Dodaj do ulubionych

most Wolności

26.02.07, 14:56
Szukam informacji jak najlepiej dojechać w okolice mostu Wolności w Cieszynie
i czy można tam gdzieś zaparkować samochód. Moja znajoma przyjeżdza pociągiem
z Pilzna do czeskiego Cieszyna i czy na pewno będzie przechodzić do Polski
przez most Wolności?
Obserwuj wątek
    • alex.stela Re: most Wolności 26.02.07, 17:42
      arno12 napisał:

> Szukam informacji jak najlepiej dojechać w okolice mostu Wolności w Cieszynie

Zależy, skąd będziesz jechał :-) W zasadzie trzeba pytać o "most WYJAZDOWY z Czech przy Alei Łyska". W centrum najlepiej dojechać do ul. Wyższa Brama, skręcić w Pl. Wolności i jechać prosto ul. 3-go Maja w dół - most ukaże się na wprost.

> i czy można tam gdzieś zaparkować samochód.

Przy Alei Łyska, tuż obok mostu, jest mnóstwo miejsc parkingowych. Oczywiście - płatnych do 17.00 :-)

> Moja znajoma przyjeżdza pociągiem
      > z Pilzna do czeskiego Cieszyna i czy na pewno będzie przechodzić do Polski
      > przez most Wolności?

Jeżeli nie będzie kombinować i pójdzie z dworca najkrótszą drogą do granicy - na pewno trafi na Most Wolności. W zasadzie z tego mostu widać dworzec.

Powodzenia.
      • arno12 Re: most Wolności 26.02.07, 18:51
        Serdeczne dzięki za informacje.Na pewno trafię. Jadę z Tychów.
        • kubek jak długo jeszcze będzie taka "fajna" nazwa tego 26.02.07, 23:11
          mostu Wolności i niby co ona symbolizuje ?
          • stoik1 zdaje mi się że to już nazwa zwyczajowa 26.02.07, 23:21
            jakoś tak się utrwaliło; chyba nie symbolizuje żadnej konkretnej wolności,
            tylko tak ogólnie : P
            • cieszyniok Re: zdaje mi się że to już nazwa zwyczajowa 26.02.07, 23:57
              moze warto pomyslec o powrocie do starej nazwy? w koncu nie beda to duze koszty
              bo nikt przy tym moscie nie mieszka ;)
              • stoik1 tzn. franca jozefa ? 27.02.07, 10:16
                to by raczej nie przeszło, zresztą każda nazwa jest dobra, jak już się do niej
                przyzwyczaić
                • kubek Lepsza jakaś tam franca, niż skojarzenie że, 27.02.07, 12:23
                  przechodząc z Polski przez most idę do Wolności!
                  Jeszcze w odwrotnym kierunku jestem wstanie zrozumieć, ale z Polski nigdy!
                  • kubek Re: Lepsza jakaś tam franca, niż skojarzenie że, 28.02.07, 20:49
                    jechałem dziś samochodem do pracy, bo obierałem dokumenty
                    i taki byłem przestraszony w sobie, tymi papierami co je wiozę
                    i wiecie co, i nagle w Trójce zaczęli gadać o Cieszynie o „wolności”
                    i o tym, że tam to się tę wolność ogląda, że to jest tak pomiędzy nami
                    ta wolność między polakami i czechami !
                    Myślę gadają o naszym moście?
                    A tu o wystawie która jest w Cieszynie Wolności mieście !

autor specjalnie użył "wolności" mieście nie "wolnym" gdyż Cieszyn do
                    dynamicznych miejsc należy, a stan wolnych miast nie trwa długo, więc lepiej być
                    miastem wolności...
                    • kubek na cieszyn.pl 28.02.07, 20:51
                      www.cieszyn.pl/?p=articlesShow&iArticle=3398
                      • kubek i szaraczki ze srebrnej 28.02.07, 20:54
                        www.galeriaszara.pl/?p=p_150

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka