wsrod zdajacych,przed egz w
      kwietniu wykupilam testy on-line,szczerze zaluje poniewaz rzetelna nauka oraz
      wiedza ogolna jest w pelni wystarczajaca do tego poziomu.
      b)rozumienie teksu- znajac jezyk + logicznie analizujac to co czytasz nie sadze
      ze sprawi Ci ogromny problem.
      c)zadania-akurat tego sie bardzo obawialam poniewaz w tej dziedzinie asem nigdy
      nie bylam,mimo to czesc zadan rowniez o logike sie opiera a biorac pod uwage moj
      mizerny poziom to az tak zle nie bylo.

wskazowka-nie nakrecac sie opiniami innych bo zaczniesz sie uczyc dat
      np.kolejnych kadencji politykow a zapomnisz co to 3 filary..etc

wszystkim zycze usmiechu na twarzy po nacisnieciu kursorem " END" oraz tego ze
      nie wazne nawet czy zdacie ale wazne jest doswiadczenie i wiedza to sie przeciez
      tak faktycznie liczy.Uwielbiam wszelkiego rodzaju konkursy i zawody dlatego
      humor mam dzis doskonaly i niezaleznie czy rezultat bedzie pozytywny czy
      odwrotnie to i tak sie ciesze ze mialam ta przyjemnosc.
      pozdrawiam
      • black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 21.05.09, 23:52
        Wreszcie jakaś szczera i podnosząca na duchu wypowiedź! Ja jestem jeszcze przed
        egzaminem...
        Nie orientujesz się, kiedy będą wyniki?
        Dziękuję
        • Gość: Zenobia Re : nie ma sie z czego cieszyc IP: *.access.telenet.be 22.05.09, 08:34
          bo jak bylo latwo to znaczy, ze prog do przejscia bedzie bardzo
          wysoki.Wyniki beda w czerwu
        • Gość: OlA-- Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.bb.sky.com 22.05.09, 15:56
          Wyniki prawdopodobnie w czerwcu. Zycze Ci powodzenia na egzaminie a dawki
          adrenaliny tylko w ilosci pobudzajacej szare komorki, frun na luzie !Forumowymi
          komentarzami sie nie przejmuj, to rezultat strachu lub osobistej niepewnosci.
          W kwietniu bylam zaproszona na dosc wazna rozmowe kwalifikacyjna.Pech chcial ze
          zachorowal mi akurat synus,mimo to bieglam na rozmowe w chaotycznym stanie ducha
          jak i prezencji.Coz,los tak chcial a ja nigdy nie rezygnuje ale tez nie stawiam
          wymogow ...ze musze wygrac..etc.W korytarzu tego gmachu spotkalam kilka osob
          ,zanuzonych nosami w ksiazkach(nigdy tego nie rob!)reprezentujacych rozne
          narodowosci wlaczajac naszych.Przyslowiowej oliwy do ognia dolewal pracujacy tam
          mlodzieniec ,jakby znudzony krazyl po korytarzu rozpowiadajac wokol ze
          wyselekcjonowano 200 osob a stanowisk jest tylko kilka.Od razu mnie chlopinka
          rozbawil bo zachowanie takie znaczy ze sam niedowartosciowany wciaz uwierzyc nie
          moze ze sie tam kiedys dostal...heh.Atmosfera byla dosc ciezka a wychodzacy z
          sali kandydaci nie byli raczej wylewni co do tresci i przebiegu rozmow.Czesto
          tak sie dzieje,porownac mozna to do zwierzyny bojacej sie utracic polowany wciaz
          lup.Postanowilam wypelnic swoj czas rozmowa ze sprzataczka na ktora nikt
          oczywiscie nie zwracal uwagi,od tak dla wypelnienia czasu.Kiedy wyczytywano moje
          nazwisko bylam w trakcie konwersacji z ta Pania nt bezrobocia i kryzysu, coz
          powtorzono nazwisko ,uslyszalam i wmaszerowalam pompatycznie do sali rozmow
          zbierajac na plecach ironiczne spojrzenia kandydatow.Zypytano mnie czy
          konwersacja ze sprzataczka byla interesujaca odparlam ze tak i moze nawet
          bardziej wartosciowsza niz cala reszta w efekcie koncowym.Pytania byly roznego
          kalibru i roznego zakresu ale dla mnie wazne sa idealy i nigdy nie przytakuje
          ,jesli sie nie spodobam to znaczy ze to nie miejsce dla mnie i vice versa.Dla
          mnie liczy sie czlowiek i sens tego co robie.Kiedy wyszlam z sali, jedna z osob
          doszla i zapytala o pytania,odrocilam sie powiedzialam na glos o jakie
          regulaminy i przepisy pytali( bo reszta to wiadomo rozna).Nic mnie rowniez nie
          obchodzilo ze ta sama wyczytujaca stala mi w ktoryms momencie za plecami ,mimo
          to dokonczylam zyczac wszystkim "good luck".Rozmowa byla 9 kwietnia,13 maja
          wiedzialam ze sie dostalam ale musialam jeszcze pewne kroczki poczynic.Dzisiaj
          rano w wielkiej kopercie przyszedl kontrakt( zaczynam 1 czerwca).Czy sie ciesze
          ?- Tak ! Czy bede zadowolona ?-To sie okaze poniewaz wazni sa dla mnie ludzie i
          prawa czlowieka jako jednostki w spoleczenstwie a nie wyscig szczurow.
          Po co mi praca w Brukseli?-Ano wlasnie w tym celu bo przeciez nie w tym by
          latami papierki z jednej strony biurka na druga przekladac i myslec kiedy pensja
          wyladuje w banku albo czy mi oddadza jak sofe kupie.Spotkalam wiele osob
          pracujacych w Brux,karierowiczow wciaz snujacych plany abstrakcyjnych karier
          oraz tych ktorzy mieli cel i go osiagneli nawet zaprzestajac wspolpracy z
          konkretna instytucja ale np.podazyli gdzies gdzie wykorzystali zdobyte
          doswiadczenie i wiedze.
          Po co ja to pisze ?-Bo wiem i wierze ze jest wiele naszych rodakow,doskonale
          przygotowanych ktorzy maja serce i ducha by pracowac dla dobra swego i Europy.
          pozdrawiam cieplutko
          • Gość: anbxl do OIA i reszty IP: *.access.telenet.be 22.05.09, 19:14
            Tak,moim zdaniem ten dlugi post jest kompletnie nie na temat...proba
            dowartosciowania sie,proba ukazania twojej pewnosci siebie i jak to
            inni sa "maluczcy" wobec twojej osoby....Szkoda mi ciebie...Z takim
            podejsciem byloby ci trudno w BXL...Zostan gdzie jestes/zaczynasz
            1/6,ale nie pokazuj tam jaka to jestes wspaniala,ze nawet ze
            sprzataczka porozmawiasz....Troche samokrytyki....
            Do reszty: mysle,ze te ograniczenia (340 miejsc) powoduja,ze ludzie
            czuja konkurencje....A pytania moga byc rozne...wszystko zalezy od
            zestawow na jaki trafi sie....Czy ktos mial verbale o roznicy miedzy
            sloniami w Afryce i Azji i o groznych australijskich pajakach dla
            ludzi?
            • Gość: OlA-- Re:do anbxl IP: *.bb.sky.com 23.05.09, 00:08
              Pozytywy draznia niedowartosciowanych."Maluczcy" to juz Twoja idea i smutny
              swiat zakreconego ignoranta.Cos Cie dotknelo w moim poscie,moze ukasilo bardziej
              niz grozny australijski pajak.
              Zycze Ci samych sukcesow
              powodzenia
              • Gość: bebico Re:do anbxl IP: 78.16.254.* 23.05.09, 00:53
                ja mimo wszytko dziekuje za te dlugi post i gratuluje sukcesu! ja
                zdaje jutro rano i taki optymistyczny powiew bardzo mi sie przydal,
                bo zaczynalam zjadac wlasny ogon wkolko powtarzajac testy. licze
                wiec optymistycznie na szczesliwy traf. pozdrawiam serdecznie!
                • Gość: anbxl Re:do bebico IP: *.access.telenet.be 23.05.09, 10:20
                  Nic nie da ciagle powtarzanie testow,bo w ten sposob jeszcze
                  bardziej stresujesz sie,co moze spowodowac twoja
                  mniejsza "wydajnosc"podczas egzaminow.Powodzenia i uwierz w siebie
                  (w sensie pozytywnym,a nie jak widzi siebie OIA,wszyscy be,tylko ja
                  super)
                  • black_paula Re:do anbxl 24.05.09, 22:40
                    Nie odniosłam wrażenia, ze OLI uważa się za super. Myślę, że jest optymistyczną
                    osobą. W każdym razie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i życzę powodzenia!
                    Pozdrawiam
            • tuhanka Re: do OIA i reszty 25.05.09, 13:28
              A mnie się post tamten post podoba i wcale nie uważam, żeby nie był
              na temat. Myślę, że Twoja przedmówczyni po prostu chciała przekazać
              pewną postawę życiową, która dla niej jest ważna. Szacunek dla
              wszystkich ludzi, niezależnie od stanowiska (akurat na Wyspach jest
              wiele wykształconych sprzątaczek, które jeszcze nie osiągnęły
              takiego poziomu języka, by się z tego wyrwać; moja przyjaciółka,
              dziewczyna z dwiema magisterkami, też od tego zaczynała, a w
              międzyczasie szkoliła język i szła do przodu - teraz ma ciekawą
              pracę administracyjną i również startuje w konkursie AST),
              podchodzenie z dystansem do konkursów i innych rodzajów rywalizacji
              (na zasadzie: świetnie będzie, jeśli się uda, a jeśli nie...świat
              się na tym nie kończy), optymistyczne podejście do życia - to jest
              to, co ja cenię i sama próbuję w sobie to wyćwiczyć. Ja do swojego
              konkursu podeszłam podobnie - miałam już w tym czasie dobrą pracę w
              Londynie i świetnie się tam czułam, więc i do konkursu podeszłam
              spokojniej - i udało się! Gdyby się nie udało, tragedia by się nie
              stała, po prostu robiłabym to, co wcześniej albo szukała dalszych
              możliwości rozwoju zawodowego w Wielkiej Brytanii.
            • Gość: jagoda Re: do OIA i reszty IP: *.etuc.org 09.06.09, 11:18
              Ja miałem testy o słoniach i pająkach :) Jak oceniasz numericale? Mi na nie
              brakło czasu i 3 odpowiedzi strzeliłem.
              • Gość: super Re: do OIA i reszty IP: 193.178.209.* 09.06.09, 12:34
                byly super latwe..... sprawdzone wszystko dwa razy i jeszcze czas
                wolny .... niektore nie trzeba bylo liczyc tylko "przeczytac" z
                tabelki
          • black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 24.05.09, 22:33
            Dziękuję i życzę CI powodzenia!
            • black_paula Re do OLI 24.05.09, 22:40
              Dzięki i powodzenia!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka