Dodaj do ulubionych

Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest be...

06.12.09, 11:57
Uczcie się języków, pakujcie walizy i w drogę. W tym kraju NIGDY NIE BĘDZIE
DOBRZE. ZUS najwyższy w Europie, służby zdrowia praktycznie nie ma , do tego
zaściankowość małostkowość i dziurawe drogi . A Polak Polakowi wilkiem. Co was
tu trzyma?
Obserwuj wątek
    • offal Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest be... 06.12.09, 12:02
      Jeśli młody "zdolny" w W-wie tuż po studiach żada 8000 pln brutto
      na "dzień dobry" i ma pracować jako programista w dużym zespole
      doświadczonych programistów, to chyba przegina pałę. Wydaje mu sie że
      jak skończył studia, odbył 2 staże/praktyki to już jest super-ekstra
      specjalistą.

No to chyba sobie jeszcze długo poszuka pracy zasilając szarą strefę
      lub liste bezrobotnych
      • motoguru Re: Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest 06.12.09, 13:01
        No ktoś pisał właśnie o tym co umieją.... a u mnie było tak, jestem po liceum, widzialem w gazecie ze szukaja admina sieciowego w niezlej firmie. Poszedłem i co ? rozmowa kwalifikacyjna, przychodzi lepek wlasnie po studiach ( ze trzy lata po ) i zaczyna mi zadawac pytania... dosc dziwne proste i oczywiste... i prace dostalem bo jako jeden z nie wielu sobie poradzilem z tymi pytaniami.

ale moje pytanie, czy osoba po studiach, ktora nie wie co to jest "brama domyślna" to ja nie wiem jakie to byly studia, i co na nich robil. Nietstety ja chodze poki co na politechnike lodzka, na zaocznye na pierwszym roku informatyki i ucza mnie co to jest petla, lub co to jest stos. masakra jakas.

PRACODAWCY POWINNI PRZEPYTYWAC Z UMIEJETNOSCI, babka wziela moje cv i powiedziala ze polowe terminow nie rozumie, musialem jej wszystko objasnic, czego nie rozumie, oczywiscie pod okiem specjalisty.

jezeli chodzi o ekonomie - to proste pytanie co Ty z niej umiesz i co o niej wiesz...

moze dlatego jest takie bezrobocie,ze w tych czasach stawia sie na doswiadczenie. mozesz wziac lebka po studiach, albo kogos kto to robi od lat... wybor jest prosty.

co do tego ze lepek chcial 8 tysiecy. chcial sie dobrze ustawic, ale napewno nie umial wycenic swojej wiedzy.

sam teraz mam firmę.i daje fuchy moim znajomym, ale wszystko szukuje tak, ze oni dzialaja jak robot, zeby dac im jaka kolwiek prace. inaczej nikt by nic nie zrobil. jest mi ich szkoda, ale lubie inwestowac w ludzi i ich sam rozwijac, i to doceniaja, co mnie po prostu cieszy.
        • olias Re: Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest 06.12.09, 13:20
          zdradź mi tajemnicę ... jak Ty do jasnej cholery zaliczyłeś maturę z
          języka polskiego?
          mój polonista z technikum z lat komuny nie zabiłby mnie jedynie
          dlatego że wcześniej zatłukłaby mnie moja polonistka z podstawówki.
          (a teraz ktoś tak posługujący się polskim narzeka na kogoś po
          studiach .. obaj jesteście ofiarami zmiany systemu ze złej komuny na
          jeszcze gorszy).
          • onguernsey Re: Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest 06.12.09, 15:12
            Olias, ale to jest wlasnie niewazne czy ktos potrafi pisac poprawnie czy nie.
            Wazne, ze wie czym jest brama sieciowa i potrafi ta wiedze wykorzystac w swojej
            pracy.
            • kosmiczny_swir Umiejętność posługiwa się językiem jest ważna! 06.12.09, 16:04
              Umiejętność posługiwa się językiem jest ważna! Język służy do komunikacji.
              Komunikacja w firmie to bardzo ważna rzecz. Jak można się komunikować z kimś kto
              nawet zdania nie umie dobrze zbudować?

Poza tym, w informatyce umiejętność używania języków, najlepiej kilku, jest
              bardzo ważna. Do każdego programu MUSI być dokumentacja. Na początku wydaje się,
              że dokumentacja to bzdety i strata czas. Na początku. Potem kiedy trzeba wrócić
              do kodu sprzed 3 lat, kiedy już nikt nie pamięta co tam jest, dokumentacja jest
              bardzo cenna. Ta dokumentacja powinna być napisana w sposób zrozumiały - nie
              ważne czy angielsku, polsku, niemiecku czy hiszpańcku, ale dla osoby znającej
              dany język ta dokumentacja musi być zrozumiała. Nie może być językowych
              potworków, bo to utrudnia zrozumienie tekstu i może prowadzić do nieporozumień i
              błędów, a to kosztuje czas i pieniądze.
          • poddanywujasama Re: Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest 06.12.09, 15:48
            Jego polski o niczym nie swiadczy. Pracuje z dwoma ludzmi
            doskonalymi zreszta fachowcami, ktorzy czesto pytaja mnie sie jak
            przeliterowac. Maja bardzo analityczne podejscie do problemu z
            literowaniem juz gorzej.Nic w tym nadzwyczajnego.
            • mara571 "Nic w tym nadzwyczajnego" i to jest tragedia 06.12.09, 16:32
              Umiejetnosc analitycznego podejscia do problemu niczego nie zmienia.
              A "motoguru" powinien zaiwestowac w siebie, na poczatek kupic kilka ksiazek,
              najlepiej Sienkiewicza (jego polszczyzna jest cudowna).
              W wpisu wynika, ze jest jeszcze bardzo mlody, sukces go uskrzydla.
              Biedak nie wie jeszcze, ze nie zawsze tak musi byc.
    • deaarts TzG i Joś 06.12.09, 12:11
      a co umieją młodzi? wychowani na Joś i TzG i inne gó... z TVN jako szczyt
      inteligencji? jestem pracodawcą i jak rozmawiam z absolwentami to załamka
      normalnie DEBILE przekonani o swojej super wiedzy i umiejętnościach,
      absolwenci ekonomii o Kotlerze nie słyszeli natomiast chętnie porozmawiają o
      Cichopek albo o Rutowicz
    • pacyffico raczej szykujcie sie do rewolucji 06.12.09, 12:15
      mafijny kapitalizm w Pl was wykonczy. Nie musicie sie tulac po swiecie,
      odbierzcie mafiom co wasze.
      • 3miastoorg w Grecji młodzi sobie jakoś radzą :) 06.12.09, 12:53
        wiadomosci.gazeta.pl/Wiadomosci/1,80708,7334725,W_Atenach_zatrzymano_ok_100_mlodych_agresywnych_ludzi.html
    • brzezie76 Wódz Maczu-Picu zapewniał, 06.12.09, 12:25
      stworzymy tysiące nowych miejsc pracy dla młodych polaków powracających z
      zagranicy.No i mamy 500tys.nowych bezrobotnych.
      • olias Re: Wódz Maczu-Picu zapewniał, 06.12.09, 13:24
        a najzabawniejsze że to ci "młodzi zdolni" poparli naszą kochaną
        Maczu-Picu i jego Płatformę Łobywatelską. Wart matoł nauczyciela.
        • poddanywujasama Re: Wódz Maczu-Picu zapewniał, 06.12.09, 15:54
          Domyslam sie, ze pis z problemem bezrobocia poradzilby sobie w ciagu
          roku. Majac do swej dyspozycj najwybitniejszysch ekonomistow,
          prawnikow oraz prezna kadre polityczna slowo bezrobocie zniknelo by
          ze slownika jez.polskiego. O genialnych zdolnosciach Kaczynskich
          przez skromnowsc nie wspomne. Wolne zarty.
          • gienek_emeryt Re: Wódz Maczu-Picu zapewniał, 06.12.09, 16:05
            poddanywujasama napisał:

> Domyslam sie, ze pis z problemem bezrobocia poradzilby sobie w ciagu
            > roku. Majac do swej dyspozycj najwybitniejszysch ekonomistow,
            > prawnikow oraz prezna kadre polityczna slowo bezrobocie zniknelo by
            > ze slownika jez.polskiego. O genialnych zdolnosciach Kaczynskich
            > przez skromnowsc nie wspomne. Wolne zart

świnto prowda, nikt nie jest w stanie poradzić sobie lepiej niż platforma, nawet Chuck Norris, nigdy i z niczym i dlatego jeśli coś jest źle, to znaczy, że musi tak być, skoro nawet platforma nie dala rady
          • kosmiczny_swir PO, PiS+koalicjanci, SLD, PSL to jeden pies 06.12.09, 16:06
            PO, PiS+koalicjanci, SLD, PSL to jeden pies. Oni myślą tylko o tym, jak zdobyć
            stołki i jak uwalić politycznych przeciwników. Reszta ich nie obchodzi.
          • deaarts zapewne jesteś młody 06.12.09, 16:28
            zapewne jesteś młody i głupi
            ktoś pisze: PO źle a chór durnych lemingów odzywa się : a "PIS dobrze"

jakby nic innego na świecie nie istniało tylko PO i PIS

i nic dziwnego że tak życiowo przygotowani stoją w pośredniaku...
            coś czuję że jeszcze postoją gorączkowo myśląc PIS vs PO
      • bezzebnypirat Przeciez bezrobocie u nas wyglada super na tle UE 06.12.09, 18:33
        A miejsca dla wracajacych sa. Wracaja z mycia garow i kas marketow do mycia
        garow i kas marketow. Zawsze sie jakas taka praca znajdzie. Bo chyba nie chcesz
        zatrudniac ludzi po studiach bez doswiadczenia na kierowniczych stanowiskach?
    • gucio-slaw Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest be... 06.12.09, 12:56
      Amen deaarts. Nakończyła chołota łatwych i przyjemnych kierunków i teraz oczekują, że rynek pracy jest dla nich. Było nie kończyć psychologii, socjologii, marketingu, turystyki i innych głupot, tylko w czasie studiów się uczyć i próbować zdobywać doświadczenie zawodowe. Ale chociaż fajnie sobie pożyliście na tych 10 semestrach :)
      • kosmiczny_swir Lepiej zostać hydraulikiem niż pseduo-politologiem 06.12.09, 16:14
        Lepiej zostać hydraulikiem niż pseduo-politologiem po prywatnych studiach.

W Polsce brakuje ludzi z zawodem i konkretnymi umiejętnościami. Nie potrzeba
        natomiast wysoko wykwalifikowanych specjalistów. Ilu w Polsce potrzeba
        biotechnologów, biologów molekularnych, projektantów układów scalonych?

W Polsce potrzeba ludzi którzy mają konkretny, w miarę realistyczny zawód -
        inżynier produkcji, inżynier budowlaniec, inżynier telekomunikacji z
        uprawnieniami budowlanymi. Nie potrzeba natomiast inżynierów telekomunikacji
        zajmujących się projektowaniem i rozwojem nowych technologii. Jeśli ktoś jest
        ambitny i chce się realizować w swoim zawodzie na światowym poziomie musi
        wyjechać za granicę. Finlandia, Dania, Szwecja, Niemcy, Holandia to są dobre
        kierunki dla inżynierów z ambicjami do pracy w R&D.

W Polsce oprócz inżynierów produkcji potrzeba jeszcze hydraulików, mechaników,
        elektryków, elektrotechników. Tyle, że szkoły zawodowe zostały zlikwidowane, a
        młodzież się do tych zawodów nie garnie.

Dopiero po studiach ludzie dorastają i mówią, że trzeba było zostać fryzjerką
        zamiast studiować 5 lat politologię czy geografię.
        • mara571 troche nie tak kosmiczny 06.12.09, 16:57
          nie jest zle, ze duzo ludzi studiuje.
          Niedobrze, ze az tyle osob traci czas na studia po ktorych i tak nie znajda pracy.
          Studiuje sie, aby zostac specjalista. Najwazniejsze sa solidne podstawy wiedzy
          fachowej, umiejetnosc myslenia i gotowosc dalszego ksztalcenia sie PRZEZ CALE
          ZYCIE.
          W zawodach technicznych brakuje w polskim systemie ksztalcenia mozliwosci
          kontaku z firma, odbycia dluszej praktyki czy nawet robienia pracy dyplomowej w
          jej osrodku badawczo-rozwojowym.
          Co naprawde trzeba zmienic to system ksztalcenia zawodowego dla
          elektrykow, stolarzy, hydraulikow itd.
          Szkoly zawodowe jeszcze istnieja. Tylko stary model polegajacy na ich
          lokalizacji przy wielkich firmach sie przezyl.
          W tej dziedzinie nalezaloby zastosowac system niemiecki ksztalcenia dualnego.
          Mlodzi ludzie przygotowywani sa praktycznie do zawodu w czesto malej firmie,
          teorii uczy szkola 2,3 razy w tygodniu. W rezultacie po 3 latach masz np. nie
          hydraulka, ale instalatora instalacji wodnych i cieplnych, ktory po egzaminie ma
          praktyke. Zdazyl w miedzyczasie polozyc rury do wody z miedzi i tworzywa,
          reperowal stare. Wie jak wymienic kran. Wie tez jak zainstalowac nowoczesny
          kociol c.o.

• kondorx Re: Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest 06.12.09, 13:07
      Jak to, co trzyma. A te orędzia prezydenta i premiera, te
      uroczystości z bomastycznie patriotycznymi przemowami, te komisje
      sejmowe, to pustosłowie rządzących, ta ich troska o kolejne wybory,
      ten porządek i rozsądek.A poza tym będzie przecież lepiej. Oni w
      tej Warszawie nie śpią, nie dojadają, zaniedbują rodziny, bo tylko
      myślą jak nam zrobić dobrze. I jest i będzie dobrze, tylko jak u
      Orwella, są zwierzątka równe i równiejsze. A wyjeżdżać nie warto.
      Nigdzie nie jest tak śmiesznie jak u nas.
    • giewont Uwielbiam gdy elektorat dostaje to na co głosował 06.12.09, 14:22
      a już zwłaszcza młody elektorat mobilizowany hasłem 'zabierz babci dowód'
      • gienek_emeryt Re: Uwielbiam gdy elektorat dostaje to na co głos 06.12.09, 15:05
        najpierw młody zabrał babci dowód, a teraz będzie musiał zabrać jej rentę, żeby jakoś przeżyć pod światłymi rządami Tuska
      • brzezie76 Re: Uwielbiam gdy elektorat dostaje to na co głos 06.12.09, 16:39
        giewont napisał:

> a już zwłaszcza młody elektorat mobilizowany hasłem 'zabierz babci dowód'
        Ryży oszust teraz proponuje:zabierz babci emeryturę.
    • edwardrydz Donald Tusk na prezydenta! 06.12.09, 14:56
      Wtedy bedzie lepiej. Skonczmy z pisowska noca :-D
    • jazzman1979 Re: Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest 06.12.09, 15:20
      Uczyć się języków i uciekać z tego grajdoła, lepszy kryzys w Irlandii i UK niż
      dobrobyt w Polsce ...
      • mara571 za pozno 06.12.09, 17:05
        jezykow trzeba sie bylo uczyc w dziecinstwie.
        W wymienionych przez ciebie krajach o legalna prace juz trudno.
        Obawiam sie, ze w ciagu 2,3 lat wielu, ktorzy teraz chwala sobie wysokosc
        zasilkow socjalnych, bedzie musialo wrocic.
        Sytuacja budzetow w W. Brytanii i Irlandii zmusi rzady do drastycznych ciec.
        Najpozniej w roku 2011.
        • 8y Re: za pozno 06.12.09, 17:45
          Czytam Ciebie mara i b. czesto masz racje w wielu tematach. Tymrzem rowniez
          dobrze przewidujesz. Widze co sie dzieje na moim podworku i z miesiaca na
          miesiac sytuacja sie pogarsza.

z Dublina
    • thorn5 Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest be... 06.12.09, 15:41
      No to pryszczaci się urządzili. Najpierw schowali babci dowód, a teraz żyją z
      renty babci.
    • deaarts spoko Donek ma dobry humor 06.12.09, 16:24
      spoko Donek ma dobry humor obronił Polskę przed kryzysem !
    • ulanzalasem Ponad 400 tysięcy młodych osób w Polsce jest be... 06.12.09, 16:58
      Niech młodzi dalej głosują na POpulistów z PO'PiSu, albo będą jeść kamienie
      pracować za miskę ryżu i mieszkać w barakach.
    • pazdziernik2009 Głosowali na Tuska, to mają teraz swoją drugą 06.12.09, 17:13
      Irlandię.
    • krakus24kr kolejny cud ryżego oszusta 06.12.09, 17:40
      ile czasu musi minąć aby Polscy idioci zrozumieli że trzeba odsunąć
      PO od władzy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka