Dodaj do ulubionych

Skazani na Asseco

05.06.10, 07:08
Kto był wicepremierem i ministrem finansów
jak podpisywano kontrakt
z Grubym Rychem, Balcerowicz?
Obserwuj wątek
    • 1zorro-bis Re: Skazani na Asseco 05.06.10, 07:48
      ...i dalej gowno dziala.
      • masochista ZUS płaci podwójnie, ha, ha :-D 05.06.10, 12:00
        Kiedyś jakiś bałwan w ZUS podjął decyzję, żeby była konkurencja
        wśród obsługujących dane emerytów. Wtedy jeszcze nikomu nawet się
        nie śniło o reformie, potrójnych wpłatach, czy udawaniu, że ktoś się
        przejmuje kto i ile wpłacił. Zlecono prowadzenie baz danych emerytów
        dwóm firmom: ZETO-Bydgoszcz i ZETO-Katowice. Efekt jest taki, że
        teraz ZUS płaci podwójnie za dwa różne systemy, które robią to samo.
      • kingaps Re: Skazani na Asseco 05.06.10, 12:24
        A jak może działać skoro Ass-eco to nic więcej jak EKOLOGICZNA DUPA

--------------------------
        tłumaczenia w Zachodniopomorskiem | SOROBAN
        • alicja.30.tysiecy ___ Co na to pani Pitera? ___ 05.06.10, 13:12
          Co na to pani Pitera?

Czy znow napisze przewspanialy raport, ktory schowa sobie do ... szuflady?

Co na to Tusk obiecujacy uczciwosc i przejrzystosc w traktowaniu firm i
          obywateli przez Panstwo?

Czy znow tylko ujrzymy jakis temat zastepczy, np. darmowe lizaki dla dzieci?
          • zasliniony.dziadyga Re: Pitera to co jej szef: wszystkie procedury zos 05.06.10, 17:06
            tały zachowane... jesteśmy zieloną wyspą
            a polskie państwo się sprawdziło...
          • pulkownica Re: ___ Co na to pani Pitera? ___ 12.06.10, 14:29
            Donek Boni był agentem za czasów komuny,
            dałeś mu wysokie stanowisko,następne
            stanowisko dla Wandy Wasilewskiej,tzn
            Hrabina Pitera,następny Doc.Chlebowski.
    • henryk-sikora "b52h" a kto był prezesem ZUS???? 05.06.10, 09:05
      • b52h Re: pytasz o słupa a ja pytam o szefa... 05.06.10, 09:52
        • miszczu.pll solidaruchy rzadziły synu 05.06.10, 11:34
          obecnie wspierają kaczke dziwaczkę bo sa u niego pod ochroną
          • zasliniony.dziadyga A Balcerowicz tylko do kasy chodził po wypłatę? 05.06.10, 17:02
    • paulhandyman Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie syste 05.06.10, 10:35
      Nie wiem jak mozna robic 13 lat szumnie zwany "system" ?? Na codzień zajmuję
      się tworzeniem podobnych "systemów" dla firm i chcę powiedzieć, że tego typu
      oprogramowanie i wdrożenie to bardzo prosta sprawa. Potrzebna jest tylko
      aplkikacja czy jak to szumnie nazywają system obsługująca baze danych
      emerytów. Taka baza danych nie jest zbyt rozbudowana podejżewam bo zawiera
      tylko kilka - kilkanaście istotnych danych - wiek, imię, nazwisko, adres,
      wysokość świadczenia i ewentualnie historia wypłat. Coś takiego można wdrażać
      kilka miesięcy - maksymalnie rok !!!! Co można robić przy tym "systemie" 13
      lat ???? to jakaś paranoja !! Dla mojej firmy rok by wystarczył by napisać
      aplikację od zera, zintegrować ją z oprogramowaniem ZUS-u, zainstalować
      hardware i software i przeprowadzić niezbędne szkolenia !!! To jest jawne
      wyciąganie pieniędzy i nic więcej !!!
      • ksaniak Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 10:59
        Podejrzewam, że sprawa jest bardziej skąplikowana. ZUS odprowadza między innymi część składek do OFE, część emerytów idzie starym systemem, część już nowym (z OFE). Do tego dochodzi obsługa wpłat, wyliczanie składek i obsługa bardzo dużej ilości danych i zapytań do nich.

Z drugiej strony Assecco zatrudnia naprawdę wielu pracowników, a "system", który ma 13 lat jest na starcie przestarzały. Zaraz po "zakończeniu" wdrożenia, będzie przetarg na jego modernizację. Bo teraz robi się systemy w architekturze SOA, o której "system" ZUS'u pewnie może pomażyć. Inaczej nie byłoby problemów z wyborem innego podmiotu by dokończyć wdrożenie.
      • jabu1959 Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 11:06
        Jeżeli spojrzymy na skomplikowane procedury związane z wpisywaniem
        zmian do systemu, zmianą statusu ubezpieczonego to mamy częściowo
        odpowiedź, dlaczego system jest taki skomplikowany? Z moich kontaktów
        z ZUS-em wynika, że każda operacja zmiany wymaga od operatora
        wykonania szeregu czynności. Czy system mógłby być prostszy? Pewnie
        tak. W takim razie dlaczego nie jest? Ktoś w końcu określił jego
        architekturę jako skomplikowaną. Pewnie urzędnicy?
        Prokom został przejęty przez Asseco 3 lata temu. Razem z projektem
        ZUS. Trudno w tej chwili stawiać zarzuty p.Góralowi, że 13 lat temu,
        ktoś podjął decyzją o wyborze takiej opcji wykonawczej. Pytanie
        brzmi, czy Asseco podoła temu projektowi, a raczej czy potrafi go
        skutecznie zakończyć?
        • xolaptop Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 11:18
          Przejęty? Czysty zabieg socjotechniczny z nazwą firmy. Ręka rękę myje,
          kolesie, w tych sprawach nic się nie zmieniło.
          • prezessimus Re: Czysty zabieg socjotechniczny z nazwą firmy 05.06.10, 12:38
            Dokładnie.

Nazwę firmy powinno podawać się zawsze w postaci Asseco (d. Prokom)
            • szyderczy_szyderca Re: Czysty zabieg socjotechniczny z nazwą firmy 05.06.10, 15:08
              > Nazwę firmy powinno podawać się zawsze w postaci Asseco (d. Prokom)

A dlaczego nie: Asseco (d. Softbank) albo Asseco (d. ABG)?
      • kermitek1 Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 11:14
        Zbyt optymistyczne te twoje "maksymalnie rok".
        Przede wszystkim nie znasz zakresu takiego wdrozenia - chocby integracji z
        systemami zewnetrznymi (nie wiesz ile ich jest, co to za systemy i jak w nich
        wyglada na przyklad procedura testow i odbioru). Dlatego rzucanie terminami w
        takim wypadku osobiscie uwazam za twoj brak profesjonalizmu.

Zeby byla jasnosc - nie bronie tutaj prokomu i ich 13 lat - to jest zdecydowanie
        za dlugo.
        Ale z drugiej strony sam nie odwaze sie okreslic ile takie wdrozenie trwac
        powinno, nie znajac realiow.

Domyslam sie, ze zmiana przepisow prawa tez ma tutaj co nieco do gadania...
        • hipr Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 13:27
          żarty sobie stroicie...
          taka aplikacja w php na postgres / mysql: 1 etat, 3 miesiące + testy
          aplikacja w java + oracle: 4 etaty, 6 miesięcy + testy
          • sir_fred Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 14:17
            Nie rób sobie jaj z tych "specjalistów" co by w ogóle wszystko w Logo napisali ;)
            Przecież to nie jest tak, że masz jasne wymagania, siadasz, piszesz kod, trochę
            potestujesz i gotowe. ZUS wybrał architekturę scentralizowaną - więc jest
            mainframe, i tu już wszyscy "spece" od siedmiu boleści odpadają. Sama obsługa
            systemu masowego przetwarzania dokumentów papierowych: ze skanowaniem, OCR-em
            itd, to w okolicach roku 2000 wcale nie był pikuś. A przecież w ciągu kilku lat
            przepisy tak się zmieniły, że wiele wysiłku z tym związanego poszło w gwizdek,
            bo większość dokumentów składa się elektronicznie. O liczbie zmian w przepisach
            i wymaganiach, nie ma co nawet wspominać. Jeszcze taka kwestia - 11 czy 12 lat
            temu samo instalowanie oprogramowania w oddziałach i inspektoratach ZUS
            wymagało, żeby ktoś tam z płytkami pojechał, zainstalował, przeszkolił ludzi.
            Już widzę jak 15-osobowa firma pana Henia to obsługuje. Do tego całe to
            piekiełko sprzętowo-aplikacyjne trzeba obsługiwać - niezależnie od rozwoju
            oprogramowania. Zarządzanie konfiguracją, zmianami, releasami, problemami,
            wydajnością - to wszystko na tysiącach komponentów. Oczywiście nasi specjaliści,
            co to zrobili wypasiony sklep internetowy a i joomlę znają, poradzą sobie z tym
            wszystkim w dwa miechy. A studenci to już w ogóle, w przerwach między chlaniem
            machną system ... Śmiać się chce, jak się czyta takie dyrdymały.
            • rs_gazeta_forum Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 14:39
              sir_fred napisał:
              > Śmiać się chce, jak się czyta takie dyrdymały.

Przepraszam za wtręt, ale nie jest on polityczny, o nie ;).
              Otóż ludzie wychowani na takich dyrdymałach czasami wsiadają do samolotu i lecą
              do Smoleńska. A potem każą się nie śmiać i urządzają tygodniowe zawody w płaczu.
            • hipr Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 14:43
              no cóż, może i dyrdymały - dla Ciebie, ale ja nie mówię o zrobieniu systemu
              zgodnego z obecnym ZUSem, o zbieraniu wymagań użytkownika, informacji o danych
              itd., tylko o napisaniu, czyli kodzie, tego czegoś od nowa... :) odpada 3/4
              roboty, albo i więcej. kiedy system jest zbyt skomplikowany, to już się opłaca
              wywalić stary i na ruinach coś postawić. myślisz, że zrobili chociaż jedno
              feasibility study? wątpię.

OCR można by wywalić w kosmos na pierwszy strzał, ale to już kwestia
              organizacyjna i procesów. ja bym zabronił przychodzenia firmom z papierem,
              przynajmniej bez opłaty za brak wprowadzenia danych samemu do systemu.
              technologia web jest "nieco" prostsza, 2 factor auth po stronie klienta np. pin
              + kliencki certyfikat ssl, jak rozumiem sprzęt ZUSu to obsłuży? :D nie mówię o
              smartcardach, to większe halo, ale jak rozumiem ZUS i tak tego nie ma więc mowa
              o przyszłości. xades fajny jest i mój DMS już to ma.
              jeśli chodzi o bazę centralną, to wiem, że przy >4M rekordów dla czegoś innego
              niż insert to już naprawdę fajne rzeczy się dzieją, ale to jest już kwestia
              know-how, prawda? i w tym momencie mainframe "all-is-a-file" od siedmiu boleści
              odpada. vide Wikipedia. wyobraź to sobie na jednym gigaklocku.

a jeśli chodzi o obsługę... już po napisaniu - to oczywiście inna sprawa.
              zarządzanie kodem, hasłami, certyfikatami, dokumentacją, zaleceniami audytu,
              wymogami biznesowymi, zmianami w przepisach - rozumiem, że to rośnie
              geometrycznie. ale - jak na pewno wiesz, it's not a rocket science, it's just
              complicated...

myślę, że jakieś 10% "informatyków" pracujących w ZUS posadzonych przy telefonie
              spokojnie by obsłużyło końcowych użytkowników.

no nic to, koniec przerwy i fantazjowania jak by fajnie było gdyby ZUS był
              prywatny, czas na chlanie ;) a, przepraszam, od studiów już ładne parę lat, więc
              - idę sklep robić. ale - szkoda, prawda?
              • pierwsze_all Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 15:50
                Bredzisz jak cieżko potłuczony.
                Jak ty myślisz, że w ZUSie istnieją tylko emeryci i wystarczy baza z
                imieniem, nazwiskiem, adresem, wysokość emerytury i fiuuu... wypłaty
                lecą - to jesteś po prostu osłem nie mającym najzieleńszego pojęcia
                o co chodzi.
                Nie. Po pierwsze ZUS to emeryci i renciści razem z historią ich
                zatrudnienia, wszystkimi chorobami, urlopami, dziećmi, dochodami i
                powiązaniami jakie tylko przepisy mogły sobie wymyślić, a tych zmian
                było od cholery w ciągu ćwierć wieku i wcześniej też. Samych
                rodzajów rent jest od groma, wszystkie zawiłości zdrowotno-
                inwalidzkie. Zasiłki zróznicowane zależnie od ilości dzieci i
                dochodu rodziny. Po drugie ZUS to WSZYSCY obecnie zatrudnieni z CAŁĄ
                ich historią zatrudnienia, składkami, chorobami, urlopami, dziećmi
                etc. Rodzajów zatrudnienia też jest od groma, sposobów naliczania
                płac, składek, etc. Po trzecie ZUS to wszyscy bezrobotni i klienci
                pomocy społecznej, bo za nich też się płaci składki choćby
                zdrowotną, a nawet jak nie to muszą figurować, że się nie płaci i
                dlaczego, wszyscy, co mają zasiłki na dzieci niezależnie od
                tego czy pracują czy nie. I na dodatek zmarli z powodu zasików
                pogrzebowych. Po czwarte ZUS to WSZYSTKIE firmy czy to stragan pana
                Kazia czy wielki kombinat razem z ich pracownikami i za nich
                odprowadzanymi składkami - musi się zgadzać i od strony pracownika i
                od pracodawcy. Tysiące zagadnień w milionach kombinacji, wychodzi
                spraw, które muszą się znaleźć w systemie kilkadziesiąt (może nawet
                set-) razy więcej niż Polska ma mieszkańców.
                Ty oczywiście sam byś to oprogramował w dwa miesiące, jasne.
                Po "dopalaczach" nie takie wizje wydają się dziecinnie proste. Może
                na początek, dla rozgrzewki stwórz konkurenta dla Allegro, co? Na
                oko to byłby 1 promil tego, ile potrzebowałby system ZUS-u budowany
                od początku.
                Wniosek końcowy - nie pieprz.
            • mara571 Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 19:40
              czy system ZUS-owski ma juz faktyczne sprawne elektroniczne archiwum?
              A co z elektronicznymi sygnaturami?
      • velobit Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 11:30
        W pełni się zgadzam. Architektura systemu ZUS jest paranoiczna. Po cholerę jest
        Płatnik? Dostęp powinien być przez przeglądarkę. Płatnik, transmisja danych,
        ciągłe w nim poprawki, to niepotrzebne komplikacje, koszty i źródła błędów.
        Laikom dam porównanie do systemów bankowych i kont internetowych. Czy jakiś bank
        zapłaciłby za swój system 3mld? Parę osób powinno pójść siedzieć za działanie na
        szkodę ZUS i wszystkich podatników.
        • g_m11 Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 11:51
          W dodatku ZUS posiadajac wszystkie mozliwe dane nie jest w stanie na podstawie
          tych danych wypłacic zasiłku chorobowego.Do pierwszego zwolnienie trzeba
          dołączyc druki z wykazem zarobków i innymi danymi , które przecież ZUS powinien
          mieć . To chyba urzedniczka ZUSu ten zasiłek oblicza recznie? Na tym poziomie
          technologii to zwolnienie powinno docierać bezposrednio do ZUSu droga
          elektroniczną.
          • rs_gazeta_forum Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 14:31
            velobit napisał:
            > W pełni się zgadzam. Architektura systemu ZUS jest paranoiczna. Po cholerę jest
            > Płatnik? Dostęp powinien być przez przeglądarkę. Płatnik, transmisja danych,
            > ciągłe w nim poprawki, to niepotrzebne komplikacje, koszty i źródła błędów.
            > Laikom dam porównanie do systemów bankowych i kont internetowych.

g_m11 napisał:
            > W dodatku ZUS posiadajac wszystkie mozliwe dane nie jest w stanie na podstawie
            > tych danych wypłacic zasiłku chorobowego.

Niestety, system znany powszechnie pod nazwą "Płatnik" jest bardziej
            skomplikowany, niż wyobrażenia internetowych projektantów.
            Mam też pewność, że aplikacje stworzone na podstawie tutejszych "projektów"
            konkurowałyby z tworem Prokomu nie na polu funkcjonalności, ale
            niefunkcjonalności i pewnie jeszcze by wygrały.
            Skąd ta pewność? Bo każdy tutejszy "projektant", podobnie zresztą jak
            programiści pracujący przy pierwotnym projekcie, nie ma pojęcia o skali
            przedsięwzięcia i problemach związanych z przepisami prawa.
            Na przykład g_m11 nie wie, że w systemie Płatnik nie są przekazywane dane
            potrzebne do obliczenia podstawy zasiłku chorobowego. Itd. itp. ...
            Nie znaczy to, że nie da się zrobić czegoś lepszego od obecnych systemów
            zusowskich. Da się. Ale nie w rok siłami czterech programistów, choćby byli to
            zwycięzcy olimpiad informatycznych.
      • wisarionowicz Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 11:37
        paulhandyman napisał:

> to jakaś paranoja !!

To nie paranoja! To Polska wlasnie!

> Dla mojej firmy rok by wystarczył by napisać
        > aplikację od zera, zintegrować ją z oprogramowaniem ZUS-u, zainstalować
        > hardware i software i przeprowadzić niezbędne szkolenia !!!

To nie moze byc takie proste! Gdyby bylo takie proste, to bylibysmy krajem mlekiem i miodem plynacym, a rzadzacym na tym nie zalezy, bo gawiedz jest spokojna, gdy czuje sie w jakis sposob zagrozona, a rzad-nierzad mowi, ze my to naprawimy! Durnie w to wierza, vide ZUS i Ass...

> To jest jawne wyciąganie pieniędzy i nic więcej!!!

No dokladnie! Polowanie na jelenie trwa w tym panstwie od lat! Szkoda tylko, ze za kase podatnika pasa sie gzuby i nie ponosza za to odpowiedzialnosci!
        • g_m11 Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 11:55
          Trzeba mieć cały czas w pamieci "Misia" Stanisława Barei to wtedy łatwiej zrozumieć.
      • nick_jagger Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 13:11
        proszę nie ośmieszaj się..
        uważasz się za specjalistę, a udowadniasz, że nim nie jesteś.
        ZUS jest skomplikowany i betonowy, podejrzewam ( jest b. b. duże prawdop. ) że
        mieli jeden lub kilka starych systemów [jakoś dane musieli gromadzić i
        analizować ], z których trzeba te dane wyeksportować, import do nowego systemu,
        oczywiście bez zakłóceń i błędów. Twoje systemy mają pewnie max 100 tabel,
        ZUSowski ma ich miliardy itp itd. do tego trzeba z jednej strony wdrażać nowy
        system płynnie.
        Nowy system musi działać poprawnie, nie ma innej możliwości. Zgadzam się co do
        jednego, 13 lat to b. dużo myślę, że 1-1,5 r na audyt starego +
        planowanie/strategia, 2-3 l na budowę, i 2 lata na testy wystarczyłyby, choć nie
        znamy co było przed 'informatyzacją'..
        • mafj_mafj Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 19:17
          Taki system nie bylby trywialny to jasne. Ale kazdy bank ma system podobnie
          skomplikowany. Konta, karty, waluty, lokaty (i podatki), pozyczki i podatki,
          debety, etc itp

Nawet jesli w systemie ZUS zmian w przepisach bylo kilkaset to bez jaj jaki to
          problem...
        • sir_fred Re: Dajcie mi bazę danych a za 2 miesiące zrobie 05.06.10, 20:54
          Ładnie liczysz, ale jeśli w ciągu kilku lat od rozpoczęcia projektu ciągle
          zmieniają się wymagania i to dość mocno, to sprawa się komplikuje. Dodatkowo
          większość funkcjonalności to rzeczy nowe, których w ogóle nie było we
          wcześniejszych rozwiązaniach. Ustawodawca wprowadza ci jeszcze rozjazd w
          wymaganiach co do identyfikatorów klienta w OFE i w ZUS, przez co potem połowa
          roboty pracowników ZUS to wyjaśnianie rozbieżności - oczywiście cała Polska
          czyta potem, że system generuje opóźnienia w przekazywaniu składek do OFE ;)
          Generalnie, system robiony w trybie wszechogarniającego burdelu na kółkach i
          gaszenia pożarów, nie może powstawać szybko i gładko. Pewnie teraz niektóre
          technologie, czy rozwiązania architektoniczne wyglądają dość archaicznie, ale
          tak szczerze, czy na przykład w bankach albo firmach ubezpieczeniowych wszystko
          poza front-endem dla klientów jest takie nowoczesne? Nawet w nieźle
          zaawansowanych telekomach systemy to często jakieś samosiejki, integrowanie
          point-to-point, a o SOA to już w ogóle mało kto tam słyszał (zresztą może i
          słusznie, ale to inna, dłuższa dyskusja).
          Asseco pewnie robi jak umie, a przy tym co oczywiste, tak żeby jak najwięcej
          zarobić - w przeciwnym wypadku byłoby to działanie na szkodę akcjonariuszy. Z
          kolei instytucje państwowe nie dość, że nie tworzą dobrego prawa, to jeszcze nie
          są w stanie wyegzekwować jakości projektu (nie tylko na drodze kar, ale przede
          wszystkim - stawiania dobrych wymagań). Z tej prostej przyczyny, że nie płacą
          tyle, by zatrudnić fachowców, no i rozgrywają różne gierki polityczne (w tym
          mniej lub bardziej oczywiste przypadki korupcji).
    • igipigiel Skazani na Asseco 05.06.10, 10:56
      Ile na nowej umowie zarobi Asseco? Prezes ZUS tłumaczy nam, że jeszcze nie
      ustalono. I przekonuje, że dalsza współpraca z Asseco to jedyne możliwe
      wyjście.

Ciekawy sposob zaczynania negocjacji.
      po tej wypowiedzi prezes powinien zostac wylany z roboty, a moze i stanac
      przed sadem za dzialanie na niekorzysc.

Według niego nikt poza Asseco nie wie, jak zarządzać KSI. Jeśli ZUS oddałby
      dziś opiekę nad systemem innej firmie, to ta potrzebowałaby około roku, by
      faktycznie zacząć pracę. Przez ten czas nad systemem nie panowałby nikt -
      dodaje

obecnie tez nikt nie panuje, wiec roznica zadna.
    • pazdziernik2009 Ten tak zwany "system" kosztował 3 razy tyle co 05.06.10, 11:08
      wysłanie przez NASA dwóch robotów-łazików na Marsa :).
      I jest niedokończony.
    • xolaptop Skazani na Asseco 05.06.10, 11:15
      Asseco powinno być przykładem nieprawidłowości i ludzie, którzy
      podejmują w takich sprawach decyzje powinni w oparciu o ten przykład
      wyciągnąć wnioski, aby taka sytuacja się nie mogła powtórzyć.
      Niestety, ci ludzie żyjący z naszych podatków powodują powtarzanie
      się tego typu sytuacji, powodują, że neutralność technologiczna
      instytucji budżetowych w naszym kraju to mit. Oni bardzo szkodzą
      Polsce, a po 1989 r. miało już nie być jedynie słusznego sposobu
      myślenia o czymkolwiek. Tymczasem ci ludzie przez ostatnie lata
      zgotowali naszemu krajowi technologiczny kolonializm, taki rodzaj
      nowoczesnego poddaństwa.
      • zasliniony.dziadyga Re: Skazani na Asseco 05.06.10, 17:04
        > Tymczasem ci ludzie przez ostatnie lata
        > zgotowali naszemu krajowi technologiczny kolonializm, taki rodzaj
        > nowoczesnego poddaństwa.

Bronisław Gajowy ma pełne poparcie środowiska WSI
        powiedział dwa dni temu gen Dukaczewski...

Tyle na ten temat...
    • benkenobik Skazani na Asseco czyli Prokom... 05.06.10, 11:22
      ...trudno nazwać system informatyczny ZUSu informatycznym.
      Zbieranina komputerów i programów pisanych od sasa do lasa ale bez żadnego
      pomyślunku jak to ma działać w praktyce aby poprawić np. obsługę klienta.

- zanosisz zwolnienie żony do ZUS i nie masz wszelkich możliwych danych żony
      to rejestrując zwolnienie panie w ZUS muszą korzystać z trzech komputerów bo
      funkcja rejestracji zwolnienia nie miała podglądu na dane jakie są potrzebne
      do rejestracji zwolnienia!!!

- a słynny Płatnik napisany w pierwszych wersjach przez studentów mających
      problemy z programowaniem. Informatycy z prywatnych firm robili giełdę wiedzy
      na temat co zrobić aby np. system zaimportował dane z systemu FK. Oczywiście
      nic nie działało zgodnie ze specyfikacją i trzeba było wiedzieć, że np. jak
      dodamy trzy spacje na końcu danego pola danych to "pójdzie"...

Ogromna ilość pieniędzy zmarnowana, nikt nie trafił do więzienia i pewnie
      marnotrawienie będzie dalej trwało...
    • mi.5 Re: Skazani na Asseco 05.06.10, 11:48
      Jakoś ani słowa o tym że to PO jest spadkobiercą UW i że to dalsza kontynuacja
      tego co zgotowali nam liberałowie ciągnący każdą kasę w swoją stronę.Gdzie
      Tusk?Gdzie rząd?Gdzie minister który powołał nowego prezesa ZUS?Czy to nie jest
      PO?Jeżeli piszecie o PiS to wyciągacie nawet jakieś dalekie konotacje np.
      znajomy znanego biznesmena który potężne wpływy w PiS.I już skojarzenie gotowe.A
      tu medialne ścierwa NIC!
      • crimen Re: Skazani na Asseco 05.06.10, 13:44
        A może by tak kilka słów o Stasiu Alocie, który z nadania AWS/PiS
        zmienił podstawowe założenia przygotowanego już przez Prokom
        systemu. Planowany przez pięknego Mryjana skok na kasę wymagał
        koncentracji wszystkich danych w centrali, a gotowy system Prokomu
        zgodnie z założeniami nastawiony był na ośrodki regionalne. Cały
        system należałoby przygotować od nowa, ale nikt w AWS nie chciał
        podjąć takiej decyzji. Skończyło się więc na doraźnych przeróbkach
        gotowego systemu, które niosły za sobą wieczne problemy z jego
        funkcjonowaniem. Nawet w tym przypadku za problemem z użytkowaniem
        systemu stoi złodziejstwo AWS/PiS.
    • tadeusz542 Asseco nie puści takiego klienta - nigdy tego nie 05.06.10, 12:04
      Asseco nie puści takiego klienta jak ZUS - nigdy tego systemu nie
      skończą .
      Pod tym względem są niczym weterynarze lub prywatni lekarze - nigdy
      do końca nie wyleczą pacjenta żeby musiał do nich wrócić.
      Identycznie czynią koncerny farmaceutyczne których żele
      przeciwbólowe czy leki nie likwidują zapalenia tylko je przygaszają .
      Z Asseco jest dokładnie tak samo , ale moim zdaniem jest na to
      sposób.
      jakaś inna firma powinna to sprawdzić i na tej podstawie sądownie
      powinni posadzić całe kierownictwo Asseco na czas tak długi jak nie
      skończą tej fałszywej informatyzacji dodatkowo fiskus powinien im
      odejmować za każdy dzień zwłoki po milionie z konta - prywatnego.
      • rs_gazeta_forum Re: Asseco nie puści takiego klienta - nigdy tego 05.06.10, 14:45
        tadeusz542 napisał:
        > jakaś inna firma powinna to sprawdzić

Jaka?
    • adrian_81 Donek z najlepszym platniekiem Rysiem 05.06.10, 12:57
      kontynuja wymiane barterowa.
      • sir_fred Re: Donek z najlepszym platniekiem Rysiem 05.06.10, 20:59
        Tym samym Rysiem, który miał prywatny numer świętego Lecha i był przez niego
        wskazywany jako wzór polskiego przedsiębiorcy? Z Rysiem, przyjacielem
        najlepszego koalicjanta brata Jarosława?
    • cyce_jadzki Skazani na Asseco 05.06.10, 13:16
      www.wprost.pl/ar/128563/Nikos-w-teczce-Krauzego/
      pfffff to juz nie szambo w perfumerii to poprostu kloaka bez dna
    • r202 moi drodzy komentatorzy 05.06.10, 13:24
      jesteście tacy sami mądrzy, jak większość polityków, w tym prezesów ZUS.
      Którzy po nastaniu na urząd ogłaszali, że pierwsze co zrobią, to porządek z
      Prokomem. Po czym okazywało się, że za cienkie Bolki są.

Oczywiście, że Prokom zrobił wielki biznes na ZUSie. Taki sam, jaki zrobiłaby
      każda inna firma, która wygrałaby w połowie lat 90-tych przetarg. Oczywiście,
      że ZUS nie do końca wiedział co chce zamówić (przetarg przeprowadzono przed
      uchwaleniem ustaw reformujących system emerytalny) a Prokom nie do końca
      wiedział, jak to wykonać. Oczywiście, że Prokom zadbał m.in. o to, by nie było
      go łatwo z ZUS wyrzucić.

PS. Komentatorom, którzy twierdzą, że wiedzą jak należało taki system zrobić,
      radzę najpierw poduczyć się ortografii, później zdać maturę a jeszcze później
      popracować w tym biznesie tak z 10 lat. Będą ostrożniejsi w sądach :)

PS2. Przykład z sondą na Marsa raczej głupi, bo sonda była bezzałogowa. A na
      wypłaty emerytur czeka co miesiąc cirka 10 mln Polaków.
      • rs_gazeta_forum Re: moi drodzy komentatorzy 05.06.10, 14:50
        r202 napisał:
        > PS. Komentatorom, którzy twierdzą, że wiedzą jak należało taki system zrobić,
        > radzę najpierw poduczyć się ortografii, później zdać maturę a jeszcze później
        > popracować w tym biznesie tak z 10 lat. Będą ostrożniejsi w sądach :)

W ogóle muszą zdobyć wiedzę o życiu. Bo im się wydaje, że to tylko sprawa informatyczna, a nie mają pojęcia, ile tu było po drodze polityki. I być musiało, bo to życie, a nie schemat algorytmu.
    • ladyroot Re: Skazani na Asseco 05.06.10, 13:25
      Asseco to jedna wielka baza wszystkiego i wszystkich - w sam raz dla
      jakiegoś orwellowskiego oka.
      Niedawno wzięło "pod swoje skrzydła" jednego operatora
      telekomunikacyjnego. Teraz każda g..na zdrapka, którą kupujesz na
      fakturę nawet u pośrednika a nie samego operatora, ląduje w bazie
      Asseco razem z Twoim NIPem, adresem itp.
      Tak samo pewnie będzie (o ile już nie jest) z naszymi danymi w ZUS.
      Strach, ale co najmniej pół polski jest w bazie prywatnej firmy.
    • aboutblank Na dyskietki nie trzeba przetargu... 05.06.10, 13:46
      Bo pewnie "informatyzacja" ZUSu polega na kupieniu nowych dyskietek :))))
    • zamknij_oczy Który urzędas zapłaci głową za ten skandal??? 05.06.10, 14:26
      Przecież za to co się dzieje z ZUS i Prokomem (teraz Asseco) powinien
      być kryminał. Jak można było pozwolić prywatnej firmie na stworzenie
      zamkniętego systemu, bez zabezpieczenia praw własności ZUS do niego
      wraz ze szczegółową dokumentacją? Kto oddał praktycznie całą kontrolę
      nad ZUS w prywatne ręce? Ktoś powinien za to pójść do pierdla. Już nie
      wspominam o ślimaczym tempie informatyzacji tej instytucji i fakcie,
      że Prokom wykorzystał
      darmową biblitekę szyfrowania SSL przypisując jej autorstwo, bo
      nigdzie nie wspominano o tym skandalicznym zapożyczeniu
      .Co za
      prawnicy zabezpieczali (a raczej wręcz przeciwnie) interesy ZUS i
      dlaczego nie gniją w więzieniach? Przecież to jest przestępstwo,
      działali wbrew interesom ZUS. K rwa, kiedy w tym kraju takimi sprawami
      zaczną zajmować się profesjonaliści??? Normalnie za taki praktyki
      firma powinna dawno pójść z torbami. Zapłacić za opóźnienia, a
      tworzenie systemu należało powierzyć profesjonalistom, a nie amatorom
      z Prokomu. Oczywiście nie ma co się łudzić, że powstanie komisja która
      wyjaśni przekręty za publiczną kasę jakich dopuszczał się pan K., bo
      wszystkie partie siedzą u niego w kieszeni ;-/
      • zasliniony.dziadyga Re: Za jaki skandal PiSuarze? Polskie państwo się 05.06.10, 17:05
        sprawdziło... powtórzyć za karę 100 razy...
    • h666r 13 lat i system dalej nie jest ukończony 05.06.10, 17:21
      to przecież jaja. Na tym kręci się lody, tu jest potrzebna komisja śledcza a
      nie komisje zajmujące się laptopem Ziobry, "zbrodniczą" działalnością PIS itp..
    • stawo73 III RP 05.06.10, 19:01
      III RP- państwo post-SBeckich biznesmenów, samozwańczych
      autorytetów, usłużnych dziennikarzy i kreowanych przez nich
      polityków.
    • ulanzalasem Asseco dokończy informatyzację ZUS. Bez przetargu 05.06.10, 21:51
      Nieudacznicy z PO-PSL nic nie zmienili w funkcjonowaniu tego państwa, bo to ci sami ludzi co od 21 lat!
    • krym57 Asseco dokończy informatyzację ZUS. Bez przetargu 06.06.10, 13:49
      I sie dziwić, że po 48 latach pracy mój ojciec dostał 803 zł. emerytury .
      Koszty utrzymania ZUS-u i jego infrastruktury są przeogromne. Ale ja się tym
      nie przejmuję. mam firmę w Polsce , a jestem zatrudniony w firmie Londynie.
      Płacę 430 zł na skladkę zdrowotna i emerytalną. Najniższą emryturę dostanę od
      królowej brytyjskiej w wys. 90 funtow/ tydzień i bezplatne lekarstwa i
      leczenie w Polsce. mówiąc dosadnie- ten caly zus to mi wisi !.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka