laptop-zera 15.11.09, 13:01 walnięty kraj, walnięty naród Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
calber Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 13:04 laptop-zera napisał: > walnięty kraj, walnięty naród ... oraz walnięty komentarz. Co nie twoje, to nie ruszaj - obojętne, gdzie to coś leży. Odpowiedz Link Zgłoś
ipta Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 13:08 bo nie ważne czyje co je ,to jest ważne że będzie to moje, właśnie z tego nas znają na świecie . Odpowiedz Link Zgłoś
bak_on Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 13:10 To jest pytanie, czy mial na mysli wlasciela pola, czy tez zaradna kobitke, ktora zabiera sobie, co jej sie podoba, bez pytania o zgode wlasciciela? Odpowiedz Link Zgłoś
pazdziernik2009 Po co komu kamień na polu? 15.11.09, 13:06 Mogła jednakże spytać się właściciela pola o pozwolenie. Odpowiedz Link Zgłoś
laptop-zera sam nie ruszę drugiemu nie dam 15.11.09, 13:20 chodziło o 5 stów proste jak budowa cepa Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: sam nie ruszę drugiemu nie dam 15.11.09, 13:37 > chodziło o 5 stów proste jak budowa cepa jesli weźmiemy pod uwagę, że jestes donkowym elektoratem na dorobku to wtedy przestaje dziwić twoje poparcie dla kradziezy.. Wy juz tak macie, że jak zobaczycie cokolwiek co da sie podpieprzyć to robicie to bez względu na prawa własności :-) Odpowiedz Link Zgłoś
laptop-zera uwaga tylko jedna, jesteś pusty jak pustak 15.11.09, 13:41 na budowie, sam kradniesz i myślisz ze wszyscy kradną Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: uwaga tylko jedna, jesteś pusty jak pustak 15.11.09, 15:46 > na budowie, sam kradniesz i myślisz ze wszyscy kradną twoja reakcja tez jest typowa dla bazarowych, drobnych cwaniaczków z PO; przeciez to ty nie widzisz nic niestosownego w działaniach tej pani ale za to nie podoba ci się reakcja okradzionej osoby... Powiem ci cos jeszcze doopku; też głosowałem na donka w ostatnich wyborach ale m.in. dzięki takim palantom jak ty mocno się dzis tego wstydzę bo to moje poparcie ówczesne poparcie dla platformy oznaczało, że ja miałem kiedyś cos wspólnego z wami... Sam zrozumiesz jaki to obciach gdy poczytasz swoje własne tutejsze wydaliny..... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
laptop-zera a kogo obchodza twoje wywody pustaku 15.11.09, 16:13 ja na twojego donka nie głosowałem, ty natomiast tak wiec walnij czołem w mur a moze poruszysz jakąś szara komórkę do akcji Odpowiedz Link Zgłoś
robert.zimnicki Re: uwaga tylko jedna, jesteś pusty jak pustak 15.11.09, 16:17 dobra, dobra - nie wybielaj się... bazary były już za pzpr, pisu, sld - każdy z nich miał udziały w handelku (sprawa bazaru 10-lecia) najwięcej jednak chyba pis - dlaczego klika razy przesuwano likwidację bazaru a likwidację blaszaka w centrum miasta, to kto opóźniał????? swan_ganz napisał: > > twoja reakcja tez jest typowa dla bazarowych, drobnych cwaniaczków z > PO; przeciez to ty nie widzisz nic niestosownego w działaniach tej > pani ale za to nie podoba ci się reakcja okradzionej osoby... > > Powiem ci cos jeszcze doopku; też głosowałem na donka w ostatnich > wyborach ale m.in. dzięki takim palantom jak ty mocno się dzis tego > wstydzę bo to moje poparcie ówczesne poparcie dla platformy > oznaczało, że ja miałem kiedyś cos wspólnego z wami... > Sam zrozumiesz jaki to obciach gdy poczytasz swoje własne tutejsze > wydaliny..... :-) > > Odpowiedz Link Zgłoś
eddiemaxfaktor Re: uwaga tylko jedna, jesteś pusty jak pustak 15.11.09, 16:51 a co z budka na placu centralnym? Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 13:07 Od kamyczka do koniczka :-) Odpowiedz Link Zgłoś
metry.pl Słusznie. To była kradzież. 15.11.09, 13:18 Nic nie usprawiedliwia tej kobiety. Ozdabiając głazem swój ogródek (zadała sobie wiele trudu, żeby przewieźć kamień), poniekąd sama przyznała, że głaz jest cennym, pozostawionym pewnie przez lodowiec pomnikiem przyrody. Odpowiedz Link Zgłoś
doxy Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 13:24 Też bym się zjadowił jakby mi taki konkretny "narzutowiec" zwinęli. Może wartość finansowa niewielka, ale to ciekawostka geologiczna! No i prywatna własność, a jej ochrona jest poza dyskusją. Ta pani powinna najpierw zapytać, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 kamien, nie kamien ale na czyjejs wlasnosci 15.11.09, 13:25 Dobrze ze nie postanowila wziac czyjegos samochodu bo tak sobie bezczynnie stoi a by jej sie przydal. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: kamien, nie kamien ale na czyjejs wlasnosci 15.11.09, 13:31 > Dobrze ze nie postanowila wziac czyjegos samochodu bo tak sobie bezczynnie sto i a by jej sie przydal. ta pani nie powiedziała jeszcze ostatniego słowa więc rzuć okiem przez okno bo może akurat to twój samochód wpadł jej w oko? :-) Chyba na wiosnę przymuruję jakos meble ogrodowe bo a nuż bedzie ona przejeżdżała obok i cos jej się spodoba.... Odpowiedz Link Zgłoś
annah07 spoko panowie... 16.11.09, 14:12 chwilowo ta pani będzie uziemiona i tylko obiad u towarzysza niedoli w pierdlu może jej się spodobać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
vipunia Re: kamien, nie kamien ale na czyjejs wlasnosci 15.11.09, 16:13 hmmm sugerujesz, że Pani jeszcze zarzut wtargnięcia na czyjąś posesję dostanie? Hmmm muszę uważać jak spaceruję polami :) Jeszcze dziecko sobie patyk weźmie czy coś... Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 A żebyś wiedział 15.11.09, 17:44 Kodeks wykroczeń: Art. 153. § 1. Kto w nienależącym do niego lesie: 1) wydobywa żywicę lub sok brzozowy, obrywa szyszki, zdziera korę, nacina drzewo lub w inny sposób je uszkadza, 2) zbiera mech lub ściółkę, 3) zbiera gałęzie, korę, wióry, trawę, wrzos, szyszki lub zioła albo zdziera darń, 4) zbiera grzyby lub owoce leśne w miejscach, w których jest to zabronione, albo sposobem niedozwolonym, podlega karze grzywny do 250 złotych albo karze nagany. CZyli grzybki i jagódki ewentualnie tak, patyków już nie. Ponadto zdecydowanie nie zalecam spacerowania po polach uprawnych w okresie wegetacji (i uwaga na oziminy). Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: kamien, nie kamien ale na czyjejs wlasnosci 15.11.09, 18:01 vipunia napisała: > hmmm sugerujesz, że Pani jeszcze zarzut wtargnięcia na czyjąś posesję dostanie? Nie. Tzw. czyn współukarany. Odpowiedz Link Zgłoś
minasz i bardzo dobrze ja bym go wycenił na 10tys 15.11.09, 13:28 niech złodziejka idzie do pierdla czesto taki głaz ma wielka sentymentalna wartosc Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: i bardzo dobrze ja bym go wycenił na 10tys 15.11.09, 14:41 minasz napisał: > niech złodziejka idzie do pierdla > czesto taki głaz ma wielka sentymentalna wartosc Za 500 też pójdzie. Nie ma sensu brać kwot z kosmosu. A wartość nie ulega wątpliwości. Też bym się wkurzył jakby mi ktoś zabrał taki "kamyczek". Odpowiedz Link Zgłoś
guru133 Ot i pazerna chłopska natura. Zamiast podziękować 15.11.09, 13:30 kobiecie że zabrała mu z pola ciężką przeszkodę, to chciwa chłopina postanowiła dodatkowo zarobić na swoim dobroczyńcy, no ale wiadomo że chłop żywemu nie przepuści. Odpowiedz Link Zgłoś
palim.psest Re: Ot i pazerna chłopska natura. Zamiast podzięk 15.11.09, 13:38 wiesz, ludzie sie przywiązują do krajobrazu. jego elementem był właśnie tamten głaz. dlaczego zawsze musi chodzić o wartośc materialną? czasem chodzi o wartośc sentymentalą. a gdyby tamat pani przyjechała kilkoma wywrotkami i wywiozła właścicielowi ziemi kilkanaście metrów sześciennych gleby? niby nic takiego. przecież w dole też można uprawiać to co uprawiał... Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: Ot i pazerna chłopska natura. Zamiast podzięk 15.11.09, 14:32 palim.psest napisał: > wiesz, ludzie sie przywiązują do krajobrazu. jego elementem był właśnie tamten > głaz. Nie wiem czy znasz choć jednego autentycznego chłopa. Są pragmatyczni do bólu i takie "pierdoły" jak sentyment do krajobrazu nie zajmują im głowy. Głaz mu zawadzał z pewnością, trza traktorem manewrować by dookoła ziemię obrobić. Gdyby go "podejść", napuścić, by się poskarżył, a potem zaoferować, że za kogutka możesz mu to zabrać, bo "akurat za dwa dni do mnie przyjedzie odpowiedni sprzęt", to tak by się poyoczyło. Ale jak mu bez pytania zabrali (dla swojej widocznie korzyści, a nie dla jego), to się stawia. Kolega kupił od chłopa działkę. Po drugiej stronie przylegającej do działki dróżki leśnej (ślepej na końcu) stoi słup energetyczny niskiego napięcia. Żeby ze słupa poprowadzić kabel, trzeba przekopać się przez czterometrową dróżkę. Chłop, który już za niebotyczne pieniądze sprzedał działkę, zażądał za pozwolenie 2000 pln. Tu już mój dobrotliwy kolega się wkurzył. Postawił nowy słup na swojej działce, 5 metrów od tamtego słupa. Tu chłop nie miał nic do gadania. Kosztowało 200pln, czyli 10 razy taniej niż zgoda na skorzystanie z dróżki. A krajobrazowe wartości uległy, niestety pogorszeniu. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Ot i pazerna chłopska natura. Zamiast podzięk 15.11.09, 14:50 wj_2000 napisał: > palim.psest napisał: > > > wiesz, ludzie sie przywiązują do krajobrazu. jego elementem był właśnie t > amten > > głaz. > > Nie wiem czy znasz choć jednego autentycznego chłopa. Są pragmatyczni do bólu i > takie "pierdoły" jak sentyment do krajobrazu nie zajmują im głowy. Głaz mu > zawadzał z pewnością, trza traktorem manewrować by dookoła ziemię obrobić. Ja znam. I ten ich pragmatyzm jest nieco inny niż mój pragmatyzm. Bo np. potrafili zaorać śliczny zakątek na zboczu o bardzo dużym nachyleniu, co moim zdaniem było bez sensu bo przecież ciężko to wykorzystać. Ale chłop wiedział swoje - drzewkom owocowym wszystko jedno a ziemia się marnować nie będzie. Ale ten sam chłop zostawił na polu starą krzywą wierzbę "bo ładna, bo ojciec tu po pracy odpoczywał to i ja będę". Ma stać i już. Odpowiedz Link Zgłoś
czarnuszka Re: Ot i pazerna chłopska natura. Zamiast podzięk 15.11.09, 15:21 Niech się przywiązuje chłop do kilku drzewek i krzaczków na środku czy na brzegu pola, żeby ptaki miały gdzie gniazdować, a inne zwierzaki gdzie mieszkać. To nie, każde 5 cm krzaka wytną i zaorzą. A potem lament, że robactwo na polach. Kamień mu zwyczajnie przeszkadzał, tylko swoich pieniędzy na wywóz nie miała najmniejszego zamiaru wydawać. Ale, jak to chłop, pazerny i chciwy, bez żadnego wysiłku chce mieć parę groszy. Odpowiedz Link Zgłoś
honns Re: Ot i pazerna chłopska natura. Zamiast podzięk 15.11.09, 13:54 Pazerna to jest ta babka ,to po pierwsze ,za transport przecież musiała tak czy owak zapłaćic,a za "kamyk" już nie?Proste i logiczne zwykła a nadodatku perfidnz kradzież.A własność była chłopa i jak by zażądał nawet 100tyś to jego sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Ot i pazerna chłopska natura. Zamiast podzięk 15.11.09, 14:44 guru133 napisał: > kobiecie że zabrała mu z pola ciężką przeszkodę, to chciwa chłopina > postanowiła dodatkowo zarobić na swoim dobroczyńcy, no ale wiadomo że chłop > żywemu nie przepuści. Jakby to była dla niego przeszkoda to sam by zabrał. No przecież to nie jest tak że każdy chłop musi za wszelką cenę eksploatować każdy centymetr ziemi. To zajęcie jak każde inne i można je bardzo lubić. Wyobraź sobie że można też polubić własne pole, dobrze się tam czuć i przyzwyczaić się do jego indywidualnych cech (pochyła wierzba rosnąca w bezsensownym miejscu, jakiś głaz narzutowy itp.) Może facet lubił po prostu pejzaż w którym przyszło mu pracować. A tu przyszła jakaś baba i mu pejzaż zmieniła żeby mu było łatwiej. Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: Ot i pazerna chłopska natura. Zamiast podzięk 15.11.09, 17:47 guru133 napisał: > kobiecie że zabrała mu z pola ciężką przeszkodę, to chciwa chłopina > postanowiła dodatkowo zarobić na swoim dobroczyńcy, no ale wiadomo że chłop > żywemu nie przepuści. To znaczy nie bedziesz mial pretensji jak wlamie Ci sie do domu i wyrzuce Ci smieci? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Ot i pazerna chłopska natura. Zamiast podzięk 15.11.09, 17:49 Zauważ, że zabrała mu obiekt o konkretnej wartości (kilkadziesiąt groszy za kilogram w składzie kamienia budowlanego - czyli przy paru tonach kilkaset złotych) chwilowo składowany na wolnym powietrzu. Odpowiedz Link Zgłoś
st1111 Mam nadzieję że ta pani już siedzi 15.11.09, 13:31 Bo jak nie to może mataczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
edyta1972 Kamien kamieniem 15.11.09, 13:43 kamien kamieniem ale sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie. jak wielki musi byc kamien co by za jego przywlaszczenie aresztowali, a jak taki maly mniejszy niz paznokiec? Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Kamien kamieniem 15.11.09, 17:55 Zakładając w miarę typową cenę około 30gr/kg, przestępstwem jest przywłaszczenie kamienia o masie ponad 850 kg - czyli niecałe pół metra sześciennego. Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: Kamien kamieniem 15.11.09, 18:01 edyta1972 napisała: > kamien kamieniem ale sprawiedliwosc musi byc po naszej stronie. > jak wielki musi byc kamien co by za jego przywlaszczenie > aresztowali, a jak taki maly mniejszy niz paznokiec? > tona w skupie kamienia do produkcji podkladow drogowych kosztuje od 5-18 zl. Jesli to duzy glaz, o odpowiednim ksztalcie i polysku mozna go sprzedac jako element ozdobny nawet za kilka tysiecy. jesli zawiera w srodku krysztaly moze kosztowac nawet kilkanascie tysiecy zlitych. Odpowiedz Link Zgłoś
bergercs Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 13:46 Pole było nieogrodzone, więc nie wtargnęła na teren prywatny. Gdyby zabrała z niego mały kamyczek - byłoby ok. Gdyby kamień ważył 1kg - właściciel też by nic nie powiedział. 20-to kilogramowy pewnie też. Czyli gdzie tkwi granica, po przekroczeniu której kamień jest wart 500zł? Znając mentalność Polaków, tam gdzie czuje się interes. Na ugorze leży kamior. Trzeba go usunąć bo przeszkadza ale to kosztuje, więc niech leży. Zabrał go ktoś inny - dam sprawę do sądu, będzie zarobek. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek854 Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 13:58 bergercs napisał: > Pole było nieogrodzone, więc nie wtargnęła na teren prywatny. Ale bzdury piszesz. Terenu prytatnego nie poznaje się po tym, czy jest ogrodzony czy nie. Gdyby było tak jak mówisz, to ja bym sobie kombajnem na Twoje pole wjechał i zebrał plony, bo były nieogrodzone. :-) W myśl Twojego rozumowania jeżeli zostawię otwarty samochód, to mozesz sobie go ukraść bo nie był zamknięty? granica, po > przekroczeniu której kamień jest wart 500zł? Znając mentalność Polaków, tam > gdzie czuje się interes A pewnie. Mój kamień - mój interes. Co prawda nie bardzo wiedziałem, ze coś z nim mogę zrobić, ale nieświadomość wartości kamienia (który jak widać jest coś wart, bo skoro pani zapłaciła za ciężki sprzęt żeby go przewieść to widocznie jest gotowa zainwestować znaczną sumę w taką dekorację) nie znaczy od razu, że można właściciela nieświadomego wartości przedmiotu tego przedmiotu pozbawić. Kamień wart jest tyle, ile wynika z popytu na niego. . Na ugorze leży kamior. Trzeba go usunąć bo > przeszkadza ale to kosztuje, więc niech leży. Zabrał go ktoś inny - dam sprawę > do sądu, będzie zarobek. A pewnie że tak. Mój znajomy ma w garażu zabytkową zastawę której mu się nie chce sprzedawać, bo to za dużo zachodu a garażu i tak nie potrzebuje. I to nie znaczy, ze można mu ją zabrać, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:08 tomek854 napisał: > A pewnie. Mój kamień - mój interes. Co prawda nie bardzo wiedziałem, ze coś z > nim mogę zrobić, ale nieświadomość wartości kamienia (który jak widać jest coś > wart, bo skoro pani zapłaciła za ciężki sprzęt żeby go przewieść to widocznie > jest gotowa zainwestować znaczną sumę w taką dekorację) nie znaczy od razu, że > można właściciela nieświadomego wartości przedmiotu tego przedmiotu pozbawić. Właśnie przejrzałem sobie cenniki na www i myślę że ten chłop nadal jest nieświadomy wartości takiego kamyczka, za to pani zapewne jest jak najbardziej świadoma. Jeśli próbowała wcześniej zdobyć taki kamyczek to zapewne się przekonała że przy takiej wadze kosztuje ładnych parę tysięcy. Nawet jeśli chłop nie wiedział ze to jest cokolwiek warte to jest nieuczciwe zabierać mu to z pola. Uczciwy człowiek poinformowałby go że ma na polu bardzo cenną rzecz a nie zabierał licząc na to że w swojej nieświadomości właściciel odpuści. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:55 nie potrzebnie się trudzisz; dla takich jak on jesli nie ma pięciometrowego ogrodzenia zakończonego wieżyczkami strzeliczymi to oznacza to, że takiś teren jest niczyj i on moze sobie z niego zabrac co tam tylko chce... Niższe ogrodzenie tez takiego nie powstrzyma bo jesli dał radę je jakos sforsować to we własnym mniemaniu znajduje się on wtedy na ziemi niczyjej. A więc jego i on może tam robic co zechce.. By tacy jak on zrozumiał o co chodzi z ta własnościa prywatna to w Polsce musiałoby być jak w USA gdzie właściciel może cie bezkarnie zastrzelić jak mu po przeskoczeniu dwudziestocentymetrowego zywopłotu wkroczyłes na jego posiadłość... Odpowiedz Link Zgłoś
the_foe Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 17:50 swan_ganz napisał: > By tacy jak on zrozumiał o co chodzi z ta własnościa prywatna to w > Polsce musiałoby być jak w USA gdzie właściciel może cie bezkarnie > zastrzelić jak mu po przeskoczeniu dwudziestocentymetrowego > zywopłotu wkroczyłes na jego posiadłość... takie prawo jest tylko w Teksasie. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:03 bergercs napisał: > Pole było nieogrodzone, więc nie wtargnęła na teren prywatny. Gdyby zabrała z > niego mały kamyczek - byłoby ok. Gdyby kamień ważył 1kg - właściciel też by > nic nie powiedział. 20-to kilogramowy pewnie też. Czyli gdzie tkwi granica, po > przekroczeniu której kamień jest wart 500zł? Zależy jaki kamień. Wrzuć sobie w google "kamień cennik". W przypadku pojedyńczych nieobrobionych kawałków najtaniej widzę serpentynik ok 200zł/tonę. Zakładając że to było to najtańsze coś to ta granica to 2,5 tony. Jeśli to był granit - a skoro to głaz narzutowy to jest spore prawdopodobieństwo że owszem - to kosztuje powyżej 300 zł za tonę. Więc chłop wcale taki pazerny nie jest skoro wycenił kamyczek tylko na 500 zł. Gazeta pisze że kamyczek ważył kilkanaście ton. Jakby go wycenił na 2tyś zł, to niezależnie od materiału i tak byłoby sporo taniej niż gdyby go kupić w sklepie. Odpowiedz Link Zgłoś
honns Re: Kamień 15.11.09, 14:00 Wyobraż sobie-nie ogrodzony parking gdzieś na uboczu,stoja na nim różne marki samochodów lepsze i gorsze ,no i powiedzmy że ktoś kradnie gorszej marki samochód bo uznał ze on tylko szpeci zastawia miejsce innym autom,co ty na to??? Odpowiedz Link Zgłoś
q-ku "Kamień, fot. Archiwum" ;-) 15.11.09, 14:09 kiedyś tak pokazali w artykułku o jakimś przestępstwie "Policję, fot Archiwum." Poloneza znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
lotson1 Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 13:55 własnśc jest własnośc czy to chłopska czy czy pańska pewnie gdyby jakiemuś nowobogackiemu zabrała to nie wycenił by na 500zł ale na 500tys Odpowiedz Link Zgłoś
siestrzemcewiczowski Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 14:00 według prawa kazdy z nas jest zlodziejem:) ponieważ kradniemy "nieswiadomie" piach który przylega do naszych butow w ten oto sposób grunty sa przenoszone raz na czyjąś korzyśc a raz na kogoś strate :) hahah tak na serio to smieje sie z tego:) taniej.kupisz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
pokemontazo Jesli na twoich butach osadzi sie kilka ton piachu 15.11.09, 15:37 z mojego pola - a potem wybudujesz sobie z niego altanke - to ja nie mam straty a ty zysku? Sprawdz najpierw ile wazyl ten "kamyczek" a potem sie wypowiadaj... Odpowiedz Link Zgłoś
wielki_czarownik Bzdura do sześcianu 15.11.09, 16:18 Poczytaj sobie co to jest kradzież w świetle prawa karnego. Zapewniam Cię, że nieświadome zabranie komuś piasku, kamyczka czy kawałka psiej kupy nie jest kradzieżą. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 14:38 A kto go tam wie po co? W sumie to co za różnica? Jego kamień i może go sobie trzymać gdzie chce. Z rozsądnych wytłumaczeń - jeśli to był piaskowiec to np. mój znajomy skupuje takie, tnie na drobne i używa do wykończenia wnętrz. Ale przecież nie zwozi do domu wszystkiego co znajdzie "na zapas" tylko jak widzi coś interesującego to znajduje właściciela i pyta czy kiedyś tam w przyszłości będzie mógł odkupić. Może akurat rolnik był właśnie z kimś takim umówiony? Odpowiedz Link Zgłoś
ziarnkopiasku35 Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 14:43 Ciekawe czy wójt gminy Żelazno to czyta... Odpowiedz Link Zgłoś
szklanka_herbaty Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 14:53 W pełni popieram właściciela pola! Samo zabranie kamienia wiązało się z wtargnięciem na teren prywatny (pole), a zabranie czegokolwiek z terenu prywatnego to kradzież i nieważne co zostanie skradzione. Wiele osób budując swoje skalniaczki w ogrodach płaci wielkie pieniądze za transport materiałów z kamieniołomu i za same kamienie z resztą też. Granity, marmury itd. Każdy materiał wydobywany na ziemi ma jakąś swoją wartość, nawet piasek, więc nie dziwi ustalenie wartości kamienia. Ten szczególny najwyraźniej posiadał jakieś walory dekoracyjne, co tym bardziej podnosi jego wartość. Jeśli ktoś chce się posprzeczać ze mną z tej kwestii to proszę bardzo, ale zastanówcie się najpierw: Gdybym wszedł na czyjąś posesję i zdemontował podjazd "bo leżała sobie kostka brukowa na ziemi" to też wszyscy by wrzeszczeli że "właściciel jest popie..., bo mi sprawę wytoczył" ? Ostatni raz powtarzam: własność to własność, a teren prywatny nie musi być ogrodzony, by wszystko na nim również własnością było. Odpowiedz Link Zgłoś
abdu_al Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:06 Teraz zostaną powołani biegli, w celu przeprowadzenia ekspertyz, prokuratura przesłucha sąsiadów czy coś widzieli, przesłuchana zostanie firma transportowa itd., a wszystko z naszych pieniędzy.. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:13 abdu_al napisał: > Teraz zostaną powołani biegli, w celu przeprowadzenia ekspertyz, prokuratura > przesłucha sąsiadów czy coś widzieli, przesłuchana zostanie firma transportowa > itd., a wszystko z naszych pieniędzy.. Taka jest rola państwa. Wolałbyś żeby rolnik zebrał sąsiadów i poszedł sam wymierzyć sprawiedliwość? Niewątpliwie byłoby taniej, ale czy lepiej? Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 16:08 > Teraz zostaną powołani biegli, w celu przeprowadzenia ekspertyz, prokuratura przesłucha sąsiadów czy coś widzieli, przesłuchana zostanie firma transportowa itd., a wszystko z naszych pieniędzy.. po pierwsze; za postępowanie sądowe zapłaci ta pani bo dokonała ewidentnego przestepstwa i żadne papuga jej z tego nie wybroni po drugie; nawet jesli mielibyśmy jako społeczeństwo zapłacić za to postepowanie to i tak warto by było bo nie do przecenienia jest jego wartość edukacyjna. Dal mnie oczywistościa jest że prawa własności są świeta ale sądząc po postach nie dla wszystkich jest to takie oczywiste i wyrok jaki w tej sprawie zapadnie bedzie miał właśnie dla nich taka wartość edukacyjna Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:09 Bezczelne babsko, zabrać, bo jej się spodobało? Przecież mogła spytać, może by jej ten rolnik to za darmo i oddał. Odpowiedz Link Zgłoś
jankowski1960 Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:12 Pytanie: Czy w polskim kk jestt co takiego jak wartosc od ktorej wkracza prokurator. W niektorych panstwach mozna za 100 € zostac powieszonym (Iran, Talibania wszelkiego rodzaju..., a w innych policja jak organ pomocniczy prokuratura wkracza od 500 €. Czy kamien nie jest wiec wielkoscia bagatelna? Oczywiscie , nie popieram zlodziejstwa, nawet w wysokosci 1 grosza. Odpowiedz Link Zgłoś
asmok6 Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:17 jankowski1960 napisał: > Pytanie: Czy w polskim kk jestt co takiego jak wartosc od ktorej > wkracza prokurator. Jest. Kiedyś było 300zł a teraz to nie wiem, pewnie zmienili. > Czy kamien nie jest wiec wielkoscia bagatelna? Nie jest. Sprawdź sobie cenniki na www. Ja znalazłem od 200zł/tonę a toto według artykułu waży kilkanaście ton. Odpowiedz Link Zgłoś
excellenz Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 16:30 Łupek kwarcytowy: 500 zł/tona Gnejs: 300 zł/tona Piaskowiec czerwony: 300 zł/tona Otoczak granitowy: 250 zł/tona Cenę innych kamieni możesz sprawdzić w internecie, np. tutaj: www.kruszywa.bielsko.pl/index.php?malysz=oferta Kamienie, jak wszystko, mają swoją cenę. I wcale nie są takie tanie. Kilkunastotonowy kamień jest warty nie 500 zł, tylko kilka tysięcy złotych. Odpowiedz Link Zgłoś
greg0.75 Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 18:05 > Pytanie: Czy w polskim kk jestt co takiego jak wartosc od ktorej > wkracza prokurator. 250 zł. (art. 119 kodeksu wykroczeń) Google Twoim przyjacielem. Odpowiedz Link Zgłoś
ursynow33 Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:18 Oczywiscie jest to kradziez...w USA kamien o wadze 10-15 kg kosztuje srednio okolo 10 dolarow wiec ile kosztuje ten ukradziony z powyzszego pola....a gdze w Polsce poszanowanie prawa wlasnosci..itd... Odpowiedz Link Zgłoś
jan-ru Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:26 Wydaje mi się że wartość kamienia jest potrzebna tylko do wysokości kary jaką ta pani poniesie,a nie do stwierdzenia czy jest złodziejką czy nie? Odpowiedz Link Zgłoś
coppermind Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:19 dlaczego kobiety są tak egocentryczne, że aż głupie ? Odpowiedz Link Zgłoś
boryska1 Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:22 sądziłam że ludzi z filmu Sami swoi już nie ma ,chłop żywemu....taka była piosenka ale żeby policja nie mówiąc o prokuratorze ???? a jednak dziwni jesteśmy Odpowiedz Link Zgłoś
boryska1 Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:29 podobno jest coś takiego jak ugoda pani przeprosi i zapłaci a nie sąd protokoły," experci" Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:58 a jednak dziwni jesteśmy no strasznie dziwni jesteśmy bo nie pozwalamy się bezkarnie okradać... Rzeczywiście; bardzo to dziwne.... Odpowiedz Link Zgłoś
conadeser Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:49 Och nie wolno w Polsce tak pisac "ukradla". Takie slowo przeciez nie jest uzywane. W Polsce ona po prostu ten kamien sobie "zalatwila" !!! Mozna przeciez tez powiedziec "skombinowala" lub "zorganizowala". U nas sie nie kradnie!!! Odpowiedz Link Zgłoś
piodob Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:50 www.allegro.pl/item805997864_kamien_glaz_kamien_polny_dekoracyjny.html cena 199zł - kradzież poniżej 250zł - nie ma przestępstwa. Ale zgłaszać kradzież kamienia z pola to naprawdę przegięcie. Odpowiedz Link Zgłoś
swan_ganz Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 16:02 > Ale zgłaszać kradzież kamienia z pola to naprawdę przegięcie. no a co miał zrobić? Przegięcie miałoby polegac na tym, że bronimy swojej własności? Takie zrozumienie dla czynu tej pani jak twoje to moze cechować tylko ludzi, którzy nic nie mają.... Weź się do roboty to tez prędzej czy później nabędziesz właścicielskiego statusu i zaręczam ci, że wtedy diametralnie zmienisz pogląd dot; działań tej pani :-) Odpowiedz Link Zgłoś
piodob Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 20:06 Spokojnie - suan granz sie zdenerwował. Wyraziłem swoją opinię, że trzeba być małostkowym, zacietrzewionym człowieczkiem, żeby za zwykły kamień leżący sobie na polu lecieć na Policję ze skargą. Nie rozumiem czemu od razu wyjeżdżasz do mnie ad personam - zajmij się może czymś innym, niż tylko przesiadywaniem na forum i obsmarowywaniem ludzi na forum, którzy wyrażają swoje poglądy. Ja chciałbym poznać opinie na temat artykułu, a nie twoje opinie o ludziach, których raczysz łaskawie oceniać po jednym wpisie. Jednym słowem - jak cię czytam to mi cię żal: swan_ganz 15.11.09, 13:37 Odpowiedz > chodziło o 5 stów proste jak budowa cepa jesli weźmiemy pod uwagę, że jestes donkowym elektoratem na dorobku to wtedy przestaje dziwić twoje poparcie dla kradziezy.. Wy juz tak macie, że jak zobaczycie cokolwiek co da sie podpieprzyć to robicie to bez względu na prawa własności :-) Odpowiedz Link Zgłoś
spokojny.zenek Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 16.11.09, 08:10 piodob napisał: > Spokojnie - suan granz sie zdenerwował. Wyraziłem swoją opinię, że trzeba być > małostkowym, zacietrzewionym człowieczkiem, żeby za zwykły kamień leżący sobie > na polu lecieć na Policję ze skargą. Gdyby to rzeczywiście był "zwykły kamień" to nikt by na niego nie zwrócił uwagi, co dopiero zadawał sobie sporo trudu, żeby przenosić na własną posesję w charakterze ozdoby. Odpowiedz Link Zgłoś
mn7 Re: Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 18:00 piodob napisał: > www.allegro.pl/item805997864_kamien_glaz_kamien_polny_dekoracyjny.htm l > cena 199zł - kradzież poniżej 250zł - nie ma przestępstwa. Ale jest wykroczenie. Tak czy owak - każda kradziez to kradzież. Odpowiedz Link Zgłoś
lactum Zarzut za kradzież... polnego kamienia 15.11.09, 15:51 Dlaczego w tym kraju rzeczy z natury proste urastaja do rangi nadzwyczajnych. Przeciez babsztyl wiedzial, ze ten kawalek ziemi do kogos nalezy, niewazne czy jest to osoba prywatna czy wlsnosc panstwowa. Teraz zadala sobie trud myslenia ale bedzie rznela glupa do upadlego. Amen. Odpowiedz Link Zgłoś