funny5 26.11.09, 17:54 Ciekawe ile ta akcja kosztowala Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
michael1v6 Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 18:02 Wiecie co? Ostatnio zniszczył mi się rower, nie ukrywam, miał już trochę lat, to był mój "góral" przecież. A teraz aż chciałoby się rower mieć, niestety trzeba zarobić. Może by tak nasze państwo mi też kupiło rower?! To jest jeden przykład, ja wiem, że trzeba pomagać itd ale życie jest brutalne, wg mnie, najpierw powinniśmy zająć się swoimi obywatelami;] Odpowiedz Link Zgłoś
mracek Re: Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polski 26.11.09, 18:18 michael1v6 napisał: > To jest jeden przykład, ja wiem, że trzeba pomagać itd ale życie jest > brutalne, wg mnie, najpierw powinniśmy zająć się swoimi obywatelami;] Przecież już się zająłeś - utrzymujesz swoich polityków. Odpowiedz Link Zgłoś
pan_hieronim Re: Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polski 26.11.09, 19:33 A zamierzasz zarabiać tym rowerem na życie czy przeznaczasz go raczej do wygodnego wożenia tyłka z miejsca na miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
dyszkin Re: Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polski 26.11.09, 23:25 Sorry, ale jestes typowym pasozytem ktory mentalnoscia jest w glebokiej komunie. Ty bys chcial NOWY rower, ci Etiopczycy nie marza nawet o jakimkolwiek rowerze. Program dal im "wedke" reszta nalezy do nich. Tak sie sklada, ze bylem w Etiopii i gwarantuje ci ze nie zamienilbys sie z zadnym Etiopczykiem za nie wiadomo jakie obietnice. Poziom zycia w RP a w Etiopii to przepasc, ktorej nie jestes w stanie nawet sobie wyobrazic... Odpowiedz Link Zgłoś
czuly-wojtek Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 18:58 Już wolę, żeby moje podatki szły na pomoc Etiopczykom aniżeli na tych złodzei i nierobów Ukraińców (oczywiście nie wszyscy, ale znaczna większość), za których Polacy to by się w ogień rzucili. Odpowiedz Link Zgłoś
myslacyszaryczlowiek1 Re: Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polski 27.11.09, 03:06 > tych złodzei i nierobów Ukraińców (oczywiście nie wszyscy, ale > znaczna większość), za których Polacy to by się w ogień rzucil Gdybyś trochę pomyślał, a zakładam że znasz trochę historię swoje kraju, to byś skojarzył, że Polaka była wtedy silna gdy Rosja była słaba. A Rosja bez Ukrainy już tak dużo nie znaczy. To samo z Niemcami, najlepiej było gdy na tym terenie były jakieś małe ksiąstewka. Dlatego nie rozumnie za co to chwalić Mazowieckiego, że przyłożył rękę do zjednoczenia Niemiec. Odpowiedz Link Zgłoś
narwik Re: Ciekawe ile ta akcja kosztowala. 26.11.09, 19:13 Mniej niż jakaś tam głupawa kreskówka jednej partii. Odpowiedz Link Zgłoś
drexler82 Super! 26.11.09, 19:34 Pytanie tylko dlaczego w styczniu skończą się pieniądze? Przecież to są groszowe sprawy dla takiego miasta jak Warszawa czy inne z Polski! Odpowiedz Link Zgłoś
akka3 Re: Super! 26.11.09, 20:01 Bo projekt, jak wszystkie projekty prowadzone w ramach Polskiej Pomocy, trwa do końca tego roku. Poza tym cały wic polega na tym, żeby mogli w ten sposób zarabiać na życie i nie potrzebowali już pomocy z zewnątrz. Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane Bo nie chodzi o ciągłą pomoc 26.11.09, 20:19 tylko danie narzędzi/umiejętności na radzenie sobie samemu. Wiele długotrwałych programów pomocowych pomimo znacznych środkó 'rozpływa się', pomaga się bliżej nieokreślonym, czesto fikcyjnym ludziom. Tutaj jest jasna i przejrzysta sytuacja. Gdyby w przyszłości, jeżeli osiągną rentowność i będą mieli jakiś sensowny plan na rozwój, nie widzę przeciwskazań żeby nadal pomagać (gwarancja kredytu, pomoc rzeczowa (np. zbiórka rowerów etc.) Odpowiedz Link Zgłoś
kiks4 Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 20:07 Obawiam się, że rowery sprowadzone z Polski tez mają gdzieś napis: Made in China Odpowiedz Link Zgłoś
muminos1975 Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 20:13 to w Polsce jest fabryka rowerów ????? Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane ba 26.11.09, 20:21 są nawet montownie CHIŃSKICH rowerów w Polsce - Chińczycy obchodzą w ten spoób ograniczenia UE. Odpowiedz Link Zgłoś
telesfor_szuwarek Re: ba 27.11.09, 00:30 Chińczycy obchodzą w ten spoób > ograniczenia UE. I znajdują tanich jak barszcz pracowników. Chińczycy stawiają na innowacje, a polski rząd na tanich robotników. Odpowiedz Link Zgłoś
orientman Re: Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polski 26.11.09, 20:23 Oczywiscie.. www.arkus.com.pl/pl/firma/historia/ Bardzo fajny pomysl. Mam nadzieje, ze ktos z Arkusa to czyta i pomoze Etiopczykom. Odpowiedz Link Zgłoś
monsiu46 Re: Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polski 26.11.09, 20:35 Ale z Ciebie tępolek kolego. W Świebodzinie robią fajne i dobre rowery - prawda że firma niemiecka, ale jest w Polsce ładnych parę lat. Odpowiedz Link Zgłoś
sir_leon Re: Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polski 27.11.09, 06:14 I to bardzo dobrych. Np. w Świebodzinie. Odpowiedz Link Zgłoś
f_crane Bardzo dobra akcja 26.11.09, 20:16 W odróżnieniu od wielu innych programów: Konkretna pomoc Określonej grupie ludzi Z pomysłem na samodzielną kontynuację Potrzebna byłą tylko relatywnie mała pomoc (ile? pojęcia nie mam, ale pewnie równowartość 2-3k USD góra). Problem z pomocą dla Afryki to często podtrzymywanie przy życiu chorych struktur, karmienie korupcji, nie nauczanie ludzi radzenia samym sobie. Jako obywatel, podatnik, cieszę się że dzięki naszemy krajowi ta małą grupa ludzi ma szansę zacząć zarabiać na siebie, a jak im się uda to także inni skorzystają. Naturalnie malkontenci zawsze się znajdą. Odpowiedz Link Zgłoś
bolekso Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 20:39 Teraz w Etiopi skończy sie bieda. Tylko czy nasz budżet to wytrzyma,15 rowerów w tym 5 polskich to jest coś ! Odpowiedz Link Zgłoś
monsiu46 Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 20:42 A czemu "obrońcy praw człowieka" nie pchają się z pomocą biednej Etiopii. Co prawda nie sprawdzałem osobiście, ale wg mojej skromnej wiedzy nie ma tam złóż ropy, co? To co to za "człowiek", jeśli nie ma ropy?Albo innych cennych rzeczy? To biedny chyba kraj! A czemu biedny?; bo głupi. A czemu głupi?: bo biedny. Latającego złomu nie kupi przecież. Odpowiedz Link Zgłoś
thegreatmongo Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 21:04 Dobra robota! Odpowiedz Link Zgłoś
fotodiagnoza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 21:05 niezły pomysł by przenieść rowerowy biznes do Etiopii;) a na poważnie to bardzo dobra inicjatywa:)) czytałem o grupie rowerowej na stronach Gazety, która przemierza Afrykę. propozycja ode mnie by i oni zostawili swoje dwa kółka młodym Etiopczykom. z chęcią przeczytam kolejny artykuł o tym przedsięwzięciu:) powodzenia fotoforum.gazeta.pl/3,0,2059524,3,2,84517.html Odpowiedz Link Zgłoś
soyokaze Re: w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 27.11.09, 01:20 Niestety, ale gdyby dali komuś rower, na którym jest się w stanie przejechać Afrykę, ten ktoś najprawdopodobniej szybko by stracił go razem z życiem, a rower i tak by pewnie trafił do Europy. Odpowiedz Link Zgłoś
szuszwol Demografia. 26.11.09, 21:32 Czy Etiopia wraz z czterokrotnym wzrostem liczby ludności choć trochę się wzbogaciła w XX wieku? Z tego co słyszałem kacyk za dolary USA Zelawi ma oprócz wojny z Erytreą, oddania plantacji kawy i rozpędzenia opozycji ma wielkie osiągi gospodarcze, czyli wzrost 5% od kilku lat. Dobre i to, nie będę się czepiał, ale z biedy wyjdą za 1500 lat. O co innego mi chodzi. Pytam zasadniczo o kwestię demograficzną. Czy nie widzicie, że ten argument jakim nas karmią jest z dupy wzięty? Po co nam rodziny wielodzietnych nierobów i nieudaczników? Oni nie będą pracować na emerytury tylko od początku do końca obciążać budżet. Powinniśmy wzmagać aktywność ludzką i promować jakość a nie ilość. I mówię to jako wielki humanista, bo wierzę w zdolności człowieka, rozum i rozsądek, o! Odpowiedz Link Zgłoś
sai_mon Re: Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polski 26.11.09, 21:57 Na pewno taniej, niż gdyby kasę trzeba było dać przez czarnuchów sukienkowych. Odpowiedz Link Zgłoś
1maruti1 Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 22:17 Nie chce zanadto się czepiać, bo super pomysł, ale to pierwsza rowerowa firma kurierska, a nie pierwsza firma kurierska... Odpowiedz Link Zgłoś
quxar Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 26.11.09, 22:50 bardzo pozytywnie. Mam nadzieję, że to się rozwinie :) Każdy grosik, jeśli dawany z sercem, jest warty tyle co nie można na pieniążki zamienić. Odpowiedz Link Zgłoś
zepsuty-ojciec Pierwsza w Etiopii firma kurierska. Za polskie ... 29.11.09, 20:40 fantastyczny pomysł,trzeba pamiętać by nie posyłać do Afryki maczet Odpowiedz Link Zgłoś