Dodaj do ulubionych

UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Polska...

02.11.09, 14:22
Ale durny pomysl.Nie maja sie czym zajmowac
Obserwuj wątek
    • maruda.r UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Polska... 02.11.09, 14:26

"Czarno-białe paczki mogą skutecznie zniechęcić, zwłaszcza młodych do
      sięgnięcia po papierosy. Opakowania papierosów nie będą już przecież kolorowe
      i atrakcyjne - dodaje."

Atrakcyjne są papierosy, a nie opakowania.

Głupota urzędników zaczyna mnie zniechęcać do płacenia podatków.

• krwawy_krolik Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 15:05
        Nikt od Ciebie nie oczekuje, żebyś je płacił z ochotą.
        • rob30tt zaraz grzesiu czy zbysiu zalobbuja i nie bedzie 02.11.09, 15:46
          zmian, a pomysl wg mnie lepszy niz te napisy co teraz sa

aczkolwiek esteci łatwo go obejdą kupujac lub w przyszlosci pewnei dostajac za
          darmo od koncernow tytoniowych takie ładne opakowanie w ktore beda mogli sobie
          te brzydkie paczki wsadzic i paczki znowu beda wygladac ladnie ...
          • absurdello Następne będą wędliny, w jednym kolorze szarości 02.11.09, 16:11
            bo smak już ujednolicono :(((
            • lexus_400 A co z zapalkami? A moze dziewczynki z zapalkami? 02.11.09, 16:53
              Kretyni w Euro-kolchozie przechodza samych siebie!
          • el_quatro Re: zaraz grzesiu czy zbysiu zalobbuja i nie bedz 02.11.09, 18:21
            W Polsce sie nie da. Nie przy tym skundleniu politykow
            Widac jak skutecznie zbysie majstruja przy ustawie u zakazie palenia w miejscach
            publicznych. Od pieciu lat sie o tym pisze i nic.
            W dodatku w najnowszym projekcie ustawy vacatio legis zostalo wydluzone z 3 do 6
            miesiecy. Wiec nawet gdyby ustawa zostala uchwalona to na faktyczny zakaz
            poczekamy pol roku
            • karmarys Re: zaraz grzesiu czy zbysiu zalobbuja i nie bedz 02.11.09, 18:38
              naprawdę rządzący zdają się czasem istnieć w jakimś innym świecie: takim, gdzie
              kupujesz papierosy w sklepie bo mają ładne pudełko. Rozumiem, że ktoś lubi żółty
              wiec pali Camele a patrioci palą tylko biało-czerwone Malborasy albo Lucky
              Striki. a jakby sie firmy zamienily designem paczek to palacze też by się
              przerzucili na swój kolor. Jakim trzeba być imbecylem,żeby tak myslec????
              • himax Smalec, boczek, maslo, tlusta kielbasa itd........ 02.11.09, 19:08
                tez musi byc pakowana w SZARY PAPIER BO SZKODLIWA JEST NIE MNIEJ NIZ PAPIEROSY.
                • pe1 Re: Smalec, boczek, maslo, tlusta kielbasa itd... 02.11.09, 19:46
                  Jedząc smalec i boczek nie zatruwam nikogo wokół. Sąsiad, który kopci na
                  balkonie albo przystanku tramwajowym obok zmusza mnie do wdychania jego smrodu i
                  trucia się jego trucizną.

NIE KŁAM WIĘCEJ.
                  • jaceq Re: Smalec, boczek, maslo, tlusta kielbasa itd... 02.11.09, 20:15
                    pe1 napisał:

> Sąsiad, (...) zmusza mnie...

Byłoby lepiej dla ludzkości, koleś, gdybyś nie otwierał okien i nie wychodził z
                    domu.
                    • pe1 Re: Smalec, boczek, maslo, tlusta kielbasa itd... 02.11.09, 21:08
                      bo co, bo ty chcesz sobie posmrodzić?

turlaj dropsa
                      • himax Ok samochody czarno biale..................... 02.11.09, 21:21
                        bo smrodza dookola wam pod nosem.
                        • pe1 Re: Ok samochody czarno biale.................... 02.11.09, 23:10
                          www.modernguidetohealth.com/wp-content/uploads/2009/03/nicotine-addiction.jpg
                          www.electroniccigaretteplanet.com/wp-content/uploads/2009/05/lung-cancer.jpg
                          Zapewniam Cię, że TO nie jest efekt samochodów.
                          • maruda.r Re: Ok samochody czarno biale.................... 03.11.09, 08:10
                            pe1 napisał:

> www.modernguidetohealth.com/wp-content/uploads/2009/03/nicotine-addiction.jpg
                            > www.electroniccigaretteplanet.com/wp-content/uploads/2009/05/lung-cancer.jpg
                            > Zapewniam Cię, że TO nie jest efekt samochodów.

Efekty pylicy, która występuje bez udziału nikotyny, wyglądają sympatyczniej?

Za mejski smog odpowiedzialni sa wyłącznie palacze?

• strikemaster Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 17:07
        Poza tym, czarno-biały wygląd w połączeniu z nutką tajemniczości i zakazami może wbrew pozorom bardzo skutecznie zachęcać.
      • matamu Super pomysł! 02.11.09, 17:35
        A dla mnie pomysł super. Wiadomo, że przyjemniej się wybiera coś ładnego,
        estetycznego i kolorowego. Okropne paczki mogą zniechęcić zwłaszcza młode osoby
        do sięgania po pierwsze papierosy. Uzależnionych i tak nic nie zniechęci, ale
        trzeba im to wybaczyć ze względu na wypalone przez nałóg mózgi. Mam nadzieję,
        że to pierwszy krok na drodze do tego, że palenie papierosów stanie się czymś
        absolutnie wstydliwym, a etykietka palacza będzie jedynie powodem do wstydu.
        • babaqba Re: Super pomysł! 02.11.09, 18:13
          Tak, masz rację! Starsi, co pamiętają PRL, wiedzą doskonale, jak
          nieatrakcyjne etykietki na butelkach wódki powodowały spadek
          zainteresowania młodzieży wódką. Prawdziwi esteci aż się otrząsali!!!
        • niespodziewany22 Re: Super pomysł! 02.11.09, 19:47
          OSOBISCIE NIE PALE, ale dla mnie to kompletna GLUPOTA.Tym bardziej
          ze uwazam ze dla palacza to nie ma znaczenia ,czy beda to kolorowe
          opakowania ,czy bezbarwne.Moze dla mnie jako dla niepalacego to ma
          jakiekolwiek znaczenie.Ciekawe co tez bedzie nastepnego?......nie
          maja palanty czym sie zajmowac?????.........a prawda jest taka ze
          tutaj gro pieniedzy rozrzuca sie na bzdury ,a swiat ( z ameryka na
          czele) pedzi do przodu i sie bogaci...........Tu wszystkie koszty
          ponosza obywatele( zarowki,itp) a tam ( usa)wszystko jest tanie jak
          barszcz.........Nastepny etap to bedzie zbiorka dzeszczowki i odzysk
          wody w domowej oczyszczalni..............
        • jaceq Re: Super pomysł! 02.11.09, 20:13
          matamu napisała:

> A dla mnie pomysł super. Wiadomo, że przyjemniej się wybiera coś ładnego,
          > estetycznego

Mnie też się podoba. Jak już wprowadzą te czarno-białe paczki, to spróbuję
          nauczyć się palić. Lubię kontrastowe połączenie czarnego z białym - jest takie
          ładne i estetyczne, nie to co ta pstrokacizna teraz - aż oczy bolą.
        • europa130 Re: Super pomysł! 02.11.09, 21:25
          szkodzi ci swiezy luft idioto.
        • senseiek widziales narkotyki w ladnych opakowaniach?? 03.11.09, 01:03

> A dla mnie pomysł super. Wiadomo, że przyjemniej się wybiera coś ładnego,
          > estetycznego i kolorowego. Okropne paczki mogą zniechęcić zwłaszcza młode osoby
          > do sięgania po pierwsze papierosy.

A widziales kiedys narkotyki w ladnych kolorowych opakowaniach??
          Bo ja nigdy.
          I jakos jeszcze nikogo to nie odstraszylo od jego pierwszego razu, ze kokaina mogla siedziec komus w tylku, albo brzuchu w prezerwatywach..
          • lexus_400 Re: widziales narkotyki w ladnych opakowaniach?? 04.11.09, 14:17
            Dobre, hehehe ... te euro-matloki czasami bywajom zabawne, szkoda
            tylko ze tyle trzeba placic na ten euro-cyrk!
      • boykotka Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 03.11.09, 05:06
        maruda.r napisał:

> Atrakcyjne są papierosy, a nie opakowania.
        >
        > Głupota urzędników zaczyna mnie zniechęcać do płacenia podatków.

To dlaczego opakowania papierosów są wykonane z najlepszej jakości
        papieru, same pudełka wytłaczane choć po dniu palacz je wyrzuca ???
        Chciałabym, by z równą starannością wykonywano książki w tym kraju.
        • maruda.r Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 03.11.09, 08:05
          boykotka napisała:

> To dlaczego opakowania papierosów są wykonane z najlepszej jakości
          > papieru, same pudełka wytłaczane choć po dniu palacz je wyrzuca ???

To samo da się powiedzieć o setkach i tysiącach innych produktów. Zawsze
          sugerujesz się opakowaniem? Czy raczej zawartością?

Opakowanie papierosów, owszem - jest reklamą. Ale dopiero w rękach czy kieszeni
          palacza. Palacz nie sugeruje się opakowaniem przy wyborze, a sprawdzoną
          zawartością. A jeżeli będzie on skazany na coś, co jego zdaniem jest
          nieestetyczne, to zafunduje sobie elegancką papierośnicę.

Cała ta akcja, jak większość poprzednich, to bicie piany za pieniądze podatników.

• jerjar UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Polska... 02.11.09, 14:29
      Koncerny tytoniowe będą protestować, bo takie zmiany odstręczą młodych ludzi od papierosów i one będą zarabiały mniej pieniędzy, a przecież lubią dużo.
      • inv28 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 15:29
        Obawiam się, że takie rozwiązanie ułatwi życie firmom podrabiającym
        wyroby tytoniowe. Już dziś podróbki się zdarzają, a co będzie, gdy
        wszystkie opakowania będą jednakowych wymiarów i barw?
        Oszczędności wynikłe z mniejszych nakładów na podrobienie
        opakowania, będzie można inwestować w podrabianie znaków akcyzy.
        W konsekwencji spadnie jakość wyrobu i wpływy do kasy Państwa,
        wynikające z podatku.
        Nie sądzę, żeby walka z kolorami zaskutkowała jakimś szczególnym
        spadkiem liczby palących.
        • 4g63 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 15:36
          nie martw się koleżko, zdrowe społeczeństwo lepiej przyczyni się do wzrostu wpływów do kazy państwa niż chore palące twoje papieroski

uważam że to dobry krok w uzdrawianiu społeczeństwa, proszę jeszcze to samo z alkoholem, albo jego kompletną delegalizację
          • sokolasty Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 15:46
            uważam że to dobry krok w uzdrawianiu społeczeństwa, proszę jeszcze to samo z
            alkoholem, albo jego kompletną delegalizację

A Ty co, z mafii jesteś? Nie dziwiłoby mnie Twoje zadowolenie :)
            • 4g63 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 16:00
              tak, jestem z mafii i przeszkadza mi to że konkurencja do moich narkotyków może sprzedawać legalnie swoje produkty, a ja muszę na czarnym rynku wszystko przez szemranych pośredników...
          • europa130 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 21:27
            4g63 napisał:

> nie martw się koleżko, zdrowe społeczeństwo lepiej przyczyni się
            do wzrostu wpł
            > ywów do kazy państwa niż chore palące twoje papieroski
            >
            > uważam że to dobry krok w uzdrawianiu społeczeństwa, proszę
            jeszcze to samo z a
            > lkoholem, albo jego kompletną delegalizację
            < a na koniec powinno uciac ci jaja razem z kuta...sem.
      • strikemaster Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 17:08
        A świstak siedzi... patrz mój post wyżej.
    • von.barszczewo UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Polska... 02.11.09, 14:41
      To nie będzie ograniczenie zasady swobody działalności
      gospodarczej,będzie to jedynie przypomnmienie dla handlarzy śmiercią
      pewnej oczywistej prawdy znanej oficjalnie w Raporcie od 1964
      roku ...
      • inv28 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 15:34
        Powszechnie wiadomo, że cukier, alkohol, ocet, sól itd są szkodliwe.
        Czy to powód by pakować je w czarno białe pudełka i torebki?
        A telewizja? Obraz czarno biały powinien być też zdrowszy!
        Nie tędy droga!
        • rob30tt akurat sól czy alkohol nie są szkodliwe 02.11.09, 15:51
          szkodliwe tylko wtedy gdy są spożywane w nadmiarze,
          a w nadmiarze to i woda czy marchewka szkodzi

bez alkoholu mozna żyć ale sól jest wręcz niezbędna do zycia więc jakbyś całkiem
          wyeliminował sól to długo nie pociągniesz

> Powszechnie wiadomo, że cukier, alkohol, ocet, sól itd są szkodliwe.
          > Czy to powód by pakować je w czarno białe pudełka i torebki?
        • porshe Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 15:53
          przeszedłem się po hipermarkecie a tu szok! Cuker jest w białych
          opakowaniach. Bardzo podobnych do tych od mąki, ryżu etc.

Poza tym - cukier nie uzależnia (sensu stricto). Nikotyna niestety
          tak. Sama nikotyna i uzależnienie od niej to jeszcze pikuś.
          Najgorsze są substancje smoliste. Gdyby papierosy były 'bezpieczne',
          w sensie człowiek wciaga wyłącznie ekstrakt z liści tytoniu, bez
          procesu spalania (jak w atomizerach), byłoby chyba lepiej. To nie
          nikotyna wywołuje te wszelkie raki, a właśnie substancje smoliste.
          Mnie natomiast podoba się ograniczenie ilości opakowań na wystawach.
          Każdy kiosk ma całą masę papierosów gdzieś od frontu. Lepiej by
          było, gdyby takie 'pudełko' było jedno i reklamowało 'wszystkie'
          papierosy. Byłoby gorzej widoczne. Bez reklamy papierosy straciłyby
          pomalutku na znaczeniu. Oczywiście, że kupuje się papierosy dla
          przyjemności. Chodzi o to, by tę przyjemność w możliwie skrajny
          sposób zepchnąć z 'frontów' kiosków. Gdyby całkowicie zakazać
          sprzedaży papierosów ucierpiałby skarb państwa, ale społeczeństwo by
          zyskało dużo więcej. Zdrowie. Osobiście przekonuje mnie sprzedawanie
          plastrów nikotynowych (sam stosowałem). Dostarcza nikotyny, tylko
          człowiek musi chcieć NIE ZAPALIĆ kolejnego papierosa. Niestety jak
          się człowiek wciągnie w nałóg to potem rzucanie wygląda jak
          katowanie psychiki. Celowo odmawiam sobie przyjemności na
          wyciągnięcie ręki... A papierosy, pomimo że szkodliwe, smakują coraz
          lepiej wraz z postępem 'wytrwałości' i to nie jest tak, że chęć
          znika. Gdy ktoś koło mnie pali papierosa, to jednak organizm na to
          reaguje i też aż się chce zapalić. Dlatego tak ważne jest
          niedopuszczenie do nikotynizowania się społeczeństwa.
          • rob30tt Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 16:00
            wszystko ok. ale cukier uzaleznia też
            prawie wszyscy wcinają codziennie pod przeróżną postacią cukier - większość
            konsumentów słodyczy musi zjadać je regularnie - gdy ich nie zjedzą mają typowe
            objawy odstawienia

porshe napisał:

> Poza tym - cukier nie uzależnia (sensu stricto). Nikotyna
            > niestety
            • pe1 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 16:43
              Bredzisz. To, że ktoś coś lubi i chętnie po to sięga nie oznacza uzależnienia.
              Ludzie słodzący herbatę nie mają objawów uzależnienia, gdy przez parę dni nie
              mogą posłodzić - nie trzęsą im się ręce, nie mają napadów histerii czy
              bezsenności i jak najbardziej mogą się skupić.
              • rob30tt Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 18:44
                a ja nie znam nikogo kto uzywalby cukru tylko do slodzenia herbaty ...

prawie w kazdym gotowym produkcie (nie "surowym" ale przetworzonym a wiec coś w
                proszku, puszce itp. jest cukier LUB jego zamiennik (poczytaj etykiety - tylko
                poznaj kody E itp. oznaczenia zanim skoczysz z krzykiem ze tam nie ma cukru)

nie mówiąc o takich produktach jak ciastka, słodycze, napoje gazowane, lody itp.

jeśli ktoś tego nie spożywa to nie będzie uzależniony a ilu ludzi znasz co jedli
                słodycze i przestali je jeść BEZ problemu ?

bo ja ani jednej osoby, ci co próbują ze względów "wagowych" autentycznie
                cierpią bez cukru pod różną postacią a pozostali nie próbują tylko wcinają cukier
              • dexterek011 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 19:37
                Oj, mylisz się. Cukier (sacharoza) jest piekielnie uzależniający i występują te
                wszystkie objawy odstawienia, łącznie z trzęsącymi się rękoma czy huśtawką
                nastrojów. Wiem co mówię, sam od pewnego czasu ograniczam jego spożycie i widzę
                jak mój organizm reaguje na mniejsze ilości niż te do których był przyzwyczajony.
                • pe1 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 19:48
                  Bzdura. Już kilka razy w życiu miałem okresy gdy z powodu diety przez parę
                  miesięcy nie używałem cukru. Zero objawów o jakich piszesz, czyli argument
                  wyssany z palucha.
                  • dexterek011 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 20:14
                    Czyli, przywidziało mi się.
                    • rob30tt Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 21:27
                      gosciu mysli ze cukier to tylko to biale co sypie do herbaty :)
                      • fizykoterapeuta Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 23:06
                        mam tak z powietrzem - odstawiam na dwie minuty i już mam jakieś plamki przed
                        oczami i cały się trzęsę! czy jestem uzależniony? pomocy!
      • luni8 Re: UE: Paczki papierosów będą czarno-białe. Pols 02.11.09, 16:42
        Jeszcze niedawno zakazali używać określeń "light", "super light" itd.
        Zastąpili to kolorami, a przy czarno białych co zrobią? Odcienie szarości?
    • mracek UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 14:56
      A może traktować marihuanę i tytoń tak samo? Bo niby dlaczego tytoń ma uprzywilejowaną pozycję?
      • dexterek011 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 19:39
        > A może traktować marihuanę i tytoń tak samo?

Jak widzisz, powoli zmierzamy w tym kierunku
    • extrafresh Powinny być tęczowe, ew. różowe w zielone grochy. 02.11.09, 15:02
      • tereska77 politycy maja interes by tak sie nie stalo... 02.11.09, 18:13
        politycy nie doprowadza do spadku sprzedazy papierosow, wielkie koncerny juz o
        to zadbaja pod stolem.
    • ecicha-3 UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 15:03
      Proponuje cala Unie zapakowac w szary karton i obwiazac czarna
      wstazka,to wszystko jest chore,takie jest moje zdanie,przerosla juz
      w swojej glupocie wszystkie aspekty komunizmu.Czas na zmiany!!!!!!
      • pe1 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 16:44
        To nie jest głupota, tylko bardzo mądre posunięcie. Zdecydowana większość
        Europejczyków temu pomysłowi przyklaśnie. To palacze niech się zapakują w szary
        karton i wypierd... na Księżyc.
        • nikodem_73 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 17:17
          A dwa wilki i owca głosują co będzie na obiad.
          • pe1 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 17:27
            Jaaaasne stary - ograniczenie uzależniania ludzi od nikotyny to przecież
            straszne zagrożenie, społeczeństwo nie będzie się prawidłowo rozwijać. Trafiłeś
            tym porównaniem jak petem do klopa.
            • nikodem_73 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 17:33
              Tia. A lekcje już odrobiłeś?
        • europa130 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 21:35
          pe1 napisał:

> To nie jest głupota, tylko bardzo mądre posunięcie. Zdecydowana
          większość
          > Europejczyków temu pomysłowi przyklaśnie. To palacze niech się
          zapakują w szary
          > karton i wypierd... na Księżyc.
          <to ty spierda...laj na marsa z twoimi zakazami,ja palilem ,pale i
          bede palic choc bys w gacie ze zlosci narobil i chu....j ci do tego
          amen.
    • konsultant313 UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 15:03
      Niech w końcu wprowadzą zakaz palenia w całej Unii w miejscach publicznych...
      • muczacza7 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 20:29
        A moze zamiast glupich czarno-bialych opakowan po prostu zakazac sprzedazy i
        palenia tytoniu?
        Nie prosciej?
    • krwawy_krolik Dobry pomysł 02.11.09, 15:05
      Powinno się również wprowadzić taką sprzedaż papierosów, jak w Japonii: tylko z automatu, który wymaga posiadania elektronicznej karty weryfikującej wiek kupującego.
      • three-gun-max Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:09
        Wzorowy obywatel z wypranym mózgiem. Twoje motto: myślenie szkodzi. Niech myśli za ciebie Unia.
        • lukaszx Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:14
          I bardzo dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!
          • artie40 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:24
            lukaszx napisał:

> I bardzo dobrze!!!!!!!!!!!!!!!!!\

Taaa, jasne. Teraz papierosy, potem alkohol w tych samych butelkach,
            potem ubrania, a później to już pójdzie z górki, ujednolici
            się obywateli, wg widzimisię brukselskich komunistów. Tych którzy
            nie będą pasować do wzorca podda się eutanazji. I bedzie raj made in
            EU.

Jesteś pewien, że pasujesz do wzorca, a twój ojciec i matka też?
            • pe1 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 16:45
              Nie opowiadaj dyrdymałów. Chodzi o papierosy - zakałę cywilizacji, a nie ubrania.
              • oelefante Re: Dobry pomysł 02.11.09, 17:09
                Jesteś pewien? A co z regulacją krzywizny ogórka?
                Dorosły człowiek ma prawo szkodzić sobie tak, jak chce.
                Wiem, wiem... argumenty o tym, że palacze są potem leczeni ze wspólnej kasy i
                drogo kosztują... owszem... ale to argument za zniesieniem wspólnej kasy i
                wprowadzeniem dobrowolnych ubezpieczeń zdrowotnych, a nie za zakazem palenia.
                Zacznie się od papierosów, potem będzie alkohol i tłuste żarcie. Wszystko,
                oczywiście, dla wspólnego dobra.
                To może niech komuniści od razu idą na całość i zarządzą wprowadzenie imiennych
                kartek na towary i usługi. Wypłatę będziesz otrzymywał w kartkach, a urzędnik z
                Brukseli określi, co jest dla Ciebie dobre. Ile czego możesz w ciągu miesiąca
                zjeść, w co się należy ubierać, jak wypoczywać i z jakich rozrywek korzystać. W
                końcu jeśli źle wypoczywasz, to potem trzeba Cię leczyć, mniej wydajnie
                pracujesz, stwarzasz zagrożenie na drogach itp. itd.

pe1 napisał:

> Nie opowiadaj dyrdymałów. Chodzi o papierosy - zakałę cywilizacji, a nie ubrani
                > a.
                • pe1 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 17:32
                  oelefante napisał:

> Jesteś pewien? A co z regulacją krzywizny ogórka?
                  > Dorosły człowiek ma prawo szkodzić sobie tak, jak chce.

Tak, ale NIE MA PRAWA szkodzić innym. A szkodzi innym zatruwając powietrze (dane
                  statystyczne o zachorowaniach na raka u biernych palaczy nie są wyssane z palca)
                  i dają fatalny zły przykład młodzieży. To drugie to wbrew pozorom cholernie
                  szkodliwa (społecznie) postawa. Ja tam uważam, że publiczne palenie papierosów
                  powinno być karane gigantyczną grzywną.
                  • nikodem_73 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 17:34
                    A ja uważam, że pieprzenie na forum bez większego sensu powinno być karane
                    dekapitacją.

I co z tego?
                    • pe1 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 17:43
                      to co tu jeszcze robisz?
                  • babaqba Re: Dobry pomysł 02.11.09, 18:21
                    pe1 napisał: dan
                    > e
                    > statystyczne o zachorowaniach na raka u biernych palaczy nie są
                    wyssane z palca
                    > )

Te dane statystyczne są wyssane z palca. Najzwyczajniej w świecie są
                    kłamstwem. Pojawiły się wtedy, kiedy skapowano, że w formie
                    odszkodowań od koncernów tytoniowych można wydusić fortunę. Raka
                    będziesz miał z powodu (setki razy bardziej szkodliwych) substancji z
                    rury wydechowej diesla. Ale tego się nie mówi, bo tu nie było by
                    zysku... tylko trzeba by coś z tym zrobić.
                    • pe11 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 18:33
                      Bredzisz. Smoła tytoniowa w płucach biernych palaczy to dowód na to, jak
                      szkodliwe jest wdychanie cudzego świństwa. Jeśli tego nie chcesz zrozumieć, to
                      naprawdę życzę Ci jak najszybszej śmierci, bo tylko w ten sposób świat uwolni
                      się od Ciebie i Twojego smrodu i trucizny.
                      • scibor3 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 22:55
                        jesteś równie głupi co nawiedzony. Wiesz jak się wywołuje raka skóry u myszek
                        laboratoryjnych? Wciera się sadzę.
                        • pe1 Re: Dobry pomysł 03.11.09, 00:05
                          Jak to jest, że wszyscy palacze na tym forum są agresywni i wyzywają innych od
                          głupków? Nikotyna wyżarła wam mózgi, ot co.
                  • big.ot Re: Dobry pomysł 02.11.09, 18:34
                    pe1 napisał:

> Tak, ale NIE MA PRAWA szkodzić innym.

Jeżeli mówimy o miejscach publicznych typu knajpa to nic nie stoi na
                    przeszkodzie, żebyś poszedł sobie do lokalu gdzie nie można palić.

Że takich knajp jest dla Ciebie wciąż za mało? Otwórz swoją! Jeżeli
                    tak wszystkim nie odpowiada dym papierosów z pewnością zarobisz
                    krocie.

A szkodzi innym zatruwając powietrze (dan
                    > e
                    > statystyczne o zachorowaniach na raka u biernych palaczy nie są
                    wyssane z palca)

Wyssane z palca na pewno nie ale trzeba uczciwie powiedzieć, że są to
                    szacunkowe badania opierające się na pewnych założeniach. A
                    przecież należy pamiętać, że ryzyko nowotworowe nie zależy tylko od
                    papierosów, ale też od sposobu odżywiania, sposobu życia, uwarunkowań
                    genetycznych itd.
                    • pe1 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 19:51
                      > Jeżeli mówimy o miejscach publicznych typu knajpa to nic nie stoi na
                      > przeszkodzie, żebyś poszedł sobie do lokalu gdzie nie można palić.

AHA, czyli jeśli nie odpowiada mi, że się mnie zabija trucizną nikotynową, to JA
                      muszę ustąpić i się usunąć po to, żebyś TY mógł swobodnie truć? Masz
                      fantastyczne poczucie swobód jednostki. Jak u Kalego.
                      • big.ot Re: Dobry pomysł 02.11.09, 20:36
                        pe1 napisał:

> AHA, czyli jeśli nie odpowiada mi, że się mnie zabija trucizną
                        nikotynową, to J
                        > A
                        > muszę ustąpić i się usunąć po to, żebyś TY mógł swobodnie truć?

Człowieku zrozumiałeś w ogóle co napisałem? Może łatwiejszy dla
                        Ciebie przykład ;) - załóżmy, że lubię muzykę rock, a ty lubisz
                        muzykę techno. Ja chodzę do lokali gdzie puszczają moją ulubioną
                        muzykę ty sobie chodź tam gdzie puszczają Twoją ulubioną muzykę,
                        zamiast oczekiwać, że wszędzie będą grali techno.

Mieszkam w średniej wielkości mieście (ok 300 tys. mieszkańców) i
                        naprawdę nie ma problemów ze znalezieniem knajpy gdzie palić nie
                        wolno i tam z kolei palacz musi się dostosować do reszty.
                        • pe1 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 21:12
                          > Człowieku zrozumiałeś w ogóle co napisałem? Może łatwiejszy dla
                          > Ciebie przykład ;) - załóżmy, że lubię muzykę rock, a ty lubisz
                          > muzykę techno. Ja chodzę do lokali gdzie puszczają moją ulubioną
                          > muzykę ty sobie chodź tam gdzie puszczają Twoją ulubioną muzykę,
                          > zamiast oczekiwać, że wszędzie będą grali techno.

To ja ci podam inny przykład: lubię chodzić ulicami wywijając siekierą w prawo i
                          w lewo. Jak nie chcesz oberwać, to zmień ulicę. Przecież nikt cię nie zmusza do
                          chodzenia tam gdzie ja lubię.

> Mieszkam w średniej wielkości mieście (ok 300 tys. mieszkańców) i
                          > naprawdę nie ma problemów ze znalezieniem knajpy gdzie palić nie
                          > wolno i tam z kolei palacz musi się dostosować do reszty.

A ja mieszkam w dużym mieście i lokalu z zakazem palenia nie ma w centrum ani
                          jednego.
                          • jaceq Re: Dobry pomysł 02.11.09, 21:28
                            > A ja mieszkam w dużym mieście i
                            > lokalu z zakazem palenia nie ma w centrum ani
                            > jednego.

Prawdopodobnie nie cieszyłyby się powodzeniem. Gdyby opłaciło się takie
                            otwierać, powstawałyby jak grzyby po deszczu.
              • europa130 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 21:38
                pe1 napisał:

> Nie opowiadaj dyrdymałów. Chodzi o papierosy - zakałę cywilizacji,
                a nie ubrani
                > a.
                <ty masz guza we lbie
          • three-gun-max Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:24
            Bardzo dobrze, że nie potrafisz już samodzielnie myśleć?
        • krwawy_krolik Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:15
          Ile ci płacą koncerny tytoniowe?

Also: myślałem i uznałem, że to dobry pomysł.
          • three-gun-max Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:25
            Niestety nic. Ale jestem do dyspozycji jakby co!

• ogorki_luzemz Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:25
            mnie nic nie placa. ale twoje argumenty sa zalosne. mam nadzieje ze piszesz
            propagande dla rzadu, w innym razie jest mi ciebie gleboko zal.
          • gruby_dolar Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:32
            HAHAHAHAHAH :) mam srebrną papierośnicę i to jest dopiero atrakcyjny wygląd. Ładny papieros w środku, tak tak drogie niepalące nietolerancyjne ludziki (swoją drogą my palący nie dyskryminujemy Was za to że części z Was jedzie z papy paprykarzem czy inną próchnicą i nie postulujemy o ograniczenia dla Was), to nie paczka pociąga to zapach i smak, gest ruch ręki smak dobrego, podkreślam dobrego, nie byle red łajta a chociażby od biedy davidoffa o dun hillu nie mówiąc do kawy. To taka sama przyjemnosć jak cygaro do koniaka. Ale co tam...to rozmowa jak ze ślepym o koloroach. A dobra papierośnica miażdży wszystkie opakowania i co? Jej też zabronią?
            • inv28 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:39
              Zawsze można kazać robić dłuższe, żeby nie pasowały do starych,
              srebrnych papierośnic.
              I żeby bibułka też była brzydka, najlepiej z tłustymi plamami.
              A co do cygar, to jak kogoś stać niech kupuje poza Unią.
              Paranoja.
            • garnek_z_neolitu Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:44
              No za srebrna papierosnice wkrotce bedzie mozna dostac KS-a.
            • krwawy_krolik Re: Dobry pomysł 02.11.09, 15:48
              Bo od paprykarza dostaje się raka, tak?
              • gruby_dolar Re: Dobry pomysł 02.11.09, 17:36
                nie, raka się nie dostaje ale z japy to równo wali ;) Osobiście wolę zapach dobrego dymu papierosowego niż paprykarza. A raki i inne ustrojstwa...jedni wspinają się na wierzchołki świata mając z tego frajdę wiedząc, że ryzyko że nie wrócą jest ogromne. Nikt im nie każe, oni to lubią. Inni wolą zapalić wiedząc że ryzykują...Strata palacza czy górołaza czy innego grotołaza jest tak samo bolesna dla rodzina i każda może się w duchu pytać "dlaczgeo? przecież nie musiał". A budżet ? Palacze płacą akcyzę, dodatkowy podatek od ryzyka, to gdzie rząd ten podatek ulokuje to nie nasza sprawa. Dopóki palenie jest lagalne i płacimy akcyzę dopóty dyrdymały o naszym leczeniu schować można w kieszeń. Osobiście jestem za legalnymi papierosami i wszystkimi innymi używakami. To nie Państwo ma zabraniać i regulować a rodzice wychowywać pociechy. Bo jak pociecha będzie chciała heroinę w pięte sobie aplikować to nie ma chu*ja na mariole i wszystkie zakazy tak czy tak znajdzie.

A co z cygarami i cygaretkami ?????? Bo ja lubię do szklaneczki whisky czy koniaczku zapalić sobie cygaretkę a czasem i cygaro. Liście tytoniu będą czarne?białe?owinięte w szary papier? Bo naprawdę nie wiem.
                • xp17 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 17:59
                  Mam sasiada, ktory regularnie pyka dymka na balkonie. Tak sie sklada, ze caly
                  dym wlatuje do mojego polozonego wyzej mieszkania. Wszelkie prosby nie daja
                  rezultatu. Moze powiecie, ze nie jestem tolerancyjny, ale kiedys w koncu pojde
                  i wpie... tej swini. Gdyby ktos wpuszczal wam do pokoju rakotworczy,
                  smierdzacy dym jak byscie zareagowali?
                  To samo w restauracji. Chodze do knajp gdzie nie mozna palic, niestety nie ma
                  ich zbyt wielu. Czasem zaryzykuje i zawsze znajdzie sie jakies cuchnace bydlo,
                  ktore musi zapalic po kotlecie. Czy gdybym puscil mu baka do talerza to tez
                  byloby ok? Zastanowcie sie palacze, dla ludzi niepalacych, jestescie tylko
                  niepotrafiacymi zapanowac nad nalogiem smierdzacymi smieciami.
                  • babaqba Re: Dobry pomysł 02.11.09, 18:23
                    xp17 napisał: (...)Chodze do knajp gdzie nie mozna palic, niestety nie
                    ma
                    > ich zbyt wielu. Czasem zaryzykuje i zawsze znajdzie sie jakies
                    cuchnace bydlo,
                    > ktore musi zapalic po kotlecie. (...)

Rozumiem ból twojego prostego umysłu. Tylko po co ta katolicka miłość
                    bliźniego w używanych określeniach? Nie dość jadu z ambon? Nie dość
                    szamba wlewają nam do głów biskupi? Daj spokój.
                    • xp17 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 18:31
                      baba, a moze teraz napisz cos na temat? Nie zauwazylem zebym napisal cos o
                      biskupach. Masz jakies fantazje?
                      • jaceq Re: Dobry pomysł 02.11.09, 20:32
                        xp17 napisał:

> baba, a moze teraz napisz cos na temat?

Ależ napisał. Zauważył tytaniczny wysiłek, jakim okupujesz próby myślenia i był
                        łaskaw się nad tym pochylić: "widzę ból"
                    • head-cancer Re: Dobry pomysł 02.11.09, 20:17
                      babaqba napisała:

> Rozumiem ból twojego prostego umysłu. Tylko po co ta katolicka miłość
                      > bliźniego w używanych określeniach? Nie dość jadu z ambon? Nie dość
                      > szamba wlewają nam do głów biskupi? Daj spokój.

To ty daj spokój bo się ośmieszasz, palacze cuchną nawet jeśli o siebie bardzo dbają, wiem bo sam byłem palaczem. Nie da się palić i jednocześnie nie zionąć dymem, palacz tego może nie czuje bo ma przytępiony węch, ale ktoś kto nie pali ma przesrane.
                      • jaceq Re: Dobry pomysł 02.11.09, 21:57
                        > ale ktoś kto nie pali ma przesrane.

No to niech wreszcie zacznie.
                  • gruby_dolar Re: Dobry pomysł 03.11.09, 08:26
                    cóż...skargi i zażalenia to nie mój resort. Widocznie niepalący są biedniejsi i restauratorom nie opłaca się otwierać restauracji dla niepalących. A skoro już takie powstają to zauważ, że żaden palący nie marudzi, że w takiej restauracji nie może zapalić. Jesteście Wy niepalący strasznie nietolerancyjni.
                    My palący nie marudzimy na każdym kroku że restauracja X czy Y jest tylko dla niepalących, nie domagamy się zmiany ich działania. Są i tyle, idąc tam jesteśmy świadomi że nie zapalimy. Wy idąc do restauracji zachowujecie się jak by Wam piątej klepki zabrakło. Jak idziesz do restauracji dla palących to bądź przygotowany na to, że ktoś zapali. My jesteśmy gotowi iść do tej dla niepalących i nie utyskujemy, że zapalić nie możemy. Zauważyłeś? Nie postulujemy o nic. NIe marudzimy, że w jakimś klubie, pubie czy restauracji nie zapalimy. Jesteśmy tolerancyjni.
          • europa130 Re: Dobry pomysł 02.11.09, 21:40
            krwawy_krolik napisał:

> Ile ci płacą koncerny tytoniowe?
            >
            > Also: myślałem i uznałem, że to dobry pomysł.
            <znasz tylko jedno slowo jezyka niemieckiego ?wiec nie kompromituj
            sie niemcu
      • fletniapana Jestem za! 02.11.09, 15:54
        o japońskich automatach do tej pory nie słyszałem ale również jestem za!
    • r_mol W porównaniu z Sojuzem Europejskim polska komuna 02.11.09, 15:05
      to byli wolnościowcy i radykalni wolnorynkowcy.
      • mracek Re: W porównaniu z Sojuzem Europejskim polska kom 02.11.09, 15:08
        Za komuny rynek był naprawdę wolny. Wolny od towaru.
      • head-cancer Re: W porównaniu z Sojuzem Europejskim polska kom 02.11.09, 20:28
        r_mol napisał:

> to byli wolnościowcy i radykalni wolnorynkowcy.

Partia pozwalała palić, więc miłujący wolność jednostki Polacy palili, pozwalała pić, więc miłujący wolność jednostki Polacy pili; robili to tak namiętnie i na taką szeroką skalę, że narodowi w pewnym momencie zaczęła grozić katastrofa zdrowotna. Masom pozwolić ćpać i chlać to się zachleją i zaćpają na śmierć do ostatnich chwil powołując się na wolnościowe brednie. Z narkomanami i alkoholikami nie ma co dyskutować, oni nie myślą racjonalnie.
    • g.r.a.f.z.e.r.o UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 15:06
      Paczki będą czarno-białe, a w środku nie będzie papierosów, bo szkodzą.
    • three-gun-max Najpierw paczki papierosów potem obywateli 02.11.09, 15:07
      Najpierw ujednolicą paczki papierosów a potem zabiorą się za obywateli. Wszyscy będą tacy sami, uczeni w państwowych szkołach, w jednolitych uniformach karmieni oficjalną propagandą.
      • krwawy_krolik Re: Najpierw paczki papierosów potem obywateli 02.11.09, 15:16
        Nie to co w Somalii, tam każdy może robić co chce.
        • bosman_plama Re: Najpierw paczki papierosów potem obywateli 02.11.09, 15:24
          krwawy_krolik napisał:

> Nie to co w Somalii, tam każdy może robić co chce.

Ale wiesz, że istnieje nieco przestrzeni pomiędzy skrajnościami?
          • three-gun-max Re: Najpierw paczki papierosów potem obywateli 02.11.09, 15:26
            Nie ma co tłumaczyć betonowi. Pewnie chodzi na parady unijne i macha niebieską chorągiewką
        • nikodem_73 Re: Najpierw paczki papierosów potem obywateli 02.11.09, 15:25
          Oczywiście, albo urawniłówka, albo Somalia. Innego wyboru nie ma :P
        • ogorki_luzemz Re: Najpierw paczki papierosów potem obywateli 02.11.09, 15:26
          serio tak myslisz. stary masakra.
          • shego Re: Najpierw paczki papierosów potem obywateli 02.11.09, 17:33
            to sie juz dzieje
      • shego Re: Najpierw paczki papierosów potem obywateli 02.11.09, 17:32
        Dokladnie, trzeba obalic wladze i to szybko
        Zrobmy cos na ksztalt monarhii
    • sliping UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 15:07
      powinny jeszcze śmierdzieć goovnem, brudzić smołą i kłuć igłami jak jeżowiec.
      • adomas Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 15:41
        Przecież już śmierdzi gorzej niż gó... i brudzi jak lokomotywa węglowa :)
      • europa130 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 21:45
        sliping napisała:

> powinny jeszcze śmierdzieć goovnem, brudzić smołą i kłuć igłami
        jak jeżowiec.
        <gdybym ja byl papierosem lub cygarem to przy kazdym szlugu plul bym
        ci w twoja parszywa morde.
    • micjur UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 15:11
      Ten pomysł zrekompensuje biurokratom wycofane (niestety) pomiary krzywizny banana.
    • prawdziwy-moher ..A moze UE i Tusk wzieli Pomysl z PRL?......... 02.11.09, 15:12
      PRL wraca jak cieple buleczki.Zeby nie bylo rasizmu papier toaletowy bedzie bialy lub czarny.Czarni beda kupowac bialy, a biali...chyba biali.I teraz inny problem.Pasta do zebow musi byc w kolorach skory.Inne kolory zostana zabronione.I mozna isc dalej tropem idiotow z UE i rzadu polskiego.Pytanie.Jaki ma byc ten swiat?
    • mareczek_84 UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 15:15
      Jeszcze lepszym byłby całkowity zakaz sprzedaży!
      • zjemwaswszystkich Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 15:23
        Nie palisz? To odpieprz się od palących. Ich sprawa. Chcą to kupują. Państwo i
        tak ładnie na tym zarabia, więc nie będzie nigdy zakazu sprzedaży papierosów. A
        całkowity zakaz to powinien obowiązywać takich mądrali jak Ty: zakaz pieprzenia
        głupot i interesowania się cudzym życiem.
        • benyowsky Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 15:44
          Niech kupują, palą, ale nie w miejscu publicznym. Mam dość śmierdzieli, którzy kopcą pety na przystankach autobusowych, w tłumie ludzi, którzy niekoniecznie chcą czuć smród z ich gęby.
          • matamu Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 17:45
            Zgadzam się w 100%. Niech sobie palą w swoich śmierdzących i zadymionych domach.
            Niech trują się do woli ile tylko dusza zapragnie, ale z dala ode mnie i moich
            dzieci. No i niech płacą kilkukrotnie wyższe składki na ubezpieczenie zdrowotne.
            Jak ktoś się truje na własne życzenie to niech ponosi za to pełną odpowiedzialność.
            • scibor3 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 19:53
              Czemu mają płacić większe składki? Zróbmy osobne kasy. Nie mam zamiaru
              dofinansowywać starości niepalącego śmiecia.
        • oelefante Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 17:14
          Bzdury gadasz.
          Na papierosach, alkoholu budżet traci olbrzymie kwoty. Kilka razy więcej wypływa
          na leczenie, absencje w pracy niż wpływa z akcyzy.
          Ale to nie powód, by czegokolwiek zakazywać. Jedyne, czego można zakazać, to
          palenia w miejscach publicznych (ulice, przystanki, urzędy, szkoły - ale już np.
          nie knajpy, bo to własność prywatna).
          Fajnie byłoby też znieść obowiązkowe składki zdrowotne. Niech każdy ubezpiecza
          się sam. Wtedy osoba niepaląca (czyli np. ja) nie będzie musiała płacić za
          leczenie palaczy.

zjemwaswszystkich napisał:

> Nie palisz? To odpieprz się od palących. Ich sprawa. Chcą to kupują. Państwo i
          > tak ładnie na tym zarabia, więc nie będzie nigdy zakazu sprzedaży papierosów. A
          > całkowity zakaz to powinien obowiązywać takich mądrali jak Ty: zakaz pieprzenia
          > głupot i interesowania się cudzym życiem.
          • gruby_dolar Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 17:42
            Jeżeli się kiedykolwiek leczyłeś w szpitalu tudzież innym państwowym ośrodku to chcę Cię poinformować, że póki co to ja palacz Cię sponsoruję w Twoim leczeniu a nie Ty mnie. I znam od cholery palących osób które do szpitala raczej nie trafią a nawet jeżeli to na znacznie krócej niż Ty w nich jeszcze spędzisz. Więc wybacz ale póki co to na razie przynajmniej jeden palący sponsoruje Twoje leczenia. Ja sie leczę za swoje, wiem za co płacę i wymaga. Dla Ciebie płacę obowiązkowe składki chociaż nie korzystam i nie zamierzam.
            • pe1 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 22:53
              > Jeżeli się kiedykolwiek leczyłeś w szpitalu tudzież innym państwowym ośrodku to
              > chcę Cię poinformować, że póki co to ja palacz Cię sponsoruję w Twoim leczeniu
              > a nie Ty mnie.

bzdura wyssana z okopconego palucha
              • gruby_dolar Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 03.11.09, 08:30
                Jak bzdura jak nie bzdura. Nie chodzę do społecznej służby zdrowia. Jeżeli się leczę nawet takie pierdoły jak dentysta/okulista/grypa to idę prywatnie, pomimo tego że płacę te cholerne zusy. Więc jeżeli byłeś pod opieką państwowej służby zdrowia to ja nie marudzę że byłeś za moje. Guzik mnie to obchodzi. Byłeś? Spoko, dorzuciłem się na Ciebie jak wielu moich palących a niechorujących znajomych, na zdrowie.
    • brodeek 5th Element 02.11.09, 15:15
      mi się przypomina zawsze jak słyszę takie pomysły. Tzn. 20 cm filtra i 1 cm
      papierosa :) A, co, jak licytować się kto bardziej dba o zdrowie to na całego.
      Banda socjalistycznych debili. Ciekawe kiedy piwa i inne alkohole będą
      sprzedawane w przezroczystych workach foliowych.
    • pointer0 Skrajnie chybiony pomysł 02.11.09, 15:16
      Skrajnie chybiony pomysł. Ludzie już dawno doskonale zdają sobie sprawę ze szkodliwości palenia. Palacze palą tytoń gdyż są uzależnieni od nikotyny! Uzależnieni - a to oznacza, że nie przestaną palić z powodu napisów na paczkach. Mało tego - tego typu działania mogą powodować u palaczy jedynie większy stres - z którym będą starali sobie radzić sięgając po to co od lat kojarzą z "ukojeniem" nerwów - a więc po fajeczkę....
      • doobie Re: Skrajnie chybiony pomysł 02.11.09, 15:19
        nie chodzi o to zeby palacze przestali palic tylko o to zeby mlodzi ludzi nie
        zaczeli. latwiej jest zapobiegac niz leczyc.
      • hollowcat to niech palą e-papierosy 02.11.09, 15:20
        >Palacze palą tytoń gdyż są uzależnieni od nikotyny!

Jest cos takiego jak e-papierosy, albo plasterki nikoret. Ale nie - oczywiście, biedni ci palacze... A potem z moich podatków się takich leczy za setki tysięcy zł. I akcyza nijak tego nie pokrywa.
        • garnek_z_neolitu A z moich podatkow 02.11.09, 15:41
          leczy sie ciebie. Tak to jest jak sie wrzuca pieniadze wszystkich do jednego
          wora. Zlikwidowac przymus i bedzie po krzyku, palacz bedzie sobie placic drozsze
          ubezpieczneie a ty tansze. Bedziesz wiedzial gdzie i na co ida twoje pieniadze.

A statystycznie to jest wieksze prawdopodobienstwo, ze to wlasnie na ciebie
          pojda wiksze pieniadze z budzetu panstwa niz na palacza, ktory sobie umze przed
          osiagnieciem wieku statystycznego Polaka. Wiesz, leczenie starczych chorob,
          emerytura, refundowane leki itd...
        • rob30tt akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa cały 02.11.09, 15:54
          budzet NFZ i jeszcze zostaje wiec nie osmieszajcie sie znowu "ze palacze lecza
          sie za nasze pieniadza"

bo wszystkie podatki z alkoholu i wyrobow tytoniowych sa wieksze niz budzet NFZ
          • pe1 Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 16:48
            podaj źródło tych "rewelacji"
            • garnek_z_neolitu Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 16:54
              wyborcza.pl/1,75476,4969831.html
              • oelefante Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 17:25
                Tylko, że to są teoretyczne wyliczenia dla Holandii. A Polsce może to wyglądać
                zupełnie inaczej. W Polsce budżet dokłada do palaczy około 30 miliardów rocznie.

www.money.pl/gospodarka/wiadomosci/artykul/palacze;wplacaja;do;budzetu;14;mld;zl,46,0,289838.html
                garnek_z_neolitu napisał:

> wyborcza.pl/1,75476,4969831.html
                • babaqba Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 18:27
                  Nie zrozumiałeś wyliczeń a estymacje "ekspertów" są skażone brakiem
                  podstaw. W Polsce to możliwe, w końcu mamy ponad 90% katolików, czyli
                  ludzi, którzy wbrew rozumowi wierzą w nadprzyrodzone duchy. Tu nie
                  trzeba więc argumentów, wystarczy dowolna bzdura podana do wierzenia.
                • rob30tt Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 18:56
                  o koledzy przytoczyli info

73,5 mld papierosow to w przyblizeniu 3,6525 mld paczek po 20 papierosow razy 8
                  zl (juz sa drozsze ale niech bedzie 8 zl)

= ok 30 mld PLn na same papierys wydaja + kilka mld zapewne na tyton itp.

od tcyh 30 mld masz 50% akcyzy - 15 mld + 22% vat ok. 6,5 mld = razem 21,5 mld +
                  na pewno z 1-2 mld od tytoni itp

dochodowy + cło od importowanych fajek juz pomijam a to tez pewnei z 1-2 mld

teraz znajdz dane ile wydajemy na alkohol - procentowe obciazenie podatkowe
                  akcyza i vatem porownywalne a w gotowce jeszcze wieksze - bo jak napisalem
                  wplywy z papeirosow i alkoholu sa wieksze niz budzet NFZ

i teraz znajdz ile budzet calego NFZ wynosi i co ?
                  zdziwiony ? pijacy i palacy utrzymuja cala sluzbe zdrowia i jeszcze zostaje ...

a przecierz Palacze i pijacy Placa jeszcze normalne skladki zdrowotne !

wiec przestan powtarzac mit o tym ze utzrymujesz leczenie palaczy
            • rob30tt Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 18:47
              użyj googla i wpisz sobie np.
              budzet NFZ za 2008 r. i porownaj

wplywy z akcyzy od wyrobow tytoniowych
              oraz spirytusowych + dodaj do tego VAT , cło, oraz dochodowy od firm

a najlepiej "wartosc sprzedazy wyrobow tytoniowych"
              ktory to rynek wyniósł ok 40 czy 50 MLD PLN (poszukaj a znajdziesz dokladne
              info - ja rok temu szukalem a teraz mi sie nie chce) 2 czy 3 lata temu a jak
              wiemy 90% ceny papierosow , tytoniu itp to akcyza + vat

pe1 napisał:

> podaj źródło tych "rewelacji"
              • pe1 Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 19:57
                Poszukałem, choć to TY powinieneś zrobić. Jak by nie patrzeć, budżet NFZ za 2008
                to 48,9mld

Czyli dochód z akcyzy od sprzedaży papierosów jest tylko małym ułamkiem tej
                kwoty. Ergo: opowiadasz dyrdymały.

Nie mieszaj do tego alkoholu, bo nie o alkoholu dyskusja, tylko o papierochach.
                • rob30tt Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 21:32
                  naucz sie czytać ze zrozumieniem :
                  1. jak 25 mld to maly ulamek z 48 mld to naucz sie tez matematyki
                  2. w temacie ktory sam powielasz odpowiadajac mi wyraznie napisalem
                  "akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa"

3. chcesz powiedziec ze leczenie palaczy pochlania polowe budzetu NFZ ? a
                  palacze w sumie placa ponad jego polowe czyli ponad 25 mld z akcyzy, vat, cła ,
                  pod dochodowego producentow + skladki zdrowotne palaczy

pe1 napisał:

> Poszukałem, choć to TY powinieneś zrobić. Jak by nie patrzeć, budżet NFZ za 200
                  > 8
                  > to 48,9mld
                  >
                  > Czyli dochód z akcyzy od sprzedaży papierosów jest tylko małym ułamkiem tej >
                  kwoty. Ergo: opowiadasz dyrdymały.
                  >
                  > Nie mieszaj do tego alkoholu, bo nie o alkoholu dyskusja, tylko o papierochach.
                  • pe1 Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 22:12
                    > 3. chcesz powiedziec ze leczenie palaczy pochlania polowe budzetu NFZ ?

Owszem. Ale nie leczenie nałogu, ale leczenie innych schorzeń, które są ubocznym
                    skutkiem palenia. I to nie połowę a prawie cały budżet.
                    • scibor3 Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 22:38
                      > Owszem. Ale nie leczenie nałogu, ale leczenie innych schorzeń, które są uboczny
                      > m
                      > skutkiem palenia. I to nie połowę a prawie cały budżet.

Zabawne. W takim razie choroby przed sprowadzeniem tytoniu do Europy powinny być
                      nieznane. Zabawne. Szkoda, że historia tego nie potwierdza.
                      • pe1 Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 02.11.09, 22:52
                        A jednak potwierdza. Przed sprowadzeniem papierosów, czyli w dziewiętnastym
                        wieku, nie znano kilkunastu tysięcy jednostek chorobowych, w zasadzie miażdżącej
                        większości tego, co dzisiaj objęte jest leczeniem medycznym.

• rob30tt Re: akurat akcyza z papierosow i alkoholu pokrywa 03.11.09, 10:35
                          no cóż wg ciebie za padaczke alkoholową, grype, próchnicę zębów, globalne
                          ocieplenie lub oziębienie, wojne w iraku i masę innych rzeczy odpowiedzialny
                          jest tylko tytoń ...

kto myśli ten wie jak jest naprawde i nie ma mózgu wypranego przez propagande

z mojej strony EOT

pe1 napisał:

> A jednak potwierdza. Przed sprowadzeniem papierosów, czyli w dziewiętnastym
                          > wieku, nie znano kilkunastu tysięcy jednostek chorobowych, w zasadzie miażdżące
                          > j
                          > większości tego, co dzisiaj objęte jest leczeniem medycznym.
                          >
      • jungleman Re: Skrajnie chybiony pomysł 02.11.09, 15:20
        Ale przecież urzędniczo-rządowa swołocz musi wymyślać stale podobne debilizmy,
        aby nie zajmować się na prawdę poważnymi sprawami, no i żeby nie było że za nic
        kasę biorą.
      • kopulos Re: Skrajnie chybiony pomysł 02.11.09, 15:24
        Tak jest. Jednakowe paczki papierosów. Bo szkodzą i są atrakcyjne.
        Później jednakowe paczki czekolad. Bo powodują otyłość i są atrakcyjne.
        Jeszcze później jednakowe samochody, jeżdżące maksymalnie 20 km/h, bo inne są atrakcyjne i przy większych prędkościach wypadki są bardziej niebezpieczne.
        A później jeszcze jednakowe ubiory dla kobiet i mężczyzn, obowiązkowo długie do ziemi, jednobarwne i nieprześwitujące, żeby nie było, że ktoś jest atrakcyjny, bo to może powodować niezdrowe podniecenie seksualne.
        No i na końcu Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer!

Przepraszam, czy to już Iran?
        • artie40 Re: Skrajnie chybiony pomysł 02.11.09, 16:56
          kopulos napisał:

> Tak jest. Jednakowe paczki papierosów. Bo szkodzą i są atrakcyjne.
          > Później jednakowe paczki czekolad. Bo powodują otyłość i są
          atrakcyjne.
          > Jeszcze później jednakowe samochody, jeżdżące maksymalnie 20 km/h,
          bo inne są atrakcyjne i przy większych prędkościach wypadki są
          bardziej niebezpieczne.

Spoko, spoko, to już się dzieje, poczytaj co Bruksela szykuje
          producentom aut na następną dekadę.

> A później jeszcze jednakowe ubiory dla kobiet i mężczyzn,
          obowiązkowo długie do ziemi, jednobarwne i nieprześwitujące, żeby
          nie było, że ktoś jest atrakcyjny, bo to może powodować niezdrowe
          podniecenie seksualne.

Zapomniałeś o tym, że przystojni faceci i zgrabne kobiety będą
          zmuszeni nosić specjalne deformujące zestawy, bo przecież jak oni są
          tacy atrakcyjni, to dyskryminują swoją atrakcyjnością tych którzy
          tacy nie są!

> No i na końcu Ein Volk, Ein Reich, Ein Führer!
          >
          > Przepraszam, czy to już Iran?

Nie, to idzie raczej w stronę symbiozy Arabii Saudyjskiej i Korei
          Północnej.
        • crichton1 Re: Skrajnie chybiony pomysł 02.11.09, 17:28
          Czekolada spożywana w umiarkowanych ilościach jest podobno korzystna dla
          zdrowia. Samochody używane w rozsądny sposób również przynoszą nam korzyści (nie
          próbuj nawet zaprzeczać). Poza tym sztuczne ograniczanie prędkości może się
          okazać zabójcze przy wyprzedzaniu. Ubrania - różnorodne czy nie - także są
          korzystne dla człowieka. Natomiast papierosy nawet palone w umiarkowanych
          ilościach bardzo szkodzą. W komentowanym pomyśle nie chodzi jednak o zakazywanie
          palenia (byłoby nieskuteczne jak prohibicja w USA), ani nawet nie chodzi o
          utrudnianie zdobycia papierosów, tylko o zmianę opakowań. Celem jest to, żeby
          papierosy nie wyglądały zachęcająco dla młodzieży, która wcześniej nie paliła i
          nie jest uzależniona od papierosów. Moim zdaniem warto wdrożyć ten pomysł (za
          wyjątkiem zakazu umieszczania marki, bo klienci muszą mieć prawo wiedzieć, co
          kupują). Zakazowi umieszczania loga na opakowaniach jestem zdecydowanie
          przeciwny. Natomiast sugerowanie podobieństwa UE do totalitaryzmów, jak Niemcy
          hitlerowskie czy komunizm (jak niektórzy piszą eurokołchoz), świadczy o
          nieznajomości historii.
          • luni8 Re: Skrajnie chybiony pomysł 02.11.09, 19:45
            >Natomiast papierosy nawet palone w umiarkowanych
            > ilościach bardzo szkodzą.

I tu sie mylisz.
            Papierosy ( w niewielkich ilościach) są prostym i niedrogim rozwiązaniem dla osób mających problemy z gazami.
            • pe1 Re: Skrajnie chybiony pomysł 02.11.09, 23:00
              www.electroniccigaretteplanet.com/wp-content/uploads/2009/05/lung-cancer.jpg
    • hera9 jak mialby sie budzet jakiegokolwiek panstwa 02.11.09, 15:17
      gdyby wszyscy przestali palic i pic %?
      • tztz3 Miałby się bardzo dobrze.. 02.11.09, 16:30
        1. nakłady na szpitale obniżyłby by się o jakieś 80% (bo tylu ludzi w szpitalach
        leży z powodu tytoniu/alkoholu)

2. Obniżyły by się koszty sądowe / policji - mniej alkoholu to mniej patologii w
        rodzinach, mniej bezmózgich kiboli i wiele wiele innych korzyści

Problem mógłby być jedynie taki, że za dużo ludzi dożywało by późnego wieku i
        kto miałby wypłacać im renty/emerytury ?

• pe1 Re: Miałby się bardzo dobrze.. 02.11.09, 19:58
          > Problem mógłby być jedynie taki, że za dużo ludzi dożywało by późnego wieku i
          > kto miałby wypłacać im renty/emerytury ?

czyli co, proponujesz przymusowe pozbawianie życia ludzi po 70-tce, którzy nie palą?
          • tztz3 Skąd taki makabryczny wniosek ? 02.11.09, 22:34
            Czy ja coś takiego napisałem ? Mogłeś moją wypowiedź zinterpretować na wiele
            sposobów ale wybrałeś makabrę - co świadczy o tym co masz w głowie, współczuje.
            • pe1 Re: Skąd taki makabryczny wniosek ? 02.11.09, 22:59
              Makabra przestaje być dla Ciebie makabrą, gdy jest rozciągnięta w czasie? Dla
              mnie nie przestaje. Bezlitosne wieloletnie mordowanie milionów biernych palaczy
              jest taką samą zbrodnią jak zabijanie cyklonem B w Oświęcimiu. A nawet gorszą,
              bo w przypadku trucia nikotyną truciciel ma przez wiele lat świadomość, że truje
              otoczenie i ma możliwość refleksji, a jednak zwisa mu to, że inni umierają dla
              jego frajdy.
    • bosman_plama UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 15:20
      Nie palę i nie przepadam za dymem tytoniowym ale jeszcze mniej lubię
      odgórne ingerowanie w moją wolność wyboru. Co to za poroniony pomysł z
      tym "odbarwianiem" papierosów? Co zostanie zakazane, albo zdemolowane
      następne?
      • jerjar Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 16:27
        bosman_plama napisał:

> Nie palę i nie przepadam za dymem tytoniowym ale jeszcze mniej lubię odgórne ingerowanie w moją wolność wyboru. Co to za poroniony pomysł z tym "odbarwianiem" papierosów? Co zostanie zakazane, albo zdemolowane następne?<

Jedna wolność wyboru przeciw drugiej. Mój wybór to zmniejszenie tej części moich podatków, która idzie na leczenie palaczy. Ufam, że pomysł oparty jest na poważnych badaniach i przyniesie efekt.
        • artie40 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 17:04
          jerjar napisał:

> bosman_plama napisał:
          >
          > > Nie palę i nie przepadam za dymem tytoniowym ale jeszcze mniej
          lubię odgórne ingerowanie w moją wolność wyboru. Co to za poroniony
          pomysł z tym "odbarwianiem" papierosów? Co zostanie zakazane, albo
          zdemolowane następne?<

Samodzielne myślenie. Największa myślozbrodnia wg Brukseli.

> Jedna wolność wyboru przeciw drugiej. Mój wybór to zmniejszenie
          tej części moich podatków, która idzie na leczenie palaczy.

Jesteś w błędzie, wpływy do budżetu z akcyzy, VAT, itd, papierosów
          finansują twoje leczenie, nie odwrotnie. Chorzy na raka płuc dosyć
          szybko (na ogół) umierają, leczenie jest relatywnie niedrogie.
          Sam nie palę/nie paliłem, ale rodzinnie wiem trochę na ten temat.

Ufam, że pomysł oparty jest na poważnych badaniach i przyniesie
          efekt.

Ograniczanie wolności zawsze daje efekty, niekoniecznie te założone
          przez ograniczającego.
        • babaqba Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 18:29
          Na razie lwia część twoich podatków wydatkowana jest na utrzymanie
          polskiej wsi w średniowieczu i dolce vita dla kleru. Palacze raczej
          dokładają się do ciebie.
    • nomina Przerost formy nad treścią 02.11.09, 15:21
      Dla mnie - bzdura. Niech lepiej zajmą się egzekwowaniem zakazu palenia w miejscach zabronionych i wyciąganiem konsekwencji wobec osób, które paleniem w tych miejscach stwarzają zagrożenie zdrowia i życia innych, żebym nie musiała każdego przejazdu tramwajem (palący motorniczy), stania na przystanku (palący agresywni pasażerowie), pobytu w toalecie dla niepełnosprawnych w szpitalu lub galerii handlowej (palarnia dla pracowników) czy przejścia przez kilka pięter własnej klatki (palarnia dla sąsiadów) odreagowywać koniecznością udzielenia mi poważnej i kosztownej pomocy medycznej itp. (są schorzenia, w których substancje drażniące m.in. z papierosów powodują poważne zagrożenie, i astma przy tym to małe piwo). A design niech zostawią plastykom.
      Druga rzecz: o teorii reaktancji to chyba autorzy projektu nie słyszeli... Toż taka urawniłowka wzmoże chęć zakupu i wyzwoli kreatywność społeczeństwa, podsycaną przez speców od marketingu koncernów tytoniowych. I zamiast ograniczania palenia będzie "evangelist marketing".
      • benyowsky Re: Przerost formy nad treścią 02.11.09, 15:50
        Zgadzam się w 100%. Powinno się egzekwować zakazy palenia, a nie wprowadzać jakieś bzdurne czarno białe opakowania. Najbardziej wkurza mnie to, że w autobusach PKS jest ZAKAZ PALENIA, a kierowcy mają to w dupie i kopcą papierochy np. przed kursem. Efekt jest taki, że w autobusie wali fajkami jak w jakiejś tawernie. Pomijam już tych, którzy kopcą papierochy w czasie wieczornych kursów. Jest ciemno, mało ludzi w autobusie to fajczą na całego. Mimo zakazów.

No i pytanie - kiedy w końcu będzie zakaz palenia papierosów w miejscu publicznym? Alkoholu nie można spożywać publicznie, a kopcić śmierdzące pety można w tłumie ludzi, którym niekoniecznie musi się to podobać.
    • remo29 UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 15:23
      No i bardzo dobrze! Teraz pora na wódkę w woreczkach z etykietą zastępczą,
      samochody w karoserii Żuka i piękne damy obleczone w zgrzebne wory a la
      Jurand. Unia Europejska wkrótce wciśnie wszystkich mordą w szczęście. Będziemy
      się szczęśliwie uśmiechać przez zaciśnięte zęby, a po śmierci nasze nietknięte
      (bo czym?) organy dostaną drugie życie. Myślę, że w ogóle powinniśmy przyjąć
      obowiązki okresowych badań dla każdego - taka uszkodzona alkoholem wątroba to
      marnotrawstwo, które powinno podlegać karze.
    • evident wódka też i piwo w czarnych butelkach 02.11.09, 15:24
      z trupią czaszką !
    • toffifee15 UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych paczka... 02.11.09, 15:25
      Jestem za. Być może fajki będą trochę tańsze w produkcji gdyż czarno-białe
      opakowanie nie wymaga barwników i zaoszczędzą na designerach.

żarcik
      • inv28 Re: UE: Wszystkie papierosy w czarno-białych pacz 02.11.09, 15:45
        będą tańsze w produkcji, ale nie w sprzedaży!
        zyska tylko producent.
    • prawdziwy-moher Nasz mozg i kapitalizm........... 02.11.09, 15:26
      To co nam wpajaja to zwykly komunizm..Jaki wiec beda mialy kolor opakowania serow?.Niektore sa czarne i biale.Wniosek prosty- czarne i biale to zagrozenie.Jaki kolor jest normalny?.Czerwony, rozowy a moze....trzeba spytac sie w urzedach w jakim kolorze wolno ci reklamowac firme.Cos co jest legalne, staje sie zle.Dzis zyjemy legalnie, jutro UE powie ze nas jest o miliard za duzo.Co zrobic z tym fantem?.Wrocic do okresu wczesniejszego niz PRL, a srodki a utylizacje sa doskonalsze niz gaz musztardowy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka