Dodaj do ulubionych

Poczta na straży abonamentu

17.03.10, 08:35
Przecznik obrał złą taktykę, bo powinien zaskarżyć powód płacenia abonamentu - otóż płaci go ten, kto ogląda namiętnie "taniec z gwizdami" czy "jak oni tańcują", "m, jak małopupek" i inne bzdury a także ci, którzy np wolą TeleVizję Niezatrudnionych" czy inne stacje a TVP 1 i 2 czy Kulturę omijają szerokim łukiem pilota.

Nie widzę powodu, aby społeczeństwo _przymusowo_ opłacało gaże "gwiazd". Naszej TVP misja wydaje się być jakimś masowym ogłupianiem mieszczańskimi serialami (zauważcie ile wpycha się w seriale natrętnego moralizatorstwa, to tylko pozorowanie "misyjności").
Obserwuj wątek
    • kzb37 ręce opadają.... 17.03.10, 09:21
      Jest zaskakujące wystąpienie RPO o zaostrzenie prawa w sprawie płacenie
      abonamentu, w sytuacji, gdy: 1. zapis ustawy o powiązaniu płacenia z faktem
      zakupu odbiornika jest piramidalny i wprowadza monopol mediów tzw. publicznych
      - by odbierać komercyjne trzeba płacić na tzw. publiczną. Obowiązek powinien
      być powszechny i związany z przychodami obywatela. Próg zwolnienia dla
      emerytów jest niesprawiedliwy - ktoś, kto ma przychód o złotówkę większy od
      progu, jest automatycznie uboższy o blisko 200zł.
      2. Nie ma definicji "media Publiczne". Czy będące w rękach kilku partii byłej
      już koalicji a i nawet gdy jeszcze istniała, media można nazwać PUBLICZNYMI,
      czyli reprezentującymi ogół obywateli? Dlaczego TK się tym nie zajmie a RPO
      nie wniesie tej sprawy w imieniu OBYWATELI. Pisałem do RPO, odpowiedź była
      zniechęcająca. Rozprawa publiczna byłaby być może OCZYSZCZAJĄCA dla problemu
      tego i innych działań zwanych "publicznymi"
      3. Żądanie płacenia abonamentu czyli DANINY PUBLICZNEJ w sytuacji, gdy NIK
      zakwestionował prawidłowość wydatków na ponad 9 MILIONÓW abonamentów RTV jest
      ohydne. Rozliczyć trzeba najpierw tę zgraję co zawłaszczyła media od nastania
      PiSu z Wieldteinem na czele w TVP. A może by tak zażądać od partii i działaczy
      ówczesnej koalicji zwrotu tych roztrwonionych sum!!!! Ale marnotrawstwo daniny
      publicznej czyli obywatelskiej NIE INTERESUJE RPO. Szczepionka na jego grypę
      ważniejsza........ choć jakoś nie widać pandemii przewidzianej na luty/marzec.
      Zatem fachowcy mieli rację oszczędzając nam wydatków.
      • maruda.r Re: ręce opadają.... 17.03.10, 20:17
        kzb37 napisał:

> Jest zaskakujące wystąpienie RPO o zaostrzenie prawa w sprawie płacenie
        > abonamentu,

W świetle dotychczasowych jasełek, jakimi zwykł Kochanowski poruszać opinię
        publiczną, ta ostatnia aż takim zaskoczeniem nie jest. Nie pierwszy raz
        Kochanowski rzecznikuje prawom instytucji.

• bronimir Re: ręce opadają.... 17.03.10, 21:46
        Nie dziw się. Kaczyńskim brak pieniędzy na TVP, więc RPO działa.
        Wdzięczność nie może znać granic.
    • stangor Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 09:31
      Abonament - dodatkowy obowiązek podatkowy
      Jestem oburzony wyrokiem TK oraz opiniami instytucji mających chronić nasze prawa. Nasuwa mi się pytanie do w/w w jakiej części ustawa medialna jest zgodna z art.32 Konstytucji R.p. Jednocześnie zwracam uwagę na błędy i pozorne ulgi w podpisanej niedawno nowelizacji ustawy abonamentowej.
      Obecna nowelizacja ustawy abonamentowej to bubel jakiego nie było.
      Po pierwsze zwolnieni są tylko ci emeryci którzy mieszkają sami. Natomiast ci którzy mieszkają
      z dziećmi już nie. Zgodnie z poprzednią ustawą emeryci mieszkający z dziećmi we wspólnym
      mieszkaniu też płacili jeden abonament. Zwolniono emerytów którzy nie przekroczyli 1830zł brutto
      tj ok 1500zł netto. Większość emerytów mieszka z dziećmi niejednokrotnie bezrobotnymi
      lub zarabiającymi 900zł i niewiele więcej.Nie zwolniono rodzin z niskimi dochodami ( rodzina czteroosobowa a ojciec zarabia 1400złnetto).
      Do abonamentu trzeba doliczyć podatek na rzecz Poczty Polskiej tj 2,5zł x12=30zł rocznie.
      Ci którzy nie są zwolnieni z abonamentu dodatkowo zapłacą za zwolnionych (dotacja z budżetu)
      w formie podatku. Uchwalono bubel który zmusza do legitymowania się ( czy mieszkam sam,
      jaki mam dochód itd).Dlaczego zmusza się Polaków do płacenia abonamentu bez możliwości wpływu na kształt mediów. Zgodnie
      z ustawą jest to opłata za używanie odbiornika. Taki zapis w ustawie powoduje zmuszanie do
      rezygnacji z posiadania odbiornika przy nie płaceniu abonamentu. Przypomina mi to sytuację
      z koniecznością posiadania numeru telefonu w TP aby mieć internet. Jeśli mediom publicznym tak zależy na opłatach abonamentowych
      niech TVP wprowadzi karty dostępu. W demokratycznym państwie chciałbym mieć wybór czy płacić na media publiczne czy nie, bez konieczności rezygnacji z posiadania odbiornika i ewentualnych kontroli.
      Po drugie abonament jednakowo obciąża wszystkich niezależnie czy korzysta się 50 czy 500godzin.
      Po trzecie TVP jest instytucją która marnuje publiczne pieniądze.
      Jak to wynika z kontroli NIK mimo trudnej sytuacji finansowej w telewizji pensje jej pracowników rosły. W 2007 r. o blisko 13 proc., co dla budżetu firmy oznaczało konieczność wydania dodatkowo ponad 58 mln zł, a w 2008 r.- o kolejne 14 proc. - na podwyżki wypłacono ponad 73 mln zł.
      Pracownik etatowy TVP zarabiał przeciętnie w 2007 r. - 6,8 tys. zł, w 2008 r. - prawie tysiąc złotych więcej - 7,7 tys. zł. W spółce zawierano też specjalne umowy z +gwiazdami+, które miały tworzyć
      wizerunek firmy" . Kontrolerzy ustalili, że w latach 2007-2008 obowiązywało 8 takich umów, w których wynagrodzenie miesięczne wynosiło od 20 tys. zł do ponad 73 tys. zł.
      W 2009 r. rozwiązano przed czasem dwie z takich umów wypłacając odprawy w wysokości
      120 tys. zł i 360 tys. zł. I znów zadbano o kasę dla niedowartościowanych" gwiazd TVP bo nawiedzeni posłowie uznali że mają za mało.
      Więc ojciec czteroosobowej rodziny zarabiający 1400zł musi dołożyć do pensji prezentera(40tys zł). Czy kiedyś w Polsce zostanie uchwalone prawo broniące obywatela a nie firmy. Czy tak trudno było znieść abonament wszystkim. Skoro to mają być media publiczne to dlaczego nie finansować ich z budżetu co spowodowałoby proporcjonalne rozłożenie obciążenia do zamożności.Ale widocznie znów pociotkowie i kolesie zatrudnieni w TVP pociągnęli za odpowiednie sznurki.
      Po czwarte TVP coraz więcej emituje programów i informacji promujących kościół. Czy to ma być misja mediów publicznych. Dlaczego nie pobiera się opłat za emisję programów kościelnych.
      Czy ta instytucja jest tak biedna że media publiczne promują kościół gratis. Czy decydenci zapominają o tym że kościół jest dotowany z budżetu państwa.
      Czy znajdzie się ktoś ze zdrowym rozsądkiem i wykopie tych nawiedzonych polityków dbających o własne stołki, swoich popleczników i klakierów. A tak na marginesie to TVP w obecnym stanie lepiej aby upadła może na jej ruinach powstało by coś lepszego.
      Gdzie jest Urząd Antymonopolowy, Rzecznik Praw Konsumenta, Rzecznik Praw Obywatelskich itp. Ponoć instytucje te mają wpisane w statut obronę praw człowieka.

• miszczu.pl Rzecznik praw łupienia obywateli, PiS mu kazał 17.03.10, 15:33
        sługa musi
        • parazyd gdyby RPO był normalnym człowiekiem 17.03.10, 17:03
          a nie skończonym idiotą, to zaskarżyłby konstytucyjność takiego
          absurdalnego podatku jak ten podatek od zakupu odbiornika,
          przekazywany na rzecz jednej stacji, która wyraża poglądy polityczne
          prezesa jednej partii (coraz bardziej marginalnej na szczęście)
    • volim Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 11:03
      Płacę abonament. Nie rozumiem niechęci tych, których stać na
      płacenie, do opłaty za używanie odbiornika mającej na
      celu „umożliwienie realizacji misji publicznej przez jednostki
      publicznej radiofonii i telewizji”. Rządy się zmieniają, aftery
      zawsze będą, ale telewizja publiczna w jakiś sposób jednak zapewnia
      ciągłość tej „misji”, w większym stopniu niż telewizja komercyjna.
      W Wielkiej Brytanii abonament w postaci „opłaty licencyjnej” (TV
      licence fee) trzeba płacić nawet wtedy, gdy w miejscu zamieszkania
      odbiera się TV na laptopie czy telefonie komórkowym. Zwolnione są
      osoby po 75 roku życia, 50% płacą niewidomi. Dowód opłaty (£142,50)
      trzeba mieć na wierzchu, bo ściaganie jest skuteczne - do dyspozycji
      są nawet samochody ze sprzętem detekcyjnym. Według oficjalnej strony
      TV Licensing codziennie „łapanych” jest 1000 osób unikających
      płacenia abonamentu (kara do £1000) – to się nazywa skuteczność
      ścigania!
      • tom.gorecki Jak TVP osiągnie poziom BBC 17.03.10, 13:13
        a abonament uwzględniając zarobki SPADNIE do poziomu brytyjskiego, pogadamy.

Na razie cycki Cichopupek i tyłek Hakiela nie są warte kilkuset złotych rocznie. Zwłaszcza, że do ceny abonamentu dochodzi koszt np platformy cyfrowej, która - poprawcie mnie jeśli się mylę - też wnosi opłaty za retransmisję naszej "misyjnej", bogoojczyźniano-debilnej telewizji.
        • penible4 Re: Jak TVP osiągnie poziom BBC 17.03.10, 15:32
          Mam podobne wrazenie, ze place podwójnie - raz abonament, dwa- za telewizje
          kablowa. Probowalam dowiedziec sie, czy dostawca telewizji przez kabel dostaje
          prawo do programów bezpłatnie - ale póki co nilt mi na to nie odpowiedzial. Nie
          zgadzam sie rowniez z placeniem na gaże podwójnych zarządów i ich horrrendalnie
          wysokie odprawy oraz na gigantyczne zarobki (coraz mierniejszych zresztą0
          prezenterów.
          • pe11 Re: Jak TVP osiągnie poziom BBC 17.03.10, 15:56
            Operator kablowy oferuje usługę dostarczania cudzego sygnału TV do
            twojego gniazdka. Płacąc za kablówkę płacisz za tę usługę, a nie za treść
            programu ani za abonament TVP.
          • unhappy Re: Jak TVP osiągnie poziom BBC 17.03.10, 15:57
            > Mam podobne wrazenie, ze place podwójnie - raz abonament, dwa- za telewizje
            > kablowa.

Tak ma być. Abonament na TV jest opłatą za gotowy do obioru programu odbiornik i
            to gdzie się wtyka drugi koniec kabla antenowego nie ma znaczenia :D

Jakbyś mieszkała w klatce Faradaya też byś musiała płacić :D
            • cumae Re: Jak TVP osiągnie poziom BBC 17.03.10, 16:07
              Nie musiałaby, jakby nie miała telewizora ;)
      • peryklejtos Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 13:59
        Porównanie BBC do TVP jest tak samo nieadekwatne jak porównanie
        kanału Discovery do TV Trwam.
        • volim Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 14:19
          Szczerze – TV polska (publiczna) wydaje mi się ciekawsza, ogólnie
          dostępne programy BBC w TV to nudy na pudy, wiadomości byle jakie
          (nie mówię o BBC World, które nie jest ogólnie dostępne). Radio
          lepsze niz TV, ale nie musimy mieć kompleksów.
          • cleryka Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 15:16
            cyt."wiadomości w BBC byle jakie".Człowieku,nie kompromituj sie na
            zmywaku (nawet).Nasi dziennikarze po co jeżdżą di BBC na nauki stażowe?
            • volim Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 17:24
              Nie wiem, po co jeżdżą – może chcą poznać Wielką Brytanię?
              Oto dzisiejsze wiadomości:
              1) dwóch nastolatków przedawkowało legalny narkotyk (i zmarło), 2)
              porwany w Pakistanie chłopczyk odzyskany (być może złapano
              porywaczy), 3) Gordon Brown podał błędne dane dotyczące budżetu
              ministerstwa obrony, 4) rzecznik praw dziecka przeprosiła (matkę
              zamordowanego 18 lat temu chłopca za komentarz, że 10-letni wtedy
              mordercy-dzieci być może nie powinni odpowiadać za swój czyn jak
              dorośli); 5) kardynał Brady przeprosił (za to, że w 1975 roku
              wymusił na dwóch chłopacach zobowiązanie do zachowania w tajemnicy
              ich relacji z księdzem-pedofilem).
              Zob.
              www.bbc.co.uk/
              • kicior99 Re: Poczta na straży abonamentu 18.03.10, 09:32
                Za takie programy jak np. Coast gotów jestem płacić (i płacę) z pieśnią na
                ustach. BBC wcale nie jest nudna, tylko (jak wszędzie) nie wszystko nadaje się
                do oglądania. Programy geograficzne i inne popularno-naukowe są na bardzo
                wysokim poziomie.
                • kicior99 Re: Poczta na straży abonamentu 18.03.10, 09:35
                  PS. W jednym się zgadzamy - radio, a zwłaszcza 3, 4 i 5LIVE są znakomite. Polska
                  zaprzepaściła szanse na podobne.
      • unhappy Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 14:11
        volim napisała:

> Rządy się zmieniają, aftery
        > zawsze będą, ale telewizja publiczna w jakiś sposób jednak zapewnia
        > ciągłość tej „misji”, w większym stopniu niż telewizja komercyjna.

Nie zapewnia żadnej misji - jest tylko klasycznym, peerelowskim przekaziorem
        emitującym prawdy wygodne dla tej opcji której udało się dorwać do rządzenia TV.
        To nie jest żadna telewizja publiczna tylko publiczna dziewka.

Zresztą - fakt, że sam (broniąc instytucji abonamentu) słowamisja ująłeś
        w cudzysłów jest bardzo wymowny.

Abonament należy płacić, bo taki jest obowiązek. Ponieważ jednak emisja
        telewizji publicznej to sieczka dla bezmózgów podlana propagandową papką zalecam
        eksmisję... telewizora.
        • kotorka a PO obiecała, że zniesie i co? 17.03.10, 14:21
          a PO obiecała, że zniesie abonament i co? NIC!!! Ja już na kolejnych oszustów
          głosować nie będę.
          Jak tvp będzie placila tym telewizyjnym "gwiazdom" normalnie a nie po kilkaset
          tysięcy miesięcznie to kasa z abonamentu im nie bedzie potrzebna. Po drugie
          dlaczego inne stacje potrafią się utrzymać? w końcu w tvp reklam też od groma -
          więc o co chodzi?
          • unhappy Re: a PO obiecała, że zniesie i co? 17.03.10, 15:15
            kotorka napisała:

> a PO obiecała, że zniesie abonament i co? NIC!!! Ja już na kolejnych oszustów
            > głosować nie będę.

Zarzekałem się, że nie będę na nich głosował po tym jak dali ciała z meldunkiem.
            No ale alternatywy są znacznie gorsze :D

> Jak tvp będzie placila tym telewizyjnym "gwiazdom" normalnie a nie po kilkaset
            > tysięcy miesięcznie to kasa z abonamentu im nie bedzie potrzebna. Po drugie
            > dlaczego inne stacje potrafią się utrzymać? w końcu w tvp reklam też od groma -
            > więc o co chodzi?

Zapewne o misję :D
          • pe11 Re: a PO obiecała, że zniesie i co? 17.03.10, 17:33
            kotorka napisała:

> a PO obiecała, że zniesie abonament i co? NIC!!!

Jak to nic? Przecież była ustawa ze zniesionym abonamentem, a nawet dwie.
            Mamlaty zawetował.
        • volim Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 14:35
          “Peerelowskim przekaziorem”? Kiedy w końcu przestaniemy wszystko
          widzieć przez pryzmat PRL - przecież minęło 20 lat? (Pewnie jak
          całkiem wymrzemy – my, którzy o PRL zahaczyliśmy, a dzieci dzieci
          będą myśleć, że PRL to skrót np. od „przestrzeń rezystancyjno-
          logarytmiczna”.)
          Eksmisja telewizora to dobry pomysł, ale – ciężko się rozstać z tym
          pudłem.
          • unhappy Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 15:12
            volim napisała:

> “Peerelowskim przekaziorem”? Kiedy w końcu przestaniemy wszystko
            > widzieć przez pryzmat PRL - przecież minęło 20 lat?

Dlaczego przez pryzmat? Co z tego, że zmienił się ustrój jak mechanizm pozostał
            - publiczna TV to klasyczny propagandowy przekazior w którym manipuluje się
            informacjami w myśl tej partii która aktualnie tam rządzi. PRL jest obecny w
            mojej pamięci dużo lepiej niż konkurencyjne rozwiązania :D

> (Pewnie jak
            > całkiem wymrzemy – my, którzy o PRL zahaczyliśmy, a dzieci dzieci
            > będą myśleć, że PRL to skrót np. od „przestrzeń rezystancyjno-
            > logarytmiczna”.)

A to szkoda by była. Jednak pamiętać zło należy.

> Eksmisja telewizora to dobry pomysł, ale – ciężko się rozstać z tym
            > pudłem.

Dlatego można kogoś wziąć do pomocy - łatwiej dźwigać ;)

Komputer z dostępem do Internetu jest obecnie alternatywą znakomicie
            przewyższającą to co może dać TV.
            • volim Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 17:26
              Eh, dlaczego ja nigdy nie mam racji?!
          • dzialkowiec27 Re: RPO na straży abonamentu 17.03.10, 22:10
            volim napisała:

> “Peerelowskim przekaziorem”? Kiedy w końcu przestaniemy wszystko
            > widzieć przez pryzmat PRL - przecież minęło 20 lat?
            Już byśmy może przestali, ale pewna partia (obecnie nazywa się PiS) stara się, żebyśmy nigdy o niej nie zapomnieli.
            Dlatego są w naszym kraju instytucje czysto PRL-owskie - jak TVP, czy PKP. Cierpią na tym wszyscy obywatele.
      • toomek72 Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 14:17
        cytat: do opłaty za używanie odbiornika

A jak mam odbiornik, bo moje dziecko używa go do game boya, to tez mam płacić?
        • bzyku_bzyku Re: Poczta na straży abonamentu 18.03.10, 00:19
          toomek72 napisał:

> cytat: do opłaty za używanie odbiornika
          >
          > A jak mam odbiornik, bo moje dziecko używa go do game boya, to tez
          > mam płacić?

niestety tak, bo placi sie za .....manie odbiornika :-)
          tak samo gdy nie masz radia i TV w domu, musisz placic za radio np. w
          samochodzie, czy w MP3 - bo masz odbiornik
      • gregory433 Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 16:50
        volim napisała:

> Płacę abonament. Nie rozumiem niechęci tych, których stać na
        > płacenie, do opłaty za używanie odbiornika mającej na
        > celu „umożliwienie realizacji misji publicznej przez jednostki
        > publicznej radiofonii i telewizji”.

Nie płacę bo ta telewizja nie jest misyjna tylko partyjna i jej nie oglądam.Za coś czego nie robią i czego nie oglądam nie będę płacił.Proszę mi pokazać ile jest programow misyjnych w telewizji misyjnej.
      • wwww.2 Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 20:36
        ale porównaj sobie poziom programów BBC,ile na tych programach BBC
        zarabia sprzedając je w świecie.
      • dzialkowiec27 Re:volim - pure nonsense 17.03.10, 22:02
        Co się dowiadujemy: "Dowód opłaty (£142,50) trzeba mieć na wierzchu, bo ściaganie jest skuteczne - do dyspozycji są nawet samochody ze sprzętem detekcyjnym. Według oficjalnej strony
        TV Licensing codziennie „łapanych” jest 1000 osób unikających
        płacenia abonamentu (kara do £1000) – to się nazywa skuteczność
        ścigania!".
        To dość ciekawa wizja. Oznacza to, że nieustalona liczba nielegalnych imigrantów do UK, przerzuconych tam drogą morską i każdą inną, obawia się... samochodów ze sprzętem detekcyjnym i dlatego nie oglądają telewizji? Otóż oni nie obawiają się niestey niczego.
        Jeżeli byłaby to prawda, co plecie internauta volim, to musiałoby to dotyczyć wyłącznie obywateli UK. A to już ośmiesza sam pomysł.
      • littoral Pół Polski pod sąd ? 17.03.10, 23:00
        Podawanie przykładu Wielkiej Brytanii jest nieporozumieniem. Gdy TVP
        będzie funkcjonowała tak, jak BBC, wówczas ściganie niepłacących
        abonamentu będzie uzasadnione.

Skoro TVP wraz z Polskim Radiem jest partyjną tubą propagandową,
        zmuszanie osób, które się finansowaniu tego sprzeciwiają, jest czymś
        w najwyższym stopniu nie w porządku.

Nie mówimy o cząstce społeczeństwa, które nie płaci. Mówimy o
        praktycznie POŁOWIE Polski, którą mierzi płacenie tego haraczu i
        która się uchyla. Haraczu, który nazwano zabawnie opłatą za
        posiadanie odbiornika tv, zamiast napisać wprost w ustawie, że chodzi
        o finansowanie mediów publicznych.

Jeśli pół Polski nie zgadza się na płacenie - to znaczy, że trzeba
        albo zmienić te pół Polski na wiernych idei partyjnych mediów
        publicznych (nie do zrobienia), czy te pół Polski wsadzić do
        więzienia skarbowego (teoretycznie do zrobienia) - albo zmienić
        ustawę (do zrobienia) wraz z jednoczesnym narzuceniem zmiany sposobu
        funkcjonowania mediów publicznych, ich finansowania i rozliczania z
        poniesionych wydatków (do zrobienia).

Próba na szeroką skalę wymuszenia przez Pocztę Polską wraz z urzędami
        skarbowymi i rejestrem długów opłaty abonamentu będzie się równała
        przegraniu wyborów przez PO. Platforma Obywatelska deklarowała
        uwolnienie społeczeństwa od tego przymusu, a teraz zapadła tu na
        amnezję.

Oczywiście, trudno potępiać czy naigrywać się z tych, którzy
        abonament płacą. Ale tych, którzy płacą, trzeba usilnie prosić, by
        mniej dziwili się tym, którzy nie chcą i nie zamierzają płacić -
        dopóki nie dojdzie do istotnych zmian korygujących obecną
        patologiczną sytuację w mediach publicznych.
      • bzyku_bzyku Re: Poczta na straży abonamentu 18.03.10, 00:11
        volim napisała:

> ....do dyspozycji są nawet samochody ze sprzętem detekcyjnym

chcesz powiedziec, ze w Wielkiej Brytanii sa telewizory, ktore nie tylko odbieraja, ale i .......emituja sygnal radiowy ???
        • neticus Re: Poczta na straży abonamentu 18.03.10, 04:00
          Drogi Ignorancie Techniczny,

już 20 lat temu można było z samochodu zaparkowanego pod domem podglądać program telewizyjny
          KONKRETNEGO odbiornika TV w tym domu. Od tej pory elektronika zrobiła jeszcze nieznaczny postęp,
          np. sygnał GPS odbierają zabawki za 100 zł, a sygnał przychodzi z odległości ponad 20 000 km!
          Proponuję przeczytać to sobie na głos. Kilka razy.

Tak! Odbiorniki TV emitują masę różnych sygnałów i można z tego wyciągnąć wiele ciekawych
          (np. szpiegowskich) informacji.

Co nie zmienia faktu, że uważam abonament w Polsce za skrajny przykład państwowego bandytyzmu.
          • w_r_e_d_n_y [...] 19.03.10, 02:32
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • hrabia-monter-christo Re: Poczta na straży abonamentu 20.03.10, 02:30
            neticus napisał:

> już 20 lat temu można było z samochodu zaparkowanego pod domem
            > podglądać program telewizyjny
            > KONKRETNEGO odbiornika TV w tym domu.

bredzisz, na pewno nie odbierany wlasnie program telewizyjny
            telewizory nie "rozsylaja" sygnalu w takiej postaci, w jakiej jest on nadawany z nadajnika anteny

> np. sygnał GPS odbierają zabawki za 100 zł, a sygnał przychodzi z
            > odległości po nad 20 000 km!

wielka mi rzecz!
            a o radioodbiornikach slyszales ?
            zreszta, ta analogia akurat nie ma tu nic do rzeczy, poza jednym - GPS tak samo jak TV jest tylko odbiornikiem sygnalu, nie nadajnikiem
            • unhappy Re: Poczta na straży abonamentu 20.03.10, 13:33
              hrabia-monter-christo napisała:

> neticus napisał:
              >
              > > już 20 lat temu można było z samochodu zaparkowanego pod domem
              > > podglądać program telewizyjny
              > > KONKRETNEGO odbiornika TV w tym domu.
              >
              > bredzisz, na pewno nie odbierany wlasnie program telewizyjny
              > telewizory nie "rozsylaja" sygnalu w takiej postaci, w jakiej jest on nadawany
              > z nadajnika anteny

Dlatego sygnał z nasłuchu musi zostać obrobiony - spokojnie można odczytać to co
              jest wyświetlane na ekranie CRT. Co do LCD czy plazm nie wiem. Zresztą wystarczy
              detekcja, że za drzwiami w pomieszczeniu jest działający odbiornik. Można zrobić
              kilka zdjęć tele z bloku na przeciwko - chyba, że "pajęczarz" ma cały czas
              zasłonięte firanki. Można nagrać przez drzwi dźwięk w mieszkaniu - tu dość łatwo
              określić czy niepłacący abonamentu ogląda TV :)
    • januszz4 Wszyscy macie rację 17.03.10, 14:25
      To jest jawna niesprawiedliwość i patologia. Świadczy to tylko o klasie
      rządzącej, że do tej pory nie potrafiła się z tym uporać. Ja jako
      obywatel jestem zobowiązany do przestrzegania prawa i świadczenia opłat
      które z tego prawa wynikają. Nie mnie dowolnie wybierać podatki, które mi
      się podobają i te, które uważam za chore. Właśnie podatki, bo to jest
      forma podatku. Tylko nie pobiera go Izba Skarbowa, która ma skuteczne
      instrumenty egzekucji, ale Poczta która takich instrumentów nie posiada.
      Równie dobrze mogłoby to być Stowarzyszenie Cyklistów. Wiele razy
      ogarniała mnie wsciekłość, gdy słyszałem o sytuacji w TVP lub wyłączając
      nadawane przez nią debilne programy i obiecywałem sobie, że przestanę
      płacić. Ale później mi przechodziło i jakoś głupio mi było
      wyrejestrowywać odbiornik TV mówiąc na Poczcie, że np. wyjeżdżam za
      granicę. Pozostaje kartka wyborcza, ale partie muszą jasno zadeklarować
      jak ten problem rozwiążą. A najlepiej, żeby zrobiono to jeszcze przed
      wyborami.
      • wj_2000 Re: Wszyscy macie rację 17.03.10, 15:55
        januszz4 napisał:
        > ogarniała mnie wsciekłość, gdy słyszałem o sytuacji w TVP lub wyłączając
        > nadawane przez nią debilne programy i obiecywałem sobie, że przestanę
        > płacić. Ale później mi przechodziło i jakoś głupio mi było
        > wyrejestrowywać odbiornik TV mówiąc na Poczcie, że np. wyjeżdżam za
        > granicę.

Staram się być lojalnym obywatelem, ale reagowałem podobnie. Może bardziej niż
        debilność programów irytowało mnie podkreślanie publiczne, że NIE MA MOŻLIWOŚCI
        skutecznej egzekucji i że w związku z tym liczba płacących abonament spadła
        poniżej 50%.
        Poszedłem więc na pocztę by wyrejestrować. Nie musiałem podawać, ani
        ustnie, ani na formularzu żadnego powodu wyrejestrowania! Gdyby mnie spytali,
        pewnie bym powiedział prawdę. I może by nie wyrejestrowali. Ale miałbym okazję
        wyrzucić z siebie to, co mnie denerwuje. Bo te kilkanaście złotych miesięcznie
        to się w moim przypadku naprawdę nie liczy.
        Niechby znieśli abonament i (jednorazowo) w danym roku przesunęli próg podatkowy
        o mniej niż bez tego (ewentualnie trochę go nawet obniżyli) i ów stały ułamek
        procenta wpływów z PIT wpisali do Ustawy o Radiu i Telewizji.
        Abonament miał sens na początku, gdy radio (a potem telewizję) miało parę
        procent gospodarstw. Teraz praktycznie nie ma takich, którzy by dostępu nie mieli.
        Z podatkami nie musi przecież tak być, ba tak nie jest, że płacą tylko ci,
        którzy z usług finansowanych z podatku korzystają. Ktoś kto nie ma dzieci płaci
        na szkoły, na przykład.
        • januszz4 Re: Wszyscy macie rację 17.03.10, 16:29
          wj_2000 napisał:

>> Niechby znieśli abonament i (jednorazowo) w danym roku przesunęli
          próg podatkow y o mniej niż bez tego (ewentualnie trochę go nawet
          obniżyli) i ów stały ułamek procenta wpływów z PIT wpisali do Ustawy o
          Radiu i Telewizji.

To jest chyba jedyne rozsądne rozwiązanie - poprzez podatki od dochodów
          osobistych. Zapewnione stałe zasilanie TVP w środki finansowe. Jestem
          za, ale pod warunkiem ustawowego odpolitycznienia tej instytucji. Co do
          obecnego abonamentu - dla mnie to też nie jest problem finansowy, ale
          chodzi o samą zasadę. Opłaciłem go z góry za I półrocze i jeśli do
          czerwca nic się nie zmieni, to pójdę Twoim śladem i też przekaziora
          wyrejestruję.
          • pe11 Re: Wszyscy macie rację 17.03.10, 17:35
            tylko pamiętaj, że wtedy masz 100% na kilkukrotne wizyty kontrolne z poczty.
            • fidel47 Re: Wszyscy macie rację 17.03.10, 18:12
              A na jakiej podstawie?
              • pe11 Re: Wszyscy macie rację 17.03.10, 19:21
                Wiem od znajomych, że tak jest. Po prostu poczta nie odpuszcza i zakłada, że
                wyrejestrowałeś odbiornik, żeby nie płacić, a w rzeczywistości go nadal używasz.
                Więc będą cię nachodzić, żeby wykryć oszustwo. Podobno mają do tego prawo.
                • toksol Re: Wszyscy macie rację 17.03.10, 22:00
                  No coś Ty? Parę razy mnie nachodzili, ale nigdy nie wpuściłem typa
                  do mieszkania. On nie ma prawa włazić do środka i przeszukiwac Ci
                  mieszkania. Odgrażali się że mają prawo wejść i... ale kazałem
                  przyjść z policjantem, bo inaczej nie wpuszczę i się zawsze
                  odczepiali.
                  Możesz po otworzeniu takiemu drzwi powiedzieć: przepraszam, ale
                  muszę się ubrać i następnie zamknąć drzwi, położyć koc na TV. Jemu,
                  nawet gdybyś go wpuścił do domu, nie wolno nigdzie grzebać, bo nie
                  ma nakazu rewizji.
                  • pe11 Re: Wszyscy macie rację 17.03.10, 22:56
                    Wszystko prawda, możesz tak zrobić. Niemniej faktem jest, że nachodzą i dla
                    wielu jest to stressujące. A co będzie, gdy w czasie meczu, gdy będziesz miał
                    głośno rozkręcony odbiornik akurat taki kontroler zadzwoni do drzwi i zapomnisz
                    ściszyć przed otwarciem?

Podobno listonosze też mają zlecane przez pocztę kontrolowanie, czy klient ma TV
                    • boykotka Re: Wszyscy macie rację 18.03.10, 06:10
                      pe11 napisała:

> Podobno listonosze też mają zlecane przez pocztę kontrolowanie,
                      > czy klient ma TV

OK, to ja zacznę płacić abonament, kiedy Poczta Polska zacznie
                      donosić moją korespondencję do mojego domu. Jak dotąd otrzymałam
                      tylko jedną kartkę na święta i tylko dlatego, że ciotka wysłała ją
                      na adres mojej mamy a mama mi ją przywiozła. Myślę, że grubo
                      przeceniasz funkcjonalność Poczty Polskiej.
    • shroeder1970 Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 14:31
      Abonament rtv płacony na uprzywilejowaną spółkę prawa handlowego jest
      sprzeczny zarówno z zasadami wolnej konkurencji (wolnego rynku) jak i nie jest
      należnością o charakterze publiczno prawnym, takim jak podatki. Dlatego nie
      znajduje uzadsadnienia w Konstytucji.
      Konstytucja bowiem przewiduje wyłącznie obowiązek zapłaty przez obywatela
      należności o charakterze publiczno - prawnym.
      • cleryka Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 15:27
        shroeder1970 napisał:

> Abonament rtv płacony na uprzywilejowaną spółkę prawa handlowego
        jest
        > sprzeczny zarówno z zasadami wolnej konkurencji (wolnego rynku) jak
        i nie jest
        > należnością o charakterze publiczno prawnym, takim jak podatki.
        Dlatego nie
        > znajduje uzadsadnienia w Konstytucji.
        > Konstytucja bowiem przewiduje wyłącznie obowiązek zapłaty przez
        obywatela
        > należności o charakterze publiczno - prawnym.
        > Brawo! Widzę,że możemy wspólnie zrobic pokazowy proces przeciwko
        tej ustawie i na pewno wygramy!Mam sporo argumentów przeciwko
        ogłupiającym mediom tzw.publicznym.
        • penible4 Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 15:35
          Liczę na Państwa w tej sprawie!!!!!!
      • sammler Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 17:14
        Choć jeden to zauważył. Gratuluję!

S.
    • anesta79-zibi Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 14:35
      Jak mam płacić abonament za coś co się nie da strawić? Co szkodzi , co jest
      stronnicze i popierające obecnych jaśnie panujących? Co to za telewizja do
      której przychodzi każdy i pieprzy od rzeczy? Ktoś na forum próbuje nas
      przyrównać do Angli, ale tam jak chcesz coś powiedzieć to musisz sobie
      zapłacić za wystąpienie w telewizji. A u nas Każdy oszołom, któremu się wydaje
      jak już jest posłem to mowi dobrze i z sensem. Niech się czasem posłuchają to
      przeżyją horror. Niech telewizja tak nie szasta naszym abonamentem i za te
      kretyńskie wystąpienia obecnie panujących pobiera od nich opłaty a wtedy nie
      będzie wyciągać ręki do portfela ludzi skazanych na słuchanie tego
      politycznego bełkotu. A pomysł, że płaci się za telewizor po zakupie jest co
      najmniej głupi. Jak kupowałem odbiornik TV to nie było notatki, że jego cena
      jest taka a reszta ukryta, płatna później tylko była jedna cena.
    • cumae Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 14:37
      Kto mi udowodni ze mam w domu odbiornik? Nie mam obowiązku kogokolwiek
      wpuszczać do domu, ba nie mam nawet obowiązku otwierać komukolwiek drzwi od
      mojego mieszkania. I kto mi udowodni, że mam w domu telewizor?
      • nautilus.pompilius Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 14:57
        Otóż to. Po prostu nie trzeba wpadać na głupi pomysł rejestrowania telewizora.
        Poczta może niepokoić tylko tych, którzy byli na tyle nierozsądni, że polecieli
        ten telewizor rejestrować.
      • unhappy Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 15:14
        cumae napisała:

> Kto mi udowodni ze mam w domu odbiornik? Nie mam obowiązku kogokolwiek
        > wpuszczać do domu, ba nie mam nawet obowiązku otwierać komukolwiek drzwi od
        > mojego mieszkania. I kto mi udowodni, że mam w domu telewizor?

Drastyczne :)
    • kermit.dolomit Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 15:11
      mam placic na bande nieudacznikow z tvp za moje pieniadze beda sie
      scigac z komercyjnymi stacjami kto wymysli wieksza glupawke dla
      gawiedzi
    • birkut44 Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 15:45
      Jasne trzeba ściągać abonament na te mizerne pensje w TVP, ci ludzie
      tak się tam napracują wręcz tyrają za te liche grosze, że naprawdę
      ich szkoda!!!
    • guru133 Rzadko zgadzam sie z niedorzecznikiem, ale tym 17.03.10, 16:22
      razem przyznaję mu rację. Uczynienie Poczty Polskiej egzekutorem płatności
      abonamentu to absurd. Przecież ten relikt PRL-u nie potrafi wywiązać się ze
      swoich podstawowych obowiązków. No ale z drugiej strony abonament RTV to tez
      relikt PRL-u, więc być może wsio prawilno.
      • kosmosiki Nie tyle absurd co fikcja 18.03.10, 02:35
        guru133 napisał:

> razem przyznaję mu rację. Uczynienie Poczty Polskiej
        > egzekutorem płatności abonamentu to absurd.

Nie tyle absurd co fikcja - przecież jest napisane w ustawie (a
        raczej nie jest), że nie ma terminu - więc Poczta w najgorszym
        przypadku owszem sprawdzi, ale w terminie, którego nie ma. ;-)

A poza tym co Ty myślisz, że Poczta nie ma prawników? Ma i prawników
        i polityków (na chwilę obecną podlega pod MF).

Te działania to są raczej pierdy rzecznika, a nie coś co faktycznie
        będzie się działo w tym temacie i dotyczyło Poczty.

> Przecież ten relikt PRL-u nie potrafi wywiązać się
        > ze swoich podstawowych obowiązków.

Ależ w z nałożonych norm (również unijnych) się wywiązuje oraz nie
        bierze ani grosza z budżetu (w przeciwieństwie do np. PKP, które doją
        budżet na prywatne spółki). Poza tym co rozumiesz przez podstawowe
        obowiązki? Może masz na myśli ustawowe obowiązki?

> No ale z drugiej strony abonament RTV to tez
        > relikt PRL-u, więc być może wsio prawilno.

Płacenie podatku na TV jako dobro kultury to nie jest żaden relikt
        komunizmu - w ten sposób utrzymywane są świetne stacje jak np. BBC,
        Arte itd. Tyle, że w Polsce od 20 lat się tak nie da - a skoro się
        nie da od 20 lat to po co próbować? Można zupełnie inaczej to
        zorganizować i pewnie będzie lepiej (jeden kanał rządowy i niech tam
        se transmitują obrady sejmu, ogłoszenia wyborcze itd. - cała reszta
        telewizji prywatne i ew. przetargi na programy misyjne - ale komu ta
        misja potrzebna?).
    • 28plk7b Płacić na żyda Wildsteina i Pospieszalskiego 17.03.10, 16:27
      prawicowego obszczymurka.A wała
      • ambl Re: Płacić na żyda Wildsteina i Pospieszalskiego 17.03.10, 18:43
        28plk7b napisał:

> prawicowego obszczymurka.A wała<No to na Lisa płacisz
    • moritani Kochanowski już leczy sie za własne pieniadze? 17.03.10, 16:55
      Czy zwróciła juz za 2009 i obecnie płaci sam? Za Psychiatre też??????
      • bronimir Re: Kochanowski już leczy sie za własne pieniadze 17.03.10, 21:43
        Świnina, to przewlekła i chroniczna postać grypy.
    • chilly Po ci jest Poczta Polska? 17.03.10, 17:34
      Może lepiej PP zajęłaby się listami? Ostatnie przykłady: dwa polecone
      - na odległość ok. 110 km: jeden wędrował 10 dni, drugi tylko 7. Inny
      list wysłany z miasta odległego o 100 km na początku ubiegłego
      tygodnia do tej pory do adresata nie doszedł (to właściwe słowo, a
      może jeszcze lepiej - doczłapał). I ostatni przykład: przesyłka
      wysłana z odległości 20 km (!) od ponad tygodnia gdzieś tam wędruje.
      czy dojdzie?
      W urzędzie pocztowym (gdzie handluje się mydłem i powidłem, a do tego
      próbuje zastępować i bank, i fundusz emerytalny) - olbrzymie kolejki
      zarówno rano, jak i po południu.
      Na koniec pytanie: dlaczego prywatnej konkurencji opłaca się kupić
      kawał blachy, przykleić go do listu i cały ten ciężar dostarczyć na
      czas, a Poczta Polska tak dołuje? Czy chodzi już tylko o przetrwanie
      prezesów z ich uposażeniami do 2013 roku, a potem choćby potop?
      • tadjan Re: Po ci jest Poczta Polska? 17.03.10, 19:47
        dokładnie, poczta niech się zajmie listami, bo za chwilę i to straci.
        A co do abonamentu, to ja się trochę rozczuliłem się: a może trzeba
        dać daninę na pisyjność telewizji publicznej? Na partie narodowo-
        socjalistyczną oraz neobolszewicką.... które poprowadzą nas do
        piekła!
    • ivulspirit Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 19:40
      A czy listonosze będą przeszkoleni by odróżniać telewizor od monitora
      podłączonego do komputera, który jednocześnie pozwala "dodatkowo" odbierać tv?
      Jak nie to niech sobie wsadzą ten abonament.

"Charakteru odbiornika nie mają: magnetofon, magnetowid i odtwarzacz
      CD lub DVD, pozwalające na odtworzenie nagranej wcześniej audycji lub filmu, a
      także
      telewizor nie podłączony trwale ani czasowo do żadnej instalacji
      umożliwiającej odbiór
      programu, pełniący rolę monitora lub wykorzystywany wyłącznie do celów
      produkcyjnych.
      Odbiornikiem radiofonicznym albo telewizyjnym jest: telewizor, radio, radio
      samochodowe,
      radiomagnetofon, wieża stereo z radiem. Charakteru odbiornika nie mają natomiast
      urządzenia wielofunkcyjne jak: komputery, telefony komórkowe itp., ponieważ
      ich głównym
      przeznaczeniem nie jest odbiór programów radiowych i telewizyjnych. "
    • lorak620955 Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 20:15
      Szanowny Panie RPO Kochanowski każda Pana reakcja w obronie
      obywateli kończy się fiaskiem i wielka klęska nie tylko dla Pana
      resortu ale dla większości obywateli i z wielka szkoda dla TYCH
      których Pan powinien bronic. ZAMKNIJ SIE panie kochanowski bo
      jeszcze pan wiekszej szkody narobi Polskiemu narodowi
    • pumpernik Poczta od ściągania 17.03.10, 20:18
      Poczta może ściągać, senator może wciągać.
      Taki jest prawo i koniec tematu.
    • patman Jak oszust może kontrolować??? 17.03.10, 20:19
      Oszuści z Poczty Polskiej mieliby kogokolwiek kontrolować? Niech najpierw sami zabiorą się do uczciwej pracy, bo nie było precedensu, żebym przesyłkę za potwierdzeniem odbioru dostał do ręki, zamiast awizo w skrzynce.
    • wwww.2 Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 20:26
      to ja już nic nie rozumiem , od kiedy to poczta jest organem
      administracji państwowej.
    • ogabignac Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 20:28
      Uważam że listonosze powinni mieć zagwarantowane prawo sprawdzenia raz na trzy
      miesiące każdego mieszkania na swoim terenie czy istnieją w nim odbiorniki tv
      i radiowe. Jeśliby nie został wpuszczony trzy razy z rzędu o różnych porach
      dnia i nocy musiałby powiadamiać skarbówkę o podejrzeniu popełnienia
      przestępstwa i wtedy do akcji wkraczałaby policja.
      • wwww.2 Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 20:53
        nie tak szybko, policja bez nakazu przeszukania od prokuratora też
        nie może wejść.
        • ogabignac Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 21:03
          Czyli jest nieskuteczna, ten przepis już dawno powinni byli zmienić.
      • tadjan Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 21:20
        ogabignac napisał:

> Uważam że listonosze powinni mieć zagwarantowane prawo sprawdzenia
        raz na trzy
        > miesiące każdego mieszkania na swoim terenie czy istnieją w nim
        odbiorniki tv
        > i radiowe. Jeśliby nie został wpuszczony trzy razy z rzędu o
        różnych porach
        > dnia i nocy musiałby powiadamiać skarbówkę o podejrzeniu
        popełnienia
        > przestępstwa i wtedy do akcji wkraczałaby policja.
        ---------------------------------
        .....a listonosza należy poczęstować dwudaniowym obiadem, z
        ćwiarteczką na dobre trawienie, a na drogę należy zapakować
        listonoszowi słodycze dla dzieci.....
      • kosmosiki Oo napewno będą uradowani wielce :))) 18.03.10, 02:28
        Skąd taki debil jak ogabignac się wziął i napisał:

> Uważam że listonosze powinni mieć zagwarantowane
        > prawo sprawdzenia raz na trzy miesiące każdego
        > mieszkania na swoim terenie

Tak bo listonosz nie ma co robić tylko sprawdzać mieszkania... :) Do
        szafki też ma mieć prawo zajrzeć? No bo tam może być ukryty odbiornik
        RTV! :)
    • aktyntasza Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 20:29
      W świetle obowiązujących przepisów pracownik poczty niema prawa
      wejść do naszego mieszkania i sprawdzać czy mamy w domu odbiornik
      telewizyjny.
      Po prostu mamy prawo wyrzucić takiego osobnika.
      Druga sprawa to w sejmie mówiono że od 1 stycznia 2010 roku
      abonament RTV jest zlikwidowany ! wobec tego ja przestałem już
      płacić i nie zamierzam dawać na ten cel już ani grosika tym
      oszustom !!! Oni tam w TVP zarabiają od 30 do 200 tysięcy i powinni
      trafić do kryminału.
      • unhappy Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 21:24
        aktyntasza napisał:

> W świetle obowiązujących przepisów pracownik poczty niema prawa
        > wejść do naszego mieszkania i sprawdzać czy mamy w domu odbiornik
        > telewizyjny.

Wystarczy, że go wpuścisz :)
    • henry-1949 Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 20:53
      Jak ściągną abonament z osadzonych w więzieniach, naślą na nich
      urząd skarbowy???
    • beauty.papryczka17 Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 21:11
      To prawda, bez naszej zgody jedynie prokurator lub policja z nakazem może
      wejść do mieszkania . Nawet jeżeli zdarzy się komuś wpuścić takiego "tajniaka"
      od kontroli abonamentu a ten zobaczy stojący odbiornik oczywiście wyłączony to
      i tak nic nie może zrobić jeżeli powiemy np że urządzenie nie działa a jedynie
      służy za mebel. Kiedyś, dawno, dawno temu, nie pamiętam ale chyba z 13 lat
      temu w jakieś stacji widziałam ten program o abonamencie, na pewno nie w tv 1
      czy 2, może to był polsat. I z tego źródła to wiem.
      Co do listonoszy - oni nigdy nie będą kontrolować żadnych opłat, jakim prawem?
      Nie są do tego w żaden sposób upoważnieni ani inni pracownicy poczty.
      Szkoda mi tych starszych ludzi którzy pamiętają czasy kiedy wydawano
      zezwolenia na używanie odbiorników rtv i do dzisiaj mają psychozę strachu
      kiedy wahają się czy wyrejestrować i mieć na chleb czy płacić panom w tv.
      • unhappy Re: Poczta na straży abonamentu 17.03.10, 21:21

> To prawda, bez naszej zgody jedynie prokurator lub policja z nakazem może
        > wejść do mieszkania . Nawet jeżeli zdarzy się komuś wpuścić takiego "tajniaka"
        > od kontroli abonamentu a ten zobaczy stojący odbiornik oczywiście wyłączony to
        > i tak nic nie może zrobić jeżeli powiemy np że urządzenie nie działa a jedynie
        > służy za mebel.

A skąd. Jak go nie przekonasz, że nie jest gotowy do odbioru programu to
        zapłacisz karę.

> Co do listonoszy - oni nigdy nie będą kontrolować żadnych opłat, jakim prawem?

Mogli kontrolować ale im się to nie podobało. Jakim prawem? Polskim.

> Nie są do tego w żaden sposób upoważnieni ani inni pracownicy poczty.

Byli upoważnieni w odpowiedniej ustawie. Teraz coś się pozmieniało i inna
        jednostka pocztowa za to odpowiada.
    • bronimir Poczta jest od roznoszenia przesyłek. 17.03.10, 21:42
      Panowie politycy nie wiedzą że listonosze (ze względu na własne
      bezpieczeństwo), już dawno nie wchodzą do mieszkania. Jeśli teraz
      powierzy im się rolę egzekutorów, nieufność będzie wzajemna. To jest
      prosta droga do upadku Poczty. Prywatna poczta nie śpi, oni kapusiami
      nie będą. Więc wysyłajmy korespondencję prywatną pocztą, nikt nie lubi
      jak mu kto podsyła do domu kapusia.
    • tadeusz542 Dowcip stulecia Rzeczpospolita dobrem wszystkich 17.03.10, 21:56
      Jak żyję 60 lat to lepszego dowcipu nie słyszałem jak ten ,że
      Rzeczpospolita jest dobrem wszystkich obywateli.
      Ona jest dobrem ale tych co nią rządzą oraz wąskiej grupy
      estabishmentu .
      Cała reszta obywateli według moich obserwacji jest przez
      Najjaśniejszą postrzegana jak zwykłe bydło któreych ona jest
      właścicielką.
      Rozumię ,że ci co rządzą muszą mieć jakąś tubę medialną i sami za
      nią płacić nie zamierzają - Takie ich zbójeckie prawo ale nie widzę
      powodu żebym miał im utrzymywać trzy programy telewizyjne i trzy
      radiowe oraz liczbę rozgłośni lokalnych idącą w dziesiątki
      a każdej fundować płace i rozkosze za gotowość idące w dziesiątki
      tysięcy dla każdego dziennikarza.
      Tak byc nie może o ile faktycznie to Państwo jest dobrem wszystkich