jankowski1960 16.01.10, 07:50 lepiej niech nic juz nie robi, bo wszystko psuje Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ilr Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 08:16 Brutální soulad politickejch stran, v ulicích teror, šílenej kravál. Stísněná doba, prašivej vzduch, co asi znamená šílenej puch – to svět se posral. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 11:36 Zapewne destrukcyjna robota jakiegoś "słowiańskiego mocarstwa", które koniecznie musi wywoływać w Europie konflikty etniczne. Odpowiedz Link Zgłoś
grastep00 Nasz polski ,ukochany...... 16.01.10, 08:38 Nasz polski, ukochany przez naród prezydent,niech zostawi ten problem MSZ. Jeżeli sam będzie usiłował sprawę wyjaśnić,pogrąży konflikt jeszcze bardziej. Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: Nasz polski ,ukochany...... 16.01.10, 12:11 Jak wszystko czego się dotknie. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Re: Nasz polski ,ukochany...... 16.01.10, 12:39 grastep00 napisała: > Nasz polski, ukochany przez naród prezydent,niech zostawi ten problem MSZ. > Jeżeli sam będzie usiłował sprawę wyjaśnić,pogrąży konflikt jeszcze bardziej. Twój kochany Tusk wprowadzi ci cenzurę internetu, kontrolę przelewów a ty powiesz Hura! ???? Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re: Nasz polski ,ukochany...... 16.01.10, 12:57 Po co polskie znaki w czechach? Po co polskie znaki w Niemczech? Po co niemieckie znaki w Polsce? Nie wiem o co tyle krzyku. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Nasz polski ,ukochany...... 16.01.10, 16:10 wrd6611 napisał: > Po co polskie znaki w czechach? Po co polskie znaki w Niemczech? > Po co niemieckie znaki w Polsce? Nie wiem o co tyle krzyku. Po to, żeby pisać poprawnie i zrozumiale. Sąd i sad to nie to samo. Podobnie jak "zeby" może oznaczać i zęby, i żeby. Odpowiedz Link Zgłoś
condor Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 08:43 Na Litwie nacjonalistyczny rząd wbrew prawu niszczy wszelkie ślady polskości. Usuwane są nawet polskojęzyczne tablice pamiątkowe z kościołów i zabytków, nazwiska Polaków w dowodach zapisuje się w tłumaczeniu litewskim "Lechas Kačinskas" zamiast Lech Kaczyński. Za umieszczenie tablicy dwujęzycznej Polacy karani są wysokimi mandatami - niedługo każą nam nosić opaskę z literą P na ramieniu. Problem w Czechach jest spory ale co mają powiedzieć Polacy mieszkający na Litwie ? Odpowiedz Link Zgłoś
milu100 Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 09:23 niestety prasa w Polsce o tym nic nie pisze, a jeśli prasa się czymś w tym kraju nie zainteresuje to politycy też mają to w poważaniu Odpowiedz Link Zgłoś
donar44 Re:Prasa i TV pisze o odszkodowaniach od Niemcow ! 16.01.10, 11:01 Wazniejsze jest w Dzienniku i TV-info informacja o odszkodowaniach od Deutsche Bahn i przegranym procesie Polaka za odszkodowania od miasta Hamburg , za to ze nie mogl ponoc rozmawiac z dziecmi po polsku! To jest wazna /DE/INFORMACJA dal spoleczenstwa! Niebezpieczenstwo grozi polskiemu narodowi z zachodu !! A nie ze wschodu / Litwa, Ukraina, Czechy / Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re:Prasa i TV pisze o odszkodowaniach od Niemcow 16.01.10, 11:37 To Czechy są na wschód od Polski? Wymieniając kraje stwarzające niebezpieczeństwo od wschodu zapomniałeś o kimś. Nie o Białoruś chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
wrd6611 Re:Prasa i TV pisze o odszkodowaniach od Niemcow 16.01.10, 13:03 Swietne i wiarygodne zrodlo ten Dziennik i TVP Info. Jak czytam ta PISowska propagande to mnie na wymioty zbiera. Polacy na calym swiecie sa krzywdzeni - tragedia. Szkoda tylko, ze Polacy mieszkajacy za granica dowiaduja sie o tym od Polakow mieszkajacych w Polsce. Trzeba uswiadamiac rodakow jak strasznie jest im zle. Odpowiedz Link Zgłoś
rdata Re:Prasa i TV pisze o odszkodowaniach od Niemcow 16.01.10, 13:10 "Nieeemcy nas biją...!!!" Nie ośmieszaj się. Odpowiedz Link Zgłoś
arek47 Re:Bo Polska jest Wybranka Narodow . Rzekl Mlaska 16.01.10, 20:02 A wszedzie sami wrodzy sasiedzi, nawet Szwedzi chcieli zwedzic " szyld z Ausschwitz " Polska staje sie powoli tak "kochana" jak Izrael na Bliskim Wschodzie ! Tylko , ze Izraelczycy prawie zawsze maja moondrego Prezydeta, a w Polsce Prezydent ma...zepsute zeby !! Odpowiedz Link Zgłoś
woland7 Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 09:26 Jak patrzę na znakomitą część tej polonii litewskiej to mam odruchy womitywne. Oni chyba myślą, żę żyją wciąż w szlacheckiej Polsce. Fakt, że Litwini przeginają z pisownią nazwisk. Ale z drugiej strony nie należey zapominać, że u zarania odzyskania niepodległości przez Litwę, tamtejsza polonia byla przeciw, w większości kolaborując z ruskimi przeciw Litwinom. Pieprzą tylko o zwrotach majątków - u nas jakoś Niemcom nikt nie chce oddawać. Przez całe 20 lecie międzywojenne gnębiliśmy się nawzajem (oni naszą mniejszość, my ich). Wilno jest litewskie, nie polskie, bez względu na to jak kształtowały się tamstosunki narodowościowe to historycznie miato litewskie, tak jak Kosowo jest serbskie, choć rozmnożyli się tam albańce. Słuchajac wypowiedzi poloni litewskiej mam wrażenie, że to ich roszczeniowa, nacjonalistacza, typowo kłótliwa sarmacka postawa jest przyczyną tego konfliktu Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus kompletna bzdura 16.01.10, 11:19 > albańce. Słuchajac wypowiedzi poloni litewskiej mam wrażenie, że to > ich roszczeniowa, nacjonalistacza, typowo kłótliwa sarmacka postawa > jest przyczyną tego konfliktu Polacy na wileńszczyźnie, tak jak Litwini na suwalszczyźnie, mieszkają tam od tak wielu pokoleń, że należy uznać ich za ludność rodzimą. Co więcej, gdzie tu granica, skoro sami Litwini ulegali polonizacji, więc wielu tamtejszych Polaków w perspektywie kilkuset lat ma litewskie korzenie. Dwujęzyczne napisy i pisownia nazwisk W JĘZYKU OJCZYSTYM należą się Polakom na wileńszczyźnie jak PSU BUDA, dokładnie tak jak należą się polskim Litwinom. Wynika to z unijnego prawa, które zaakceptowaliśmy my i oni. My tego przestrzegamy już od lat (i wspieramy ich aspiracje kulturowe), Litwini nie przestrzegają. Mają zacząć przestrzegać. Kłótliwość, charakter itp. nie ma nic do rzeczy. > ruskimi przeciw Litwinom. Pieprzą tylko o zwrotach majątków - u nas > jakoś Niemcom nikt nie chce oddawać Polacy z Wileńszczyzny są takimi samymi obywatelami Litwy jak etniczni Litwini. I mają takie same prawa. Jeśli na Litwie jest reprywatyzacja i zwracają majątki dawnym właścicielom, wszystkie narodowości powinny być traktowane w taki sam sposób Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: kompletna bzdura 16.01.10, 11:39 Polacy na Litwie przyjęli złą taktykę. Powinni mówić: "Jesteśmy Litwinami a naszym ojczystym językiem jest język polski. Domagamy się równouprawnienia go jako języka urzędowego." Podobnie w Szwajcarii francuskojęzycznych mieszkańców Lozanny czy Genewy nie uważa się za Francuzów i nie prześladuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
cseresznye77 Re: kompletna bzdura 16.01.10, 13:51 Ten >woland< to Polak? Gdyby na Wegrzech ktos taki powedzal takie samo o rodakach z Sedmogrodu albo sSlotaki, to zawisalby nogami do gory, na place Kossutha. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: kompletna bzdura 16.01.10, 15:14 A gdyby krowy na zimę odlatywały do ciepłych krajów, to gruszki rosłyby na brzozie. Odpowiedz Link Zgłoś
garo23 Re: kompletna bzdura 16.01.10, 16:24 cseresznye77 napisał: to zawisalby nogami do gory, na place Kossutha. SSUPER DEMOKRATA JESTES! TY TO ROBILBYS, DEMOKRATO, BOZGOR JEDEN?? Odpowiedz Link Zgłoś
cseresznye77 Re: kompletna bzdura 17.01.10, 16:26 Witam cebie moj wierny fanie z ludu romani.Wrociles juz do siebie plywac na Gangesz? Bardzo cenne jest dla mnie twoje pamiec. Mam jedne tylko sugestia, nnei pisz nigdy do moje demokraticzne sumienie i politpoprawne wrazliwosci bo nicsego takiego nie posiadam. Éljen a Erdély! Odpowiedz Link Zgłoś
garo23 Re: kompletna bzdura 17.01.10, 18:12 cseresznye77 napisał: ..., nnei pisz nigdy do moje demokraticzne sumienie i politpoprawne wrazliwosci bo nicsego takiego nie posiadam.... A WIEC SIE PRZYZNASZ, BOZGOR JEDEN, ZE DALEKO JESTES OD DEMOKRATYCZNYCH WARTOSCI? MOW JASNE ZE JESTES EKSTREMISTA, JAK TWOJE PRZYJACIELE Z JOBIKKA(NSDAP WEGIRSKI)!! DZIEKI, JEDNAK ZE SIE PRZYZNASZ PUBLICZNIE, JA TO JUZ WIEDZIALEM:) I NIE DZIWIE SIE, WIEDZAC DOSKONALE SKAD PRZYBILISCIE DO EURORY:) Odpowiedz Link Zgłoś
garo23 Re: kompletna bzdura 17.01.10, 18:17 do hrdla hviezda Trianon:) HA, HA, HA! Odpowiedz Link Zgłoś
rumun1970 marko bela:) 18.01.10, 16:04 ziarero.realitatea.net/articol.php?id=1263824287 MAI CIUMETE DE BOZGOR EXTREMIST, CITESTE CE SCRIE MARKO BELA SI MAI LASA, CA POATE TE GASIM... Odpowiedz Link Zgłoś
rumun1970 Re: kompletna bzdura 18.01.10, 17:49 www.youtube.com/watch?v=Xozzr6uRVpo ponawiam pytanie: to ty, czy z twojej rodziny:)? Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Polacy to nie Litwini 16.01.10, 19:01 Polacy na wileńszczyźnie to obywatele Litwy - Polacy. Podobnie jak wielu mieszkańców okolic Puńska to Litwini, obywatele Polski. Zresztą, niech oni sobie sami decydują, czy chcą być Polakami czy Litwinami, to nie zmartwienie władz. Mają paszport, są obywatelami Polski/Litwy, należą im się prawa takich właśnie obywateli. Szwajcaria to fatalny przykład, ponieważ nie ma czegoś takiego jak JĘZYK SZWAJCARSKI. Tam nie ma jedności etnosu, języka i państwa narodowego. Szwajcarzy to naród polityczny, ma wspólną historię, zapewne też tradycje, ale aż cztery "języki ojczyste" - niemiecki, włoski, francuski i retoromański, w tym jak widać trzy języki będące zarazem językami narodowymi i urzędowymi krajów sąsiednich > "Jesteśmy Litwinami a naszym ojczystym językiem jest język polski. Domagamy się > równouprawnienia go jako języka urzędowego." > > Podobnie w Szwajcarii francuskojęzycznych mieszkańców Lozanny czy Genewy nie > uważa się za Francuzów i nie prześladuje się. Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: Polacy to nie Litwini 16.01.10, 19:06 W jakim kraju oprócz Szwajcarii mówi się w języku retoromańskim? W jakim kraju oprócz Litwy mówi się w języku litewskim? Właśnie Szwajcaria to takie Wielkie Księstwo Litewskie w miniaturze. Ludność Wileńszczyzny i okolic powinna mówić: "Jesteśmy obywatelami Litwy i życzymy sobie języka polskiego jako pełnoprawnego." Podobnie jak niemiecki jest pełnoprawny w Szwajcarii. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus Re: Polacy to nie Litwini 16.01.10, 19:21 > W jakim kraju oprócz Szwajcarii mówi się w języku retoromańskim? zależy jak szeroko zdefiniujemy retoromański :-) jeśli szeroko to oczywiście w północnych Włoszech i nie ma wtedy powodu, żeby Szwajcarię uważać za bardziej retoromańską (1% mówiących ;-) niż Włochy W jakim kraju > oprócz Litwy mówi się w języku litewskim? > > Właśnie Szwajcaria to takie Wielkie Księstwo Litewskie w miniaturze. > > Ludność Wileńszczyzny i okolic powinna mówić: "Jesteśmy obywatelami Litwy i > życzymy sobie języka polskiego jako pełnoprawnego." > Podobnie jak niemiecki jest pełnoprawny w Szwajcarii. ależ językiem ojczystym WIĘKSZOŚCI Szwajcarów jest niemiecki. Nie retoromański :-) Kiepska analogia... Ludzie z Lozanny naprawdę uważają się za Szwajcarów, tyle, że ojczystymi językami Szwajcarów są (jak wspominałem) niemiecki, francuski, włoski i retoromański. Ludzie z wiosek pod Wilnem uważają się za Polaków, bo ojczystym językiem Litwinów jest litewski. Szwajcaria buduje swoją tożsamość na innych zasadach niż mieszkańcy Litwy i Polski, na pewno nie jest nią język. Z drugiej strony ciężko sobie wyobrazić coś takiego jak "mniejszość szwajcarska w Niemczech", choć czytałem o antyniemieckich nastrojach w Szwajcarii. Oczywiście wśród ludzi których ojczystym językiem jest niemiecki Odpowiedz Link Zgłoś
japolak Re: kompletna bzdura 17.01.10, 22:02 Z jedną wypowiedzią sie zgadzam. Czym innym jest narowodowść, czym innym obywatelstwo. Szczególnie we współczesnej Europie powinno sie mieć prawa i z pochodzenia, i nabyte, by żyć w swoim kraju lub innym. Jeśli się nie mylę, polscy emigranci w Irlandii mają prawo głowować na radnych. Zydowscy i arabscy też... Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 11:28 ....A Lwów ukraiński i pewnie nawet Przemyśl też. Litwini przeginają, ale jeśli u nich z 20% spoleczeństwa to mniejszości krajów sąsiednich ze 100 i z 20 razy ludniejszych i większych, to chyba nie dziwne, że srają w gacie ze strachu o swą niepodległość??? Odpowiedz Link Zgłoś
lactum Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 12:35 condor napisał: > Na Litwie nacjonalistyczny rząd wbrew prawu niszczy wszelkie ślady polskości. > Usuwane są nawet polskojęzyczne tablice pamiątkowe z kościołów i zabytków, > nazwiska Polaków w dowodach zapisuje się w tłumaczeniu litewskim "Lechas > Kačinskas" zamiast Lech Kaczyński. Za umieszczenie tablicy dwujęzycznej Polacy > karani są wysokimi mandatami - niedługo każą nam nosić opaskę z literą P na > ramieniu. Problem w Czechach jest spory ale co mają powiedzieć Polacy > mieszkający na Litwie ? Polacy nie musza sie ujawniac litera P, wystarczy zeby respektowali inne narody, ktore sa u siebie. Twoj pogardliwy stosunek w tym wypadku do Litwinow szkodzi Polakom tam mieszkajacym. Nie uwazam rowniez zebys ze swoimi zaopatrywaniami mial jakichs zwolennikow wsrod Polakow. Odpowiedz Link Zgłoś
rdata Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 13:15 Mieszkam na Opolszczyźnie. U nas Polscy neonaziści zniszczyli dwujęzyczne tablice już pierwszej nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
alik666 Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 08:45 Trzeba wyciągać wnioski z historii. Może po prostu stanowczo, pewnie, zdecydowanie - zabrońmy im usuwania takich tablic, tak jak Hitler zabronił im stawiać oporu. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus kolejna bzdura 16.01.10, 11:20 > Trzeba wyciągać wnioski z historii. > Może po prostu stanowczo, pewnie, zdecydowanie - zabrońmy im usuwania takich > tablic, tak jak Hitler zabronił im stawiać oporu co ma do rzeczy Hitler. Obywatele Republiki Czeskiej tworzący zwarte mniejszości narodowe mają prawo do dwujęzycznych tablic. Polscy obywatele Republiki Czeskiej również. Tak jak czescy w Polsce Odpowiedz Link Zgłoś
alik666 Re: bzdura to ty masz na drugie 16.01.10, 11:32 Głupi jesteś? Nie mam nic przeciwko poprawianiu moich błędów, staram się nie unikać dyskusji, ale jak jakiś głupiec czepia się mnie nie wiadomo z jakiego powodu, to mam dość. W którym miejscu napisałem, że takie tablice im się nie należą? Umiesz czytać ze zrozumieniem, krótki tekst? Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus czy rozumiem krótki tekst? 16.01.10, 19:02 jeśli jest przerośnięty mętnymi aluzjami (jak ta o Hitlerze) to nie zawsze. Ale widocznie jestem mało lotny :-) Odpowiedz Link Zgłoś
steku Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 08:46 heh czeski neonazista, jakos nie moge sobie tego wyobrazic :) czeska pletwa rulez! Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus_maximus boze, wszedzie nazisci i neonzisci! 16.01.10, 08:48 zawsze jak wchodze na gazeta.pl to czytam o nazistach, neonazistach i antysemitach. ten portal dziala jak radio rydzyka. probuje trzymac swoich odbiorcow w strachu i ciaglej gotowosci do "walki". rydzyk wszedzie widzi zydow, a gazeta nazistow.... fuuu... :P a moze to zwykli chuligani, albo jakies dzieciaki? w polsce tez takich mamy pelno. zaraz neonazisci? dobrze, ze nie pisza, ze hitler zyje i prowadzi tajna akcje niszczenia napisow. Odpowiedz Link Zgłoś
wieprzowinapozydowsku Re: boze, wszedzie nazisci i neonzisci! 16.01.10, 09:23 michaelus_maximus napisał: > zawsze jak wchodze na gazeta.pl to czytam o nazistach, neonazistach i > antysemitach. ten portal dziala jak radio rydzyka. probuje trzymac > swoich odbiorcow w strachu i ciaglej gotowosci do "walki". rydzyk wszedzie > widzi zydow, a gazeta nazistow.... > > fuuu... :P A ja mam tu duzy ubaw :) Co prawda, smiejac sie z wpisow osobnikow na forum, ktore taka retoryka przyciaga, mam taki... lekki niesmak smiac sie z niepelnosprawnych umyslowo, no ale trudno... Tego, ze hitler zyje to jeszcze u zadnego nie wyczytalem (nie zdziwie sie jak sama redakcja lub jej wielbiciele z tym wyjada, nie zdziwie), ale jeden kretyn niedawno napisal, ze to... jankesi wywoluja trzesienia ziemi w Wenezueli: Re: Wenezuela: trzęsienie ziemi o sile 5.6 Autor: bmc3i 16.01.10, 01:15 Nie, to Yankesi wywolali to trzesienie ziemi. forum.gazeta.pl/forum/w,902,105757326,105770404,Re_Wenezuela_trzesienie_ziemi_o_sile_5_6.html Odpowiedz Link Zgłoś
lactum Re: boze, wszedzie nazisci i neonzisci! 16.01.10, 12:38 michaelus_maximus napisał: > zawsze jak wchodze na gazeta.pl to czytam o nazistach, neonazistach i > antysemitach. ten portal dziala jak radio rydzyka. probuje trzymac > swoich odbiorcow w strachu i ciaglej gotowosci do "walki". rydzyk wszedzie > widzi zydow, a gazeta nazistow.... > > fuuu... :P > > a moze to zwykli chuligani, albo jakies dzieciaki? w polsce tez takich mamy > pelno. zaraz neonazisci? dobrze, ze nie pisza, ze hitler zyje i prowadzi tajna > akcje niszczenia napisow. W tym wypadku napisales to o czym i ja mysle. Odpowiedz Link Zgłoś
cyndyndanda mysle, ze czeska szujowizne szczuje niejaki klaus, 16.01.10, 08:51 a jego podbechtuje niejaki kurdupel lecho I kaczor!!! Odpowiedz Link Zgłoś
everettdasherbreed Re: mysle, ze czeska szujowizne szczuje niejaki k 16.01.10, 11:40 Myślę, że wszystkich szowinistów (niemieckich, czeskich, litewskich czy np. serbskich) szczuje Władolf Putler. Odpowiedz Link Zgłoś
krzysztofczyz Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 09:17 To nie Czesi tylko Polacy. Kto to widział aby na Zaolziu pisac po czesku. Skandal Odpowiedz Link Zgłoś
smolarnia29 Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 09:18 Na Śląsku Opolskim dzieje się podobnie, chociaż może nie w takiej skali jak w Czechach. Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 11:32 Niemcy to bardzije cywilizowany naród i na przykład w dzielnicach Essen polskich nazw ulic nie niszczy się. Odpowiedz Link Zgłoś
stoena Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 09:32 Zastępca burmistrza Hrádku - akcent nad "a" jest ważny. W niemeckich nazwach nie-polskich znaków raczej nikt nie ignoruje, a czeskie nazwy są powszechnie zniekształcane, jak nazwa samochodu "Škoda" [szkoda], a nie [skoda]. A polska nazwa miejscowości "Hrádek" to "Gródek" - paradoksem jest, że w artykule, który mówi o polskich nazwach, tej nazwy nie użyto. Odpowiedz Link Zgłoś
zarazaa Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 12:00 stoena napisał: > Zastępca burmistrza Hrádku - akcent nad "a" jest ważny. Jaki akcent?!? Zanim zaczniesz kogoś poprawiać, najpierw sam/sam się dokształć. To nie akcent, tylko długa samogłoska. A co do reszty, mnie również irytuje polska [:skoda:], na równi jednak z czytaniem przez Czechów "cz", "sz" i innych polskich dwuznaków jako dwóch niełączących się liter... Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Czescy niszczą polskie napisy na Zaolziu 16.01.10, 09:42 Paradoksalnie od "wprowadzenia demokracji" również znika polskie szkolnictwo na Zaolziu. A dziadek mojej żony sponsorował budowę polskiego gimnazjum w Czeskim Cieszynie, jako właściciel cegielni. Moja córka w Czeskim Cieszynie do polskiej szkoły chodziła. Dziś jest dorosła, jest poliglotką - także dlatego, że z zachwytem kiedyś patrzyłem na dziecko nie zauważające iż zmienia języki - na tej samej klatce schodzowej bloku jednej sąsiadce odpowiadając po czesku, drugiej po słowacku. Nawet chyba kolejnej po cygańsku, czyli w języku Romów górskich... My się denerwujemy na Czechów, na Litwinów, Białorusinów, Ukraińców za to co u siebie robią wobec Polaków. Jednocześnie odmawiając, utrudniając stosowanie polskio-niemieckich znaków na Opolszczyźnie, lekceważąc inne mniejszości w moim kraju. Mnie jako Polakowi z porządnej, czyli katolickiej rodziny, by nie przeszkadzało nawet, gdyby na terenach dawnego warszawskiego getta choć niemal już Żydów nie ma, były nazwy ulic w dwóch językach. W Cieszynie jest Filia Uniwersytetu Śląskiego z Katowic, niewiele dalej Slezsky Universitet w Ostrawie. Kiedyś proponowałem, by zrobić wspólną uczelnię, wzorem Frankfurtu i Słubic. A ja w Warszawie niemal codziennie odsłuchuję spektakl teatru z Czeskiego Cieszyna "Tesinske Nebe" - korzystającego z tekstów wspaniałego barda Jaromira Nohavicy. Gdzie piosenka "Cieszyńska" jest fragmentami śpiewana po czesku, polsku, niemiecku i w jidish. Taka jest prawda o tych terenach. Nie tylko o nich. Niedaleko Warszawy "Nową Jerozolimę" założył wielkopolski biskup. Próbując odtworzyć Drogę Krzyżową. Zakazując by tam Żydzi mieszkali. Do dziś są w Jerozolimie i Nowym Jorku Żydzi dbający o pamięć o rodzie cadyków z Góry Kalwarii. Na miejscowych cmentarzach można spotkać różne nazwiska, z połowy Europy. Czy to źle? Z ogólnoeuropejskich badań sprzed paru lat wynikły bardzo ciekawe dane, ile Polacy mają w sobie genów Skandynawów i Germanów, Rosjan i Tatarów, Żydów i Rzymian... Od niemieckiej przez długi czas narodowej tożsamości "krwi" wolałem francuską, tożsamości kulturalnej. Dziś trzeba akceptować enklawy ludzi mających inne języki. Nie chcę z Warszawy wypędzać np. Wietnamczyków, zwykle ciężko pracujących. Moja córka nie lubi przypominania jej dzieciństwa na warszawskim studenckim Osiedlu "Przyjaźń" - chwilowo zbudowanym, gdy Rosjanie budowali Pałac Kultury i Nauki, do dziś stojącym. Po sąsiedzku była rodzina polskich Litwinów, rodzice byli tak ambitni, że dzieci polskiego nie uczyli. Moja córeczka ich zastąpiła. Efekty były różne - na przykład prosiła małego Litwina, "zerwij mi ten kwiatuszek". A on potem beczał, bo to była wyjątkowo dorodna pokrzywa... Wspominam o tym, by nie nadużywać pojęć typu "neonazista". We wszystkich krajach jest niechęć do obcych. Moja mama wstydzi się, że przed wojną w szkole była zachęcana, by Żydów za pejsy szarpać, ale dalej wierzy, że Cyganie śmierdzą... Wspominałem już na forach GW o obrzydliwej sytuacji, gdy przed warszawskim kościołem Polka została wyzwana od k... - bo w wózku miała niemowlę będące Mulatem. Przez przypadek wiedziałem, iż tatuś miał doktorat z prestiżowej na świecie uczelni, kontrakt także międzynarodowej firmy w Polsce a mamusia zdecydowanie nie była prostytutką... Odpowiedz Link Zgłoś
patrickkolno Czescy niszczą polskie napisy na Zaolziu 16.01.10, 11:09 Sekwana2005 - milo sie czyta takie komentarze, kulturalne, wywazone, pelne tolerancji i wychodzace poza waskie horyzonty nacjonalizmu. Zawsze uwazalem, ze pojecie narodu jest czyms sztucznym, narzuconym, bo kazdy z "narodow" to zwiazek roznych grup etnicznych. W takiej przykladowo Francji mowi sie o "Nos ancetres les Gaulois", a jest to kraj w ktorym Ile de France podbila wiele mniejszych panstw, jak chociazby Prowansje, Bretanie, czy nawet pod koniec XIXstego wieku okolice dzisiejszej Nicei, narzucajac jezyk francuski, a zakazujac uzywania takiego n.p. jezyka bretonskiego. Polska nie jest wiec tu wyjatkiem. Nasza kulture wspoltworzyly rozne narodowosci, czego najpiekniejszym przykladem jest chyba dawny Lwow, gdzie obok kosciolow katolickich sasiadowaly cerkwie, koscioly ormianskie i synagogi. Ludzie, ktorzy wyrosli w takich tyglach wielokulturowych sa niezwykle interesujacy, otwarci na swiat i bardzo tworczy. W przeciwienstwie do kiszacych sie we wlasnym sosie nacjonalistow, do ktorych wartosci humanizmu i ludzkiego uniwersalizmu wogole nie docieraja. Serdecznie pozdrawiam, Ronald K (urodzony w U.S.A, wychowany w dawnym sztetlu na granicy polsko-pruskiej) Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 Re: Czescy niszczą polskie napisy na Zaolziu 18.01.10, 07:01 Dziękuję za dobre słowo. Nikogo pośpiesznie od nazistów nie wyzywam. Niezależnie jak często się myjemy - Polak, Cygan, Murzyn, Arab itd. inny ma zapach - co nie znaczy że śmierdzi. Kiedyś z niechęcią na mnie spojrzał sprzedawca w Tunisie. Przyznałem się, iż pierwszy raz od 10 dni wypiłem piwo. W innym arabskim mieście nękającemu mnie sprzedawcy zażartowałem - Ty masz jutro piątek, święto? - Tak... - To jak mi dasz zniżkę, to już dziś będę miał święto ! Obśmiał się tak, że ileś rzeczy dodatkowo mi sprezentował. Następnego dnia na całym bazarze do mnie wołali, że będą mieli święto... A ktoś z moich polskich rodaków-turystów, domagał się, by zgłosić policji, że mnie coś taniej sprzedano. Nie wyszedł z hotelu, w przeciwieństwie do mnie.... W Jerozolimie lokalnemu obywatelowi pomagałem kupić bilet na autobus, bo rosyjskiego kajserka nie rozumiała a innego języka nie znał... Akceptujmy innych ludzi - by nas akceptowano ! Na wyspie Bali jest hotel prowadzony przez małżeństo w przynajmniej połowie polskie. Ma tą wadę, iż jeszcze mnie nie zaprosili. Pamiętam sprzed lat, jeszcze z PRL jak w Zakopanem milicjant opieprzał żebrzącą kobietę, polecając jej skorzystanie z opieki społecznej. Oboje byli Romami! Nie chcę wspominać o innych naszych współobywatelach... Odpowiedz Link Zgłoś
ambl Re: Czescy niszczą polskie napisy na Zaolziu 16.01.10, 11:11 ale > dalej wierzy, że Cyganie śmierdzą...< Bo faktycznie śmierdzą Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Czescy niszczą polskie napisy na Zaolziu 16.01.10, 13:31 ambl napisała: > Bo [Cyganie] faktycznie śmierdzą Cygan śmierdzi tak samo jak Polak. A nawet mniej, bo nie poci się tak intensywnie jak Polak w czasie upału. Takie głupie uwagi nie mające nic wspólnego z rzeczywistością, obraźliwe - czemu służą? Podbudowujesz w ten sposób swoje ego? A może uważasz, że jako prawdziwy Polak katolik nawet niemyty pachniesz, a śmierdzą wszyscy inni? Odpowiedz Link Zgłoś
scibor3 Re: Czescy niszczą polskie napisy na Zaolziu 16.01.10, 11:41 "Z ogólnoeuropejskich badań sprzed paru lat wynikły bardzo ciekawe dane, ile Polacy mają w sobie genów Skandynawów i Germanów, Rosjan i Tatarów, Żydów i Rzymian... " Może coś czytałeś ale nic nie zrozumiałeś. Jakie to sa geny Skandynawów i czym się różnią od Germanów?. A Germanie to którzy? W starożytności to było bardzo szerokie pojęcie a w średniowieczu jako o Germanach mówiono o ...Polakach. A rosyjskie geny to jakie? Rosjanie mają bardziej zróżnicowane haplotypy niż Polacy (choć ten sam dominujący), więc może to Rosjanie mają polskie geny? Wiesz co? na początku się czegoś naucz a później wracaj ze swoim politycznie poprawnym bełkotem. Odpowiedz Link Zgłoś
sekwana2005 geny 19.01.10, 02:15 Pisałem krótki komentarz nie zaś referat naukowy. Chciałem zwrócić uwagę, jaki mamy we krwi cocktail. Nie tylko my - na Sycylii Włosi maja także we krwi Arabów i Wikingów. Przez ostatni tysiąc lat ile wojen przeszło przez Polskę? Ile było gwałtów i romansów? Jeśli dobrze pamiętam, to słynny rosyjski poeta Puszkin częściowo był Etiopczykiem... Ja urodziłem się w Sosnowcu, mieszkam w Warszawie. Moje dzieci rodziły się w Czeskim Cieszynie, mój ojciec niedaleko Poznania, dziadek w Szwecji, pradziadek na Kresach Wschodnich. Czy ktoś z tej listy jest gorszym Polakiem? Ponieważ na forum lubią wypowiadać się osoby Żydów nie cierpiący - dlatego napisałem iż jestem z dobrej katolickiej rodziny. Cioteczna babka była nawet ksienią klasztoru w Krakowie. Co nie zmienia faktu że jestem od lat niewierzący. To premiera Mazowieckiego zmuszano, by swój polski rodowód za pół tysiąca lat dokumentował. Ja nie muszę. Mając raczej czeskie nazwisko żartuję iż to po pra-pra... który zatrudniony był do udziału w bitwie pod Grunwaldem. A kto i jak śmierdzi? Wedle gustu. W warszawskim autobusie spotkałem starszą blondynkę. Wyglądało - a właściwie śmierdziało, jakby od I komunii się nie myła, od czasów święconej wody, jedynie "perfumą" skrapiając. Może coś w genach miała? Podobno Tybetańczycy piją herbatę z masłem, czasem soloną... Nie obrażając Dalaj Lamy ! Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Czescy niszczą polskie napisy na Zaolziu 16.01.10, 13:22 >Mnie jako Polakowi z porządnej, czyli katolickiej rodziny, > Moja mama wstydzi się, że przed wojną w szkole była zachęcana, > by Żydów za pejsy szarpać, ale dalej wierzy, że Cyganie śmierdzą... Nie wdając się w szczegóły wydaje mi się, że można w Polsce spotkać nie katolicką, a mimo to porządną rodzinę. Podobnie jak swego czasu okazało się, że dobrym fachowcem może być także osoba nie należąca do partii... Odpowiedz Link Zgłoś
sir_leon Re: Czescy niszczą polskie napisy na Zaolziu 16.01.10, 14:55 > > ale dalej wierzy, że Cyganie śmierdzą... Skoro wierzy, o znaczy, że, dowodu od wojny nie znalazła. > Nie wdając się w szczegóły wydaje mi się, że można w Polsce spotkać nie > katolicką, a mimo to porządną rodzinę. Podobnie jak swego czasu okazało się, że > dobrym fachowcem może być także osoba nie należąca do partii... Bo to tak jest, że jednym się wydaje, że już samo bycie katolikiem czyni z nich kogoś lepszego, a innym, że dzieje się tak, gdy zostajesz ateistą. Odpowiedz Link Zgłoś
donek.kon [...] 16.01.10, 09:54 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
menuet1 Już pora ! 16.01.10, 10:04 Morawian po prostu trzeba przeprosić za 'najazd 1938roku'. Dopóki będziemy kultywować swoje mocarstwowe ambicje to z sąsiadami będzie nam trudno sie dogadać. Litwini też nie moga nam zapomnieć wyprawy na Wilno i Republiki Żeligowskiego. Przyznać się do błędu trzeba .... Odpowiedz Link Zgłoś
antyliberal22 Re: Już pora ! 16.01.10, 10:13 co za bzdury. co ma wspólnego odzyskanie "Zaolzia" w 38. do nacjonalizmu czeskiego? Odpowiedz Link Zgłoś
albinnos Re: Już pora ! 16.01.10, 10:33 Uwazaj kolego,piszesz wg.tej szmaty nieprawomyslnie.Zaraz twoje posty znikna ,podobnie jak moje.Oj ,nie lubie tej jakajacej sie mordy. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: Już pora ! 16.01.10, 13:05 albinnos napisał: > Uwazaj kolego,piszesz wg.tej szmaty nieprawomyslnie.Zaraz twoje > posty znikna ,podobnie jak moje.Oj ,nie lubie tej jakajacej sie > mordy. Jeśli te posty były tak merytoryczne jak powyższy, to ich brak nie stanowi jakiejś niepowetowanej straty. Za to zawsze sprawdzało się napuszczanie jednych na drugich. Najłatwiej jak są różnej narodowości, bo posługując się różnymi językami szybko się nie dogadają. Ale można też na przykład Kaszubów na Ślązaków. Też zadziała. Odpowiedz Link Zgłoś
naprawdetrzezwy No i? 16.01.10, 10:06 W Polsce czepiają się żydów, na Zaolziu Polaków. 1:1. Odpowiedz Link Zgłoś
eptesicus a co ma Zaolzie do Żydów? :-) 16.01.10, 19:11 > W Polsce czepiają się żydów, na Zaolziu Polaków. > > > 1:1. > > Odpowiedz Link Zgłoś
tornson W Czechach rządzi prawica, 16.01.10, 10:34 jest więc spora doza tolerancji dla takich patologicznych zachowań... Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Daj nam Panie Boże... 16.01.10, 10:55 taka prawicę, niechby i z "takimi" konsekwencjami. Nic gorszego od tej zarazy jaka mamy - pod każdym względem - nie mogło nas spotkać. No i czy zasłużyliśmy na coś takiego jak ten rząd zakłamanych obłudników i nieudaczników? Odpowiedz Link Zgłoś
zarazaa Re: Daj nam Panie Boże... 16.01.10, 12:11 Nie wiem, czy dokładnie wiesz, jaki jest poziom czeskiej polityki. Przy niej to, co dzieje się w Polsce, to niemal cywilizowany poziom. Wyobraź sobie, że szefami dwóch największych partii są Kaczyński i Lepper... A określenia "obłudnik" i "nieudacznik" brzmią w tym kontekście jak komplementy. Czesi tak ładnie nie mówią o swoich politykach... Odpowiedz Link Zgłoś
bydlo_prof_wb Wyobraź sobie że z mniejszej odległości... 16.01.10, 12:43 to obserwuję niż z Wiejskiej na Marszałkowską, a przy Tusku nikt mi nie straszny i nikt nie gorszy. Nie ma takiej opcji. Prezydenta też można im pozazdrościć, co dodam dla pełnej sprawiedliwości i obiektywizmu spojrzenia... A "obłudnik" i "nieudacznik" to faktycznie były komplementy. Tak naprawdę to dywersanci, sabotażyści i antypolacy na których kary sprawiedliwej jak dotąd nie ma. Wstyd i hańba, także dla ich wyborców. Odpowiedz Link Zgłoś
zarazaa Re: Wyobraź sobie że z mniejszej odległości... 16.01.10, 13:09 Chyba jeszcze nie dość długo mieszkasz w Czechach... Odpowiedz Link Zgłoś
bozenamf Pytanie jest o to, kim są ci neonaziści 16.01.10, 10:44 Dyrektor szkoły polskiej w Karwinie (cz. Karviná) opowiadała, kilkanaście lat temu, że w dużym stopniu antypolskimi napisami zajmują się przefarbowani na Czechów Polacy, którzy chcą być bardziej czeskimi od rodowitych Czechów. Nie wykluczone,że jest to podobna sytuacja ... Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Re: Pytanie jest o to, kim są ci neonaziści 16.01.10, 11:45 Szczerze wątpię w to. Różnica między Polską a Czechami nie jest specjalnie wielka, a w tamtym regionie to już zupełnie żadna albo jest tyle, że z korzyścią dla Polski, więc Polacy nie mają tam powodów do kompleksów. Niemcy to o wiele bogatszy kraj i Polak w stosunku do Niemca może miec kompleksy. Dlatego na opolszczyźnie Polacy farbowani na Niemców muszą tej farby stale pilnować i ją uzupełniać, dlatego muszą być bardziej niemieccy od Niemców. Oczywiście, jeśli Czesi dyskryminują Polaków, a polskie państwo ma tamtych Polaków w głębokim poważaniu, to bycie Polakiem może uwierać, ale to jest teoretyczne i przekolorowane. Odpowiedz Link Zgłoś
eugeniusz03.12 Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 11:17 Zaolzie nie leży na Morawach,lecz na Śląsku,a to dwie różne krainy. W godle Republiki Czeskiej znajduje się też orzeł śląski. Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Polscy neonaziści niszczą niemiec napisy na Opo... 16.01.10, 11:18 Komu by sie taki news podobal? A mozna by tak napisac. Prawda jest, ze wielu reaguje alergicznie na te nowe tablice,choc wszystko jest zgodne z prawem i mieszkancy chca upamietnic i zachowac stare , historyczne nazwy. W latach 30-tych hitlerowscy nazisci zmienili tam radykalnie wszystkie slowiansko brzmiace nazwy na czysto niemieckie, czesto wyssane z palca. Za zniszczenie takiej tablicy to by sie chyba z KZ-tu nie wyszlo.Po wojnie Wysoka Komisja zmienila te nazwy na polskie. Trzeba przyznac, ze dbali o historyczne korzenie, ale nie zawsze. I ludzie maja prawo odrzucic takie przez paru ludzi sobie wymyslone, przymusowo narzucone nazwy. Tak samo jak Rosjanie odrzucili Leningrad. Odpowiedz Link Zgłoś
raid.op naród mały 16.01.10, 11:31 w Polsce niszczy się dwujęzyczne tablice nazw miejscowości, które można znaleźć w woj. opolskim więc po co ten rejwach? Odpowiedz Link Zgłoś
rosolina Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 11:35 Ależ to paradne: polski dziennikarz pisze w polskiej gazecie o polskich nazwach miejscowości na Śląsku Cieszyńskim i używa czeskiej nazwy Hradek zamiast Gródek, a region Morawami. Chłopie, kaj żeś ty chodził do szkoły? Odpowiedz Link Zgłoś
zarazaa Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 12:20 Jaki polski dziennikarz?!? Luboš Palata jest Czechem... Pracuje v "Lidových novinách"... Pisz też dla słowackiego "Sme": blog.sme.sk/ Niestety, jak dla większości Czechów z Czech, Śląsk jest tak daleko od Pragi, że trudno im pojąć, że może być częścią Republiki Czeskiej. Odpowiedz Link Zgłoś
bergman1 a gdzie nas lubią?narazie nie spotkałem 16.01.10, 11:47 takich a trochę pojeździłem.To smutne ale taka prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
kieliszki Re: a gdzie nas lubią?narazie nie spotkałem 16.01.10, 11:55 Zależy za kogo teraz robisz; za Niemca, Polaka czy wydzielasz się na Ślązaka? Poza tym to może też być kwestia twojej osobowiści że cię nie lubią. Ja, mam nadzieję, pozostawiam po sobie pozytywny obraz Polaka, chociaż oczywiście nie za wszelką cenę. Odpowiedz Link Zgłoś
czarny.kolezka Re: a gdzie nas lubią?narazie nie spotkałem 16.01.10, 12:24 W Holandii jestesmy dosc dobrze odbierani, szczegolnie nasze dziewczyny. Sporo jest mieszanych zwiazkow i wynikajacych z tego przyjazni miedzy rodzinami. A co do Czechow to w przygranicznych powiatach mieszka wielu ludzi czujacych niechec do Polski i Polakow. Efekt wieloletniej propagandy socjalistycznej Czechoslowacji. Takie byly zalozenia Moskwy rzadzacej krajami RWPG: im bardziej skloceni tym lepiej nimi zarzadzac. Po wielu latach te schizy dalej zyja i kwitna w prostych glowach tak samo jak w 3 i 4 pokoleniu repatriantow na Slasku Opolskim. Mniejszosc autochtoniczna slasko-niemiecka jest pogardzana i ponizana. Czesciowo to wina bylej narodowopolskiej propagandy a reszta kompleks bo sie Slazakom lepiej powodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: a gdzie nas lubią? się wtrące 16.01.10, 17:06 Jeżeli chodzi o Norwegię to polskie pary wyjeżdżające za chlebem często się rozpadają. Dziewczyny wychowane w polskim katolicyzmie są lepszymi partnerkami dla Norwegów niż trudniejsze do poskromienia Norweżki, Polki też w swej katolickiej mentalności nie mają skrupułów zostawiając na lodzie swoich partnerów. Chłopaki maja kasę to znoszą to mniej melodramatycznie niż miałoby miejsce to w Polsce, gdzie musieliby pozorować wiarę i wartości. I jako karni i zsocjalizowani przez durna polska szkołę również są świetnymi pracownikami. Polki i Polacy w Norwegii są generalnie lubiani - pomijając kradnących, robiących zadymy i patologicznie leniwych - bo i tacy tam wyjeżdżają. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: a gdzie nas lubią?narazie nie spotkałem 16.01.10, 13:48 bergman1 napisał: > a gdzie nas lubią? narazie nie spotkałem takich a trochę > pojeździłem.To smutne ale taka prawda. Smutna prawda jest taka, ze szkoła nie uczy jak się zachować, nie uczy dobrych manier. Ciekaw jestem, czy szanowałbyś kogoś, kto Ci wlazł do pokoju w zabłoconych butach nawet nie próbując ich wcześniej wytrzeć. I nie ze złośliwości, tylko z niewiedzy. Bo skąd ma wiedzieć jak się należy zachować, jak jedyne co e szkoły wyniósł to umiejętność klękania w odpowiednim momencie i składania rączek? Powiedzmy sobie wprost. To nie Polaków nie lubią, tylko chamów. By daleko nie szukać - czy zachowanie p. Jana Marii Rokity w samolocie można nazwać kulturalnym? Co pomyślał przeciętny Niemiec? Skoro tak zachowuje się elita narodu, parlamentarzysta, to pozostali Polacy są bardziej cywilizowani? Znam bardzo wielu Polaków wszędzie traktowanych z szacunkiem.... Odpowiedz Link Zgłoś
mus-zek0 Re: a gdzie nas lubią?narazie nie spotkałem 16.01.10, 13:55 To Ty mieszkasz w jakimś meczecie,że każesz ściągać buty Twoim gościom? Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: a gdzie nas lubią?narazie nie spotkałem 16.01.10, 15:05 mus-zek0 napisał: > To Ty mieszkasz w jakimś meczecie,że każesz ściągać buty Twoim > gościom? Dziękuję za potwierdzenie mojej tezy, że szkoła niczego już nie uczy. Przygotowuje wyrobników dla innych nacji. Bo tylko pod krzyżem, tylko pod tym znakiem Polak ma być głupi, pozostać ciemniakiem... Jak można mówić o porozumieniu, wzajemnym zrozumieniu jeśli się nie włada żadnym językiem, z ojczystym na czele? Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: a gdzie nas lubią?narazie nie spotkałem 16.01.10, 17:10 oby.watel napisał: Znam bardzo wielu Polaków wszędzie traktowanych z szacunkiem.... Jeżeli się o to "starają" są szanowani.:) Ja też znam takich. Odpowiedz Link Zgłoś
oby.watel Re: a gdzie nas lubią?narazie nie spotkałem 16.01.10, 17:40 pan-dzikus napisał: > Jeżeli się o to "starają" są szanowani.:) > Ja też znam takich. Jeden musi się bardzo starać, żeby nie siorbać jedząc, czy mlaskać mówiąc, inny odwrotnie. Można łamać zasady świadomie, można być nieświadomym ich istnienia... Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: a gdzie nas lubią?narazie nie spotkałem 16.01.10, 17:55 oby.watel napisał: Można łamać zasady świadomie, można być nieświadomym ich istnienia.. Bez komentarza. Odpowiedz Link Zgłoś
d4x Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 12:00 Jak to było? Jakoś tak: Polak, Czech - dwa bratanki... Odpowiedz Link Zgłoś
pan-dzikus Re: Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Z 16.01.10, 17:55 d4x napisał: > Jak to było? Jakoś tak: Polak, Czech - dwa bratanki... :) Bez komentarza... Odpowiedz Link Zgłoś
sedaluk Czescy neonaziści niszczą polskie napisy na Zao... 16.01.10, 12:07 W Austri, zdaje sie Karyntia, to przy przywracaniu slowenskich nazw byly nawet smiertelne ofiary.Dopiero wtedy ludzie otrzezwieli. Odpowiedz Link Zgłoś
endriu31 powtórka z 1968 16.01.10, 12:13 A ja myślę, że to jest dobry pretekst ,żeby spróbować ponownie odebrać Zaolzie. Przy okazji sprawdzimy kto kupił lepsze samoloty, my F-16 czy Czesi Grippeny :) Odpowiedz Link Zgłoś