Dodaj do ulubionych

Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma...

19.02.10, 12:48
A ilu barmanów w Hiszpanii równocześnie po prostu pali??:-) Bo założę się, że
ogromna większość, a przynajmniej więcej niż średnio w społeczeństwie.

Tymczasem jakiś skończony osioł wskazując na to, że

"Nie nałogowi palacze papierosów, ale pracownicy barów, w których można
palić, są najczęściej ofiarą śmiertelnych chorób związanych z nikotyną."

zakłada, że bycie barmanem i czynne palenie to dwie kategorie, które się
wzajemnie wykluczają, że jak jesteś czynnym palaczem to nie jesteś hiszpańskim
barmanem i na odwrót. Nie przyjmuje natomiast do wiadomości - co jest
najprawdopodobniejszą hipotezą - że duża część barmanów i pali i równocześnie
pracuje w dymie, co łącznie powoduje ich problemy zdrowotne...

Kolejny śmieciasty, artykuł, który manipuluje opinią publiczną posługując sie
założeniami, w których brak elementarnej logiki. Tu co prawda nie wiem, gdzie
powstał błąd: czy to nasi czy Hiszpanie.

Ale ostatnio 90% artykułów w GW na jakikolwiek temat jest w tym stylu...A to i
tak wciąż powyżej średniego poziomu gazety:-(
Obserwuj wątek
    • szabo Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma... 19.02.10, 12:53
      Czepianie się artykułu jest mało sensowne, bo przekazuje tylko wyniki badań
      ministerstwa zdrowia, które zapewne uwzględniło fakt, że część barmanów to
      palacze.

Jest to natomiast dobry przykład dla zwolenników nakazu dobrej wentylacji
      zamiast zakazu palenia w knajpach. Bardzo skuteczne...
      • boryska1 Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 12:55
        biedni barmani niech zmienią pracę
        • strong.ben Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 13:23
          boryska1 napisała:

> biedni barmani niech zmienią pracę

a u Ciebie w pracy wolno palić?
          • pereiro Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 13:58
            A u Ciebie w pracy wolno paradować w kąpielówkach? Może nie pracujesz na basenie?
            • kaczynksi Wygląda na to, że śmiertelność barmanów jest dużo 19.02.10, 14:26
              wyższa niż przeciętnych palaczy.
      • karatemistrz666 Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 13:07
        Czepianie się artykułu jest mało sensowne, bo przekazuje tylko wyniki badań
        > ministerstwa zdrowia

Jakie wyniki przekazuje?? jest tu jakiś opis konkretnych wyników, metodologii.
        Jakiś link do badań. Jakieś cytaty autorów badania? Nie wiemy nawet, co wynika
        tu z badań, a co z artykułu - bo autor nie raczył tego rozdzielić.

które zapewne uwzględniło fakt, że część barmanów to
        > palacze.

"Zapewne" - dobre:-))

Ogólnie post niejakiego szabo jest świetną ilustracją poważnego problemu
        społecznego, jakim jest nawarstwianie się - a moim zdaniem internet pogorszył
        sprawę - różnego rodzaju śmiecia informacyjnego. Mamy strzępy danych, które
        równie dobrze mogą być informacją z Radia Erewań i czytelników, którzy
        automatycznie przyjmują te wyniki za prawdę objawioną - na ogół wtedy o ile
        potwierdzają mniej więcej ich światopogląd, wyrobiony na ogół z kolei przez
        podobnej jakości informacje...

> Jest to natomiast dobry przykład dla zwolenników nakazu dobrej wentylacji
        > zamiast zakazu palenia w knajpach. Bardzo skuteczne...

Powiem inaczej - jest to dobry artykuł dla zwolenników zakazu palenia w
        knajpach, dla utwierdzenia się w tym, że mają rację.
      • lajkomik Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 13:08
        Tyś jest dobrym przykładem aby wentylować mózg palaczom, może zaczną myśleć
        samodzielnie, bo na razie w kreowaniu ich opinii pomaga im nikotynizm. Tak jak
        alkoholik, któremu trudno się przyznać, że ma problem i jest problemem dla innych.

Paliłem 13 lat, po rzuceniu palenia dopiero zauważyłem, jak nikotyna
        manipulowała "moim" życiem i zdaniem
        • karatemistrz666 Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 13:16
          I po co ten spam? Żeby się popisać, że się umie pisać. Czy ja w ogóle odnosiłem
          się do palenia i jego zakazu?
          • pereiro Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 14:01
            Kwatermistrz, on nie odpowiadał na Twój post. Co nie zmienia oczywiście faktu,
            że post był ogólnie bełkotliwy. "Paliłem 13 lat i dopiero teraz zrozumiałem..."
            Nie ma to, jak neofita. Wszystko zrozumiał i zmusi innych, żeby też zrozumieli.
            Dla ich dobra.
            • polska_baba Niepalący walczą o swoje dobro 19.02.10, 15:31
              Zdrowie palaczy g.. mnie obchodzi. Chcą zdychać na raka, ich problem. Niestety, swoim smrodliwym dymem dzielą się z innymi, między innymi ze mą. A to już jest mój problem.
              Co do drwin z byłego palacza, to powiem Ci, że trzech mężczyzn z mojej rodziny rzuciło fajki po kilkudziesięciu latach palenia (nawet po prawie 40) - wszyscy teraz nie znoszą dymu papierosowego. Rzuć palenie, to też zrozumiesz, jak uciążliwe dla niepalących są Wasze papierosy.
              • kixx Niepalący walczą o swoje dobro-to poczatek 19.02.10, 15:45
                kiedy juz zabroni sie palenia papierosow wzemiemy sie za
                samochody ,fabryki ,ogniska,i wszelkie inne zjawiska zatruwajace
                powietrze.
                Ludzkosc wroci na afrykanskie sawanny i wszyscy beda szczesliwi

ps wszyscy to znaczy ci,ktorzy przezyja
              • pereiro Re: Niepalący walczą o swoje dobro 19.02.10, 15:59
                polska_baba napisała:

> Zdrowie palaczy g.. mnie obchodzi.

No tak. To ta empatia niepalących, o której piszesz w każdym swoim poście.

> Chcą zdychać na raka, ich problem. Niestety,
                > swoim smrodliwym dymem dzielą się z innymi, między innymi ze mą.

Podaj konkretne przykłady. Ja na ten przykład nie palę w miejscach publicznych,
                ani w miejscach, gdzie jest to zakazane.

> A to już jest
                > mój problem.
                > Co do drwin z byłego palacza, to powiem Ci, że trzech mężczyzn z mojej rodziny
                > rzuciło fajki po kilkudziesięciu latach palenia (nawet po prawie 40) - wszyscy
                > teraz nie znoszą dymu papierosowego.

Ale czego to ma dowodzić?

> Rzuć palenie, to też zrozumiesz, jak uciąż
                > liwe dla niepalących są Wasze papierosy.

Obejdzie się bez Twoich światłych rad. Jeszcze raz podkreślam: nie włażę z
                papierosem tam, gdzie nie wolno lub gdzie byłoby to chamstwem. Jeśli jednak Ty
                włazisz do miejsc przeznaczonych m.in. do palenia, to już Twój problem.
                • kosti_84 Re: Niepalący walczą o swoje dobro 19.02.10, 16:41
                  "Jeszcze raz podkreślam: nie włażę z
                  papierosem tam, gdzie nie wolno lub gdzie byłoby to chamstwem. Jeśli
                  włazisz do miejsc przeznaczonych m.in. do palenia, to już Twój
                  problem"

I właśnie dlatego powinni zakazać palenia w miejscach publicznych!
                  np.pub-jest miejscem dla mnie i dla Ciebie tak?ja pijac piwo Cie nim
                  nie oblewam i nie kaze pic ze mna,Ty palac fajke nie postepujesz juz
                  tak fair-jakie jest najlepsze rozwiazanie?ja mam nie przychodzic do
                  pubow czy Ty mozesz wyjsc na te pieprzone 2 min na dwor?

• pereiro Re: Niepalący walczą o swoje dobro 19.02.10, 18:35
                    kosti_84 napisał:

> I właśnie dlatego powinni zakazać palenia w miejscach publicznych!
                    > np.pub-jest miejscem dla mnie i dla Ciebie tak?ja pijac piwo Cie nim
                    > nie oblewam i nie kaze pic ze mna,Ty palac fajke nie postepujesz juz
                    > tak fair-jakie jest najlepsze rozwiazanie?ja mam nie przychodzic do
                    > pubow czy Ty mozesz wyjsc na te pieprzone 2 min na dwor?
                    >

Rozwiązanie jest niezwykle proste. Ja nie palę w pubach, gdzie jest zakaz
                    palenia. Ty nie ciskasz się, kiedy ja zapalę w pubie, w którym takiego zakazu
                    nie ma.

Co do argumentu o oblewaniu piwem, nie znam pubu, w którym byłoby to dozwolone.
            • 4g63 Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 22:19
              > Nie ma to, jak neofita. Wszystko zrozumiał i zmusi innych, żeby też zrozumieli.

pytanie mam do ciebie, powiedz mi czy można nie być neofitą po rzuceniu palenia i wyrażaniu faktów na ten temat (bo chyba były palacz najlepiej wie na ten temat) ??? odpowiedz mi bo coś mi się wydaje że teraz każdy kto rzucił palenie i chce coś powiedzieć na ten temat to zaraz dostanie w gębę do takiego typa jak ty, może koncerny tytoniowe cię opłacają i masz takie zadanie, więc współczuję
      • kura28 Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 13:08
        Ale zorganizowanie zamykanej, dobrze wentylowanej palarni w pubach
        chyba rozwiązuje problem?
    • krzysztofqwerty Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma... 19.02.10, 13:15
      To miasto to Saragossa
      Przepisywanie atykułów z nieznanego źródła skutkuje jak streszczanie
      streszczenia lektur. Zainteresowanych odsyłam tutaj
      www.europapress.es/salud/noticia-empleados-hosteleria-respiran-ocho-veces-mas-humo-recomendado-20100217194917.html
      • karatemistrz666 Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 13:28
        Y es que la inhalación de altas concentraciones de partículas finas se
        encuentra relacionada con el aumento de los nacimientos prematuros y la
        mortalidad infantil; de neumonía, bronquitis y enfermedad pulmonar obstructiva
        crónica; de ingresos hospitalarios y visitas a urgencias por exacerbaciones de
        enfermedades cardiovasculares y respiratorias. También disminuye la función
        pulmonar y aumenta el absentismo laboral
        .

Dzięki. No właśnie, to już konkretniejsze źródło. Tyle, że - dla nieczytających
        po hiszpańsku - tu jest głównie o tym, że w pubach, gdzie wolno palić jest
        przekroczone dopuszczalne, bezpieczne stężenie dymu i do jakich chorób (patrz
        wyżej) może potencjalnie doprowadzić ten stan (nie napisano o ile to ryzyko jest
        podwyższone, ciekawe skądinąd na ile barman-mężczyzna narażony jest na to, że
        bierne palenie wywoła los nacimientos prematuros y la mortalidad
        infantil:-)
        . To i tak niewątpliwe, bez tego artykułu.

Jest też powiedziane, że pracownicy gastronomii są bardziej narażeni na
        stężenie dymu niż osoby "biernie palące" w domach: "exposición media de los
        camareros es por lo menos tres veces superior a la de las personas que conviven
        con fumadores."
        Nie ma nic o tym, o ile praca w barach zwiększa ryzyko
        śmierci i nie jest uwzględniony podział na barmanow palących i niepalących. Może
        to z innego źródła??
    • zdad Ilu znacie barmanów powyżej 40? 19.02.10, 13:17
      Ja nie kojarzę żadnego. Mam rozumieć, że te zejścia to przed ową 40? W barze pacuje się dorywczo na studiach i nie daję wiary, że te badania są wiarygodne.
      • karatemistrz666 Re: Ilu znacie barmanów powyżej 40? 19.02.10, 13:36
        Może są wiarygodne, może nie są. Chodzi o to, że tu nie ma w ogóle linku do
        żadnych badań, z których wynikałyby te tezy...:-) Jest natomiast odpowiednio
        sensacyjny tytuł i ton:-). To mój pierwszy i główny zarzut...
      • testman Re: Ilu znacie barmanów powyżej 40? 19.02.10, 14:37
        pamietajmy, ze w artykule mowa o Hiszpanii!

lokalow typu "pub" prawie nie ma (jesli juz to 'bar de copas'). a
        pojecie "baru" jest znacznie szersze niz w Polsce. do baru chodzi
        sie na sniadanie, obiad, popoludniowa kawe i tapas/kolacje
        wieczorem.

a zawod kelnera to zawod na cale zycie. znam/widzialem wiele osob
        ktore pracuja w gastronomii i srednia wieku jest bardzo wysoka.
      • s0ber Re: Ilu znacie barmanów powyżej 40? 19.02.10, 16:46
        A dym tytoniowy ma właściwości lecznicze. :P

A tak zupełnie poważnie, to w mojej głowie się to nie mieści, że w lokalach
        wolno palić. I stado kretynów, które sądzi, że ten syf jest fajny, zatruwa
        wszystkich wokół. I jeszcze ten cholerny smród. Przez to przestałem chodzić do
        pubów i klubów. Nie chce się truć i śmierdzieć tym gównem.
    • loppe Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma... 19.02.10, 13:33
      Jak wynika z badań, w każdym dużym hiszpańskim mieście na choroby
      związane z nikotyną umiera rocznie tysiąc barmanów" - koniec cytatu.

Nie podejrzewam Hiszpanów o ten debilny sentence...
      • loppe long live ćw.... 19.02.10, 13:35

Wiedzę że Czytelenicy Gazety nie zauwazyli że ta "statystyka" gdyby
        była prawdziwa oznaczałaby mniej więcej że w każdym barze co rok
        umiera barman...
        • pereiro Co piąty umierający Hiszpan jest barmanem??? 19.02.10, 14:21
          Dziesiąte co do wielkości miasto Hiszpanii (Bilbao) liczy sobie odrobinę ponad
          350 tysięcy mieszkańców. Biorąc pod uwagę, że przeciętna długość życia Hiszpana
          (mężczyzny, ale to oni są z reguły barmanami) wynosi 76 lat, daje to
          śmiertelność w Bilbao na poziomie nieco powyżej 4500 ludzi rocznie. Spośród nich
          więcej, niż co piąty, to barman umierający z powodu palenia. Jaki idiota to
          wymyślił?
          • loppe Re: Co piąty umierający Hiszpan jest barmanem??? 19.02.10, 14:28
            Jak miło spotkać kogoś inteligentnego na forach Gazeta.pl. Rzadkość.
            • kixx Re: Co piąty umierający Hiszpan jest barmanem??? 19.02.10, 15:47
              wiadomo
              kibic Polonii Warszawa
              • pereiro Re: Co piąty umierający Hiszpan jest barmanem??? 19.02.10, 15:59
                :)
    • ecicha-3 Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma... 19.02.10, 13:34
      czytam to wszystko z b.mieszanymi uczuciami.Mam juz troche lat,ktore
      przezylam na tym swiecie.I nie kojarze,aby ktorykolwiek ze znanych
      mi barmanow,czy kelnerow pracujacych w nocnych knajpach,zmarl na
      chorobe nowotworowa zwiazana z biernym paleniem.Jakos tak nawet
      dozywali sedziwego wieku.Natomiast ped cywilizacyjny
      spowodowal,wieksza zapadalnosc na choroby nowotworowe,dzieci,i osob
      mlodych.
      • wujaszek_joe Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 14:37
        co nie zmienia faktu, że barmani pracują w bardzo niezdrowych warunkach
    • clough Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma... 19.02.10, 14:07
      Według Wikipedii w Hiszpani są 24 miasta powyżej 200 tys.
      mieszkańców. Jeśli tylko te przyjmiemy do rachunku z artykułu, to
      rocznie w Hiszpanii umiera 24.000 barmanów. Niewiarygodne.
    • mol_chemiczny Jaka "GW"? To depesza IAR-u na portalu Agory 19.02.10, 14:20
      Jaka "GW"? To depesza IAR-u na portalu Agory, wydawcy "Wyborczej". "GW" ma stronę "Wyborcza.pl", przy czym to tylko strona WWW, wydanie elektroniczne, podobnie jak papierowe, jest płatne. I oddzielną redakcję, inne standardy, innego czytelnika docelowego. No i to tylko dziennik, bez tych "Deserów", "Plotków" i przedruków.

> Ale ostatnio 90% artykułów w GW na jakikolwiek temat jest w tym stylu...A to i
      > tak wciąż powyżej średniego poziomu gazety:-(
      • letalin Re: Jaka "GW"? To depesza IAR-u na portalu Agory 19.02.10, 14:51
        > Według Wikipedii w Hiszpani są 24 miasta powyżej 200 tys.
        > mieszkańców. Jeśli tylko te przyjmiemy do rachunku z artykułu, to
        > rocznie w Hiszpanii umiera 24.000 barmanów. Niewiarygodne.

Aż dziw, że jeszcze nie wszyscy umarli:) I, że ciągle chcą się
        zatrudniac nowi? W każdym lokalu powinno umierac kilku rocznie...To
        bardziej niebezpieczne niż misja w Iraku.

Nie wierzę nawet w jednego na tysiąc barmana umierającego rocznie z
        powodu biernego palenia.
        • dziad_borowy Re: Jaka "GW"? To depesza IAR-u na portalu Agory 19.02.10, 15:38
          Nie umiem sobie wyobrazic dlaczego jak dotad nikt sie nie zaniepokoil, ze w
          Hiszpani umiera kilkadziesiat tysiecy barmanow rocznie. Niby siedza w tych
          knajpach calymi wieczorami, a nie widza jak co moment schodzi czlowiek donoszacy
          im pod nos wodke. Co za dziki kraj.
          Dzierżż!!!!
    • jan.grz Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma... 19.02.10, 14:42
      Przepraszam - idiotyczny artykul, bo autor pisze o prawdzie znanej
      od dziesiatkow lat, ze bierne palenie jest bardziej szkodliwe. A
      jesli Hiszpanie wiedza o tym dopiero teraz, to marnie wyglada ich
      wiedza medyczna. Kilka dni temu zabrałem głos, ze kto jak kto, ale
      to właśnie barmani powinni sie najbardziej cieszyc z planowanego
      zakazu palenia. W krajach o duzej tradycji pubów spadek zyskow był
      przejsciowy i interes idzie dobrze. Szkoda, ze zakaz został na razie
      odroczony.
      • karatemistrz666 Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 14:48
        > Przepraszam - idiotyczny artykul, bo autor pisze o prawdzie znanej
        > od dziesiatkow lat, ze bierne palenie jest bardziej szkodliwe

Bardziej szkodliwe od czego? Od czynnego? I skąd ta prawda - bo nie z badań nt.
        szkodliwości biernego palenia, które czegoś takiego nie twierdzą:-) I które nie
        pojawiły się "dziesiątki lat temu", ale są szerzej podejmowane od jakichś
        kilkunastu...
        • letalin Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 15:04
          > Bardziej szkodliwe od czego? Od czynnego? I skąd ta prawda - bo
          nie z badań nt.
          > szkodliwości biernego palenia, które czegoś takiego nie twierdzą:-)

Wszystkie współczesne/postępowe przesądy zaczynają się od
          stwierdzenia : "Badania naukowe dowodzą..." .
          • karatemistrz666 Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 15:25
            tak jest już conajmniej od czasów, kiedy charakter człowieka próbowano wyczytać
            naukowo, z kształtu czaski:-)
          • pereiro Re: Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej bar 19.02.10, 15:26
            Istnieje też wersja "wszyscy wiedzą, że..." lub "dla myślącego/inteligentnego
            człowieka jest oczywiste, że..." Stąd już tylko krok do oczywistej oczywistości ;)
    • wladekryba Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma... 19.02.10, 15:58
      każdemu palaczowi rurka,albo klosz na głowę i niech oddycha swoimi dymkami.
    • br-e-t Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma... 19.02.10, 16:05
      O ja pierdykam -już czytać tych głupot nie mogę.Może jednak wymagać od
      właścicieli lokalu żeby usprawnili wentylację zarówno ze względu na barmanów
      jak i klientów.
    • garnek_z_neolitu Padaja jak muchy! 19.02.10, 16:16
      Fiu fiu! Wychodzi na to, ze rocznie umiera wiecej barmanow niz ludzi w
      wypadkach samochodowych. A to tylko ci co umieraja z powodu biernego palenia,
      a co z wypadkami samochodowymi, narciarkimi, co z chrobami wenerycznymi, co z
      pandemia swinskiej grypy.

Czy w hiszpanii sa jeszcze jakies bary?
    • lieft byłem barmanem u kiepskiego w krakowie 19.02.10, 16:32
      nie płacił na czas, zalegał z kasą i do tego musiałem wdychać jego
      smrodliwe fajki i fajki jego gości. powinni nam barmanom płacić
      odszkodowanie.
    • mm-18 Hiszpania: Papierosy zabijają najczęściej barma... 21.02.10, 11:55
      A samochody zabijają najczęściej kierowców. No i co z tego?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka