oliwia.anna.majewska 27.12.09, 16:03 Aparatczycy (w tym przypadku najwyższego szczebla - minister!) komuny, Żydzi, GW - kółko wzajemnej adoracji w pełnej krasie. Brakuje mi tylko do kompletu, Stefana Michnika i Heleny Wolińskiej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
piotrek410 Polscy Żydzi 30.12.09, 07:46 Chcialabys wyrzucic z narodowej pamieci jakiekolwiek wspomnienie o tych najbardziej cierpiacych Polakach???? Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia.anna.majewska A gdzież Kurylukowie cierpieli? 30.12.09, 08:23 piotrek410 napisał: > Chcialabys wyrzucic z narodowej pamieci jakiekolwiek wspomnienie o > tych najbardziej cierpiacych Polakach???? > W warunkach powojennych, gdy wszystko było zniszczone, Kuryluk miał apartament w Warszawie, z którego zapewne przedtem kogoś wyrzucono, by zrobić miejsce dla czerwonej bandy. Cierpiętnik jak nie wiem co. Odpowiedz Link Zgłoś
kapitan.kirk Re: A gdzież Kurylukowie cierpieli? 30.12.09, 14:20 oliwia.anna.majewska napisała: > W warunkach powojennych, gdy wszystko było zniszczone, Kuryluk miał > apartament w Warszawie, z którego zapewne przedtem kogoś wyrzucono, > by zrobić miejsce dla czerwonej bandy. Cierpiętnik jak nie wiem co. Akurat w tym przypadku nie ma się czego raczej czepiać. Jeśli wierzyć znanemu warsawianiście Jerzemu S. Majewskiemu, dom przy Frascati 1 został po wojnie odkupiony przez wydawnictwo Czytelnik od przedwojennych właścicieli - zatem niezależnie od tego, jakie pieniądze za to realnie dostali, i tak mieli oni szczęście, gdyż począwszy od października 1945 władze stopniowo upaństwawiały bez odszkodowania wszystkie nieruchomości w Warszawie. Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś