effi23 16.10.07, 09:37 Jego leksykon pojęć i legend XX wieku przeczytałam od deski do deski. Polecam wszystkim, czyta się jak najbardziej wciągającą beletrystykę. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
eryk2 Re: Hasło: Kopaliński 16.10.07, 16:11 Jeden z najbardziej sKOPAnych (nomen omen) przez korektę tekstów, jakie ostatnio czytałem. Dwa przykłady (skandaliczne!): - słownik Lindego wydawany do ...1914 roku, w trakcie wojen napoleońskich (sic!) - dwukrotnie powtórzona data powstania "Cichej nocy" - znów 1914... Rozumiem, że w GW żałują belle epoque, ale żeby aż tak się fiksować na 1914, gdy sie zawalił stary dobry świat XIX wieku?! A serio: Kopaliński przewraca się w grobie, gdy GW wystawia mu taki pomnik rękami dwudziestoletnich korektorów, wymienianych co trzy miesiące bez płacenia ZUS-u (tzw. praktyki)... Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Hasło: Kopaliński 25.10.07, 13:13 i to by było na tyle. Korekta już nawet nie na pchłach. A co do p. Kopalińskiego, w podstawówce zaczytywałam się w jego małym słowniku wyrazów obcych. Pyszna zabawa. Odpowiedz Link Zgłoś
wirusx Re: Hasło: Kopaliński 28.10.07, 17:46 eryk2 napisał: - dwukrotnie powtórzona data powstania "Cichej nocy" - znów 1914... Eryku, Autorka błędnie przytacza powstanie "Stille Nacht, heilige Nacht" w 1918, A Ty "poprawiasz" na 1914... "Cicha noc " jest z 1818 roku!!! Odpowiedz Link Zgłoś
szarak111 Hasło: Kopaliński 17.10.07, 12:41 Władysław Kopaliński należał do tego typu ludzi, których znamy z książek ale rzadko poznajemy ich życie. Dlatego ten artykuł to doskonałe uzupełnienie. Szkoda, że zwykle trzeba na podobne czekać aż do śmierci... Odpowiedz Link Zgłoś
el_perro Re: Hasło: Kopaliński 18.10.07, 10:43 To był jednak ziom. Aż nabrałem ochoty, żeby sobie poczytać jego słowniki. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Cud - jest więc ktoś nie "skopalińsowiony"??? 19.10.07, 22:42 Zacznij brachu od "Kot w worku czyli..." tegoż Stefczyka vel Kopalińskiego. A potem nie zoczysz, jak Cię wciągnie i omota ...wiedza. . Z czasem mierzić Cię będzie mylenie "stricto" (zamiast "stricte") z "sensu stricto". Rozumiane sensu lato , oczywista... Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Errata: "skopalińsKowiony" 19.10.07, 22:44 Przepraszam Panie Władysławie. Obiecuję poprawę... Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Ozłocić Panią, Pani Joanno! [...Lindem] - ... 19.10.07, 22:35 ...a jednak tak jeszcze ktoś mówi! Nie tylko ja... . Panowie Stefczyk po naradzie z Kopalińskim doradzili mi - nie odpuszczać. Takoż: [...autor wydanego w latach 1807-- 1914 "Słownika języka polskiego" Samuel B. Linde...] żył chyba, Pani Joanno, tyle lat ile Pan Władysław. Albo i dłużej - skoro nadzorował wydawanie swego słownika jeszcze w 1914 roku! . Panie Władysławie. Jeszcze długo będzie Pan mnie absorbował swymi ciekawymi słowami. Kopnąłem się do kącika krzyżów- kowego mego ojca i sprawdziłem to pańskie: "skom- prymowany" (z artykułu P. Joanny S.). A pamiętam, z jakim żalem oddałem Pana słownik do pospolitych zastosowań krzyżówkowych. No wiem, wiem, kupiłem sobie następne wydanie. . A Pana "Koty w worku" z dzieciństwa były moją pierwszą lekturą Pana pomysłów. Nadal się do tych 3 tomików odwołuję... Odpowiedz Link Zgłoś