black_paula 10.05.09, 19:31 Dziewczyny, egzaminy już trwają, chyba od 5 maja! Bądźcie tak łaskawe i napiszcie, co jest na testach i czy są bardzo trudne...Ja zdaję 18 maja... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: kaja Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.217.146.33.coditel.net 10.05.09, 20:41 jest test z wiedzy o UE oraz test z rozumienia werbalno-numerycznego; zresztą - jak zawsze od tego każdy konkurs się zaczyna, przykłądy testów masz na stronie EPSO Odpowiedz Link Zgłoś
black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 10.05.09, 22:48 Dzięki za odpowiedź. Wiem jakiego typu są testy, ale chodziło mi o to, czy są bardzo trudne w tym roku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwinia Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 11.05.09, 17:01 Moze jednak ktos cos powie, trudniej czy latwiej niz np na ostatni CAST ? Odpowiedz Link Zgłoś
black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 11.05.09, 17:36 No właśnie! Napiszcie jak jest ze stopniem trudności... Odpowiedz Link Zgłoś
black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 11.05.09, 17:38 A Ty Jadwinia, kiedy zdajesz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jadwinia Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 11.05.09, 18:50 W piatek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alu Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.72-247-81.adsl-dyn.isp.belgacom.be 11.05.09, 20:01 ..ja zdaje w nastepna srode, mam nadzieje, ze ktos ze zdajacych wczesniej, bedzie uprzejmy i podpowie cokolwiek...potencjalnym konkurentom :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.217.147.42.coditel.net 11.05.09, 20:35 a ja na samym koncu ;(ale fajnie tym co juz po .powiedzcie jak bylo ? wiem ze nie jest latwo ale coz moze sie zalapiemy do 200 najlepszych;);))). trzymajcie sie i myslec pozytywnie a bedzie dobrze . Odpowiedz Link Zgłoś
black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 11.05.09, 21:33 To napisz po egzaminie jak było. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gość Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 12.05.09, 12:02 Ludzie mówią, ze trzeba mieć min 75% na egzaminie (preselekcje) i dalej przejdzie tylko 200 najlepszych Polaków. Czy ktoś mógłby podać źródło tych informacji? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaja Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 12.05.09, 12:17 przeczytaj dokładnie tutaj: eur- lex.europa.eu/LexUriServ/LexUriServ.do? uri=OJ:C:2009:028A:0001:0014:EN:PDF ostateczna przewidywana liczba lauretaów PL to 85; po preselckji wezma 340 najlepszych do dalszego etapu, a po części pisemnej do egzaminu ustnego przepuszczą max 170 osób wystarczy poczytać uważnie ogloszenie o konkursie w OJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 13.05.09, 16:01 a ´ja 14 maja, w berlinie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 20:47 A ja zdawalam dzisiaj.Zadania matematyczne byly straszne, a nigdy wczesniej nie mialam z nimi problemu, byly trudniejsze niz na moim ostatnim konkursie na AD-5, na ktorym, niestety, zabraklo mi punktow, zeby przejsc dalej:( Testy o UE jak zwykle-jak sie troche przygotowac to nawet nie trudne. Natomiast werbalne raczej z tych trudniejszych (zdawalam po francusku). Nie wystarczylo ogarnac wzrokiem i odpowiedz sama rzucala sie w oczy. Raczej trzeba bylo pomyslec. A czas gnal jak szalony. Testy na CAST byly na poziomie pierwszego stopnia nauki jezyka francuskiego, no, moze polowy drugiego. Na sekretarki nie byly wcale takie latwe. Ale moze to tylko dla mnie komputer wylosowal taki zestawik. W kazdym razie, nie licze na to, zebym zdala. Szukam na razie czegos jako kontraktowy. Zycze powodzenia wszystkim, ktorzy zdaja. Odpowiedz Link Zgłoś
izabel.3 Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 13.05.09, 21:07 Witam! Długo sie przygotowywałaś? Ja też mam stracha przez numerycznymi. Powiedz proszę, ubiegasz się z Polski? Wysyłasz gdzie sie da CV? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 21:31 Rozumiem, Izabel.3, ze pytanie kierujesz do mnie? Do zadan tekstowych nie da sie przygotowac,bo albo umiesz czytac w obcym jezyku rozumiesz (chociaz mniej wiecej) co czytasz. A do matematycznych dobrze jest powtorzyc sobie rozne rzeczy na przykladowych zadaniach ze stron internetowych, ktore tu ciagle sie przewijaja.Zeby wiedziec, jak obliczyc zaludnienie albo procent z czegos. Ja musialam akurat matematyki duuuuuuuuzo sobie przypomniec, bo raczej jestem stroniaca od zagadnien liczbowych.Nie, nie ubiegam sie z Polski i nie wysylam CV gdzie sie da, bo po co komu zasmiecac skrzynke? Wysylam tam, gdzie ewentualnie moglabym pracowac i gdzie moje zawodowe doswiadczenie komus moze sie przydac.A czasami jakis dobry duch podszepnie mi cos o jakims wakacie. Ale o tym cicho sza... A Ty tez zdalas CAST? Masz juz jakies doswiadczenia z innych konkursow? Odpowiedz Link Zgłoś
izabel.3 Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 13.05.09, 21:41 Tak, napisałam do Ciebie, przepraszam, jeśli nie było to zrozumiałe. Dziękuje za odpowiedź. Zdałam CAST, to był mój 1. exam, więc doświadczenia nie mam za bardzo. Zdaję sobie sprawę, że ten będzie trudniejszy, chociaż pewnie wszystko zależy od zestawu. Procedura dostania pracy w UE jest dość zniechęcająca:)... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 21:46 Ale chyba warto? Jesli masz taka mozliwosc, zapisuj sie na kazdy konkurs, na jaki tylko mozesz, nawet dla technikow i ochroniarzy, bo to swietne cwiczenie w rozwiazywaniu testow. Powodzenia i napisz, jak Ci poszlo. Odpowiedz Link Zgłoś
izabel.3 Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 13.05.09, 22:21 Pewnie, że warto:)! Ale dużo wytrwałości trzeba mieć:)Ciekawe, ile wynosi średnia wieku ludzi, którym się udało:) Przepraszam, za pytanie skąd piszesz, teraz dopiero widze, że z ze środka wydarzeń:) Skoro z BE to pewnie i tak już masz dobrą posadke:) Dzieki, napisze po wszystkim. Powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trgf Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 13.05.09, 22:50 pytania tendencyjne: daty, traktaty, instytucje, fundusze, co za co odpowiada ... zadania matematyczne typu: podziel lub pomnoz i porownaj, policz proporcje teksty tez nieskomplikowane wnniosek: bedzie wysoki prog dla odsiewu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ast pl Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 136.173.62.* 26.05.09, 14:55 podzielam opinie -mialam tydzien temu test QCM byla makabra a to jest moj 3 egzamin i EU mam w paluszku -powiem szczerze ze sie duzo uczylam i mialam pytania hmmm nie wiem z jakich zrodel ???tak trudne ze nie jestem w stanie powtorzyc zadnego .co niektorzy nic nie zrobili tylko sobie poczytali i mieli pytania typu data wejscia traktatow w zycie itp . to jest absurd by miec zestawy pytan rozne ?dlatego Epso dla mnie to loteria a nie egzamin wiedzy lub inteligencji . verbale i numericale byly ok chociaz to ale to nie wystarzy by dostac sie do 200 naj . pozdrawiam entuzjastow Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.09, 18:32 to pytanie o datę wejścia traktatu w życie zaliczasz do trudnych czy do latwych ??? bo nie zrozumialem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalkulatorek Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 14.05.09, 11:35 Co ty pitolisz kobieto????? Zdawalam dzisiaj AST1 i preselekcje wewnetrzna AD-5, o ktorej piszesz (ktora zdalam). Numericale AST1 byly na tyle latwe,ze w wiekszosci zadan mozna bylo zrobic obliczenia w pamieci albo znalezc gotowa odpowiedz w tabelce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 14.05.09, 16:09 hej. zdawalam dzis. wiedza o unii banalnie proste, ale na drugiej czesi po prostu czasowo nie wyrabialam. jakos tak duzo czytania, i generalnie ten na sekr. byl trudniejszy niz dwa meisiace temu na AD5.pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 14.05.09, 17:22 hej, a ile osób mniej wiecej zdaje w jednej sali? Wszyscy zdają razem, czy rozdzielają po kilkanaście osób w różnych salach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:01 ręce opadają jak się to czyta - mam nadzieję, że nigdy nie przejdziecie tej "dość skomplikowanej procedury dostania pracy w UE". Na szczęście znajomość języka polskiego też podlega weryfikacji w trakcie konkursu. Jak można takie pytania zadawać: ile osób pisze preselekcję w jednej sali. Może sobie jeszcze gotowca przygotuj na CD ... Widać, że polaczkowo i do Brukseli chce dotrzeć ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 18:15 korekta: "dość zniechęcającej procedury dostania pracy w UE" ... swego czasu na Belgia net ktoś uświadamial rodaków, że w ramach konkursu sprawdza się VERTICAL and numerical skills ... :) jeżeli już, to te "vertical" skills to pewnie raczej dla panów ... bo panie to można chyba bardziej testować z horizonal skills ... chociaż kto je tam wie ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 14.05.09, 21:33 A mnie rece opadaja,albo raczej chce mi sie smiac jak czytam takie posty jak twoj i tym podobne....Jezeli ludzie pytaja to po to,zeby otrzymac jakas konkretna odpowiedz,a nie niekonstruktywna krytyke jak twoja....A moze boisz sie konkurencji???Piszesz z PL to albo jestes na urlopie po trudach pracy w BXL,albo skoro piszesz w tym temacie jestes zainteresowana....Pewnie w kazdym osrodku preselekcje wygladaja troche inaczej...W BXL jest to budynek panstwowy,gdzie rowniez odbywaja sie tutejsze egzaminy panstwowe.Sa chyba 2 sale,przychodzisz ,dajesz na recepcji dokument osobisty+ zaproszenie,daja ci klucz do szafki,gdzie zostawiasz swoje rzeczy,czekasz i wchodzisz do sali.Masz stanowisko z pc,tabliczka i gabka+ mazak.Czasem jest ciezko skupic sie,bo ktos obok,kaszle,inny prycha,smarka,etc,sam monitor jest dosc daleko,ale zawsze mozna sobie podwyzszyc,przysunac blizej.W sali jest (tak na oko) ok 50-60 stanowisk "Widać, że polaczkowo i do Brukseli chce dotrzeć ..." A ty kim jestes????Dla mnie zakompleksionym biednym czlowiekiem,ktory nie tylko nie szanuje innych,ale i samego siebie POLACZKU Odpowiedz Link Zgłoś
black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 14.05.09, 22:23 Dziękuję za odpowiedź anbxl! Pytałam o sale, bo zdaję pierwszy raz taki egzamin i od niedawna jestem w Brukseli. Masz rację, to forum jest po to, żeby sobie pomagać, a nie krytykować się... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: , Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.05.09, 22:25 a czy pisanie z Polski to coś gorszego niż z Belgii ??? może mam tu aktualnie coś ciekawszego do roboty niż praca w żlobku ...:) Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: do , 15.05.09, 11:32 zamiast krytykowac innych to : 1/ sprawdz info (zlobek) 2/najwazniejsze -pocwicz czytanie ze zrozumieniem,bo to ty napewno masz z tym klopoty :-)) 3/zacznij od SIEBIE,bo masz trudnosci ze zrozumieniem tekstu pisanego w twoim wlasnym jezyku :-))) 4/ nie badz tchorzem ANONIMIE,a z frustracja i swoimi problemami walcz w inny sposob.... A nie poprzez krytyke ludzi,ktorzy szukaja tutaj informacji Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 14.05.09, 19:53 Ja do Ciebie nic nie napisalam, wiec dlaczego Ty do mnie w takie niegrzeczne tony? Jak zapewne doskonale wiesz, pytania na konkursie sa przypadkowe, wiec moze to akurat dla mnie tylko byly trudne. Pisalam tylko o wlasnych doswiadczeniach. Jesli zdasz AD5 i dostaniesz prace (bo to dwie rozne historie), to chyba sie bardzo nie zmartwie, jesli nie bedzie mi dane pracowac obok Ciebie w biurze. Zycze powodzenia, mimo wszystko. Pozdrawiam grzecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc-agata Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.access.telenet.be 14.05.09, 19:56 Powyzsze jest do osoby piszacej kilka wypowiedzi wczesniej pod pseudonimem: kalkulatorek Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zdajaca Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.cec.eu.int 14.05.09, 20:05 Czesc, Zamiast wyladowywac frustracje (robie to w aspri wiec wystarczy;-) napisze jak bylo na moim tescie: Wiedza o uni stosunkowo latwa: trzeba znac b dobrze podstawy (pamietam: ktore z wymienionych nie jest instytucja, sklad ESC, kto mianuje...-wiec glownie instytucje) Numeryczny i werbalny: ja akurat wylosowalam latwy test: proste oblicznia (tylko czytajcie uwaznie pytania!), raczej klarowne teksty. Zycze dobrej koncentracji! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.217.147.42.coditel.net 14.05.09, 22:57 dzieki dziewczyny za info czeakamy dalej i nie ma co sie sugerowac pytaniami i tak to jest loteria .jeden ma latwe drugi trudne.boje sie tych egzaminow ale coz...moze bedzie dobrze. PS dla tych klocacych sie .dziewczyny nie warto i nie wypada chyba kazdemu zalezy na tym by zachowac godny poziom forum .pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondraszka Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 15.05.09, 09:36 hej, kto zwas mi powie , jesli wie, jak oni licza te punkty z testow? Odpowiedz Link Zgłoś
anbxl Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 15.05.09, 11:37 Preselekcje sa sprawdzane przez komputer (tak powiedzial mi pan w Prometric).Wszystko jest pod opieka firmy zewnetrznej PROMETRIC. Probowalam kiedys cos dowiedziec sie na ich temat.Ich biuro centralne jest w NL,a maja ludzi na calym swiecie.Pracuja dla nich rowniez Polacy,ale podobno najwiecej pracownikow maja w....Indiach Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondraszka Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 15.05.09, 11:58 anabxl dziekuje ci za odp. wiesz moze jak komputer liczy? ile punktow za pytanie? jeden? ile trzeba miec , zeby przejsc dalej??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mondraszka Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: 95.160.182.* 15.05.09, 12:03 witam, Znam biegle jezyki obce. Chcialabym pracowac jako tlumacz w instytucjach europejskich. Czy ktos z Was moze mi pomoc? Chodzi mi o to, czy w Unii oferuja ksztalcenie na tlumaczy konferencyjnych czy nie? Skad mam wziac zaswiadczenie, jesli takie na EPSO wymagaja, skoro nie robilam zadnych kursow na tlumacza ale pracowalam z jezykami praktycznie, na wielu imprezach, konferencjach. Niestety tam pracowalam nie jako tlumacz, wie cmi nie dano swiadectw gdzi ejest napisane, ze jestem tlumaczem konferencyjnym czy mam zdobyte takie doswiadczene. Pomozcie mi prosze.Do kogo sie zwrocic? Dziekuje! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OlA-- Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.bb.sky.com 21.05.09, 16:55 Ja bylam dzisiaj na egz w londynskim oddziale.Chcialam sie podzielic swoimi odczuciami jak rowniez zyczyc wytrwalosci tym ktorzy stoia wciaz przed.Bylo swietnie i bezstresowo,mysle ze w pewnym sensie porownywalne do egz na prawo jazdy. a) wiedza teoretyczna-coz wiele przesady wciaz krazy wsrod zdajacych,przed egz w kwietniu wykupilam testy on-line,szczerze zaluje poniewaz rzetelna nauka oraz wiedza ogolna jest w pelni wystarczajaca do tego poziomu. b)rozumienie teksu- znajac jezyk + logicznie analizujac to co czytasz nie sadze ze sprawi Ci ogromny problem. c)zadania-akurat tego sie bardzo obawialam poniewaz w tej dziedzinie asem nigdy nie bylam,mimo to czesc zadan rowniez o logike sie opiera a biorac pod uwage moj mizerny poziom to az tak zle nie bylo. wskazowka-nie nakrecac sie opiniami innych bo zaczniesz sie uczyc dat np.kolejnych kadencji politykow a zapomnisz co to 3 filary..etc wszystkim zycze usmiechu na twarzy po nacisnieciu kursorem " END" oraz tego ze nie wazne nawet czy zdacie ale wazne jest doswiadczenie i wiedza to sie przeciez tak faktycznie liczy.Uwielbiam wszelkiego rodzaju konkursy i zawody dlatego humor mam dzis doskonaly i niezaleznie czy rezultat bedzie pozytywny czy odwrotnie to i tak sie ciesze ze mialam ta przyjemnosc. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 21.05.09, 23:52 Wreszcie jakaś szczera i podnosząca na duchu wypowiedź! Ja jestem jeszcze przed egzaminem... Nie orientujesz się, kiedy będą wyniki? Dziękuję Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Zenobia Re : nie ma sie z czego cieszyc IP: *.access.telenet.be 22.05.09, 08:34 bo jak bylo latwo to znaczy, ze prog do przejscia bedzie bardzo wysoki.Wyniki beda w czerwu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OlA-- Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! IP: *.bb.sky.com 22.05.09, 15:56 Wyniki prawdopodobnie w czerwcu. Zycze Ci powodzenia na egzaminie a dawki adrenaliny tylko w ilosci pobudzajacej szare komorki, frun na luzie !Forumowymi komentarzami sie nie przejmuj, to rezultat strachu lub osobistej niepewnosci. W kwietniu bylam zaproszona na dosc wazna rozmowe kwalifikacyjna.Pech chcial ze zachorowal mi akurat synus,mimo to bieglam na rozmowe w chaotycznym stanie ducha jak i prezencji.Coz,los tak chcial a ja nigdy nie rezygnuje ale tez nie stawiam wymogow ...ze musze wygrac..etc.W korytarzu tego gmachu spotkalam kilka osob ,zanuzonych nosami w ksiazkach(nigdy tego nie rob!)reprezentujacych rozne narodowosci wlaczajac naszych.Przyslowiowej oliwy do ognia dolewal pracujacy tam mlodzieniec ,jakby znudzony krazyl po korytarzu rozpowiadajac wokol ze wyselekcjonowano 200 osob a stanowisk jest tylko kilka.Od razu mnie chlopinka rozbawil bo zachowanie takie znaczy ze sam niedowartosciowany wciaz uwierzyc nie moze ze sie tam kiedys dostal...heh.Atmosfera byla dosc ciezka a wychodzacy z sali kandydaci nie byli raczej wylewni co do tresci i przebiegu rozmow.Czesto tak sie dzieje,porownac mozna to do zwierzyny bojacej sie utracic polowany wciaz lup.Postanowilam wypelnic swoj czas rozmowa ze sprzataczka na ktora nikt oczywiscie nie zwracal uwagi,od tak dla wypelnienia czasu.Kiedy wyczytywano moje nazwisko bylam w trakcie konwersacji z ta Pania nt bezrobocia i kryzysu, coz powtorzono nazwisko ,uslyszalam i wmaszerowalam pompatycznie do sali rozmow zbierajac na plecach ironiczne spojrzenia kandydatow.Zypytano mnie czy konwersacja ze sprzataczka byla interesujaca odparlam ze tak i moze nawet bardziej wartosciowsza niz cala reszta w efekcie koncowym.Pytania byly roznego kalibru i roznego zakresu ale dla mnie wazne sa idealy i nigdy nie przytakuje ,jesli sie nie spodobam to znaczy ze to nie miejsce dla mnie i vice versa.Dla mnie liczy sie czlowiek i sens tego co robie.Kiedy wyszlam z sali, jedna z osob doszla i zapytala o pytania,odrocilam sie powiedzialam na glos o jakie regulaminy i przepisy pytali( bo reszta to wiadomo rozna).Nic mnie rowniez nie obchodzilo ze ta sama wyczytujaca stala mi w ktoryms momencie za plecami ,mimo to dokonczylam zyczac wszystkim "good luck".Rozmowa byla 9 kwietnia,13 maja wiedzialam ze sie dostalam ale musialam jeszcze pewne kroczki poczynic.Dzisiaj rano w wielkiej kopercie przyszedl kontrakt( zaczynam 1 czerwca).Czy sie ciesze ?- Tak ! Czy bede zadowolona ?-To sie okaze poniewaz wazni sa dla mnie ludzie i prawa czlowieka jako jednostki w spoleczenstwie a nie wyscig szczurow. Po co mi praca w Brukseli?-Ano wlasnie w tym celu bo przeciez nie w tym by latami papierki z jednej strony biurka na druga przekladac i myslec kiedy pensja wyladuje w banku albo czy mi oddadza jak sofe kupie.Spotkalam wiele osob pracujacych w Brux,karierowiczow wciaz snujacych plany abstrakcyjnych karier oraz tych ktorzy mieli cel i go osiagneli nawet zaprzestajac wspolpracy z konkretna instytucja ale np.podazyli gdzies gdzie wykorzystali zdobyte doswiadczenie i wiedze. Po co ja to pisze ?-Bo wiem i wierze ze jest wiele naszych rodakow,doskonale przygotowanych ktorzy maja serce i ducha by pracowac dla dobra swego i Europy. pozdrawiam cieplutko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl do OIA i reszty IP: *.access.telenet.be 22.05.09, 19:14 Tak,moim zdaniem ten dlugi post jest kompletnie nie na temat...proba dowartosciowania sie,proba ukazania twojej pewnosci siebie i jak to inni sa "maluczcy" wobec twojej osoby....Szkoda mi ciebie...Z takim podejsciem byloby ci trudno w BXL...Zostan gdzie jestes/zaczynasz 1/6,ale nie pokazuj tam jaka to jestes wspaniala,ze nawet ze sprzataczka porozmawiasz....Troche samokrytyki.... Do reszty: mysle,ze te ograniczenia (340 miejsc) powoduja,ze ludzie czuja konkurencje....A pytania moga byc rozne...wszystko zalezy od zestawow na jaki trafi sie....Czy ktos mial verbale o roznicy miedzy sloniami w Afryce i Azji i o groznych australijskich pajakach dla ludzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: OlA-- Re:do anbxl IP: *.bb.sky.com 23.05.09, 00:08 Pozytywy draznia niedowartosciowanych."Maluczcy" to juz Twoja idea i smutny swiat zakreconego ignoranta.Cos Cie dotknelo w moim poscie,moze ukasilo bardziej niz grozny australijski pajak. Zycze Ci samych sukcesow powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bebico Re:do anbxl IP: 78.16.254.* 23.05.09, 00:53 ja mimo wszytko dziekuje za te dlugi post i gratuluje sukcesu! ja zdaje jutro rano i taki optymistyczny powiew bardzo mi sie przydal, bo zaczynalam zjadac wlasny ogon wkolko powtarzajac testy. licze wiec optymistycznie na szczesliwy traf. pozdrawiam serdecznie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anbxl Re:do bebico IP: *.access.telenet.be 23.05.09, 10:20 Nic nie da ciagle powtarzanie testow,bo w ten sposob jeszcze bardziej stresujesz sie,co moze spowodowac twoja mniejsza "wydajnosc"podczas egzaminow.Powodzenia i uwierz w siebie (w sensie pozytywnym,a nie jak widzi siebie OIA,wszyscy be,tylko ja super) Odpowiedz Link Zgłoś
black_paula Re:do anbxl 24.05.09, 22:40 Nie odniosłam wrażenia, ze OLI uważa się za super. Myślę, że jest optymistyczną osobą. W każdym razie dziękuję za wszystkie odpowiedzi i życzę powodzenia! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tuhanka Re: do OIA i reszty 25.05.09, 13:28 A mnie się post tamten post podoba i wcale nie uważam, żeby nie był na temat. Myślę, że Twoja przedmówczyni po prostu chciała przekazać pewną postawę życiową, która dla niej jest ważna. Szacunek dla wszystkich ludzi, niezależnie od stanowiska (akurat na Wyspach jest wiele wykształconych sprzątaczek, które jeszcze nie osiągnęły takiego poziomu języka, by się z tego wyrwać; moja przyjaciółka, dziewczyna z dwiema magisterkami, też od tego zaczynała, a w międzyczasie szkoliła język i szła do przodu - teraz ma ciekawą pracę administracyjną i również startuje w konkursie AST), podchodzenie z dystansem do konkursów i innych rodzajów rywalizacji (na zasadzie: świetnie będzie, jeśli się uda, a jeśli nie...świat się na tym nie kończy), optymistyczne podejście do życia - to jest to, co ja cenię i sama próbuję w sobie to wyćwiczyć. Ja do swojego konkursu podeszłam podobnie - miałam już w tym czasie dobrą pracę w Londynie i świetnie się tam czułam, więc i do konkursu podeszłam spokojniej - i udało się! Gdyby się nie udało, tragedia by się nie stała, po prostu robiłabym to, co wcześniej albo szukała dalszych możliwości rozwoju zawodowego w Wielkiej Brytanii. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jagoda Re: do OIA i reszty IP: *.etuc.org 09.06.09, 11:18 Ja miałem testy o słoniach i pająkach :) Jak oceniasz numericale? Mi na nie brakło czasu i 3 odpowiedzi strzeliłem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: super Re: do OIA i reszty IP: 193.178.209.* 09.06.09, 12:34 byly super latwe..... sprawdzone wszystko dwa razy i jeszcze czas wolny .... niektore nie trzeba bylo liczyc tylko "przeczytac" z tabelki Odpowiedz Link Zgłoś
black_paula Re: Egzaminy na AST 1 już trwają!!! 24.05.09, 22:33 Dziękuję i życzę CI powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś