dar61 10.03.10, 07:53 Coś cienko w tym feliecie Pan przywalił nikotynistom opanowywującym polski parlam. Czyżby i Pana opanowała dymoza? A może zadotowali Pana E-nikotyniarze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
terralook Jak lobby farmaceutyczne robiło sobie ustawę... 10.03.10, 12:55 zamiast komentarza cytat z ostatniego Wprost: Plastry, gumy i... książka profesora W jaki sposób wpływano na osoby decydujące o kształcie ustawy? Lobby antynikotynowe organizowało wiele spotkań i konferencji. W listopadzie 2009 r. odbyła się konferencja `Tytoń albo zdrowie" poświęcona nowej ustawie antynikotynowej. Wzięli w niej udział Krzysztof Przewoźniak i Witold Zatoński. Pierwszy z zainteresowanych odmówił komentarza na ten temat, drugi nie dostrzegł konfliktu interesów. - Była to konferencja organizowana przez środowiska naukowe z całej Polski. Jej celem były prezentacje naukowe, szczególnie z zakresu kardiologii, i dyskusje nad programami ograniczającymi zdrowotne następstwa palenia tytoniu - tłumaczy Zatoński. Oprócz ekspertów zaproszenie skierowano też do Aleksandra Soplińskiego, szefa podkomisji zdrowia, który jednak nie przyjechał. Konferencje to niejedyny chwyt, który mogą wykorzystywać lobbyści. W regulaminie konkursu, którego sponsorem w 2007 r. była firma produkująca plastry i gumy nikotynowe, można przeczytać: `Główną nagrodą w programie jest 50 000 (pięćdziesiąt tysięcy) egzemplarzy podręcznika Jak rzucić palenie? prof. W. Zatońskiego'. Odpowiedz Link Zgłoś
jar-ry Nikotyniza w restaurach 10.03.10, 14:59 W niedzielę odbyła się jubileuszowa manifa. Nie wnikając w kwestie merytoryczne, donoszę, że słowo "manifa" kiedyś mnie raziło, zrewidowałem jednak swoje poglądy, bo przecież język zawsze dąży do skrótu i uproszczenia. Już jakiś czas temu zaproponowałem nawet by - wzorując się na skróconej manifestacji, czyli manifie - stosować ten zabieg wobec innych słów, długich, nudnych, wypełnionych szeregami zupełnie niepotrzebnych liter. Po co elektryfikacja? Wystarczy elektryfa. Organizacja - organiza. Melioracja - meliora. Weryfikacja - weryfa. Konsolidacja - konsolida. Dewaluacja - dewaluła. Może doszłoby do dewaluły i prymitywizy międzyludzkiej komuniki, ale cóż to jest przy ogólnej degrengoli i brutalizie obyczajów.""" No to sie doczekałem. Zaznaczam Panie Fedorowicz że ja to napisałem jako pierwszy ale nie będę sie niczego domagał... To tylko takie moje własne "poglo" (o=ą oczywiście)... I dzięki Panie że swoim autorytetem Pan to poparł... Pan jest chyba bardziej doświadczony niż Pan nomen omen też Jacek tylko Żakowski, co to każdego normalnego człowieka rozpytywał czy będzie na "Manifie". Tfu, co za słowo! Ale to Pan ma pełne prawa do tych śmiesznych skrótów... W końcu "kolega Kacz Marek" - to pański pomysł i te "baby" za "manifę" powinny Panu coś odpalić bo hasło jest nośne ale to Pan jest "ojcem" tych tekstów... A już na pewno na rodzinę Pana Jana Kaczmarka "głowy" kabaretu "Elita" No to do zoba i usł... Na ra... Odpowiedz Link Zgłoś
sam16 Nikotyniza w restaurach 10.03.10, 15:21 NIe wiem czy lobbowano w sprawie ustawy zakazu palenia. Mozna snuc rozne przypuszczenia i wtedy wyjdzie nam ze rzecznik Kochanowski tez byl naciskany przez firmy farmaceutyczne zeby podac min.Kopacz do sadu za nikupienie szczepionek przeciw grypie. Bo jak wiemy z prasy szczepionki najbardziej potrzebne byly firmom ktore je produkuja i sprzedaja zarabiajac miliardy. Ale to sa tylko przypuszczenia ktorych rozijac nie ma sensu. Jestem rozczarowany ustawa o paleniu w miejscach publicznych. Zyje w karju gdzie od kilku lat obowiazuje taki zakaz i wszycy wlacznie z palaczami ciesza sie z takiego obrotu sprawy. Szczegolnie bulwersujace sa palarnie w szkolach i szpitalach. Nie podzielam opini autora ze lepiej jest zeby byly palarnie. Zakaz znaczy zakaz i da sie go wyegzekwowac. Kiedy chodzilem do szkoly nauczyciele palili w klasie bo bylo wolno a kiedy zakazano nikt juz w klasie nie pali. Tak bedzie w kazdym miejscu gdzie obowiazuje zakaz trzeba tylko take prawo uchwalic. Odpowiedz Link Zgłoś
maczimo Nikotyniza w restaurach 10.03.10, 15:26 Fedorowicz czyli kolejny dyżurny satyryk Odpowiedz Link Zgłoś
maruda.r Re: Nikotyniza w restaurach 10.03.10, 23:23 maczimo napisał: > Fedorowicz czyli kolejny dyżurny satyryk ************************** Jak na to wpadłeś? Odpowiedz Link Zgłoś
ajakzupa boskie! 10.03.10, 18:12 Mistrzu nad Mistrzami! Dziękuję Mistrzowi za to, że swoimi boskimi felietonami wspiera Mistrz mnie i moich kolesiów, Zbycha i Rycha. Ps. Plebs niech sobie jeździ do Egiptu. Mistrzowi należy się relaks na Florydzie. Oddany Miro. Odpowiedz Link Zgłoś
jar-ry Re: boskie! 11.03.10, 07:03 Uważaj bo zapłacisz za naruszanie praw autorskich Pana Jacka. Odpowiedz Link Zgłoś
elsby Higieniczne kleiki z mikroelementami 10.03.10, 19:24 oraz heroiczne pompki robią z Pana upierdliwego pisiora. Odpowiedz Link Zgłoś