kwicolek 29.01.10, 12:40 Tusk sprawia lepsze cuda.JPII przy nim to mały pikuś. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mim05 Temat tabu? 30.01.10, 09:27 Kolejny "cud"? (Brak wpisów - zarówno "za" jak i "przeciw". Boimy się?). Odpowiedz Link Zgłoś
inkwizytorstarszy Świadectwa papieskich cudów 31.01.10, 03:59 Temat nie wart komentowania,cudów niema. Odpowiedz Link Zgłoś
piotrek410 Sado-macho santo subito 31.01.10, 08:31 Właśnie ukazała się książka "Dlaczego jest świętym: Prawdziwa historia Jana Pawła II". Jej autorem jest ksiądz Sławomir Oder (razem z włoskim dziennikarzem Saverio Gaetą), postulator procesu beatyfikacyjnego JP2. Ma więc dostęp do wielu materiałów i prawdopodobnie dostał zezwolenie Watykanu na publikację. Ciekawe czy też na rozpętanie kilkudniowej sensacji związanej z tym, jak Jan Paweł II pojmował. Bo wystarczy wziąć taki fragment z omówienia książki przez CNN: Książka ujawnia, ze papież Jan Paweł II biczował siebie pasem oraz spał nagi na podłodze, żeby zbliżyć się do Chrystusa. Miał to robić podczas Wielkiego Postu. Temat rozwija też Catholic News Agency: Papież jadł wtedy jeden posiłek dziennie, nie jadł przed wyświęcaniem księży, a także spał na zimnej, twardej podłodze. Karol Wojtyła miał tak spać od lat 60. i jak wspominał jeden z polskich dostojników, miał wzburzać pościel na łóżku, żeby wyglądało, że w nim spał. No i mamy. Dodajmy jeszcze, że pas do biczowania papież zabierał nawet na "wypoczynek" do papieskiej rezydencji w Castel Gandolfo, gdzie lubił też zapraszać intelektualistów na filozoficzne dyskusje. Zapewnie również o sensie cierpienia. Oczywiście, autorzy uznają to wszystko za dowód świętości papieża Polaka, ale umówmy się, nie jest to model świętości, jaki byśmy chcieli pewnie reklamować dzieciom na lekcji religii. I na pewno nie przystaje do cukierkowatego wizerunku Posłannika Pokoju. W czasach, gdzie powszechnie akceptowanym wyrzeczeniem jest dzień bez telewizora, biczowanie i spanie bez ubrania na zimnej podłodze przez JP2 może nie być do końca zrozumiane. Na przykład przez autora tego tekstu. A przez was? Rafał Madajczak Odpowiedz Link Zgłoś
benek231 Moje świadectwo pośmiertnego cudu papcia :O) 31.01.10, 19:41 Gdy tylko zaczalem podkladac sobie pod siedzenie taki maly dywanik z wizerunkiem papcia, to natychmiast o wiele lepiej robilo mi sie skretosklony. Po prostu CUD! Odpowiedz Link Zgłoś
stolat3 Re: Moje świadectwo pośmiertnego cudu papcia :O) 31.01.10, 22:43 benek231 napisał: > Gdy tylko zaczalem podkladac sobie pod siedzenie taki maly dywanik z wizerunkie > m > papcia, to natychmiast o wiele lepiej robilo mi sie skretosklony. Po prostu > CUD! O widzę że jest więcej takich jak ja co doznali cudu.Gratuluję. Odpowiedz Link Zgłoś