moojcik 30.09.09, 10:41 niektóre zwierzęta są równiejsze od innych Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
stix Blumsztajn broni przestępcę? 30.09.09, 10:49 Są równi i równiejsi? Chyba tylko w głowie pana Blumsztajna. Odpowiedz Link Zgłoś
mario-radyja Buhaha, GW w obronie autorytetów moralnych! 01.10.09, 02:05 Ja też nie potrafię dokonać czegoś tak wybitnego jak Polański i grzeję się w świetle jego dokonań. Wprost chełpię się nimi. Czy GW nie znudziło się z uporem maniaka kreować kolejne autorytety moralne i z zaskoczeniem patrzeć jak jeden po drugim upadają? Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Blumsztajn broni przestępcę? 01.10.09, 05:34 A czy pan Zanussi,Olbrychski,Stalińska Holland i reszta tzw. twórców z równym zapałem upominają się o każdego pospolitego gwałciciela?I czy tłumaczą każdy gwałt na niepełnoletniej,a wręcz dziecku ? Polański ze względu na popularność powinien być ostrzej osądzony.A Zanussi i Stalińska za określenie nieletnia prostytutka,czy ,że 13 latki lezą same do łóżek 40 latków skazani na ostracyzm publiczny za głupotę.I znowu Sienkiewicz się kłania z filozofią Kalego.Jak celebryta zgwałci dziecko i to oralnie i zwieje przed odsiadką,to czas i teoretyczne wyrzuty sumienia załatwiają sprawę.Jak napalony facet,tyle że zwykły robol zgwałci,to kara musi być i nie ma tłumaczenia.A co nam po niby geniuszu,który jest dewiantem i pedofilem.Czyżby zapatrzył się na Nabokowa i jego powieść Lolita? Odpowiedz Link Zgłoś
i_tak_powiem13 Re: Blumsztajn broni przestępcę? 02.10.09, 08:25 > i to oralnie Główna zainteresowana twierdziła, że analnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
moojcik Polański dobrem narodowym. Ale którego narodu ? 30.09.09, 10:50 Maestro Roman o Polsce i Polakach: Zanim moj ojciec zostal aresztowany, pozostawil naszym przyjaciolom oszczednosci i klejnoty rodzinne aby miesiecznie oplacali moje utrzymanie. Ale poniewaz oni byli dobrymi Polakami to wszystko przepili. [...]Moje szczescie polegalo tez na tym ze nie wygladalem na Zyda. Inaczej z pewnoscia zadenuncjowali by mnie Niemcom. Przezyl Pan pod jednym dachem z antysemitami? Oczywiście. Wszyscy Polacy byli antysemitami. Po tysiacu lat propagandy Watykanu było to czescia ICH kultury. Kazdy chlop ktoremu powiedzialby pan ze Jezus był Zydem, natychmiast zabilby siekiera .Niewyobrazalne co by sie stalo gdyby Pan dodal ze Dziewica Maryja była Zydowka." Nie dość że pedofil, to jeszcze oszczerca. Czyżby tak GWyb rozumiała polskie dobro narodowe ? Ktoś jeszcze z polskich ministrów jest chętny do jego obrony ? Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk I skad ten cytat? Ze wspomnien?Nie podales zrodla 30.09.09, 11:02 Re: Polański dobrem narodowym. Ale którego narodu Odpowiedz Link Zgłoś
dobrasekta Polański przed sąd! 30.09.09, 20:59 Hitler też był artystą a jakoś nikt go nie broni ze względu na talent czy też może według pana miał za mały talent? a kto i jakim prawem określa kto ma talent a kto nie? Odpowiedz Link Zgłoś
obywatelka_swiata Re: Polański przed sąd! 01.10.09, 00:35 dobrasekta napisał: ... a kto i jakim prawem określa kto ma talent a kto nie? ludzie z branzy, ktorzy sie na tym znaja, oraz widzowie, ktorzy chca ogladac jego filmy! z pewnoscia nie ty! Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: Polański przed sąd! 01.10.09, 08:36 ... o, i to powiedziała "obywatelka świata". droga obywatelko, ja wiem, że u was w "świecie" pedofilia jest trendi, ale tu jeszcze ludzie mają trochę oleju w głowie. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: I skad ten cytat? Ze wspomnien?Nie podales zr 01.10.09, 05:50 A czy ten naród i jego rząd już się ujął i czy skutecznie za swoim rodakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Re: I skad ten cytat? Ze wspomnien?Nie podales zr 01.10.09, 08:40 źródło: wywiad z Polańskim, "Przekrój", 29.12.2008. Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk dziekuje 03.10.09, 15:49 Re: I skad ten cytat? Ze wspomnien?Nie podales zr Odpowiedz Link Zgłoś
hero1119 Re: Polański dobrem narodowym. Ale którego narodu 30.09.09, 11:28 Pisał prawdę ,a to mu się chwali. Mniej to,że puknął sobie k******,ale to jest norma w Los Angeles !!! Gdyby nie był sławny, nie miałby z tego powodu żadnych problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
jiejie Re: Polański dobrem narodowym. Ale którego narodu 30.09.09, 12:04 Jakie oszczerstwo?? Powiedział prawdę o propagandzie Watykanu. Moja Babcia miała 13 lat, gdy wybuchła wojna i ona i wielu innych ludzi na wsi wierzyło w bzdurę, że żydzi używają krwi niemowląt do wyrobu macy. Można się z tego śmiać, ale tak było. Moja Ciocia - siostra mojej Babci z kolei mówiła, że u nich na wsi było kilki facetów i wymieniła ich z imienia i nazwiska (cała wieś wiedziała), którzy eksterminację Żydów wykorzystywali do rabowania Żydów i gwałcenia Żydówek. Żadna kara ich oczywiście za to nie spotkała. Babci było chyba wstyd, bo ma antysemickie poglądy, ale nie zaprzeczyła, bo to była prawda. Tak więc przed wojną i w czasie niej tak było i trzeba się z tym pogodzić a nie wybielać naród polski na siłę. Mnie było tylko przykro jak pan Polański, który wciąż doskonale mówi po polsku w jakimś wywiadzie udawał, że już nie potrafi. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa jiejie 30.09.09, 18:48 Jiejie, bardzo mi się podoba to, co piszesz (a właściwie - donosisz) o swojej babci i rodzinie. W ZSRR był taki Pawko Morozow, on też miał wielkie zasługi w donoszeniu na swoją rodzinę. Warto ten pozytywny wzór upowszechniać, więc dlatego twoja wypowiedź tak bardzo mi się spodobała. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: Polański dobrem narodowym. Ale którego narodu 30.09.09, 12:49 Czy mógłbyś podać bibliografię to cytowanej wypowiedzi? Po prostu, nie wierzę w to, aby ten, któremu uratowali życie, mógł tak powiedzieć o tych, co mu to życie ocalili. I czy są jakieś wypowiedzi Polańskiego o Niemcach, a więc o tych, którzy jego samego chcieli bestialsko ukatrupić? Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Polański dobrem narodowym. Ale którego narodu 01.10.09, 05:48 A już wcześniej niejaki Kosiński popełnił powieść autobiograficzną Malowany ptak,a okazało że to konfabulacja,więc i wypowiedź Romana/a nazwisko jakie powinno być,bo chyba nie Polański?/można między bajki włożyć, bo to tylko wyobraźnia .Oddzielmy możliwości twórcze od zachowania.Życie to nie film,w którym wszystko można i wszystkie ku.....a uchodzą bezkarnie.Podły to ptak,co własne gniazdo kala,ale ten ptak nie jest Polakiem,więc tylko dał świadectwo o sobie.To chyba kukułka,bo zachowanie typowe dla tego gatunku,obce jajo,wychowane przez innych,a potem dalej kukułczy,bez odrobiny szacunku dla gniazda w którym przeżyło. Odpowiedz Link Zgłoś
antykaczka O pokorę wobec PRAWA apeluję panie Blumsztajn!!! 30.09.09, 10:54 puknij się pan w głowę, pewnie niezły rezonans wyda a przynajmniej powinna po ty coś pan nabazgrał. Każdy ma jakiś talent i co? Polański, Kowalski czy Blumsztajn - każdego obowiązuje to samo prawo, każdy ma prawo do obrony i do apelacji. I guzik ma do tego czy to Polański nakręcił Dziecko Rosemary czy to Dziecko Rosemary "nakręciło" Polańskiego do aktu pedofilii (seks z trzynastolatką to pedofilia). Więcej pokory wobec prawa, do równości wszystkich wobec prawa apeluje panie Blumsztajn! miłość, moher, rock and roll - siema Toruń Odpowiedz Link Zgłoś
util Talent nie ma tu nic do rzeczy. 30.09.09, 12:56 Uznać i docenić zasługi Polańskiego jako artysty - to jedno. Ale patrzeć na oskarżonego przez pryzmat jego osiągnięć zawodowych - to już niesprawiedliwe i nieuczciwe. Pan Blumsztajn, w moim odczuciu, napisał dwa słowa za dużo. Odpowiedz Link Zgłoś
zimorodek_znad_wisly Talent go nie usprawiedliwia 30.09.09, 10:55 ani to, ze pochodzi z Polski, ani zyciowe tragedie, których doświadczył. Nic go nie usprawiedliwia. Niewyobrażalna jest relacja między 44 letnim facetem a 13-letnim dzieckiem, nawet jak wyglada ono na 18. Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Talent nie, ale przewały sędziego 30.09.09, 12:51 zimorodek_znad_wisly napisała: > ani to, ze pochodzi z Polski, ani zyciowe tragedie, których doświadczył. Nic go > nie usprawiedliwia. Niewyobrażalna jest relacja między 44 letnim facetem a 13- > letnim dzieckiem, nawet jak wyglada ono na 18. ****************************** W sensie czynu owszem, niewiele Polańskiego usprawiedliwia. Jednak w przypadku prawa europejskiego nastąpiło przedawnienie, ofiara wybaczyła, a sędzia mataczył. Jest więc dość powodów, by Polańskiego bronić. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Ale nie dla Polańskiego 30.09.09, 11:02 "Czy dręcząc słowa dotrę do miejsc gdzie jest się człowiekiem nareszcie ludzkim? - bo to jest zadanie pod słońcem dla wszystkich." (J. Guillen) Ale to zadanie, o którym pisze Guillen, nie jest dla Polańskiego. On dręczył dzieci, ale nie sztukę. Ot, człeczek, bo nawet nie artysta, a cóż dopiero: Artysta... Nie może być żadnego przyzwolenia dla krzywdy dzieci. I nawet możliwość utworzenia arcydzieła na miarę "Dziadów" nie usprawiedliwia krzywdy. Kuglarstwem jest to, co ma związek z krzywdzeniem dzieci. Pan Blumsztajn - oby nigdy się nie przekonał, co znaczy przyzwalać na krzywdę dziecka, bo tym właśnie jest tekst "publicystyczny" jako mu się wymsknął... Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: Ale nie dla Polańskiego 30.09.09, 16:12 Ciebie ajakzupa to sam bym skrzywdzil , ze taki durny jestes...wielki obronca dzieci sie znalazl. Skoro jestes taki artruista co tutaj jeszcze robisz? Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: Ale nie dla Polańskiego 30.09.09, 17:46 Uprzejmie upraszam, odj...b się ode mnie. Nie ja skrzywdziłem dziecko i nigdy tego nie uczynię. Jeśli chcesz komuś przyp...rdolić, to temu, co krzywdził. Ja durny, ty zaś mędrzec, więc chyba zrozumiesz, o czym piszę. Ps. Mam takie samo prawo wypowiedzi, jak i ty. Ale - ze względu na swoją durnowatość - nie zapytam, co tu robisz, kogo i dlaczego bronisz. Nie zapytam, bo w swojej bezdennej durnowaciznie szanuję twoje prawo wypowiedzi. Ot, geniuszu! Odpowiedz Link Zgłoś
dantishcum O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 11:02 "Tacy są równiejsi. Ludzie tak wybitni jak Roman Polański stanowią nasze dobro narodowe. Wszyscy się grzejemy w świetle ich dokonań. Chełpimy się nimi. " Panie Blumsztajn, zmien pan dilera,albo bierz polowe ;) Glupstwa pan piszesz ... Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 16:15 dantishcum napisała: > "Tacy są równiejsi. Ludzie tak wybitni jak Roman Polański > stanowią nasze dobro narodowe. Wszyscy się grzejemy w świetle ich > dokonań. Chełpimy się nimi. " > > Panie Blumsztajn, zmien pan dilera,albo bierz polowe ;) ma Blumsztajn racje - chyba sam jestes dilerem bo taki prosty jestes jak ta deska. Ty mozesz zyc bez filmow bo jestes prostak , Inni zyc nie moga....kapujesz? > Glupstwa pan piszesz ... Odpowiedz Link Zgłoś
dantishcum Re: O pokorę wobec talentu apeluję 01.10.09, 00:07 twurcapunktu napisał: > dantishcum napisała: > > > "Tacy są równiejsi. Ludzie tak wybitni jak Roman Polański > > stanowią nasze dobro narodowe. Wszyscy się grzejemy w świetle ich > > dokonań. Chełpimy się nimi. " > > > > Panie Blumsztajn, zmien pan dilera,albo bierz polowe ;) > > ma Blumsztajn racje - chyba sam jestes dilerem bo taki prosty jestes > jak ta deska. Ty mozesz zyc bez filmow bo jestes prostak , Inni zyc > nie moga....kapujesz? Niestety nie, Twoj tok tlumaczenia i polot ma skrzydla strusia: pozwala Ci biec-ale nie wzlatywac ;) > > Glupstwa pan piszesz ... Odpowiedz Link Zgłoś
voytazz O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 11:12 Panie Redaktorze. Proszę bardzo dokładnie przeczytać tekst Pana koleżanki, Pani MiładyJędrysik. A potem jeszcze raz i jeszcze raz na wszelki wypadek. Mam głęboką nadzieję, że po tej lekturze zrozumie Pan, jak bardzo Pan się myli. Odpowiedz Link Zgłoś
rockville O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 11:13 Panstwo polskie jest rzadzone przez zboczencow, ktorzy ujmuja sie za pedofilem. Uczciwy Polak nie moze liczyc za granica na pomoc ambasady czy konsulatu... Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 11:16 Człowieku ciebie chyba w '68 za mocno poturbowali!!! RÓWNIEJSI??? Kim trzeba być, żeby twierdzić, że są równiejsi wobec prawa - IDIOTĄ? Odpowiedz Link Zgłoś
radek.zaleski O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 11:25 czepialski.blox.pl/2009/09/Walka-o-Ryska.html Światowej sławy filmowcy i ludzie sztuki podpisali petycję, w której apelują o uniewinnie Ryśka Pei Odpowiedz Link Zgłoś
1stanczyk To nasza tania, pyskata krucjata w obronie 30.09.09, 11:30 13-letnich "dzieci" jest wyrazem naszej skrajnej hipokryzji i zwyklego nieduoczonego prostactwa chcego koniecznie tanio dowartosciowac sie kosztem Polanskiego. Gdyby byla prawdziwa nie byloby w naszym kraju tylu tragedi z dziecmi w roli glownej wynikajacych z naszego pijanstwa, naszego bandytyzmu drogowego, naszej znieczulicy spolecznej, naszych zawsze duzo wazniejszych potrzeb niz te elementarne do ktorych zobowiazalismy sie decydujac na dzieci. O pokorę wobec talentu apeluję Odpowiedz Link Zgłoś
twurcapunktu Re: To nasza tania, pyskata krucjata w obronie 30.09.09, 16:18 1stanczyk napisał: > 13-letnich "dzieci" jest wyrazem naszej skrajnej hipokryzji i zwyklego > nieduoczonego prostactwa chcego koniecznie tanio dowartosciowac sie kosztem > Polanskiego. > > > Gdyby byla prawdziwa nie byloby w naszym kraju tylu tragedi z dziecmi w roli > glownej wynikajacych z naszego pijanstwa, naszego bandytyzmu drogowego, naszej > znieczulicy spolecznej, naszych zawsze duzo wazniejszych potrzeb niz te > elementarne do ktorych zobowiazalismy sie decydujac na dzieci. > > > O pokorę wobec talentu apeluję dokladnie tak jest...obroncy dzieci sie znalezli. Okazji do plucia szukacie, taka jest szara prawda Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: To nasza tania, pyskata krucjata w obronie 30.09.09, 18:59 To prawda, co piszesz, dowartościowałem się kosztem reżysera, który najpewniej złamał prawo i na pewno przed prawem uciekł. Bardzo mocno mnie dowartościowują przestępcy. Prawda też, jeśli chodzi hipokryzję i pijaństwo, bandytyzm drogowy, znieczulicę społeczną itd. Co dzień wypijam pół litra spirytusu, rozjechałem na przejściu dla pieszych 88 staruszek i 2 staruszków itd. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk07 ciekawych argumentow ten Pan uzywa, jeszce troche 30.09.09, 11:35 i najwiekszych zbrodniarzy XX-w Europy i Azji tez powie ze to byli geniusze zła i nalezy im sie miejsce w historii i piedestal. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Prokurator zajmie się panem Blumsztajnem. 30.09.09, 11:40 Za propagowanie przestępczej idei nierówności poniesie pan Blumsztajn zasłużoną karę. Odpowiedz Link Zgłoś
jacky100 Panie Sewerynie – nastąpiło pomieszanie pojęć! 30.09.09, 11:43 Wielu wielkich talentem popełniło przestępstwa – nawet zbrodnie. Caravaggio nawet zabił. Powiedzmy sobie nawet wielki artysta nie jest autorytetem moralnym. Ale tu nie chodzi o potępianie czy nie potępianie Romka P. A o to, że w USA być może czka go lincz sądowy – właśnie na zasadzie – dokopać wybitnemu. I przed tym należałoby go ochronić. Także źle Pan stawia sprawę. Jego talent nie ma tu nic do rzeczy. Już i tak jesteśmy świadkami jego medialnego linczu Pozdrawiam Jacky Thinker Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Panie Sewerynie – nastąpiło pomieszanie 30.09.09, 12:54 jacky100 napisał: Ale tu nie chodzi o potępianie czy nie potępianie Romka P. > A o to, że w USA być może czka go lincz sądowy – właśnie na zasadzie R > 11; dokopać wybitnemu. > I przed tym należałoby go ochronić. **************************** Dokładnie. Wiele wskazuje na to, że Polański mógłby się udać na podobnie "uczciwy" proces do Iranu czy Korei Płn. Odpowiedz Link Zgłoś
tbarbasz Równiejsi 30.09.09, 12:03 Pan Polański otrzymał za swój talent i pracę wiele nagród - zarówno honorowych, jak i finansowych. Zarobił też całkiem sporą kasę oraz jego nazwisko stało się powszechnie znane. "W tym temacie" raczej krzywdy nie doznał. Wręcz przeciwnie. W końcu jechał po kolejną nagrodę! Ale NIC nie usprawiedliwia jego zachowania wobec tej dziewczynki - sama chciała czy ją podstawiono. Akt seksualny z dzieckiem jest tym, czym jest. Dorosły facet może do niego doprowadzić różnymi metodami, dlatego prawo chroni dzieci (w Polsce bodajże do 15 lat). A człowiek inteligentny nie musi być niewolnikiem popędu i NIE MUSI rżnąć każdej panienki, której robi rozebrane zdjęcia - po prostu nie jest wówczas profesjonalistą. Talent został więc nagrodzony - i to WIELOKROTNIE. A przestępstwo (i głupota! choćby chwilowa) powinny być UKARANE! Jedno z drugim nie ma nic wspólnego! Nie można przecież komuś pozwolić bezkarnie kraść lub zabijać - bo np. maluje ładne obrazki!!! Odpowiedz Link Zgłoś
kaliforniczyk O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 12:03 Moglbym sie do pewnegto stopnia z panem zgodzic , gdyby przestepstwo popelnione przez Polanskiego nie mialo ofiary, a wiec narkomania, nawet homoseksualizm ( gdyby nie dotyczyl dzieci) , ktory byl kiedys przestepstwem,nawet zoofilia, cokolwiek innego , ale w tym wypadku jest ofiara, nieletnia dziewczyna ktora Polanski spoil alkoholem , by ja potem wykorzystac i to jeszcze w stosunku analnym. Ten czlowiek jest pedofilem ,osoba amoralna , przestepca, i nie zasluguje na zadne fory z tytulu swego talentu , nie mowiac o tym, ze jest tchorzem, bo zlapany nie mial odwagi cywilnej odpowiedziec za swoje przestepstwo, a uciekl , bo sadzil, ze jemu przysluguja inne prawa, prawa ktore pan mu proponuje dac. Bardzo mi przykro , ale wszyscy uczciwi ludzie sadza tak jak ja - nie ma ludzi rowniejszych niz wszyscy inni, i tu, i pan i Polanski sie mylicie, i jest to doskonaly przyklad dla wszystkich elit, szczegolnie w Polsce, ze czasy rownych i rowniejszych dobiegly konca. Wlodzimierz Rawa Odpowiedz Link Zgłoś
13monique_n O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 12:04 Panie Blumsztajn - Geroge Orwell "1984", "Folwark zwierzęcy" i jeszcze z życia - ZSRR (a resztę Pan sam z pewnością dostrzeże). Wstyd. Nie ma równiejszych. Takie myslenie to pułapka. Jeśli uważa Pan inaczej, to proszę oddać swoją 13-letnią córkę, czy wnuczkę do seksulanej dyspozycji utalentowanymu pedofilowi. Odpowiedz Link Zgłoś
jacekzwawy O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 12:47 A ja wbrew większości komentujących tu popieram Polańskiego. Widziałem w necie zdjęcia tej - wówczas już piersiastej i rozwiniętej dziewczyny, wcale nie wyglądała wtedy na 13 lat - popatrzcie tu: info.kopp-verlag.de/uploads/RTEmagicC_Polanski-2.jpg.jpg i Polański mógł nie wiedzieć, że bzyka się z osobą nieletnią. W takiej sytuacji wg polskiego prawa (nie znam amerykańskiego) - nie ma żadnego przestępstwa. Natomiast ewidentna jest wina matki tej wówczas 13letniej dziewczyny, która zachęcała córkę do spędzania nocy z obcymi mężczyznami po to, aby zrobić karierę filmowa albo wyłudzić wysokie odszkodowanie. Polański po zatrzymaniu w wyniku ugody sądowej przyznał, że wiedział ile ona ma lat, bo go zastraszono. Poza tym nie dowierzam sądom amerykańskim. Obecny sędzia w tej sprawie - Espinoza przyznał, że w 1978 roku ówczesny sędzia za plecami oskarżonego dogadywał się z prokuratura, za wszelką cenę chciał skazać Polańskiego aby zaistnieć w mediach i zrobić karierę polityczną. Polański o tym wiedział, więc nic dziwnego, że nie mogąc liczyć na uczciwy proces uciekł do Francji. Od tej sprawy minęły 32 lata. jakoś nie słychać, by Polański oskarżany był o czyny lubieżne z nieletnimi podczas tych 32 lat. Nie jest więc żadnym pedofilem. Dlaczego tyle tu jadu i złości przeciw Polańskiemu? zapewne dlatego, że komentujący tu szaraczkowie ogarnięci są zawiścią - sami niczego wielkiego nie dokonali i nie dokonają. Za to chcą się wyładować na wielkim reżyserze. Uwagi na temat żydowskiego pochodzenia Polańskiego są niżej wszelkiego poziomu: wydawało mi się, że antysemityzm został już wystarczająco skompromitowany przez Hitlera jako pogląd nieludzki, prowadzący do zbrodni? P.S. Nie jestem żadnym Żydem, pedofilem, filmowcem ani znajomym Polańskiego. Po prostu staram się myśleć rozsądnie, bez emocji i nie jestem zawistny o sukcesy innego człowieka. Nie interesuje mnie też czy ktoś ma żydowskie, polskie czy chińskie korzenie. ważne jest to, jakim jest człowiekiem. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Re: O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 12:55 Po prostu, odchrzań się ode mnie (bo i do mnie odnosi się twój wpis). Odpierd...l się, ok. To nie ja dałem dziecku alkohol i środki odurzające, to nie ja uprawiałem seks z dzieckiem i to nie uciekłem przed sądem. Jasne? I gdyby nawet wszyscy Wajdowie, Zanussi czy Blumsztajnowie świata mnie bronili, na pewno bym tego nie zrobił, bo z dzieckiem pewnych rzeczy się nie robi. I kwita. A dyrdymały o zawiści itp. to sobie pisz. Mają taką wartość jak szambo, które wylewasz na ludzi, którzy nie krzywdzili dzieci, w przeciwieństwie do tego, na którego szamba nie wylewasz. Odpowiedz Link Zgłoś
stix Filmiki Polańskiego można spalić. 30.09.09, 12:57 Świat się z tego powodu nie zawali na pewno. I tyle warta jest tzw. twórczość pana Polańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 14:27 Otoz to. Na Polanskiego najwiecej szczekaja beztalencia, szczegolnie zas PiSuary... A w USA sprawiedliwosc to jest ostania rzecz, ktorej mozna tam oczekiwac. Wstyd tez dla Szwajcarii, ze stala sie pacholkiem Ameryki, i to teraz,gdy USA wyraznie jest w stanie upadku... Odpowiedz Link Zgłoś
servicio To nie ona na zdjęciu 01.10.09, 00:11 jacekzwawy napisał: > A ja wbrew większości komentujących tu popieram Polańskiego. Widziałem w necie > zdjęcia tej - wówczas już piersiastej i rozwiniętej dziewczyny, wcale nie > wyglądała wtedy na 13 lat - popatrzcie tu: > > info.kopp-verlag.de/uploads/RTEmagicC_Polanski-2.jpg.jpg > i Polański mógł nie wiedzieć, że bzyka się z osobą nieletnią. Na tym zdjęciu jest nie ona, ale Sharon Tate - żona Polańskiego. Na drugi raz nie kłam i nie podsuwaj fałszywek. Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 Kłamiesz! 01.10.09, 08:47 ...albo jesteś totalnym ignorantem. na zdjęciu jest Sharon Tate, pierwsza żona Polańskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
n0e2008 tu jest prawdziwe zdjęcie 01.10.09, 08:50 wyborcza.pl/5,75402,7097082,Samantha_Gailey__dzis_Geimer____sesja_zdjeciowa.html ... i co? jak dla mnie wygląda bardzo na 13 lat. banda naiwnych ignorantów. Odpowiedz Link Zgłoś
slavko.matejovic O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 13:02 Nie spodziewałem się, że ktoś taki jak Pan powie te słowa. Przykro mi. Odwdzięczę się parafrazą "Folwarku Zwierzęcego": wszystkie zwierzęta są równe, ale świnie równiejsze... Odpowiedz Link Zgłoś
kolejorz63 O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 13:18 Panie Blumsztajn,hipokryzja,aż wylewa się z tego artykuliku.Po nakręceniu kilku filmów automatycznie można stać się równiejszym wobec prawa.Mam nadzieję,że równie gorliwie będzie Pan bronił każdego 40 latka który zabawi się doodbytniczo z Pana wnuczką.Niedługo będzie się Pan wstydził swych słów.Zapewniam.Bez wyrazów szacunku. Odpowiedz Link Zgłoś
europejczyk1947 O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 13:31 Nie neguje i zgadzam sie z tymi, ktorzy na tym forum i na swiecie mowia, ze Polanski prawdopodobnie popelnil przestepstwo. Prawdopodobnie, bo o ile znam sie na prawie, to do momentu skazania jest domniemanie jego niewinnosci. Poza tym i to mi sie wydaje najwazniejsze, to od czasu jego oskarzenia o gwalt dostal ogromna ilosc nagrod, odznaczen, nominacji, dr honoris causa na calym swiecie m.in. : * 1980 : César dla najlepszego filmu i najlepszego rezysera za "Tess" * 1981 : Golden Globe dla najlepszego fimuu za Tess * 1981 : nominacja do Oskara dla najlepszego filmu i najlepszego rezysera za "Tess" * 1991 : Prezydent Jury Festiwalu w Cannes * 1993 : Honorowy Zloty Lew za caloksztalt kariery w festiwalu w Wenecji * 1996 : Prezydent Jury wna festiwalu w Wenecji * 1998 : wybrany na czlonka l'Académie des Beaux-Arts de l'Institut de France. * 1999 : Nagroda René Clair za calosc tworczosci. * 1999 : European Award specialnuy za jego "wyjatkowy wklad artystyczny w kino europejskie" i Specjalna Nagrode za calosc tworczosci i kariere na Festiwalu Filmowym w Sztokholmie * 2000 : doktorat Honoris Causa w PWSTiF w Lodzi * 2002 : Zlota Palma na Festiwalu Filmowym w Cannes za Pianiste. * 2003 : Zlota Gwiazda dla rezysera za "Pianiste" * 2003 : Cesar za najlepszy film i dla najlepszego rezysera * 2003 : BAFTA za najlepszy film i dla najlepszego rezysera * 2003 : Oskar dla najlepszego rezysera i nominacja do Oskara za najleszy film * 2004 : Globe de Cristal sepcjalny na Festiwalu w Karlovych Varach za « wyjatkowy wklad calosci jego dziela... etc ». * 2004 : doktorat Honoris Causa w PWSTiF w Bukareszcie * 2004 : doktorat Honoris Causa w Rzymie * 2006 : European Award honorowy za caloksztalt kariery * 2007 : Zloty Orzel Narodowej Akadamii Sztuki w Moskwie za caloksztalt kariery Przeciez w czasie gdy zostawal honorowanyn, czyli w ciagu ostatnich 30 lat, WIEDZIANO O TYM CO ZROBIL i ze jest scigany przez sad w USA. Dopiero teraz, po jego przypadkowym aresztowaniu lamentuja, potepiaja, wydaja wyroki. Najbardziej bulwersujace sa dyskusje, czy przypadkiem nie warto byloby odebrac mu jakiegos odznaczenia (np honorowego obywatelstwa miasta, czy dr honoris causa). A moze odebrac mu Oskara czy Zlota Palme ? To jakas paranoja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 14:20 Te wszystkie zaszczyty spadly nie na amatora bardzo mlodych cial, ale na wielkiego rezysera. Na festiwalach nie nagradza sie nienagannego moralnie prowadzenia sie, ale dokonania artystyczne. Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa Świetna 30.09.09, 16:10 Świetna argumentacja. Gratuluję!! Istotnie, wiedza o domniemanym łamaniu prawa przez Polańskiego była powszechna. Np. w "GW" czy TVN i TVP stale o tym pisano i mówiono. Co więcej, za każdym razem, jak wręczano reżyserowi nagrodę, powtarzano formułę: "dla najlepszego reżysera i domniemanego przestępcy, który jest ścigany listami gończymi". Dziennikarze więc rzetelnie informowali opinię publiczną, ludzie zatem nie powinni być zaskoczeni i ich lamenty, potępienia czy wyroki są skandaliczne. Zachowują się tak, jakby dziennikarze obiektywnie nie informowali ich i jakby pierwszy raz usłyszeli, jakby dopiero teraz się dowiedzieli. Poza tym mogli sobie pomyśleć, że na reżysera są jakieś haki i szukać informacji w internecie. Jeśli tak nie pomyśleli, sami są sobie winni ignorancji. Po prostu, każdego wybitnego artystę z góry trzeba podejrzewać o najgorsze czyny, wtedy nie będzie zdziwienia. Nieprawdaż. Jeszcze raz gratuluję rewelacyjnej argumentacji. Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 13:36 Tak, Panie Redaktorze, ma Pan rację. Nie jesteśmy równi. Rodzimy się nierówni, bo nierówno obdarzeni przez naturę, wzrastamy nierówni, bo w różnych środowiskach, oferujących nam różne szanse na dalsze życie itp. Równość to mit, utopia, a nasza tęsknota za nim wynika tylko z tego, że zbyt dobrze wiemy czym jest nierówność. Cieszę się, że ktoś z Gazety Wyborczej im. Damastesa to wreszcie przyznał. Szkoda, że tak późno, szkoda, że w takich okolicznościach, szkoda, że w dopiero wtedy, gdy trzeba bronić swojaka... Ale - jest ważne "ale", Panie Redaktorze. Coś, przed czym nie możemy się cofnąć. WSZYSCY JESTEŚMY RÓWNI WOBEC PRAWA. Rozumie Pan? WOBEC PRAWA. Nieważne, jak zdolny jest Polański. Jeśli popełnił czyn, który jest przestępstwem powinien stanąć przed sądem. Jak każdy. Talent nie czyni z niego nietykalnego. Nie daje mu immunitetu. To, jak potraktuje go sąd to już oddzielna sprawa. Może też ulegną wdziękowi celebryty, a może wręcz odwrotnie? Ale to żadna wymówka. Zwłaszcza PRZED faktem... No więc tak Panie Redaktorze. Są równi i są równiejsi. Ale nie wobec prawa... Jeszcze nie wróciliśmy do społeczeństwa stanowego czy też kastowego, jakkolwiek by to nazwać... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 14:30 Nie ma czegos takiego jak "rownosc wobec prawa". Nie mowiac juz o roznych imunitetach, ktore ochronily przez kazaca reka sprawiedliwosci m. in. takiego zbrodniarza jak Pinocheta, to bogatego stac na dobrego adwokata, a biedny jest skazany na "pomoc" obroncy z urzedu... Odpowiedz Link Zgłoś
zdzicho_waciak Re: O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 14:43 Równość wobec prawa polega na tym, że wszyscy podlegamy tym samym prawom. Nie ma osobnego kodeksu praw np. dla wybitnych reżyserów. Natomiast fakt, że jednych stać na dobrych adwokatów, a inni muszą się zadowalać obrońcami z urzędu to ten rodzaj nierówności, o którym pisałem wyżej... Co do Pinocheta - też żałuję, że uszedł wymiarowi sprawiedliwości. Podobnie jak, wszystko na to wskazuje, Jaruzelski... Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan Re: O pokorę wobec talentu apeluję 01.10.09, 13:49 Tak wiec rownosc wobec prawa to 100% fikcja! Odpowiedz Link Zgłoś
mr_kagan O pokorę wobec talentu apeluję 30.09.09, 14:21 A tu pelna zgoda z autorem artykulu. Doadam jeszcze, ze nie jest rzecza panstwa ingerowac w transakcje handlowe na wolnym rynku uslug seksualnych i przypominam jak sie dzis Anglicy wtydza za wsadzenie Oskara Wilde´a do wiezienia za tzw. czyn lubiezny... Odpowiedz Link Zgłoś