amelie2 14.09.09, 22:51 Brak komentarzy, bo rzeczywiście trudno komentować idiotyczne, populistyczne pomysły. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dziwnoknurski Pracowałem tak przez 12 lat 14.09.09, 23:28 Przyczepili się do tej niedzieli, przecież pracownicy dostaję wolne np w środę i czwartek i też mogą odpocząć, kodeks pracy to reguluje. Jakoś nie wydaje mi się aby naprawdę chodziło o dobro pracowników tylko o przypodobanie się hierarchom kościelnym. A dodatkowo wrzucanie do tego małych sklepów jest bez sensu, chyba że dopisali je tylko po to żeby w negocjacjach zrezygnować z tego zapisu i przepchnąć resztę tej głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
ajmax Temat zastępczy. 15.09.09, 08:06 Co ukrywają tym razem? Czyżby finanse Państwa były tragiczne? Odpowiedz Link Zgłoś
sokolasty Re: Temat zastępczy. 15.09.09, 08:23 Jego zdaniem na porządku dziennym jest, że pracownik sklepu formalnie ma trzy czwarte etatu, za trzy czwarte dostaje pieniądze, ale pracuje jak na całym. Albo i na dwóch[...] Ale co to ma do pracy w niedziele? Jak niedziele będą wolne od 12.00, to ten pracownika dalej będzie pracował 4/4 za kasę 3/4, tylko że takich jak on będzie mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
monster_truck Kolejny powód żeby rosło bezrobocie 15.09.09, 08:40 Młodzi nie mogą znaleźć pracy po szkole a teraz jeszcze kolejny nóż w plecy. Ograniczmy jeszcze bardziej podaż stanowisk pracy to zaraz każdy będzie siedział na zasiłku i nie bęedzie komu pracować na emerytury. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Kolejny powód żeby rosło bezrobocie 15.09.09, 08:44 Dokładnie. Zwłaszcza że markety zatrudniają mnóstwo studentów, dla których praca w niedzielę jest jedynym sposobem pogodzenia pracy zarobkowej ze studiami. Ale co to obchodzi prawicowe partie, które dążą do tego, żeby dostęp do studiów miały tylko dzieci bogatych rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
a.rd Kto ma wiecej glosow - pracownicy czy kupujacy?! 15.09.09, 11:33 Niech politycy dobrze przemysla kto ma wiecej glosow w wyborach - pracownicy sklepow czy reszta narodu pracujacego tygodniowo najdluzej ze wszystkich Europejczykow, a zatem narodu ktory w zwiazku z tym kocha i MUSI robic zakupy w weekendy! Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Ja proponuję zmniejszyc ilośc parlamentarzystów 15.09.09, 08:53 Sejm do 300 posłów Senat skasowac całkowicie gdyz obecnie dubluje się z kancelarią prezydenta. Do tego diety poselskie przyciąć do 2x średnia krajowa, skasowac ulgi na przejazdy. Na temat handlu i wolnych dni niech się wypowiedza wszyscy, bo z tego co wiem pracownicy odbieraja wolne w inne dni. A kto był dzień po swięcie w markecie budowlanym lub ogrodniczym ten powinien wiedziec ile wysiłku personelu trzeba by obsłużyc większy ruch niż normalny. Nie płąćmy za głupotę polityką, rozliczmy ich z efektów. Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: Kolejny powód żeby rosło bezrobocie 15.09.09, 09:36 > Młodzi nie mogą znaleźć pracy po szkole a teraz jeszcze kolejny nóż w plecy. Og > raniczmy jeszcze bardziej podaż stanowisk pracy to zaraz każdy będzie siedział > na zasiłku i nie bęedzie komu pracować na emerytury. o tak.. zwłaszcza młodzi i ambitni po studiach marzą wprost o robocie w markecie. powiem ci coś. znajomy miał pracownicę która zwolniła się bo w markecie powiedzieli jej że będzie miała sratki dodatki socjal i tym podobne bzdury. po miesiącu przyszła tam skąd odeszła prosząc o przyjęcie jej z powrotem. miała dość po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
hella_79 Re: Kolejny powód żeby rosło bezrobocie 15.09.09, 11:12 młodych i ambitnych po studiach az tak wielu nie ma :P ba, duża częśc z absolwentów licznych szkół gotowania na gazie ziemnym nadaje się tylko do pracy w markecie. no i nie zapominaj o tym, ze osoba po szkole to nie tylko ktoś, kto skończył jakieś tam studia, to są też ludzie tylko z matura lub bez. a tak z innej beczki to rozwaliło mnie stwierdzenie, że przeforsowano zakaz handlu w "12 najważniejszych świąt." i tutaj pytanie jakim to waznym świetem sa zielone świątki? gdyby nie ten zakaz handlu, to spora częśc osób by nie wiedziała, ze takie coś w ogóle jest :P Odpowiedz Link Zgłoś
4g63 Re: Kolejny powód żeby rosło bezrobocie 15.09.09, 11:34 >"12 najważniejszych świąt." ciekawe dlaczego tylko katolickich? Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Kolejny powód żeby rosło bezrobocie 15.09.09, 15:28 4g63 napisał: > >"12 najważniejszych świąt." > > ciekawe dlaczego tylko katolickich? Ciekawe co dostałeś w prezencie z okazji przyjęcia pierwszej komunii... Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Re: Temat zastępczy. 15.09.09, 08:25 W tym przypadki szydło już trochę wylazło z worka ... kasta polityczna próbuje na szybkiego przyfastrygować łatę:) A co do ulgowego traktowania niedzieli to oczywiście jest to chęć przypodobania się Watykańczykom przed nadchodzącymi wyborami. Zwykła kiełbasa wyborcza nic więcej. Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami ruszy turystyka =cala gospdarka 15.09.09, 08:33 a jak idziecie w gosci lub na wycieczke to udaje sie wam zrobic zakupy w nie-w-niedziele? knajpa czy pensjonacik pod miastem kupi wszystko. lyzke,zarowke,kran,furtke i okno.....lodowke i zmywarke i lezaki dla zmeczonych rowerzystow....i obraz od artysty bo polacy-swiatowcy wiedza jak ma wypoczynek wygladac. sklep jest wazny jak WC, bez nich zyc bardzo trudno ale to nie sedno zycia. zabrac kase unii !!! i to tyle w temacie zastepczym bo to zagraniczne koncerny wywoza kase z polski a niemiec w niedziele do sklepu nie chodzi a supermarkety nie upadaja i niemiec bogaty jest !???????! Odpowiedz Link Zgłoś
wiedmak Naucz sie bucu po polsku pisac 15.09.09, 08:38 bo belkotu polskojezycznego chama czytac sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
agiatami "kulturo" " polska" 15.09.09, 08:44 do mnie piszesz? to nie pisz, bo do dyskusji sie nie nadajesz! Odpowiedz Link Zgłoś
a.k.traper Co to jest polskojęzyczny cham, twoje korzenie? 15.09.09, 09:01 Az tak się obnażac nie musisz, nie kazdy miał łatwe dzieciństwo i dobre wzory. Poza tym jak się z czyms nie zgadzasz to napisz swoje argumenty, to się nazywa rozmowa i wymiana zdań w języku polskim, "bełkot polskojezyczny" wymyslili tępawi ludkowie którzy ani fizycznie ani intelektualnie nie potrafia w życiu zabłysnąć, nie powtarzaj słów których nie jestes w stanie zrozumieć i jak Zagłoba rochowi Kowalskiemu powiem: "Mosci Rochu, co masz wziaśc na plecy to weź a na rozum nie bierz bo będzie okrutnie szwankował" Odpowiedz Link Zgłoś
ffstv Re: ruszy turystyka =cala gospdarka 15.09.09, 11:39 ale belkot - pijany jestes czy zmeczony? Odpowiedz Link Zgłoś
gruby_rycho Re: ruszy turystyka =cala gospdarka 15.09.09, 12:40 Twoj argument nie ima sie niczego, a jednoczesnie wprowadzasz jakis belkot. Niemcy?, tak bogaty narod i nie porownuj ich do Polski. Ja ci powiem cos z mojego podworka. W Angli sklepy pracuja w niedziele. Ogromna wiekszosc zaczyna start o 11.00. Nikomu to nieprzeskadza a wielu ulatwia. Przyklad, prosze. Wypad za miasto z dzieckiem i na nieszczescie zostawiles mleko w domu. Malemu nie przetlumaczysz ze mleka niema. I dziesz do sklepu (niedziela) i kupujesz. Oczywiscie jest to prozaiczny przyklad. Ale dla handlowcow jest to dzien gdzie zarabija. Pozwolcie im decydowac czy chca zarabiac czy nie. Zaczyna to przypominac komune, z ktorej ucieklem. Narzucmy ludzia co maja robic. Ty jak wielu takich jak ty powinno sie obudzic i przetrzec oczy bo pewnego dnia ktos ci zabierze calkowicie wolnos. Na twoje wlasne zyczenie. Odpowiedz Link Zgłoś
aneczka-to-ja W Holandji sklepy w niedziele zamkniete 15.09.09, 13:16 Oto wielka katolicka Polska! W niedziele do roboty! Nie rozumiem jak dlugo mozna jeszcze ludzi meczyc tym socjalistycznymi pozostalosciami! W Holandii sklepy w niedziele pozamykane, pracuja tylko na dworcach, lotniskach i niektorych (!) stacjach benzynowych. Ludzie maja prawo do odpoczynku i nikt nikogo nie ma prawa zmuszac pracowac w niedziele. I jest to nie tylko chrzescijanskie podejscie, jest to po-prostu zdrowe, ludckie. Mamy raz na jakis czas niedziele otwartych sklepow,za co pracownicy otrzymuja wyzsze wynagrodzenie. Ale nawet w te niedziele nie wszystkie sklepy w tym uczestnicza, sporzywcze w niedziele zawsze zamkniete. W sobote sklepy pracuja do 16-17, sporzywcze tez. Robie zakupy w sobote, po co mam spedzac swoj czas odpoczynku na chodzenie po sklepach? Sa przyjemniejsze rzeczy! Jezeli ja w niedziele nie pracuje, to dlaczego ktos musi na mnie pracowac bez potrzeby??? Odpowiedz Link Zgłoś
sosna80 Re: W Holandji sklepy w niedziele zamkniete 15.09.09, 21:51 > Jezeli ja w niedziele nie pracuje, to dlaczego ktos musi na mnie > pracowac bez potrzeby??? Nikt NIE MUSI. Ale dla czego ma NIE MÓC, jeśli ma ochotę? Odpowiedz Link Zgłoś
tacx Re: Pracowałem tak przez 12 lat 15.09.09, 08:33 Jakoś nie wydaje mi > się aby naprawdę chodziło o dobro pracowników tylko o przypodobanie się > hierarchom kościelnym. jakim kościelnym? kościelnym nie przeszkadza market 15 metrów od kościoła byle raz na jakiś czas polo czy tesco dały na ornat czy dachówkę. oni z marketami żyją w zgodzie mimo że pracownicy tychże są pomiatani niczym śmieć na podłodze. a bogobojny naród prosto z kościoła leci do tesco mając w d..e przykazanie o dniu świętym który należy święcić a nie przepracować. Klechy z prowincji nie mają nic przeciwko. w niemczech masz ścisłe regulacje co do handlu w niedziele i krzywda się nikomu nie dzieje. wg mnie sklepy w niedziele powinny być zamknięte i tyle Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: Pracowałem tak przez 12 lat 15.09.09, 13:01 W niedziele rodzina powinna isc do parku na spacer, do kina, nalody, do zoo itd. Nie ma potrzeby, zeby pchac sie do sklepu. Odpowiedz Link Zgłoś
swoboda_t Durnie 15.09.09, 13:15 wrd6611 napisał: > W niedziele rodzina powinna isc do parku na spacer, do kina, nalody, do zoo itd > . > Nie ma potrzeby, zeby pchac sie do sklepu. Krótki szpil: kto ma tej "rodzinie" sprzedać bilety do kina, zoo, lody?? W czym są gorsi pracownicy ww. przybytków od pracowników sklepów?? Co, nie mają rodzin?? Jak ktoś żąda zamknięcia sklepów w niedziele i święta, to powinien być konsekwentny i żądać również obligatoryjnego dnia wolnego dla wszystkich pracowników (no może z wyjątkiem tych, których praca jest niezbędna do ratowania życia). Jest w tym sens?? Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Pracowałem tak przez 12 lat 15.09.09, 15:29 wrd6611 napisał: > W niedziele rodzina powinna isc do parku na spacer, do kina, nalody, do zoo itd > . > Nie ma potrzeby, zeby pchac sie do sklepu. To zależy od rodziny. Rodzina powinna się popierać, szanować itp itd, to zależy od rodziny. Odpowiedz Link Zgłoś
dybko2 Re: Pracowałem tak przez 12 lat 15.09.09, 09:29 dziwnoknurski napisał: > Przyczepili się do tej niedzieli, przecież pracownicy dostaję wolne np w środę > i czwartek i też mogą odpocząć, kodeks pracy to reguluje. Jakoś nie wydaje mi > się aby naprawdę chodziło o dobro pracowników tylko o przypodobanie się > hierarchom kościelnym. A dodatkowo wrzucanie do tego małych sklepów jest bez > sensu, chyba że dopisali je tylko po to żeby w negocjacjach zrezygnować z tego > zapisu i przepchnąć resztę tej głupoty. To jest strzał w 10. Tylko przypodobanie mafi. Odpowiedz Link Zgłoś
tomeu Re: Pracowałem tak przez 12 lat 15.09.09, 10:02 W rzeczy samej - tu wcale nie chodzi o kodeksy pracy i prawa pracowników do odpoczynku (no bo co ma ta niedziela takiego specjalnego?). Tu chodzi wyłącznie o zwiększenie liczby klientów Kościoła Katolickiego Sp. z o.o. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski Re: Pracowałem tak przez 12 lat 15.09.09, 11:25 > Tu chodzi wyłącznie o zwiększenie liczby klientów Kościoła > Katolickiego Sp. z o.o. Pewnie ja jako ateista, który popiera pomysł zakazu pracy w niedziele zaraz polece do kościoła? smok Odpowiedz Link Zgłoś
kzrider Re: Pracowałem tak przez 12 lat 15.09.09, 15:45 > > Tu chodzi wyłącznie o zwiększenie liczby klientów Kościoła > > Katolickiego Sp. z o.o. > > Pewnie ja jako ateista, który popiera pomysł zakazu pracy w niedziele zaraz > polece do kościoła? Ostatnio w niedzielę zajrzałem do Ikei. Odrzucił mnie panujący tam tłok, tłum i harmider. Pierwszy z brzegu katolik oczywiście będzie miał skojarzenie, że ci ludzie powinni siedzieć w kościele. Nic dziwnego, że kościół tak zajadle walczy o "wolne" (od zakupów, aby móc ludzi zniewolić z ambony) niedziele. Dlaczego nikt nie protestuje? Dlaczego głosy przeciwników słychać tak słabo? Ateiści są zbyt kulturalni aby demonstrować przed kościołem, palić opony i domagać się swoich praw tak, jak inne grupy. Odpowiedz Link Zgłoś
maria776 Re: Pracowałem tak przez 12 lat 15.09.09, 17:42 ludzie nie zapominajcie,że w czasach zgniłego komunizmu sklepy były zamknięte w niedziele i święta i ludzie sobie radzili. Ktoś powie ,o w sklepach nic nie było. A teraz owszem sklepy są pełne towarów, tylko przyjrzyjcie się uważnie : czy ludzie kupują, czy spacerują po galerii i oglądają. A sklepy spożywcze mogłyby być otwarte tak jak kiedyś od 7 do 10, gdyby ktoś zapomniał mleka.Oczywiście inaczej należy podejść do miejscowości wypoczynkowych szczególnie podczas wakacji, ale od czego jest młodzież. Odpowiedz Link Zgłoś
gotlama Re: Pracowałem tak przez 12 lat 27.09.09, 15:49 Za okupacji ludzie sobie radzili, za komuny sobie radzili. Tylko że ja nie mam ochoty "sobie radzić". Wolę radzić posłom, aby się przestali zajmować tematami zastępczymi i mało istotnymi, a wzięli do pracy. Bo według "tfurców" projektu ten handel w niedzielę jest tak ważny, że reformę systemu ubezpieczeń społecznych można odłożyć na później. Odpowiedz Link Zgłoś
oliwija Re: Pracowałem tak przez 12 lat 15.09.09, 12:18 proponuje jeszcze wprowadzic sprzedaz alkoholu od 13 Odpowiedz Link Zgłoś
karol64 Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w nie... 14.09.09, 23:33 >Wyjątek to stacje benzynowe, apteki, sklepy na lotniskach i na >dworcach. One mogłyby być otwarte całą niedzielę, tak jak teraz - >opowiada o pomyśle związkowców Bujara. To jakaś dyskryminacja. Pracownicy ww. obiektów tez chcą mieć wolne niedziele :-) Odpowiedz Link Zgłoś
gtpress Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w nie... 15.09.09, 04:44 a jak te sprawy wygladaja w bratnich religiach ? handluja czy nie ? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Klero-komuna. 15.09.09, 06:45 Znów komunistyczne metody tym razem w celu "nawracania" zgodnie z ideami klerykalizmu. Pytanie co tak naprawdę jest problemem. To że ktoś musi pracować w niedziele, czy że ktoś widzi, że inni pracują w niedziele. Jeżeli to pierwsze to wystarczy jedynie twardo egzekwowane prawo, że żaden pracodawca o ile pracownik nie jest zatrudniony na stanowisku gdzie ciągła praca w trybie zmianowym wymagana jest z powodów technologicznych (no nikt nie wygasi wielkiego pieca czy nie zamknie na niedzielę elektrowni czy szpitala) nie może być zmuszany do pracy w niedziele i święta. Już - to wystarczy. Wtedy każdy kto nie chce to by nie pracował, a pracodawcy musieli by się ostro finansowo postarać by jednak "zechciał". No ale jak się zakazuję "z góry" pracy i tym co nie chcą i będą z tego zadowoleni i tym co chcą i będą wściekli to widać chodzi tak naprawdę nie o potrzeby ludzi pracujących w niedzielę i święta ale tych co na to patrzą i ich z jakiegoś powodu to denerwuje. Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Polska = kolonia Watykanu. 15.09.09, 14:14 Wszyscy wiemy o co chodzi i skąd ten pomysł. Ajatollahowie już wprowadzili nam szabas w wybrane dni tak, że w święto narodowe nie można nawet normalnie dziecku loda czy wody kupić albo pójść z rodziną na obiad do restauracji, bo Warszawa zamknięta na głucho. Rozpoczęcie roku szkolnego zaczyna się od mszy. Posłowie w sejmie modlą się o deszcz. W każdej ważnej sprawie najpierw dzwoni się do biskupów. Oszołomeria próbuje wrzucać do więzienia za pomoc ludziom w dochowaniu się potomstwa (za pomoc w niedochowaniu się już się wrzuca - więc mamy już czystą paranoję). Krakowscy radni boją się podpaść biskupowi i chcą przepuścić ciężkie miliony mieszkańców. Ja już mam tego osobiście dość. Razem z lizusami i talibami z LPR, PiS, PSL i PO. Odpowiedz Link Zgłoś
nie-tak Re: Klero-komuna. 15.09.09, 20:52 maaac napisał: > Znów komunistyczne metody tym razem w celu "nawracania" zgodnie z ideami> klerykalizmu. ************** Maaac kiedy miałeś ten komunizm w Polsce ze przypominasz o komunistycznych metodach, wymień nam przynajmniej okres kiedy on był w Polsce? Jednak populistów nie brakuje w Polsce, którzy maja jeden jedyny cel, spędzanie każdej wolnej chwili w sklepie. ;)))))))))) ------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
buk-humor-dziczyzna popieram+obowiązkowa msza i modły za dżejpitu 15.09.09, 07:57 popieram+obowiązkowa msza i modły za dżejpitu Odpowiedz Link Zgłoś
artur_borubar Re: popieram+obowiązkowa msza i modły za dżejpit 15.09.09, 08:01 A na początku ustawy bęndzie pernambuła o tysioncletniej tradycji chszescijanskiej, ktora nakazuje nic nie robienie siudmego dnia. Odpowiedz Link Zgłoś
onlyjkm Re: popieram+obowiązkowa msza i modły za dżejpit 15.09.09, 09:54 artur_borubar napisała: > A na początku ustawy bęndzie pernambuła o tysioncletniej tradycji > chszescijanskiej, ktora nakazuje nic nie robienie siudmego dnia. Siódmego dnia to nie pracują Żydzi. Chrześcijanie świętują pierwszy dzień tygodnia, którym jest niedziela. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
artur_borubar Re: popieram+obowiązkowa msza i modły za dżejpit 15.09.09, 11:05 onlyjkm napisała: > Chrześcijanie świętują pierwszy dzień tygodnia, którym jest niedziela. ;) No oczywiście, nawet mnie to nie dziwiło że chszesciajnie swientuja jeszcze zanim weznom sie za robote. Odpowiedz Link Zgłoś
krepelx Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w nie... 15.09.09, 08:02 Doskonały pomysł ! Odpowiedz Link Zgłoś
rydzulek Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w nie... 15.09.09, 08:04 jesli pracownicy sieci mają umowe na 3/4 etatu a pracuja na cały lub więcej to wystarczy,zeby przyjrzala się temu RZETELNIE Inspekcja Pracy. RZETELNIE- a nie wpadła na ZAPOWIEDZIANĄ kontrole, sprawdzila kwity, a nie STAN RZECZY i poszła z zaliczoną kontrolą.cale zło pracownicze bierze się stad, ze nie ma w tym kraju slużby, która faktycznie broniłaby prawa pracy. Majac do dyspozycji przepisy, które są nieżyciowe, PIP-owcy- ludzie na ciepłych posadkach,mając furtke w przepisaćh, by czegos dobrze nie zrobic -korzystają..... PRAWO< PRAWO I JESZCZE RAZ PRAWO, bynajmniej nie do zamykania sklepów...... Odpowiedz Link Zgłoś
mandragora2 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:58 O to właśnie powinny walczyć związki zawodowe. Tak jest w normalnych krajach. W Polsce związki walczą tylko o to, żeby podatnik dopłacał do ich nierentownych, postkomunistycznych zakładów. Tam, gdzie są rzeczywiście potrzebne, ich nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
fb_e Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 13:54 wystarczy zatrudnić na umowę zlecenie i już wszystko przejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
henyk Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 08:04 E tam, prezydent zawetuje taką ustawę niewątpliwie. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Bardzo mądrze. 15.09.09, 08:05 Mam nadzieję, że w konsekwencji sklepy za jakiś czas będą zamknięte całą niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 08:16 > Mam nadzieję, że w konsekwencji sklepy za jakiś czas będą zamknięte całą > niedzielę. Ale dlaczego? Co w tym dobrego? Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 08:22 a co w tym złego? Mi sie tam podoba klimat w dzień świąteczny kiedy sklepy sa pozamykane. Jakoś tak mało ludzi na ulicach i luźno na drogach :) Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 09:14 jaki dzień świąteczny?! normalny dzień tyle że siódmy. Gdybym nie mógł pracować w niedzielę to zdechłbym z głodu. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 09:24 a co robisz? Praujesz w handlu i najwieksze obroty masz w niedziele? Nie martw sie - ludzie zakupy MUSZĄ robić. Wzrosną ci obroty w pozostałe dni :) Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 09:39 Taka jesteś pewna? To może zaproponujesz swojemu przedmówcy, że ewentualne straty pokryjesz mu z własnej kieszeni? Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 12:46 agata789 napisała: > Taka jesteś pewna? To może zaproponujesz swojemu przedmówcy, że > ewentualne straty pokryjesz mu z własnej kieszeni? ************************** Straty? Chcesz przez to powiedzieć, że robiący w niedzielę zakupy to idioci wyrzucający nabyte towary do kosza? Wszak nie skonsumujemy więcej tylko dlatego, że sklepy są otwarte w niedzielę. Ergo, sprzedawca sprzeda tyle samo, ale w ciągu sześciu, a nie siedmiu dni. Większość z nas się chwali, że robi zakupy raz lub dwa w tygodniu. Dlaczego musi to być niedziela? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 12:50 > Większość z nas się chwali, że robi zakupy raz lub dwa w tygodniu. > Dlaczego musi to być niedziela? Musi? Nie musi. A dlaczego to nie może być niedziela? Odpowiedz Link Zgłoś
martagawryluk Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 13:25 Bo niektórzy tylko w niedziele moga zrobić zakupy. Nie każdy pracuje w biurze do 15. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Bardzo mądrze. 16.09.09, 12:23 martagawryluk napisała: > Bo niektórzy tylko w niedziele moga zrobić zakupy. Nie każdy pracuje w biurze d > o 15. To po kiego grzyba tyle pracujesz, skoro nie możesz nawet za to zrobić zakupów w tygodniu i musisz w niedzielę? Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Bardzo mądrze. 16.09.09, 12:20 topewnieja napisał: > jaki dzień świąteczny?! normalny dzień tyle że siódmy. Pierwszy kochany, pierwszy dzień, a nie siódmy. Odpowiedz Link Zgłoś
wrzalik Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 08:50 Dlatego, aby Ci, których praca nie jest konieczna z punktu bezpiecznego i sprawnego funkcjonowania społeczeństwa mogli mieć dzień wolny, żeby rodzice mogli zjeść choć raz w tygodniu śniadanie z dziećmi, żeby dorośli mogli spędzić niedzielne popołudnie ze znajomymi, którzy pracują w dni powszednie. Mówiąc prosto - w celu zachowania więzi społecznych, które są ważniejsze niż Twoje zakupy w niedzielę. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 09:03 Hehe, na jakiej planecie Ty żyjesz? Większość tych, którzy wałęsają się w niedzielę po galeriach, będzie siedzieć w domu przed telewizorami, a ich dzieci zajmą się demolką obiektów na osiedlu. A jeżeli chodzi o pracowników, to żaden z nich nie pracuje we wszystkie niedziele w miesiącu. Mogą się więc w jedną niedzielę spotkać ze znajomymi, aby kolejną zamienić na wolny dzień w tygodniu, który bardzo się przydaje. Sama mam wolny zawód, więc pracuję, kiedy chcę, i często poświęcam niedzielę na pracę, żeby w tygodniu np. załatwić spokojnie sprawę w urzędzie, na co - jak wiadomo - trzeba często poświęcić cały dzień, ale tym się akurat rząd nie martwi. Odpowiedz Link Zgłoś
bielik2 Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 12:12 A co z tymi, którym system pracy nie pozwala na robienie zakupów w innych dniach jak niedziela?Pracuje 6, czasem nawet 7 dni w tygodniu, najczęsciej moim wolnym dniem jest własnie niedziela. Rozumiem, ze mam się iść wtedy do Kościoła pomodlić o śniadanie, obiad i nowe spodnie, bo w niedziele kupić ich nie bede mógł? Od razu odpowiadam, ze nie mogę zazwyczaj robić zakupów do południa. Wracam z pracy zazwyczaj późno w nocy lub nawet nad ranem. Jakos średnio podobo mi sie perspektywa powrotu o 4 rano i o 8 wyjścia na zakupy, gdy za kilka godzin znów muszę szykowac się do pracy... Wolny czas przd pracą muszę zużyć nie tylko na zakupach, ale także w urzedach, sprawach prywatnych itd... Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Bardzo mądrze. 15.09.09, 12:49 bielik2 napisał: > A co z tymi, którym system pracy nie pozwala na robienie zakupów w > innych dniach jak niedziela?Pracuje 6, czasem nawet 7 dni w > tygodniu, najczęsciej moim wolnym dniem jest własnie niedziela. **************************** Nie wygłupiaj się. Nagle nie wiesz, co masz kupić i w związku z tym potrzebujesz całego dnia na błądzenie po galerii, by kupić puszkę groszku i dwie kostki masła? Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart ?? Chyba maruda trollujesz. 15.09.09, 15:02 Przepraszam, tak głupiego komentarza się po Tobie nie spodziewałem. Wyobraź sobie, marudo, że niektórzy ludzie są dorośli i nie mieszkają "z mamusią". Przykładowo muszą sobie kupić spodnie. I pasek do spodni. I buty. Muszą pojechać do sklepu po farbę i klej. Albo kupić radio. O zakupach np. na cały tydzień (gdy ma ktoś na takie czas) nie wspomnę. Jeśli człowiek nie jest bezrobotnym menelem albo nauczycielem - i ciężko pracuje 5-6 dni w tygodniu po 10 h dziennie, co nie jest niczym specjalnym w naszym kraju, dodatkowo mając inne rzeczy na głowie, to nie ma czasu na takie zakupy w "tygodniu". Większość może by się i zamknęła w sobocie, ale nie wszyscy. I co z nimi? Ponadto naród jasno głosuje nogami - my, Polacy, CHCEMY KUPOWAĆ W NIEDZIELĘ. Skąd to wiadomo? Po prostu - my KUPUJEMY w niedzielę. Koniec i kropka. Jesteśmy ciężko pracującym społeczeństwem - w przeciwieństwie do naszych polityków, związkowców i kleru - i tych handlowych niedziel chcemy i potrzebujemy. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: ?? Chyba maruda trollujesz. 15.09.09, 16:57 aegis_of_heart napisał: > Wyobraź sobie, marudo, że niektórzy ludzie są dorośli i nie mieszkają "z mamusi > ą". > > Przykładowo muszą sobie kupić spodnie. I pasek do spodni. I buty. ****************************** Godzina wszystkiego. Trudno znaleźć czas w ciągu tygodnia? Robię pełne zaopatrzenie dla całego domu. Mam czas na pracę i rozrywkę. Różnica jest taka, że ja nie traktuję zakupów jako formy spędzania czasu, a jako zwykłą konieczną codzienną czynność - podobną do sprzątania czy mycia garów. W związku z tym wyjeżdżam lub wychodzę na zakupy w bardzo konkretnych celach. A jeżeli czegoś nie kupię, to świat się od tego nie zawali. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: ?? Chyba maruda trollujesz. 16.09.09, 13:01 > Godzina wszystkiego. Trudno znaleźć czas w ciągu tygodnia? Godzina na wykonanie zakupów w hipermarkecie? Maruda.r chyba żartujesz. Albo robisz zakupy wtedy gdy większość obywateli śpi. Nawet jeśli wiesz co chcesz kupić i na której półce to w hipermarkecie leży (a oni złośliwie by człowiek musiał zawsze wszystko przejść zmieniają układ sali) to sam dojazd i powrót z hipermarketu (a zwykle pod domem nie stoją, no i nie każdy ma prywatny samochód), przejście przez całą halę zakupową i kolejkę do kasy zajmie ci na pewno więcej niż ta godzina. Oczywiście nie wszystko musisz kupować w hipermarketach - dla tego większość zakupów robię w małych sklepach wracając do domu. Tyle że hipermarkety sa tańsze i mają znacznie większy asortyment produktów. No i jeszcze jedna sprawa - zakładasz, że pierwszy strzał - pierwsze wejśćie do sklepu kończy się zdobyciem tego co chcesz. To tez nie prawda. Bardzo często potrzeba przejść kilka sklepów bo jakoś tak się składa, że zwykle sa pełne tego czego akurat dziś nie potrzebujesz. Odpowiedz Link Zgłoś
fantomik4 Re: ?? Chyba maruda trollujesz. 15.09.09, 20:39 aegis_of_heart napisał: > Jeśli człowiek nie jest bezrobotnym menelem albo nauczycielem - i ciężko pracuje 5-6 dni w tygodniu po 10 h dziennie, co nie jest niczym specjalnym w naszym kraju, dodatkowo mając inne rzeczy na głowie, to nie ma czasu na takie zakupy w "tygodniu". Większość może by się i zamknęła w sobocie, ale nie wszyscy. I co z nimi? > Ponadto naród jasno głosuje nogami - my, Polacy, CHCEMY KUPOWAĆ W NIEDZIELĘ. > Skąd to wiadomo? Po prostu - my KUPUJEMY w niedzielę. Koniec i kropka. Jesteśmy ciężko pracującym społeczeństwem - w przeciwieństwie do naszych polityków, związkowców i kleru - i tych handlowych niedziel chcemy i potrzebujemy. > To ja mam genialny pomysł. Wydłużmy tydzień pracy do 7 dni. Jako członek ciężko pracującego społeczeństwa chcę i potrzebuję otwartych w sobotę i niedzielę urzędów i banków. Bo pracując te 5-6 dni w tygodniu od rana do wieczora nie mam kiedy załatwić swoich spraw. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: ?? Chyba maruda trollujesz. 16.09.09, 13:06 Nikt nie chce ani zakazów ani nakazów pracy. Z urzędami.... tu poruszyłes ciekawą sprawę. Zwykle są dłużej czynne tylko tak 2 razy w tygodniu kiedy to normalnie pracujący ludzie mogą coś załatwić PO pracy. Normalni ludzie przy bardziej złożnych sprawach urzędowych muszą brać specjalnie na ten dzień urlop. Osoby pracujące w soboty i niedziele mają tutaj przewagę. W zamian mają wolny dzień w środku tygodnia kiedy to mogą załatwaić swobodnie swoje sprawy. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: ?? Chyba maruda trollujesz. 16.09.09, 12:31 aegis_of_heart napisał: > Jesteśmy > ciężko pracującym społeczeństwem Po cholerę tak ciężko pracować, jak nawet tych zarobionych pieniędzy nie można wydać w tygodniu? Tylko trzeba niedzielę marnować. Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Bardzo mądrze. 16.09.09, 12:27 bielik2 napisał: > Wolny czas przd pracą muszę zużyć nie tylko na zakupach, ale także w > urzedach, sprawach prywatnych itd... i sklepach. A co są pozamykane? Odpowiedz Link Zgłoś
bopin Re: Bardzo mądrze. 16.09.09, 12:25 wrzalik napisał: > w celu zachowania więzi społecznych, które są ważniejsze niż Twoje > zakupy w niedzielę. Jak nie chcesz ich zachować, to ci żaden rząd w tym nie pomoże. A jak chcesz to żaden nie przeszkodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
tetsujin Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w nie... 15.09.09, 08:08 A nie se kretyni zamykają. Ja tylko żądam wolnego piątku bym mógł w spokoju zrobić zakupy, bo pracuję 6 dni w tygodni, w takich godzinach, które wraz z dojazdami i charakterem pracy uniemożliwiają mi wykonanie sprawunków. Jak nie będę protestował, a co? Kto się dołączy? Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 08:22 zmień prace. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 08:41 To może załatwisz Twojemu przedmówcy lepszą posadę? Albo przynajmniej coś zaproponujesz? Większość ludzi, którzy pracują uczciwie (z wyjątkiem prostytutek z urzędów, pasożytów na wcześniejszych emeryturach itp). zap*la przez cały tydzień od rana do wieczora, i jedynym dniem, kiedy mogą spokojnie zrobić zakupy z całą rodziną, jest niedziela. A co do pracowników, to nie o pracę w niedzielę tu chodzi, ale o generalne łamanie praw pracownika i żenująco niskie płace. O to jednak pan związkowiec razem z "liberalnym" PO i "broniacym zwykłego człowieka" PiSem nie chce walczyć, bo za trudno. Lepiej lizać doopę czarnym, bo to w tym kraju zapewnia największe korzyści. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 09:10 nie mam zamiaru szukac nikomu pracy. "zmień pracę" To poprostu Stały Tekst "liberałów" kierowany do osób pracujących w handlu które chciały by sie w końcu doczekać wolnych niedziel. Ja tam pracuje uczciwie i powiem szczerze iż w niedziele czy sobote mam znacznie przyjemniejsze zajęcia niz robienie zakupów. Cała ta gadaka ze "tylko w niedziele mam czas na zakupy" jest IMO mydleniem sobie oczu. Jak sie chce to spokojnie mozna zrobić kiedy indziej, a niedziele przeznaczyć np na aktywny wypoczynek. p.s. lizać doope czarnym? też masz tą obsesje? Ja tam nie chodzę do kościoła, cały kler jest mi KOMPLETNIE OBOJĘTNY a i tak uważam iż zakaz handlu w niedziele były dobrym posunięciem, choć wcale nie pracuje w handlu ani ja ani moja małżonka. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 09:21 Cała ta gadaka ze "tylko w niedz > iele mam czas na zakupy" jest IMO mydleniem sobie oczu. A kto Ci zabrania żyć tak, jak chcesz? Kto zmusza Cię do robienia zakupów w niedzielę? Jeśli masz taki układ, że pracujesz niewiele i zarabiasz tyle, żeby jeszcze mieć na "aktywny wypoczynek", to gratuluję. Rozejrzyj się jednak lepiej dookoła, przyjrzyj się, jak ludzie żyją, poczytaj trochę... Oczywiście każdemu wolno patrzeć tylko na koniec własnego nosa, ale wtedy nie powinien się wypowiadać na tematy, które dotyczą nie tylko jego. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 09:32 wuluzuj - czy ja napisałem ze pracuje niewiele? Pracuje sporo. Mojej małożnki jeszcze wiecej bo dużo po kraju jezdzi. Ale jakoś czas znajduje. Aktywny wypoczynek wcale nie musi być drogi bo ile niby kosztuje wycieczka do lasu, czy na rower? Odpowiedz Link Zgłoś
the_last_guardian_angel Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 09:52 qrtqrt napisała: >Aktywny wypoczynek wcale nie musi być drogi bo ile niby kosztuje >wycieczka do lasu, czy na rower? Wycieczka do lasu może nie wiele, zwłaszcza dla tych co mieszkają w lesie. Ale już za rower trzeba wyjąć parę PLN, za serwis roweru następne parę PLN, do tego trzeba mieć jakieś ciuszki... Więc może skończ pie*dolić... W. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:04 LOL. Przestań pić piwo codziennie, zrezygnuj z kablówki i fajek, a na rower sie znajdze. Ciuchy? A to nie masz dresiku w szafie? Moze sie zdziwisz ale to własnie ubranie do uprawiania sportu a nie lansu pod blokiem. Odpowiedz Link Zgłoś
the_last_guardian_angel Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:08 qrtqrt napisała: > LOL. > Przestań pić piwo codziennie, zrezygnuj z kablówki i fajek, a na rower sie znaj > dze. > Ciuchy? > A to nie masz dresiku w szafie? > Moze sie zdziwisz ale to własnie ubranie do uprawiania sportu a nie lansu pod blokiem. Niezły z Ciebie teoretyk... Jeździłeś kiedyś w życiu na rowerze trochę dalej niż po fajki do kiosku? Wiesz ile kosztuje rower na którym się da jeździć? A ile kosztuje zestaw takich rowerów dla całej rodziny? Słuchamy... Napieraj... W. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:31 Kupiłem sobie ostanio rowerek na działke. Góral lat jakieś 15. Na czarnym LX. Rama stalowa oczywiscie. Osprzet w bardzo dobrym stanie. Kosztował 430 zeta. Był to czerwiec wiec ceny raczej osiągały roczne maksimum. 100 wydałem na nową sztyce (drogo ale niestety mocno nietypowy wymiar a stara była za krótka) 100 na nową kierownice + linki + pancerze + klocki hamulcowe. Łącznie jakieś 660 zeta (z przesyłką) a jezdzi jak marzenie. Rower damski/trekingowy. Kupiłem za 315 zeta. Stalowy na stx. Osprzet z grubsza zdrowy - ale wymieniem bęben w piascie (20 zeta) + opony i dętki (140). Łącznie ok 500 zeta z przesyłką. Wystarczy? Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:40 LOL!!! TYLKO 660 zeta za sztukę. Rzeczywiście drobiazg. Człowieku, Ty naprawde nie wiesz, w jakim kraju żyjesz, więc nie wypowiadaj się, proszę, o tym, jak mają żyć inni. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:52 to dużo? A ile wydaje przeciętna biedna rodzina na alkohol, papierosy czy kablówkę. W skali rocznej? Z resztą co tu dużo gadać - to nie ludzie biedni pchają wypchane wózki w marketach w niedziele. To nie oni sa klientami centrów handlowych. Oni kupują na bazarku od azjatów. Wiec ich ten problem nie dotyczy. Sama pomuśl dwa razy nim coś napiszesz. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:16 A dlaczego uważasz, że wszyscy biedni palą i piją? Dla większości biednych, a raczej przeciętnych jak na polskie warunki ludzi, których nawet na kino dla całej rodziny stać rzadko, wyjście do galerii handlowej w zimową niedzielę jest jedyną rozrywką. Mogą pobyć wśród ludzi, poooglądać wystawy, nie mówiąc o zabawach czy występach dla dzieciaków. Jak nie będą mieli gdzie iść, to będą siedzieć w domach i oglądać TV przy piwku i papierosku. Chyba że podchwycą Twój genialny pomysł i zrezygnują z TV, piwa, papierosów i lepszego jedzenia, żeby po trzech latach siedzenia w domu i patrzenia w ściany uskładać na rowery dla całej rodziny za jedyne 660PLN sztuka. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:26 Extra niedzielna rozrywka - oglądać witryny i ciuchy których nie kupisz bo cie nie stać:) Ty to masz pojęcie jak to żyje przeciętna biedna polska rodzina :P Kończe bo tak bzdurnego argumentu jeszcze tutaj nie czytałem a obawiam sie ze może byc już tylko gorzej :) Odpowiedz Link Zgłoś
mandragora2 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:34 qrqrt, pracowałam trochę z młodzieżą z postrobotniczych blokowisk, i wierz mi - lepiej, żeby ci ludzie niedziele spędzali w galeriach handlowych niż siedzieli na murkach i pili piwo. W galerii muszą zachowywać się przyzwoicie, bo inaczej zostaną usunięci przez ochronę. A z domów, niestety, nie wynieśli pozytywnych wzorców. Nawet jeśli rodzice pracują i nie piją, to zarabiają tylko na przeżycie, a jeździć na wycieczki rowerowe po prostu nie mieli zwyczaju i nie nauczyli tego swoich dzieci. Często są to robotnicy pochodzący ze wsi, gdzie pojęcie "czasu wolnego" nie istniało. Żyją w takim środowisku, w jakim żyją. Gdyby któryś zaczął np. wieczorami uprawiać jogging po osiedlu zamiast pić piwa, to zostałby przez pozostałych w najlepszym wypadku wyśmiany. Tak, że lepiej niech już chodzą do galerii. Odpowiedz Link Zgłoś
the_last_guardian_angel Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:41 qrtqrt napisała: > Kupiłem sobie ostanio rowerek na działke. Góral lat jakieś 15. Na czarnym LX. R > ama stalowa oczywiscie. Osprzet w bardzo dobrym stanie. Kosztował 430 zeta. Był > to czerwiec wiec ceny raczej osiągały roczne maksimum. 100 wydałem na nową szt > yce (drogo ale niestety mocno nietypowy wymiar a stara była za krótka) 100 na n > ową kierownice + linki + pancerze + klocki hamulcowe. Łącznie jakieś 660 zeta ( > z przesyłką) a jezdzi jak marzenie. > > Rower damski/trekingowy. Kupiłem za 315 zeta. Stalowy na stx. Osprzet z grubsza > zdrowy - ale wymieniem bęben w piascie (20 zeta) + opony i dętki (140). Łączni > e ok 500 zeta z przesyłką. > > Wystarczy? Ah, czyli dwuosobowa rodzina? Oj to chyba niezbyt poprawnie?! Czyli to jest ta wizja dobrobytu. Kupimy sobie 15 letnie gruchoty (najlepiej z Niemiec) i będziemy je sobie sami drutować w wolne niedziele. A do tego ubranka zapewne z lumpeksu? Bo dobre i tanie... Jesteśmy już śmietnikiem Europy dla samochodów. Chcesz żebyśmy byli dla wszystkiego? W. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:00 W czym masz problem? Nie stać cie na nowy to kupujesz uzywany. To źle? Mniestać na nowy rower, ale na działke czy na mieszczucha czemu niby mam wydawać więcej jak mogę mniej? Bo PKB spada ? LOL Lepiej siedzieć w domu pić browary, palić szlugi i oglądać modę na sukces niż wyjść na rower bo sąsiad zobaczy że używany i bedzie obciach. Odpowiedz Link Zgłoś
mandragora2 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:55 >Łącznie jakieś 660 zeta z przesyłką) a jezdzi jak marzenie. Kasjerka z marketu, która łącznie z dodatkiem za pracę w niedziele dostaje 1200 na rękę, na pewno sobie taki rower kupi, gdy tylko wredny pracodawca zapewni jej 4 wolne niedziele w miesiącu i obniży pensję do 1000 PLN. Nie mówiąc o tych, które w ogóle stracą zatrudnienie. Wolnego czasu będą mieć pod dostatkiem. Nic, tylko kupować rower za jedyne 660 zeta i jeździć na wycieczki. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:03 za to przynajmniej zobaczy sie z dziecmi i bedzia miała okazje spedzić z nimi Cały Dzień. Odpowiedz Link Zgłoś
mandragora2 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:21 A może jednak lepiej, żeby spędziła z dzieckiem tylko dwie niedziele w miesiącu, ale za to kupiła mu chociażby kiepski rower za 100 PLN czy nowy plecak do szkoły, żeby dziecko nie czuło się odrzucone przez rówieśników? Odpowiedz Link Zgłoś
ponika Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:26 Raczej poszuka drugiej pracy na niedziele... albo będzie roznosić towar po sklepie w niedziele, bo to przecież nie handel. Marzyciel z ciebie... Nie oszukujmy się, na pewno nie kupi roweru/rowerów i nagle ze zmęczonej całotygodniową pracą matki nie zmieni się w beztroską turystkę na całodziennych wycieczkach. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:27 ten rower tu tylko przykład, Pisałem też o grzybach, rybach, plaży, wycieczce do lasu. Odpowiedz Link Zgłoś
the_last_guardian_angel Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:46 qrtqrt napisała: > za to przynajmniej zobaczy sie z dziecmi i bedzia miała okazje spedzić z nimi Cały Dzień. ... i sobie razem, rodzinnie wbija zęby w ścianę! Naprawdę nie rozumiesz, że odbierając ludziom pracę skazujesz ich na wegetację? A takie 7 dni z rodziną jakie im proponujesz mogą sobie zafundować w każdej chwili tylko może jednak nie chcą? W. Odpowiedz Link Zgłoś
fb_e cena aktywnego wypoczynku 15.09.09, 14:08 Spacer - za darmo. Bieganie - cena trampek, 9 zł w tesco. Rower na którym "da się" jeździć to koszt jakieś 100 zł na placu, dziecięcy mniej. Rolki jeszcze mniej. Pomijam fakt, że można pożyczyć od znajomych, którzy np. też mają dzieci. Zimą najtańsze deski pod dupę to z 10zł za sztukę, a bałwan i śnieżki są za darmo. No naprawdę aktywna rozrywka dla całej rodziny nie jest taka droga! A jak komuś zależy, to i na ten wywalająco z butów drogi rower za 500 zł uzbiera (a na rowerze za 500 zł to już można całą Polskę przejechać, wystarczy chcieć!). Odpowiedz Link Zgłoś
aegis_of_heart Rower za 100 PLN "na placu" = wspierajmy kradzież? 15.09.09, 15:10 Rower, na którym faktycznie da się jeździć nie kosztuje i nie może kosztować 100 PLN poza jednym przypadkiem. Jest kradziony. I takie właśnie kradzione rowery nasi wspaniali rodacy chętnie kupują na różnych bazarach, giełdach itd. A w używane rowery w dobrym stanie sprzedawane przez właścicieli za grosze nie wierzę. Po prostu nikomu nawet nie będzie się chciało na tym placu stać z jednym rowerkiem. Będzie trzymał na lepsze czasy albo puści znajomemu. Aha, a rower za 500 PLN to wciąż dolna półka, na której najwyżej *da* się jeździć. Naprawdę dobry rower zaczyna się od 1000 PLN w górę. No, chyba że znów mówimy o rowerach kradzionych - tutaj stawek nie znam. Odpowiedz Link Zgłoś
nick1111 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:29 qrtqrt napisała: > LOL. > Przestań pić piwo codziennie, zrezygnuj z kablówki i fajek, a na rower sie znaj > dze. Zorientuj się, ile kosztuje rower średniej klasy, strój na wycieczki rowerowe, niekoniecznie z najwyższej półki, oraz samochód na tyle duży, żeby można było na nim umieścić 3-4 rowery. Potem porównaj to z ceną piwa, papierosów, tudzież szmatławych dresów, jakie kupują na bazarach łebki z blokowisk. Odpowiedz Link Zgłoś
fb_e Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 14:45 To jest takie typowo polskie (niestety) podejście - nie da się, bo to za drogie. A kto powiedział, że na rower koniecznie trzeba jechać samochodem pod miasto w najlepszych ciuszkach? W końcu, zapewne, tak, bo inne opcje będą już nudne, znane, i przy wyczynowej jeździe rzeczywiście i drogi profesjonalny sprzęt, i drogie profesjonalne ciuchy są potrzebne. Ale do zwykłej jazdy np. całą rodziną (szczególnie, że małe dzieci raczej nie są jeszcze pro) wystarczy: szmatławy dres z bazaru paczka tanich fajek (7zł)*30 dni=210 zł=jak nic rower Ja przez 3 lata jeździłam na jeszcze tańszym i się jakoś dało. Lubię jeździć na rowerze i wymagania mi wzrosły, więc w końcu jak nazbierałam to kupiłam lepszy. Ale to po jakimś czasie, a od czegoś trzeba zacząć. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:07 Sporo? To znaczy ile? Bo jeżeli kobieta pracuje 8-9 godzin, z dojazdem 10-11, i wraca do domu o 18, to robi drobne zakupy w osiedlowym sklepie, zasuwa do domu gotowac obiad, potem zmywanie, prasowanie, pomoc dziecku w odrabianiu lekcji, i dzień się kończy. Żeby dziecku kupić buty, albo razem z mężem wybrać coś do domu, musi udać się do marketu w sobotę lub niedzielę. Sobotę poświęca na sprzątanie, w niedzielę jedzie na zakupy. Jak zamkną sklepy w niedzielę, będzie odwrotnie - sobota na zakupy, niedziela na sprzątanie. A co się będzie działo w marketach w soboty, lepiej nie myśleć. Tak żyją miliony polskich rodzin. A co do kosztów wycieczek, to wyjazd do lasu nic nie kosztuje, z wyjątkiem benzyny, ale nie wszyscy lubią siedzieć w lesie, a np. wycieczka w góry czy nad morze to już trochę większy wydatek. Nie mówiąc o zimie, kiedy praktycznie jedyną możliwością czynnego wypoczynku są narty, a to już bardzo kosztowna sprawa. Pewnie dlatego latem w niedzielę w galeriach jest dużo mniej ludzi niż zimą. I jeszcze jedno: raczej nie ma ludzi, którzy spędzają w galeriach handlowych wszystkie niedziele. Raz się jedzie na wycieczkę, innym razem - na zakupy. Poza tym jeśli rząd chciałby sprzyjać czynnemu wypoczynkowi, to zostawiłby markety otwarte w niedzielę wieczorem, kiedy ludzie aktywni wracają z wycieczek i chcą zrobić zakupy na tydzień. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:47 Koncze ale: Ja pracuje normalnie jak pisałaś 8h15m + dojazd. Zona jezdzi po regionie - wtaje rano, pozno wraca a i czesto nocuje w terenie. Wiec pakuje rano dziciaka do przedzkola, potem odbieram. Obiadu nie robie bo jem w pracy a mlody w przedszkolu, ale kolacje + zakupy + pranie + zabawa + czytanie + spacery i wycieczki popoludniowe. I co? Daje jakoś rade i naprawdę ostatnia zecz jaką chce robić to zakupy w niedziele. Zakupy zasadniczo robie na bieżąco - kupuje to co potrzebne tu i teraz - NIGDY nie robie zakupów na tydzień, czy wiecej. Dzieki temu mam małą torbę, codziennie coś tak kupie i nie musze organizować WYPRAW do marketów. Place moze i wiecej ale ostatecznie chyba mniej bo nie kupuje rzeczy zbędnych. Wiem z grubsza jak żyją Miliony Polskich Rodzin. Ale wiem też ze spokojnie dadza sobie rade bez marketów w niedziele. Ba - uważam nawet ze może to być dla nich korzystne. Odpowiedz Link Zgłoś
mandragora2 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:03 Z opisu wynika, że jak na polskie warunki powodzi Ci się świetnie. Praca pod domem, obiad w pracy, no i nie musisz zwracać uwagi na cenę kupowanej żywności. Mam propozycję: zrób eksperyment i spróbujcie z żoną przeżyć kilka miesięcy za 3000 PLN na całą rodzinę. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:19 No i co? 3000 na całą 3 osobową rodzinę? Na wydatki sztywne? Opłaty, raty, jedzenie? Bez paliwa, ubezpieczenia, wydatków na jakieś atrakcje? Tyle własnie z grubsza wydaje i sadze ze gdyby trochę popracować dało by sie jeszcze całkiem sporo zaoszczędzić. Odpowiedz Link Zgłoś
mandragora2 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:44 Człowieku, zdejmij wreszcie klapki z oczu! Sam zresztą przyznajesz, że gdybyś tyle miał, to musiałbyś zrezygnować z paliwa, ubezpieczenia i wszelkich atrakcji. Wiele rodzin ma tyle NA WSZYSTKO dla trzy-, czasem czteroosobowej rodziny! Pracując na pełny etat, a zwykle więcej, więc dorabianie nie wchodzi w rachubę. Chyba że jedno z rodziców wyjeżdża na stałe za granicę. Wtedy matka nie musi pracować w niedziele, ale kosztem braku ojca. Na wschodzie Polski są całe miasteczka, które tak właśnie funkcjonują. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:50 Paliwo? Celowo wykluczyłem bo samochód wcale nie jest niezbędny do życia. Tak - znam sporo ludzi dużo obiedniejszych ode mnie ale jeżdzących znacznie lepszymi (droższymi) samochodami. I Wiesz co? Wcale nie uważam ze to ja mam problem ale oni. Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:21 A kogo obchodzi jak ty żyjesz i gdzie robisz zakupy? I nie pleć jak pracujesz 8.15 bo to już twój n-ty post co? I pewnie jesteś w pracy. Nic dziwnego jak zbijasz baki za biurkiem to myślisz że wszyscy tak mają. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:29 A co zazdrościsz? Nie masz czego. I tak robie 150% normy :P Ale moją sprawą jest jak organizuje sobie czas w pracy. Odpowiedz Link Zgłoś
gacekemdk Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:37 150% normy? Kurde toż to żywa komuna. Widać że jesteś urzędnikiem państwowym, nic więc dziwnego że piszesz takie bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:43 Może jakaś merytoryczna dyskusja? Czy owe "bzdury" to wszystko na co cie stać? Odpowiedz Link Zgłoś
the_last_guardian_angel Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 11:52 qrtqrt napisała: > A co zazdrościsz? Nie masz czego. I tak robie 150% normy :P > Ale moją sprawą jest jak organizuje sobie czas w pracy. A moją jak sobie organizuje zakupy! Tak więc zakończyliśmy temat... W. Odpowiedz Link Zgłoś
ffstv nie kazdy musi pracowac w sklepie 15.09.09, 11:40 jak sie nie podoba to niech zmienia prace. Odpowiedz Link Zgłoś
pty-sia Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 09:09 tesko czynne 24 h na dobę, sklepy internetowe, nocne wyprzedaże w sklepach z ubraniami? Możliwości wiele. A że dajesz się wykorzystywać w pracy (wszak etat to 40 h) to już Twoja sprawa. A skoro tak dużo pracujesz to powinjno Cię być stać aby zatrudnić kogoś do robienia zakupów. Zrób sobie wolne w tygodniu, a pracuj w niedzielę. Ja jestem za zamknięciem sklepów w niedzielę. Mój mąż pracował na lotnisku, świątek, piątek, a w wakacje sezon. I ja taka koniecznośc rozumiałam, ale zdarzało się że Wigilię spędzałam bez niego u swoich rodziców, a jego rodzice nieraz sami (bo zmianę miał np. do 21, zanim dotarł była 22, a małe dzieci zmęczone usypiały o 20). Wspólny weekend - rzadko (z łaski co trzecia niedziela, o soboty musiał się wykłócać, zważywszy, że u mnie tez czasami inwentaryzacja lub zamknięcie w niedzielę, a jeszcze 1 rok moje studia podyplomowe, drugi - jego), to jak się udało raz w miesiącu pobyć razem to było fajnie. A do koscioła nie chodzimy. Co z tego, że miał wolne w środku tygodnia - wtedy ja byłam w pracy, a dzieci w szkole. I jak ktoś już napisał - odbijało sie to na ilości czasu jaki mógł poświęcić dzieciom, które tego bardzo potrzebowały (a potem nagonka, że rodzice sie dziećmi nie zajmują). Dlatego jestem za zamknięciem sklepów w niedziele - to nie lotnisko, dworzec, stacja benzynowa, kino - nic się nie stanie. A tesco będzie czynne do 24 w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
j.aroxx Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w nie... 15.09.09, 08:09 "koniecznie trzeba też wprowadzić zakaz pracy w Wigilię po godzinie 12" no ale to chyba nie tylko w handlu? Jeżeli pozostali pracownicy mają w wigilię normalny dzień pracy, a wcześniejsze zakończenie zależy tylko od dobrej woli pracodawcy? No może od razu ustanowić że sklepy mogą być czynne w dni robocze od godziny 8-16, no raz w tygodniu do 17-tej. Jak ktoś chce coś kupić to niech się urwie z roboty albo weźmie wolne. Urzędnicy tak pracują i wszystko w porządku. Jak chcesz coś załatwić w urzędzie to bierzesz dzień urlopu i już. Jak równość to równość! No i niech nikt się nie zdziwi jak po 16-tej nie będą kursowały autobusy! Odpowiedz Link Zgłoś
dawajdalej Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 08:13 POpieram i się podPiSuję!!! przeciez podobne zasady są choćby w Niemczech, a handel tam kwitnie ( no teraz troche gorzej ale nie przez ten zakaza:)!! NIEKTORZY PISZA ZE TO KOMUNISTYCZNE!! KOMUNISTYCZNE JEST ZMUSZANIE LUDZI DO PRACY!! Odpowiedz Link Zgłoś
xp17 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 10:52 W niemczech nie handlowalo sie tez w soboty po poludniu. Juz sie handluje. Zastanawiaja sie tez nad niedzielami, wlasnnie po to zeby ratowac ekonomie. Ale nas stac . Odpowiedz Link Zgłoś
pvf Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 12:02 Ja też popieram! Trzeba jeszcze pamiętać, że zarówno telewizja jak i radio też ma pracować do 16-tej. No i obowiązkowo niedziele wolne! A jak ktoś chce oglądać jakiś program w tv, to niech się zwolni z pracy, ewentualnie jeśli kogoś stać, niech sobie kupi nagrywarkę z HDD. No i oczywiście knajpy, puby i kina, i teatry też nie powinny pracować po 16-tej. Jak równość,to równość!!! Odpowiedz Link Zgłoś
trombozuh Bezrobocie coraz większe?? 15.09.09, 08:13 Ciekawe, że nikt nawet nie pomyśli o jakiejś ustawie, która nakazywała by zwiekszyć zatrudnienie w marketach pracujących w niedzielę. Pracownicy mieliby lżej, bezrobocie by się zmniejszyło. No ale przecież nie o to chodzi. Biskupi chcą kasy, bo datków coraz mniej, i coraz mniej wypasione fury mogą sobie kupować (zapraszam na Ostrów Tumski we Wroclawiu pod pałac arcybiskupi - najnowsze merce stoją tam rzędem). Katoliccy fanatycy są uparci. Czy to w USA, gdzie forsują "inteligentny projekt", czy w Polsce, gdzie forsują zamykanie sklepów pod byle pretekstem, byle tylko wejść w d. Kościołowi, tracącemu kasę. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Bezrobocie coraz większe?? 15.09.09, 08:31 co wy z tymi biskupami i klerem? Jakąś fobie macie? Niemcy czy Austria nie sa ani specjalnie sklerykalizowanymi ani skomunizowanymi krajami a w niedziele sklepy sa pozamykane. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Bezrobocie coraz większe?? 15.09.09, 09:07 Otwarte w niedziele markety są chyba jedyną rzeczą, których te nacje nam zazdroszczą. A jak przeciętny Polak będzie zarabiał tyle, co przeciętny Niemiec czy Austriak, za 8, a nie 10 godzin pracy dziennie, to tak jak Niemiec czy Austriak zrobi zakupy w tygodniu, a niedzielę spędzi na nartach, grze w tenisa lub wypadzie na wycieczkę do Paryża. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Bezrobocie coraz większe?? 15.09.09, 09:18 Ja tam czas na zakupy w tygodnu jakoś znajde. A wcale nie jestem bezrobotny. Nie jest to oczywiscie przyjemność ale konieczność. No ale rozumiem kwik milionów którym sie chce odebrać ulubioną weekendową rozrywkę miedzy półkami z mielonką a piwem. Jak masz ochte to też możesz sobie pojechać moze nie w alpy i do pryża ale na weekend w góry, na mazury, na kaszuby czy gdzie tam ci blisko. Mozesz iść na rower. Możesz też iść na tenisa, na basen, na fitnes - majątku to nie kosztuje. Możesz pojechać na plaże, nad jezioro, pójść na łyżwy, ryby, grzyby. Możliwości sa - wystarczy tylko chcieć. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Bezrobocie coraz większe?? 15.09.09, 09:27 qrtqrt napisała: > Ja tam czas na zakupy w tygodnu jakoś znajde. Wszyscy się cieszymy i gratulujemy. > Jak masz ochte to też możesz sobie pojechać moze nie w alpy i do pryża ale na w > eekend w góry, na mazury, na kaszuby czy gdzie tam ci blisko. Źle trafiłeś, bo akurat dość często jeżdżę w niedzielę na takie wycieczki. To jednak kosztuje i wiem, że milionów ludzi w Polsce na to nie stać. Nie mówiąc o tym, że dla wielu niedziela jest jedynym dniem, gdy mogą np. jechać razem z dziećmi na zakupy, bo w tygodniu jest to niemożliwe. Sama rzadko robie zakupy w niedzielę, bo nie lubię tłumów. Mam wolny zawód i mogę sobie zrobić wolne w środku tygodnia. Zdaję sobie jednak sprawę, że jestem wyjątkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Bezrobocie coraz większe?? 15.09.09, 09:44 ja chciałbym jeszcze zwrócić uwagę iż soboty zostają pracujące. Rozumiem ze niektórzy pracują także w soboty - ale z reguły nawet jesli tak jest, to niewszystkie sa pracujące. Z dziećmi na zakupu jeździ sie raz na kilka miesięcy wiec nie jest to jakis wielki znowu problem. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Masz jeszcze jakieś plany uszczęśliwiania ludzi? 15.09.09, 10:46 Często wbrew ich woli? Nie prościej tak jak już wpisałem stworzyć prawo zabraniające zmuszania ludzi do pracy w dni wolne? Bo jak tak dalej pójdzie to może uszczęśliwicie nas przymusowym postem w piątek (bo to zdrowe dla ciała)? Zakazem dyskotek (bo szkodzą)? A może by tak wprowadzić prohibicje? Odpowiedz Link Zgłoś
qrtqrt Re: Masz jeszcze jakieś plany uszczęśliwiania lud 15.09.09, 11:32 aha - wbrew woli to co innego. Ale jakoś tak sie składa ze zasadniczo pracownicy sklepów wcale nie sa szczęśliwi ze pracują w niedziele. Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Masz jeszcze jakieś plany uszczęśliwiania lud 15.09.09, 12:17 qrtqrt napisała: > aha - wbrew woli to co innego. Ale jakoś tak sie składa ze > zasadniczo pracownicy sklepów wcale nie sa szczęśliwi ze pracują w > niedziele. Co innego? No to przyjmij do wiadomości że jedni sa z tego powodu nie zadowoleni, a inni wręcz przeciwnie. W dodatku ilość niezadowolonych by zapewne znacząco zmalała gdyby pracodawca wiedząc, że nie może nikogo zmusić do pracy w niedzielę siłą, zaczął by to robić metodami ekonomicznymi. W dodatku nie wiesz ile jest jednych a ile drugich - to "zasadniczo" to jest wyłącznie twoja własna opinia. Jenak NAWET jakby większość była przeciwko pracy w niedziele kto ci daje prawo uszczęśliwiania mniejszości takim zakazem? Powiedz CO ci się nie podoba w moim rozwiązaniu prawnego zakazu zmuszania pracowników do pracy w niedziele i święta? W dodatku dzieki takiemu zapisowi moglibyśmy zrezygnować z kretyńskiego zapisu blokujacego wszelką działalność zarobkową w okreslone święta. Naprawde np martwe kina w Święto Niepodległości to jakaś pomyłka. Zamiast radować się jest ogólna smuta w kraju. Odpowiedz Link Zgłoś
bushii3 Re: Bezrobocie coraz większe?? 15.09.09, 14:35 > Ja tam czas na zakupy w tygodnu jakoś znajde po 1 - nie probujesz sie nawet przez chwile postawic w sytuacji ludzi, ktorzy nie chca po pracy jechac na owe zakupy. ja po pracy CODZIENNIE mam popoludnia zapchane treningami i zajeciami rozwijajacymi moje pasje. kupic bulke moge owszem w markecie na rogu, ale wieksze zakupy faktycznie zostawiam na weekend. czemu? bo tak lubie. bo tak chce. bo tak moge. Ty otwarcie negujesz moj styl bycia i sposob myslenia. Popierasz osoby, ktore narzucaja mi jakas inna rutyne dnia/tygodnia. Kiedys uslyszalem zdanie, ze godzine policyjna tez wprowadzono aby obywatele nie wloczyli sie po nocach tylko spedzali czas z rodzina w ognisku domowym. Ma ono bardzo mocne przelozenie na odgorne/panstwowe ingerowanie w zycie ludzi. Nie jest to w zadnym wypadku metoda walki z naduzywaniem pracownikow przez nielicznych pracodawcow. Nie mozna tego zakazu rozpatrywac w kategorii jakiejkolwiek pomocy spoleczenstwu. A przy okazji jest to ekonomiczny strzal w stope. Juz nie pracuje w niedziele - kiedys pracowalem. Na pol etatu jako student dorabiajacy do zycia. Byleby jakos powiazac koniec z koncem. Sobota i niedziela to byly dwa dni, w ktore moglem zarobic pare gorszy aby sie utrzymac. Idz teraz do galerii - jakiejkolwiek. Co zobaczysz? Cala rzesze studentow takich jak ja kiedys - to oni tam dorabiaja. Zabierzesz im ta mozliwosc? Jakim prawem? Popierasz w koncu ludzi, ktorzy do tego daza. Jesli Ty potrafisz juz inaczej - chwala tobie. A teraz z drugiej strony - wyobraz sobie, ze Panstwo ustawowo narzuca Ci, ze zakupy mozesz robic wylacznie w niedziele. Nie wazne jak glupio to brzmi. Sprowadza sie do jednego - ingerencji politykow w zycie codzienne spoleczenstwa. Ingerencji, ktora nie jest wyjsciem naprzeciw potrzebom. Jest wrecz odwrotna. Rozmawialem na ten temat ze znajoma, prowadzaca prywatnie gabinet rehabilitacji. Calkowicie popierala pomysl politykow. Egoistycznie. Wystarczylo zadac jej pytanie: czy poparlabys gdyby odgornie zabroniono Ci dokonywac zabiegow swoich pacjentow w niedziele? Zgadnij czy byla nadal na TAK? Byla juz na TAK-NIE. Bo latwo jest poprzec jakis projekt, gdy on nie dotyczy nas samych (tak jak wlasnie Ciebie - bo wyraznie zaznaczasz w swoich postach, ze nie mialoby to na Ciebie wplywu). Na NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Bezrobocie coraz większe?? 15.09.09, 08:54 Znam osoby, które pracują w marketach i są bardzo zadowolone, że pracują w niektóre niedziele w zamian za wolny dzień w tygodniu (bo tak to wygląda). Tylko w ten sposób mogą np. pozałatwiać sprawy w urzędach, które - choć mają służyć obywatelom - są otwarte tylko wtedy, gdy obywatele pracują (przynajmniej uczciwi obywatele, bo pasożyty z budżetówki bez problemu urywają się z "pracy", kiedy chcą). Dla wielu studentów praca w niedziele jest jedynym sposobem, żeby zarobić na życie i studia. Czyżby nasze prawicowe partie dążyły do tego, że studia będą dostępne tylko dla prostytutek i dzieci bogatych rodziców? Odpowiedz Link Zgłoś
maaac Re: Bezrobocie coraz większe?? 15.09.09, 10:48 > Czyżby nasze prawicowe partie dążyły do > tego, że studia będą dostępne tylko dla prostytutek i dzieci > bogatych rodziców? Oni do niczego nie dążą. Oni nie myślą jakie konsekwencje mają ich decyzje. Odpowiedz Link Zgłoś
hollowcat może praca tylko w środy? 15.09.09, 08:16 zrobic zakaz handlu poza środami. Czemu nie? Czym różni się czwartek od niedzieli? Odpowiedz Link Zgłoś
oz_patryk co z sieciami stacji benzynowych 15.09.09, 08:27 hipermarkety pracują teoretycznie na 2 zmiany (czasami w nocy pracownicy dokładający towar, zazwyczaj z firm zewnętrznych), stacje oficjalnie na 3 zmiany. Hipermarkety nie pracują w święta, stacje benzynowe 365 dni w roku. W niedziele hipermarkety pracują krócej niż w pozostałe dni. Może nasi kochani politycy zaczęli by myśleć globalnie a nie lokalnie i przestali toczyć wojenki podwórkowe. Przez takie ustawy nie będziemy mogli w niedziele i święta kupić chleba i leków ale za to na stacji benzynowej zatankujemy i kupimy wóde. Odpowiedz Link Zgłoś
akiraxx Szkoda że Rulewski nie startuje w Warszawie 15.09.09, 08:27 chętnie bym go nie wybrał. A tak na poważnie skąd tacy ludzie w PO? Przecież jak były wybory to na opakowaniu PO pisało - liberałowie. Odpowiedz Link Zgłoś
dokto To jest projekt antykościelny 15.09.09, 08:28 trudno będzie pogodzić wypad do marketu z dopołudniową mszą. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w nie... 15.09.09, 08:29 "Jego zdaniem na porządku dziennym jest, że pracownik sklepu formalnie ma trzy czwarte etatu, za trzy czwarte dostaje pieniądze, ale pracuje jak na całym". Czy pan związkowiec myśli, że zamknięcie sklepów w niedziele zmieni ten stan rzeczy? Przecież tu nie chodzi o pracowników, z których wielu chętnie pracuje w niedziele w zamian za wolny dzień w tygodniu. Tu chodzi o to, co zawsze, czyli włażenie w doopę czarnym przy każdej okazji. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Idą pomału wybory i pis-dzielce zaczynają się 15.09.09, 08:47 O ile dobrze zrozumiałam, to "liberalne" PO też chce poprzeć ten projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
mulok czemu akurat w niedzielę? 15.09.09, 08:33 może lepiej wprowadzić taki zakaz w sobotę lub piątek? przecież nie jesteśmy podobno państwem wyznaniowym Odpowiedz Link Zgłoś
matanzas Wolna sobota 15.09.09, 08:39 Co myślą że ludzie pójdą do kościoła .....czarni mają za mało na tacy :)) Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: czemu akurat w niedzielę? 15.09.09, 08:41 tak się przyjęło. Ale jest kryzys a ludzie potrzebują kasy! Jak ludzie dostaną mniejszą pensję, zmienią zdanie. W niedziele jest mniejszy ruch, więcej ludzi siedzi w okolicznych knajpach/kinach niż na zakupach. Znowu zaczyna się śmieszna gadanina! No nic.... przynajmniej nie pierdzielą o święcie trzech gości! Odpowiedz Link Zgłoś
odzim22 Re: czemu akurat w niedzielę? 15.09.09, 11:55 Ja byłbym za najgorszym dniem w tygodniu zwanym poniedziałkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland [...] 15.09.09, 12:14 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
welcometopoland dlatego ateisto-kretynie, aby: 15.09.09, 12:13 mulok napisał: > może lepiej wprowadzić taki zakaz w sobotę lub piątek? > przecież nie jesteśmy podobno państwem wyznaniowym 1. mąż, żona i dzieci mieli wolny czas TEGO SAMEGO DNIA ! nie wszyscy pracują na tych samych grafikach i co z tego, że dostanie taka kasjerka wolne w dzień roboczy skoro dzieci wtedy idą do szkoły ! 2. większość cywilizowanego świata ZACHODNIEGO nie pracuje w NIEDZIELE od setek lat. Nie jesteśmy krajem żydowskim albo arabskim by świętować nagle SOBOTY/PIĄTKI ! 3. odpier.. się od Kościoła i kontekstu religijnego sprawy. naucz się zapier.. po zakupy przez pozostałe 6 dni. Tesco i małe sklepiki masz czynne po 15-24h ! Odpowiedz Link Zgłoś
otec1 No i co z tego? 15.09.09, 12:57 1. Może lepiej spytać się tej kasjerki czy chce wolną niedzielę zamiast uszczęśliwiać ją na siłę. W Poznaniu jak obserwuję to przynajmniej w połowie w weekendy są zatrudniani ludzie przez agencje posrednictwa pracy na umowę zlecenie, którzy dobrowolnie decydują się pracować w te dni, a nie bo SZEF KAŻE. Jesli będzie zakaz handlu w niedziele to uderzy to w pierwszej kolejności w tych pracowników, a nie w etatowych. 2. My póki co nie jesteśmy jeszcze niestety cywilizowanym zachodnim światem i nie stać nas na pewne rozwiązania tam stosowane. Sam pamiętam jak jeszcze w latach 90-tych, ale akurat nie w handlu tylko w branży transportowej nagle odebrano nam niedziele. Wynagrodzenia spadły około o 30%. Tyle można było zarobić pracując choćby 1-2 niedziele w miesiącu, ludzie bili się o to kto ma przyjść wtedy do pracy. 3. Nie każdy ma czas robić zakupy w tygodniu, nie wszyscy mają ten komfort, że wracają do domu popołudniami. Ja cały ubiegły rok pracowałem na dwóch etatach i w domu byłem dopiero po 23. Jedyna pora żeby wyjść do sklepu to była właśnie niedziela. Poza tym tysiące ludzi pracuje w niedziele i jakoś nikt nie robi dramatu, a tu czepiamy się tylko handlu. Czysty populizm po prostu i szukanie tematów zastępczych przez polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
mulok Re: dlatego katolu-inbecylu: 15.09.09, 13:07 > 1. mąż, żona i dzieci mieli wolny czas TEGO SAMEGO DNIA ! nie wszyscy pracują n > a > tych samych grafikach i co z tego, że dostanie taka kasjerka wolne w dzień > roboczy skoro dzieci wtedy idą do szkoły ! > > 2. większość cywilizowanego świata ZACHODNIEGO nie pracuje w NIEDZIELE od setek > lat. Nie jesteśmy krajem żydowskim albo arabskim by świętować nagle SOBOTY/PIĄT > KI ! > > 3. odpier.. się od Kościoła i kontekstu religijnego sprawy. > naucz się zapier.. po zakupy przez pozostałe 6 dni. Tesco i małe sklepiki masz > czynne po 15-24h ! 1) sobota też jest dniem wolnym więc rodzina mogłaby być razem w sobotę, 2)nie jesteśmy krajem żydowskim (chociaż oni nami rządzą) ani arabskim i katolickim też nie powinniśmy być - tylko krajem wolnym, 3)bedę zap..dalał na zakupy kiedy chcę i żadnemu pajacowi nic do tego, a do kościoła akurat się nie dopie..liłem ps. proponuję popracować nad kulturą języka Odpowiedz Link Zgłoś
bushii3 Re: dlatego ateisto-kretynie, aby: 15.09.09, 14:39 co za brednie. wiekszosc zachodniego swiata nie jest zamknieta w niedziele. spedzilem pare lat w irlandii, bylem w anglii, bylem we francji i hiszpani i belgii. zamkniete w niedziele? W KTORYM PANSTWIE? o jakiej wiekszosci mowisz? Odpowiedz Link Zgłoś
manoxik Solidarność a wolność 15.09.09, 08:35 Jeszsze 30 lat wstecz to Solidarność walczyła o wolność, a dziś walczy o "ZAKAZY" :). Jeszcze raz potwierdza się przysłowie "Sposób myślenia jest zależny od miejsca siedzenia" . ZLIKWIDOWAĆ SOLIDARNOŚĆ !!! Odpowiedz Link Zgłoś
katmoso Re: Solidarność a wolność 15.09.09, 11:57 przypominam, że jednym z postulatów sierpniowych było wprowadzenie wolnych wszystkich sobot. dzisiaj to oczywistość (oczywiście dla zatrudnionych w biurach - reszta ma różnie) Odpowiedz Link Zgłoś
2.guru Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w nie... 15.09.09, 08:37 Nieroby!Zajmijcie się czymś co zwykłym ludziom da jakiś pożytek!! Odpowiedz Link Zgłoś
tata60 Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w nie... 15.09.09, 08:38 Proponuję dołączyć kolejny artykuł w ustawie , aby zakupy w niedzielę mogli robić tylko niewierzący. Każdy obywatel musi się zadeklarować i odznaczyć. Na rękawie katolicy w niedzielę będą musieli nosić opaskę z krzyżem , a niewierzący białą opaskę. Brak w niedzielę opaski na ramieniu powinien być karany mandatem do 500 zł, a w przypadku recydywy karą więzienia do lat trzech. Tak będzie jasne, ilu mamy katolików. A że w tej formie taka ustawa jest zła , to nikogo przekonywać nie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 08:54 > Tak będzie jasne, ilu mamy katolików. To trochę pachnie cwaniactwem. W sklepie z białą, w kościele z krzyżem. Żydzi nosili opaski (bo chyba do tego pijesz), bo wierzyli, że to im pomorze - oszukano ich. Odpowiedz Link Zgłoś
agata789 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 09:15 Bardzo dobry pomysł. Opaska z krzyżem to przesada, ale wpis w dowodzie - czemu nie. Najlepiej również odpowiedni zapis elektroniczny na karcie płatniczej, tak aby nie działała w dni święte. A poza tym to dobrze byłoby stosować tę zasadę szerzej. Na przykład katolik przyłapany na kupowaniu prezerwatyw, nie mówiąc już o stosowaniu in vitro czy aborcji, powinien dostać od 8 lat wzwyż, bo według katolickiego "prawa naturalnego" antykoncepcja jest równoznaczna z zabójstwem. Odpowiedz Link Zgłoś
topewnieja Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 09:19 hehehehe brawo pięknie ujete :D Odpowiedz Link Zgłoś
otec1 To co poj.. politycy robią woła o pomstę do nieba 15.09.09, 08:43 Cóż to za idiotyczne tłumaczenia. Zamknąć sklepy, bo pracownicy są oszukiwani na czasie pracy. A co robią w tym zakresie związki i PiP. Idąc tym tokiem rozumowania to jak np. jestem pracownikiem szpitala i też czuję się wykorzystywany to może pozamykać szpitale. Aż nie chce mi się za dużo pisać, bo po co mam przeklinać. Na Wiejskiej w Warszawie pełno debili po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
panistrusia Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 08:46 Szkoda, że przy tej okazji nikt nie napisał, jak bardzo potrzebny jet wszystkim wolny dzień. Żyję w kraju, gdzie w niedzielę są sklepy pozamykane, restauracje ruszają dopiero o 19, a w święta, to nawet taksówkarze nie jeżdżą. I jakoś nikt tego nie wiąże wiarą, tylko po prostu z prawem do odpoczynku. Odpowiedz Link Zgłoś
cillian1 Re: Związkowcy razem z PiS i PO zamkną sklepy w n 15.09.09, 09:05 mylisz wybór z zakazem! To że ktoś nie chodzi do sklepu w twoim kraju, nie oznacza że by nie poszedł, gdyby mógł! Teraz jest na to popyt w Polsce, bo większość jednak bardziej woli pogadać ze znajomymi przy kawie/pifffku/soczku. Niż siedzieć przez godzinę jak mysz pod miotłą! ;) Takie zakazy nic nie dają, ludzie znajdą inne, równie przyjemne dla nich zajęcie - i nie będzie to msza ;) Nie rozumiem tego pędu do ograniczania swobody Polakom. Odpowiedz Link Zgłoś