milet1 to jest chamstwo! tłumaczę pojekt: 03.12.09, 08:21 wszyscy pracują dłużej, czyli my. Robimy pseudozmiany w Krusie, czyli tylko dla najbogatszych rolników o co zresztą postuluje sam PSL, emerytury mundurowe bez zmian, górnicze zobaczymy. Czyli wyciąganie kasy z kieszeni tych którzy pracują najwięcej i najdłużej. Dziękujemy! Odpowiedz Link Zgłoś
marsh Mamy dłużej pracować 03.12.09, 08:26 a ja się W OGÓLE nie nastawiam na to , że będę miał emeryturę :) ale lubię swoją pracę (nie siedzę "na państwowym") wiem , że jak sobie sam nie odłożę na starość, to będę pracował do śmierci. Protestować z tego powodu nie mam zamiaru, samospalenia też nie dokonam. Uważam, że cięcia w wydatkach są potrzebne, w ogóle jak wszyscy zaczną protestować, strajkować itp - to niczego nie będzie. Pokazuje to jak to każdy o własne koryto dba... A zamiast strajkować - proszę bardzo wszyscy wyjedźmy na wspaniały zachód - tam kokosy zarabiajmy. Wyjadą lekarze - to pacjenci pojadą za nimi i będą sie leczyć na zachodzie, albo pojawią się nowi doktorzy medycyny. Bardzo dobrze - niech wszyscy wyjadą wtedy okaże sie, że polskie szpitale mają ZERO pacjentów, ZUS nie wyda ani złotówki --> a skoro w ogóle nie będzie wydawał i jedynie kasa będzie szła na pracowników i utrzymanie - to może wtedy zostanie zlikwidowany (skoro NIKOMU nie będzie potrzebny) Wyjadą budowlańcy - to albo przyjadą nowi ze wschodu, albo nie będziemy nic budować Wszyscy niech wyjadą - co ich powstrzymuje skoro tam są takie kokosy? Nie oszukujmy się - dziesiątki lat dla kraju zostały ekonomicznie zmarnowane - teraz TRZEBA zacisnąć pasa, inaczej tego naprawić się nie da... Ale nie - bo każdy wyciąga rękę po "swoje" Odpowiedz Link Zgłoś
knok.out od 5 lat ma zamrożoną pensję - z wyjątkiem 03.12.09, 08:26 roku wyborów. Ale to były grosze... 400 zł więcej - najpierw trzeba dożyć tej olbrzymiej emerytury... ten rok powinien wykosić sporo niedoszłych emerytów. Odpowiedz Link Zgłoś
hotham Koniec z przywilejami 03.12.09, 08:28 dotyczy to gornikow, hutnikow, stoczniowcow, policjantow, wojskowych, nauczycieli,wymiaru sprawiedliwosci, KLERU , zasluzonych i odznaczonych orderami itd... Kazdy przez cale zycie pracuje i zarabia na siebie. Zadnych doplat do innych. Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 darmozjady uprzywilejowane paszli... 03.12.09, 08:37 ta reszta co na nich pracuje to poprostu frajerzy..głosowałem na PO właśnie żeby te patologie ( zwłaszcza KRUS) zakończyć... Odpowiedz Link Zgłoś
marsh Re: darmozjady uprzywilejowane paszli... 03.12.09, 08:47 wejsunek11 napisał: > ta reszta co na nich pracuje to poprostu frajerzy..głosowałem na PO > właśnie żeby te patologie ( zwłaszcza KRUS) zakończyć... Chwalisz się , czy żalisz? Zadziwia mnie, że tak wiele osób jest mądrych, jednocześnie narzekających, a przy tym jednak nie ruszą niczym poza palcem na klawiaturze aby było lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś
jagrudz Mamy dłużej pracować 03.12.09, 08:33 Niech zaczną od swoich przywileji . Odpowiedz Link Zgłoś
wejsunek11 Brawo..i tak o 20lat za późno 03.12.09, 08:34 ile jeszcze czasu mała grupa frajerów ma utrzymywać całą służbę zdrowia i zap na uprzywilejowane emerytury mundurowe? to sprzeczne z konstytucyjną zasadą o równości obywateli...dlatego gratuluję temu rządowi odwagi ..wiadomo ,że podniesie się krzyk... ale te wrzody na dupie trzeba raz na zawsze zlikwidować... bo inaczej w tym kraju zawsze będzie tylko dzielenie nędzy.Socjalizm się dawno skończył.. Odpowiedz Link Zgłoś
f_a_k_y Mamy dłużej pracować 03.12.09, 08:36 Trzeba podniesc wiek emerytalny do 80 roku zycia.To rozwiaze wszystkie problemy . To takie proste :-))))) Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Mamy dłużej pracować 03.12.09, 10:07 f_a_k_y napisał: > Trzeba podniesc wiek emerytalny do 80 roku zycia.To rozwiaze wszystkie problemy > . To takie proste :-))))) tylko do 80-tki? Ja proponuje do 100- tki, wtedy będa mieli duzo składek na swoje tłuste rządowe dupska, trza wyjśc bedzie na ulice i rozpedzić to całe towarzystwo precz Odpowiedz Link Zgłoś
lava71 Bez paniki ... 03.12.09, 08:39 to tylko slogany przed przyszłorocznymi wyborami. Możemy spać spokojnie, poza podwyższeniem podatkom nic nam nie grozi ze strony politycznych nierobów. Odpowiedz Link Zgłoś
j-50 To jeszcze mało! 03.12.09, 08:45 Należy wprowadzić przepis, że ci którzy tego chcą mogą pracować po osiągnięciu obecnego wieku emerkowego. Wtedy ich emerka także wzrośnie. Dotyczy to zwłaszcza kobitek, które mają niższy wiek emerkowy. Ponadto uważam, że na emerkę powinny być obciążone płatności z umów poza podstawowym miejscem pracy. Zyska wtedy srus oraz emerka będzie trochę wyższa. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Niby trzeba oszczędzać, a na lizanie tyłka 03.12.09, 08:48 jankesom jak zwykle grube setki milionów złotych się znalazły. Jednocześnie, dużo bogatsze kraje odmówiły udziału w amerykańskich awanturach - widać tam umieją szanować własne pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Niby trzeba oszczędzać, a na lizanie tyłka 03.12.09, 12:15 bugmenot2008_2 napisał: > jankesom jak zwykle grube setki milionów złotych się znalazły. Jednocześnie, > dużo bogatsze kraje odmówiły udziału w amerykańskich awanturach - widać tam > umieją szanować własne pieniądze. ======================== Bo polskie sługusy zawsze wyskakują "przed szereg", jak pies na gwizdnięcie pana. Wystarczy wspomnieć nie tylko Irak, ale także dyplomatyczny wybryk POTuska, kiedy jako pierwszy w imieniu Narodu(???!!!) uznał odebranie Serbom Kosowa. Dzisiaj okazuje się, że aneksja Kosowa przez Albanię była przestępstwem w rozumieniu Prawa Międzynarodowego. "Pocieszeniem" jest perspektywa (prędzej czy później) osądzania Polski i jej liderów za udział w zbrodniczym najeździe na Afganistan. ------------------------------------------------------------ Odpowiedz Link Zgłoś
peperro Mamy dłużej pracować 03.12.09, 08:49 Te pseudoreformy nic nie dadzą. W Polsce trzeba zrobić tylko jedno: pozwolić ludziom pracować. W tej chwili miliony ludzi nie pracuje (chociażby działając na własny rachunek), bo minimalny haracz zusowski wynosi 830 zł. Jeśli zarobiłeś 500 zł z własnej działalności musisz opłacić 830 zł zusu, więc praca opiekunki dla dziecka, kioskarza, szewca, korepetytora albo sprzedawcy jajek staje się albo nieopłacalna, albo nielegalna (można pracować tylko na czarno). System nie jest racjonalny, bo szewc i właściciel fabryki butów płaca nominalnie taki sam zus, a im mniej zarabiasz obciążenia zusowskie są procentowo coraz wyższe (jeśli zarobiłeś mało, podatek zusowski może ci pochłonąć całość twojego zarobku, a nawet musisz do tego co robisz dopłacić!). Póki to się nie zmieni, będzie nędza, a zus i tak upadnie. Wyjścia są dwa: albo uelastycznić wysokość haraczu zusowskiego i dostosować go do zarobionej kwoty (nominalnie do zusu i tak wpłynie o wiele więcej pieniędzy, bo miliony ludzi zaczną legalnie pracować), albo uczynić zus dobrowolnym, nie chcesz płacić składek lub cię na to nie stać - nie płacisz i nie otrzymujesz emerytury z zusu. Każdy będzie mógł sie ubezpieczyć na własną rękę - jest tyle o wiele tańszych i skuteczniejszych od zusu alternatyw! Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Mamy dłużej pracować 03.12.09, 12:33 =========================== >peperro<: powiedz tak szczerze: kto ci tak napaskudził do tej sieczki, co masz pod sufitem? Przecież tego nawet nie da się skomentować. Płaci ci ktoś za takie bzdury, czy jak? ---------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
ogabignac Mamy dłużej pracować 03.12.09, 08:56 Nie wiem co rzad chce przez to osiagnac. Moze zalezy im na utracie poparcia i politycznym smietniku? Odpowiedz Link Zgłoś
jasio.4 Mamy dłużej pracować 03.12.09, 08:57 To nie rząd a naród ma nóż na gardle!!! Rząd musi temu zaradzić, bo taka jest jego powinność!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karina_90_ina reformy KRUSU BRAK 03.12.09, 09:05 pozorowanie działania w przyszłości całe PO Odpowiedz Link Zgłoś
men_53 Mamy dłużej pracować 03.12.09, 09:13 Sposób niezły, ale niekonsekwentny. Aby uratować budżet należy: 1. wiek emerytalny podnieść do lat 90 (słownie: dziewięćdziesięciu); 2. Z tych, którzy nie dopracują do tego wieku brakującą kwotę składek ściągnąć jednorazowo (nawet z tzw. masy spadkowej). Sposób ten gwarantuje, że pieniędzy ze składek wystarczy dla osób w Polsce uprzywilejowanych: górników, mundurowych, rolników nauczycieli, zawodów uprzywilejowanych (prokuratorzy, sędziowie itp). Dla reszty nie musi, bo reszta wypłat nie dożyje. Odpowiedz Link Zgłoś
balbina112 emerytura mundurowych 03.12.09, 09:18 chcialabym tylko dodać, że nie każdy policjant faktycznie pojdzie na wczesnejsza emerutre- zwlaszcza Ci mlodzi, ktorzy pracuja kilka lat, gdyz każdy z nich bierze kredyty na meiskzanie ktore niestety sa na conajmniej 30 lat. Ponadto, chciałam zauważyć- że Państwo okrada Pollicję nie płacąc im należnych świadczeń. Jakby to robił jakiś prywaciarz to by wszystkei gazety o tym trąbiły, media by naciskały na odpowiednie urzedy żeby "coś w tej sprawie zrobiły" ale że to Państwo okrada to jakoś bata na to nie ma. ale na afganistan pieniądze się znalały. Może ograniczmy wyadtki tam gdzie ich nie potrzeba generwoać i nic nam nie przynosi taka inwestycja jak np. afganistan Odpowiedz Link Zgłoś
lobuz5 Mamy dłużej pracować 03.12.09, 09:25 A ja mam w nosie te 400 zł więcej, zwłaszcza, że z 400 nagle zrobi się 50!!! Ile będziemy żyli na tej emeryturze?? Jak rozumiem, dla rządzących najlepszą jest sytuacja, gdy podatnik strzeli w kalendarz tuż przed pierwszą wypłatą emerytury??? Jeśli będzie trzeba pojadę do Warszawy i spotkamy się przed sejmem. Myślę, ze nie tylko ja tam się wybiorę!!! Odpowiedz Link Zgłoś
lobuz5 Re: Mamy dłużej pracować 03.12.09, 09:28 I jeszcze jedno: rząd właśnie planuje zmniejszenie składki przechodzącej do OFE, czyli planuje mnie okraść!!! W wypadku śmierci ktoś może moje oszczędności odziedziczyć. Kasa, która pójdzie do ZUS- u przepada. Złodzieje i tyle !!! Na szczęście to już nie czasy, gdy szara masa tylko słucha i zapier... Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Re: Mamy dłużej pracować 03.12.09, 10:25 lobuz5 napisał: Jeśli będzie trzeba pojadę > do Warszawy i spotkamy się przed sejmem. Myślę, ze nie tylko ja tam > się wybiorę!!! myslę ze masz rację Odpowiedz Link Zgłoś
uburama Te przedwyborcze opowieści o Irlandii 03.12.09, 09:29 jako żywo przypominają wizytę pacjentki w klinice sztucznego zapłodnienia. - Chcę żeby moje dziecko było przystojne jak bracia Mroczek i mądre jak profesor Miodek. - Dobrze. A teraz muszę panią znieczulić. Pacjentka nieprzytomna. Lekarz ściąga spodnie i gatki: - Ja ci dam Miodka... Odpowiedz Link Zgłoś
borsuk07 kiedy zaczna odpowiadac przed Narodem za swoje dec 03.12.09, 09:34 decyzje !!! Odpowiedz Link Zgłoś
zdr1 Ech i znowu ten "pi-ar" 03.12.09, 09:43 Kaktus mi wyrosnie jesli ten rzad nieudacznikow zmieni cokolwiek. Odpowiedz Link Zgłoś
mata68 Mamy dłużej pracować 03.12.09, 09:47 W końcu jakies sensowne ,konkretne decyzje.Najwyższy czas. Dorzuciłabym jeszcze przemyślenie prawa do emerytury po krótszym stazu pracy.oczywiście byłaby to minimalna emerytura,za grosze,ale powinna byc dostępna dla niechętnych pracy po duzo krótszym niż np.30 lat ,okresie pracy-tak jak to jest np w irlandii,szwecji czy niemczech Odpowiedz Link Zgłoś
yola13 Powiem tak... 03.12.09, 09:56 jeżeli KRUS ma zostac w tej formie co teraz tylko dlatego zeby nie draznic koalicjanta, i jezeli inne przywileje emerytalne dla innych typu górnicy czy inni mają zostac w obecnej formie, a reszta ludzi w tym kobiet ma pracowac do 67 roku zycia tylko po to zeby utrzymac to całe towarzystwo wzajemnej adoracji to ja to pierd.....ę predzej zdechne niz oddam głos na PO, a powiem jeszcze wiecej wszyscy ludzie wyjda wreszcie na ulicę i zaczna się strajki w całym kraju, bo normalni ludzie sobie na to nie pozwolą żeby decydowac za nich bez nich, a własciwie ich kosztem robic sobie dobrze, ja mowiac krótko nie wyobrazam sobie kobiet pracujących do 67 roku, umieralnośc jest coraz wieksza i coraz wiecej osób umiera nie dozywając emerytury ale chyba własnie komus o to chodzi, nie doczekanie wasze Odpowiedz Link Zgłoś
joo84 Re: Mamy dłużej pracować 03.12.09, 09:58 Niech Tusk wezmie się sam do roboty,goguś jeden i schowa talicę propagandy z zielonym kolorem,jaki to cudotwórca,na świecie.Od 2-ch lat uprawia picowanie na ekranie dla GW i tvn.Gdzie jego dobrobyt z przedwyborów.Platforma Oszustów tylko tyle ma do powioedzenia? Odpowiedz Link Zgłoś
darkraj Re: Mamy dłużej pracować 03.12.09, 12:42 joo84 napisał: > Niech Tusk wezmie się sam do roboty,goguś jeden i schowa > talicę propagandy z zielonym kolorem,jaki to cudotwórca,na > świecie.Od 2-ch lat uprawia picowanie na ekranie dla GW i tvn.Gdzie > jego dobrobyt z przedwyborów.Platforma Oszustów tylko tyle ma do > powioedzenia? =========================== Nie najeżdżaj tylko na sTruśka. On tylko kontynuuje to, co zaczęli nasi "wyzwoliciele" z KORu (pod płaszczykiem tzw. NSZZ Solidarność) 20 lat temu. Chcieliśmy, to mamy, i nie ma co lamentować. Rączki do bozi złożyć i chwalebnymi peanami na ustach cieszyć się, że jeszcze nie wprowadzili pańszczyzny. ----------------------------------------------------------- Odpowiedz Link Zgłoś
brzezie76 Uwaga na portfele. 03.12.09, 10:01 Don Tuskano i jego ekipa szykują wielki skok na polaków w myśl hasła: Okraść,oszukać,okłamać i otumanić naród ,by żyło się lepiej Zbychom, Mirom,Grzechom,Rychom i POzostałemu kur...wu. Odpowiedz Link Zgłoś