oszolom-z-radia-maryja 25.08.10, 23:07 Środe bredzi w środę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
oszolom-z-radia-maryja W oczekiwaniu na cud 25.08.10, 23:08 Jak już w palikocie widzi cudotwórce mesjasza tzn że jej zdrowiem psychicznym jest coś nie tak Odpowiedz Link Zgłoś
e.day W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 09:06 Ależ pani profesor nie widzi w Palikocie mesjasza (na marginesie, piękny oksymoron). To raczej krzyk rozpaczy o politykę odważną, racjonalną, uczciwą. Tak odbieram ten artykuł. Niemniej jednak na tzw. scenie nie ma ani jednego polityka uczciwego, odważnego, zdolnego do racjonalnych posunięć. Smutne. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek.osini W oczekiwaniu na cud? 26.08.10, 09:27 Tak, "niesłabnąca popularność" Jarosława Kaczyńskiego, jest cudem! Cudem z ambony... Ludziska nadal wierzą w prawdy objawione, "podretuszowane" przez duchownych Kościoła. Cud Palikota?... Palikot jest cudny! Odpowiedz Link Zgłoś
ju-li1 Re: W oczekiwaniu na cud? 26.08.10, 16:47 bardzo trafny komentarz jacka.osini :) Odpowiedz Link Zgłoś
oszolom-z-radia-maryja Re: W oczekiwaniu na cud? 30.08.10, 11:17 cudaczny raczej Odpowiedz Link Zgłoś
samiczka54 W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 16:18 Pani profesor jest jak widać także już poirytowana tym co dzieje się w Polsce. Ja też. Tyle tylko że nie pokładam takich nadziei w Palikocie. Dla mnie jest to słomiany ogień który nie potrafi zrealizować żadnego planu do końca.A jeśli chodzi o przyszłe wybory - to właściwie rozumiany patryjotyzm każe nam znowu głosować przeciwko PiS jeśli niebezpieczeństwo zajży w oczy. Odpowiedz Link Zgłoś
trajkotek cud - to cud 26.08.10, 16:30 "Polityczny cud definiuję jako wydarzenie, które nie dało się przewidzieć ani przez socjologów, ani mędrców, które ma miejsce akurat wtedy, gdy żadne dane, zdrowy rozsądek ani poprawne wnioskowanie z faktów na nie nie wskazują." Pani Środa, jak często jej się przytrafia - wie, co pisze ... Im więcej cymbałów w roli komentatorów, tym więcej cudów!!! ps. nie przeczytałem całego tekstu artykułu przed napisaniem komentarza - na wszelki wypadek, żeby w czasie jego lektury nie zmienić poglądów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
rychoku Goodbye! 26.08.10, 16:51 Strasznie dużo czasu zajęło "profesorskiej" główce zrozumienie prostego faktu, że polskości od katolicyzmu oddzielić się nie da, a łudzenie się istnieniem takich renegatów jak Dzierżyński, Bierut, Gomułka, Palikot i inni tacy, "intelektualistce" po prostu nie przystoi. Pani profesor polecam, oprócz Lenina, od czasu do czasu także lekturę Dmowskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Re: Goodbye! 26.08.10, 20:58 Da się oddzielić, da się! Może nie na podkarpackiej wsi, gdzie wychodek za stodołą, plebana całuje się w rękę a rękę wyciąga się do Niemca po unijną kasę. Katopolacy to symbol zapyziałego skansenu gdzieś na krańcach Europy. Młodzi takiej Polski nie chcą. Tragedią naszego życia politycznego jest to, że Palikot jest tylko jeden a przydałoby się ze stu. On jeden ma odwagę mówić prawdę a młodzież nie cierpi ściemy. Tak przy okazji poczytaj sobie tego twojego Dmowskiego zanim zaczniesz go chwalić. Wyjątkowa kreatura z niego była! Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Goodbye! 28.08.10, 19:25 na podkarpackiej wsi są również świadkowie jehowy, ewangelicy, ateiści, katolicy obrządku greckiego i prawosławni, a także ateiści. wychodki w podwórzu to też raczej nie jest tutejsza specjalność. bądź przeto łaskaw od podkarpackiej wsi się odchędożyć i poświęcić swą cenną uwagę regionom, które znasz nie tylko ze słyszenia. Odpowiedz Link Zgłoś
tymon99 Re: Goodbye! 28.08.10, 19:26 rychoku napisał: > że polskości od katolicyzmu oddzielić się nie da a to niby dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
ambl W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 17:06 Solidarność 80' była jak najbardziej,ale okrągły mebel cudem już nie był. Dalej nie czytałam bo obraża pani,proszę pani moją inteligencję i doświadczenie życiowe Odpowiedz Link Zgłoś
pioro111 Re: W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 17:32 Magdaleno wyjedź !!! Dla własnego zdrowia psychicznego, inaczej zwariujesz z tymi zacofanymi idiotami!!! Proponuję Papua-Nowa Gwinea!!! Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Re: W oczekiwaniu na cud 30.08.10, 00:01 Nie, niech nie wyjeżdża, po śmierci Jarugi kto zostanie? Odpowiedz Link Zgłoś
organmaster "predzej stad wyjadę" 26.08.10, 17:25 czwartkowa pogróżka środy; niech starczy za cały komentarz przyciężkiego elaboratu; Odpowiedz Link Zgłoś
jan09 W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 17:33 Kiedyś uczono,że powinno się powiedzieć - w oczekiwaniu c u d u -lub -czekaniu na cud.Teraz to już chyba nie uczą. Odpowiedz Link Zgłoś
wieslaw1 W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 18:12 Solidarność w roku 1980 i okrągły stół może był cudem,ale tylko dlatego,że nikt tam nie myślał o parytetach,gdyby zaczeli od tego,że ma być porówno umysłowych i fizycznych,kobiet i mężczyzn,mądrych i głupich,łysych i owłosionych to by g.. z tego wyszło.Jeżeli jest cel to trzeba do niego dążyc i nie patrzyc na proporcje,ważne by chcieć Odpowiedz Link Zgłoś
wa_ga1 W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 18:14 Oj ludzie , ludzie - tylko cuda w tej katolickiej 'budzie' dają nadzieję na normalność ! 70-letnia ateistka Odpowiedz Link Zgłoś
ak21_1999 W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 18:49 Pani Sroda w jednym ma racje; tak dlugo jak Polska bedzie krajem "katolickim: tak dlugo bedzie w XIX wieku. Odpowiedz Link Zgłoś
prawdziwy_zapatero A kiedy rozpocznie się debata na temat: zerwanie 26.08.10, 18:59 konkordatu ??? Odpowiedz Link Zgłoś
anna-pendel Ostrzegam Panią Profesor 26.08.10, 19:06 Gdyby Janusz Palikot /herbu świński ryj/ zdołał utworzyć partię, z którą zdołałby wejść do Sejmu i Pani przyłożyłaby do tego swoją rękę to radzę już dzisiaj upatrzyć sobie jakieś miejsce na świecie, żeby ze wstydu się nie spalić. Mam nadzieję, że zjawisko Palikot pozostanie tym czym jest, czyli błazenadą a nie jakimś cudem. Wprawdzie od 1990 r. kiedy 10 mln Polaków wybrało prezydentem Lecha Wałęsę a 4 mln zawierzyło Tymińskiemu uważam, że w Polsce wszystko jest możliwe. Jeśli koło Palikota skupią się znów bardzo bogaci studenci, a sama prof. Magdalena Środa uzna jego inicjatywę za partię socliberalną - co by to nie znaczyło - a Kazimierz Kutz całe widowisko wyreżyseruje to kto wie. Tak czy inaczej radzę upatrzyć sobie jakieś miejsce na świecie. Ostrzegam, że w razie czego przypomnę Pani Profesor, że słowo się rzekło, kobyłka u płotu. A tak poza tym to zazdroszczę możliwości Pani Profesor. Też gdzieś bym sobie wyjechała, ale to nierealne. Wybaczy Pani ale nie mogę odmówić sobie jednego wytyku. SLD istotnie jest starą formacją o zmiennych losach. Według mnie najgorszym okresem SLD był rząd Belki, amerykańskiego funkcjonariusza okupacyjnego w Iraku. Sposób, w jaki sprawował swoją haniebna funkcję w Iraku według konwencji genewskich i haskich można podciągnąć pod zbrodnie wojenne, ale oczywiście włos mu z głowy nie spadnie. Mało mu jeszcze było irackiej hańby to premierując kpił sobie z SLD aż w końcu porzucił rząd i wstąpił do partii pogrobowców Balcerowicza. Przed ustąpieniem zdążył jednak pewnej ministerce udzielić nagany za wypowiedż, chyba w Sztokholmie, w sprawie aborcji, którą iracki awanturnik uznał za niezgodną z inkwizycją. Wypowiedz ministerki była mądra i stosowna. Czytałam. Niestety, ministerka udała, ze to tylko deszcz padał. Niewątpliwie bardzo trudno SLD wyplątać się z takich i podobnych zaszłości. Mimo wszystko wyższość SLD nad zjawiskiem Palikot jest dla mnie oczywista. Odpowiedz Link Zgłoś
timoszyk Re: W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 20:13 Cudem by bylo, gdyby pani Sroda napisala chociaz raz, na jakikolwiek temat, bez atakowania Kosciola. Cuda jednak, jak wie pani Sroda, nie zdarzaja sie. Jesli chodzi o Palikota, to mial okazje ruszyc Polske do przodu w ramach komisji Przyjazne Panstwo. Polska potrzebuje zmiany i eliminacji wielu praw trzymajacych ja w gospodarczej niemocy. Wolal jednak walczyc ze "sredniowieczem". Waclaw Timoszyk Odpowiedz Link Zgłoś
czuk1 Re: W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 20:52 Jest źle a może być gorzej bo rządzenie jest na -3, strategii nie ma, otoczenie gospodarcze i finansowe niestabilne, reforma państwa nie jest prowadzona, PO koncentruje się na PR (by mieć dobre notowania) wygrać wybory. Nie ma konkretów w unowocześnianiu państwa i obniżaniu kosztów utrzymania instytucji państwowych, a co gorsze , efekty stymulowania wzrostu PKB maleńkie. Winić za to trzeba też opozycję która słabiutko punktuje rząd i nie przedkłada swoich mądrych rozwiązań i planów dla Polski. Efekt jest żałosny, bo PO czuje się niezagrożona i nic robi. A młode pokolenie na tym marazmie najbardziej ucierpi. Nikt cudów nie oczekuje ale minimum inicjatywy i przedsiębiorczości w zarządzaniu państwem powinniśmy doświadczyć. Ile można czekać ? Odpowiedz Link Zgłoś
hieronim_kowalski Tym razem pani psor trafiła w dziesiątkę z diagnoz 26.08.10, 21:01 Na ogól nudzą mnie feministyczne wywody pani psor. Tym razem jednak trafiła w dziesiątkę z diagnozą. Może dlatego, że nie pisała o kobietach... Odpowiedz Link Zgłoś
bemadal W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 21:11 Dla M.ŚRODY nawet belzebub miejsca w piekle nie znajdzie. A do młodych już wszakże nie należy. Odpowiedz Link Zgłoś
aaannemarie Re: W oczekiwaniu na cud 30.08.10, 00:06 Wytykamy ludziom ich wiek? Od kiedy? Takie standardy nadchodzą? Odpowiedz Link Zgłoś
mateu910 W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 21:21 Kochana pani profesor! Myślę, że i poseł Palikot jednak nie zrobi tego wszystkiego, co zapowiada, nawet jeśli założy nową partię. Ja także bardzo chętnie bym wyjechała z tego naszego pięknego kraju, pełnego chorych na głowę polityków, ale jest już dla mnie za późno, niestety.Mam zagranica wielu znajomych Polaków, 55-latków, moich rówieśników, którzy wyjechali 20-25lat temu.Gdy z nimi rozmawiam na skypie, to ja też robię się chora z żalu, że oni tak normalnie, nowocześnie, godnie żyją, a u nas ciągle skansen, ciemnota, bałagan i bezsensowne marnotrawienie pieniedzy z moich podatków.Czarna rozpacz po prostu.Pozdrawiam serdecznie i życzę Pani i sobie, żeby Pani nie wyjeżdżała. Odpowiedz Link Zgłoś
wiesiekwiesiek11 W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 21:45 bardzo lubię Panią czytać, w tym kraju kobiety więcej rozumieją niż mężczyźni. Matriarchat panie i już. Odpowiedz Link Zgłoś
jaga.28 W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 22:15 Życzę Palikotowi aby opuścił PO i powołał swoja partię - Nowoczesna Polska. Jeśli się tak stanie to akuszerem tej partii będzie można jawnie ogłosić episkopat KrK. W każdym razie po opublikowaniu priorytetów tej partii ma ona mój głos i mojej rodziny oraz znajomych, jednak warunek jeden żadnych spadów politycznych z PO, PiSu czy SLD lub PSL.Układ następujący Palikot dzierży sztandar wysoko my przy urnach wspieramy. W Polsce nie brak ludzi mądrych i uczciwych którzy mogą spokojnie popracować dla potrzeb modernizacji kraju, ludzi spoza polityki. Jednak patrząc na Platformę rozumiem że zrobi wszystko szczególnie Tusk i Schetyna żeby Palikota utrzymać w partii. Odejście Palikota to utrata co najmniej 10-15 % poparcia i zjazd do dołu partii. Wszystkie obecne partie w sejmie już się przekonały że zawężanie pola partii to jazda w kierunku tablicy z napisem KONIEC RZĄDÓW - OPOZYCJA. Odpowiedz Link Zgłoś
jurber1 W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 22:23 "Fenomen" poparcia dla partii Kaczyńskiego polega na tym, że - jak to zwykle bywa w przypadku "nawiedzonych" przywódców sekt - za charyzmę ludzie biorą zwyczajny obłęd; zwłaszcza że wspiera go inny sekciarz (religijmny) - Rydzyk Odpowiedz Link Zgłoś
podhajce W oczekiwaniu na cud 26.08.10, 23:46 Ja już się PIS-u nie boję-drżyj PLATFORMO!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
deus-cosma-deus Puścił Palikot kolejnego bąka 27.08.10, 18:51 a Pani w to uwierzyła? Przecież to oczywistość oczywista, iż Palikot jest narzędziem Donalda do "wypatroszenia" SLD z elektoratu i wydaje mu się, iż rzuci kilka ważkich dla antyklerykałów haseł i ci mu nie tylko uwierzą ale wzmocnią Platformę swymi głosami w kolejnych wyborach. Palikot OD ZAWSZE tylko plecie jak na typowego nadwornego błazna przystało, czasem coś mądrego przemyci pośród populistycznego bełkotu, bo właściwie do tego Tuskowi służy i służyć będzie. Kto się na to nabierze to ma problem, tak jak ci wszyscy, którzy uwierzyli w cudowną metamorfozę kaczki-dziwaczki w ostatniej kampanii wyborczej. Odpowiedz Link Zgłoś