maruda.r 25.03.10, 07:29 Ciekawe, czy Google zacznie blokować reklamy chińskich firm nastawionych na eksport - poza granicami Chin? Gdyby zawiązał w tej sprawie sojusz z innymi właścicielami wyszukiwarek, to Chińczycy mogliby mieć problem. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
nonieee Re: Chiny karzą Google'a 25.03.10, 08:05 maruda.r napisał: > > Ciekawe, czy Google zacznie blokować reklamy chińskich firm nastawionych na > eksport - poza granicami Chin? Gdyby zawiązał w tej sprawie sojusz z innymi > właścicielami wyszukiwarek, to Chińczycy mogliby mieć problem. > Życzę Googlom powodzenia i gratuluję odwagi. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: Chiny karzą Google'a 26.03.10, 01:41 Przyłączam się! Co by nie mówić, ale jednak jest to wielka marka. Stracić taką kasę dla idei. Motto firmy to dont be evil zdaje się. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus_maximus marketing 26.03.10, 02:21 moim zdaniem zadenej kasy nie traca, ale wrecz przeciwnie, posuniecie ktorego dokonali, bylo czysto marketingowe. cenzurowanie w chinach bylo plama na honorze google. wszyscy im to wypominali, a teraz ich kochaja za "odwage". reklama z reszty swiatado bedzie plynac do google jeszcze szerszym strumieniem, dzieki reklamie jaka sobie zrobili w chinach. google wie o was coraz wiecej i moze to wykorzystac przeciwko wam. zapisuje wszystko czego szukacie w necie i przechowuje te dane, trzyma wasza poczte i dokumenty na swoich serwerach, gromadzi wasze filmy, a juz wkrotce bedzie wiedzialo, gdzie jestescie :) informacja to wladza. warto dawac komus, o kim tak malo wiemy, tak duza wladze? Odpowiedz Link Zgłoś
a_dm Chiny karzą Google'a 25.03.10, 08:40 Szacun dla Googla ! Nie dali się kupić za kilkaset milionów. Odpowiedz Link Zgłoś
pan-samochodzik To może pomóc Google 25.03.10, 17:44 Wbrew pozorom ta bezkompromisowość i pokazanie że (1)- Google nie wprowadza cenzury nawet gdy jest naciskany (2)- nie udostępnia danych osobowych i zwartości poczty mailowej swoich użytkowników (gmail) może przyspożyć Google znacznie wiecej pożytku niż strat. Może i powinna przyciągnąć więcej klientów do Gmail i innych aplikacji Googla. Powinna znacznie zwiększyć ruch Chińczyków na stronę w Hong Kongu. Kto tak naprawdę chce wyszukiwać informacji w cenzurowanych wyszukiwarkach? Szwajcaria zniszczyła zaufanie klientów do swoich banków - udostępniając informacje o około 5% swoich amerykańskich klientów do amerykańskiego urzędu skarbowego. Tego zaufania już nie odzyska. Google może własnie tego uniknął. Mam nadzieję. PS. Amerykanie muszą płacić podatki ze swojego dochodu nawet jeśli przeprowadzą się na stałe do innego kraju. Polacy tego nie robią nawet gdy wyjadą czasowo... Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: To może pomóc Google 26.03.10, 01:46 Może i nawet są to przysłowiowe dwie pieczenie na jednym ogniu jeśli dodać do tego polepszenie PRu. A z czasem jak piszesz mogą wyjść z tego z zyskiem albo z małymi stratami. Trzeba mieć i rozum i jaja żeby podejmować tego typu decyzje. Tym bardziej sytuacja ciekawa, że trochę sobie na tym chińskim rynku pobyli i trochę zarobili :) Odpowiedz Link Zgłoś
noplay CHRL i jej mrówki 25.03.10, 08:43 CHRL jest przereklamowany - niby tylu internautów itp - a tak na prawdę to są niemyślące mrówki, bezwiednie podporządkowujący się swoim piekielnym rządom Odpowiedz Link Zgłoś
synegigwy a ja swoje... 25.03.10, 09:12 włączcie myślenie: skoro google wychodzi z Chin, to wielkie przedsiębiorstwa działające w Chinach muszą wyjść z google. A poza tym wnerwia mnie ciągle nazywanie Chin państwem komunistycznym. Czy ktokolwiek z szanownych dziennikarzy gazety ma szczątkową choćby wiedzę na temat ideologii komunizmu? Ja wiem, że myślenie na ten temat jest w Oświeconej Polszcze zakazane, ale może na jakichś tajnych kompletach udałoby się, ryzykując więzieniem, uszczknąć trochę wiedzy. Trzymam kciuki za Chińczyków, budujących kapitalizm w najczystszej postaci, i bez zbędnych sentymentów rozprawiających się z konkurencją na własnym terenie. Odpowiedz Link Zgłoś
seydlitz Re: a ja swoje... 25.03.10, 09:26 Chiny i kapitalizm, chłopie to żeś syn Egigwy i znaczy się na biegunie mieszkasz spowodowało, że ci wiedza nieco zmarzła. Chiny to klasyczny kraj komunistyczny. Ileż to bowiem partii zarejestrowano w Chinach? No ile? To, ze paru Chińczyków się dorobiło, nie oznacza, że obowiązuje tam kapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
drugilol Re: a ja swoje... 25.03.10, 10:10 Stary a co ma wspólnego kapitalizm z demokracją?? Tak się przyjęło od rewolucji franc. że idzie jedno mniej więcej w parze z drugim ale to nie jest żadne prawo. Google i wolność słowa?? Czy naprawdę jest ktoś kto wierzy że amerykańskiej firmie zależy na wolności słowa w Chinach? Heheh co za farsa. Jednak tym co maja takie poglądy polecam filmik o menadżerach Enronu. Odpowiedz Link Zgłoś
barometr_nastrojow Re: a ja swoje... 25.03.10, 11:23 > polecam filmik o menadżerach Enronu. A w domu masz pewnie ołtarzyk Moore'a, przed którym modlisz się co wieczór. To, co robią u siebie Chińczycy, to współczesna odmiana feudalizmu. Odpowiedz Link Zgłoś
kmrp A kto mówi, 26.03.10, 01:39 że Googlowi zależy na wolności słowa? Państwowi hakerzy robią im włamy, to oni zrywają współpracę, proste. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: a ja swoje... 25.03.10, 12:04 No nie mniej 10 partji jest zarejestrowane w Chinach. A tez dzisiejszy chinski komunizm nie ma nic wspolnego z dogmami komunizmu z poczatku zeszlego wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Re: 10 partii jest zarejestrowane w Chinach 25.03.10, 13:15 Tia... w PRL-u też były - formalnie - trzy legalne partie ;-D > A tez dzisiejszy chinski > komunizm nie ma nic wspolnego z dogmami komunizmu z poczatku > zeszlego wieku. Z komunizmu został tam tylko zamordyzm; marksizm został zastąpiony przez nacjonalistyczny szowinizm, a państwowa własność środków produkcji - przez turbokapitalizm. Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 Zamordyzm w Chinach nie ma nic wspolnego z komuniz 25.03.10, 15:14 mem. To jest pochodna starozytnego przeciez konfucjanizmu. W Chinach najwazniejszy jest autorytet. Czy to panstwa, cesarza, rodziny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: a ja swoje... 25.03.10, 23:13 Wybuchnie klasyczna wojna handlowa, z której Chiny nie wyją zwycięsko. Zachód z bólem, ale jednak odbuduje zdolności produkcyjne relokowane do Chin, Chiny zaś bez eksportu mogą mieć spore problemy z utrzymaniem poziomu życia kasty rządzącej i poprawą warunków życia swoich niewolników. Odpowiedz Link Zgłoś
kmrp Bzdura! 26.03.10, 01:37 Niskie koszty pracy to jeszcze nie kapitalizm. Co to za kapitalizm bez wolności słowa! Mnie wnerwia nazywanie Chin państwem kapitalistycznym. I co Ty na to? Przeprowadź się tam z rodziną, skoro tak tęsknisz do wolności gospodarczej. Odpowiedz Link Zgłoś
michaelus_maximus Re: a ja swoje... 26.03.10, 02:28 > włączcie myślenie: skoro google wychodzi z Chin, to wielkie przedsiębiorstwa dz > iałające w Chinach muszą wyjść z google. A poza tym wnerwia mnie ciągle nazywan > ie Chin państwem komunistycznym. Czy ktokolwiek z szanownych dziennikarzy gazet > y ma szczątkową choćby wiedzę na temat ideologii komunizmu? Ja wiem, że myśleni > e na ten temat jest w Oświeconej Polszcze zakazane, ale może na jakichś tajnych > kompletach udałoby się, ryzykując więzieniem, uszczknąć trochę wiedzy. Trzymam > kciuki za Chińczyków, budujących kapitalizm w najczystszej postaci, i bez zbęd > nych sentymentów rozprawiających się z konkurencją na własnym terenie. trzymasz tez kciuki za kare smierci wymierzana za 69 rodzajow przestepstw (z czego 12 rodzajow przestepst politycznych), za obozy koncetracyjne, za dzieci wyzyskiwane w fabrykach za pieniadze po, ktore ty bys nie chcial sie schylic, gdyby lezaly na ulicy? Odpowiedz Link Zgłoś
oliwia.anna.majewska Podziękowanie Guglom za tak zasadniczą postawę. 25.03.10, 09:54 Odpowiedz Link Zgłoś
wybitniemadry komunisci sa wszedzie tacy sami 25.03.10, 10:28 przypomnijcie sobie polskie czerwone bydlo z przed paru lat Odpowiedz Link Zgłoś
drugilol Re: komunisci sa wszedzie tacy sami 25.03.10, 10:50 jest tylko jedna zasadnicza różnica: polscy komuniści to sługusy obcego państwa którzy przyjechali do kraju ruskimi wagonami. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: komunisci sa wszedzie tacy sami 25.03.10, 11:10 wybitniemadry napisała: > przypomnijcie sobie polskie czerwone bydlo z przed paru lat Zmień ksywkę na: wybitniegłupi. "O drugim kompleksie krócej. Polska i Polacy jeździmy po idei i praktyce komunizmu jak po burej suce z równym zapałem, z jakim pragnęliśmy niegdyś korzystać z jego dobrodziejstw. Nikt z krytyków tego ustroju nie zamierza oddać zdobytych wtedy dyplomów, tantiem za twórczość, przywilejów materialnych i niematerialnych. Wydawać by się mogło, że przez kilkadziesiąt lat żyliśmy w ciemności, nie tworząc, nie pracując, nie zakładając rodzin, nie planując szarej czy kolorowej przyszłości. Nie korzystając z oczywistej emancypacji, która – kto zaprzeczy – jest podglebiem demokracji. Nasz „komunizm” panował tu w wersji socjalizmu domniemanego, czyli, przyznajmy, dość łagodnej i przekrzywionej (byliśmy – powiadało się – najweselszym barakiem obozu socjalistycznego). Przyznajmy – mimo kazamatów, zbrodniczych „legalnych” wyroków i procedur, cenzury, zwyrodniałych praktyk ubeckich i na koniec stanu wojennego – że „komuna” obeszła się z nami nad wyraz łagodnie, w żadnym innym kraju naszego regionu nie było aż tak „miło”. Na argument, że pod rządami „zachodu” rozwijalibyśmy się lepiej – odpowiadam dwoma: II Rzeczpospolita i Transformacja. Obie pełne – jak widzimy – równości, sprawiedliwości, dobrobytu, wszechstronnego rozwoju. I tylko nie wiedzieć skąd tyle nędzy i zacofania (w tym kulturowego, edukacyjnego) oraz patologii (urzędniczych, przestępczych, obyczajowych, w obszarach zwanych budżetowymi). To nie tęsknota za „komuną” tu przemawia przeze mnie, tylko realny ogląd stanu społeczeństwa i ekonomii, widziany i poprzez statystyki, i poprzez analizy społeczne. I kiedy zawalił się System z oczywistych powodów – objawiły się owe setki tysięcy dysydentów, którzy zawsze byli przeciw, od kołyski. Nie analizują konieczności typu ekonomicznego (System musiał się zawalić, bo źle ważył proporcje), tylko wmawiają sami sobie, że powodem upadku Systemu była jego komunistyczna zbrodniczość. Dyrdymały!" www.mojeopinie.pl/z_silna_wladza_nigdy_nie_wiadomo,3,1269254762 Odpowiedz Link Zgłoś
kylax1 W Chinach nie ma komunizmu. 25.03.10, 15:15 Komunizm w Chinach to jedynie symbolika. Partia odgrywa obecnie role cesarza z czasow Imperium. Jest jeden 'Syn Niebios'. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: komunisci sa wszedzie tacy sami 26.03.10, 01:51 JA widzę dalej bydło, nie tylko czerwone ale i czarne. Dzisiaj jedno bydło z PiSu klęło jak szewc robiąc byznesy dziwne. Odpowiedz Link Zgłoś
szabo Google wie co robi... 25.03.10, 10:31 Brak obecności w Chinach przejściowy. Stworzenie wizerunku dobrej, społecznie odpowiedzialnej firmy w obliczu coraz większej krytyki, głównie jeżeli chodzi o sprawy prywatności, na dłuższą metę bezcenne. Do tego, google pokazuje, że z atakami hakerskimi nie ma żartów. No i zawsze można zacząć przesuwać reklamy i wyniki wyszukiwania dla chińskich firm na stronę 53452 i okolice. Chiński rząd wie o tym wszystkim i dlatego męczył się w tych negocjacjach... Odpowiedz Link Zgłoś
drugilol Re: Google wie co robi... 25.03.10, 10:56 taa.. i pewnie trafiłeś w sedno. Odpowiedz Link Zgłoś
lubat Re: Google wie co robi... 25.03.10, 11:17 drugilol napisał: > taa.. i pewnie trafiłeś w sedno. Oczywiście, że i google wie, i Chińczycy wiedzą, tylko czytający motłoch bierze za dobrą monetę "wyjście" Sprawiedliwych z morza czerwonej zarazy. Tak naprawdę to się nic nie zmieniło, google wyszedł w taki sposób, by tam pozostać i dalej robić kasę, ale cenzurowanie pozostawił Chińczykom. I teraz dopiero "zacznie żyć po bożemu" - jak mawiała Dulska. Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Google pokazuje, że cywilizowany biznes to jednak 25.03.10, 12:49 ...coś więcej niż tylko niskie koszty produkcji - i że każdy kompromis ma swoje granice. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Chiny karzą Google'a 25.03.10, 11:48 Co za frazes - "Amerykański koncern jako pierwsza firma zachodnia wycofał się z Chin z własnej woli."????????????? Gdzie wycofal sie z Chin? No pokazcie to! HH to tez CHINY! Nie ma co gawedzic. Jak Chiny by zechcieli, to i tam zrobia co chca. Nic im na to nie zabrania. Maja tam swoja administracje, swoje sily bespeczestwa, no i glownie - to teritoriu Chin! Wiec Gugl nigdzie sie nie wycofal. Ale sie wycofa pewnie. Juz zmuszony do tego. Nie musi byc jakis oficjalny bojkot. Chinczycy sa bardzo patriotyczni. I sami beda karcic Gugla swymi dzialaniami. Inne firmy nie zrezegnuja z Chin w kazdym razie. Nie jest to potrzebne im. Gugl zapewnie sam zaluje juz tego halasu. Troche im glowe zbili, kiedy sie wlamali na poczte, co pokazalo slabosc zabespeczenia. Czyli slabosc Gugla :) Obrazili sie chlopaki :) A tez Brin, w swym rodzinnym S.Petersburgu nie tak dawno mowil bardzo dyplomaycznie o Chinach. Nie wiem co tak zmenil zdanie :) A ze internet sie rozdzieli na manipulatorow i propagandzistow z USA i EU, a innym swiatem - to fakt. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Google dał się wciągnąć wielką grę 25.03.10, 12:04 kacap_s_moskwy napisał: >Jak Chiny by zechcieli, to i tam zrobia co chca. Nic im na to nie zabrania. Maja tam swoja administracje, swoje sily bespieczestwa, no i glownie - to teritoriu Chin! Wiec Gugl nigdzie sie nie wycofal. > Ale sie wycofa pewnie. Juz zmuszony do tego. Chiny mają w Hong-Kongu bardziej liberalne przepisy i nie będą ich zmieniać, by załatwić googla. Rząd w ogóle nic chyba dalej nie będzie robił. Resztę, jak sam zauważasz, załatwią patriotyczni Chińczycy. Koncerny już zaczęy i to dla google jest rzeczywisty dramat. Sciśle współpracujący z rządem USA i z CIA google dał się wciągnąć w wielką rozgrywkę mocarstw i może na tym wyjść jak Saakaszwili w 2008 r. na swojej wierze w wszechmoc USA. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Google dał się wciągnąć wielką grę 25.03.10, 12:32 Ewo, ale nie musza zmenic przepisow. Sam fakt ze Gugl pozostal w Chinach (czyli w HH) mowi sam za siebie. Czyli noskarzyc ze go wyrzucili nikt nie moze, ze mu cos ograniczaja tez. Ze sie cenzuruje, to takie prawo informacyjne maja. A WTO to nie dotyczy. W SZA nie mozna obcokrajowym firmam zakladac Tv stacji, na przyklad. TEz ograniczenie. Albo sa inne zakazy i w internecie. Przeciez nie dadza zadnemu obcemu koncernu kupic firme - giganta informacyjnego. A od innych czegos wymagaja :) Odpowiedz Link Zgłoś
grzes07 Re: Google i tak stoi na przegranej pozycji 26.03.10, 00:11 i nic tego nie zmieni, drogie dzieci od kiedy to Google jest obronca praw czlowieka?, firma byla w 100% pewna ze to Chiny ugna sie pod ich presja a gdyby plan wypalil to firma Google najwiecej by skorzystala a tak aby nie stracic twarzy wycofuja sie sama Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Tego google się nie spodziewał,chyba przelicytował 25.03.10, 11:57 Wygląda na to, że google przelicytował. Miało być, że zje ciastko i zachowa ciastko - niby wyjdzie z Chin, ale w nich zostanie. I wydawało się, że to i dla rządu chińskiego eleganckie rozwiązanie pozwalające mu zachwać twarz. Antygooglowy bunt wielkich chińskich i hongkongskich koncernów tworzy nową jakość i rzeczywiście zagraża googlowym interesom polityczno-ekonomicznym w obu miejscach. Na dodatek googlowi może się rozpaść mózg, czyli centrum programowania, bo pracownicy już się ponoć szykują do ucieczki. Nie dziwota, że w takiej sytuacji tzw. wolnorynkowe przedsiębiorstwo gna pędem po pomoc do państwa: "jeden z założycieli firmy Siergiej Brin zwrócił się do rządu USA z dramatycznym apelem, by pomógł koncernowi w sporze z Chinami" I skoro rząd USA nie ma wpływu na rząd chiński postanowiono użyć ewentualnie WTO i zrobić z tej polityczno-gospodarczej próby sił wojnę czysto handlową. Tylko jest pytanie - jak WTO ma ZMUSIC chińskie koncerny do współpracy z googlem? Czy stojące na straży wolnej gospodarki WTO ma się zamienić w organ nakazowo-rozdzielczy i zobowiązywać, kto z kim musi współpracować? Powoływanie się na blokowanie stron i nazywanie tego blokadami handlowymi też ma pewnie małe szanse, bo Chiny (jak i każdy inny kraj) zostały przyjęte do WTO z istniejącymi przepisami, które wszystkim pozostałym członkom tej organizacji były od początku znane i zostały przez nich zaakceptowane. USA mogą sobie próbować, zmnieniać reguły w trakcie gry, WTO nie może, bo nie składa się tylko z USA. Odpowiedz Link Zgłoś
kacap_s_moskwy Re: Tego google się nie spodziewał,chyba przelicy 25.03.10, 12:23 Tez nie rozumiem jak beda okreslac dla WTO informacje z wyszukiwarki jako handlu. Jako uslugi? Albo jako towaru? Potem na terenie Chin dzialaja :) Powiedza ze Chiny do siebie ich nie puszczaja bedac w Chinach? U nas naipopularniejsza wyszukiwarka jest yandex.ru I dawno juz Gugl i inne zachodnie koncerny chieli ja kupic. Im nie dali. I uwarzam ze dobze zrobili. Choc gugl naciera, ale jakos ostatnio zachomowal, a yandex rosnie. I zapowiedzieli ze udzial wiekszosciowy bedzie rosyjskim. Chca nawet przekazac zlota akcje panstwu. Nie wiem po co i czy tak sie stanie. U nas zaczeli wzorowac na prawie amerykanskim na temat technologii i internetu. Mimo wolnosc, ale zakazow dla obcokrajowcow pelno. Odpowiedz Link Zgłoś
a-ve15 Re: Tego google się nie spodziewał,chyba przelicy 25.03.10, 13:16 kacap_s_moskwy napisał: > U nas naipopularniejsza wyszukiwarka jest yandex.ru I dawno juz Gugl i >inne zac hodnie koncerny chieli ja kupic. Im nie dali. I uwarzam ze dobze >zrobili. Choc gugl naciera, ale jakos ostatnio zachomowal, a yandex rosnie. >I zapowiedzieli z e udzial wiekszosciowy bedzie rosyjskim. Chca nawet >przekazac zlota akcje panst> wu. Nie wiem po co i czy tak sie stanie. Wyszukiwarki to ogromna władza polityczna, wywiadowcza, ekonomiczna etc. Mądry jest ten kraj, który ma własne. >U nas zaczeli wzorowac na prawie amerykanskim na temat technologii i >internetu. Mimo wolnosc, ale zakazow dla obcokra jowcow pelno. I bardzo mądrze, trudno by Amerykanie negowali WŁASNE przepisy, tylko dlatego, że inni je stosują. Odpowiedz Link Zgłoś
gollum.z.kremla Re:U nas naipopularniejsza wyszukiwarka yandex.ru 25.03.10, 16:52 Mieści się w tych 0,18% ? tinyurl.com/yefp6ty Imponujące! ;-> Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Tego google się nie spodziewał,chyba przelicy 25.03.10, 23:20 Google przeżyje chiński bunt. Z resztą złośliwy chiński atak na Googla może wywołać antychinską histerię. O ile bunt firm jest skierowany w Googla to lud może zagłosować koszykami i nie kupować chińszczyzny. A to dotknie całe Chiny a nie selektywnie jedną firmę. Odpowiedz Link Zgłoś
unkn_0wn Re: Tego google się nie spodziewał,chyba przelicy 26.03.10, 01:38 I to był by najbardziej pozytywny aspekt całej tej sprawy. Może w końcu głupi lud zrozumie że kupując chiński "tani" szajs importuje też bezrobocie i niskie płace. Odpowiedz Link Zgłoś
drugilol Re: Chiny karzą Google'a 25.03.10, 16:09 ...a podczas wojen opiumowych europejczycy bronili wolności handlu Odpowiedz Link Zgłoś
fortis22 Co kraj to obyczaj, w Polsce Pedała nie można nazw 25.03.10, 22:31 ać pedałem bo może cię pozwać na 20 tys i wygrać. W chinach mają inne zwyczaje których bronią. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Co kraj to obyczaj, w Polsce Pedała nie można 26.03.10, 00:47 Ujawnij się. Zobaczysz, że ci ulży i nie będziesz miał takiej obsesji na punkcie homo. Odpowiedz Link Zgłoś
xarte Chiny karzą Google'a 25.03.10, 22:34 BRAWO GOOGLE! Don't be evil. Udowodnili. Odpowiedz Link Zgłoś
eastsider Pytanie pana majstra, hydraulika 25.03.10, 22:39 Jasiu, co ten pan mi moze ? - Ten pan moze panu majstrowi naskoczyc. Jasiu, a gdzie ten pan moze mi naskoczyc ? - Ten pan moze panu majstrowi naskoczyc tam, gdzie moze on pana majstra w dupe pocalowac. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Not made in China. 25.03.10, 23:09 Oto trend jaki niewątpliwe zaczyna już obowiązywać w 2010r i z czasem będzie się tylko nasilać. Zaatakowanie Googla przez Chiny spowoduje natychmiastowe retorsje w całych Stanach a to rozleje się wkrótce po świecie. "Not made in China" stanie się modne i nawet niskie ceny chińskich produktów przestaną mieć znaczenie. A znacznie groźniejsze może być dla Chińczyków głosowanie nogami czyli trzymanie się z daleka nie tyle od chińskich produktów, ale chińskich bazarów, restauracji i wszelkiej ulicznej drobnicy która zaczyna się rozlewać po świecie. Odpowiedz Link Zgłoś
zooolw Bojkot chińszczyzny? Jak go urzeczywistnić? 25.03.10, 23:12 Panie i Panowie co sadzicie o pomyśle bojkotu wszelkeigo rodzaju chińszczyzny. Według mnie gdyby udało sie przeprowadzić tego typu akcję w skali globalnej wsród świadomych i chcących zmieniać świat internautów w imię praw człowieka i wolnosci dla Tybetu możnaby zmusić Chiny do rewolucyjnych zmian. Wyobraźmy sobie że nagle popyt na ich produkty spada o kilkadziesiąt procent żadna gospodarka nie przełknie czegoś takiego, zwłaszcza taka która balansuje na grani przegrzania. Google uczyniło pierwszy krok, wyjęło pierwszą cegłówkę z muru poprzyjmy tę ideę rozpropagujmy ją a mury runą, runą, runą i pogrzebią stary świat..... Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Bojkot chińszczyzny? Jak go urzeczywistnić? 25.03.10, 23:22 Gdyby Chińczycy byli Żydami możnaby zacząć od malowania na chińskich marketach "Kaufe nicht bei Juden". Odpowiedz Link Zgłoś
tomek20062 Chinczycy to Zydzi Azji jak mi powiedzial 26.03.10, 00:47 powazny bizensman z USA Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Bojkot chińszczyzny? Jak go urzeczywistnić? 26.03.10, 00:52 Słuszne podejście. Pytanie w kogo uderza taki bojkot? W rząd Chiński czy w Chińczyków. Jeśli sprzedaż spadnie pracę straci "kilku" mieszkańców państwa środka. A co z rządem? Przegra wybory? :) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Bojkot chińszczyzny? Jak go urzeczywistnić? 26.03.10, 00:49 Na początku wyrzuć na okno swój komputer. Jakieś 80% jest komponentów pochodzi z Chin. Potem się rozbierz. Jeść nie musisz przestać. Większość jedzenia nie jest chińskie. Odpowiedz Link Zgłoś
amenominakanushi-pan-poczatku Re: Bojkot chińszczyzny? Jak go urzeczywistnić? 26.03.10, 00:51 Na na ruinach starego świata powstaną fabryki coca coli i bary MacDonald's. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Bojkot chińszczyzny? Jak go urzeczywistnić? 26.03.10, 01:13 W starym Świecie jest już Coca Cola i Happy Meal. Nie trzeba go burzyć. Odpowiedz Link Zgłoś
unkn_0wn Re: Bojkot chińszczyzny? Jak go urzeczywistnić? 26.03.10, 01:41 Ja go stosuje, choć czasem rzeczywiście jest trudno kupić produkt nie zrobiony zrobiony w Chinach. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Chiny karzą Google'a 26.03.10, 00:16 Google nie lubi cenzury...ale $ bardzo...wyniki jakie z siebie wyrzuca są coraz gorsze. A do tego współpraca z amerykańskimi służbami mu zupełnie nie przeszkadza :P Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg "Rok myszy". 26.03.10, 00:47 Czy ktoś czytał to opowiadanie? Chodziło o fikcyjny konflikt między korporacja Disneya a rządem Chin Ludowych. Jestem bardzo ciekaw wyniku konfrontacji dwu potęg funkcjonujących na tak różnych poziomach. Odpowiedz Link Zgłoś
krawiec6661 Re: Niebywałe 26.03.10, 01:48 Do tego bezpłatna reklama na pierwszych stronach portali całego świata w jednej chwili. Czy ktoś jeszcze nie wie czym jest google? :) Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Niebywałe 26.03.10, 02:53 > Czy ktoś jeszcze nie wie czym jest google? :) Może ktoś nie wie jacy "fajni" ludzie są w google. Odpowiedz Link Zgłoś
kolander Chiny karzą Google'a 26.03.10, 01:00 Chiny karzą Google, my ukażemy Chiny, nic prostszego dla wolnego świata niż zadać cios gospodarce, która opiera się w całości na eksporcie. Buty i komputery można robić w Turcji i na Tajwanie w razie potrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
grogreg Re: Chiny karzą Google'a 26.03.10, 01:11 Jak zamierzasz przekonać księgowego do poniesienia dodatkowych kosztów? Dlaczego chcesz "zagłodzić" miliony Chińczyków. Odpowiedz Link Zgłoś
kolander Chiny karzą Google'a 26.03.10, 01:08 No, może nie całe Chiny ukarzemy, ale na pewno nie bedę korzystał z usług tych firm które na wyścigi już odmawiają współpracy z Google, tylko aby się podlizać chińskim przywódcom. Hutchinson Whampoa zapamiętamy cię, ty gnido! Odpowiedz Link Zgłoś
kmrp Nadal podoba się Wam 26.03.10, 01:34 chińska "wolność gospodarcza"? Taaaa, kierowani wolnością gospodarczą, "inwestorzy" zrywają współpracę z Google. Już mi kaktus wyrasta. Tam są tylko niskie koszty pracy. Wolności gospodarczej NIE MA!!! Odpowiedz Link Zgłoś
eastsider Wybit Niemadry 26.03.10, 06:08 Zamieszcza na tym forum swoje gowniane opinie niejaki "wybitniemadry". Ostatnia jego wypowiedz: " Przypomnijcie sobie polskie czerwone bydlo z przed paru lat". Otoz panie sralka-madralka poprawnie po polsku piszemy "sprzed". Odpowiedz Link Zgłoś
pundu Chiny karzą Google'a 26.03.10, 07:26 Do prawdy, sporo tu malkontentów. Oczywiste, że Google zostaje w Chinach, być może to nawet zagrywka PR, ale skoro chińskie władze chciały inaczej to jednak się im w jakiś sposób postawili. Szkoda, że inni tak trzęsą tyłkami przed tego typu decyzjami. Może by się Chińczycy nauczyli, że nie wszystkich można zaszantażować. Jak dla mnie wielka sprawa i pokazanie, że z Chińczykami też można grać twardo. Odpowiedz Link Zgłoś