semafor.semafor Jestem przeciwnikiem elity 09.04.10, 10:06 Ojciec żachnął się: "Co ty gadasz? Z Niemką żeś się ożenił". I wtedy Dulemba z całej siły przywalił mu w twarz. Ja przestraszony myślę, co dalej, ale ojciec wstał, skłonił głowę i powiedział: "Romek, bardzo cię przepraszam". Gęba mu spuchła i pili dalej. Dla tych ciągle dumnych Polaków, etc. etc... Doczytałem do tego momentu i prawie zwróciłem śniadanie na klawiaturę. Czy na przyszłość można prosić o wywiady o niedumnych Polakach nie-alkoholikach? Odpowiedz Link Zgłoś
ggrdl Chory człowiek 09.04.10, 10:10 On naprawdę chce dobrze, ...tylko co z tego? Dobrymi chęciami.. itd. A przy okazji: podpiera się nazwiskiem ks. Zycha. Problem polega na tym, że uzasadnia tym niechęć wobec rozmów Okrągłego Stołu, a ów ksiądz umarł w LIPCU 1989. Prorok jaki, czy co? Pozostali dwaj księża umarli pod koniec stycznia 1989 (początek obrad Okrągłego Stołu - 6 lutego). Dyskusja o przystąpieniu do rozmów mogła się toczyć właśnie jesienią 1988 (tak jest w artykule) - śmierć trzech księży nie mogła mieć wpływu na decyzję. W ogóle bardzo wygonie jest uzasadniać różne działania post factum, ale chronologii trzeba pilnować, inaczej wychodzi się na idiotę lub co gorsza kłamcę. Odpowiedz Link Zgłoś
onucka Jestem przeciwnikiem elity 09.04.10, 10:13 A co macie przeciwko elitom ja mam 500 zl renty i wsrud bezrobotnych tez mnie uwarzaja za elite i za wybranca losu Odpowiedz Link Zgłoś
omikron22 Jestem przeciwnikiem elity 09.04.10, 11:45 Pytanie do K.M. a i do przeprowadzajacego wywiad: na ktorym brzegu Wisly lezy Puszcza Kampinoska? Juz pierwsza strona rozmowy zniecheca do czytania dalszych Odpowiedz Link Zgłoś
norymberga3 miarą postępu Polski 09.04.10, 12:05 na drodze dorastania do zachodnioeuropejskiego typu demokracji jest pokłosie tego wywiadu: większość dyskutantów uważa p. Morawieckiego za osobę nienadająca się do pełnienia jakichkolwiek funkcji państwowych czy publicznych. Zgadzam się w pełni i cieszę, że takie postawy już nie wywołują poklasku w społeczeństwie: to aparatczyk a rebours, człowiek walki a nie pokoju, niszczenia a nie budowania, antagonizowania a nie kompromisu. Zanurzony w przeszłości, bezradny wobec teraźniejszości, posługujący się wyświechtanymi hasłami bez głębszego sensu. Ten fragment o biciu w gębę za niemiecko brzmiące nazwisko żony kumpla... wychowany na takim przykładzie ojcowskim (co w pełni aprobuje jako przykład "dumy") widzi rozwiązanie w "spływaniu krwią"... Boże uchowaj nas tak jak dotychczas od podobnych radykałów! Odpowiedz Link Zgłoś
fackir tatuś nie umiał pływać a syn? ;) 09.04.10, 12:05 z tego wszystkiego wynika tylko jeden wniosek - cała ta sbecia i opozycja za Stalina trzymana była krótko za ryje siedziała cicho pijąc wódę (a podobno komuchy to zapijaczone ryje) w zaciszach domowych i od czasu do czasu robiąc pijackie wybryki. Po Stalinie wszystko było jakieś na niby - SB niby ścigało ale jakoś tak nie udolnie, opozycja była nie była i też jakoś tak nijak. kilka ofiar po obu stronach jakaś bibuła... jedno wielkie udawanie. Odpowiedz Link Zgłoś
max_heiliger styropiany, powielacze 09.04.10, 13:58 mnie się pawia chce puscic jak widzę tą zasraną opozycję, podziemie, k.... ich mać, mogliście zostać w tym podziemiu i wąchać kwiatki od spodu, solidaruchy zasr.... Odpowiedz Link Zgłoś
bartoszbankowski Re: Jestem przeciwnikiem elity 09.04.10, 15:40 Może i ejst w tym trochę prawdy. Ale miałem z nim matmę na PWr i jest to poprostu człowiek, co odróżnia go od pozostałych matematyków, taki ludzki. A mimo to potrafi tej matmy nauczyć. Odpowiedz Link Zgłoś
wcalenietakimaly Uf przeczytalem wszystkie wpisy 09.04.10, 15:51 Duzo mnie to kosztowalo. Co za rynsztok. Gdzie jakas rzeczowa dyskusja i argumenty? Odpowiedz Link Zgłoś
winogronka.easy prezydent 09.04.10, 16:19 Zastanawiam sie jakich kandydatow na prezydenta bedziemy mieli tym razem. Mam wrazenie ze kandydaci z pokolenia tego pana zyja przeszloscia wojny lub czasow komunizmu. Morawiecki pamieta kazde nazwisko z tamtych czasow, jestem naprawde pod wrazeniem! Ale tu chyba trzeba czegos wiecej. Odpowiedz Link Zgłoś
sylvio Jestem przeciwnikiem elity 09.04.10, 17:39 Facet mógł zostać kimś, został nikim. To przerażające jak roztrwonił swój dorobek. No i zupełnie niereformowalny. Ukrywać się do lata 1990r? Śmiech, żenada. Odpowiedz Link Zgłoś
brum75 Jestem przeciwnikiem elity 20.04.10, 09:45 "W akcji odwetowej nasi chłopcy spalili altankę działkową komendantowi WUSW we Wrocławiu." Bojowcy! Czemu Polska nie zna nazwisk tych wielkich bohaterów walki z komuną? Order Orła Białego to zdecydowanie za mało. :) Odpowiedz Link Zgłoś
hipnozaur pieprzycie nie majac wyczucia wspolczuje waszym... 20.04.10, 22:28 ...kobietom! A na mnie ten wywiad zrobil duze wrazenie! Facet nie jest ani mitomanem ani oszolomem. Zero bogoojczyznianych odniesien. Zero infantylnego prawicowaego banalu. Ten watek o ojcu i piciu bardzo dobr!! Kurwa ! Bardzo dooobry. Tylko wy nie czujecie bluesa!! Facet po prostu pisze prawde o tamtych czasach gdzie wiekszosc narodu zapijala swoja neuroze. Sposob w jaki to opisuje jest szczery i bez egzaltacji. Ta wzmianka o honorze i wewnetrznej niezaleznosci ujdzie. O ilez to szczersze jest od tych wywiadow w ktorych opisuje sie swoje dziedzinstwo i rodzicow jako wzorcowych Polakow, Patriotow i Katolikow! O ilez mniej hagiografii na temat spoleczenstwa i ludzi! Nie dostrzegam w tym wywiadzie i w tym czlowieku niczego co by mnie odstreczalo. Uwazam, ze polityka jest dostatecznie smierdzaca od kuchni, nie od strony szklanego ekranu, by spoloszyc na dzien dobry co bardziej wrazliwych. Naprawde polityczna kuchnia to jest dno, gdzie albo sie robi w tyl zwrot albo wchodzi w bagno. Wiekszosc z was to pewnie obrotowi dzialacze zmieniajacy partie jak rekawiczki. Tez uwazam bzdety gazecino wyborcze o Kiszczaku-czlowieku honoru za smieszne. Jaruzel tez przegina. Uwazam ze 80 i 81 roku byla mozliwosc przycisniecia wladzy komuszej w wiekszymm stopniu. O ilez lepiej brzmi ten czlowiek i ten zyciorys od tych publicystow prawicowych, ktorzy za komuny byli partyjniakami i pracowali w instytutach nogi nie wychylajac przeciw, a dzisiaj graja prawdziwych patriotow. PZPR mial gebe ONR-u. Sama idea komunistyczna wspolgrala z endeckimi zapedami. Patriotyzm byl niezla karta przetargowa wladzy. Komunizm byl swoista zamrazarka i zapeklowaniem postaw polskich na bazie xix mitow narodowych i calej tradycji romantycznych. Poczawszy od zaszczepiania kompleksow konczywszy na mitologizowaniu zachodu i zaszczepianiu polskich postaw i mechanizmow obronnych na modle sprzed 100 lat. Dla takiego Piaseckiego PRL byl idealem ze wzgledu na czystosc rasowa i wlasnosc w 100% narodowo-panstwowa. Tu jest klucz do zrozumienia publicystow z Radja maryja, ktorzy bedac komuchami i partyjniakami odnalezli nagle przystan na skrajnej prawicy. Otoz dla nich system i swiatopoglad nie byl wazny. Liczyl sie ten moment w ktorym w 1989 roku Polska miala dla nich powab narodowo-wlasnosciowy z mozliwoscia pozbycia sie uzaleznien od ZSRR i przy wsparciu kosciola i dopuszczeniu prawicowego kursu budowac jakas hybryde na wzor Jugoslawii z polsim Miloszewiczem u steru. Taki komuszo- prawicowo-narodowy groch z kapusta gotowany w swoiskim polskim kociolku. Te Michalkiewicze, Bendery i inne skurczysyny... U Morawieckiego nie dostrzegam tego tonu. Nawet jesli jest on krytyczny do hagiograficznego wizerunku Balcerowicza i zle ocenia pierwsze ruchy po 89 roku w sferze ekonomii. Dlatego wyluzujcie o wy forumowicze w dupe kopani, ktorzy nie majac wyczucia politycznego tak jak hipnozaur rozprawiacie nieudolnie i smiesznie. Odpowiedz Link Zgłoś
zg13 co potrafi zrobic strach przed Kaczynskimi 20.04.10, 23:44 aby dobic Lecha GW delegowala Kalukina do rozmowy z wrogiem przyjaciol swojego naczelnego, teraz strach przez Jaroslawem zaowocuje pewnie wywiadem Wronskiego z Rydzykiem Odpowiedz Link Zgłoś