cybulski.t 16.03.07, 14:10 Hmm... a czy jakoś wczoraj nie było sytuacjo odwrotnej? Głosowano nad odebraniem immunitety posłowi PiS oraz LPR? Kto w tedy głosował przeciw? Wszystkie zwierzeta są równe!! ... Ale niektóre równiejsze. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
hermano Areszt sposobem na sprawiedliwość społeczną? 16.03.07, 14:33 Czy ktoś wie czemu ma służyć areszt? Wydawało mi się, że jako środek zapobiegawczy ma służyć zapewnieniu prawidłowego przebiegu śledztwa i ma być środkiem nadzwyczajnym. Obserwując enuncjacje prasowe mam wrażenie, że jest środkiem zwyczajnym i powszechnym, stosowanym pomimo słabego uprawdopodobnienia zarzucanych czynów (pomówienia przestępców) oraz enigmatycznej możliwości matactwa. Nikt jakoś nie zauważa, że praktyką stało się pozbawianie wolności bez wyroku. Odpowiedz Link Zgłoś
pjaj Re: Areszt sposobem na sprawiedliwość społeczną? 16.03.07, 16:36 Jako osoba obeznana z tematem (jako pełnomocnik osadzonych a nie jako aresztowany) mogę powiedzieć jedno. Areszt stosowany jest często nie po to, by zapobiec mataczeniu, ale by zmusić aresztowanego do zeznań - jak powiesz coś, na czym mi zależy, to Cię wypuścimy. Nie mówiąc już o autentycznej sytuacji mojego klienta, gdy prokurator powiedział mu, że będzie trzymany tak długo w areszcie, aż się przyzna do czegoś, czego nie zrobił. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.zywiecki PiS: SLD i PO chronią posłów za immunitetem 16.03.07, 16:05 Czy tylko PiS może bronić swoich posłów?Retoryka PiSowska dawno już straciła nawet pozory moralności. Odpowiedz Link Zgłoś
marekoh Tylko że to PO zapowiadała zniesienie immunitetu 16.03.07, 16:49 I jak zwykle okłamała wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś