bosski77 OFErta niedoskonała, ale lepszej nie ma 05.06.10, 20:28 Kto jest winien tak niskim emeryturom???????!!!!!!!! Niskich emerytur do jasnej!!!! Nauczcie się w końcu języka polskiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
panzlanowina ...bo emeryt jest stary, słaby i jak dostanie... 05.06.10, 21:04 ...głodową emeryturkę to buntu nie podniesie. Co najwyżej umrze z głodu. Era młodości i energii. Telewizor się zestarzeje to się go wyrzuca. Człowiek przestaje pracować, być konsumentem, to się go wywala. Na nim zarobić się nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem OFErta niedoskonała, ale lepszej nie ma 05.06.10, 21:20 Rząd musi: • ukrócić przywileje emerytalne rolników, mundurowych, górników, sędziów i prokuratorów] Zdecydowanie TAK! Ale tusk tego nie zrobi bo dla niego liczy się POparcie i głosy, a to że nowi od 2012 nie będą mieli aż takich przywilejów mało zmieni! Tusk to tchórz! podnieść wiek emerytalny, NIE! To, że dzisiaj mamy emerytów w wieku 50+ lat to nie wina obecnie pracujących tylko AWS, UW, SLD, PiS, PO, KD, PC, KO...czyli tych samych ludzi którzy rządzą od 21 lat i nic z tym na poważnie nie zrobili. Polacy i tak muszą długo pracować, a to że ludzie wyłudzają renty to już inny problem! Dlaczego ktoś ma pracować dłużej bo inna osoba wyłudziła rentę czy przeszła na emeryturkę w wieku 35-40 lat?! Ile żyje w Polsce mężczyzna, a ile pobiera emeryturę? Do niedawna musiał pracować do 65 roku życia...bo prawo go dyskryminowało! A potem 3, 4 lata spędzone jako przeważnie schorowany człowiek... zakazać Rządowi, Pawlakowi/Tuskowi okradania Polaków ;) Polakom powinien móc wybrać całą kasę z OFE zawsze, a kasa na emeryturę powinna być rozdzielana 50% do ZUSu i 50% do OFE i z Zusu niska emerytura socjalna...Ciekawe czemu rząd chce zmniejszyć składkę do OFE z 7% do 3% na korzyść ZUSu... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
kendziorhunter OFErta niedoskonała, ale lepszej nie ma 05.06.10, 21:30 Przecież to wina tego wspaniałego fahofca Buzka. Za co się nie wzioł to spieprzył. Tak jak rudy cudak. Nie ma ręki do rządzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
chu-go Przepraszam za Komarowskiego 05.06.10, 22:40 Polska uznaje, że: 1. Rosja ma prawo do odbudowy swojej potęgi imperialnej, gdyż jest wielka i rozległa, 2. Gazociąg bałtycki od chwili pojednania już nie zagraża bezpieczeństwu energetycznemu Polski i cieszymy się z jego budowy, tym bardziej, że służy ona zacieśnieniu tradycyjnie dla Polski korzystnej współpracy Rosji i Niemiec, 3. Gruzja w oczywisty sposób podlega rosyjskiej strefie wpływów, a Abchazja i Osetia Południowa powinny zostać przyłączone do Macierzy. 4. Ukraina słusznie zrezygnowała z aspiracji do UE i NATO; cieszymy się również z normalizacji stosunków ukraińsko-rosyjskich, czego wyrazem jest porozumienie gwarantujące rosyjskiej flocie wojennej stacjonowanie w portach ukraińskich przez kolejne 25 lat, 5. Polska zrezygnuje z dążenia do stacjonowania wojsk amerykańskich na swoim terytorium, a w przeciągu najbliższych 5 lat wycofa również ze swojego terytorium rakiety "Patriot" i nigdy na swym terytorium nie zainstaluje żadnych rakiet, 6. Potępiamy terrorystów czeczeńskich, niesłusznie niegdyś nazywanych bojownikami i wyrażamy ubolewanie, że zdarzały się w Polsce odruchy poparcia dla ich nieuzasadnionych, separatystycznych dążeń, 7. Potępiamy też dysydentów rosyjskich, którzy wzbudzają niepokój społeczny i dopuszczają się całkowicie nieuzasadnionej krytyki władz Federacji Rosyjskiej, 8. Wzywamy Parlament Europejski do cofnięcia jego błędnej decyzji o przyznaniu nagrody im. Sacharowa rosyjskiemu Stowarzyszeniu "Memoriał", (domagającego się między innymi ujawnienia prawdy o Katyniu), uznając, że nagroda ta ma charakter polityczny i wprowadza niepotrzebne napięcia w stosunkach UE-Rosja, 9. Stanowczo odcinamy się od wszelkich supozycji, jakoby służby specjalne Rosji miały jakikolwiek związek z zamachami na byłego agenta KGB Litwinienkę oraz dziennikarkę Annę Politkowską, 10. Dziękujemy władzom Federacji Rosyjskiej, w tym w szczególności prezydentowi Miedwiediewowi, za przekazanie Polsce aż jednej trzeciej części akt śledztwa w sprawie zdarzenia katyńskiego, które nie miało cech ludobójstwa, 11. Wyrażamy wdzięczność władzom rosyjskim za obietnicę prawdopodobnego przekazania Polsce w przyszłym roku uwierzytelnionych przez rosyjskiego notariusza kserokopii protokołów przesłuchania rosyjskich techników, którzy badali zapisy czarnych skrzynek z samolotu "Tupolew", który rozbił się w Smoleńsku z powodu mgły, błędów polskiej załogi samolotu oraz presji wywieranej przez śp. prezydenta Lecha Kaczyńskiego, 12. Przepraszamy Rosję za zdobycie Kremla w 1610 roku i bitwę pod Racławicami w 1794 roku; uznajemy, że po bitwie warszawskiej w 1920 roku Polska dopuściła się masowego ludobójstwa na wziętych do niewoli żołnierzach Armii Czerwonej, 13. Wzywamy Polaków do głosowania w wyborach prezydenckich na Marszałka Bronisława Komorowskiego, bo jedynie on jest gwarantem, że powyższe zasady polsko-rosyjskiego pojednania nie zostaną naruszone. Odpowiedz Link Zgłoś
makova_panenka Re: Przepraszam za Komarowskiego 05.06.10, 23:01 Pokorne ciele dwie krowy ssie. Zastosowanie się do opisanych punktów zapewniłoby nam dostęp do niemieckich i ruskich cycków. Odpowiedz Link Zgłoś
1pytanie Qrwa !! Po co mi składki na ZUS !!!???? 05.06.10, 23:01 Wolę pracować w szarej strefie a po przejściu na emeryturę to niech się państwo wypcha !!! Ze swoich oszczędności będę miał około 2 tys. zł co miesiąc ! Odpowiedz Link Zgłoś
koham.mihnika.copyright przeciez ZUS nie jest dla ciebie! 06.06.10, 07:32 kolegow trzeba utrzymac. Odpowiedz Link Zgłoś
pinkcake OFErta niedoskonała, ale lepszej nie ma 05.06.10, 23:07 To po cholerę ja mam oddawać 1/3 pensji przez ponad 30 lat, skoro na emeryturze dostanę 700 złotych? Lepiej schować do skarpety. I dlaczego moje składki idą dla obecnych emerytów, skoro to są MOJE składki? Odpowiedz Link Zgłoś
wj_2000 Re: OFErta niedoskonała, ale lepszej nie ma 06.06.10, 08:10 pinkcake napisała: > I dlaczego moje składki idą dla obecnych emerytów, skoro to są MOJE składki? A dlaczego moje składki szły na emerytury Twoich rodziców? Jeśli jeszcze żyją, to niech mi oddadzą, a ja zrezygnuję z emerytury. Jak już ich nie ma, to Ty jako spadkobierca jesteś mi winien ten szmal. Jestem na emeryturze od paru miesięcy. Przepracowałem 48 lat. W ostatnich latach do ZUS z tytułu mojej pracy szło do ZUS ponad 20000 rocznie. CO prawda na sam fundusz emerytalny ok. 16000, a reszta na fundusz wypadkowy, chorobowy z którego nie korzystałem (bom był zdrów), ale i na rentowy co, przez ostatnie 5 lat, było nie fair, gdyż ryzyko iż ZUS będzie wypłacał mi rentę nie istniało (miałem pełny wiek emerytalny - teraz mam 70 lat). Ale te pieniądze właśnie, były potrzebne Twoim rodzicom, zwłaszcza matce, która przeszła na emeryturę mając 55 lat i będzie ją brałą (statystycznie rzecz ujmując) lat 28. To przez ten prostacki egoizm (moje składki na cudzych emerytów - NIE) daliście się młodzi wpuścić w kanał reformy emerytalnej ze złodziejstwem OFE. Ja na swoją emeryturę nie narzekam. Będę ją brał statystycznie lat 12, czyli 4 razy krócej niż pracowałem. I dostaję (w rzeczywistości tylko trochę mniej) czterokrotność swojej średniej składki przez te wszystkie lata wyrażonej w procentach średnich krajowych w owych latach. Twoje twierdzenie, że ja zjadam Twoją składkę jest prostackie. Tak jet na całym świecie i nie ma lepszego systemu. U nas z niego zrezygnowano na rzecz "kapitałowego". Skończy się wielką awanturą, gdy pierwsi mężczyźni zaczną odbierać swoje emerytury za 4, 5 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
smok_sielski OFErta niedoskonała, ale lepszej nie ma 06.06.10, 07:03 Jesli bede mial wybor to od razu wychodze z OFE i niech moja kasa leci do ZUS - wole zeby ja dostawali obecni emeryci niz dyrektorstwo OFE. "Pomnazanie pieniedzy" to mit, tzw. zyski sa na poziomie inflacji - im szybciej sie kase wyda tym wiecej jest ona warta. Poza tym emeryci kase wydaja od razu i napedza koniunkture w gospodarce a nie tylko hosse na gieldze. smok Odpowiedz Link Zgłoś
bad_religion Do roboty! 06.06.10, 08:14 Śmieszy mnie ta dyskusja na poziomie makro. Wyglądam przez okno. Pod klatką schodową stoją 30-40letni "wieczni bezrobotni". Skończyli szkoły w końcówce PRLu, albo na przełomie lat 80 i 90. Najpierw popracowali trochę na państwowym, ale zakłady szybko padły, albo ich zrestrukturyzowały. Od tamtej pory zaczepią się to tu, to tam. Głównie na czarno, bez umowy, bez składek. Rzadko zdarzy się "uczciwy" pracodawca i da umowę na pensję minimalną, a resztę pod stołem. Trochę zagranicę wyjadą, zwłaszcza w ostatnich latach, tam popracują na jakiejś budowie, odłożą kasę i mają za co pić piwo resztę roku w Polsce. To jakieś auto sprowadzą dla sąsiada z Niemiec, oczywiście bez jakichś umów, podatków itp. Paru kilka lat spędziło w odosobnieniu, za mały włam, albo wyłudzenie. Mają już 30-40 lat, mieszkają z rodzicami, albo w mieszkaniu po rodzicach. Im starsi tym trudniej znaleźć im legalną i uczciwą pracę, wcale nie szukają, bo i po co. Jeśli wcześniej nie trafi ich szlag, nie wysiądzie wątroba, albo kumpel od flaszki nie wsadzi noża w plecy, to za 20-30 lat wejdą w wiek emerytalny. I co? System będzie winny? Złe OFE? "Złodzieje" w białych kołnierzykach? Kto ich utrzyma, ludzi, którzy na kontach w ZUS i OFE mają odłożony może z 1000zł? Rodzice wymrą, mieszkania prędzej czy później sprzedadzą, albo stracą za długi, rentę dostać coraz trudniej, zwłaszcza za marskość wątroby. Utrzymają ich pewnie frajerzy co to uczciwie zapierd***** całe życie, ot sprawiedliwość społeczna. Odpowiedz Link Zgłoś
3miastoorg Patrzcie 06.06.10, 08:35 www.youtube.com/watch?v=qouA9plGbkg&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
lotam OFE są łupione niemiłosiernie na WGPW 06.06.10, 09:56 Pominę inwestowanie składek emerytalnych w obligacje państwowe, bo to jest przykład klasycznego finensowego perpetuum mobile. Ale niech mi ktoś powie - na jakiej zasadzie miały zariabiać tak zwane OFE inwestując w akcje spółek notowanych na warszawskiej giełdzie? Mieli złupić naszą rodzimą drobnicę inwestorską? A może polskie fundusze inwestycyjne? To w końcu i tak przekładanie forsy z jednej kieszeni do drugiej. Ja wiem, okazję do niebotycznych zarobków OFE na WGPW miała dać mityczna "zagranica". Niestety, jak dotąd sytuacja jest diametralnie odmienna. To pieniądze przyszłych emerytów są z dziecinna łatwością wybierane z OFE, między innymi przez zagranicznych arbitrażystów i resztę międzynarodówki spekulacyjnej. Fantazje, że nasi domorośli "eksperci od inwestowania" pokonają na parkiecie ludzi, ktorzy znają te zagadnienia od dziesięcioleci to były mrzonki. Albo ... (każdy zdrowo myślący może sobie dopowiedzieć). Odpowiedz Link Zgłoś
rojblik OFErta niedoskonała, ale lepszej nie ma 06.06.10, 10:31 Jak słyszę OFE, to mnie pusty śmiech ogarnia. Jak można na takiej chwiejącej się cyklicznie konstrukcji budować trwały system emerytalny to tylko właściciele OFE potrafią wytłumaczyć. Gdzie te wspaniałe reklamy? Coś boją się teraz reklamować, bo dobrze wiedzą, że to jedna wielka ściema. To jest przekręt stulecia. O obligacjach skarbu państwa to już nawet nie ma co wspominać. Niby liberalne państwo z kasy wszystkich obywateli finansuje wybranych czyli OFE. Od czego jest ZUS do koorwy nędzy? Niech mi ktoś pokaże kraj, gdzie te mżonki liberalne się sprawdziły? Jak jest krach, to najpierw te różne systemy emerytalne padają i wtedy liberałowie nagle stają się socjalistami i starają się ratować te systemy. Co jednak na głupkach zarobili, to ich. Odpowiedz Link Zgłoś
byrcyn11 Pracować legalnie się nie opłaca ! 06.06.10, 10:45 Prawdopodobnie będzie tak, że ci co krótko pracowali i prawie nie mają kapitału w ZUS, to dostana minimalną emeryturę jakieś 700 zł. A ci co przykładnie, legalnie pracowali 30-40 lat dostaną 780 zł. emerytury. Proste pytanie; czy opłaca się długo i legalnie pracować ? Po drugie ja rozumiem, że żyjemy coraz dłużej i trzeba choć trochę wydłużać, czy tez wyrównać czas przejścia na emeryturę. Ale czy wypowiedział się jakiś lekarz, czy człowiek w wieku 66 lat jest w stanie fizycznie i psychicznie (koncentracja) wytrzymać w pracy 8-10 godz ? Odp. - w wielu zawodach jest to po prostu niemożliwe i co wtedy ? Może by jednak zacząć od 40 letnich emerytów wojskowych, policjantów, przywileje w wymiarze sprawiedliwości - jeśli ma być sprawiedliwie ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
gnch Re: Pracować legalnie się nie opłaca ! 06.06.10, 10:58 mundurowi otrzymują emeryturę z tzw. systemu zaopatrzenia społecznego a nie z systemu ubezpieczeń społecznych Odpowiedz Link Zgłoś
bez-pamieci OFErta niedoskonała, ale lepszej nie ma 07.06.10, 19:45 www.youtube.com/watch?v=IR2MdaD_nKo&feature=related Odpowiedz Link Zgłoś
sourirer Buzek i Maniek wiecznie żywi 07.06.10, 21:28 OFE powstały, bo Buzek z Krzaklewskim postanowili dobrze zrobić zachodnim bankom. Bez nakładów i ryzyka wyprowadzają z Polski miliardy zł. A będą wyprowadzać coraz więcej. Po drugie OFE są przymusowe, co w wolnej gospodarce nie powinno mieć miejsca. "Polscy" politycy bronią jak niepodległości obcych interesów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
road_66 OFErta niedoskonała, a lepsze są! 10.06.10, 00:34 A jak, chociażby dać możliwość trzymania tych pieniędzy na lokacie oraz osobistej inwestycji w akcje/obligacje. W dowolnym momencie można wybrać gdzie dane pieniądze mają być przelane, bez opłat bez prowizji. Wtedy konkurencja wśród funduszy/banków/biur maklerskich byłaby duża. Nie byłoby żadnych prowizji od składki, jedynie za obsługę konta, lub procent zysków. Odpowiedz Link Zgłoś