opinia-pollpressagency 28.12.09, 02:54 Post niedostępny ze względu na naruszenie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
literka_m Re: Oszuści od polis 28.12.09, 07:41 ile krajów w Europie ma możliwość gotówkowego rozliczenia szkody ? zrobiliby obowiązkowe bezgotówkowe usuwanie szkód - oszuści nie mieliby racji bytu. czemu nie robią ? bo bardziej opłaca się płacić oszustom i reszcie połowę gotówki na usunięcie szkód niż uczciwie reperować/likwidować auta Odpowiedz Link Zgłoś
wal.do Re: Oszuści od polis 28.12.09, 08:48 "Polacy nie rozumieją, że gdyby nie oszuści, mogliby płacić mniej za polisy." Nie popieram oczywiście oszustów ani po jednej ani po drugiej stronie, ale jak widzę taki tekst to mi się śmiać chce. Oszustwa stanowią 3% wartości polis, czyli co? Te "płacić mniej" tzn. o 3% mniej? Bez jaj, mam w d... czy zapłacę za polisę na życie 300 pln/m-c czy 291,- ;) Różnica wystarcza na paczkę fajek. Odpowiedz Link Zgłoś
plynny Re: Oszuści od polis 28.12.09, 17:30 wal.do napisał: widzę taki tekst to mi się śmiać chce. Oszustwa stanowią 3% wartości polis, czy > li co? Te "płacić mniej" tzn. o 3% mniej? Bez jaj, mam w d... czy zapłacę za po > lisę na życie 300 pln/m-c czy 291,- ;) Różnica wystarcza na paczkę fajek. Zastosowałeś skrót i to dość poważny. Nie wiem czy te dane są prawdziwe ale nawet jeśli to nie mówią wszystkiego. 3% to suma składek. Ale nie podano jakie koszty ponoszą towarzystwa by było tylko te 3%. Być może teraz koszty to 15% składki. Rzeczoznawcy, adwokaci, pion antyfraudowy itp. Gdyby nie te dodatkowe 15% to by wyłudzeń było 30%-45%. Tego nie wiem, ale można taką skalę założyć. Nie bronię towarzystw mają swoje za paznokciami :) Czasami też koszty przeciwdziałania są wyższe niż uzyskane dzięki niemu bezpośrednie efekty. Ale dla całości systemu są niezbędne. Odpowiedz Link Zgłoś
semeon Re: Oszuści od polis 28.12.09, 18:52 Polacy nie rozumieją, że gdyby nie oszuści..... Nie popieram oszustwa, ale ponieważ firmy ubezpieczeniowe w znacznej większości należą do kapitału zagranicznego to można dopatrzeć się i pozytywnego aspektu tych praktyk - mniej naszej kasy wytransferują za granice, a i tak zarabiają krocie. Moim zdaniem powinna powstać wielka kapitałowa /bankowo-ubezpieczeniowa/ polska firma /z przewaga polskiego państwowego kapitału/ z połączenia PKO BP i PZU, wówczas takich szkodników potępiałbym w czambuł. Odpowiedz Link Zgłoś
stradivarius1713 Re: Oszuści od polis 28.12.09, 07:43 we Wrocławiu jest taki facet, który pracuje jako freelancer dla różnych towarzystw ubezpieczeniowych i jeździ po Polsce i opisuje takie lipne wypadki drogowe, udowadniając na prostych prawach fizyki, że kolizja nie była możliwa. czytałam kiedyś taką jedną opinię i wydawało mi się, że to dziecinnie proste tak sobie udowodnić, że kąt wgniecenia blachy jest inny niż ruch pojazdu wykonany po zderzeniu i tak dalej. ale de facto nieźle się przy tym trzeba nalatać i pomierzyć wszystko. Odpowiedz Link Zgłoś
mjslon Re: Oszuści od polis 28.12.09, 09:36 Kto wie - moze to dzieki niemu wygralem sprawe w grodzkim, po tym jak kobita wjechala w moje auto a policja przyznala jej racje. Biegly stwierdzil, ze wg uszkodzen nie ja zmienilem pas ruchu i doszlo do kolizji z winy Pani :) Pozdrawiam tego Pana Rzeczoznawce, a Pana Policjanta Ireneusza - NIE! Odpowiedz Link Zgłoś
stradivarius1713 Re: Oszuści od polis 28.12.09, 10:00 może właśnie dzięki niemu, bo z tego co wiem on jest jednym z niewielu biegłych, który bardzo chętnie wykłóca się w sądach i praktycznie ma 100% skuteczność. po prostu sędzia jest bezradny w zderzeniu z prawami fizyki i prostymi zasadami poruszania się po drodze. a propos policji i kobiet - na swoim przykładzie wiem (jestem kobietą), że policjanci z dużym przymrużeniem oka podchodzą do wykroczeń kobiet na drodze. zwykle się tylko uśmiechają i dają ostrzeżenie. radziłabym się nad tym zastanowić WSZYSTKIM - bo kobiety jeżdżą coraz gorzej de facto. jeszcze kilka lat temu to kobiety szybciej się uczyły i lepiej jeździły, ale teraz jest zalew "niuń", które dostają mercedesy od swoich "misiów" i grasują po ulicach w przyciemnianych okularach w nocy i mega futrem, które zasłania im widoczność. think about it. Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Kobieta kobiecie wilkiem ;) 28.12.09, 13:15 > a propos policji i kobiet - na swoim przykładzie wiem (jestem kobietą), że > policjanci z dużym przymrużeniem oka podchodzą do wykroczeń kobiet na drodze. > zwykle się tylko uśmiechają i dają ostrzeżenie. radziłabym się nad tym > zastanowić WSZYSTKIM - bo kobiety jeżdżą coraz gorzej de facto. jeszcze kilka > lat temu to kobiety szybciej się uczyły i lepiej jeździły, ale teraz jest zalew > "niuń", które dostają mercedesy od swoich "misiów" i grasują po ulicach w > przyciemnianych okularach w nocy i mega futrem, które zasłania im widoczność. > think about it. Kobieta kobiecie wilkiem ;) Odpowiedz Link Zgłoś
atos38 Oszuści od polis 28.12.09, 07:45 "Jak Polacy wyłudzają odszkodowania" ? Odp.: tak samo jak i wszystkie inne nacje ! Włosi, Uesańczycy, Francuzi itd. Odpowiedz Link Zgłoś
jkmjkm Re: Oszuści od polis 28.12.09, 09:19 Czemu Wyborcza chce wywrzeć wrażenie, że Polacy to wyłudzacze? Gdzie porównanie do innych państw? Odpowiem. Takie porównanie byłoby nie na rękę Wyborczej, gdyż okazałoby się, że inni też wyłudzają na potęgę. Wstyd polskojęzyczna gazeto! Odpowiedz Link Zgłoś
kwicolek Oszuści od polis 28.12.09, 07:49 Złodzieje kradną złodziejom,więc przyzwolenie społeczne jest. Odpowiedz Link Zgłoś
antekguma1 Oszuści ubezpieczyciele 28.12.09, 08:01 O szykują się podwyżki składek i trzeba urabiać jelonków, żeby było społeczne przyzwolenie na jeszcze większe ich okradanie. Odpowiedz Link Zgłoś
galtom Przyzwolenie społeczne 28.12.09, 08:11 "Ubezpieczyciele skarżą się, że w Polsce jest duże przyzwolenie społeczne na wyłudzanie. - Nacięcie firmy ubezpieczeniowej nie jest traktowane jak kradzież - mówi Robert Dąbrowski, ekspert ds. bezpieczeństwa w PZU. Wtóruje mu Sława Cwalińska-Wejchert, wiceprezes Link4: - Polacy nie rozumieją, że gdyby nie oszuści, mogliby płacić mniej za polisy." Moze dlatego, ze firmy ubezpieczeniowe traktuja WSZYSTKICH jak oszustow i rzna klientow na kazdym kroku. Ubezpieczamy auto... ile warte 100 tys... spoko.... ale jak trzeba wyplacic odszkodowanie - u Panienie to tylko maluch to wyplacimy wg. wartosci wyimagionwanego rynku ubezpieczen. Czyli skladke od 100 tys chetnie wezma ale wyplaca ja wg. wlasnego uznania - i to tylko pod warunkiem, ze nie bedzie jednej dupereli o ktora sie mozna przyczepic.... Panie ale pan mial miec auto biale a tu jedne drzwi sa zielone - nie no, niech Pan skarzy. Itd...itd... Moze bylo by mniejsze przyzwolenie na okradanie ubezpieczycieli, gdybysmy mieli wrazenie, ze sa to uczciwe firmy a nie okradajace nas (gdy tylko sie uda). Odpowiedz Link Zgłoś
soliera Oszuści od polis 28.12.09, 08:13 Polacy nie rozumieją, że gdyby nie oszuści, mogliby płacić mniej za polisy. Hahaha, dobry tekst! Podobnie jak Polacy nie rozumieją, że np. gdyby płacili abonament, to mieliby "lepszą" telewizję publiczną. Itd. Niestety działa to w drugą stronę :D Odpowiedz Link Zgłoś
zamany Oszuści od polis 28.12.09, 08:18 Jak firmy będą uczciwie wypłacać odszkodowania to Polacy nie będą kombinowac.I tak jest ze wszystkim.Najpierw państwo niech pokaże,że jest uczciwe w stosunku do obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
kukuryku20 Grzegorz rulez! 28.12.09, 08:24 obcinać sobie paluchy, jeden po drugim, dla paru złotych... dla mnie to już szczyt kretyństwa! Odpowiedz Link Zgłoś
senseiek Re: Grzegorz rulez! 28.12.09, 13:18 > obcinać sobie paluchy, jeden po drugim, dla paru złotych... dla mnie > to już szczyt kretyństwa! Szkoda, ze nie fiuta z jajami- wtedy by pokazal, ze ma jaja.. tzn mial.. :P Odpowiedz Link Zgłoś
age.kruger Brawo Grzegorz! 28.12.09, 10:39 Takie bogactwo mu sie trafilo: dziesiec palcow u rak i u nog. Grzegorzowi odszkodowanie nalezy sie jak nic. Odpowiedz Link Zgłoś
jbest Widzicie Polacy jacy jesteście? 28.12.09, 08:37 Wszyscy po kolei odcinacie sobie najpierw jeden potem drugi palec, żeby wyłudzić odszkodowanie. Skandal. Tylko głosowanie na Tuska w najbliższych wyborach może to zmienić Odpowiedz Link Zgłoś
malepiffko Polacy mogliby placic mniej gdyby nie oszusci 28.12.09, 09:02 ale z pewnoscia by nie placili, bo firmy ubezpieczeniowe znanlazlyby jakis sposob zeby nie placili. Odpowiedz Link Zgłoś
vito3 Oszuści od polis 28.12.09, 09:02 problem jest prosty do znacznego ograniczenia,wiekszosc powaznych przestepstw w tym kraju jest mozliwa dzieki udzialowi w nim policjantow ale jest proste wyjscie a mianowicie policjant ktoremu udowodni sie przestepstwo umyslne zostaje pozbawiony PRZYWILEJOW emerytalnych a wiec emerytura nalezy mu sie na normalnych warunkach,tymczasem sprawy zlodziei w mundurach ciagna sie latami a oni w tym czasie nabywaja praw do emerytury uprzywilejowanej i spoleczenstwo do konca zycia utrzymuje zlodzieja nie rzadko 35letniego Odpowiedz Link Zgłoś
eas_y Oszuści od polis 28.12.09, 09:19 No i co? Po tym artykule ma mi być żal ubezpieczalni? Tak mam to rozumiec? Hahahahahhaha Kiedys po stłuczce mojemu ojcu pzu nie wypłaciło kasy za oryginalne części. Rok temu we mnie wjechał nieszczęśnik ubezpieczony w pzu. Kasy też do końca nie wypłacili...ale teraz sprawa jest w sądzie... no i chciałabym się przekonać co na to sąd. Odpowiedz Link Zgłoś
tomek_atomek PZU złodzieje 28.12.09, 09:29 "Ubezpieczyciele skarżą się, że w Polsce jest duże przyzwolenie społeczne na wyłudzanie. - Nacięcie firmy ubezpieczeniowej nie jest traktowane jak kradzież" A co się dziwić. Mi po wichurze w lipcu w Legnicy PZU wypłacało odszkodowanie przez 4 miesiące. Wciaż piszę do nich i dzwonię, a oni się tłumaczą, że procedury, że to, że tamto....że procedury i KNR każą im liczyć 1,70 za wymianę strąconej dachówki. Szkoda: 50 dachówek spadło z dachu Wycena PZU: 50 x 1,70zł=90zł Rzeczywista naprawa: 2000zł (bo to dach na starej kamienicy - naprawa z podnośnika na wysokości 12m). Za 1,70 to się dachówki nie kupi nawet.... ...wystaczy wpisać w google "pzu odmowa wypłaty" albo "pzu złodzieje"...duuuużo ludzi przedstawia dokumenty i swoją walkę o należne pieniądze.. Ja im odpuszczę - za to ubezpieczenie auta i mieszkania - ponad 3000zł rocznie przeniosę gdzie indziej - tak Wam się to opłaci! A ilu znajomym już pokazałem ten kosztorys z PZU.... Złodziejstwo wpisane w procedury - PZU. I dziwić się przyzwoleniu społecznemu...złodziej okradł złodzieja - tak to działa! Odpowiedz Link Zgłoś
walujcew Re: PZU złodzieje 28.12.09, 10:21 Pociesze Cie. Nie tylko PZU, takze Hestia to banda zlodziei. Okradziono mi mieszkanie, wywazajac drzwi w taki sposob, ze zostaly zniszczone. Zamiast odszkodowania, dostalem informacje, ze nie byla to kradziez, tylko "akt wandalizmu", ktorego polisa nie obejmuje. Nastepnie na skutek starosci rozpadla sie rura w odplywie prysznicu, zalalem sasiada i trzeba bylo kuc plytki i remontowac lazienke. Polisa nie obejmuje rowniez tego, mimo ze w zapisach i zalanie i konsekwencje tego byly uwzglednione. Rozstalem sie z Hestia. Stanowczo nie polecam tych zlodziei. Problem jest tylko taki, ze w Bolandzie nie ma ubezpieczyciela godnego polecenia. Dla porownania, mialem kradziez w wynajetym mieszkaniu za granica - jeden z krajow Beneluxu. Kradziez z winy wlasciciela mieszkania, ktory pod moja nieobecnosc przyszedl sprawdzic czy cos tam sie nie zepsulo i zapomnial zamknac drzwi. Ubezpieczyciel wlasciciela przyszedl oszacowal szkody i wyplacil w ciagu 3 tygodni pieniadze. Wystarczylo moje oswiadczenie i rachunki za sprzet foto, grajacy, telewizor i cos tam jeszcze. Gdybym byl oszustem, moglbym mu wcisnac jeszcze drugie tyle rachunkow, prawda? No ale nie jestem, odzyskalem to co moje i bardzo sie ciesze. Odpowiedz Link Zgłoś
80c51 I tak to normalnie działa. 28.12.09, 12:05 Po co miałbym naciągać firmę, która gra fair? I z drugiej strony - dlaczego miałbym być jeleniem dojonym przez brzydko grającą firmę? Dodatkowo - skoro jest przymus ubezpieczenia, to po co się starać? Odpowiedz Link Zgłoś
baba_jaga08 Re: PZU złodzieje 02.01.10, 19:36 A ja uważam PZU za solidną firmę. Nigdy nie miałam z nimi problemów. Odpowiedz Link Zgłoś
com.bi-nerki Oszuści od polis 28.12.09, 09:42 Przy tej okazji zapytam się czemu Polacy nie mają możliwości wykupu imiennych polis OC, tylko muszą obowiązkowo kupować OC na każde auto? Mam dwa auta, jak jednym jeżdżę to drugie stoi. Dlaczego polskie prawo mnie zmusza bym dwa razy płacił prywatnym firmom ubezpieczeniowym za jeden towar jakim jest moja polisa OC? To ja - kierowca odpowiadam za wypadek a nie moje samochody. Tak się oburzacie w swoich artykułach na drobnych oszustów-wyłudzaczy (słusznie) ale na potężnych oszustów-wyłudzaczy stanowiących takie prawa to już nie. Odpowiedz Link Zgłoś
pawlowski.tomasz Re: Oszuści od polis 28.12.09, 10:02 bo to kasa jest! nic dziwnego, że PZU mimo utraty znacznej części rynku dalej ma rekordowe zyski, które potem wypłaca w postaci dywidendy swoim akcjonariuszom... Odpowiedz Link Zgłoś
bespowrotnie bo te pismaki to na zamówienie. 03.01.10, 23:49 Jak nie będzie zamówienia wewnętrznego redakcji na pisanie o OC imiennym to nie będzie tematu. Niestety żadna gazeta nie odważy się napisać o OC imiennym bo na przyszłość nie dostanie żadnego już zlecenia od jakiejkolwiek cząstki biznesu ubezpieczeń. Odpowiedz Link Zgłoś
vito3 Oszuści od polis 28.12.09, 10:24 jest nie najlepiej z wyplata ubezpieczen ale od tego sa sady a nie tolerowanie zlodziejstwa i to zorganizowanego z perspektywy lat jest i tak lepiej a po za tym pzu ludzie wybieraja z przyzwyczajenia dlatego mozliwe sa takie wyceny,nie mozna odpuszczac bo tylko wygrane procesy zmuszaja firmy do zmiany postepowania Odpowiedz Link Zgłoś
ktos210 Oszuści od polis 28.12.09, 10:26 oszuści i złodzieje to firmy ubezpieczeniowe. Ilu ludzi im odpuszcza bo nie chce im się albo nie maja pieniędzy by ich skarżyć? Piękny tekst na zamówienie. Odpowiedz Link Zgłoś
bugmenot2008_2 Zlodziej okrada zlodzieja. 28.12.09, 10:42 Wprowadzili podatek Religi i momentalnie ceny ubezpieczen podskoczyly. Zniesli a ceny jak nie spadly tak wzrosly bo przeciez inflacja, wiekszy zakres ubezpieczen itp itd, bla bla bla. Lupia nas na kazdym kroku a piszcza jak obrywani ze skory bo 3% rocznie idzie nie na nich. Nie pochwalam oszustow ubezpieczeniowych ale wyglada na to ze zlodziej okrada zlodzieja. Odpowiedz Link Zgłoś
ravajas Oszuści od polis 28.12.09, 10:47 przede wszystkim polacy nie rozumieją, że gdyby nie PRZYMUS ubezpieczeń OC to płaciliby mniej. Płaciliby REALNE koszty ubezpieczenia, a nie rozdmuchanej biurokracji. Niech lala nie pieprzy, że jest społeczne przyzwolenie na kradzież skoro przykład idzie z góry. Odpowiedz Link Zgłoś
wd47 Re: Oszuści od polis 28.12.09, 11:19 W myśl porzekadła "Jak Kuba Bogu, tak Bóg Kubie". Odpowiedz Link Zgłoś
brum75 Re: Oszuści od polis 28.12.09, 15:18 Gdyby nie przymus OC kierowcy to ile procent luda miałoby takie ubezpieczenie? I jakbyś egzekwował należność od takiego co by w Ciebie wjechał a OC nie ma "bo nie musi"? Odpowiedz Link Zgłoś
80c51 A jak egzekwujesz pieniądze od złodzieja? 29.12.09, 10:42 On w końcu też nie ma ubezpieczenia. Ale żeby nie przeciążać szarych komórek - w ostateczności - sądownie. Ostatecznie - samochód ma, a nie musi... Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy Ojej, jacy biedni ubezpieczyciele... 28.12.09, 11:13 "1,5 mld zł rocznie mogą wyłudzać Polacy z firm ubezpieczeniowych. - Jest na to przyzwolenie społeczne - żalą się ubezpieczyciele" A skąd oni wzięli przyzwolenie na oszustwa, matactwa, hucpę i okradanie ubezpieczających? I teraz zdziwieni, że niektórzy próbują działać jak oni? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
animal19 Oszuści od polis 28.12.09, 11:22 i dobrze ze są tacy dobre osoby że wyłudzają pieniadze na ubezpieczeniach Chwała wam za to:) Odpowiedz Link Zgłoś
sapalka1 Oszuści od polis 28.12.09, 11:36 Grunt to obcinać sobie po kolei palce i sądzić, że ktoś się nabierze na takiego "pecha"... Ciekawe na jakiej zasadzie wybierał palce do "skasowania" - wyliczanka? ;) Ludzie wciąż mnie zaskakują swą głupotą Odpowiedz Link Zgłoś
80c51 Po tym, jak PZU "Złota Jesień" sfałszowało 28.12.09, 11:50 mój podpis na umowie i "nie potrafiło" - czyli nie chciało, bo kasa z prowizji leci (is fecit cui prodest, panowie z PZU) - rozwiązać sprawy - nie dziwię się takiemu przyzwoleniu. Raczej przyklaskuję pomysłowym rodakom "nacinającym" fałszerzy. Oby skutecznie. Odpowiedz Link Zgłoś