stach_79 Jak ktos ma jeszcze watpliwosci dlaczego nie Jarek 03.05.10, 15:59 to niech sobie dokladnie poczyta... edukacja w tym kraju i swiadomosc polityczna po prostu leza... a wybory to czesto parodia, w których wygrywa dosc czesto zwykly klaun - Walesa a potem Kaczynski Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Jak ktos ma jeszcze watpliwosci dlaczego nie 03.05.10, 16:13 Wiesz...Poczytac mozna, zalezy tylko co jest napisane i czy to ma sens. I jakie sie z tego wnioski wyciaga. Merytorycznie ten artykul jest kiepski, ma konkretna teze, potwierdzona slowami p.Rybinskiego, ze weta prezydenckie wytworzyly taka atmosfere, ze rzad (PO-PSL) zaprzestal reformowania gospodarki i finansow publicznych. Dla niezorientowanych, dodam, ze LK nie wetowal i nie odsylal do TK wszystkich ustaw tej koalicji...Artykul, zamiast byc merytoryczny, jest tendencyjny. Zwalanie winy na zaniechania w reformowaniu gospodarki i finansow publicznych na LK jest wygodne ale, niestety, nieprawdziwe...Wmawianie ludziom, ze wbrew zapowiedziom z kampanii Polska nie stala sie krajem mlekiem, miodem i miloscia plynacym, druga Irlandia (jesli chodzi o aktualny kryzys w Republice Irlandii, to akurat, dobrze), jest wina Prezydenta RP to troche nieuczciwe... Patrzac z drugiej strony, jeszcze niedawno, zarowno na forach jak i w mediach, mozna bylo uslyszec, ze z winy PiS-u i obu braci Kaczynskich, Polska nie znalazla sie w strefie euro...Konia z rzedem temu, kto udowodni, ze nie powtorzylaby sie w Polsce sytuacja wg. "scenariusza greckiego"... Odpowiedz Link Zgłoś
wyksztalciunio Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 16:01 I za te "sukcesy" Pan Dziwisz,pochowałgo na Wawelu. Odpowiedz Link Zgłoś
gnago Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 16:08 Niestety ostatnia ekipa dobrze gospodarząca Polską to ta Gierka. Później kolejne ekipy koncentrowały się na niszczeniu tego co zastały i na budowaniu mitycznej infrastruktury (tak czy siak łatwiej kraść) Zaklinaczom rzeczywistości aby zamknąć gęby i knykcie sparaliżować wspomnę tylko jedną sztandarową decyzję. Tą dopuszczającą na drogi zestawy o ponad dwukrotnie większym nacisku na oś, niż te drogi zostały zbudowane. Tak dobrze wam się kojarzy: chodzi o te dłuuugie koleiny w asfalcie. Jedna decyzja a szkody na dziesięciolecia. Można tak dalej ale swoje rozumki macie to rozejrzyjcie się i wysilcie pamięć. Obie mamione propagandą Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bila 03.05.10, 16:22 Niestety ostatnia ekipa dobrze gospodarząca Polską to ta Gierka. Nie wiem ile masz lat i jaka znajomosc spraw gospodarczych ale...Nie przecze, rozsmieszyles mnie, niemal, do lez. System nakazowo-rozdzielczy w polaczeniu z gigantycznymi kredytami, ktore w duzej czesci zostaly albo przejedzone albo wpompowane w niesprawne molochy, nie wystawia tej ekipie dobrego swiadectwa... Pamietam taka parodie rzadowego sloganu: "Aby Polska rosla w sile a ludzie dostali zytniej". To sie udalo. Zytnia w PEWEX-ie po 0.95 $. W bonach lub banknotach amerykanskich. To tez wielka zasluga tamtej ekipy - PEWEX w kazdej wsi... Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bila 03.05.10, 16:39 Donald Gierek jest gorszy od Edwarda Gierka. Po Gierku przynajmniej cos zostalo - Donald Gierek wystawia to wlasnie na 'garage sale' by znalezc pare groszy na zalatanie lawinowo narastajacej dziury w budzecie. Nie wiem czy to wogole ogarniasz ale w samym 2009 roku Donald Gierek zadluzyl Polske na +30 mld USD ( 96 mld PLN ). Edward Gierek przy Donaldzie to byl naprawde lebski gospodarz.... Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bila 03.05.10, 17:26 Jestem daleka od potepiania PRL w czambul. Tak, Gierek i jego ekipa zostawili po sobie miod. Ale i smrod. Trzeba umiec, po prostu, ogladac ten medal z dwoch stron. Trzeba tez miec swiadomosc, ze te dzisiejsze 30 mld$ maja nieco inna wartosc niz "tamte", i ze sytuacja gospodarcza Polski jest znacznie lepsza niz A.D.1980... Nie zmienia to faktu, ze obecny rzad najwyrazniej sobie z rzadzeniem nie radzi. A juz na pewno nie tak jak zapowiadal. Teraz, dyskretnie, zaczyna sie zwalac wine na LK, bo wetowal i kierowal...W kampanii, sadze, wyjda na jaw wszystkie, ukrywane obecnie, animozje i dostanie sie innemu "hamulcowemu" czyli Waldemarowi Milczacemu. Problem, niestety, pozostanie. Jak rzadzic 40 milionowym krajem i robic to sensownie. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bila 03.05.10, 17:45 w 2010 Tusk z Rostowskim zadluza Polske o kolejne 30 mld USD przy okazji sprzedaza resztki majatku jakim dysponuje Skarb Panstwa.... ekipa Tuska przybliza nas niebezpiecznie blisko greckiego scenariusza. Odpowiedz Link Zgłoś
stach_79 Wkurzajace u PiS-owców jest to, ze zawsze obracaja 03.05.10, 16:10 kota ogonem - jak PO cos im zarzuci to zrobia to samo w stosunku do PO (nawet jesli nie ma to zadnego odniesienia). Np. nazywanie zwolenników PO PObolszewikami. Jakos nie pasuje mi ta opcja dla PO - Bolszewik to czlowiek systemu komunistycznego wiec czlowiek ludu - socjalista. Jak to wiec mozliwe, ze partia nie-socjalistyczna nagle sie nia staje? Wydawalo mi sie ze to PiS sa socjalistami... Ok! Tego nie zrozumiem. Kombinujecie jak kulawy kon pod górke. Niestety ludzie nie sa na tyle glupi jak wam sie wydaje... Az przykre, ze niektorzy sie nabieraja. Na te wasze szopki i propagandowe gadki (oczywiscie zarzucacie PO, ze to oni robia propagande). Ciezko z wami wspólpracowac, jestescie zawzietymi ludzmi i Polska tylko traci na tym, ze takie osoby znajduja sie w rzadzie. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy rzeczywiscie malo rozumiesz 03.05.10, 16:34 zastanow sie jak to jest, ze 'socjalisci' jak mowisz obnizaja podatki ( PIT, skladki rentowe, ulgi prorodzinne, podatki spadkowe ) - a 'liberalowie' z PO POdatki POdnosza ( chocby ostatnio VAT ). Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy greenbush - glupek nie komentator... 03.05.10, 16:32 kolejny 'merytoryczny' glos w dyskusji. Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Do 3miastowy 03.05.10, 17:23 Abstrachując czy weta ustaw były słuszne czy nie. Ale L.K. jako prezydent pozostanie w pamięci, który mówił, że będzie wetować ustawy, które były dopiero w fazie projektu rządowego. Projektów, które jeszcze nie znał. Takie stawianie sprawy świadczy, że nie był prezydentem jakim powinien być. Do tego jeszcze pamiętne słowa...Panie prezesie. Zadanie wykonane. I kto to mówi? Prezydent kraju do szefa partii. To uwłacza godności głowy państwa. W mojej ocenie prezydent być może bylby lepszym prezydentem, gdyby nie wpływ na niego innej pewnej osoby. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Do 3miastowy 03.05.10, 17:41 > Ale L.K. jako prezydent pozostanie w pamięci, który mówił, że > będzie wetować ustawy, które były dopiero w fazie projektu > rządowego. to ciekawe co piszesz - gdzie moge przeczytac te wypowiedz Prezydenta? > Projektów, które jeszcze nie znał. j.w. - poprosze o wskazanie zrodla skad czerpiesz wiedze o tej wypowiedzi Prezydenta. > Takie stawianie sprawy świadczy, że nie był prezydentem jakim > powinien być. Dosc odwazne wnioski.... Bylby dobrym Prezydentem gdyby popieral program PO? > Do tego jeszcze pamiętne słowa...Panie prezesie. Zadanie wykonane. > I kto to mówi? > Prezydent kraju do szefa partii. Do brata.... > To uwłacza godności głowy państwa. Tu padam ze smiechu - czy Palikot, Niesiolowski, Sikorski, Walesa swoimi wypowiedziami nie uwlaczali godnosci glowy panstwa? Skoro jak mowisz wielka przewina bylo 'zadanie wykonane' to Niesiolowski, Palikot, Sikorski czy Walesa zasluzyli co najmniej na lamanie kolem.... > W mojej ocenie prezydent być może bylby lepszym prezydentem, gdyby > nie wpływ na niego innej pewnej osoby. z wyksztalcenia jestes psychologiem? Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Do 3miastowy 03.05.10, 17:47 Przepraszam 3miastowy za "wcinanie sie miedzy wodke a zakaske". Tlumaczy mnie tylko to, ze mi sie cisnienie, nieco, podnioslo...;) Chyba pojde na spacer za psami... Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Do 3miastowy 03.05.10, 17:51 alez bardzo sie ciesze, ze zabralas glos. Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Do 3miastowy 03.05.10, 17:42 Roosvelt... LK byl kandydatem PiS a nie "niezaleznym", ktory zaraz po ogloszeniu wstepnych wynikow ujawnil swoje zaplecze...Fakt, slowa te zabrzmialy niezbyt fortunnie. Tyle, ze wypowiadal je jeszcze nie jako prezydent a jako prezydent-elekt przed ogloszeniem oficjalnych wynikow przez PKW i przed zaprzysiezeniem...To szczegol ale Diabel tkwi w szczegolach. Komorowski jest kandydatem PO w wyborach ale pewnie takiego zdania, przed kamerami, do prezesa swojej partii nie wyglosi. Co powie prywatnie, moze kiedys sie dowiemy z pamietnikow sekretarza...O ile wygra, rzecz jasna. Co slow o wetowaniu ustaw bedacych w fazie projektu rzadowego... Znajdz mi prosze ten cytat, w formie zapisu video, bez montazu. Pamietasz slynny cytat z Cimoszewicza o powodzianach, ktorzy sie powinni ubezpieczyc? Polecam obejrzenie calej wypowiedzi, z ktorego wycieto, pasujacy komus, fragment... Jesli zobacze, ze LK powiedzial iz bedzie wetowal wszystkie ustawy rzadu PO, znajdujace sie w fazie projektu, to wejde pod stol i odszczekam... Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Do 3miastowy 03.05.10, 17:48 apropos tej rzekomej prezydenckiej wypowiedzi o wetowaniu wszystkich ustaw Tuska. Kazdy rozsadny czlowiek wie, ze jest to kompletna bzdura majaca uzasadnic nieudolnosc rzadu Tuska ( tj. pustke w tych rzekomo pelnych ustaw szufladach ). Co do postawy Prezydenta - ile z ustaw uchwalonych przez Sejm po 2007 roku Prezydent podpisal? Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Do 3miastowy 03.05.10, 17:53 > Co do postawy Prezydenta - ile z ustaw uchwalonych przez Sejm po 2007 roku > Prezydent podpisal? Przeczytaj uwaznie artykul. Zadnej. 18 zawetowal a kilkanascie skierowal do TK. Wiecej ustaw nie bylo :D Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Do 3miastowy 03.05.10, 18:01 tylko od 1 do 10 kwietnia 2010 Prezydent podpisal 12 ustaw: ustawy podpisane przez Prezydenta w kwietniu 2010 Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Do 3miastowy 03.05.10, 18:09 A zeby bylo ciekawiej, sa tam ustawy dotyczace gospodarki, rowniez... Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Re: Do sarah007 i 3miastowy 03.05.10, 19:56 Przeinaczenie moich słów. Nie pisałem, że mówił iż będzie wetował wszystkie ustawy projektu rządu PO. Można było przeczytać i posłuchać w mediach gdy była mowa o pracy nad projektami kontrowersyjnymi ustawami. Kontrowersyjnymi nie znaczy zlymi. Tylko wywołujące dużo emocji społecznych. Widać różnice? Nie jestem jedyny, który czytał wypowiedzi zmarłego prezydenta. Zaraz powiesz, że media kłamią. Hm...skoro kłamią kancelaria mogła ustosunkować się do relacji w mediach i to bez problemu. Przecież TVP jest w rękach ludzi PiS-u. Czyż nie tak? Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Do sarah007 i 3miastowy 03.05.10, 20:14 prosze ciebie tylko o to bys wskazal miejsce, w ktorym znalazles te rzekoma wypowiedz Prezydenta, na ktora tak usilnie sie powolujesz. Szukalem dlugo i nie potrafie jej nigdzie znalezc.... Skoro tej wypowiedzi nie ma w sieci to najprawdopodobniej klamiesz albo zostales przez kogos oszukany.... cieszy mnie, ze nie jestes juz tak kategoryczny i nie mowisz juz o wetowaniu wszystkich ustaw, zawsze to jakis postep. Badz wiec laskaw przytoczyc swoje zrodlo, gdzie znalazles te wypowiedz Prezydenta. Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Re: Do sarah007 i 3miastowy 03.05.10, 20:58 3miastowy A ty przedstaw kiedy mówiłem o wszystkich wetowanych ustawach. Były w serwisach telewizyjnych różnych stacji. Kiedy? Gdy była mowa jak rząd Tuska brał się za projekty ustaw. Jeśli pytasz o daty, to daruj sobie. Nie zaśmiecam sobie głowy i kompa kiedy i gdzie. Oceniam jak i dlaczego. Jestem wyborcą a nie przełożonym. A swoją drogą. Widzę, że masz w zwyczaju przyjmować do wiadomości tylko to co chcesz słyszeć lub czytać. Taka wybiórcza forma ma wiele wad. Nie ma ludzi idealnych. W zwyczju ludzkim jest błądzenie. Mniej lub bardziej. Tym bardziej dotyczy to polityków [każdej maści (metafora)] Dlatego proponuję mieć do politykow bardzo ograniczone zaufanie. Hm...mówi się, że złodziejowi patrzy się na ręce. ... Politykowi należy patrzeć w oczy. Patriotym jest bardzo istotnym w zachowaniu i istnienia narodów. Jednak jak pokazuje historia. Nie tylko naszego narodu. Pokazuje, że ci którzy na każdym kroku mówią o patriotyźmie...nie są do końca uczciwi w swoich słowach. Jest drugie dno, o którym nie chcą mówić. Kogo można nazwać większym patriotą? Konrada Walenroda czy hm...np Bieruta? Moczara? Gomułke? Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Do sarah007 i 3miastowy 03.05.10, 21:48 > A ty przedstaw kiedy mówiłem o wszystkich wetowanych ustawach. Bardzo prosze, tu fragment twojej wypowiedzi: "Ale L.K. jako prezydent pozostanie w pamięci, który mówił, że będzie wetować ustawy, które były dopiero w fazie projektu rządowego." w ktorym miejscu napisales,ze chodzi tylko o WYBRANE ustawy bedace w fazie projektu rzadowego? Co do tajemniczej wypowiedzi Prezydenta, na ktora sie powolujesz. > Były w serwisach telewizyjnych różnych stacji. Z tego co pamietam nie byla to wypowiedz samego Prezydenta a jedynie 'fakt medialny' zbudowany wokol wypowiedzi jakiego propagandysty (Tuska) z PO, ktory relacjonowal rzekomo rozmowe z Prezydentem. Wydaje mi sie, ze dosc dziwna to sytuacja by wyciagac wnioski na czyjs temat tylko i wylacznie na podstawie informacji pochodzacych z trzeciej reki. Zwlaszcza jesli ta informacja pochodzi z 'Trybuny'.... fakty czy mity ? hmmmm, to troche naiwne budowac sobie obraz swiata czerpiac informacje jedynie z jednego zrodla.... Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Re: Do 3miastowy 03.05.10, 22:51 Pytałem o słowo WSZYSTKIE. W istocie. Można bylo opatrznie żle zrozumieć. Potem wyjaśniłem. Sarah007 zrozumiała. Ty tkwisz przy swoim. To były odpowiedzi (nie od ludzi z PO) na pytania dziennikarzy Ha!!! A Trybuny nie czytam. Pisałem w serwisach a nie w serwisie (jednym) Powiem jeszcze raz. A raczej zadam pytanie. Jeśli to wymysły dziennikarzy i ludzi z PO, to dlaczego prezydent i jego ludzie nie ustosunkowali się do info w serwisach? Bez urazy, ale jeśli to klamstwo. Dlaczego tego nie wykorzystali? Mieliby ich jak na widelcu. Przecież w swoich wypowiedziach cały czas PiS daje do zrozumienia jacy to ludzie z PO są źli i lawirują słowem. A swoją drogą to Kempa (PiS) wmawiała słowa Tuskowi, których nie było. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Do 3miastowy 03.05.10, 23:28 > Pytałem o słowo WSZYSTKIE. > W istocie. Można bylo opatrznie żle zrozumieć. > Potem wyjaśniłem. Sarah007 zrozumiała. > Ty tkwisz przy swoim. chwilunia, co to za manipulacja? pytales gdzie uzyles slowa WSZYSTKIE - pokazalem fragment, ktory dosc jednoznacznie zdaje sie sugerowac, iz w pierwszym poscie miales na mysli WSZYSTKIE ustawy. Dostrzeglem, ze w pozniejszych wypowiedziach zmodyfikowales swoje stanowisko. > Powiem jeszcze raz. A raczej zadam pytanie. > Jeśli to wymysły dziennikarzy i ludzi z PO, to dlaczego prezydent i > jego ludzie nie ustosunkowali się do info w serwisach? > Bez urazy, ale jeśli to klamstwo. Dlaczego tego nie wykorzystali? Gdyby chcieli prostowac wszystkie nieprawdziwie informacje jakie pojawialy sie na ich temat w mediach, nie robiliby niczego innego. Co ma do sprawy prezydenckich wet poslanka Kempa? Tusk jest rudy i co z tego? Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Do sarah007 i 3miastowy 03.05.10, 20:19 A to milo, ze doprecyzowales :)W poprzedniej wypowiedzi nie dodales, ze chodzi o kontrowersyjne i budzace emocje spoleczne, ustawy. To zmienia, nieco, kontekst, czyz nie? Widzisz, co do wypowiedzi w sprawie wetowania...Nie widzialam jej, znam ja "z drugiej reki" wiec trudno mi dyskutowac. Co do mediow...Czasem klamia to fakt. Niestety, najczesciej, nie tyle klamia co nie pokazuja wszystkiego, czesto nie ze zlej woli tylko z glupoty. To, ze media sa w "czyims reku" nie oznacza wszakze, ze wszyscy tam zatrudnieni podzielaja poglady "trzymajacego"... Odpowiedz Link Zgłoś
roosevelt5 Re: Do sarah007 03.05.10, 21:12 Kiedyś, dawno temu miałem okazje polemizować z jednym z dziennikarzy sportowych. Mialem inne zdanie i ocenę pewnego zdarzenia podczas imprezy sportowej. Na poparcie moich słów podałem przykłady z innych wydarzeń sportowych. ... Niestety dziennikarz wyrwał z kontekstu moje słowa i wstawił do swojej tezy podpierając się moim nazwiskiem. Nie muszę mówić co pomyślalem sobie. ... Dlatego powiedzialem, że kancelaria powinna ustosunkować się do tego. Nie zrobiła. Dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
s.im.123 Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 16:49 nie chcę prezydenta,który przeszkadza rządowi realizować swój program.Robi to na własną odpowiedzialność,także polityczną.Podstawianie rządowi nogi jest niewybaczalne. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bila 03.05.10, 17:56 1. Prezydent otrzymal swoj mandat z woli wyborcow w wyborach powszechnych. 2. Prezydent wetujac ustawy korzystal ze swoich KONSTYTUCYJNYCH uprawnien. To problem rzadu, ze nie ma w parlamencie poparcia do przeforsowania swoich pogladow. Nawet SLD nie bardzo mialo chec glosowac przeciwko prezydenckiemu wetu.... Po prostu rzad jest kiepski i ma slabe poparcie - stad porazka, za porazka.Winienie w tej sytuacji Prezydenta, ze nie popiera programu PO i nie ma takiej samej wizji kraju jak Tusk jest albo skrajna naiwnoscia albo totalna glupota. 3. apropos podstawiania rzadowi nogi - toz ten rzad sam sie o wlasne nogi potyka.... Odpowiedz Link Zgłoś
kjhubner mnie jego weto kosztuje co miesiac... 03.05.10, 17:18 mnie jego weto kosztuje co miesiac ponad 500 złotych co miesiąc mniejszej emerytury ! Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: mnie jego weto kosztuje co miesiac... 03.05.10, 17:49 no co ty, przeciez nie wetowal ustawy obnizajacej emerytury dla SBekow Odpowiedz Link Zgłoś
szatek100 Re: Prezydent Polski solidarnej 03.05.10, 17:27 Wypisującym kalumnie pod adresem śp. Lecha Kaczyńskiego cynglom z Wyborczej przypominam, że zgodnie z wynikami badania "Diagnoza Społeczna" prof. Czapińskiego ok.75% Polaków ma poglądy socjaldemokratyczne- do tej grupy należą zarówno klasyczni lewicowcy, jak i chadecy. Liberałowie to zaledwie 20-25% margines. Dlaczego ogon miałby machać psem ? Różowi mają swoją specyficzną wizję demokrajci, w której społeczeństwo siedzi cicho w kącie, a krajem rządzi oligarchia "rozumnych". No pasaran! Już się "wykazaliście" tworząc całkowicie dysfunckjonalny kraj III świata. Lech Kaczyński w przeciwieństwie do bezideowych geszefciarzy z PO przez całe życie kierował się interesem społecznym a nie własnym. Nie uległ żądaniom różowego establishmentu i nie zaczął służyć skompromitowanej, neoliberalnej ideologii, która w zaledwie 20 lat doprowadziła zachodnią cywilizację na skraj upadku (Długi USA, UK, Grecji, Hiszpanii, Irlandii etc) a w Polsce wywołała zastraszającą zapaść demograficzną i galopujący rozwój społeczeństwa kastowego na wzór Ameryki Łacińskiej. Powtórzę jeszcze raz: poglądy Lecha Kaczyńskiego były znane od lat, a swój urząd sprawował on Z WOLI NARODU a nie z łaski "elit". Jeżeli różowe skoorwysyny będą nadal działać wbrew zdaniu przytłaczającej większości Polaków, to błędność ich drogi zostanie im w końcu wytłumaczona w dosadny sposób. Będzie tak, jak gryzmolił Michnik w swoich esejach: szubienice i rzeźnicze haki! z lewicowym pozdrowieniem szatek Odpowiedz Link Zgłoś
thazin Re: Prezydent Polski solidarnej 03.05.10, 17:39 Dziekuje za ciekawy artykul. Dobrze bylo sobie to wszystko przypomniec. I na szczescie artykul byl napisany - rzeczowo - o ekonomii i ustawach, bez martyrologii i uwielbienia dla bylego prezydenta w co drugim zdaniu, jak wiele inych artykulow. Odpowiedz Link Zgłoś
aa_6 Czy ktoś oszacował, ile Polska straciła 03.05.10, 18:30 dzięki "radosnej twórczości" politycznej L. Kaczyńskiego w gospodarce? Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Czy ktoś oszacował, ile Polska straciła 03.05.10, 19:34 aa_6 napisała: > dzięki "radosnej twórczości" politycznej L. Kaczyńskiego w > gospodarce? Moze tyle samo, ile nie zyskala na "radosnej tfurczosci" wicepremiera Waldemara... Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy na tej prezydenturze Polska zyskala DUZO 03.05.10, 20:08 w przeciwienstwie do postkomunisty Kwasniewskiego, Lech Kaczynski podpisal ustawy obnizajace podatki dochodowe PIT podpisal rowniez ustawy obnizajace stawki skladek rentowych i podatkow spadkowych. Stanowil elemnt stabilizujacy kraj w obliczu nieobliczalnej polityki gospodarczej prowadzonej przez rzad Tuska. Nie pozwolil euro-oszolomom wprowadzic Polski to sypiacej sie pod wlasnym ciezarem strefy euro ( ostatnie zawirowania wokol Grecji, w kolejce Hiszpania, Grecja ) co jeszcze nie tak dawno bylo sztandarowym projektem Tuska. Nie pozwolil na idiotyczne i nieprzemyslane zmiany w sluzbie zdrowia czy podwyzke dla nominatow PO w radach nadzorczych spolek panstwa. To byl dobry prezydent. Najlepszy po 1989 roku Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: na tej prezydenturze Polska zyskala DUZO 03.05.10, 20:35 Chyba troche przesadziles ale masz prawo do takiej oceny. Prawde mowiac, zaden z prezydentow Polski, niczym specjalnie nie zachwycil. Tych po '89 roku i przed. To, generalnie, szersza kwestia... W moim przekonaniu, ilosc powaznych kandydatow na to stanowisko, w chwili obecnej, w Polsce, mozna pewnie policzyc na palcach jednej reki...Jeszcze duzo czasu trzeba, pewnie zmiany pokolenia albo dwoch, zeby cos w tej materii sie zmienilo. Sadze tez, ze powolanie do zycia urzedu Prezydenta, tak jak i Senatu RP, bylo takim typowym przykladem myslenia zyczeniowego, okraszonego dosc miernym pojeciem co do tego jak Senat i Prezydent funkcjonowali we wczesniejszej historii Polski. Brak doswiadczen politycznych w kohabitacji dwoch, jednak nierownorzednych, partnerow na szczytach wladzy doprowadzil do konfliktow a w konsekwencji do ograniczenia uprawnien Prezydenta w nowej Konstytucji. Senat od poczatku byl "kwiatkiem do kozucha" i jesli nie nastapi jakas istotna zmiana, to nadal bedzie spelnial taka funkcje. Nowa Konstytucja zmienila prerogatywy Prezydenta po roznych "wyskokach" Walesy, ten rozdzial byl pisany "pod osobe". To juz przerabialismy, przed wojna. I tez nie zdalo egzaminu... Odpowiedz Link Zgłoś
3miastowy Re: na tej prezydenturze Polska zyskala DUZO 03.05.10, 22:00 Kaczynski to najlepszy Prezydent po 1989 roku. Jaruzelskiego nawet nie licze. Walesa to byla kompletna porazka. Kwasniewski byl sprawny ale chocby weto wobec reprywatyzacji, psucie reformy samorzadowej, weto wobec obnizki podatkow czy ulaskawienie Sobotki i konszachty z podejrzanymi typkami mocno obciazaja bilans jego prezydentury. Senat rzeczywiscie zdaje sie byc zbedny, nie widze zadnych argumentow by te instytucje dalej utrzymywac przy zyciu. Co do reszty - zycie pokaze jak to ma wygladac, cieszy mnie, ze pojawia sie coraz to wiecej glosow, ze obecnie obowiazujaca konstytucja doskonala nie jest. Mam jednak nadzieje, ze konstytucja nie zostanie zmieniona pod dyktando PO - a bedzie to wynik konsensusu wiekszej ilosci partii politycznych. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: na tej prezydenturze Polska zyskala DUZO 03.05.10, 22:13 Konstytucja nie jest doskonala.Takowa nie istnieje...Obecna jest lepsza niz poprzednia i jest...dobra. Lepsze jest wrogiem dobrego. Problem polega na tym, ze ciezko, w polskich warunkach spoleczno-politycznych znalezc na tyle rozsadnych politykow, zeby oparli sie pokusie majstrowania przy zapisach, ponad to co jest niezbedne do zmiany. W tej materii, nie liczylabym na cud... Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Czy ktoś oszacował, ile Polska straciła 03.05.10, 21:34 albo mimo podpisania innych ustaw gospodarczych... A ja odwroce pytanie...Ile Polska zyskala? Mozesz nie odpowiadac, to i tak tylko demagogia... I z tej samej beczki...Stawiam teze, ze rzad PO-PSL, celowo tak przygotowywal ustawy aby byly wetowane lub kierowane do TK aby moc nic nie robic a wine zwalac na prezydenta... Potrafisz udowodnic, ze tak nie bylo? Powiem, tak...Bedzie prezydent z PO i rzad PO-PSL, zobaczymy jak zaczna sie dynamicznie podnosic wskazniki gospodarcze i jak poprawi sie ogolny poziom zadowolenia spoleczenstwa... Tyle, ze to tez demagogia... Odpowiedz Link Zgłoś
kostek_2004 Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 19:14 Prezydent Kaczyński działał w paskudnym stylu. Na pasku brata i chyba bez własnej woli. Cały ten PIS trąci faszyzmem - szczególnie w praktyce JK za czasów jego rządów. Ale katalog zawetowanych ustaw świadczy jedynie o tym że poglądy gospodarczo-społeczne p.Prezydenta były inne niż Rządu. I co w tym złego? Polityka to sztuka kompromisów a nie obrażania się że "jak wetuje to nie będziemy rządzić". Prezydent odzwierciedlał poglądy części społeczeństwa, nawet jeśli nie było to dalekosiężnie słusznie, to warto o tym dyskutować a nie narzucać swój jedynie słuszny pogląd. Społeczeństwo jest podzielone. Jednym się udało bardziej innym mniej. Jedni żyją 1000 inni za 20000. Rząd powinien balansować między tymi grupami a jeśli uważa coś za bardzo istotne - np reforma emerytur czy służby zdrowia- to powinien przekonywać w publicznej debacie. Objawianie idei - że tylko my mamy racje - niczym się nie różni od quasi faszystowskiego przekonania PIS o ich nadprzyrodzone roli w historii Polski. Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 19:40 Podstawowe elementy krytyki Stiglitza: MFW prezentuje jako fakty coś, co jest tylko ideologią (neoliberalną), a jako rodzaj nie podlegającej dyskusji prawdy tezy, co do których istnieje bardzo ostry spór w ekonomii, a nawet - istnieją bardzo mocne dowody na stanowisko wręcz przeciwne. MFW postrzega światową gospodarkę tylko i wyłącznie z punktu widzenia specyficznego środowiska finansjery. Nawet jeśli nie wynika to ze złej woli podejmujących decyzje, są oni przekonani, że co jest dobre dla finansjery, jest dobre dla całej światowej gospodarki. Stiglitz podaje dowody, że tak nie jest. Wymuszanie na uzależnionych od pomocy MFW państwach liberalizacji rynków finansowych, nadmiernej dyscypliny budżetowej, nadmiernego wyczulenia na utrzymanie bardzo niskiego stopnia inflacji (kosztem innych, ważniejszych - zdaniem Stiglitza - czynników ekonomicznych) doprowadziło do upadku wielu gospodarek. Najlepiej rozwijają się kraje, które potrafiły się przeciwstawić naciskom MFW (Malezja, Chiny, Indie), a te, które ślepo go słuchały, zapłaciły za to katastrofą gospodarczą (Indonezja, Tajlandia, Argentyna i inne). Nieprzejrzystość i brak procedur demokratycznych w podejmowaniu decyzji przez MFW. Stosowanie podwójnych standardów - słabe państwa dostają bardzo rygorystyczne warunki do spełnienia, a np. Rosja nie wywiązuje się z niczego, przejada całą pomoc w procesach korupcyjnych, i nadal tę pomoc otrzymuje. Niedopuszczanie do procesu decyzyjnego państw najbardziej zainteresowanych, czyli potrzebujących pomocy, a czasem wręcz monopolizacja procesu przez reprezentantów amerykańskiego Ministerstwa Skarbu. Sprzeniewierzenie się ideom Keynesa, który wymyślił MFW. Keynes twierdził, że rynek z natury nie działa doskonale i zadaniem takiej instytucji jest pomoc w sytuacji, gdy rynek zawodzi i popada w recesję. MFW utrzymuje, że rynek zawsze działa doskonale i odmawia udzielenia pomocy państwom, które nie chcą zredukować swojej ingerencji w rynek[ Odpowiedz Link Zgłoś
drabinahaha1 Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 19:42 Tradycyjna neoklasyczna literatura ekonomiczna zakłada, że rynki gospodarują zawsze efektywnie wykluczając, ograniczone w ilości i ściśle zdefiniowane, niesprawności rynku. Jednak badania Stiglitza pozwalają przypuszczać, iż jest odwrotnie: Rynek działa efektywnie wyłącznie w wyjątkowych okolicznościach. Wykazał (razem z Brucem Greenwaldem), że "Gdy tylko informacja lub / i rynek są niekompletne (co jest prawdą we właściwie każdej gospodarce) alokacja w rynku konkurencyjnym nie spełnia założeń efektywności w sensie Pareto". Mimo, że konkluzje płynące z prac Stiglitza oraz powszechnie występujące niesprawności rynku niekoniecznie usprawiedliwiają szeroko zakrojone interwencyjne działania rządu, to optymalny rekomendowany zakres działań interwencyjnych państwa jest daleko mniejszy, niż uważają zwolennicy twierdzenia o powszechności niesprawności rynku. Wg. Stliglitza jednak "niewidzialna ręka" rynku w ogóle nie istnieje. Odpowiedz Link Zgłoś
bodora73 Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 19:59 Lech Kaczyński był miernym Prezydentem. Swoją miernotę okreslił sam słowami "...Panie prezesie, melduję wykonanie zadania..." Był politycznym chłopcem na posyłki u swojego brata. Odpowiedz Link Zgłoś
aaaaq Zobaczcie co Was teraz czeka... 03.05.10, 20:21 teczki.obserwowani.pl/8561.html Odpowiedz Link Zgłoś
kukuryku20 to był beznadziejny prezydent i szkodnik 03.05.10, 20:40 historia go zapamięta jako kontynuatora tradycji "liberum veto" Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: to był beznadziejny prezydent i szkodnik 03.05.10, 20:50 Proponuje najpierw zapoznac sie z historia "liberum veto" a potem dopiero, wyrazac zdanie na ten temat... Polecam jakies powazniejsze pozycje a nie sciaga.pl... Odpowiedz Link Zgłoś
kukuryku20 Re: to był beznadziejny prezydent i szkodnik 03.05.10, 21:06 Liberum veto w powszechnym mniemaniu jest kwintesencją prywaty, pogardy dla państwa i dobra wspólnego. I tak właśnie odbieram prezydenturę Lecha Kaczyńskiego, a w szerszym kontekście także (a może przede wszystkim) rządy PiS i premierostwo Jarosława Kaczyńskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: to był beznadziejny prezydent i szkodnik 03.05.10, 21:17 I tu, konczy sie polemika...Nie da sie polemizowac z prywatnymi odczuciami. Z powszechnymi tez... Odpowiedz Link Zgłoś
kukuryku20 Re: to był beznadziejny prezydent i szkodnik 03.05.10, 21:35 odpowiedź godna prawdziwego pisiaka Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: to był beznadziejny prezydent i szkodnik 03.05.10, 21:48 Tak najlatwiej...Strzelic focha, zamiast przytoczyc ARGUMENTY MERYTORYCZNE... Odpowiedz Link Zgłoś
kukuryku20 Re: to był beznadziejny prezydent i szkodnik 03.05.10, 21:53 no właśnie... Odpowiedz Link Zgłoś
kuma1 Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 20:44 Przecież od utraty teki premiera przez Jarosława ,Lech walczył z Polskim Rządem i Sejmem ,organizował niezadowolenie i rozróby uliczne ,vetował brał udział w wyjazdach by utrudniać politykę międzynarodową jednym słowem, sabotaż .Realizował plan aby doprowadzić do powrotu brata na fotel.W tej zapalczywości obaj bracia i kancelaria poszli tak daleko, że nawet wizytę Premierów w Katyniu należało przykryć wielkim wiecem wyborczym Lecha .Opatrzność jak widać miała inne zdanie. Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bila 03.05.10, 20:52 Podobaja mi sie zwlaszcza te "rozroby uliczne" i "sabotaz"... Odpowiedz Link Zgłoś
simonh Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 21:02 Najbardziej podoba mi sie "misja" TVPIS ! :) Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 Trzeba być wyjątkowym oszołomem .... 03.05.10, 21:47 by mieć pretensje do Lecha o to , że oszołomom wyalienowanym z patriotyzmu, wiadomej partii rządzącej, utrudniał wyprzedaż i niszczenie gospodarki. Każdy z nas buduje swoją niezależność przez zdobywanie dóbr, edukację, etc a tu szmatławiec gW udowadnia, że przez wyprzedaż, oddanie zarządzanie obcym możemy być bogatsi :(. Dla kogo te głodne kawały? Dla baranów?! Ten Wicher z 10 kwietnia widać nie rozproszył śmieci dostatecznie, które chciały w Narodzie przykryć patriotyzm, solidarność, ludzi prawych, diamenty naszej Ojczyzny. Dajmy im odpór w najbliższych wyborach! Odpowiedz Link Zgłoś
sarah007 Re: Trzeba być wyjątkowym oszołomem .... 03.05.10, 21:55 Zacytuje poete... Gdy wieje wiatr historii, Ludziom, jak pieknym ptakom Rosna skrzydla. A trzesa sie portki petakom. Odpowiedz Link Zgłoś
bodo9 Marny Prezydent Polski solidarnej. 03.05.10, 22:10 Miernota , małostkowośc i szkodliwośc LK jako prezydenta były monstrualne. Mówienie o 18 vetach w cztery i pół roku jest nieporozumieniem, gdyż przez pierwsze osiem miesięcy właściwie nie wychylał nosa z pałacu,a następnie do końca rządów JK, ograniczał się do robienia klaki jego nieudolnej ekipie. Aktywnośc wzmógł wraz z początkiem rządów PO i ograniczała się ona do nadużywania veta, grożenia nim już na etapie dyskusji o ustawach i do totalnej krytyki rządu. Wykazywał za to determinację w blokowaniu nominacji generalskich, ambasadorskich, nie podpisywał miesiącami dokumentów, blokując normalną pracę MSZ czy MON,w swoim pisowskim zacietrzewieniu blokował nawet dwa lata odznaczenia przyznane przez inne państwa np. Francji. Setkami medali za to obdarowywał zwolenników i klakierów pis. Szkodził również Polsce wypowiedziami, które psuły wizerunek Polski w unii i na świecie, i psuły relacje z sąsiadami, obrażał się, odwoływał wizyty. Jeśli rządowi Tuska mimo wszystko udawało się pozycje i wizerunek Polski znacznie poprawic, jako nie zgodne z interesem pis dyskredytował je. Z kancelarii rozbuchanej do monstrualnych rozmiarów uczynił przytułek (na nasz koszt) dla wszelkiej maści nieudaczników, odszczepieńców , kłamców i klakierów. Można b y tak długo jeszcze,ale po co,przecież wszyscy to wiemy. Odpowiedz Link Zgłoś
enedue3 Teraz trzeba taniego Pałacu 03.05.10, 22:22 trzeba wybrać Jarosława Kaczyńskiego ! Ten będzie potrafił gadać z PO a Polska będzie dostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś
swojak11 Taniego samolotu dla Tuska i Komorowskiego trzeb ! 07.05.10, 14:50 enedue3 napisał: > trzeba wybrać Jarosława Kaczyńskiego ! > Ten będzie potrafił gadać z PO a Polska będzie dostatnia. Odpowiedz Link Zgłoś
enroy Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 03.05.10, 22:52 ś.p.szkodnik po prostu Odpowiedz Link Zgłoś
obywatel_nienumerowanej_rp Hmmm... jednym słowem - komunista 03.05.10, 23:50 To dopiero sensacja... z wierzchu zapyziała, średniowieczna konserwa, a w środku - czerwone, proletariackie serce... Ci kaczyńscy nigdy nie przestaną mnie zadziwiać... Mam nadzieję, że nie okaże się, że gdzieś na świecie żyje jeszcze jeden brat... to by było nie fair... Odpowiedz Link Zgłoś
terleo Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 04.05.10, 06:59 W pomyśle na IV RP nie było miejsca na solidarność i solidaryzm w spółdzielniach mieszkaniowych. Dlatego prezydent podPiSał niekonstytucyjną "ustawę" o s.m. Dziś pasowanie go na Rycerza Solidarności ma charakter bardzo historyczny, niestety. W kraju cywilizowanym za złamanie Konstytucji grozi wniosek o impeachment! Odpowiedz Link Zgłoś
i33il33 Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bilans... 04.05.10, 07:38 Mam w nosie te opinie o L.Kaczynskim,które sa pisane pod wplywem wylewajacej sie zólci,nienawisci i zwyklej glupoty.Dla mnie najwazniejsza jest moja firma i co ciekawe dobry okres miala za rzadów PiS-u,a dzisiaj powoli zastanawiam sie nad tym ze dalej jak tak bedzie to trzeba bedzie ja zamknac.Koledzy z branzy mówia to samo,wszyscy liczylismy na to,ze jak PO przejmie wladze to nic na gorzej sie nie zmieni,a tu masz babo placek,niektórzy z nas usiluja ratowac sie jakimis kredytami ale i one jak widze nie sa lekarstwem na klopoty. Odpowiedz Link Zgłoś
tamade Re: Prezydent Polski solidarnej. Gospodarczy bila 04.05.10, 09:49 Te wszelkie wybory miedzy PISem a PO, to jak wybór między dżumą a cholerą. Program niewiele się różni, PO to właściwie takie przypudrowane PIS... Odpowiedz Link Zgłoś