hektor_wektor 25.11.09, 16:45 Uwaga, zaraz ktoś napisze, że "biedne zwierzęta", "co za nieludzcy ludzie" i inne dyrdymały ;) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ooolooo Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 16:47 W Danii (porownywalnie wielki kraj) zabijają miliony świń i kur rocznie, krowy, kaczki i gesi. Co to za afera 200.000 zwierzat ktore sobie przynajmniej pozyly na wolnym wybiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzyk444 I w Danii i w Nepalu - dzikusy 25.11.09, 16:53 Ale jest jednak różnica - w Danii chyba ta śmieć bardziej humanitarna. Ja nie jem mięsa, mam spokojne sumienie. Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Re: karpia na święta kupujesz? 26.11.09, 09:24 A ty kupujesz? Przyznaj się, bo ja od 4 lat już nie. I tobie też to polecam. Dla zdrowia, dla przyrody, dla zwierząt, dla świata. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: karpia na święta kupujesz? 26.11.09, 11:36 cosczegoniebylo napisał: > A ty kupujesz? Przyznaj się, bo ja od 4 lat już nie. I tobie też to polecam. Dl a zdrowia, dla przyrody, dla zwierząt, dla świata. nie lubię karpia, więc nie kupuję, a szczególnie nie przepadam za naszą specjalnością jaka jest Karp po Polsku duszony w reklamówce. ale rybki i owszem, jem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik ale masz rację... 25.11.09, 17:10 ...dzicz, bo nie mają tam ani maszyn do mielenia kogutków żywcem ani wielkich wanien do kąpania we wrzątku tuczników przed ich zabiciem Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_i_sceptyk Re: ale masz rację... 25.11.09, 17:49 Tuczniki się najpierw ogłusza prądem, nieprzytomne zabija pozbawiając krwi, dopiero wtedy trafiają do gotowania. Nie pisz głąbie rzeczy, o których nie masz pojęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: ale masz rację... 25.11.09, 18:14 malkontent_i_sceptyk_ale_przedewszystkim_głupek napisał: > Tuczniki się najpierw ogłusza prądem, nieprzytomne zabija pozbawiając krwi, > dopiero wtedy trafiają do gotowania. > > Nie pisz głąbie rzeczy, o których nie masz pojęcia. wyborcza.pl/1,75248,1904363.html Odpowiedz Link Zgłoś
steq1 Re: ale masz rację... 25.11.09, 18:55 jamnnik napisał: > > wyborcza.pl/1,75248,1904363.html mkożna powiedzieć,że oto katolicka Polska własnie, oto Polska prokuratura i weterynarze.Oto Polska katolicka Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: ale masz rację... 26.11.09, 08:03 Czekałem, kiedy znajdzie się umysłowo sprawny inaczej, co wplecie motyw Polski katolickiej. Nie zawiodłem się. Oni nigdy nie sprawiają zawodu. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_i_sceptyk Re: ale masz rację... 25.11.09, 22:16 Wyjątek tylko potwierdza regułę.. że coś takiego się stało nie ma nic do rzeczy. Żadna normalna ubojnia nie ugotuje świni żywcem, bo zna konsekwencje takiego działania. Poza tym świnia wrzucona do wrzątku umiera w ogromnym stresie wydzielając dużą ilość testosteronu, który działa negatywnie na mięso. Odpowiedz Link Zgłoś
majkelos13 Re: ale masz rację... 25.11.09, 22:50 Tym artykulem bym sie zbytnio nie sugerowal. Troche malo autentyczny. 1. Swinie sa ogluszane zazwyczaj pradem, powoduje to stan zblizony do ataku epilepsji. Mieso nie skrwawionej swinii jest gorszej jakosci (mniej trwale) wiec po co to robic? Woda w oparzalniku ma okolo 63 stopnii i sa w nim lopatku rzucajace swinia w lewo i prawo, stad wyglada to jakby swinia podejmowala proby ucieczki. Co do swin i przerazenia rzeznia: moze chca zazyc ostatniego seksu w zyciu albo po prostu nie sa tego swiadome (raczej to drugie) 2. Bydlo ma krotko mowiac "strzal w leb", jest nieprzytomen ale wyglada jakby chcialo pobiegac, wiec efekt dla postronnego obserwatora jest szokujacy. Glowy zgadza sie sprawdza sie oddzielnie - wezly chlonne, jezyk i czasami rdzen na BSE, zaleznie od przepisow. 3. Drob - najbardziej traumatyczne jest zawieszenie na strzemiaczka, potem przejezdzaja przez wanne z pradem i raczej maja wszystko gleboko w kuprze. Potem przed wejsciem do oparzalnika przecina sie tetnice szyjne aby sie skrwawilo. Ludzie jedza mieso, jedli i zawsze beda jedli. Nic tu nie zmienisz. O ile wszystko jest przeprowadzane zgodnie z przepisami, zadnego wielkiego cierpienia nie przezywaja. Odpowiedz Link Zgłoś
tereska77 na jakim świecie ty zyjesz ? 25.11.09, 19:14 zobacz sobie na youtube jak sie traktuje zwierzeta przeznaczone na rzeź! nie do konca ogluszone, z nie do konca odcietymi glowami jada na tasmociagach do zmielenia. myslisz ze zwierzatka sa glaskane przed smiercia hahah a moze kotlety rosna na drzewach ? OCKNIJ SIE! GO VEGAN ! Odpowiedz Link Zgłoś
misiu-1 Re: na jakim świecie ty zyjesz ? 26.11.09, 08:07 Uważaj, bo za rogiem możesz być pożarta przez dinozaura. Serio mówię. Na filmie widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
malkontent_i_sceptyk Re: na jakim świecie ty zyjesz ? 26.11.09, 19:27 Zwykle z głąbami nie polemizuje, ale mój przyjaciel posiada własną ubojnię i byłem na uboju nie raz. Widok jest szokujący, jeżeli ktoś nigdy tego na własne oczy nie widział, ale tak naprawdę ogłuszona świnia świadomości nie ma i po prostu zasypia. Że ktoś sobie gdzieś ktoś urządzi z tego zabawę, bo jest debilem to już inna sprawa. Nie każdy ma trochę oleju w głowie co sama udowodniłaś pisząc o jakichś kotletach na drzewach. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 16:55 a w Belgii za to jedzą takie cuda: www.divinecaroline.com/22063/75623-gigantic-belgian-monster-cows Odpowiedz Link Zgłoś
megasceptyk Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 22:42 Przeczytaj dokładnie, psy to jedzą bo to twarde. Odpowiedz Link Zgłoś
mol_chemiczny Ale nie na oczach innych i nie na raty, a... 25.11.09, 17:15 ... przynajmniej takie jest założenie, z reguły respektowane, a już na pewno w Danii. I czy mi się wydaje, że ta uciekająca na jednym zdjęciu krowa (byk?), którą ten sk...... ciągnie za ogon, ma rozpłataną czaszkę? ooolooo napisał: > W Danii (porownywalnie wielki kraj) zabijają miliony świń i kur rocznie, > krowy, kaczki i gesi. Co to za afera 200.000 zwierzat ktore sobie przynajmniej > pozyly na wolnym wybiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
umbertos Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 16:57 Zgadzam się, na cąłym świecie odbywa się codziennie rzeź zwierząt, które lądują w naszych brzuchach... Odpowiedz Link Zgłoś
e-teacher Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 17:47 Bestialstwo! Jaki Bóg żądałby takich cierpień? Tylko człowiek może wpaść na tak "genialny" pomysł. :( Odpowiedz Link Zgłoś
vasemir Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 17:52 Taki sam bóg jak i reszty - również i chrześcijański. Przeczytaj chociażby o bestialskim wyrżnięciu Jerycha łącznie z kobietami i dziećmi przez Jozuego - wszystko za przyzwoleniem, łaską i pomocą "Boga". Odpowiedz Link Zgłoś
e-teacher Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 19:23 vasemir napisał: > Taki sam bóg jak i reszty - również i chrześcijański. Przeczytaj chociażby o > bestialskim wyrżnięciu Jerycha łącznie z kobietami i dziećmi przez Jozuego - > wszystko za przyzwoleniem, łaską i pomocą "Boga". Wiesz, ja już tak mam, że ogólnie dużo czytam. Opisywane przez Ciebie wydarzenia miały miejsce "troszkę" dawniej, niż wczoraj. A to, co widzimy na zdjęciach stało się teraz. Czy tam czas zatrzymał się w miejscu? Ludzie bardzo łatwo usprawiedliwiają swoje nieludzkie poczynania powołując się na Boga (patrz: "Gott mit uns"). Tylko dlaczego szeroko rozumiany świat się na to zgadza??? Odpowiedz Link Zgłoś
jamtoja Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 26.11.09, 00:24 > uns"). Tylko dlaczego szeroko rozumiany świat się na to zgadza??? Hipokryzja? W czym lepsza jest hodowla na rzeź? w olbrzymich oborach -"fabrykach" ? Nepalczycy jedzą średnio poniżej 10 kg mięsa rocznie, europejczycy około 70. W Nepalu te zamordowane zwierzęta wcześniej żyły chodząc właściwie wolno, po ulicach po polach, tam nie ma łańcuchów nawet dla krów, nie widziałem też żadnych ogrodzeń ani tym bardziej pastuchów elektrycznych. U nas projektuje się klatki w któych te same zwierzęta mają się jak najmniej ruszać, żeby przybierać na wadze. Szybko, jak najszybciej. Jak myślisz gdzie jest bardziej humanitarnie? Ciągle sądzisz, że u nas? W końcu jesteśmy centrum kultury.... i żadna inna istnieć nie powinna... Jesz mięso? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 17:58 A co się dzieje z mięsem tych zwierząt? Bo to, że zabijane są w sposób barbarzyński nie podlega dyskusji. Barbarzyńskie ludy, wyznające barbarzyńskie religie tak właśnie zabijają Odpowiedz Link Zgłoś
sniegbielszy Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 18:26 Barbarzynska dzicz z ich jeszcze bardziej barbarzynska i dzika "religia". Wyglada na to, ze nie ma ratunku dla czlowieka. Byl i pozostal tylko i wylacznie zwyrodniala malpa, ktora kazda religie zamieni w potwornosc. Kazda wzniosla mysl ten dziki bandarlog skreci na manowce i nieprawde. Potwory! Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 18:56 No bez przesady, nie ze wszystkimi jest tak źle, na przykład ty myślisz inaczej, a zapewniam, że takich są miliony Odpowiedz Link Zgłoś
erg_samowzbudnik Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 26.11.09, 11:18 sniegbielszy napisała: > Barbarzynska dzicz z ich jeszcze bardziej barbarzynska i dzika "religia". > Wyglada na to, ze nie ma ratunku dla czlowieka. Byl i pozostal tylko i wylaczni > e > zwyrodniala malpa, ktora kazda religie zamieni w potwornosc. > Kazda wzniosla mysl ten dziki bandarlog skreci na manowce i nieprawde. > Potwory! Religia jest przyczyną wszelkiego zła na ziemi ,tej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
kar-rudy102 Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 18:43 33qq napisał: > A co się dzieje z mięsem tych zwierząt? > > Bo to, że zabijane są w sposób barbarzyński nie podlega dyskusji. Barbarzyńskie > ludy, wyznające barbarzyńskie religie tak właśnie zabijają .....ja akurat nie jem mięsa więc nie jestem 'barbarzyńcą',ale to co dzieje się w rzeżniach tak zwanego "cywilizowanego zachodu" to jest dopiero BARBARZYŃSTWO!!zwierzęcy holocaust na niewyobrażalną skale,zwierzęta żywcem wrzucane do wrzątku,obdzierane ze skóry,siekane..... to co robią w Nepalu wyznawcy hinduizmu/buddyści nie zabijają żadnych istot/ to masakra,ale w odróżnieniu od szaleństwa zachodnich rzeżni,nastawionych na wyśrubowaną konsumpcje,ma przynajmniej jakiś charakter rytualny i ofiarny.co w niczym nie zmniejsza bezsensownego cierpienia tych biednych zwierząt. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 19:57 Jeśli zwierzęta są zabijane jedynie w celach rytualnych, to jest to ostateczne barbarzyństwo, gorzej nie można. Nie wydaje mi się też żeby w europejskich rzeźniach zabijano zwierzęta w gorszy sposób niż ci debile religijni. Myślę, że ty też nie znasz większości rzeźni. Co do zabijania zwierząt które się tylko dlatego urodziły żeby zostać zjedzonymi, nie mam nic przeciwko, oczywiście jestem przeciw znęcaniu się, nawet nad ludźmi. Odpowiedz Link Zgłoś
majkelos13 Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 23:02 Aby mieso bylo koszerne zwierzeta zabija sie bez ogluszania. Halal jest lepszy, gdyz nie dopuszcza mechanicznego uboju. IMHO lepiej ogluszyc niz zabijac przytomne zwierze. Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch2 Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 18:47 A skórzane torebki, portfele, fotele, meble lubicie. Kożuszki, skórzane kurteczki, buty, ozdoby wszelakie. No proszę.Nie lubicie. Coś takiego Ciekawe po co i dla kogo to wszystko produkują. Łatwo jest wpaść z jednej skrajności w drugą. Jem wszystko, używam skórzanych, zwłaszcza, butów, natomiast przerażona jestem tą rzezią zwierząt. Jeśli GW podaje, że żywe zwierzęta wrzuca się do wrzątku, to albo jest to news jednorazowy, albo niech naczelny rzetelniej dobiera pracowników - bo głupot to jest dosyć w szmatławcach. Przecież ktoś namówił tych ludzi na tę rzeź. Mam nadzieje, ze nie przyjdzie mu do głowy namawiać na inny rodzaj rzezi - wszak jest taki skuteczny. Odpowiedz Link Zgłoś
steq1 dzicz się bawi 25.11.09, 18:51 Dzicz się bawi, dzicz ma radochę z zabijania, dzicz za chwilę będzie apelować do świata o pomoc. Chińczycy mają dzicz na oku i wiedzą co robią Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik a tak bawi się cywilizacja 25.11.09, 19:14 www.youtube.com/watch?v=JJ--faib7to Odpowiedz Link Zgłoś
tereska77 kretyni jedza mieso. 25.11.09, 19:24 moge jeszcze zrozumiec zabijanie w imię religii, ale ci ktorzy w rozwienietych europejskich jedza mieso majac tak roznorodna zywnosci do wyboru to tylko glupota. do tego skazuja sie na nowotwory, zanieczyszczaja planete, przykladaja sie do smierci innych stworzen i powiekszania sie głodu na swiecie Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciuch2 Re: kretyni jedza mieso. 25.11.09, 20:57 Nie rozumiem jak to jest. Wszak dieta wegetariańska, wegańska powinna łagodzić charakter, wyciszać emocje. Tu natomiast widzę fanatyków własnego sposobu żywienia gotowych niemalże ukatrupić tych co chcą żyć po swojemu. Ja chcę tak, Ty inaczej. Zawsze tak było. Czy własną agresją jestem w stanie zmusić Cię do odmiennego sposobu żywienia? Nie będę próbować, bo uważam to za bezcelowe. Proszę Ty też nie próbuj:) Swoja drogą ciekawe czy wiecie jak na wsi reguluje się liczebność kotów, psów? Pewnie wszystkie powinny przeżyć - wszak tylu jest dobrych ludzi gotowych się nimi zaopiekować, lub wyłożyć kasę na kastrację stworzeń. Popytajcie swoich dziadków Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Re: kretyni jedza mieso. 26.11.09, 09:26 To powiedz w jaki inny sposób bronić własny ekosystem niszczony przez mięsojadów? wyksztalciuch2 napisała: > Czy własną agresją jestem w stanie zmusić Cię do odmiennego sposobu żywienia? > Nie będę próbować, bo uważam to za bezcelowe. Odpowiedz Link Zgłoś
bulorz Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 19:17 Jest taki film Earthlings (Ziemianie) (w tym na YT). Ja wytrzymałem jakieś 20%... najwięksi twardziele dochodzą do około 40%, a psychopaci być może do 100% - choć nie znam nikogo, kto by się do tego przyznał). Nie polecam ludziom, o słabych sercach i nerwach: www.youtube.com/watch?v=_cXvTxj8X0E&feature=PlayList&p=9D81F700AA17889B&index=0 Odpowiedz Link Zgłoś
tereska77 Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 19:25 ten film powinni puszczac w szkolach, swiat napewno by sie zmienil! ale ktos niestety zarabia na smierci zwierzat. Odpowiedz Link Zgłoś
kosa313tt Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 19:36 I kolejny dowód na to, co każda religia robi z ludzkiego umysłu... Odpowiedz Link Zgłoś
stary_s Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 19:47 Po świecie biega jeszcze miliony psów, pasowało by takie święto dla nich Odpowiedz Link Zgłoś
legrange Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 21:49 Ci z maczetami - obrzydliwe, zdegenerowane bydło ludzkie. Zdegenerowane na podłożu religijnym. "Wszystkie religie to niewyobrażalne nieszczęście rodzaju ludzkiego" - Bertrand Russell. Piękna planeta Ziemia wcześniej czy później pozbędzie się tego paskudztwa przy pomocy A/H1N1 lub innej zarazy. Odpowiedz Link Zgłoś
meerkat1 Re: Świąteczna rzeź w Nepalu 25.11.09, 21:57 Jak to możliwe? W Nepalu władzę przejeli maoisci i znowu rzeź? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
daszek.fistaszek Ot. kultura 26.11.09, 00:25 Prymitywy i tyle. Dobrze chociaż, że szybko zabijają. U chińczyków to dopiero jest bestialstwo. Odpowiedz Link Zgłoś
seniorerror Świąteczna rzeź w Nepalu 26.11.09, 00:43 nie chodzi o fakt zabijania zwierząt. skandaliczny jest sposób wykonania tego. nie należy dopuszczać do sytuacji, w której żywe zwierzęta są blisko martwych i tych, które właśnie się zabija. to budzi paniczny, instyntkowny lęk. Odpowiedz Link Zgłoś
ya-nek Świąteczna rzeź w Nepalu 26.11.09, 04:31 Jakkolwiek uwazam to za barbarzynstwo to jednak czy nie jest barbarzynstwem doprowadzanie bydla do takiego stanu "wysuszenia"? Toz dla tych krow smierc jest chyba wybawieniem od wiecznego glodu... Odpowiedz Link Zgłoś
20adam20 Hipokryci.... 26.11.09, 04:42 Odstosunkujcie sie od Indii i Hindusow. Uszanujcie ich religie, kulture i tradycje. Zydzi obcinaja dzieciom kawalek penisa i nikt przeciez o to do nich nie ma pretensji i nie nazywa ich barbarzyncami. Czemuz sie tak dziwicie? Myslicie ze cielecinka magicznie pojawia sie w sklepowych lodowkach? O nie! Do tego trzeba zarznoc slodkie male cielaczki. Widzieliscie kiedys na wsi polskie swiniobicie, albo zarzynanie kury na rosolek? To jest dopiero krwawa masakra. A wiec nie robcie achow i ochow i nie udawajcie zaskoczonych tym ze ktos ma krew na nozu. Bo wasze babcie czy dziadowie robili to jeszcze pare lat temu dosc czesto. I nie przeszkadzalo to w zachwycaniu sie obiadkiem u babci. A zarzuty ze to ciemnogrod i barbarzynstwo? W USA jednego dnia w roku zabijaja sie kilkadziesiat milionow indykow bo taka jest tradycja. W Polsce zabijamy w wigilie miliony karpi - tradycja. PS Uwielbiam miesko. I to jeszcze jak! PS2 Wegetarianin - indianskie imie (tlum. pol "Za glupi zeby polowac") ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Re: Hipokryci.... 26.11.09, 09:26 Owszem, ale niech człowiek w imię swoich ideologi morduje własną rasę ludzką, zamiast zwierząt. 20adam20 napisał: > Odstosunkujcie sie od Indii i Hindusow. Uszanujcie ich religie, kulture i > tradycje. Zydzi obcinaja dzieciom kawalek penisa i nikt przeciez o to do nich > nie ma pretensji i nie nazywa ich barbarzyncami. Odpowiedz Link Zgłoś
habibi888-pl Re: Hipokryci.... 26.11.09, 11:07 Powiesz to samo, gdy Ci muzułmanie odpalą atomówkę w Twojej miejscowości? Albo w szkole, gdzie uczą się Twoje dzieci rozpylą sarin? Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Hipokryci.... 26.11.09, 11:24 habibi888-pl napisał: > Powiesz to samo, gdy Ci muzułmanie odpalą atomówkę w Twojej miejscowości? Albo w szkole, gdzie uczą się Twoje dzieci rozpylą sarin? póki co to chrześcijanie odpalili dwie bomby nad miastami ale zanim się wypowiesz na jakiś temat poczytaj trochę bo nie odróżniasz Hinduizmu od Islamu Odpowiedz Link Zgłoś
malapsotka Re: Hipokryci.... 26.11.09, 11:20 Swoja informacja pokazal/a nam Pan/i ze dzicz i barbarzyncy mieszkaja pod kazda szerokocia geograficzna. Mam odczucie, ze swoja codziennosc dziele z "ludzmi" wyzutymi z wszelkich odczuc wyzszych - mial racje ten kto powiedzial ze ten ktory zle traktuje zwierzeta, traktuje zle rowniez i ludzi. A miesozercy powinni zamienic miejscami sie ze zwierzetami przeznaczonymi na rzez chocby na jeden dzien; wizyta w rzezni rowniez wskazana. Potem mogliby podzielic sie z nami swoimi wrazeniami z pierwszej reki. Odpowiedz Link Zgłoś
cosczegoniebylo Co za bezmyślny idiotyzm!!! 26.11.09, 09:22 Jak prawem człowiek zabija zwierzęta? To jest już totalne przegięcie! Czy nikt nie potrafi tego powstrzymać!?! Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Co za bezmyślny idiotyzm!!! 26.11.09, 11:26 cosczegoniebylo napisał: > Jak prawem człowiek zabija zwierzęta? bo jest drapieżnikiem, byłby kozą to by nie zabijał Odpowiedz Link Zgłoś
check_your_head Świąteczna rzeź w Nepalu 26.11.09, 10:02 rzeź bezmyślna bez dwóch zdań.. nie mniej jednak krowa którą zjada przecietny "niebarbarzyński" miłosierny katolik ginie w równie bestialski sposób .. Odpowiedz Link Zgłoś
akatorek Holota 26.11.09, 10:21 Tak czy innaczej przeciez to zwykla zaklamana nepalsko-indyjska holota, ta banda, ktora bestialsko morduje zwierzeta w imie jakichs tam swych wierzen.Sa cwani ofiarowuja swej bogini bezbronne zwierzeta ale przeciez o wiele wieksza ofiara byloby gdyby zamiast nich ofiarowywali swoje dzieci albo swoich krewnych albo samych siebie, frajda napewno bylaby wieksza. I podobna holota pracuje w rzezniach w Europie czy USA tylko ze tutaj nie uzywa sie religijnej terminologii. Jak narazie jako cywilizacja nie ma byc z czego dumnym, bo dorobek prawdziwej cywilizacji poznaje sie przez jej stosunek do zwierzat i ludzi niepelnosprawnych. Odpowiedz Link Zgłoś
jamnnik Re: Holota 26.11.09, 11:30 akatorek napisał: > bo dorobek prawdziwej cywilizacji poznaje sie przez jej stosunek do zwierzat i ludzi niepelnosprawnych. ale i przez stosunek do innych kultur Odpowiedz Link Zgłoś