19790222x 13.05.10, 17:42 To jakaś porażka -> to zdjęcie nie ma w sobie nic nadzwyczajnego! Dno, a sam konkurs to lipa bez prestiżu, jak widać po wyborze Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lotson1 Konkurs Grand Press Photo 2010 rozstrzygnięty [... 13.05.10, 17:54 a właśnie że jest dobre , > swietne barwy > radość a to rzadkość bo zazwyczaj to jakieś przygnębiające tematy dominują , i taka zwyczajna normalność , a w tle co ????????? no i właśnie dlatego foto ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
zendafun Re: Konkurs grand press photo rozstrzygnięty [zdj 13.05.10, 17:56 Bardzo lubię zdjęcia Tomaszewskiego i żeby je chociaż trochę odbierać warto przeczytać co ma do powiedzenia. O świecie i o samej fotografii. W każdym razie w zalewie tego koszmarnego szopocyfrowego gówna jego zdjęcia ciągle robią wrażenie. A przedmówcy powiem .... "masz te swoje cyfrufke rup se foty i zdobywaj nagrody w konkursach prestiszowych". Odpowiedz Link Zgłoś
juventino64 Re: Konkurs grand press photo rozstrzygnięty [zdj 13.05.10, 18:28 świetnie, tylko że tutaj także mamy do czynienia z przesadzonym, nienaturalnym kontrastem i nasyceniem barw Odpowiedz Link Zgłoś
zendafun Re: Konkurs grand press photo rozstrzygnięty [zdj 13.05.10, 17:58 19790222x napisał: > To jakaś porażka -> to zdjęcie nie ma w sobie nic nadzwyczajnego! Dno, a sa > m > konkurs to lipa bez prestiżu, jak widać po wyborze A Ty palancie będziesz to podpisywał pod każdym zdjęciem? Odpowiedz Link Zgłoś
zendafun Konkurs Grand Press Photo 2010 rozstrzygnięty [... 13.05.10, 18:01 Masakryczne zdjęcie. Nie wiem dlaczego taki zabieg wykorzystania koszmarnej tragedii jako pewnej estetyki zyskuje zwolenników w komisji. Dla mnie porażka i przerost formy nad oczywistą tragedią. Współczuje autorowi braku wyczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
oktawianus Re: Konkurs Grand Press Photo 2010 rozstrzygnięty 14.05.10, 10:54 ja współczuję tobie totalnej głupoty i nieukończenia podstawówki.. Po to powstala fotografia zeby uwieczniać takie zdarzenia, zeby pamiec o ich ofiarach nie zaginela. a ludziom odpowiedzialnym za ich bezpieczenstwo przypominala o odpowiedzialnosci za obywateli Odpowiedz Link Zgłoś
slupikk Konkurs Grand Press Photo 2010 rozstrzygnięty [... 13.05.10, 18:33 słabe zdjęcie, marne kadrowanie ucięte ręce i baba wychodząca na dole w kadrze, badrzo przypadkowe.... Odpowiedz Link Zgłoś
ascocenda Re: Konkurs Grand Press Photo 2010 rozstrzygnięty 13.05.10, 19:30 slupikk, to nie jest konkurs pt. cuda przyrody, ani portret studyjny, to reportaż;) Poetyka reportażu jest inna. Liczy się spontaniczność, uchwycenie chwili w biegu. To dobrze, że nikt się nie czepiał tej fotki z powodu "uciętej baby"... Odpowiedz Link Zgłoś
slupikk Re: Konkurs Grand Press Photo 2010 rozstrzygnięty 13.05.10, 20:11 nie podoba mi się, że za dużo się dzieje na scenie... brak tematu, a za to chaos Odpowiedz Link Zgłoś
bleblecz Ciekawszych fot można się naoglądać 13.05.10, 18:45 Ciekawszych fot można się naoglądać na blogach amatorów, widocznie ten "festiwal" rąbią już po prostu z przyzwyczajenia. Odpowiedz Link Zgłoś
czepialska Konkurs Grand Press Photo 2010 rozstrzygnięty [... 13.05.10, 18:50 A z czego tu wybierać??? Tylko jedno zdjęcie - Los niepełnosprawnych na ulicach stolicy - zasługuje na uwagę. No i może jeszcze Bezdomne psy w schronisku dla zwierząt... Reszta to warsztatowe nieporozumienie, jednym słowem żenua. Odpowiedz Link Zgłoś
haniluk Konkurs Grand Press Photo 2010 rozstrzygnięty [... 13.05.10, 18:55 nie jestem kompetętny do oceny artystycznej ale tematyka większości zdjęć wywołuje u mnie odruchy wymiotne tak jak widok red. semki Odpowiedz Link Zgłoś
carolla8 chwytające za serce 13.05.10, 18:57 i jakze wymowne zdjecie ksiedza w schronisku dla zwierząt. Kosciół powinnien wreszcie mówić o krzywdzie zwierząt! a nie wymownie milczeć. ten pies na łańcuchu- to taki "symbol" Polski; polskiej wsi.. Odpowiedz Link Zgłoś
buboshka Re: chwytające za serce 13.05.10, 19:25 zgadzam się w 100% za mało zwierząt w wierze, która mówi o miłości. Odpowiedz Link Zgłoś
pkubic najprościej obrzucać błotem 13.05.10, 19:04 Koledzy i koleżanki Niestety, krytykując w jednym, dwóch zdaniach, sami narażacie się na śmieszność. Bez względu na zdjęcia i poziom konkursu. Krytykować też trzeba robić z klasą, czego brakuje niestety zbyt często. Argumenty w stylu "obcięte to", "baba w tle", "warsztatowo śmieszne" dają wyraz temu, że autor takiej krytyki nie rozumie na czym polega idea fotoreportażu. Ba, fotografii w ogóle. Chyba, że mówimy o cukierkowym stylu forów fotograficznych. Na nieszczęście - tutaj są prezentowane same zdjęcia pojedyncze, które nie dają możliwości oceny kontekstu, a ten, jak wiadomo (komu wiadomo), dopiero pozwala powiedzieć cokolwiek o fotografii. Szkoda, bo reportaż należy oglądać w całości. Przyznam, że nie wszystkie zdjęcia poruszają moje emocje i nie wszystkie cenię, ale z pewnością robi to pierwsza fotografia Tomasza Tomaszewskiego. "Baba w tle" zupełnie nie ma znaczenia. -- www.patrz.kubic.info Odpowiedz Link Zgłoś
cracovian Denny komentarz... 13.05.10, 19:19 Podobnie jak twoje zycie i ciemna przyszlosc... Super zdjecia, super konkurs i gratulacje dla nagrodzonych! Odpowiedz Link Zgłoś
retropercepcje Ajajajajjjj 13.05.10, 19:47 ale bolą niespełnione ambicje. Aż nie wiadomo, jak się odnosić do tych Waszych komentarzy. Czy ze wstrętem, czy może bardziej ze współczuciem? Doprawdy nie wiem... Co do konkursu, zgadzam sie w 100% z przedmówcą na temat reportaży - tutaj ocenia się całość, kontekst, temat i ostatecznie wykonanie. Chociaż sama nieczęsto 'bawię' się w manipulacje, szalenie cenię sobie ludzi, którzy przedstawiają nam świat na 'surowo'. NIe wszystkie są rewelacyjne - ale to pewnie dlatego, że zabrakło tam prac powyższych krzykaczy :) Wtedy konkurs z pewnością nabrałby prestiżu :) Odpowiedz Link Zgłoś
slupikk Re: Ajajajajjjj 13.05.10, 20:18 wyluzuj... nie wszystkim muszą się podobać. Inne fotografie pana Tomasza lubię, ale nie to I JUŻ! Odpowiedz Link Zgłoś
retropercepcje Re: Ajajajajjjj 14.05.10, 11:49 slupikk napisał: > wyluzuj... nie wszystkim muszą się podobać. > Inne fotografie pana Tomasza lubię, ale nie to I JUŻ! - ależ właśnie o tym mowa, nie wszystkim muszą się podobać - jak sam czytasz, napisałam że nie wszystkie są rewelacyjne... ale w krytyce chodzi przede wszystkim o jakąś rzeczową argumentację. a te wszystkie wrzaski wewnętrznej rozpaczy są żałosne po prostu :) Odpowiedz Link Zgłoś
listekklonu Re: Konkurs grand press photo rozstrzygnięty [zdj 13.05.10, 20:25 Moim zdaniem naprawdę ciekawe zdjęcia. Najbardziej podoba mi się to ze schroniska dla psów i to z górnikiem. Odpowiedz Link Zgłoś
velobase Re: Konkurs grand press photo rozstrzygnięty [zdj 13.05.10, 21:52 III miejsce w kategorii ŻYCIE CODZIENNE - dlaczego tylko III miejsce? Odpowiedz Link Zgłoś
stereoclub Ten sam 14.05.10, 03:52 Puste, niekonstruktywne krytykanctwo w Polsce osiagnelo szczyty, i dumnie tam pozostaje. Wszystko sie krytykuje w tym kraju, od porsche, po konkurs GPP. Ciekawe co potrafia zrobic ci wielcy krzykacze, autorzy slow zenua, itp? Palety drewnaiane? Grzyby suszone? Oj sfrustrowny Polski ludek, leczy kompleksy opluwajac wybitne jednostki, ktorych jest tak niewiele... Odpowiedz Link Zgłoś
stereoclub Re: Konkurs grand press photo rozstrzygnięty [zdj 14.05.10, 03:53 Czekam na link do Twoich zdjec. Odpowiedz Link Zgłoś
mondokane Konkurs Grand Press Photo 2010 rozstrzygnięty [... 14.05.10, 07:25 słabe są te zdjęcia... Odpowiedz Link Zgłoś
antykaczka Stop TRUPOM na zdjeciach ! 14.05.10, 10:15 Fotografowanie zwłok to zwyrodnienie, nie ma tu nic godnego nagradzania. Trzeba być s.......nem, żeby na tym zarabiać. Odpowiedz Link Zgłoś
anderl Ludek polski 14.05.10, 11:12 Marny ludku polski - klęknijmy przed "artystami" i nie krytykujmy, przecie to wybitne jednostki... . Każdy kto choć trochę interesuje się fotografią i ma w domu albumy wielkich mistrzów fotografii, powie to samo: te zdjęcia są po prostu, naprawdę bardzo przeciętne. Kolejny trup na wysypisku, pusta stocznia (no i co z tego), ściana z obrazkiem i lampą. Nie wiem co jest w tych zdjęciach szczególnego. Znamy to na pamięć. Odpowiedz Link Zgłoś
retropercepcje Re: Ludek polski 14.05.10, 11:56 anderl napisał: > Marny ludku polski - klęknijmy przed "artystami" i nie krytykujmy, > przecie to wybitne jednostki... . Każdy kto choć trochę interesuje > się fotografią i ma w domu albumy wielkich mistrzów fotografii, > powie to samo: te zdjęcia są po prostu, naprawdę bardzo przeciętne. > Kolejny trup na wysypisku, pusta stocznia (no i co z tego), ściana z > obrazkiem i lampą. Nie wiem co jest w tych zdjęciach szczególnego. > Znamy to na pamięć. - kolejny zapatrzony w wielki i szeroko pojęty artyzm??? niektóre z tych fotografii działąją na moją wyobraźnie. widziałam stocznie pełną życia i uśmiechniętych ludzi, odwiedzające żony swoich mężów podczas przerwy, córki donoszące ojcom i bratom obiady... na mnie to podziałało, kiedy patrzę teraz na te przeraźliwą pustke. co z tymi ludźmi? co z rodzinami, które utrzymywały sie wyłącznie z tej stoczni? - takie tam moje odbieranie rzeczywistości przedstawionej. i w głębokim poszanowaniu mam to, czy wg Ciebie ociera sie o cień Ansela Adamsa czy nie :) na tej zasadzie moglisbyśmy równie dobrze przestać dzisiaj żyć - bo w końcu jest cała masa ludzi, którzy robią to lepiej od nas! Odpowiedz Link Zgłoś